Филип Анастасов МинчевДата07.08.2018
Размер30.5 Kb.
#78232
Филип Анастасов Минчев

Специалност Индустриален мениджмънт

Участвал в мобилност през 2011-2012, Ройтлинген, Германия

Колко от вас знаят какво точно представлява програмата Еразъм? Ако искате да получите пари, за да прекарате един семестър в чуждестранен университет по ваше желание и там да ходите само по купони и екскурзии, то това е програмата за вас.....или пък не.


В днешно време университетите в България бълват много на брой висшисти, като даже има много повече дипломирани студенти, отколкото работни позиции за тях. Затова и всеки по-амбициозен човек търси начин да изпъкне сред останалите и програмата Еразъм е един от малкото възможни варианти. Заминавайки за един семестър в университет в чужбина, ти се дава шанс да сравниш нивото си със студенти от други страни, да завържеш много нови запознанства или пък да научиш или усъвършенстваш чужд език. Еразъм е когато вечер се веселите с новите си приятели, но и когато на следващата сутрин станете трудно и се съберете да правите проект за университета с хората, с които сте се веселили до късно предната вечер. И ако едно евентуално заминаване с цел обучение ви звучи като розова приказка, то това е нищо в сравнение с перлата на програма Еразъм – мобилност с цел практика. И ако Еразъм с цел обучение е важна стъпка в живота, то тогава заминаването по програмата с цел изкарването на стаж си е същински скок в живота.
Голямата слабост на българското висше образование е, че огромна част от студентите се дипломират без реален практически опит. Колкото и да си добре подготвен теоретически, то без практически знания трябва много късмет, за да вървиш напред. Точно в такъв момент на помощ идва Еразъм-стаж, като за препоръчване е първо да заминете на дадено място с цел обучение и после оттам да си намерите стажантска позиция. Може и да не ви се вярва, но дори след само един семестър в по-реномиран университет човек може да започне практика и в ония големите компании, чиито логота ги знаят дори и в Таджикистан и Конго. Програмата ти дава „международния опит“, който е много ценен не само от българските работодатели.
Равносметката след приключването на програмата Еразъм може да бъде следната: два семестъра обучение в един от най-добрите икономически факултети в страна като Германия, изкаран 6-месечен стаж в международно известна компания като Бош и предложение за нови четири месеца практика напролет. А това са много важни стъпки в живота, дори и всичко да е започнало на шега... Еразъм не може да се опише с едно есе, тя трябва да се изживее!


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница