Европейска комисия — Съобщение за пресатаДата09.09.2016
Размер33.45 Kb.
#8784

Европейска комисия — Съобщение за пресата


Европейски дни на наследството: 50 държави откриват малко познати паметници

Брюксел/Страсбург, 9 септември 2011 г. — през предстоящия месец в рамките на европейските дни на наследството, които се провеждат всяка година през септември в 50 държави от цяла Европа, се очаква над 20 милиона души да имат възможност да посетят хиляди рядко представяни пред обществеността обекти и мероприятия. Тази организирана на местно равнище инициатива се подкрепя от Европейската комисия и Съвета на Европа, които насърчават действията за повишаване на осведомеността на равнището на Европейския съюз.

Културното наследство е основна част от нашето културно многообразие и обща история. Европейските дни на наследството насърчават хората да откриват културни съкровища в непосредствена за тях близост. Събитието ни помага също да разбираме по-добре, че нашето „национално“ наследство често има европейско измерение. Предшествениците ни например често са били вдъхновявани от събития в други държави, за да построят сградите и да създадат градините, които днес ние ценим толкова много“, заяви европейският комисар по въпросите на образованието, културата, многоезичието и младежта Андрула Василиу.

Габриела Батаини-Драгони, генерален директор „Образование, култура, наследство, младеж и спорт“ в Съвета на Европа, заяви: „Тази съвместна програма се цени високо от правителствата. Явният ѝ успех през нейното двайсетгодишно съществуване се дължи на факта, че се организира на местно равнище от общински и регионални структури. Всяка година различни общности от цяла Европа стават част от едно „културно семейство“ и празнуват заедно дните на общото ни европейско наследство.“

През настоящата година в рамките на европейските дни на наследството на обществеността ще бъде представено изключително разнообразие от мероприятия и паметници. Сред тях са най-голямата фабрика за балони в света в Бристъл, Обединеното кралство, както и представление на открито на „Клетниците“ по едноименния шедьовър на Виктор Юго в близост до мястото на битката при Ватерло в Белгия от 1815 г. В столицата на Германия ще се организират посещения на запазени участъци от Берлинската стена, преобразени с рисунки и графити от над 100 художници от 20 държави, а в Страсбург, Франция — изложба, посветена на Еразъм Ротердамски.

Предистория

Няколко държави работят съвместно, за да подчертаят европейското измерение на събитието. Литва, Норвегия и Швейцария представят „скрити съкровища“, като канят посетителите да разгледат рядко виждани или показани в неочаквана светлина обекти на наследството, скрити в стени, под земята или в ландшафта. Франция, Украйна, Кипър и Финландия поставят акцент върху различни „културни маршрути“, за да привлекат вниманието към обекти на наследството на кръстопътищата на културния, научния и търговския живот. Например в Одеса, Украйна, ще бъде представена европейска карта на музеите на виното.

Едновременно с това в 16 европейски държави ще се проведе фотоконкурс под надслов „Wiki loves monuments“, като целта е да се насърчат хората да преоткрият културната, историческата и научната значимост на мястото, където живеят. Чрез електронната библиотека на Европа „Europeana“ се подкрепя предоставянето на Европейска награда за „Art Nouveau“.

Като се отчете постигнатото от проведените през настоящата година мероприятия, от 10 до 12 октомври във Вроцлав, Полша, ще се проведе четвъртият форум на европейските дни на наследството на тема Да ценим наследството! Европейско наследство и икономическо развитие. На него ще присъстват разработващи политики лица, експерти по въпросите на наследството и национални координатори за дните на наследството, за да обсъдят значението на културното наследство за европейската икономика, особено по време на икономическа криза. Форумът ще бъде открит от Богдан Здройевски, министър на културата и националното наследство на Полша.

Началото на европейските дни на наследството е поставено през 1985 г., а от 1999 г. мероприятието се организира като съвместна инициатива на Европейския съюз и Съвета на Европа. Петдесетте държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в европейските дни на наследството, като представят нови културни съкровища и отварят вратите на исторически сгради, които обикновено не са достъпни за обществеността. С културните мероприятия се акцентира върху местни умения и традиции, архитектура и произведения на изкуството, но в по-общ план целта е да се насърчи взаимното разбирателство между гражданите.

За повече информация:

Мероприятия в рамките на европейските дни на наследството, изброени по държави: www.ehd.coe.int

Европейски форум за наследството: http://www.4ehf.pl

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Съвет на Европа: Giuseppe Zaffuto (+33 686 32 10 24)

IP/11/1012

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница