Европейска седмица на мобилността 2010 година: „Пътувай по-разумно, живей по-добре“Дата02.02.2017
Размер38.63 Kb.
#14072


IP/10/1131

Брюксел, 15 септември 2010 г.Европейска седмица на мобилността 2010 година: „Пътувай по-разумно, живей по-добре“

От 16 до 22 септември 2010 година стотици малки и големи градове в цяла Европа и извън нея ще вземат участие в Европейската седмица на мобилността — най-голямата световна проява, посветена на устойчивото придвижване в градска среда. Темата на кампанията за 2010 година — „Пътувай по-разумно, живей по-добре“ — е съсредоточена върху вредното въздействие, което имат настоящите тенденции на транспорт в градовете върху здравето на гражданите. Целта е да се поощрят местните органи да насърчават алтернативи на придвижването с автомобил и да се изтъкне положителното им въздействие върху общественото здраве и околната среда.

Заместник-председателят на Европейската комисия Сийм Калас, отговарящ за транспорта, заяви: „По-голямата част от хората в света живеят в градски райони. Повечето от ежедневните ни пътувания започват и завършват в градска среда, затова наистина сме зависими от системите за градски транспорт. Всички страдаме от отрицателните последици от градския транспорт, като задръствания, произшествия, лошо качество на въздуха и шум, които очевидно влошават качеството ни на живот. Teзи проблеми не са с местен характер, а засягат целия EС. Убеден съм, че чрез съвместна работа ще можем да предложим новаторски и устойчиви начини за справяне с проблемите, свързани с мобилността в градовете, и да дадем на хората повече алтернативи, отговарящи на техните нужди.“

Европейският комисар за околната среда Янез Поточник заяви: „Tвърде много европейци използват колите си за пътувания на къси разстояния. Това предизвиква загриженост — по-интензивото движение означава повече пътни произшествия и по-голямо замърсяване на въздуха. Teмата на Европейската седмица на мобилността 2010 година — „Пътувай по-разумно, живей по-добре“ — трябва да бъде призив към местните власти да обмислят по-добре въздействието на политиките в областта на транспорта върху градската околна среда и качеството на живот и да помогнат на хората да направят по-интелигентен и здравословен избор."

Пътувай по-разумно, живей по-добре“

Интензивното използване на превозни средства в градовете, особено на лични автомобили, cъздава много проблеми за здравето на гражданите. Сред тях са наранявания и смъртни случаи при пътнотранспортни произшествия, дихателни инфекции и заболявания вследствие на замърсяването на въздуха, както и хронични заболявания като затлъстяване и сърдечно-съдови болести, причинени от все по-заседналия начин на живот.

Други рискови фактори за физическото и психическото здраве са социалната изолация и разпадането на социалните връзки, което се предизвиква от задръстванията на движението и намалялото обществено пространство, както и шумовото замърсяване, което води до нарушения на съня и стрес.

Седмицата на мобилността е предназначена да промени поведението на придвижване на хората чрез предлагане на екологосъобразни алтернативи на автомобила. Обществеността получава шанса да изпробва алтернативни начини за придвижване, а местните власти имат възможност да изпитат нови услуги и инфраструктура. Осигуряват се трайни резултати, тъй като участващите градове се поощряват да предприемат поне една постоянна практическа мярка. Седмицата завършва с Ден без автомобили, официално определен за 22 септември, през който участващите малки и големи градове ще отделят зони само за пешеходци, велосипедисти и обществен транспорт.

Основни прояви през 2010 година

Една от многото прояви, които се организират в Болоня, Италия, е търг за разпродажба на употребявани велосипеди, намерени изоставени в града. Проявата се ръководи от студентска асоциация в сътрудничество с община Болоня. Щастливите печеливши участници ще получат обезопасяващи средства, брошури за безопасността по пътищата и други рекламни материали и сувенири.

На 17 септември на пазара Смитфийлд в Лондон ще се състои за първи път столичната проява City Cycle Style (Велосипедизъм в града), посветена на велосипеда като модерна форма на транспорт. Участниците са поканени да дойдат облечени с най-хубавите си спортни екипи и да се срещнат с дизайнери в областта на модата за велосипедисти, да пробват облекла за велосипедисти и да седнат на седалките на някои от най-новите двуколесни модели. Част от събраните по време на проявата средства ще бъдат предоставени на благотворителна асоциация, която събира и изпраща в Африка употребявани велосипеди.

Град Бърно в Чешката република е развил редица дейности, които популяризират северното ходене, карането на велосипед и на ролери. В програмата са включени обиколки на града с екскурзовод, тренировки и упражнения за широката публика, съпроводени с музикални изпълнения на открито.Растящо участие

От стартирането на инициативата през 2002 г. Седмицата на мобилността отбелязва непрекъснато нарастване на броя на градовете участници. През миналата година за участие в нея се регистрираха рекордните на брой 2 181 града, представляващи около 237 млн. души. В резултат на едноседмичната кампания бяха въведени над 4 440 постоянни мерки. Успешният модел на Eвропейската седмица на мобилността се възприема все по-често и от страни извън Европа, като Aржентина, Канада, Eквадор, Япония и Тайван.Европейската седмица на мобилността се координира от три неправителствени организации, специализирани по екологични проблеми на градските райони — Eurocities, Energie-Cités и Climate Alliance. Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия предоставя финансова подкрепа и организира годишните награди на Европейската седмица на мобилността за най-добра програма от дейности и мерки.

За допълнителна информация посетете уебсайта на Европейската седмица на мобилността:

www.mobilityweek.eu


Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница