Европейски форум за архитектурна политика публична декларация за европейските градовеДата29.08.2016
Размер44.81 Kb.
Превод от английски език
ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ ЗА АРХИТЕКТУРНА ПОЛИТИКА

Публична декларация за европейските градове
10.01.2008 година-Бордо
Архитектурата не може да спаси света, но може да бъде добър пример”-Алвар Алто
Европейският град е отлично място за социално, икономическо, културно и политическо развитие. Европейските градове имат културни ценности, които се споделят от всички страни и от голямото мнозинство европейски граждани. Европейският град е символ и обществен център на европейската идентичност и култура.

В европейските градове, обществото е главен фактор, който гарантира просперитета и постоянството на тези процеси. За тази цел, всеки наш град трябва да предлага на гражданите си добра околна среда, адаптирана към техните ресурси, към техния начин на живот и потребности.

Жителите на европейските градове се гордеят с града , в който живеят и ако не е така, те трябва да се променят в този смисъл. Гражданинът трябва да бъде както действащо лице, така и ползвател на придобивките. По този начин градовете увеличават тяхната конкурентно способност и капацитет, като същевременно остават важен компонент от нашето културно богатство.

Въпреки това, историята която знае как е създадена нашата родина и икономическо богатство, е в опасност днес и от нас зависи нейното по-нататъшно развитие. Финансовата криза, която светът преживява днес, влияе и ще продължи да влияе на строителната политика. Това е допълнително доказателство, че само пазарът не трябва да определя развитието на строителството и околната среда.

Европа се нуждае от качествена архитектура и от правилна архитектурна политика, за да запази богатството си и високия стандарт на живот в градовете сега и за в бъдеще.

Има европейски градове, които могат да се разглеждат като модел за подражание. Разбира се, всеки град е уникален и се определя от неговата околна среда и архитектура, от неговите обществени пространства, големина и разположение на улиците и архитектурата. Качеството на обществените сгради не само спомага за красотата на градовете, но е и структуриращ елемент.

Архитектите, обществените организации, професионалистите и лицата, отговарящи за архитектурата изискват наличието на архитектурна култура и те са най-добрите консултанти на европейските политици и служители. Те имат богат опит и ентусиазъм и вземат дейно участие в дебатите относно развитието и хармонизирането на нашите европейски територии.Те се надяват, че европейските институции, които отговарят за бъдещето на градовете, от сега нататък ще търсят техния съвет.

Предизвикателства

Животът продължава в градските зони в цяла Европа, но се влияе силно от различни фактори.

-Промените в климата правят условията за живот по-малко приятни и този феномен се забелязва по-ясно в градовете.

-Много европейски градове са застрашени от наводнение поради повишаването на морското ниво или от суша поради липсата на вода.

-Замърсяването и увреждането на околната среда са постоянна заплаха за качеството на живот в градските зони.

-Като цяло, градското население се увеличава, а градовете стават по-мръсни и по-малко концентрирани в резултат на разрастването.

-Обратното явление, обезлюдяването на някои градски райони води до изчезването на европейския модел за град.

-Миграцията към градовете влияе благоприятно на културата, бизнеса и качеството на живота, но това също създава силно социално напрежение.

-Градската инфраструктура застарява и вече не отговаря на потребностите на населението особено в областта на транспорта или услугите.

Предложения

Архитектурата е важен посредник и фактор за постигане на равновесие в градската среда. Ние може така да реконструираме градовете, че да има хармония в тях, а не разделение. В дългосрочен план, те трябва да отговарят на потребностите на времето и на нуждите на бъдещите поколения: хармонизирани и красиви градове, пълни с нововъведения.Повече солидарност в градовете

За да се ограничи трафика на превозните средства и за да намалят дългите пътувания, трябва да бъде насърчено развитието на квартали, които обединяват всички функции, които са необходими, за да има баланс в добрия градски живот.

Европейският град на бъдещето трябва да бъде лесно достъпен за всички и да предлага работа, жилища, развлечения и да осигурява необходимите комунални съоръжения в близост.

Работата, магазините, услугите и жилищните сгради трябва да бъдат взаимно свързани чрез подходящи системи на обществения транспорт и трябва да има условия за удобно пътуване, за да има добра връзка между центъра на града и неговите предградия.

Правейки центъра на града лесно достъпен, общественият транспорт насърчава прякото взаимодействие и гарантира на жителите градски удобства.

Контролът върху земята остава важно условие , за да бъдат постигнати тези цели.Градовете трябва да се грижат повече за опазване на околната среда и да мислят за бъдещите поколения

За да се ограничи разрастването на градовете и за да бъдат защитени природните ресурси, ние трябва да дадем предимство на компактното разположение на града, което групира услугите, работата, магазините и жилищните сгради.

Ние трябва да подкрепим нововъведенията при използването на материали, управлението на ресурсите, архитектурните и градските проекти и да насърчим творчеството.

Трябва да защитим съществуващите природни пространства между урбанизираните зони. Ние също трябва да защитим и да подобрим състоянието на обществените места и на пространствата между градовете.

Трябва да насърчим строителството на жилищни сгради, които хармонизират напълно с доброто развитие и разрастване на градовете и да насърчим изискванията на гражданите за създаване на условия за нови начини на живот.

Ние трябва да развием градската екология като насърчим използването на възстановими източници на материали, както и производството на вода, енергия и храни.

Ние трябва да се стремим да запазим социалните връзки и да даваме приоритет на операциите свързани с реконструкцията на квартали и съществуващи сгради, които представляват важна част от трайното развитие на градовете вместо да ги унищожаваме системно в съответствие с Лайпцигската харта за устойчиви европейски градове.

По-красиви и по-приятни за живеене градове

Архитектите и техните партньори трябва да насърчават развитието на архитектурата, урбанизма и икономическото планиране, което съчетава смелите решения с потребностите на всекидневието.


Подписаната Искра Коларова удостоверявам верността на извършения от мен превод от английски на български език на приложения документ . Преводът се състои от 3 (три) страници.


Преводач: Искра Иванова Коларова

Каталог: documents
documents -> Български футболен съюз п р а в и л н и к за статута на футболистите
documents -> Изготвяне на Технически инвестиционен проект и извършване на строително-ремонтни работи /инженеринг/ на стадион “Плевен”
documents -> П р а в и л а за организиране и провеждане на ученическите игри през учебната 2013/2014 година софия, 2013 г
documents -> К о н с п е к т по дисциплината “Обща и неорганична химия” за студентите от І–ви курс специалност “Фармация” Обща химия
documents -> Издадени решения за преценяване на необходимостта от овос в риосв гр. Шумен през 2007 г
documents -> За сведение на родителите, които ще заплащат таксите по банков път цдг” Червената шапчица”
documents -> Стъпки за проверка в регистър гаранции 2016г. Начална страница на сайта на ауер електронни услуги
documents -> Общи въпроси и отговори, свързани с държавните/минималните помощи Какво е „държавна помощ”


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница