Европейски ден на морето 2014 г.: иновации за устойчиво използване на ресурсите от нашите океаниДата02.01.2018
Размер31.73 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 13 май 2014 г.Европейски ден на морето 2014 г.: иновации за устойчиво използване на ресурсите от нашите океани

Иновациите и научните изследвания в областта на морската икономика могат да бъдат движеща сила за растежа и възстановяването на работните места в Европа. Те биха могли да осигурят устойчиво бъдеще за европейските морета и океани, както и за всички, чиято прехрана зависи от тях. Това е акцентът на тазгодишния Европейски ден на морето, който ще се проведе на 19—20 май в Бремен, Германия. През тези два дни градът ще се превърне в място за обмен на идеи между експерти, представители на всички отрасли на морския сектор и създатели на политиките от целия ЕС.

Мария Даманаки, европейски комисар по въпросите на морското дело и рибарството и един от домакините на мероприятието, заяви: „Водите на европейската икономика все още се вълнуват. Наш дълг е да извлечем максимална полза от всяка капка потенциал, за да й помогнем да се възстанови. Моретата и океаните на Европа имат огромен потенциал. Нашият стремеж е да намерим най-добрия начин те да ни помогнат да създадем работни места и да осигурим растеж, без обаче да излагаме на риск нашите екосистеми. Европейският ден на морето е чудесна възможност за представителите на всички отрасли на морското дело да обсъдят възможностите за съчетаване на растежа и устойчивостта със „синята“ икономика.“

С програмата на Европейската комисия за „син растеж“ се цели устойчивостта да се превърне в крайъгълен камък за растежа на морската икономика, поради което тя ще бъде в центъра на дискусиите в Бремен. Предвид излъчените в последно време редица послания на ЕС за сини иновации (IP/14/536), морско пространствено планиране (IP/14/459), крайбрежен и морски туризъм (IP/14/171) и океанска енергия (IP/14/36), мероприятието ще бъде възможност представителите на всички отрасли на морската икономика да се срещнат и да обсъдят начини за сътрудничество, да споделят своите наблюдения и да поставят основите на истински устойчив растеж.

На двудневната конференция в Бремен към комисар Даманаки ще се присъединят г-н Александър Добринд, германски федерален министър на транспорта и цифровата инфраструктура, г-н Йенс Бьорнсен, председател на сената на свободния ханзейски град Бремен, и г-н Мартин Гюнтер, сенатор по въпросите на икономиката, труда и пристанищата на свободния ханзейски град Бремен, както и други европейски министри и личности.

Със своите 21 семинара, организирани от заинтересованите страни, две пленарни сесии с водещи оратори, сесии на високо равнище, специална изложба във връзка с морското дело, различни обществени прояви и едно иновационно мероприятие за установяване на контакти, през двата дни конференцията ще бъде център за дебати и обмен на добри практики.

На 18 май Бремен ще отбележи началото на проявите по случай Европейския ден на морето с чествания по брега на река Везер - музика на живо, изложби на научноизследователски институти, посещения на изследователски кораби, мероприятия за цялото семейство и други. Всички обществени прояви, както и самата конференция по случай Европейския ден на морето, са безплатни, а достъпът е свободен.

Контекст

Седмото издание на конференцията по случай Европейския ден на морето е организирано от Европейската комисия съвместно с германското федерално министерство на транспорта, строителството и градоустройството и министерство на икономиката, труда и пристанищата на свободния ханзейски град Бремен. Темата на тазгодишната конференция е „Иновации за син растеж“.

Началото на честването на Европейския ден на морето бе положено с тристранна декларация на председателите на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на ЕС на 20 май 2008 г. Този ден се отбелязва всяка година около 20 май и целта му е повишаване на видимостта на морска Европа. Предишните издания на Европейския ден на морето се проведоха в Брюксел (2008 г.), Рим (2009 г.), Хихон (2010 г.), Гданск (2011 г.), Гьотеборг (2012 г.) и Валета (2013 г.).

За повече информация

Подробности за конференцията и пълната програма са достъпни на адрес: http://ec.europa.eu/maritimeday

Вж. също речта на комисаря за сините иновации: „Сини иновации: да проправим път за устойчиво инвестиране в нашите морета“ от 8 май 2014 г.: SPEECH/14/362

За контакти:

Helene Banner (+32 2 295 24 07)

Lone Mikkelsen (+32 2 296 05 67)

За гражданите: Europe Direct на телефон 00 800 6 7 8 9 10 11 или на електронния адрес на информационната служба

IP/14/552

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница