Европейски младежки воден парламент, младежта за вода и демокрация в европейските страни в преход стара загора, септември 2003Дата28.02.2018
Размер38.89 Kb.
#60390
Европейски младежки воден парламент,

младежта за вода и демокрация в европейските страни в преход

стара загора, септември 2003
Европейският младежки воден парламент се проведе в Стара Загора в началото на септември 2003. Негов инициатор станаха младежите-доброволци около Земя завинаги, които са участвали вече в няколко подобни парламента провеждани от 1999 г. в Европа и Северна Америка. Старозагорските младежи започнаха две нови кампании в рамките на подготовката за парламента: изследване на сладководните ресурси в района на Стара Загора и изследване на санитарно-хигиенните условия в училищата в Стара Загора.
Международни партньори станаха Съветът за сътрудничество по водоснабдяване и канализация – Женева, Международният секретариат по водите – Монреал, и Европейска водна солидарност – Страсбург. Местни партньори на Земя завинаги бяха Общинската администрация и Общинският съвет - Стара Загора, Младежкият общински съвет и ГПЧЕ “Ромен Ролан” – Стара Загора.
В работата на парламента взеха участие 83 участници от Армения, Белгия, Босня и Херцеговина (Тузла и Баня Лука), Гърция, Киргизстан (Бишкек и Ош), Молдова, Румъния (Брашов и Решица), Русия (Сент Петербург и Екатеринбург), Украйна (Киев, Херсон, Одеса) и България, а още и от Франция и Еквадор (като фасилитатори), Нигерия (като наблюдател). Различните планирани дейности се редуваха всеки ден от 9:00 до 21:00.
По време на пленарните сесии участниците представиха редица PowerPoint презентации за своя опит, наблюдения и проекти за опазването на сладките води в басейните на Дунав, Исет, Днепър; за изследвания и проекти, които те самите са инициирали в своите училища и градове; за мрежите, в които работят; за санитарно-хигиенните условия в техните училища. Презентациите служеха като основа за по-нататъшните дискусии в малките групи, в които младежите и техните обучители работеха заедно с помощта на опитни международни фасилитатори и обучители. Следобедите даваха възможност за практическа работа, обмяна на опит, представяне на резултати от работата в малките групи, презентация на плакати и нагледни обучителни материали, и др. Социалната програма в късните следобедни часове и вечер беше организирана така, че участниците да подпомогнат общината-домакин като извършат почистване на парка около местната река; да посетят някои музеи и исторически места в Стара Загора; да опознаят по-добре националните си култури, музика и обичаи, да станат още по-добри приятели.
Парламентът даде началото на YOUTH WASH, младежка мрежа за водоснабдяване и добри санитарно-хигиенни условия, чиято мисия е да пропагандира правото за безопасна питейна вода и добри санитарно-хигиенни условия за безопасна и здравословна околна среда като основно човешко право.
29 училища и НСО от 11 страни станаха първите членове на мрежата.
Участниците единодушно гласуваха Декларация като рамков документ за своята бъдеща работа. В нея се казва:
“Ние, младите хора и техните обучители от 15 страни от Европа, Кавказките страни, Централна Азия, Латинска Америка и Африка, се събрахме в Стара Загора, България, за Европейска младежки воден парламент, за да споделим нашия опит, знания и да разкажем за положените от нас усилия да предложим решения за проблемите свързани с участието на младите хора в управлението на водите, качеството на водата, подобряване на саниратно-хигиенните условия.
Знаем, че водата е ограничен природен ресурс и ограничено обществено благо, изключително потребно на хората и на другите живи същества. Осъзнаваме факта, че хората зависят от водата, за да поддържат личната си хигиена, както и за да поддържат хигиената на публични места като училища, университети и офиси.
Знаем, че влошаването на качеството на водата предизвикано от замърсяване с токсични елементи, други вредни химически вещества, биологични замърсители, както и спирането на водата са често най-големите причини за невъзможността да се поддържа добра хигиена в средата, в която живеем. В резултат на това, много хора имат здравословни проблеми.
Знаем, за жизнената потребност от безопасна за здравето вода за осигуряване на устойчиво развитие.
Поради всичко това, ние обещаваме следното:


  1. Да повишим информираността за управлението на водите като инициираме и координираме различни дейности и мероприятия като водни фестивали, мирни демонстрации и паради, ще публикуваме брошури, плакати и ще инициираме медийни кампании. Целта на всичко това е да промоцираме процесите на обучение и споделяне на опит, промяната на отношението и навиците на гражданите и учениците в училищата и въвличането им като активни участници в кампании за опазване и консервиране на водата;
  1. Да засилим контрола и мониторинга с цел запазване на водните ресурси и лобиране пред властите, за да се осигури ефективно прилагане на глоби и да се предотврати унищожаването на водните ресурси. Ние ще промоцираме взаимодействието на организациите (такива като неправителствените организации) в сектор информация, образование и комуникации. Това ще бъде направено в съвместна работа с съответните власти, ВиК фирмите и частния сектор;
  1. Да организираме комитети WASH (Вода и хигиенно- санитарни условия), състоящи се от демократично избрани ученици и експерти във всяко училище, за да се засили контролът и мониторинга за подържане на добра хигиена, за осигуряване на достатъчно чисти и безопасни за здравето тоалетни, отделно за момичета и момчета, за осигуряване и подобряване условията за измиване на ръце. Ние издигаме нашия глас за спазване на законите и въвеждане на ефективни наказания за нарушителите;
  1. Да инициираме срещи и дускусии между младежите и властите, за да се промоцират позитивни промени на местно и национално ниво, както и на международно ниво. Да засилим участието на младежите в процеса на взимане на решение отнасящи се до водата и подобряване на санитарно-хигиенните условия;
  1. Да учредим младежка мрежа WASH за промоциране на човешкото право за безопасна питейна вода, и адекватни санитарно-хигиенни условия за безопасна и здравословна околна среда.”

Каталог: pics
pics -> Програма за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Турция, съфинансирана от Инструмента за предприсъединителната помощ ( ипп ) от,,Фонд за органите на местното самоуправление в България флаг еад
pics -> 14 невероятни трика за по-ефективно търсене в Google
pics -> Програма „спорт и младежки дейности
pics -> За учебния процес за учебната 2010/2011 год. Задочно обучение
pics -> Козметичен салон „лилия”
pics -> Община Любимец  Общински план за развитие 2006 2013
pics -> Над 15 000 души посетиха изложението през уикенда "дневник"
pics -> Програма „администрация"


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница