Европейската комисия удвоява помощта си за предоставяне на спешни медицински грижи, подслон, храна и вода за сирийците, които са най-засегнати от постоянно влошаващата се криза както в страната, така и извън неяДата28.10.2018
Размер84.5 Kb.
#103648Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 23 юли 2012 г.Европа отговаря на изострените хуманитарни нужди в Сирия

Европейската комисия удвоява помощта си за предоставяне на спешни медицински грижи, подслон, храна и вода за сирийците, които са най-засегнати от постоянно влошаващата се криза както в страната, така и извън нея. С допълнителен пакет от 20 млн. EUR за хуманитарна помощ размерът на помощите на Европейската комисия за облекчаване на настоящата криза ще достигне 63 млн. EUR (40 млн. EUR за хуманитарна помощ). Държавите — членки на ЕС, са допринесли досега с 27,5 млн. EUR за хуманитарна помощ.

Европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви: „Насилието прераства в истински граждански конфликт, поради което стотици хиляди сирийци са в отчайващо положение. Нуждите в самата страна са огромни, но те нарастват и в съседните държави, които са изправени пред голям наплив от сирийски бежанци, в което се убедих и самата аз при срещите си със сирийски бежанци в лагер на границата на Турция със Сирия. Увеличаването на помощта на ЕС е най-конкретният израз на нашата солидарност със засегнатия от конфликта сирийски народ.“

Допълнителните финансови средства ще бъдат отпуснати за проекти, свързани с осигуряването на храна, вода, санитарни условия, подслон, медицинска помощ и стоки, както и психологическа подкрепа за близо 1,5 милиона сирийци във вътрешността на страната, както и за сирийските бежанци.

Комисарят повтори: „Още веднъж призовавам най-настоятелно всички страни да защитят цивилното население, включително хуманитарните работници. Стрелбата по линейки трябва да бъде спряна, както и вземането на прицел на хуманитарни работници“.

Комисията ще продължи да предоставя финансови средства чрез хуманитарните си партньори, включително Международния комитет на Червения кръст и Агенцията на ООН за бежанците, които могат да гарантират, че хуманитарната помощ се предоставя въз основа на принципите на хуманност, неутралност, безпристрастност и независимост.

Освен това неотдавна бяха отпуснати 23 млн. EUR, за да се помогне на сирийския народ да се справи с размириците и последиците от тях и да се предостави средносрочна и дългосрочна помощ за вътрешно разселените лица или хората, които са избягали в съседни страни. Комисията заделя допълнителни средства за Сирия и последиците от размириците, които ще могат да бъдат използвани в Сирия или в съседните държави.

Контекст

Между 1,5 и 3 милиона души са засегнати от насилието в Сирия, а цялото цивилно население страда от недостиг на храна и гориво. Повече от 113 000 души вече напуснаха страната и намериха убежище и закрила в съседни държави, най-вече в Турция, Ливан, Йордания и Ирак. Държавите, които приемат бежанците, полагат усилия, за да задоволят техните най-основни нужди и да им гарантират минимална закрила.

Ескалацията на насилието в Сирия ограничава възможностите на хуманитарните работници да предоставят помощ от първа необходимост на нуждаещото се население. Липсата на информация също възпрепятства международната общност да анализира и наблюдава ситуацията и съответно да реагира с пълноценни и всеобхватни хуманитарни действия.

Сирия е убежище и за 500 000 палестински и още 87 000 иракски бежанци. Нуждите на бежанците в Сирия нараснаха неизбежно в резултат на липсата на възможности за работа, обезценяването на валутата и инфлацията. Европейската комисия вече увеличи бюджета си за хуманитарна помощ за 2012 г. за кризата в Ирак с 2 млн. EUR, за да засили подкрепата за най-уязвимите иракски бежанци в Сирия.

За нуждите на палестинските бежанци в Сирия отговаря Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, на която ЕС е голям донор на средства.

За повече информация

Уебсайт на Европейската комисия, посветен на хуманитарната помощ и гражданската защита:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)IP/12/820

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница