Езикова гивназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към юнескоДата20.03.2017
Размер32.88 Kb.
Езикова Гимназия "Пловдив" е създадена през 1958 година като Смесена гимназия с преподаване на английски език, поради което и до днес е по-известна като "английската гимназия". В България тя е сред първите учебни заведения от този тип, възникнали от потребността да се създават високо образовани кадри по западен език. В 1983 г. са открити класове с интензивно изучаванае на немски и френски език. През 1991 г. паралелките с профил "Френски език" се отделят в самостоятелна езикова гимназия, като в комплекса на Гимназия с преподаване на западни езици (днес - Езикова Гимназия "Пловдив") остават профилите "Английски език" и "Немски език".

Ог 1958 г. до 1975 г. гимназията се помещава в сградата на бившата семинария на бул. "6-ти Септември" №181.През 1976 г. училището се премества в новопостроената сграда на бул. "Москва", 3-ти км. (днес бул. "България" №123 ).


Вече половин век гимназията е средище на интензивен интелектуален растеж и кипяща дейност и се е утвърдила като един от най-авторитетните учебни центрове в страната, а известността й е преминала границите на родината ни.

Езикова гивназия "Пловдив" е сред малкото учебни заведения в страната, асоциирани към ЮНЕСКО.

С указ на Държавния съвет на НРБ № 1517/19.05.1983 гимназията е наградена с орден "Кирил и Методий" - І степен за постигнати високи успехи в учебно-възпитателната дейност.

На 07.10.1988 г. Президиумът на лигата за приятелство между народите - Берлин присъжда на училището медал за заслуги към приятелството между народите.

На 19.05.2001 г. Министерството на образованието и науката удостоява Езикова гимназия "Пловдив" с почетно отличие "Неофит Рилски" за цялостна и високопрофесионална дейност в системата на народната просвета.

С решение № 168 от 15.05.2003 г. на Общински съвет - Пловдив гимназията, носеща с гордост името "Пловдив", е отличена с почетния знак на градската институция със съществен принос в развитието на образованието в града.

Десетки са индивидуалните и колективни отличия за учебна, спортна и художествено-творческа дейност, извоювани ежегодно от възпитаниците на училището.

В гимназията се приемат ученици, завършили VІІ клас, като от 1961 г. подборът се извършва въз основа на писмен конкурсен изпит по български език и литература, а от 1962 г. до днес - по български и литература и по математика. За повече информация за приема на ученици, натиснете тук.


В настоящия момнет в училището се обучават над 1300 ученици, разпределени в 50 паралелки, като във всяка от петте учебни степени (от VІІІ до ХІІ клас) има по четири паралелки в профил "Немски език" и по 6 - в профил "Английски език".

Профилирано чуждоезиково обчение е регламентирано с акта за създаване и преобразуване на гимназията, като:

- І профилиращ предмет: І чужд език ( английски/немски ) се изучава през целия курс на обучение.

- ІІ профилиращ предмет: ІІ чужд език немски/английски ) - от ІХ до ХІІ клас, с интензивно обучение в ХІ и ХІІ клас.- ІІІ профилиращ предмет: по избор на учениците, в зависимост от възможностите на училището - с по пет учебни часа седмично в ХІІ клас.
В профил "Английски език", редом с утвърдените държавни стандарти за чуждоезиково обучение, са застъпени и различни нива от системите на Кеймбридж (FCE - http://www.cambridgeesol.org/exams/fce.htm , CAE - http://www.cambridgeesol.org/exams/cae.htm , CPE - http://www.cambridgeesol.org/exams/cpe.htm ), както и възможности за учениците още по време на престоя им в гимназията да печелят стипендии на различни фондации за обучение в целия свят. От осем години Езикова гимназия "Пловдив" е изпитен център в Пазарджищка област за придобиване на сертификати на Кеймбридж.
В профил "Немски език" са вкючени всички нива на най-съвременните немски програми за чуждоезиково обучение. Призовите места на олимпиадите по немски език, организирани от Посолството на ФРГ и МОН, са доказателство за впечатляващите академични изяви на възпитаниците и от този профил. С решение на Конференцията на министрите на културата на ФРГ от 2001 г. Езикова гимназия "Пловдив" е определена като училище, имащо права да подготвя ученици за придобиване на Немска езикова диплома ІІ степен (Deutsche Sprachdiplom II - http://www.deutschessprachdiplom.de/ ). Всяка година випуските успяват да съхранят тази традиция и да получат езиковите си дипломи, даващи им право да продължат обучението си във висши учебни заведения в Германия без полагане на други изпити.
Над 95% от зрелостниците на Езикова гимназия "Пловдив" продължават обучението си във висши учебни заведения непосредствено след завършване на средното си образование. Благодарение на изключителното си представяне на международно признати изпити (TOEFL , SAT - , DSD, Test DAF и др.) голяма част от тях продължават образованието си в световноизвестни колежи в САЩ, Великобритания, Германия, Швейцария, като нерядко получават пълни или частични стипендии от учебните заведения.
Гимназията е горда не само с това, че почти всичките й над 7000 възпитаници са били част от интелектуалния елит на България, а преди всичко с убеждението, че те са достойни и честни хора, които отстояват и развиват най-доброто, научено от тях в училището.
Каталог: materials
materials -> Исторически преглед на възникването и развитието на ес
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 12. 2006 г. 4 клас
materials -> Великденско математическо състезание 12. 04. 2008 г. 2 клас Времето за решаване е 120 минути
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 09. 12. 2006г
materials -> Съюз на математиците в българия-секция русе коледно математическо състезание – 12. 2006 г. 8 клас
materials -> Великденско математическо състезание 12. 04. 2008г. 3 клас
materials -> К а т е д р а " информатика"
materials -> Зад. 2 Отг.: 5- 3т Зад. 3 Отг.: (=,-);(+,=);(+,=) по 1т., общо 3т. За
materials -> Іv клас От 1 до 5 зад по 3 точки, от 6 до 10 – по 5 и от 11 до 15 – по 7


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница