Езикова култура / български език и стилстраница1/4
Дата03.01.2022
Размер25.86 Kb.
#112928
  1   2   3   4
Езикова култура (правопис)

ЕЗИКОВА КУЛТУРА / БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И СТИЛ
Дисциплината има практически, приложен характер. Включва основно правопис и пунктуация, като се обръща внимание и на основни положения, водещи до стилистични грешки. Преговарят се правописни и правоговорни книжовноезикови правила с акцент върху разликата между изговор и правопис. Преговарят се правилата за употреба на пунктуационните знаци вътре в изречението, като се отделя основно място на употребата на запетая в просто и в сложно изречение.

Правилата, изключенията и допълнителните уговорки за специфични случаи са регламентирани в началото на Официален правописен речник на българския език. С: Просвета, 2012. По-късно излезе и негово продължение (допълнителен том). Речникът е достъпен онлайн. Може де ползвате и други помагала с упражнения, излезли след 2012 г.
Изпитът обикновено е под формата на писмен тест. В него има две задачи, всяка от които е по свързан текст с обем до една страница. В първата трябва да се поправят заложените правописни и граматични грешки. Във втората трябва да се поставят пропуснатите пунктуационни знаци вътре в изреченията. Оценяването става по скала според броя на допуснатите при решаването на теста грешки.

Ако се провежда онлайн, изпитът представлява тест със затворени отговори. Ето няколко примерни въпроса за изпитния тест.Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница