Европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева е понастоящем в Мали, връщайки се отново там след последното си посещение преди месецДата28.01.2018
Размер43.55 Kb.Европейска комисия

Съобщение за медиите

Брюксел, 22 януари 2013 г.Европейската комисия увеличава хуманитарната си помощ в Мали, а комисарят за реакция при кризи посещава страната, за да направи оценка на нуждите

Европейската комисия увеличава отново хуманитарната си помощ в отговор на кризата в Мали с 20 милиона евро – нужно увеличение, което ще подпомогне реакцията срещу ескалиращата криза в страната, където голям брой хора бягат от конфликта и хиляди деца страдат от тежко недохранване.

Европейският комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева е понастоящем в Мали, връщайки се отново там след последното си посещение преди месец. Тя оценява положението, за да определи как да бъде разходвана помощта, така че да се постигне максимално въздействие.

Комисар Георгиева заяви: „От миналата година насам малийският народ е подложен на ударите на тройна криза: Първо суша и ниска реколта, последвани от политическа криза, и после избухването на въоръжени сблъсъци, когато радикални ислямистки групи установиха контрол над северната част на страната.

Посредством ранни действия и координиране на международната реакция ние успяхме да предотвратим най-тежките последствия от продоволствената криза, тук и в останалата част на Сахел, като оказахме помощ на близо 18 милиона души“.

Въпреки това ескалирането на насилието и въоръжените сблъсъци в северната част принудиха повече от 350 000 души да избягат в южната част или в съседни страни, което породи значителни хуманитарни нужди. В отговор на кризата увеличихме нашата помощ с 20 милиона евро, за да подкрепим действията на хуманитарните ни партньори в Мали и в съседните страни, с които се срещнах по време на моето посещение в Бамако миналия декември. Оттогава насам обаче положението се е влошило още повече, като вследствие на факта, че боевете между ислямистките сили и малийската армия се пренасят все по-близо до южната част на страната, са възникнали допълнителни нужди. Поради това за посрещане на нуждите, породени от повишената уязвимост в хуманитарно отношение, отпуснахме допълнителни 20 милиона евро“.

Призовавам другите донори да действат бързо, тъй като населението е отслабено от изпитанията през изминалите месеци. Призовавам също всички страни в конфликта да осигурят защита на цивилните лица и спазване на международното хуманитарно право“.

Новото спешно финансиране ще бъде предназначено за оказване на помощ на тежко недохранени деца, за подпомагане на 100 000 малийски бежанци в съседни страни и за предоставяне на храна и основни услуги на близо 150 000 души в Мали, засегнати от продължаващите боеве.

Хуманитарната ситуация в Мали е все по-нестабилна: интензивните боеве предизвикват разселване на населението, докато хуманитарните организации се опитват да достигнат до определени области.

Изострянето на конфликта влошава продължаващата криза с продоволствието и изхранването и милиони малийци са изложени на риск от продоволствена несигурност през 2013 г. Въпреки добрата реколта цените на основните хранителни продукти остават високи, което ги прави недостъпни за най-бедните. Равнището на тежкото недохранване в определени области в южната част на страната остава над критичните прагове, докато в северната част провеждането на проучвания не беше възможно.

Контекст

Необходими са широкомащабни спешни действия в две насоки: задоволяване на допълнителните нужди, възникнали вследствие на конфликта, и намаляване броя на жертвите на продоволствена несигурност и недохранване.

Освен разселените вследствие на миналогодишните боеве малийци – 145 000 бежанци и 200 000 вътрешно разселени лица – в лагерите в Буркина Фасо, Мавритания, Нигер и в селата и градовете в южната част на Мали пристигат още хора, бягащи от сегашния конфликт. Това положение създава още по-голям натиск за приемните общности, които още от преди това страдат от сериозната продоволствена криза, засягаща Сахел . Като цяло около 10,8 милиона души са заплашени от глад в региона Сахел през 2013 г., включително 4,2 милиона малийци. Според оценките 510 000 души в северната част на Мали се нуждаят от незабавна продоволствена помощ.

През 2012 г. Европейската комисия отпусна 73 милиона евро за малийци, станали жертва на продоволствената криза и политическия конфликт в страната. Освен това държавите — членки на Европейския съюз, осигуриха още 38 милиона евро (с което общият принос на ЕС през 2012 г. достигна 111 милиона евро).

Хуманитарната помощ на Европейската комисия за Мали даде възможност на агенциите на ООН, Червения кръст/Червения полумесец и международните НПО да реагират бързо на нарастващите хуманитарни нужди. Въпреки предизвикателствата по отношение на сигурността организациите за спешна помощ продължиха да предоставят здравни услуги, медикаменти, храни, хранителна помощ, вода и санитарна подкрепа, превенция и лечение при епидемии в районите на Кидал, Гао и Тимбукту.

След заседанието на Съвета по външни работи, свикано миналата седмица от върховния представител на ЕС Катрин Аштън, европейският комисар по развитието Андрис Пиебалгс обяви решението на Европейската комисия да отпусне 50 милиона евро от Механизма за подкрепа на мира в Африка, за да подпомогне разполагането на Международната мисия за подкрепа на Мали, ръководена от африканските държави (AFISMA).

Предвид трудностите, понасяни от цивилното население, и в стремеж за подкрепа на усилията на малийското правителство за осъществяване на прехода към демокрация, възможно най-скоро може да бъдат подновени и редица програми за развитие в Мали. За тази цел могат да бъдат отпуснати около 250 милиона евро. Изпълнението на съществуващите програми, наред с останалото, ще помогне за изграждането на гражданско общество, ще засили продоволствената сигурност и ще подобри снабдяването на Бамако с питейна вода от Кабала.

На 17 януари министрите на външните работи на ЕС постигнаха съгласие относно редица конкретни мерки в подкрепа на малийските власти: стартиране на мисия на ЕС за обучение и реорганизация на малийските въоръжени сили; политическа подкрепа за разработването на пътна карта за възстановяване на демокрацията и конституционния ред; назначаване на специален представител на ЕС за Сахел. На 5 февруари ЕС ще бъде домакин на среща в Брюксел на равнище министри на международната група за подкрепа и последващи действия относно ситуацията в Мали.  За повече информация

Хуманитарна помощ на ЕС за Мали:http://ec.europa.eu/echo/aid/sub_saharian/mali_en.htm

Уебсайт на комисар Георгиева:http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ и гражданска защита от Европейската комисия:http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

Ирина Новакова (+32 2 295 75 17)

David Sharrock (+32 2 296 89 09)IP/13/32

Каталог: rapid
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Европейската комисия е готова да започне преговори със сащ за споразумение за личните данни с цел борба с тероризма и престъпността
rapid -> IP/10/609 Брюксел, 26 май 2010 г. Европейската комисия се стреми да постигне високи стандарти за закрила на неприкосновеността на личния живот в рамките на споразумението за защита на данните между ес и сащ
rapid -> Европейска комисия — Съобщение за медиите
rapid -> Заседание на Съвета Външни работи Търговия Женева, 14 декември 2011 г. Председател г жа Hanna trojanowska
rapid -> Европейска комисия Съобщение за медиите
rapid -> Texte bg conseil europeen – bruxelles 15 & 16 octobre 2008 conclusions de la présidence


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница