Фоайето на централния вход на Ректората 18-18. 45 ч. – Да се забавляваме с наукаДата24.07.2016
Размер54.51 Kb.
#4130
ЕВРОПЕЙСКА Нощ на учените 2011

Ректората на Софийския университет

23 септември (петък) 2011
Фоайето на централния вход на Ректората

18-18.45 ч. – Да се забавляваме с наука. Едно представление на доц. д-р Лъчезар Христов от Химическия факултет на Софийския университет.
18.45 ч. - Откриване на документалната изложба на Дома-музей на Мария Кюри във Варшава „Мария Склодовска-Кюри – живот и дело” от г-жа Анна Пахла – директор на Полски Институт София и проф. дхн Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България. Прожекция на филм за Мария Кюри.
19 ч. – Аула на Софийския университет

многостранните таланти на учените • (НЕ)научни таланти на учените (музикално-поетична вечер).

 • Един век след създаването на планетарния модел на атома от Ръдърфорд – акад. Александър Петров.

 • Стъпки 4 (сборник с поетични творби на български учени), представен от чл.-кор. Емилия Пернишка.

 • Балареви - фамилията, в която науката се среща с изкуството, представена от писателя Георги Данаилов.

 • Да си жена учен в България – акад. Дочи Есерова, представена от проф. д-р Ева Соколова.

 • Рисуването е дарба от Бога, която не се забравя – изложба (пастел) на доц. д-р Катя Симеонова от Института за механика на БАН.

 • Обич” стихосбирка от проф. д-р Виктория Радева, дмн, представена от проф. дфн Боян Вълчев със специалното участие на проф. Виктор Чучков.

 • Светът през обектива на химика Милен Богданов – виртуална изложба.

 • Красивият свят на (био)химичните процеси в нервната клетка – представен от докторанта д-р Георги Максимов.


Ще получите:

 • В. Homo Sciens – издание на СУБ

 • Брошура "В света на българските откриватели и изобретатели"

 • Брошура "Мария Кюри: Един изключителен живот"

 • „Стъпки 4” – сборник с поетични творби от български учени

 • Информационни материали и сувенири от ЕК

 • И още....

И най-важното – очакват ви много изненади, забавления, викторини...


21.30 ч. – На чаша вино с учените в ресторант „Яйцето”

Нощ на учените 2011

Ректората на Софийския университет

23 септември (петък) 2011Фоайето на централния вход на Ректората

18 - 18.45 ч. – Да се забавляваме с наука

Едно представление на доц. д-р Лъчезар Христов, който официално се занимава с полимери, както и преподава компютърно програмиране в Химическия факултет на Софийския университет. В свободното си време пробва разни забавни опити, защото още като гимназист активно се занимава с химия.Третият закон на Кларк гласи: „Всяка достатъчно напреднала технология е неотличима от магията”. Не случайно всички фокусници и илюзионисти широко използват постиженията на науката и технологиите. В това представление, в което участват и ученици от Клуба по наука и техника в НПМГ, ще видите забавни и зрелищни опити, които показват как „работят” на живо основните физични и химични закони.
18.50 ч. – Откриване на документалната изложба „Мария Склодовска-Кюри – живот и дело” на Дома-музей на Мария Кюри във Варшава от г-жа Анна Пахла – директор на Полски Институт София и проф. дхн Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България, ще научите защо 2011 е обявена за Международна година на химията и повече за живота и делото на Мария Склодовска-Кюри – учен, съпруга, майка, първата жена Нобелов лауреат и първия учен, удостоен два пъти с Нобелова награда. Прожекция на филм за Мария Кюри - с любезното съдействие на Полски Институт София.
19 ч. – Аула на Софийския университет
многостранните таланти на учените

 • (НЕ)научни таланти на учените (музикално-поетична вечер) – български учени в нестандартната роля на поети и музиканти се представят с рими и ноти.

 • Един век след създаването на планетарния модел на атома от Ръдърфорд. Акад. Александър Петров, председател на Съюза на физиците в България, ще ни убеди, че откритието на лорд Ръдърфорд преди 100 години освен че променя представите ни за структурата на заобикалящия ни свят, е оказало огромно влияние върху напредъка на различни по характер човешки дейности и върху развитието на икономиката и качеството на живот в съвременното общество - като се започне от ядрената енергетика, диагностика и лечение в медицината, ежедневието ни, в научните изследвания на други науки като: история, археология, екология в ежедневието ни и т.н.

 • СТЪПКИ 4(сборник с поетични творби на български учени), представен от чл.-кор. Емилия Пернишка.

Почти 80 бяха участниците в организирания от Съюза на учените в България за четвърта поредна година конкурс за стихове на български учени. Одобрените от журито поетични творби са отпечатани в сборника „Стъпки 4”, който ще бъде представен от чл.-кор. Емилия Пернишка, почетен председател на секция „Филологически науки” към СУБ – председател на журито.

 • Балареви - фамилията, в която науката се среща с изкуството. Писателят Георги Данаилов, който е завършил химия и е бил асистент в Катедрата по органична и обща химия вьв ВХТИ - София (1963-76) в Химико-технологичния институт, разказва за духовния свят на семейство Балареви. Още за общото между химията/науката и изкуството - кратка изложба за фамилията и картини на Васка Попова-Баларева - известно име в българските художествени среди от ХХ век.

 • Да си жена учен в България. За българската физикохимична школа, лесно ли да си жена учен в България, за ролята на жените в науката... С акад. Дочи Ексерова - една от двете жени – редовни членове на БАН, разговаря физикохимичката проф. д-р Ева Соколова.

Акад. Дочи Ексерова е един от най-видните представители на българската школа по колоидна химия, основана от акад. Алексей Шелудко. Научните й изследвания са в областта на физикохимията на тънките течни филми и дисперсните системи. Нейните изследвания имат практическо значение за биохимията, биомедицината, електрохимията, химията на полимерите. Разработените под нейно ръководство методи са внедрени в 25 института у нас и в чужбина. Автор на 250 научни труда, цитирани 3500 пъти в международната научна литература.

 • Умението да рисуваш е дарба от Бог, която не изчезва” - изложба (пастел) на доц. д-р Катя Симеонова от Института по механика на БАН - за любовта към рисуването, морето, поезията и пътешествията - рисунки не само от нашето Черноморие, но и от Испания, Холандия, Италия..., изобщо от всички страни, в които авторката е участвала с представяния на научни форуми. Напоследък тя работи върху теоретично моделиране на наноматериали и приложение на наночастици при лечение на ракови и редки болести.

 • „В началото бе Словото...” Не! Началото е Обич! А Словото е само един от нейните изрази. За обичта – най-съкровената същност на съществуването, музиката и красотата. Проф. дфн Боян Вълчев – председател на секция „Филологически науки” към СУБ, представя „Обич” - 12-та стихосбирка на проф. д-р Виктория Радева, д.м.н., дългогодишен преподавател по анатомия на човека, невроморфология и неврофизиология и функционална морфология на детето, автор на над 100 публикации в авторитетни наши и международни научни списания, монографията “Морфология на неврулацията”, учебни помагала и др.

 • Светът през обектива на химика Милен Богданов – виртуална изложба. Авторът е гл. ас. в катедра „Органична фимия” в Химическия факултет на Софийския университет и доктор по химия. Има десетки публикации в наши и чужди научни списания с добра цитируемост и две успешни специализации в Германия. Носител на наградата на Столична община за най-добър млад учен за 2010 г. Втора награда в петия конкурс за научни комуникатори „Лаборатория за слава”. Любим преподавател на младите химици. Извън химията: фотограф, планинар, бриджьор, колоездач, рокаджия...

 • Красивият свят на (био)химичните процеси в нервната клетка – представен от един от най-младите членове на СУБ - д-р Георги Максимов, докторант по неврология в МУ – София. В нервната клетка, известна още като неврон, протичат множество интересни (био)химични процеси, благодарение на които човешкия организъм регулира и контролира контакта си с околната среда. Каним Ви на една красива енциклопедична и образователна разходка из тайните на (био)химичните процеси, които крие нервната клетка. Дори учените, близки до света на неврона, няма да скучаят. Приятно гледане и слушане!


21.30 ч. - На чаша вино с учените в ресторант „Яйцето”
Каталог: sites -> default -> files
files -> Образец №3 справка-декларация
files -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
files -> Отчет за разкопките на праисторическото селище в района на вуз до Стара Загора. Аор през 1981 г. ХХVІІ нац конф по археология в Михайловград, 1982
files -> Медии и преход възникване и развитие на централните всекидневници в българия след 1989 година
files -> Окръжен съд – смолян помагало на съдебния заседател
files -> Семинар на тема „Техники за управление на делата" 18 19 юни 2010 г. Хисар, Хотел „Аугуста спа" Приложение
files -> Чинция Бруно Елица Ненчева Директор Изпълнителен директор иче софия бкдмп приложения: програма
files -> 1. По пътя към паметник „1300 години България


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница