Европейската комисия атакува съвременното робство и сексуалното малтретиране на децаДата01.05.2018
Размер35.43 Kb.
#67518


IP/09/472

Брюксел, 25 март 2009 г.Европейската комисия атакува съвременното робство и сексуалното малтретиране на деца

Днес Европейската комисия прие две предложения относно нови мерки за засилване на борбата срещу трафика на хора и сексуалното малтретиране и експлоатация на деца и детската порнография. Тези нови предложения заменят съществуващи законодателни актове, които са в сила съответно от 2002 г. и 2004 г. Новите предложения гарантират пълно съответствие с най-високите европейски стандарти, осигуряват по-добра помощ за жертвите и по-строги действия срещу престъпниците, отговорни за сексуално малтретиране на деца и трафик на хора. Предложенията разглеждат и бързо променящите се технологии в киберпространството.

Заместник-председателят на Комисията, г-н Жак Баро, комисар по правосъдието, свободата и сигурността, заяви: „Нашето желание е да изградим Европейски съюз, който наистина да бъде в състояние да защитава най-уязвимите граждани срещу най-ужасните престъпления. Когато говорим за трафик на хора, говорим за жени и момичета, превърнати в жертви на съвременно робство, говорим за бити и малтретирани деца, принудени да просят и да крадат, за млади хора, заставени да работят при ужасяващи условия при мизерно заплащане. Когато говорим за сексуално малтретиране и сексуална експлоатация на деца, говорим за потресаващи престъпления срещу деца, които оставят дълбоки следи и страдание за цял живот.“Основни факти и цифри

Според Международната организация на труда 1,225 млн. души са жертва на трафик в света, било в границите на тяхната държава или транснационално. Повечето са жертви на трафик с цел проституция (43 %) или с цел принудителна работа (32%). Що се отнася до принудителната сексуална експлоатация с търговска цел, огромното мнозинство в нея (98 %) са жени и момичета. От наличните данни може с основание да се предположи, че всяка година няколко стотици хиляди души са обект на трафик от трети страни към ЕС или в рамките на ЕС.

Проучванията сочат, че е възможно значително малцинство от деца в Европа, между 10 % и 20 % по приблизителна оценка, да са сексуално насилвани през своето детство.

През 2008 г. бяха открити повече от 1000 комерсиални и около 500 некомерсиални уебсайтове, които съдържат материали на малтретиране на деца, като 71 % от тях са в САЩ. Счита се, че около 20 % от уебсайтовете с детска порнография са некомерсиални (най-вече от вида за насрещно предоставяне на файлове (Peer-to-Peer)).

Според изчисления средно около 20 % от извършителите на сексуални престъпления (с големи разлики между различните профили на извършителите на престъпления) извършават нови престъпления след излежаване на присъда.

Новите предложения

Двете предложения за рамкови решения на Съвета ще задължат държавите-членки на ЕС да предприемат действия в три посоки − преследване на престъпниците, защита на жертвите и предотвратяване на престъпленията.

Чрез предложението за борба с трафика на хора се сближават националните законодателства и наказанията, и се гарантира, че извършителите на престъпления ще бъдат изправени пред съд, дори ако престъпленията са извършени зад граница. С предложението се дава възможност на полицията да използва подслушване, включително и на телефонни линии, и други подобни методи, използвани за борба с организираната престъпност. На жертвите ще се предоставя място за живеене и медицинска помощ, а ако е необходимо и полицейска защита, за да се възстановят от тежкото си състояние и да не се страхуват да свидетелстват срещу виновниците. Осигурява им се и защита от допълнително травмиране по време на наказателното производство, например при показания за преживяното от тях, свързано с насилствената им сексуална експлоатация. Жертвите ще получават безплатна правна помощ по време на наказателното производство, включително и за предявяване на иск за финансово обезщетение. Предложението насърчава санкции срещу клиенти на хора, които са принудени да предоставят сексуални услуги, и срещу работодатели, които експлоатират жертви на трафик на хора. Предложението също така предвижда и създаването на независими органи за мониторинг на изпълнението на тези действия.

Предложението за борба със сексуалното малтретиране и сексуалната експлоатация на деца улеснява наказанията срещу лица, които малтретират деца, като предвижда наказателни санкции за новите форми на малтретиране като „grooming“ – съблазняване на деца посредством интернет и тяхното малтретиране, достъп до детска порнография без сваляне на файлове или заставяне на деца да позират за сексуални цели пред уебкамери. „Секс туристите“, пътуващи в чужбина, за да малтретират деца, ще бъдат изправени пред съдебно преследване след завръщането си. На децата жертви се дава възможност да свидетелстват, без да се изправят в съда пред извършителя на престъплението, за да им се спести допълнително травмиране; предоставя им се също и безплатна помощ от адвокат. Случаите на всички извършители на престъпление се оценяват отделно и тези лица имат достъп до лечение, съобразено с техния профил, за да не извършат отново престъпление. Забраната за упражняване на дейности, които включват контакт с деца, която се налага на извършителите на престъпления, следва да се изпълнява не само в държавата, където те са осъдени, но и в целия ЕС. Ще бъдат разработени системи за блокиране на достъпа до уебсайтове, съдържащи детска порнография.

Предложенията ще се обсъдят в рамките на Съвета на министрите на ЕС и щом бъдат одобрени, ще бъдат въведени в националните законодателства.

Заместник-председателят Баро завърши: „Нашето послание е ясно: тези престъпления, които не познават граници, са недопустими. Европа ще продължи да поставя най-високите и амбициозни стандарти за борба с тях“.
Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница