Финландски експерт: Магистратите трябва да познават толкова добре европейското право, колкото националнотоДата07.08.2018
Размер28.5 Kb.
#78272
Финландски експерт: Магистратите трябва да познават толкова добре европейското право, колкото националното

28 ноември 2017, 15:49
http://www.legalworld.bg/67183.finlandski-ekspert-magistratite-triabva-da-poznavat-tolkova-dobre-evropejskoto-pravo-kolkoto-nacionalnoto.html
Главният директор на отдел "Правна администрация" в Министерството на правосъдието във Финландия Кари Касилаинен подчерта важността всеки магистрат да познава толкова добре европейското право, колкото националното. "Само, когато се постигне тази висока компетентност, може да се установи взаимно доверие между правните системи на държавите-членки на ЕС", отбеляза финландският експерт по време на срещата днес на делегация от Министерството на правосъдието на Финландия с българския зам.-министър на правосъдието Евгени Стоянов.

От своя страна Стоянов изтъкна приноса на Националния институт на правосъдие в тази връзка, съобщават от правосъдното ведомство.

"Реформата на основния акт на Европейския съюз (ЕС) в областта на семейното право или т.нар. Регламент "Брюксел II а" е основен приоритет в област "Правосъдие" на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС", заяви заместник-министърът на правосъдието.

"Свободното движение на граждани в Съюза води до задълбочавана на проблемите с родителската отговорност. Зачестяват и случаите на т.нар. международни отвличания на деца от родител. Стремежът на българското правителство е да се постигне общ подход за бързо, ефективно и в полза на децата решаване на тези казуси", обясни още Стоянов.

На срещата в Министерството на правосъдието, освен Кари Касилаинен присъстваха още и посланикът на Финландия Пайви Блинникка, Анне Халлаваинио, съветник във финландското правосъдно министерство, Аарне Киннунен, заместник главен директор на отдел "Наказателна политика", г-н Хуусо Оилинки, главен специалист в отдел "Наказателна политика" в Министерството на правосъдието на Финландия. 

Пред тях заместник-министърът Стоянов очерта и останалите основни приоритети в сектор "Правосъдие" на Българското председателство – развитие на електронното правосъдие за лесен и отдалечен достъп на гражданите до делата и бързина на докоментооборота, както и създаване на силна и независима Европейска прокуратура, която ефективно да разследва злоупотребите с европейски средства.По време на срещата бе посочено и доброто сътрудничество между съдебните органи на двете страни.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница