Файлови формати за илюстрации видове файлови форматиДата25.08.2016
Размер24.44 Kb.
#7281
ФАЙЛОВИ ФОРМАТИ ЗА ИЛЮСТРАЦИИ

  1. Видове файлови формати

TIFF (Tag Image File Format) – най-популярният формат в предпечатната подготовка. Използва се основно при сканирани изображения.

EPS (Encapsulated PostScript) – използва се като файлов формат от програми, работещи с растерни графики. Но в EPS могат да се експортират и илюстрации, създадени от програми за векторни графики като Adobe Illustrator и Corel Draw.

DCS(Desktop Color Separation) е разширение на EPS файловия формат. Използва се за намаляване размера на цветоотделките.

DCS 2.0 (Desktop Color Separation 2.0) – разширение на DCS. Това, за сега, е единствения формат, който поддържа многоканални цветоотделки или няколко допълнителни цветове или Hexachrome за шестцветен печат. При импортиране на DCS 2.0 файл в поле за илюстрация в палитрата за цветовете се импортират и допълнителните цветове, зададени в него.

WMF (Windows Metafile) – могат да съдържат растерни или векторни графики. Ако импортирате векторна илюстрация в QuarkXpress, тя ще получи разширение WMF. Този тип файлове не се цветоотделят коректно от QuarkXPress – цветовете се отпечатват такива каквито ги виждате на екрана на монитора.

BMP (Bitmap) – не е желателно да използвате този формат, защото не поддържа CMYK цветовете. Ако импортирате растерна илюстрация в QuarkXPress, тя ще получи разширение BMP.

JPEG (Joint Photographic Experts Group) – компресират информацията за изображението със загуби, но от друга страна, постигат голяма степен на компресия и по-малък размер на файла. Това е един от основните формати за изображения, използвани в уеб страниците.

GIF(Graphics Interchange Format) файловете поддържат максимум 256 цвята, което води до невярно представяне на цветовете на изображението. За разлика от JPEG поддържат компресия без загуби и могат да се задават зони на прозрачност на изображенията. За висококачествени илюстрации в уеб документ се препоръчва използването на JPEG, а за висококонтрастни изображения или текст – GIF.

PNG (Portable Network Graphics) съчетават качества и от JPEG, и от GIF. Поддържат RGB цветови модел. Поддържат прозрачност на изображенията.

PDF (Portable Document Format) – основани са на PostScript езика, но са специално разработени за публикуване на информация в електронен вид. PDF файловете могат да бъдат създадени от различни програми и ще се възпроизвеждат по един и същи начин както на екрана, така и на печат.

  1. Тифец

В периодиката много често се използват илюстрации, при които фонът е премахнат и е оставен само обектът или обектите на преден план. Тези илюстрации са популярни като „тифеци”. За да бъде постигнат този ефект, илюстрацията първо трябва да се обработва в програма за фоторетуш, където желаната част от изображението се „изрязва” с път (clipping path) или алфа канал (alpha channel), и се експортира обикновено като файл в EPS, TIFF или PSD формат. Програмите за предпечат като Adobe InDesign позволяват да се избира изрязване от всички създадени пътища или алфа канали при импорт на илюстрацията.

  1. Пътища (Paths)

В програмите за фоторетуш или векторна графика (например Adobe Photoshop и Adobe Illustrator) можете да задавате път (path) около част от някое изображение и после по този път изображението да бъде изрязано (тифецвано). Пътят се създава с криви на Безие (Bezier curves), чиято форма можете да редактирате с помощта на контролните им точки. След като сте създали път, можете да изрежете оградената част с помощта на командата Clipping path (в Adobe Photoshop). Независимо, че виждате цялата илюстрация, ако я импортирате в QuarkXPress, там ще видите само изрязаната част.

Ако импортирате илюстрация с clipping path, програмата автоматично разпознава пътя и прави фона прозрачен.Това, което в Adobe Photoshop се нарича clipping path, в QuarkXPress е embedded path.

  1. Алфа канали (Alpha Channels)

Всяка цветна илюстрация съдържа няколко цветни канала (например при RGB илюстрациите имате канал за общия изглед, канал за червения цвят, канал за зеления и канал за синия цвят). Ако в тази илюстрация направите някаква селекция и я запишете, то та се записва като отделен канал, наречен алфа канал (alpha channel). В една илюстрация могат да бъдат добавени няколко такива алфа канала.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница