Европейска комисия memo брюксел, 19 Август 2014 Европа подкрепя хуманитарната дейностДата01.02.2017
Размер48.85 Kb.
#13972

Европейска комисия

MEMO

Брюксел, 19 Август 2014Европа подкрепя хуманитарната дейност

Всяка година на 19 август се отбелязва Международният ден на хуманитарните дейности в памет на жертвите на нападението на централата на Организацията на обединените нации (ООН) в Багдад (Ирак) през 2003 г., което причини смъртта на 22 души, включително на специалния представител на ООН за Ирак Сержиу Виейра ди Мелу.

ЕС – в лицето на Европейската комисия и държавите членки – е най-големият донор на хуманитарна помощ в света. Дейността на ЕС в тази област се ползва с изключителна подкрепа сред европейските граждани: според последното проучване Евробарометър девет от всеки десет заявяват, че е важно ЕС да отпуска средства за хуманитарна помощ.

През 2013 г. Европейската комисия помогна на 124 милиона души в над 90 държави, а тази година продължава да помага на най-нуждаещите се, в това число на жертвите на конфликтите в Сирия, Централноафриканската република и Южен Судан, на преживелите природни бедствия в Азия, на хората, засегнати от продоволствената несигурност в Сахел, и на уязвимото население, живеещо в условия на „забравени“ кризи, като например тежкото положение на колумбийските бежанци или конфликта в щата Качин в Мианмар/Бирма.

Комисията предоставя хуманитарна помощ на тези, които най-много се нуждаят от нея, в партньорство с над 200 хуманитарни организации, включително неправителствени и международни организации, ООН и подразделенията на Червения кръст. Благодарение на солидарността на европейските граждани хиляди хуманитарни работници оказват помощ и дават надежда на жертвите на конфликти и природни бедствия. Осигуряването на безпрепятствен и безопасен достъп до жертвите е от съществено значение за спасяването на живота на хората в нужда.

Увеличаване на броя на нападенията

Нападенията срещу хуманитарни работници са по-чести от всякога. През 2013 г. те достигнаха рекордния брой от 454 нападнати хуманитарни работници, като над една трета (155) от жертвите са били убити (данните произхождат от aidworkersecurity.org към 15 юли 2014 г.).

Тези нападения са насочени най-вече към местния персонал, като само един на всеки шест пострадали е международен хуманитарен работник (данни от 2013 г.).

Все повече работници се намират в несигурно положение и са изложение на риск от нападение. Работата им става все по-опасна, в резултат на което мъжете, жените и децата в нужда рискуват да получат по-малка или дори никаква помощ. Хиляди хора в уязвимо положение могат да останат без животоспасяваща подкрепа, ако несигурността принуди хуманитарните организации да спрат своите дейности или да се оттеглят от опасните региони.

Афганистан е начело в таблицата с 400 инцидента в периода между 1997 г. и 2013 г. – два пъти повече от втората страна в списъка – Судан (196).

Примери за неотдавнашни нападения срещу хуманитарни работници

От средата на 2010 г. насам всеки месец, без изключение, стават нападения срещу хуманитарни работници в Афганистан. През юни тази година бяха убити 8 сапьора, работещи за НПО, а трима други бяха ранени, докато обезвреждаха минни полета.

През декември 2013 г. четирима лекари (3 сирийци и един сомалиец) бяха убити от въоръжени лица в Сомалия, докато пътуваха за местна клиника. При същото нападение двама телохранители бяха убити, а един сирийски и един сомалийски лекар бяха ранени.

През януари в провинция Джонглей на Южен Судан трима местни хуманитарни работници бяха убити от въоръжена група, която плячкосваше помещенията на ООН и НПО.

Въпреки че не присъства сред първите десет държави в таблицата по-горе, в последно време Централноафриканската република се превърна в една от най-опасните страни за хуманитарните работници. Положението със сигурността се влоши от средата на 2013 г. насам. През април тази година 3 хуманитарни работници бяха убити от въоръжени бивши членове на бунтовническата групировка „Селека“ по време на среща с водачите на общността, на която се обсъждаха медицински грижи и достъпа до тях. 15 други лица, всички местни водачи, също бяха убити по време на това нападение.

Продължават нападенията срещу хуманитарни работници в Сирия. От 2011 г. насам са били убити близо 60 хуманитарни работници. Ни най-малко не намаляват тревогите относно безопасността на хуманитарния персонал и операциите във всички части на Сирия – извършват се нападения над линейки и автомобили на ООН и се отвличат хуманитарни работници.

Според доклади единадесет служители на UNRWA (Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток) са загубили живота си през продължаващия един месец конфликт в Газа. Нападенията срещу хуманитарни бази са причина и за смъртта на много цивилни граждани. Липсата на сигурност възпрепятства доставките на хуманитарна помощ.

Международно хуманитарно право

Хуманитарните работници не вземат страна – те помагат на всички, които се нуждаят от помощ, независимо от тяхното гражданство, религия, пол, етнически произход или политическа принадлежност.

Нападенията срещу хуманитарни работници представляват нарушение на международното хуманитарно право (МХП), което ясно определя отговорностите на държавните и недържавните участници при въоръжени конфликти по отношение на основни въпроси, включително правото на хуманитарна помощ, защитата на цивилното население, в т.ч. медицинските и хуманитарните работници, и защитата на бежанците, жените и децата. Международното хуманитарно право е задължително за всички държавни и недържавни участници в даден конфликт, но то все по-често се нарушава.

Европейският съюз енергично се застъпва за спазването на международното хуманитарно право. Европейската комисия финансира обучение в областта на МХП на гражданския и военния персонал, участващ в операциите на ЕС по управление на кризи. Например през 2013 г. за мисията на ЕС за обучение в Мали (EUTM).Хуманитарната дейност на Европа

Европа има дългогодишни традиции в областта на хуманитарната дейност, с които може да се гордее, и е родина на много от най-реномираните хуманитарни организации в света.

Държавите — членки на ЕС, винаги са се ангажирали и са предоставяли щедри дарения в подкрепа на жертвите на извънредни ситуации.

Европейският съюз като цяло предоставя хуманитарна помощ в продължение на повече от 40 години. През 1992 г. той създаде Службата за хуманитарна помощ на Европейската общност (ECHO), „за да гарантира по-бърза и по-ефективна намеса“. През февруари 2010 г. ECHO се превърна в Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“, а Кристалина Георгиева стана първият европейски комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

В хода на настоящия ѝ мандат всяка година Европейската комисия оказваше помощ на повече от 120 милиона жертви на природни и причинени от човека бедствия. Тази цел беше постигната с по-малко от 1% от общия годишен бюджет на ЕС — малко над 2 EUR на гражданин на ЕС.

За повече информация

Солидарност в действие:http://ec.europa.eu/echo/files/core_achievements/solidarity_in_action/index_en.htm?#intro

Уебсайт на Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ (ECHO) на Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на Кристалина Георгиева, комисар в областта на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

MEMO/14/500

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница