Фокус Община Смолян отчита нови постъпления от туристически данък, след срещата на ръководството с туристическия браншДата30.11.2018
Размер101 Kb.
Новини за общините

22. 07. 2014 г.

Фокус

Община Смолян отчита нови постъпления от туристически данък, след срещата на ръководството с туристическия бранш

22 Юли 2014 | 11:18 | Агенция "Фокус"Смолян. Община Смолян отчита нови постъпления от туристически данък, след срещата на ръководството с представители на туристическия бранш. Това каза за Радио „Фокус” – Смолян главният финансист на местната администрация Венера Аръчкова. По думите й, доста от хотелиерите са благодарни за тази среща, тъй като тогава са получили разяснения за всички нормативни документи, които се изисква да бъдат представени от тях при деклариране на туристическа дейност. Аръчкова припомни, че е поставен срок до края на месеца, в който да бъдат декларирани дейностите от 1 януари тази година до момента, без да се налага санкциониране и глоби на хотелиерите. „Вече има раздвижване, като само за миналата седмица има около 4500 лв., постъпления, внесени от над 12 контрагенти, представляващи къщи за гости и хотели в община Смолян”, посочи Аръчкова. Тя отбеляза, че хората са благодарни от факта, че общината им е подала ръка, защото се оказва, че проблемът не е бил само да се внесат дължимите суми за туристически данък, а и хората не са знаели новите изменения – какво точно трябва да донесат, къде да го предоставят и какво да направят. „Благодарна съм, че взехме това решение и ние сме винаги отворени за диалог. За нас не е важно да глобяваме хората, а искаме да вървим в един общ път, защото след като има лоялност и диалог, целите се постигат”, каза още Аръчкова.

Фокус

Столична община получи информация за предстояща буря и от Ръководството на въздушното движение

22 Юли 2014 | 10:41 | Агенция "Фокус"София. Столична община получи информация за предстояща буря и от Ръководството на въздушното движение, съобщиха от пресцентъра на общината. Между 12.00 и 14.00 часа се очаква преминаването на студен въздушен фронт през София от запад на изток. Преминаването на фронта ще е с пробивни валежи и гръмотевична дейност. На отделни места с градушка. Вятърът се очаква да е пулсиращ с вариации от 8 до 15 м/с, се казва в информацията. 

Фокус

Две места за кризисно настаняване на деца са предвидени в Център за настаняване от семеен тип в Кюстендил

22 Юли 2014 | 10:21 | Агенция "Фокус"Кюстендил. Две места за кризисно настаняване на деца са предвидени в Център за настаняване от семеен тип в Кюстендил. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от дирекция „Здравеопазване, социални дейности и жилищна политика”. В центъра се работи по проект за създаване на социални услуги в среда, близка до семейната за деца с увреждания. Социалната услуга е за 12 деца, като други две места са предвидени за настаняване на деца в риск. Настаняването става по преценка на социалните работници, като с тях ще работи персоналът, назначен по проекта. Дейностите в центъра са продължение на създадената вече социална практика в Община Кюстендил да се предоставят услуги, отговарящи на всички изисквания за работа с деца и младежи с увреждания, чрез предлагане на професионални подходи за грижа и гарантиране на сигурност и развитие.

Фокус

Общинският съвет на Бургас ще проведе редовното си заседание

22 Юли 2014 | 08:44 | Агенция "Фокус"Бургас. Общинският съвет на Бургас ще проведе редовното си заседание, предаде репортер на Радио "Фокус". То започва в 9:00 часа и при неизчерпване на докладните от дневния ред ще продължи в сряда. 85 са общо точките в предварителния дневен ред на съветниците. Пристанищните работници, които събраха над 10 хил. подписа за отварянето за обществен достъп на Морска гара, но да запазят работните си места, са заявили изказвания в залата. Те ще представят тезите си на общинските съветници. Кметът е входирал докладна, с която иска разрешение от съвета община Бургас да поиска за стопанисване от държавата „Зона за широк обществен достъп" на порта. Кметът Димитър Николов предлага за дебат и одобрение предложението община Бургас да стане част от проекта за Реставрация, консервация и експониране на крепост Маркели и развитието й като туристическа атракция. Предложението е кметът да подпише споразумение за сътрудничество в сферата на туризма заедно с общините Несебър, Поморие, Созопол, Приморско Средец, Тунджа, Преслав и Плиска, които работят по подобни проекти. Кметът Николов предлага зоната за платено паркиране да се увеличи с участъка от улица "Гурко" в района между "Трайчо Китанчев" и "Демокрация". Зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева предлага на съветниците да дадат разрешение за създаването на общински консултативен съвет по въпросите на младежта. Управителят на общинския превозвач „Бургасбус” Петко Драгнев иска разрешение предприятието да изтегли кредит от близо 7 млн. лева. Парите са необходими, за да бъдат платени новите тролеи. Те вече пътуват в града, но заради спрените плащания по ОП „Околна среда” няма пари, с които да се плати на доставчиците. Общината също така иска да управлява и стопанисва изграждащия се спортен комплекс в двора на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" и ГПРЕ "Г. С Раковски", тъй като е изграден със средства на местната администрация. Залата обаче ще се ползва от учениците в двете гимназии. 

Фокус__Пристанищни_работници_протестираха_пред_сградата_на_община_Бургас'>Фокус

Пристанищни работници протестираха пред сградата на община Бургас

22 Юли 2014 | 09:12 | Агенция "Фокус"Бургас. Пристанищни работници протестираха пред сградата на община Бургас, предаде репортер, на Радио "Фокус". Те надуваха свирки, развяваха знамена. Работниците на порта се отправиха към дома на Културата „Лукойл”, където ще се проведе редовно заседание на Общинския съвет на Бургас. 
Хората вчера се заканиха, че ще влязат на заседанието, за да изложат тезите си по темата защо Морска града да бъде отворена за граждани, но без да се прекратява товаро-разтоварителната дейност. Работниците се страхуват да не бъдат съкратени. Те събраха над 10 хил. подписа в подкрепа на исканията си. Днес кметът е входирал докладна с която предлага на съветниците да разрешат общината да поиска за стопанисване и управление от държавата на Зоната за обществен достъп на порта.

Фокус__Община_Казанлък_ще_проведе_пресконференция_по_повод_разкриването_на_две_социални_услуги_като_държавно_делегирани_дейности_на_територията_на_общината'>Фокус

В Стара Загора представят първите два тролейбуса, които общината ще придобие по проект на оперативна програма "Околна среда"

22 Юли 2014 | 08:20 | Агенция "Фокус"Стара Загора. От 11.00 часа на изнесена пресконференция ще бъдат представени първите два от общо осем тролейбуса, които Стара Загора ще придобие по проект на оперативна програма "Околна среда". Това съобщиха от пресцентъра на общината. Кметът Живко Тодоров подписа на 6 ноември 2013 год. договора, по който Стара Загора ще получи новите 8 тролея. Четири общини си партнират в проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен" на МОСВ. Новите тролеи ще тръгнат за първи път по градските линии от обръщалото в квартал „Железник“. До мястото е осигурен транспорт за журналисти, който ще тръгне в 10:45 часа от паркинга на общината.

Фокус

Община Казанлък ще проведе пресконференция по повод разкриването на две социални услуги като държавно делегирани дейности на територията на общината

22 Юли 2014 | 08:18 | Агенция "Фокус"Казанлък. Община Казанлък ще проведе пресконференция по повод разкриването на две социални услуги като държавно делегирани дейности на територията на общината. Това съобщиха от пресцентъра на община Казанлък. Услугите, които ще бъдат разкрити са „Дневен център за възрастни хора с увреждания“ и „Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания“. Пресконференцията ще се проведе от 11.00 часа в Заседателна зала № 6 на общината.

Фокус

Кметът на район "Централен" в Пловдив ще обжалва отстраняването си от длъжност

22 Юли 2014 | 08:50 | Агенция "Фокус"Пловдив. Кметът на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова ще обжалва днес отстраняването и от длъжност от Окръжния съд, съобщиха от съдебната палата. Жалбата ще се гледа в 10.00 часа в зала 2 на Пловдивския апелативен съд. Срещу Райна Петрова са повдигнати обвинения за длъжностно престъпление при доставката на негодни хранителни продукти в детските градини, ясли и кухни на завишени цени и за търговия с влияние. Миналата седмица Райна Петрова бе отстранена от длъжност по искане на прокуратурата., като преди това бе арестувана и освободена под парична гаранция от 5000 лева.

Фокус

Петата партньорска среща по проекта MOBISEC се проведе във Варна

22 Юли 2014 | 10:25 | Агенция "Фокус"Варна. Петата партньорска среща по проект „MOBISEC – мобилни инициативи за устойчиви европейски общности“, на която домакини е българският партньор в консорциума - Черноморска Регионална Агенция за Управление на Енергията се проведе във Варна, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Състоя се и официалното откриване на международен семинар „Градски транспорт и устойчива мобилност - обмен на добри практики“. В рамките на семинара беше представен проект МОБИСЕК и неговия напредък в Мурсия (Испания), Олдъм (Англия) и Варна. Експертите от Олдъм ще представят също така лесни за приложения дейности по MOBISEC, както и ще споделят опит в развитието на колоезденето в графство Голям Манчестър и включването му в рамките на транспортната политика на областта. Участие взеха представители на Варна, Олдъм и Мурсия. На международния семинар са поканени експерти от Варна, имащи отношение към развитието на безопасен и сигурен алтернативен транспорт в град Варна. Програмата на партньорската среща продължи с посещение на райони „Аспарухово” и „Одесос”, където бяха показани част от изпълнените до момента мерки в рамките на проекта. Ръководителят на проекта от българска страна Марияна Кънчева посочи, че до момента в рамките на проект MOBISEC в град Варна са изградени 7 повдигнати пешеходни пътеки на възлови места в града в районите „Одесос”, „Приморски” и „Аспарухово”, пешеходна алея в район Младост, пешеходно трасе и тротоар в район Владислав Варненчик, обезопасен е тротоар до СОУПЧЕ „Ал. Пушкин“ и други. Предстои опресняване на хоризонталната маркировка и обозначение на велосипедно трасе в морската градина, както и изпълнение на мерки, улесняващи комбинираното използване на велосипед и обществено превозно средство.

Darik news

Общината отправи покана към обществеността за участие в представянето на проект за техническа помощ

22 юли 2014 11:56

Пресконференция по повод изпълнението на проект „Техническа помощ за подготовка на Община Габрово за следващия програмен период 2014 – 2020“ ще се състои в сряда, 23 юли 2014 г., от 11:00 часа в ритуалната зала на Общината.

Събитието ще информира за осъществените и предстоящите дейности по проекта, както и за неговите цели. Предстои разработване на готови за финансиране инвестиционни проекти, които ще бъдат включени в интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Габрово.

До месец април 2015 г. ще бъдат изготвени проекти за обекти в обхвата на: Интегриран градски транспорт на гр. Габрово; Източна градска улица; Дом на културата „Емануил Манолов“; Парк „Баждар”; Част от централната градска част на Габрово и кръстовище „Шиваров мост“; Парк „Колелото” и прилежащи квартални пространства; Благоустрояване на улиците „Емануил Манолов” и „Чардафон”; Ремонт, модернизация и въвеждане на енергийно ефективни мерки в  основните училища „Св. Св. Кирил и Методий” и „Цанко Дюстабанов”, както и в бившата прогимназия „Радион Умников”.

Разработката ще повиши капацитета на Община Габрово и тя ще има възможност да кандидатства за финансиране чрез новата Оперативна програма „Региони в растеж” през следващия програмен период.

Проектът се финансира по схема „В подкрепа за следващия програмен период” на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е 549 660 лева. Периодът за изпълнение е 18 месеца.

Пресконференцията е отворена за медии, граждани и всички заинтересовани страни.

Darik news

Проверяват незаконни сметища по селата

22 юли 2014 11:18 | Дарик - Враца

11 извънредни и 42 планови проверки са извършили през изминалата седмица експерти от от РИОСВ - Враца на обекти в община Враца, Оряхово, Хайредин, Мездра, Роман и Бяла Слатина.

През в инспекцията са постъпили три сигнала. След извършените незабавни проверки се констатира, че два от тях са неоснователни. По третия сигнал - за паднало щъркелово гнездо, са предприети действия на място по компетентност. Пет от извънредните проверки са на обекти с дадени предписания, като експертите на РИОСВ - Враца са констатирали тяхното изпълнение в срок.

Извършени са три проверки на новооткрити обекти, като на единия от тях е дадено предписание за констатирани пропуски в изпълнението на Наредбата за ограничаване емисиите на летливи органични съединения при употребата на органични разтворители в определени бои, лакове и авторепаратурни продукти.

При извършените 42 планови проверки са дадени 6 предписания. Експерти от направление "Управление на отпадъците" провериха състоянието на районите на населените места в община Хайредин. На кметовете на с. Манастирище, с. Михайлово и с. Габъре са дадени предписания за почистване на замърсени терени и недопускане на повторно нарушение.

На отговорника на пункт за събиране на билки от община Оряхово е дадено предписание за представяне в екоинспекцията на Книга за изкупени, реализирани и налични количества билки.

При останалите планови проверки, експертите на РИОСВ - Враца не са констатирали нарушения и пропуски в изпълнението на екологичното законодателство.Darik news

Окръжният съд: Църквата в Узунджово е собственост на Община Хасково

22 юли 2014 10:39 | Дарик Хасково

Храмът "Успение Богородично" в хасковското село Узунджово е собственост на Община Хасково. Това гласи решение на Хасковския окръжен съд от 18 юли. Искът бе предявен от църквата с мотив, че сградата и земята се владее от нея от началото на ХХ век, откогато са започнали и богослужения в храма.

В срока за отговор е постъпил такъв от ответника - Община - Хасково, в който се посочва, че искът е неоснователен, тъй като имотът никога не е бил предоставен на Българската православна църква. Той е бил предоставен безвъзмездно от държавата с указ на княз Фердинанд през 1900 година на Узунджовската селска община.

По-късно, с настъпилите промени в законодателството, е станал държавна собственост, а след влизане в сила на ЗОС - отново е общинска собственост, т.е. на Община - Хасково. В мотивите на Общината се казва, че ищецът не е могъл да придобие право на собственост върху имота на основание давностно владение, тъй като е съществувала забрана за придобиване право на собственост върху държавни и общински имоти през целия период от предоставянето на имота от държавата на селската община с. Узунджово и до момента.

В крайна сметка съдът отхвърля предявения от Църква „Св. Успение Богородично" в село Узунджово иск като неоснователен.

Решението на ХОС може да се обжалва пред Апелативния съд в Пловдив в двуседмичен срок от връчването му на страните.

БНР

 14 маломерни паралелки ще има в Берковско

публикувано на 22.07.14 в 10:51 

Маломерните паралелки в община Берковица през следващата учебна година се очертава да бъдат 14. 7 от тях са в Основно училище "Г. С. Раковски" с. Бързия, 1- във Второ основно училище "Христо Смирненски" , 2- в Трето основно училище "Иван Вазов" и  4- в Гимназия "Д-р Иван Панов" в Берковица.

135 първокласници  се очаква да прекрачат за пръв път школския праг през предстоящата учебна година. Първи клас няма да бъде сформиран в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в с. Замфирово, поради липса на деца.
 
Друг проблем пред образованието в Берковица е извозването на учениците от крайните квартали на града-  "Беговица", "Заряница" и "Раковица", което бе премахнато през последните две  години. Транспорт е осигурен за учениците от селата и за децата от малцинствата, които посещават детските градини. 

Високите постижения на берковските ученици в областни и национални състезания заслужава да се отбележат. Резултатите са също от най-високите в областта в националното външно оценяване след седми клас. Първо основно училище "Н. Вапцаров" най-добре се е представило. Допълнителни средства, и най-вече знания, опит и емоции, носи участието в много международни и национални програми. 

Общо 6 са детските градини, 6- основните училища и 2 гимназиите в община Берковица. Общият брой на децата в детските градини и подготвителните групи към училищата е 542 през изминалата учебна година, при 508 за предходната година. 1307 ученици са се обучавали в основните училище и двете гимназии. 5% от децата не са обхванати в системата.

БНР

Благоевград отбелязва на 23 юли 60 години от най-голямото наводнение в града

публикувано на 22.07.14 в 11:32

Със специална програма Благоевград ще отбележи на 23 юли 2014 г. 60 години от най-голямото в историята на града наводнение. В 10.30 часа в зала "22 септември" ще започне Почетна сесия на Общински съвет Благоевград, в 11.30 часа в партерната част на залата ще се открие ретроспективна изложба "Наводнението в Благоевград - юли 1954", а в 12.00 часа на моста на река Бистрица от площад "България" към Младежкия дом ще се открие паметен знак. Събитията са организирани от Община Благоевград, Преди сесията ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на Никола Вапцаров на сградата на Драматичния театър, тъй като на 23 юли се навършват 72 години от смъртта на поета. 

Историята разказва за страшната водна стихия на придошлата река Джумайска Бистрица, която пресича града. На 2 юли 1954 г.  воден талаз висок 5-6 метра, влачещ със себе си камъни, дървета и тиня, за минута залива къщи, магазини, складове, дюкяни, площади и улици. Тогавашната статистика за нанесените щети сочи – 13 жертви, 58 наводнени къщи, от които 31 напълно негодни за обитаване.

На почетното заседание на ОбС – Благоевград ще бъдат поканени роднини и наследници на най-тежко пострадалите семейства от наводнението. По време на сесията ще бъдат наградени и участвали във възстановяването на града строители и доброволци. Паметна плоча на моста на реката ще остане като знак на признателност към жертвите на стихията и гражданите, помагали при възстановителните дейности. Екипът на Регионален исторически музей - Благоевград е подготвил изложба на фотоси и документи, запечатали страшната картина на наводнението и неуморния труд на мъже, жени и деца, работили денонощно за разчистването на града.

БНР

Общинският превозвач „Бургасбус” иска заем за новите тролейбуси

публикувано на 22.07.14 в 10:41

В  Бургас  ръководството на общинския превозвач „Бургасбус” е входирало докладна за заседанието на Общинския съвет днес, за да му се разреши да тегли заем. Посочената сума на кредита е 6 732 000 лева. Управителят на предприятието инж. Петко Драгнев съобщи, че парите са необходими, за да бъдат платени с тях част от новите тролеи, които вече возят пътници в Бургас. Новите екологични превозни средства са в града благодарение на спечелен проект от страна на община Бургас по програма „Околна среда”. Заемът, дори и да бъде изтеглен ще се ползват само в краен случай. В Бургас вече са доставени общо 16 тролейбуса, които се движат по две линии. Трябва да пристигна още шест, за да бъде изпълнен проекта изцяло.

Кмета.бг

Не ремонтират път заради блокирани сметки в КТБ

Губим туристи, а от 10 години чакаме да се оправи шосето, оплакват се служители на мечия парк над Белица

вторник, 22 юли 2014 г. 9:44 ч.

Ремонтът на осеяния с дупки път до мечия парк над Белица си остана само с първата копка. Поне засега. Бави се асфалтирането на шосето, което е с дължина 11 км. Разбитата пътна отсечка продължава да отказва много туристи от желанието им да видят четириногите, оплакват се служители на парка. Потокът от гости намаля значително заради плачевното състояние на пътя.

"Увериха ни, че още през март ще започне рехабилитацията на пътя, но това не се случи. Уж всичко е наред с проекта, има фирма-изпълнител, но не се работи. Всеки ден губим туристи, а нашият силен сезон е от май до септември", твърдят те.

Община Белица е на косъм от фалит заради блокирани сметки в КТБ, призна кметът Ибрахим Палев. "Ако срокът за отваряне на банката се удължи още, ние ще натрупаме много задължения, защото всички парични средства на общината са в този трезор", заяви градоначалникът.

Според него най-сериозно е положението с 11 европейски проекта, чиято реализация не може да стартира, тъй като кметството не може да изплати авансовите суми към фирмите изпълнители. Сред най-мащабните проекти са ремонт на пътя към Парка за танцуващи мечки, който е в окаяно състояние и рехабилитацията се чака вече 10 години.

Палев припомни, че миналата година най-сетне приключи 4-годишната сага с реализацията на проект по Програма за развитие на селските райони в община Белица на стойност около 16 милиона лева. На няколко пъти процедурата бе спирана заради открити пропуски. Имаше и обжалвания от загубилите участници в конкурса. Веднъж и общинска администрация допусна грешка при един от търговете."Направихме първа копка, но се наложи ново замерване на пътния участък към мечия парк. Сега пък изникна проблемът с КТБ", обясни Палев.

Градът__Първокласните_офис_проекти_в_София_вече_са_21_с_обща_площ_от_361_350_кв.м__Предлагане'>Градът

Първокласните офис проекти в София вече са 21 с обща площ от 361 350 кв.м

Предлагане
През първата половина на 2014 г. предлагането на модерни офис площи в София отбеляза лек ръст от 2%, като общата квадратура достигна 1 723 500 кв.м. Завършените нови проекти добавиха 37 000 кв.м към наличните офис площи, като основен дял имаше Infinity Tower на бул. "България" с 22 000 кв.м. Така първокласните проекти в София вече наброяват 21 и са с обща площ 361 350 кв.м. Основните характеристики на подобни офис проекти включват: високо качество на изпълнение и технически спецификации, комуникативна локация, лесен достъп с автомобил и градски транспорт, ефективно офис разпределение и др.
Сравнително ниските нива на ново предлагане в сегмента не доведоха до промяна в разпределението на офис проектите в София по отношение на концентрацията им по райони.
През разглеждания период не е стартирало строителството на нови офис сгради, а постепенното усвояване на съществуващите продължи. Общата квадратура на проектите в процес на активно изграждане към момента възлиза на 149 400 кв.м.

Търсене

През първите шест месеца на годината се регистрира висока активност и нарастване на темпа на отдаване на офис площи. Нетните усвоени площи* при офиси клас А и Б възлизат на около 46 100 кв.м, което е с 14% повече от нивата им за втората половина на 2013 г. Очаква се до края на 2014 г. нетните усвоени площи да достигнат стойности, близки до тези от предходната година (116 300 кв.м за цялата 2013 г.).
Брутно наетите площи**, т.е. всички транзакции на пазара, за първото полугодие на 2014 г. са 60 600 кв.м. От тях 73% се дължат на разрастване и релокация на вече присъстващи в страната оператори или на навлизането на нови такива. Най-често те са допълнителни звена
на аутсорсинг компании (BPO) и на т.нар. центрове за изнесени услуги (shared services centers).
През разглеждания период 37% от брутно наетите площи се дължат на експанзия на вече присъстващи на българския пазар фирми, следвани от релокации (30%) и новонавлизащи компании (6%). Значителен дял това шестмесечие имат подновените договори, съставляващи 26% от брутното наемане.

Наемни нива
За пръв път от 2011 г. средните офертни наемни нива в офисния сегмент регистрират леко повишение. Устойчивата тенденция на бързо усвояване на проекти клас А даде възможност на част от наемодателите да увеличат офертните си наемни нива с около 8%, достигайки нива от 13 евро на кв.м. Ефективните наемни нива при тези проекти варират между 10.5 и 12 евро на кв.м, в зависимост от локацията и специфичните изисквания на наемателите.

Прогноза
• Очаква се до края на годината обемът на усвоените офис площи да достигне нива, сходни с тези от 2013 г.
• Търсенето в офисния сегмент ще продължи да бъде задвижвано най-вече от компании от аутсорсинг индустрията и фармацията
• При бързите темпове на усвояване на първокласни офис площи в столицата дефицитът на офиси клас А ще става все по-отчетлив през втората половина на годината

Градът

Президентът Росен Плевнелиев и кметът на Пловдив откриха обновена част от Античния стадион на Филипопол

21.07.2014

Пловдив е най-старият жив град в Европа; град, който не от 20, а от 80 века е тук на това място; град на добри хора; град на кръстопът; град на култура; град на забавления. Надявам се милиони туристи от целия свят да дойдат тук и сами да видят и да се убедят. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев, който заедно с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев откри втория етап от реновацията на Античния стадион на Филипопол.
На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, народни представители, общински съветници, десетки граждани и много чуждестранни туристи.

Бележим финалната точка в реализирането на един проект, започнал преди около 2000 години и с ново начало през 70-те години на миналия век, когато на пл. Джумая стартираха археологическите разкопки, подчерта кметът инж. Иван Тотев. Той припомни, че разкриването на истинския блясък на археологическата ценност изпод скриващите я бетонни парапети стана възможно след спечелен проект през 2009 г. по така наречената Норвежка програма. От края на април 2012 г., когато приключи първата реконструкция, Римският стадион е сред най-посещаваните пловдивски забележителности.

Завършеният втори етап от реконструкцията на емблематичния античен стадион на Филипопол обхваща конструктивно и функционално преустройство на съществуващата бетонна тераса с цел нейното приобщаване към археологическия обект и повишаване на неговата туристическа атрактивност. Масивното бетонно стълбище от западната страна е премахнато и заменено с ажурна конструкция и платформа за хора в неравностойно положение.

Изградени са информационен център с кафене, както и уникална зала за 3D прожекции за 35 човека. Местата за зрителите са подредени в полукръг около големия екран, направено е ефектно осветление. Предстои въвеждането на електронни билети, които ще бъдат комбинирани за няколко туристически обекта в града. Прожектиращият апарат е по последна дума на техниката.

Над 500 хил. лв. са инвестирани от община Пловдив във втория етап от реконструкцията, като всяка година ще се обновява мултимедийната програма. Архитектурният проект е дело на екип с ръководител арх. Румяна Пройкова, а изпълнител е "ПСГ" АД , София.

Първият етап на реконструирания Античен стадион на Филипопол бе открит официално в края на април 2012 г. Благодарение на извършените тригодишни проектно-проучвателни и реставрационно-консервационни дейности, археологическият комплекс придоби нова ослепителна визия и стана достъпен за широката публика. Посетителите вече могат да се разхождат из подземното археологическо ниво, където уникално се срещат антична улица-тунел, съхранените градежи на стадиона, пилоните на Акведукт, автентичните зидани водопроводи и крепостната стена на Марк Аврелий.Градът

С конкурс община Плевен събира идеи за обновяване на 12 сгради

Конкурс за изготвяне на дванайсет идейни проекта (концепции за обемно-пространствени решения за обектите), на базата на които ще се изработят инвестиционни проекти за обекти сгради, обяви община Плевен. Процедурата е в рамките на проект "Създаване на проектна готовност за участие по оперативна програма "Региони в растеж" през програмния период 2014 - 2020 г. Финансирането е по оперативна програма "Регионално развитие". Прогнозната стойност на работното проектиране за дванайсетте проекта е до 451 499 лв. без ДДС.


С поръчката са обхванати сградите на начално училище "Христо Ботев", Центърът за работа с деца, целодневните детски градини №12 "Ралица", №2 "Юнско въстание", № 8 "Щурче", зала "Катя Попова", детска ясла "Гергана", Комплекс за социални услуги (в сградата на бившето училище "Марин Дринов"), "Калина", гр. Плевен, специализираната оздравителна детска градина №11 "Теменуга", обединените детски заведения №18 "Дружба", №19 "Яница".
Предмет на проектирането е основен ремонт на сградите и прилежащите им части, преустройства на помещения и реконструкция на инсталации – електрическа, ВиК и ОВК, подмяна на дограма, въвеждане на интелигентни системи за управлението и регулирането на потреблението на топлина и електрическа енергия, топлоизолация и други мерки за енергийна ефективност, монтиране на пожароизвестителна система, видеонаблюдение, изграждане на достъпна архитектурна среда и благоустройствени мероприятия в дворните пространства.
Конкурсът е открит, като в него право на участие имат български и чуждестранни физически или юридически лица или техни обединения с професионална регистрация в съответния компетентен орган на архитекти в държавата, от която идват. Изисква се пълна проектантска правоспособност към КАБ. Ако проектът е подготвен от екип, това важи pа ръководителя на екипа. Участникът трябва да притежава опит в проектирането на обекти с обществено значение и предназначение, да е бил проектант на поне един реализиран проект сходен по обем и съдържание с проекта, предмет на настоящия конкурс. За целта трябва да представи поне една референция от възложител, в която да е описано съдържанието на реализирания от проектанта проект.
За всеки от обявените четири критерия, по които ще се извърши оценката, максимално възможният брой точки е 20. Срокът за получаване на документация за участие и за получаване на проекти е един и същ – до 16,00 часа на 1 септември. Решението на конкурса ще определи жури, като награди няма да се връчват. На спечелилия или на един от спечелилите конкурса ще бъдат възложени поръчките за услуги, които следват провеждането на конкурса.

Критериите за оценка на проектите:
- Функционални изисквания – на оценяване по критерия подлежи представеното решение за оптимизиране и подобряване на функционалните възможности и варианти относно изграждането на достъпна архитектурна среда и благоустройствени мероприятия в околното пространство.
- Обемно-пространствени и художествени решения – при оценката на проекта по критерия се включват естетическите качества, начина на изграждане и убедителност на архитектурния и дизайнерски образ
- Качествени изисквания – при оценката на проекта по критерия се включва съвременност на архитектурно-строителните и инсталационни решения, качество и дълготрайност на вложените строителни материали, технологии на изпълнение, решение на конструктивната част
- Икономическа целесъобразност на проекта – на оценяване по критерия подлежи степента на икономическа ефективност на проектното решение.

Строител

АПИ и община Бургас обединяват усилията си за изнасяне на транзитния трафик към Южното Черноморие извън града

На дата: 22.07.2014

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Стефан Чайков обсъди с кмета на община Бургас Димитър Николов възможностите за изнасяне на транзитния трафик към Южното Черноморие извън града. На срещата двамата се договориха АПИ да прехвърли на община Бургас стопанисването на улиците „Стефан Стамболов“ и „Струга“, а общината да предаде за управление на държавната пътна администрация улиците „Професор Якимов“ и „Крайезерна“. По този начин транзитното движение ще бъде изнесено извън 5 жилищни квартала – „Славейков“, „Зорница“, „Братя Миладинови“, „Изгрев“ и „Възраждане“, ще се повиши безопасността и удобството при пътуването, както и опазването на околната среда в областния град.

Инж. Чайков и г-н Николов се уточниха през есента двете институции координирано да кандидатстват за финансиране от европейските фондове с проект за изграждане на 4-лентов път на ул. „Крайезерна“. Работният проект е изготвен от община Бургас и за изпълнението му са отчуждени необходимите имоти, увери г-н Николов. С изпълнението на този обект и на пътен възел „Запад“ транзитното движение на тежкотоварни и леки автомобили ще се изнесе изцяло извън централната градска част.

Инж. Чайков подчерта на срещата, че през септември, след приключване на активното пътуване към черморските курорти, ще започне предвиденият ремонт на пътя Бургас – Сарафово. За изпълнението му от бюджета на агенцията са осигурени 1,2 млн. лв.

Медиа пул

Втори ден продължава събарянето на незаконни ромски къщи в Стара Загора

08:36 | 22.07.2014

Втори ден продължава акцията по премахване на незаконните постройки в старозагорския квартал "Лозенец", заел част от парка Аязмото, информира БНТ. За разрушаване са определени 55 къщи. След като в понеделник жители на ромския квартал се бяха барикадирали в домовете си и не допускаха багерите да рушат къщите им, днес обстановката там е по-спокойна, съобщава телевизията.

Във вторник акцията отново се провежда с полиция и жандармерия. Имуществото на собствениците, които не желаят доброволно да го изнесат, се изнася и описва, след което се предава на склад.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров каза, че са проведени разговори с ромите и са им представени възможности как да построят нови законни жилища. "Няма как да останат на това място, те го разбраха и пожелаха да тръгнат по законовата процедура и сега предстои общината да ги упъти как", каза той.

Живко Тодоров уточни, че ще бъдат осигурени терени за социално слаби хора, но засега няма подадени молби за ползване на общински жилища. Кметът на Стара Загора каза още, че мястото на незаконните постройки ще бъде залесено и ще бъде създаден природен парк.

Според адвокат Даниела Михайлова от сдружение „Инициатива за равни възможности”, цитирана от бТВ, общината е била длъжна да осигури „алтернативи” на хората в района още преди те да останат без покриви над главите си.

Във вторник много от останалите без домове роми от махалата се захванаха да разчистват руините с цел да отделят годните за нова употреба строителни материали. Останалите отпадъци ще бъдат почистени от фирмата, съборила постройките. Мястото ще бъде залесено – такъв е Общият устройствен план на Стара Загора, подчерта кметът.Ромите са ползвали незаконен ток през сграда, която е била законно включена в електорпреносната мрежа.

Според ЕВН има прикачени потребители, енергията не се губи, а се черпи от една или няколко сгради, но има захранване със съгласието на основната постройка и то не само в гетата, но и в други големи квартали.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница