Fiap отхвърля предложението да се отмени системата на индивидуални партиди в АржентинаДата19.01.2018
Размер24.68 Kb.
#48458
FIAP отхвърля предложението да се отмени системата на индивидуални партиди в Аржентина

По отношение на проектозакона, който предвижда отмяна на системата с индивидуални партиди, който правителството на Аржентина е внесло в Парламента, Международната федерация на администраторите на пенсионни фондове, FIAP, декларира следното:

  1. Изразяваме пълно несъгласие с тази инициатива на аржентинското правителство и искане тя да бъде преразгледана.
  1. Това предложение е в разрез с интересите на работещите в Аржентина; то излага на риск финансирането на бъдещите пенсии; оказва отрицателно влияние върху икономическия растеж на страната и нарушава правата на осигурените лица.
  1. През миналата година всички работещи, които са били осигурени в AFJP, са имали възможност да останат в тях или да преминат към обществената разходопокривна система. Над 9.5 милиона осигурени избират да останат в AFJP. Необяснимо е защо този проектозакон възнамерява да се противопостави на тяхната воля.  1. Вярно е, че стойността на пенсионните спестявания е претърпяла промени в резултат на международната финансова криза. Въпреки това пенсиите на работещите зависят от доходността, натрупана през целия им трудов живот, а не от резултатите през даден период от време. По-конкретно, доходността през последните няколко месеца не е представителна за дългосрочния потенциал на системата.
  1. FIAP застъпва тезата, че капиталовата система в Аржентина е била успешна и е преодоляла трудните обстоятелства. Към м. август от тази година, когато ефектът от кризата се усеща донякъде, реалната натрупана доходност от началото на дейността възлиза средно на 8%, стойност значително по-висока от първоначалните очаквания.
  1. Единствената цел на пенсионните фондове е да осигурят средства за пенсиите на работещите, поради което управляващите дружества са длъжни да ги инвестират съгласно критерии за сигурност и доходност. Поредица от решения на правителството на Аржентина водят до прехвърляне на тези спестявания към ДЦК докато не се достига 55% от размера на портфейлите, които не носят адекватна доходност. Следователно е неприемливо ниската доходност на фондовете да се използва като аргумент за проектозакона.
  1. Редица страни, които са въвели системи, сходни с тази, за която се предвижда да замени днешната аржентинска система, са се доверили на взаимовръзката между натрупването на пенсионни средства и икономическия растеж.
  1. В случай че правителството на Аржентина приеме тази инициатива, FIAP призовава народните представители да обмислят значението, в рамките на административния и правен ред, на аржентинските работещи, които притежават 30 000 милиона долара, които са спестили единствено с цел финансиране на старините си. Да им се откаже правото на собственост или да се използват тези средства за други цели е нарушаване на принципите на правовата държава. Ние предлагаме своето сътрудничество по техническата материя с цел да се подпомогне законодателния процес, в случай, че това е необходимо

Учредена през м. май 1996 г., FIAP е международна агенция, в която членове са следните страни: Холандски Антили, Аржентина, Боливия, Бразилия, България, Колумбия, Коста Рика, Чили, Салвадор, Испания, Руска Федерация, Хондурас, Казахстан, Мексико, Панама, Парагвай, Перу, Полша, Доминиканска република, Украйна, Уругвай и Венецуела. Към м. юни 2008 г. осигурените лица в асоциации и институции, членки на FIAP, наброяват 121 милиона с над $ 800,561 милиона натрупани средства в индивидуални партиди.22 октомври 2008 г.
Каталог: public
public -> Румен петров владимиров академична длъжност: професор Научно степен: доктор Образование
public -> Азбучен списък на преподавателите
public -> Отвънка зелено, отвътре червено, Що е то?
public -> Част пета: началото на края – след 10 ноември Глава Митингите Николай Колев – Босия
public -> Намалял месечен оборот на междубанковия пазар, но рекордно голям оборот през последния ден
public -> Марин Цветков
public -> Българският лев в семейството на валутите на Европейския съюз дългови пазари
public -> Равномерно увеличение на ежедневните валутни сделки на търговските банки с централната при слабо изразено увеличение в края на месеца
public -> Декември 2005 г. No 14 / 2005


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница