Европейска комисия информационна бележкаДата04.01.2018
Размер34.32 Kb.
#41463

Европейска комисия

ИНФОРМАЦИОННА БЕЛЕЖКА

Брюксел, 13 февруари 2014 г.Въпроси и отговори: Комисията започва консултация относно алергенните ароматни вещества

Какво представляват алергенните ароматни вещества?

Някои ароматни вещества могат да причинят кожна или респираторна алергична реакция. Настоящата обществена консултация се отнася само до кожните (наричани още контактни) алергенни вещества. Кожни алергенни вещества могат да бъдат както синтетични химични вещества, така и естествени вещества.Много хора ли имат кожна алергия към ароматни вещества? Какви са симптомите?

Според оценки между 1 и 3% от хората в Европа имат кожна алергия към ароматни вещества. Най-честите симптоми са дразнене, подуване и обрив, но това състояние може да стане хронично (екзема). Алергичната реакция към дадено вещество зависи от много фактори, включително генетична предразположеност, възраст и интензивност на излагане на това вещество.Защо Комисията поиска от Научния комитет по безопасност на потребителите (НКПБ) да излезе със становище относно ароматните алергенни вещества?

В регламента относно козметичните продукти е включен списък на веществата, които са забранени за използване в тях (Приложение II към регламента) и списък на веществата, които са позволени, но подлежат на ограничения (Приложение III). Някои от веществата в приложения II и III са алергенни ароматни вещества.

Тези списъци трябва да се преразглеждат редовно. Тъй като последната актуализация на списъка на ароматните алергенни вещества бе направена през 2003 г. (включване на допълнителни вещества в Приложение III), службите на Комисията поискаха НКБП да преразгледа въпроса и през юли 2012 г. комитетът излезе със становище.

Какви бяха заключенията на НКБП относно ароматните алергенни вещества?

Най-важните заключения на НКБП бяха следните:  • Три алергенни вещества (хидроксиизохексил 3-циклохексен карбоксалдехид (HICC), атранол и хлоратранол) не се смятат за безопасни.

  • Потребителите трябва да бъдат осведомени за наличието на допълнителни алергенни вещества в козметични продукти.

  • 12 отделни химични вещества и 8 естествени екстракта бяха определени като пораждащи особени опасения въз основа на броя на лицата с положителен резултат по време на кожно-алергични проби. Предложено бе да се въведат ограничения за концентрацията на 12-те химични вещества в козметични продукти, включително когато те присъстват в естествени екстракти.

Как са отразени тези заключения в предложените промени в регламента относно козметичните продукти?

В обществената консултация службите на Комисията предлагат:  • трите вещества, които не са смятани за безопасни, да бъдат забранени за използване в козметични продукти;

  • допълнителните алергенни вещества задължително да бъдат изброени поотделно върху опаковката на даден козметичен продукт. С други думи, те трябва да бъдат споменати в списъка на съставките, в добавка към думите „парфюм“ или „аромат“. Поради широкоразпространеното използване на ароматни вещества е трудно да избягваме всички тях. Затова е важно да се избягват тези, към които дадено лице вече е чувствително.

Необходимо е научната работа да продължи, за да бъдат определени ограниченията за безопасна концентрация на химичните вещества, които будят особени опасения.

Как протича процесът по изменение на приложенията към регламента относно козметичните продукти? Какви ще са следващите стъпки?

Становището на НКБП бе оповестено през юни 2012 г. То бе последвано от неформални консултации с представители на промишлеността, потребителските организации, работещите в здравеопазването и страните от ЕС. Следващата стъпка е започване на обществена консултация. Като се вземе предвид консултацията, предложените промени в регламента относно козметичните продукти под формата на акт за изпълнение ще бъдат подложени на гласуване от страните членки в постоянния комитет за козметичните продукти. След като мерките бъдат одобрени от страните членки, Европейският парламент и Съветът ще разполагат с 3 месеца, за да упражнят правото си на контрол. Ако не бъдат отправени възражения към предложението, официалното приемане на тези промени се очаква в края на 2014 г. или началото на 2015 г.Комисията ще забрани ли определени парфюми?

Службите на Комисията не предлагат забрана на парфюми. Ние предлагаме забрана на три силни ароматни алергенни вещества, които не се смятат за безопасни. Ако те се съдържат в някой парфюм, неговата формула трябва да бъде променена, така че забранените алергенни вещества да бъдат заменени с други.Възможно ли е да бъдат избегнати алергии към аромати, ако не се използва козметика, включително парфюми?

Ароматните вещества се използват в широка гама козметични изделия като парфюми, кремове, дезодоранти. Въпреки че избягването на всички ароматни вещества е много трудно, е важно да избягваме тези, към които вече сме проявили чувствителност. Затова задължението да се посочват алергенните вещества на опаковката на козметичните продукти е толкова важно.Допълнителна информация

Настоящи консултации по въпроси, свързани с потребителите:http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/dgs_consultations/ca_current_consultations_en.htm

Следвайте комисар Мимица в Twitter: @NevenMimicaEUСледвайте „Потребители в ЕС“ в Twitter: @EU_Consumer

MEMO/14/108

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница