Фестивален и конгресен център ХХІІ дни на японската култура в България Панорама на японското киноДата24.07.2016
Размер30.25 Kb.
#2915
Фестивален и конгресен център

ХХІІ Дни на японската култура в България

Панорама на японското кино

31 октомври – 2 ноември – зала „Европа”
Съвместно с посолството на Япония в България и Японска фондация

 31 октомври – зала „Европа” – 19 ч.Официално откриване

БАЛАДА ЗА НАРАЯМА” – Япония, 1983 г.Режисьор: Шохей Имамура

Екранизация по едноименната творба на Шичиро Фукудзава. В малко затънтено селце някъде в Шиншу действат жестоки правила, чрез които жителите му се опитват да се преборят с бедността. Само първородният син в семейството има право да се ожени. Да откраднеш храна от чужда къща е углавно престъпление. Щом навършат 70 години, старците се отправят на самотно пътуване към планината Нараяма, където са обречени да умрат от студ и глад... Филмът е отличен с голямата награда „Златна палма” на кинофестивала в Кан.
1 ноември – зала „Европа” - 16 ч.

Мъжът, който причини буря” – Япония, 1957 г.

Режисьор: Умецугу Иноуе

Музикална драма за двама братя, по-големият от които, Шоичи, мечтае да стане известен барабанист. Музикалната мениджърка Маяко оценява таланта му и той усилено започва да гради кариера под строгото й ръководство. Между двамата се зараждат чувства. По-малкият брат, Ейджи, който иска да бъде композитор, е препоръчан за участие в конкурс за млади таланти. Необходима му е подкрепата на музикалния критик Сакьо, но той е влюбен в Маяко, и за да помогне на брат си, Шоичи решава да се раздели с нея. Филмът е една от най-известните ленти с участието на Юджиро Ишибара, който е сред водещите актьори в историята на

японското кино.

1 ноември – зала „Европа” - 18 ч.

КУРОРТЪТ АКИЦУ” – Япония, 1962 г.Режисьор: Йошишиге Йошида

През лятото на 1945 г. красивата Шинко, чиято майка има малко хотелче в Акицу - курорт с минерални бани в префектура Окаяма, спасява от самоубийство един мъж. Три години по-късно той се връща при нея, за да й направи едно признание... На фона на живописните пейзажи през различните сезони в Япония филмът рисува романтичната, но тъжна история на любовните трепети на двама души, преживели войната.
1 ноември – зала „Европа” - 20 ч.

ЧЕРВЕНА НОСНА КЪРПИЧКА” – Япония, 1964 г.Режисьор: Тошио Масуда

За да спаси свой колега, един полицейски инспектор застрелва заподозрян в престъпление, след което напуска поста си и става черноработник. Четири години по-късно той попада по следите на заговор, който стои в основата на инцидента със стрелбата и започва да разплита случая... Екшън с участието на известния актьор Юджиро Ишибара и Рурико Асаока.
2 ноември – зала „Европа” - 16 ч.

ЖЕСТОКО ЧЕНГЕ” – Япония, 1989 г.
Режисьор: Такеши Китано

Филмът е режисьорски дебют на един от най-известните творци на японското кино. Първоначално е трябвало да бъде режисиран от друг, а Такеши Китано да изпълнява главната роля. Но скоро, поради разминавания в работния график на двамата, Китано е принуден да поеме режисьорския мегафон в свои ръце. Сюжетът разказва за полицая Адзума – вълк единак, склонен към крайно насилие, който убива свой близък приятел, осакатява колега, става член на престъпна наркобанда, виновна за изнасилването на собствената му сестра. Филмът разкрива празнотата в душата на героя, който може да изрази себе си единствено чрез жестокост.


2 ноември – зала „Европа” – 18 ч.

ТОЧКА НА КИПЕНЕ” – Япония, 1990 г.Режисьор: Такеши Китано

Масаки работи в бензиностанция и тренира в местния бейзболен отбор. Но един ден по незначителен повод се спречква с Якудза. Конфликтът се разраства и Масаки заминава със свой приятел в Окинава, за да си купи пистолет... Това е вторият филм на Такеши Китано като режисьор и е отличен със специалната награда на Международния филмов фестивал в Торино.
2 ноември – зала „Европа” – 20 ч.

ВСИЧКИ ЛИ ГО ПРАВИТЕ?” – Япония, 1995 г.

Режисьор: Бийт Такеши

Това е петият филм, който Такеши Китано режисира, и първият, в който се подписва с артистичния псевдоним Бийт Такеши. Освен това, той е и сценарист и редактор.

Комедия на абсурда, изпълнена с неочаквани обрати, в която главният герой е обсебен ... от желанието за секс. Животът на Асао е непрекъснат низ от екстремни ситуации. Той дори попада в мафиотска банда, а в края на филма, с помощта на луд учен, чиято роля изпълнява самият Такеши Китано, се превръща в човек-муха.


Цена на билета: 2 лв.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница