Философията на връзката между мъжа и жената и обратно е като връзката между плюса и минуса в физиката, между горното и долното в пространството, между юга и севера, изтока и запада в географията и т нДата19.07.2018
Размер34.5 Kb.
#76187

Философията на връзката между мъжа и жената и обратно е като връзката между плюса и минуса в физиката, между горното и долното в пространството, между юга и севера , изтока и запада в географията и т.н. Кое е по-важно от тези понятия, кое е първично и кое е вторично. Вероятно не е излишно да се посочи, че в световната философия се избистри отговорът свеждащ се до понятията – равновесие,баланс,хармония. Това е научни отговор на този въпрос. Отговорът обаче е принципен., но не е достатъчен. Той не казва как може да се постигне това. В науката все още няма работна технология по този кардинален проблем.

Като не са могли да отговорят на тези въпроси, хората измислили суеверия. Суеверието е необоснована вяра, водеща към безумието. Човечеството като цяло вече отдавна е надраснало тези схващания, в резлтат на което се появяват различните религии – будистка, християнска, ислямска и други с различните им разклонения и секти. Като цяло това са гигантските крачки на човечеството напред, тъй като вярата вече е упование на разума и съгласието с нещо логично,което още не знаеш, но за което разумът те уверява, че вече го знаеш или ще го узнаеш с течение на времето. С други думи, това е вярата в причините, за чието съществуване ни убеждава нашият разум, стъпвайки върху проверените от науката следствия.

В резултат на развитието и модернизирането на обществото в много държави по света религиозната философия е отделена от светската, т.е наблюдава се явление, аналогично с това при суеверието, за анахронизма на съществуващите религии. Правят се невероятни усилия за сближанане на отделните схващания в религиите, за тяхното ново трактуване, за изглаждане на противоречията в отделните разклонения в религиите Резултатите обаче, според нас, са незадоволителни.Нещо повече, стъпвайки на някой устарели и неизяснени докрай трактовки някои религии дават почва за насилствено натрапване на тези понятия водещи до тероризъм и войни.

Какви са причините за това. Според нас има нещо объркано в ролите и във взаимоотношенията между Той-Тя и обратно. Нарушен е балансът на силите между мъжа и жената. Възприето е понятието, че Бог е Той, че неговите Синове Буда, Христос, Мохамед и др. са също от мъжкото начало. Нещо повече, че жената е създадена от реброто на Адам и други аналогични дискриминации водещи до дисбалансиране на тези връзки.

Според нас това е основната причина поради която религиите все повече и повече губят от своето влияние, което трябва да бъде признато от нейните първенци и миряните. Иначе ползата от модернизираните религии е повече от очевидна, тъй като всичкото необясненото още от науката трябва да бъде обяснено от религията под формата на вярата. Тези обяснения трябва постоянно да се анализират и да се актуализират следвайки последните достижения на науката. В противен случай при отлагане или забавяне на реформите в религиите ще настъпват все по-негативните ерозии в човешкия морал и поведение, което може да доведе до непредвидими последствия. Това е нещо като борба с климатичните изменения на планетата, поради парниковия ефект от човешката дейност.

Излагайки идеята за модернизиране на религиите предлагаме да се обмисли понятието Бог да бъде заменено с по-приемливото понятие, например, Върховна Сила, Разум или нещо подобно без определяне на пола на това понятие. Имайки предвид консерватизма на отделните религии на първо време може да се обмислят реформите в понятията за пола на отделните светци, които трябва да се възприемат не само като Той, но и като Тя.

Може да се помисли за създаване на една модерна религия на цялото земно кълбо, което може да бъде постигнато само с усилията на много хора. За тази цел може да бъде създаден Световен религиозен конгрес, членовете на който периодично да се преизбират. Може да бъде направено много по този въпрос, казано или не казано от нас, но най- важното трябва да се мисли и да се работи по проблема. Убедени сме, че рано или късно тези проблеми ще бъдат решени.Да се надяваме на подкрепата на Върховния Разум.
Юрий Петрович Банько

Гр. Варна

Вила Боровец

11.05.2007г.
Каталог: kniga
kniga -> Николай Слатински “Надеждата като лабиринт” София, Издателство “виденов & син”, 1993 год
kniga -> София, Издателство “Българска книжница”, 2004 год. Рецензенти доц д. ик н. Димитър Йончев, проф д-р Нина Дюлгерова Научен редактор проф д-р Петър Иванов
kniga -> Николай Слатински “Измерения на сигурността” София, Издателство “Парадигма”, 2000 год
kniga -> Иван войников история на българските държавни символи
kniga -> И ш е м к и н о с ц е н а р и й (Теоретико-практически аспекти на кинодраматургията) Светла Христова 2003 г. С ъ д ъ р ж а н и е идея и тема как да проверим идеята и темата си за сценарий
kniga -> Съдържание 2 Увод 3 I. Мегалитите обекти на културния туризъм
kniga -> Задача Изследване на обратната връзка Дисциплина: "Книгата като медия" Изготвил: Проверил
kniga -> Нови пътища на терапия
kniga -> Предговор проф д-р Борис Донев Борисов


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница