Евродепутатите ни на дъното по моженестраница1/7
Дата29.11.2017
Размер0.74 Mb.
#35702
  1   2   3   4   5   6   7

www.vigenin.eu

.

Евродепутатите ни на дъното по можене


 

 

Британската неправитепствена организация "Отворена Европа" публикува вчера класация на 785-те евродепутати според качествата им да се справят с работата си.
Подредбата е направена по 19 критерия според това как са гласуваш по ключови проекти, по отношението им към злоупотребата с еврофондове, по откритостта им за това как харчат отпусканите им от парламента пари и по присъствието им на заседания. Най-добре класиралият се българин е Метин Казак от ДПС, на 776-о място, следван от Биляна Раева от НДСВ и Мариела Баева от ДПС. На последните три места в нашата листа са депутатите от "Атака". Британците уточняват обаче, че задното класиране на българите и румънците отчасти се дължи на това, че по 3 от законите не са им начислявани точки, тъй като са гласувани преди влизането им в Европарламента през 2007 г. За най-добър европейски депутат е посочен шведът Карл Шлитер, а в пистата на първите 20 са Нилс Лундгрен, който изготви доклад, настояващ да не се възобновяват плащанията на замразените субсидии за България, както и Кати Синот, разбунила духовете около детския дом в Могилино. Най-лошият евродепутат е италианецът Роберто Фиоре. Италианците се представят най-слабо и като нация, следвани от унгарците и гърците, които имат по-слаб общ резултат от българите. Най-ефективните евродепутати идват от Швеция, Холандия и Дания.

По пътя към Европарламента - 12 въпроса, които чакат отговор

 

т седмица сме в кампания за избор на депутати за Европейския парламент и вече е ясно, че домашните ни тревоги изместват европейските работи. Занимават ни с неосъществимите дебати между Станишев и Борисов, съдебните проблеми на СДС, вижданията на Доган за следващото мнозинство, остроумието на Любен Дилов съдбата на Дончева, хрумванията на Йотова, мажоритарния брат Галев, корупцията и резачката на Янев.
Дори опитите на БНТ да структурира смислени евродебати се размиват и вместо да разберем какво правят и трябва да правят евродепутатите, научаваме какво не е направило българското правителство или партиите от тройната коалиция.
Когато все пак някъде в дебатите пробие европейската тема, тя звучи безплътно като от сцена на лош елитарен театър. За да се направела българска евродържава, трябвало да се промени конституцията, за което трябвало да се спечелят евроизборите. Зелен лидер говори в подкрепа на голям инфраструктурен проект, а син кандидат говори за зелените евроконсерватори И само Волен Сидеров трайно удържа тезата за Турция извън ЕС, но пък не казва какво би било да имаш за съсед една отритната от Европа фундаментализираща се Турция, чиито граждани не виждат нищо заплашително в иранската ядрена програма.
Това вероятно е естествено за създалата се политическа ситуация, при която евровотът се оказва пропуск за предверието на националния парламент поради голямата близост във времето между двата вида избори.
Обаче предстоят важни общи за Европа решения и е от изключителна важност да знаем предварително кой каква позиция ще заеме в рамките на мандата на Европарламента по следните теми:
България и Европейският съюз
1. Бюджет на структурните фондове за периода 2013-2020
- разпределен по сектори и държави - за какъв дял ще се бори България и кои са й съюзниците, че нещо не се забелязват много на хоризонта?
2. Новите регламенти на структурните и на кохезионния фонд*
- за какво да се харчат парите и по какви правила и процедури, какъв е резълтатът от досегашното им действие и има ли смисъл да продължават постарому или има нужда от промяна?
3. В каква посока ще се развива общата земеделска политика,
- ще подкрепят ли българските евродепутати значителното съкращаване на разходите за преки земеделски субсидии''
4. В каква посока ще се развива общата регионална политика
- ще се засилва ли за сметка на спадащата подкрепа за селата и ще продължи ли да се развива в посока на подкрепа на големите европейски градове?
5. Ще работят ли кандидатите в подкрепа на обща енергийна политика,
- което засега среща тежка съпротива зт страна на националните енергийни гиганти, които предпочитат да поддържат двустранни отношения, например с Русия?
6. Европа тежко изостава по отношение на САЩ в областта на иновациите
- каква е офертата на българските кандидатдепутати по въпроса, каква е оценката им за Лисабонскатастратегия (Романо Проди я определяше като провал)? Какво да се прави в посока на превръщането на Европа в пространство на развитието?
7. Разумно ли се харчат парите на европейските данъкоплатци,
включително българските, доколкото все още повече даваме, отколкото получаваме от ЕС; докога може да продължи ситуацията, при която България е нетен донор?
Европейският съюз и новите страни членки
8. Еврокомисията не развива ли непропорционално голямо влияние, особено върху новите страни членки и българските кандидати ще работят ли впосока на увеличаване на политическата тежест на Европейския парламент, дори и да не влезе в сила договорът от Лисабон? Успява ли парламентът реално да контролира комисията или не; ако не, как да се постигне някакъв баланс или коректив на властите?
9. Какво смятат да правят по отношение на политиката на опазване на околната среда, особено в ситуация на икономическа и финансова криза?
(„Натура 2000" сложи във фризера 34% от територията на страната, лукс, който богатите страни членки не могат да си позволят.)
10. Какви са им вижданията по отношение на миграционната политика
и привличането на млада и здрава работна ръка в европейската икономика?
Европейският съюз и Турция
11. Какво им е отношението към проектите за разширяване на съюза - Турция в ЕС:
дали, кога, при какви условия, какво губи и какво печели България от това?
12. Как да повишим политическата тежест на страната ни в съюза,
как да излезем от капана на корупционната реторика, каква е прогнозата за предпазната клауза по правосъдие и вътрешен ред и какво трябва да се прави против нейното евентуално налагане?
Не твърдя, че това са най-важните въпроси, вероятно има кандидати, които са убедени, че много по-важни са темите за еднополовите бракове, легализирането на меките наркотици, кризата на европейската демография, драмата на европейското здравеопазване, съмнителната ефективност на европейската социална политика и желанието за повишаване ролята на религията. Ако е така, нека го кажат сега, а не утре, когато едни от тях ще са вече избрани, а други - отхвърлени. И като стана дума, дали ще имаме възможността да разберем какво реално свършиха досегашните ни евродепутати, включително за защита на репутацията на страната ни?
Повечето от изброените по-горе теми са сложни, което се подчертава от повечето кандидати за евродепутати, дръзнали да се придържат към темата.
Иска се голяма смелост и изкусност, за да се дебатира по прост и разбираем начин по тези стратегически, международноправни, институционални, икономически, бюджетни и деликатни въпроси. Но без тази изкусност ще продължи между избраници и избиратели да се издига стена на неразбиране и отчуждение - 20 години след падането на Берлинската стена, отпразнувана с евроклип, където България не фигурира (което може и да е за добро, ако се присетим за турската тоалетна). Изкусността е въпрос на умение, но то не стига -освен него трябва и воля за разговар с избирателя тук и сега: защо искаш неговото доверие и какво ще правиш в европарламента. Едва после и отделно - същото, но за тукашното Народно събрание.
***
*Фонд, който чрез финансиране допринася за сближаване на по-слабо разбитите с напредналите страни в ЕС.

Учителки се редят в НДК за автографи от Първанов

 

Ибряма, "Акага" и танцьорите на Нешка Робева пяха "Върви, народе възродени"
Неделните земетресения не успяха да помрачат светската и емоционална атмосфера на концерта и приема на Георги Първанов в НДК за Деня на славянската писменост. Събитието за първи път се случва извън резиденция "Бояна". От офиса на държавния глава бяха разпратени около 4000 покани за випове, интелектуалци и политици. Публиката в зала 1 обаче бе твърде рехава. Гвардейски оркестър откри спектакъла. Трусовете започнаха по време на изпълненията и повечето от хората не разбраха за тях. Редовете се разлюляха, но повечето зрители решиха, че някой тактува под столовете. В правителствената ложа да изслушат думите на Първанов седнаха министърът на културата Стефан Данаилов, жена му Мария и президентската съпруга Зорка Първанова. "В държавата на духа няма място за дребни, лични, групови и партийно-политически сметки", каза Първанов.
За концерта, режисиран от Александър Морфов, на сцената излязоха Елица и Стунджи, балетът на Нешка Робева, триото на Иво Папазов-Ибряма, група "Акага", Софийската филхармония, сопраното Радостина Николаева, кавалджията Теодосий Спасов. Стилната програма с творби на родни композитори бе същата, с която страната ни се представи на откриването на Дните на България в Русия в началото на февруари. Изключение бе само химнът "Върви, народе възродени" в изпълнение на деца, които изправиха просълзената зала на крака. Пригласяха им зрителите и артистите.
Коста Цонев и съпругата му Ели за малко да изтърват събитието. Охраната от НСО не им позволи да влязат от входа за журналисти. "Ще трябва да заобиколите", отсякоха бодигардовете. "Ама навън вали проливно", примоли се именитият актьор, но без резултат. Всъщност той бе от малкото в гилдията, като се изключат шефът на съюза на артистите Христо Мутафчиев, Емилия Радева и Гинка Станчева. Ветераните Мутафова и Калоянчев, които не пропускаха досега 24 май, отсъстваха по разбираеми причини. От певците дойдоха Орлин Горанов и Стефка Берова, затова пък преобладаваха писатели и художници.
Почерпката бе в тон с кризата - сладки и солени хапки, гарнирани с бяло и червено вино в мраморното фоайе.
Щом съзряха президента да излиза от зала 1 на НДК, куп учители се втурнаха за автографи и снимки. Зорка Първанова също бе сред ухажваните дами на приема. Министърът на образованието Даниел Вълчев бе буквално заклещен от напористи преподавателки до колона и се снима с тях повече от час и половина. МВнР шефът Ивайло Калфин бе в компанията на съпругата и дъщеря си. Тийнейджърката бе заложила на деним визия с пайети.
Премиерът Сергей Станишев, който се появи в началото на приема, впечатли гостите с тена си. Евродепутатката Илияна Йотова беше в компанията на сестра си Румяна Тодорова, шеф на Националната здравна каса. Не липсваха също Желю Желев и Димитър Попов със съпругите си. Комплименти и почитатели спечели балерината Маша Илиева.
***
Текст под снимка
Президентът и съпругата му бяха най-стилната двойка

Бивши седесари стягат конференция
Бивши и настоящи седесари ще се съберат на конференция следващата седмица, най-вероятно в зала 1 на НДК. Това обяви пред "Монитор" Николай Гацев, който е един от най-дейните жалбоподатели срещу регистрацията на новия устав и ръководство на синята партия. Той подчерта, че има съмишленици за инициативата, но отказа да уточни имената им. Бившите седесари ще бъдат поканени чрез медиите, обясни Гацев. "Няма да се налагам на хората, ще се опитаме да изчистим нещата, дори да се поскараме", обясни инициаторът.Очаква се на въпросната конференция да бъде обявена подкрепата на залата за други десни партии. Засега имало три тенденции - за подкрепа на РЗС, на ГЕРБ и на Движение "Напред". Очаква се в сряда да бъдат изпратени покани до трите формации. На самия форум Гацев ще ги призове да вкарат хора от СДС в листите си за парламентарния вот. "В трите партии има първосигнални седесари - Емил Стоянов (ГЕРБ), Николай Младенов (ГЕРБ), Петър Стоянович ("Гергьовден"), Елеонора Николова (ЕНП), Марио Тагарински (СДС), Димитър Йорданов (СДС)", обясни Гацев."Така те ще вземат част от синьото наследство. Синята идея трябва да бъде успешно евакуирана", коментира той. Според него няма смисъл всеки един от разочарованите от лидерството на Мартин Димитров да агитира за изборите в друга посока, трябвало единно послание.Брюксел пак отказа да ни пусне спрените пари по САПАРД

 

140 млн. евро остават блокирани и след вчерашната среща с комисаря по земеделие Мариан Фишер Боел
"Когато България достави пълни доказателства, че процедурите
работят и отстрани нередностите, тогава може да бъдат отбло-кирани парите по САПАРД. Зависи от България да направи необходимото". Това съобщи специално за "Класа" Майкъл Ман, говорител на комисаря за земеделието и развитието на селските райони Мариан фишер Боел.
Не се оправдаха надеждите на българската страна, че Европейската комисия вчера ще пусне замразените 140 млн. евро по три мерки на САПАРД. Възможно е фондовете по предприсъединителната програма да бъдат размразени скоро, стана ясно след разговори между вицепремиера Меглена Плугчие-ва и еврокомисар Боел в Брюксел. В срещата са участвали още министърът на земеделието Валери Цветанов, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Ализан Яхова и зам.-изпълнител-ният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Желев, който отговаря за САПАРД.
Министър Цветанов бе в Брюксел за заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, на което се обсъждат реформите в общата селскостопанска политика.
На 14 май се състоя поредната среща в ЕК по т. нар. План за действие за отстраняване на нередности, свързани с отпускането на средства по САПАРД.
Българската делегация е представила информация по проблеми около т.нар. свързани лица, за начините на проверки, за регистъра на нередности и подаването на информация към Европейската служба за борба с измамите (ОЛАф). "Поехме задължения и ангажименти, които трябваше да бъдат докладвани. Имахме готовност за това по част от тях", заяви Меглена Плуг-чиева, цитирана от БТА. Еврочиновниците обаче са настояли да бъде извършена независима одитна проверка как действа т.нар. реферетна ценова листа след вече приетите промени в методологията. "Предстоящата одитна проверка е последното условие, за да бъдат размразени средствата по програма САПАРД", обясни Плугчиева. Според нея е възможно спрените пари да бъдат пуснати отново още до края на мандата на сегашното правителство. "Не е вярно, че е отложено отблокирането на парите, не тиражирайте така информацията", каза пред "Класа" земеделският министър Валери Цветанов. Според него в Брюксел са уточнявани последните детайли. Днес той ще се среща с водещите одиторски компании, за да обсъди възможностите за финален външен одит на САПАРД.
Часове по-рано вчера председателят на Комисията по земеделие към Европейския парламент Нийл Париш заяви, че още няма решение за блокираните средства по САПАРД. Той е в България по покана на евро-депутата Петя Ставрева и представи доклад за развитието на селските райони. Софийският градски съд вчера заседава по делото срещу бизнесмена Марио Николов и още други лица, които са обвинени в документни измами и злоупотреби със средства по САПАРД. Обвинителният акт е внесен от прокуратурата през юли 2008 г. Делото продължава днес.


Юли е важен за агросубсидиите


 

 

Aко до края на юли финансирането по САПАРД не бъде възстановено, голям процент от средствата ще бъдат загубени, защото няма да има достатъчно време и утвърдените проекти, които да получат изплащане. Това коментира евродепутатът Петя Ставрева. Вчера тя даде
съвместна пресконференция с председателя на Комисията по земеделие в Европейския парламент Нийл Париш. Еврокомисията иска българските фермери и производители да получат своите европари, но Брюксел не иска те да потъват в корупция, каза Париш. ЕК иска да бъде абсолютно сигурна, че тези средства действително се използват по предназначение, допълни той.

Анна Михайлова с наградата "Руси Стоянов"

 

Анна Михайлова бе избрана за "Млад художник на годината" и получи наградата на името на Руси Стоянов, която й бе връчена вчера на традиционната изложба по случай 24 май лично от Сливенския митрополит Иоаникий.
Пред многобройната публика в залата на "Александровска" 22 бяха връчени и 2 дарителски грамоти - едната на Ганчо Тенев от "В и К", който е помогнал за закупуването на нов валяк за Графичната база, а другата на Георги Николов, колекционер на бургаски автори и спомоществовател.
Областният управител Любомир Пантелеев, евродепутатът Маруся Любчева, кметът Димитър Николов и заместниците му Йорданка Ананиева, Ивелина Василева, Красимир Стойчев, художници, писатели, журналисти разгледаха богатата експозиция, която обединява различни поколения бургаски творци.Икона и книга дари Любчева на храм

 

В българската църква в Одрин бе осветено мястото за паметник на Екзарх Антим I
Гласовити бургаски момичета от хор "Трепетлика" предизвикаха с песните си взрив от аплодисменти в двора на обновената българска църква "Св. Св. Константин и Елена" в Одрин тъкмо на храмовия празник -21 май. Странджански и тракийски фолклор звуча в изпълнение и на формации от Созопол, Варна и Пловдив, които с пъстрите си носии огряха още повече китната градина и красиво допълниха празника.
Главни виновници, за да се случи това тържество на българския дух, бяха генералният консул на България в Одрин Ангел Ангелов, Съюзът на тракийските дружества и бургаското дружество "Антим I", чийто почетен председател е евродепутатът доц. Маруся Любчева.
Около 50 тракийци от "Антим I" участваха в тържественото богослужение, извършено от Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Дометиан заедно с отци от видинската митрополия. Бургазлии успяха да чуят свещеника, който в словото си определи възстановяването на втората българска църква в Одрин като изключително дело, плод на усилията за съхраняване на българските свети места. Той благодари на всички, които са имали отношение към това велико дело, както и на организаторите на празника.
Постепенно дворът на църквата се изпълни с млади и стари мъже и жени, които бяха станали в ранни зори, за да участват и е другото важно събитие през деня -освещаване на мястото за изграждане на паметник на екзарх Антим I. Стотици българи от Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Видин, Бургас, както, и немалко наши сънародници, живеещи в Турция, създадоха пъстро оживление и по улиците около двата входа на църквата.
"Съпричастни на днешния празник, ние искаме да | превърнем това място в център на българската
духовност и на култура. Тази територия винаги е била и ще бъде български олтар. Ние се надяваме с откриването на паметника на Екзарх Антим I да превърнем мястото в огнище на българското родолюбив и на онези принципи и ценности, към които ние принадлежим и с които заехме достойно мястото си в ЕС", заяви в словото си Маруся Любчева, която е в организационния комитет по набиране на средства за паметника. Гостите разгледаха изложбата "Европейското откриване на Черно море", обиколила под неин патронаж няколко европейски държави. В качеството си на почетен председател на тракийското дружество "Екзарх Антим I" в Бургас доц. Любчева подари на църквата икона на Св. Св. Константин и Елена, осветена от Негово Високопреосвещенство Дометиан, както и албума "Българските земи от древността до днес" в карти и гравюри от архива на д-р Симов. Пред събралото се множество в двора на църквата Маруся Любчева поздрави хората с празника и отбеляза, че "усилията, които са положени за изграждането на храма, са довели до съхранение на православните устои". Българският евродепутат благодари на генералния консул Ангел Ангелов за приноса му за възстановяването на българските духовни средища в Одрин. Беше поднесено приветствие и от името на Боряна Бужашка, председател на Държавна агенция "Архиви", а за съдържателната част на изложбата говори д-р Стефан Пейков.
***
Текст под снимка
МарусяЛюбчева присъства на тържественото богослужение в храма "Св.Св, Константин и Елена" в Одрин, а по сле заедно с генералния консул Ангел Ангелов излязоха в хвора на църквата, където видинският митрополит Доме [ниан освети мястото за паметник на Екзарх Антим I .
Изявени бургазлии застанаха зад ЛюбчеваКаталог: ed files -> image
image -> Водачката на евролистата на ндсв меглена кунева: Коалицията ни нанесе рани и на бсп, и на ндсв
ed files -> Допустими участници: Младежки работници, Мениджъри проекти, Координатори едс срок за кандидатстване: 01 юли 2014г
ed files -> Freedom Fountain: Youth Culture as Expression of Freedom Тип събитие: Семинар/Конференция, 13-17 октомври 2014г в Гърция
ed files -> Уважаеми колеги, JobTiger и Нестле България
ed files -> 400 ученици и студенти на кариерния форум „Професиите на бъдещето” в София тех парк
ed files -> Проект bg051PO001 03-0287 „Стратегически мерки за подобряване условията на труд в Ташев Транс еоод”
image -> Трима червени в спор за водач във Варна


Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница