Фокус При валежи от 35 литра на кв м., през дерето в „Аспарухово” за 1 час преминават около 140 млн литра водаДата20.08.2018
Размер123 Kb.
#81514
Новини за общините

20. 06. 2014 г.

Фокус

При валежи от 35 литра на кв. м., през дерето в „Аспарухово” за 1 час преминават около 140 млн. литра вода

20 Юни 2014 | 11:31 | Агенция "Фокус"

Варна. Водосборната територия на т.нар. западен отводнителен канал – дерето, по който преминава ул. „Горна студена“ в „Аспарухово”, е около 4,5 кв. км. За 1 час, при констатирани валежи от 35 л на кв. м., през цялата територия преминават около 140 млн. литра вода, които не могат да бъдат поети от канала. Това обясни Олег Колев, гл. експерт "Свлачища и укрепване на територии" в община Варна, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според него огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето са предпоставки за образуване на високи заливни вълни. Природното бедствие може да провокира и други прояви на негативни геодинамични процеси – срутища, свличания и други, предупреди експертът.

Фокус

Кметът на Каварна Цонко Цонев: Ситуацията в града е спокойна

20 Юни 2014 | 11:24 | Агенция "Фокус"

Каварна. Ситуацията в Каварна е спокойна. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна кметът на Каварна Цонко Цонев. Той посочи, че в момента има много силен вятър, но като цяло ситуацията е овладяна. По думите му, в някои села в общината има наводнени дворове, но няма пострадали хора. „В Каварна водата беше поета изцяло от канализационната мрежа”, допълни кметът на крайморската община.

Фокус

Община Казанлък организира благотворителна кампания за пострадалите жители на село Турия, заради придошлите води на река Турийска

20 Юни 2014 | 11:33 | Агенция "Фокус"

Казанлък. Община Казанлък организира благотворителна кампания за пострадалите жители на село Турия, заради придошлите води на река Турийска, съобщиха от пресцентъра на общината. На 15 юни голяма част от къщите в село Турия бяха залети от придошлите води на река Турийска. Жителите на населеното място почистват и възстановяват домовете си. След проведени разговори с кметския наместник се установи, че хората имат нужда основно от перилни, почистващи препарати и дезинфектанти, за да приведат домовете си към нормални условия за живот.Община Казанлък се обръща с призив към всички, които имат желание да подкрепят пострадалите от природната стихия жители на село Турия. Те могат да помогнат като дарят хигиенни и почистващи препарати; дезинфектанти и храна - предимно консерви или пакетирана. Даренията ще се приемат до 1 юли в Центъра за информация и услуги на гражданите, в сградата на Община Казанлък, бул. „Розова долина” 6.

Фокус

Контролирано се изпуска вода от микроязовирите в община Панагюрище

20 Юни 2014 | 11:47 | Агенция "Фокус"

Панагюрище. Общо 21 са микроязовирите на територията на община Панагюрище, като от тях 17 са общински и 4 са предоставени за стопанисване на частни лица. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Петър Петров, гл. експерт „Опазване на земите и горите” в община Панагюрище. Обстановката е спокойна, няма опасност от скъсване на язовирни стени. Водните обекти са почти пълни, като постоянно контролирано се изпуска вода през преливниците. Повечето язовири са над 80% завирени, други като „Бялата кал”, „Дръндарево” – село Левски, „Мулей 2”, „Манастирски дол” – село Оборище преливат през преливните съоръжения. Потенциално опасни язовири в община Панагюрище са „Бялата кал”, „Дръндарево” и „Газяни манастирски дол”, като при скъсване на язовирните стени, могат да залеят земеделските площи в близост до тях, както и пътната мрежа от Панагюрище към Пазарджик. Но обстановката постоянно се следи и има възможност за незабавна реакция, уточни Петров.

Фокус

Бедствено положение е обявено във великотърновското село Първомайци

20 Юни 2014 | 11:22 | Агенция "Фокус"

Горна Оряховица. На спешно заседание на Общинския щаб за защита при бедствия със заповед на кмета на Общината инж. Добромир Добрев от тази нощ е приведен в действие План за защита при бедствия в частта му „Наводнения” за с. Първомайци, съобщиха от пресцентъра на общината. Наводнени са мазета и приземни етажи в кв. „Темниско” и по ул. „Марица” и ул. „Янтра” в селото. Временно бе евакуирано и част от населението от пострадалите домове в ОУ „Хаджи Викентий”. Работи се по почистване на моста от дървесна маса и по отводняване на наводнените къщи в с. Първомайци. След приключване на работата комисии от областна и общинска администрации ще направят оглед и оценка на щетите. Информацията ще бъде изпратена до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Фокус

Успешно приключилите строително-монтажни работи по проект на общината ще бъдат представени в Благоевград

20 Юни 2014 | 08:51 | Агенция "Фокус"

Благоевград. Успешно приключилите строително-монтажни работи по проект „Зелена и достъпна градска среда в община Благоевград” ще бъдат представени на междинна пресконференция и среща с жители и гости на Благоевград, съобщиха от пресцентъра на общината. Събитието ще се състои от 11:00 часа в Университетски център „Бачиново”. В рамките на проекта, обособена позиция №1 „Рехабилитация на улици и изграждане на велоалеи”, са реализирани следните обекти: рехабилитация на ул. "Атон", рехабилитация на ул. "Преслав" и нова велоалея, рехабилитация на бул. "Пейо Яворов" и нова велоалея, изграждане на велоалея от ул. "Броди" до ул. "Пейо Яворов”, рехабилитация на ул. "Славянска" в участъка от ул. "Иван Михайлов" до ул. "Дойран", рехабилитация на ул. "Панайот Волов", рехабилитация на ул. "Гемеджиите", Рехабилитация на ул. "Солунските атентатори". Към настоящия момент продължава изпълнението на строително монтажните работи по обособена позиция №2 „Изграждане на паркове” - изграждане на парк между ул. "Даме Груев" и река Бистрица в кв. 216, изграждане на парк в ж.к. "Еленово - 1" - II етап.

Фокус

Станислав Анастасов беше избран за министър на околната среда и водите (ОБЗОР)

20 Юни 2014 | 00:06 | Агенция "Фокус

Станислав Анастасов беше избран за министър на околната среда и водите. Решението за освобождаване на Искра Михайлова от този пост и назначаването на Анастасов беше прието със 103 гласа „за” и 17 – „против”. Парламентът прекрати пълномощията на Искра Михайлова, Томислав Дончев и Емил Радев като народни представители. В Народното събрание са постъпили молби за оставки от Емил Радев, Томислав Дончев и Искра Михайлова, с които се съобщава, че с решение на Централната избирателна комисия тримата са избрани за членове на Европейския парламент.

Новоизбраният министър на околната среда и водите Станислав Анастасов заяви, че е изцяло съсредоточен върху работата в Министерство на околната среда и водите. „Мога да ви говоря много работи, които са общи, но искам два-три дни да се запозная с предисторията на всичко, за което ще си говорим”, обясни той пред журналисти в парламента. Новият министър на околната среда и водите обеща пресконференция, в която ще бъдат обсъдени приоритетите в министерството.

Непосредствено преди гласуването на кандидатурата на Анастасов депутатът от ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов заяви: „Промяната, която се предлага, в по-голяма степен е продиктувана от необходимостта сегашният министър да освободи заемания пост поради членството в Европейския парламент. С оглед на Конституцията днес министър-председателят прави предложение за персонална промяна. Днес правим не просто промяна в правителството, а по някакъв начин определяме отношението си към дейността на парламентарните групи, които подкрепят правителството. Само минути преди да пристъпим към обсъждането на този въпрос от страна на ДПС беше подкрепено включване на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство”, допълни той. Става ясно, че Янаки Стоилов визира обсъждането на Законопроекта за Наказателния кодекс по предложение на ГЕРБ, което по-рано днес депутатите отхвърлиха. „Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. Въпреки това, изненадващо за нас днес това предложение беше подновено и то точно преди да се пристъпи към обсъждането на персоналните промени в правителството”, обясни Янаки Стоилов.

Фокус

Аварийни групи и доброволци чистят варненския квартал „Аспарухово”

20 Юни 2014 | 11:25 | Агенция "Фокус"

Варна. Аварийни групи и десетки доброволци се включват в почистването на бедстващия район Аспарухово, съобщиха от пресцентъра на Община Варна. Екипи работят по ул. „Народни будители“ и околните улици, - по ул. „Мара Тасева“, „1 май“, ул. „Моряшка“; от „Зебра“ - по ул. „ Горна студена“, „Розова долина“ и пресечките. Помощ оказват 50 лишени от свобода с леки присъди. Фирмите разполагат с по два багера и два камиона. Машини са осигурени, а екипи от Камарата на строителите оказват помощ при разчистването на наносите по ул. „Кирил и Методий“ - от бункера към дерето. Работници от „Девня трейд” почистват центъра на Аспарухово. До 10.00 часа повече от 30 доброволци се бяха самоорганизирали във Фейсбук и потърсиха община Варна за осигуряване на работа в бедстващия район. Автобуси на общинската фирма „Градски транспорт“ извози хората от центъра до Аспарухово. От ВСУ „Черноризец храбър“ работят доброволно 20 души, 18 младежи от СУПЦ „Анастасия Д-р Железкова” и момчета от Националното сдружение на сираците също се включиха в помощ на пострадалите. От „Кока Кола“ осигуряват пакети със суха храна, които ще бъдат раздавани в пунктове в центъра, в кметството и на ул. „Розова долина“. Храни, напитки, облекло и ботуши даряват от Метро. Частна детска градина и училище предлагат безплатно извозване на до 50 деца, изхранване и гледане. Повече информация може да бъде получена на тел. 0879 810 740. Център „Майка и бебе“ не е наводнен, осигурена е храна за пребиваващите. Пунктът от кухнята „Вяра, надежда, любов“ работи и хората ще получат храната си. Поликлиниката е с наводнени мазета, достъпът до онкоболницата е затруднен, но в здравното заведение има ток. Елзахранването на района ще бъде възстановявано постепенно. В районното кметство на Аспарухово е сформиран кризисен център, където всеки може да потърси помощ или информация как да помогне. Множество хора съобщават за свои изчезнали близки. Екипите и доброволците в Аспарухово имат нужда от гумени ботуши, съобщиха от районната администрация. Телефонът на оперативния дежурен в община Варна, който приема сигнали на граждани, е 052 820 – 112.

БНР

Инж. Петър Гърбузов: В "Аспарухово" има изчезнали пътища

публикувано на 20.06.14 в 10:43

Инж. Петър Гърбузов – директор на Дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустройство" в Община Варна, каза, че има пътища, които вече ги няма, има накъсани водопроводи и електрически кабели в някои участъци. Той посъветва да не се пътува към "Аспарухово", ако няма сериозна причина и изказа предположение, че в началото на следващата седмица ще има по-конкретна представа за размера на пораженията.

БНР

Дъждът отнесе асфалтовата настилка на две улици в село Ушинци

публикувано на 20.06.14 в 10:53

Асфалтовата настилка на две улици в разградското село Ушинци е била отнесена от снощния порой. Има наводнени и два приземни етажа на жилища в същото село. Екипи на Гражданска защита са били още снощи на мястото и веднага е изпомпена водата от частните домове. Комисия на община Разград, със заместник – кмета Любомир Цонев, е направила оглед, за да се оценят щетите.

Въпреки че на територията на областта средното количество дъжд за денонощието е между 30 – 40 литра на квадратен метър, река Хлебаровска в Цар Калоян е излязла от коритото си в местността „Дервента” и е заляла пътя Русе – Разград в един малък участък. Това не е блокирало движението, реката вече се е оттеглила в коритото, информира заместник – областният управител Иван Борисов. Той каза, че в района на населеното място нивото на реката е ниско, нямало е и няма опасност за жителите. Градушка е паднала в района на община Лозница и е унищожила напълно 3 дка с овощни и зеленчукови насаждения. Според заместник – областния управител, валежите и щетите на територията на Лудогорието са по-малко, в сравнение с тези, които паднаха преди три дена. Нивото на деветте потенциално опасни язовира в областта се поддържа на 50% и се източват ритмично.БНР
Обявяват национален траур на 23 юни за жертвите от бедствието във Варна

публикувано на 20.06.14 в 08:48 | обновено на 20.06.14 в 10:45

Понеделник, 23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Потопът, при който загинаха 11 души, сред които и 2 деца, започна вчера към 17:00 ч., когато започна да се излива пороен дъжд в морската столица.

Часове наред се изливаше вода, във вечерните часове приливна вълна удари кв. "Аспарухово" и помете хора, автомобили, къщи. Положението е бедствено.

Над 75 литра на квадратен метър са се изсипали във Варна за последните 24 часа, съобщиха от НИМХ-Варна. Това е над месечната норма от 60 литра на квадратен метър. Очаква се валежите в града да продължат до обяд, като интензивността им постепенно ще намалява.

Постоянно се наблюдават язовирите за опасност от преливане. В Столичната община действията са насочени за превантивни мерки срещу наводнения. Засега няма заплаха за населението. – обясни пред Радио София Красимир Димитров – шеф на Дирекция „Обществен ред и защита при бедствия“ към Столичната община. Чуйте.

Кметът на Перник Росица Янакиева е готова да командирова във Варна специалисти, които да помогнат хората в бедстващия крайморски район - съобщи тя в разговор със Златко Желев. Чуйте.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че се е срещнал с премиера и вътрешния министър и са говорили за синхронизиране на силите за преодоляване на последствията от бедствието. Около 5000 доброволци са се отзовали за помощ, получават се дарения. Обявен е телефон за дарения с sms № 17 777 със съобщение DMS VARNA.

БНР

В Община Бяла няма постъпил сигнал за бедстващи в Карадере

публикувано на 20.06.14 в 10:15

Това съобщи за Радио Варна Анастас Трендафилов. Той припомни, че мястото е недостъпно за техника при обилни дъждове.Ситуацията в общините Бяла и Долни Чифлик е нормална, няма бедстващи и закъсали, уточниха кметовете на двете общини. В Община Долни Чифлик язовирите се контролират, допълни Борислав Натов.

БНР

В Кранево настъпи апокалипсис

публикувано на 20.06.14 в 09:35

От снощи досега водата е отнесла всички пешеходни мостове, големия мост на ул. Шипка, парапети, водопроводи, мръсен канал, колектор на пречиствателна станция. Така кметът на селището Румен Николов описа ситуацията тази сутрин. Пътят Албена – Кранево е залят с метър вода и е затворен. Ще чакаме дъждът да спре в рамките на два три часа, за да се оттече водата, добави той. Има струпвания на автомобили, но не можем да допуснем някой да се удави, категоричен е Николов. Повече от 12 часа дъждовете не спират в община Балчик, а по улиците да се стичат реки. Най-засегнати са селищата от Батовската долина, където е преляла Балтата и река Краневска. Според очевидци водата е достигнала на места метър и половина и е блокирала хора в Кранево. Намесила се е Пожарната и полицията и към момента в Общинския съвет за сигурност няма данни за пострадали и бедстващи хора. Подадени са съобщения за паднали дървета и ел. стълб, отново в Кранево. Съседните села Рогачево и Оброчище също са във вода и курортът Албена. В Балчик има сигнал за наводнени къща на ул. Волга, ул. Тунджа, Бенковски, бл. 24 на ЖК Балик. Покривите на много обществени сгради не издържаха на водата и прокапаха, паднаха мазилки, по улиците има асфалт и боклуци от дъждовните реки, паднали са клони, а на много места са отнесени капаците на шахтите. В село Дропла има данни за наводнени градини, които заплашват къщи в близост. В Храброво къща е под вода. Няма селища без ток и вода, казват от Общинския съвет за сигурност.

БНР

В Шуменска област най-тежка е ситуацията с язовирите в Смядовско

публикувано на 20.06.14 в 09:40

Най-тежка към момента в Шуменска област е ситуацията с няколко язовира в Смядовско. Това каза за Радио Шумен областният управител Венцислав Венков. Около 170 животни са се удавили, след като стадо е било отцепено между язовир „Янково“ и пътя. Жената, която се е грижила за животните, е измъкната в последния момент.

„За близо час нивото на река Камчия край Смядово се е повдигнало с два метра, язовирът в Александрово прелива, в Кълново е прелял с 80 сантиметра, може би ще прелее язовирът във военния завод в Смядово. В новопазарското село Преселка няма ток, изпратен е екип на „Енерго-про“, язовир „Тръница“ се изпуска през преливника. В Каравелово е наводнен центърът и джамията, трябва да проверим как стоят нещата с язовира в Избул, защото там имаше проблем със стената и той се изпуска от два дни в посока язовира в Нови пазар. Надявам се да овладеем ситуацията“, обясни Венцислав Венков.

Порой се изля и над село Крива река, община Никола Козлево. Цялата улична настилка е отнесена. Наводнени са къщи в ниската част на селото. Разрушена оградата на детската градина. Според заместник-кмета Весиле Али водата е дошла от високите части на селото, местната река тече в ниското и не е преляла. В село Каравелово вода е влязла в сградите на кметството и читалището. Водата там на места достига два метра. Повикани са екипи на противопожарната служба, които ще извършват отводняване. Все още обаче продължава да вали. В Никола Козлево е наводнена една къща край реката.

Спират валежите в Шуменско. Общинският експерт по гражданска защита Красимир Косев информира, че реките са в коритата си няма, няма проблеми с язовирите общинска собственост на територията на общината. В селата Ивански и Вехтово екипи на противопожарната служба отводняват помещения в къщи. Местната река в кв. „Макак“ е под постоянно наблюдение. Общо от снощи в Шумен са паднали 50 литра дъжд на квадратен метър.Darik news

Община Пловдив помага на Варна със 100 хил. лева

20 юни 2014 12:09

Община Пловдив е готова да отпусне 100 хил. лева в помощ на пострадалите при бедствието във Варна, научи Дарик радио. Новината бе потвърдена и от кмета на града Иван Тотев. Предложението за отпускане на парите ще бъде гласувано на следващата сесия на Общинския съвет през другата седмица.

Освен с пари, местната администрация има готовност да изпрати и 20 човека от доброволческото звено на община Пловдив, които да помагат с каквото могат.

„Говорихме с Варна да им изпратим хора, те ни благодариха, но още не са ни отговорили, дали имат нужда от тях“, разказа за Дарик Тотев.

Според него щетите във Варна вероятно са за милиони и основната помощ трябва да дойде от държавата. "Ние, като голям град, трябва да помогнем, с каквото можем", заяви пловдивския кмет.Darik news

Аксаково обяви бедствено положение, 200 души са пред евакуация

20 юни 2014 12:06 | Дарик Варна

Община Аксаково обявява бедствено положение на територията на населените места: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Въглен, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево.

Обявена е и готовност за евакуация на 200 души от селата Ботево и Засмяно, тъй като има опасност от преливане на двата язовира - „Ботево" и „Засмяно".

Прекъснат е достъпът до част от населените места. Между с.Водица и с.Засмяно е залят мостът, свързващ двете села; в с. Генерал Кантарджиево е прекъснат достъпа вследствие на заливане на моста между селото и главния път; изцяло е отнесена пътната настилка в следствие на преливане на реката и свличане на вода от високите части на с. Долище; нивото на реката в с.Крумово се е покачило драстично и е прекъсната връзката между двата квартала на селото; предизвикано е преливане на ретензионния басейн на Регионалното депо за ТБО в с. Въглен; преливането на язовира в с. Ботево е довело до повишаване нивото на реката, вследствие, на което вода е излязла от коритото и ниската част на селото е под вода.

По сигнал на кметове и кметски наместници са заляти изцяло улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в селата: Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Куманово, Орешак, Ген. Кантарджиево и гр. Игнатиево. В посочените населени места е прекъснато електрическото захранване и водоснабдяването.

Критично е и положението в село Долище, чиито улици бяха буквално отнесени от предишния порой преди няколко дни. Издълбаните пътища в момента са превърнати в долове, пълни с вода. Селото е буквално разделено на две. Нарушени са връзките между селата и придвижването е почти невъзможно.

Със заповед на кмета на общината инж. Атанас Стоилов се въвеждат временни ограничения в движението. Забранява се влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите за овладяване на бедствието. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, ще се извършва принудително извеждане на същите.

Бедственото положение е в сила от 9 часа днес до 9 часа утре.

Darik news

Перник помага на Варна с експерти по бедствията

20 юни 2014 11:31

Двама експерти за действия при бедствия изпраща за Варна кметът на Перник Росица Янакиева. "Това са хора, които бяха в ядрото за овладяване на бедственото положение в Перник при земетресението през месец май 2012 година, имат подготовката, опита и практиката за справянето при кризи, каза за Дарик Янакиева.

Двамата експерти ще бъдат на разположение на кризисния щаб във Варна.

На територията на община Перник няма проблем с преливане на реки и язовири. Речните корита са под наблюдение, контролирано се изпуска и язовир "Студена".

Darik news

Общината подпомага с по 50 бона футбола и баскетбола

20 юни 2014 11:25 | Дарик Хасково

Община Хасково да подпомогне финансово Баскетболен клуб „Хасково 2012" с 50 000 лв., които да бъдат за сметка на Резерва за непредвидени разходи от общинския бюджет. Това предлага в докладна записка Постоянната комисия по спорт, туризъм и младежки дейности към Общинския съвет. Освен това Комисията предлага да бъде подпомогнат също с 50 000 лв. от същия резерв и Футболният клуб „Хасково 2009", който в последно време извоюва големи успехи и получи лиценз за участие в „А" група.

Предложенията ще бъдат разгледани на предстоящата сесия на местния парламент идния петък.Darik news

Социалната трапезария в Смолян спира работа от юли

20 юни 2014 09:47

Социалната трапезария преустановява дейността си от месец юли т.г. поради липса на средства за издръжката й, съобщи пред медиите кметът на Смолян Николай Мелемов. Общината издържаше с пари от бюджета социалната придобивка през месеците май и юни, след като Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалната политика преустанови издръжката й през месец април т.г. За да се поддържа тази услуга са необходими около 5 хиляди лв. на месец. От нея се ползват 102-ма жители от Смолянска община . Най-много са те в селата Търън, Момчиловци и Смилян. От месец април хората получават пакети с храна за цяла седмица. Те съдържат хляб, месо, сирене и основни хранителни продукти. През месец септември т.г. община Смолян ще има възможност да продължи предоставянето на услугата, но само за периода октомври - декември 2014 г. Не е ясно обаче какво ще се случи след 3-4 месеца , защото политическата ситуация е динамична, коментира Мелемов.

Кмета. бг

Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената

Няма опасност за населението, заяви директорът на Басейнова дирекция Пловдив

петък, 20 юни 2014 г., 9:04 ч.

Язовир "Голуша" в община Стрелча прелива през стената. Това каза директорът на Басейнова дирекция Пловдив Никола Кърнолски, съобщава агенция "Фокус".

"Местната власт още вчера е взела мерки, оповестено е и няма опасност за населението", обяви Кърнолски.

Язовирът при Климент все още не прелива, реката изпуска се контролирано. Тя е почистена, изсечена е дървесината по нея още миналата година и има проводимост, стана ясно още от думите на Никола Кърнолски. "Нивото на река Марица при Пловдив вчера е било 17 см по -високо, но това е далеч от критичното ниво, уточни той.

"Няма данни за повишение на нивата на други реки на територията на Басейнова дирекция", добави директорът на институцията.

"Събират се данни за състоянието на водните обекти в нашия район има валежи, но няма паника в населените места", каза Кърнолски.Кмета. бг

Кметът на Варна: Държавата я няма

В морската столица вече е вътрешният министър

петък, 20 юни 2014 г., 1:05 ч.

"Държавата я няма", категоричен е кметът на Варна Иван Портних, където пороите причиниха щети. В квартал "Аспарухово" положението е бедствено, а загиналите са поне 9, потвърди градоначалникът в ефира на БНТ. В момента той се намира на улица "Горна студена", където има и пострадали къщи от пороя.

От полицията съобщават за 8 удавени в приливната вълна, които са установени официално.

Кметът на Варна е категоричен, че помощ от държавата няма, въпреки че в морската столица вече е вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По-рано днес градоначалникът съобщи пред btv, че "звъни на цялата страна", а отговор няма. Премиерът Пламен Орешарски репликира във "Фейсбук": "Не отговаря на истината информацията, че министър-председателят не е можело да бъде намерен по телефона от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът Портних не го е търсил по телефона".

Междувременно от пресцентъра на Министерски съвет се получи следното съобщение:

Заради кризисната ситуация във Варна след проливните дъждове министър-председателят Пламен Орешарски разпореди спешно натам да заминат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов. Очаква се до минути тримата да пристигнат във Варна. Премиерът следи ситуацията постоянно.

Към момента има потвърждение за 10 жертви. Издирват се още пострадали.24 часа

Фандъкова: Екипи на Столична община наблюдават река Лесновска в Долни Богров

20.06.2014 12:20; 24 часа онлайн

Екипи на Столична община в Долни Богров наблюдават река Лесновска, която през 2005 година наводни софийско поле. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова във връзка с бедственото положение във Варна, при което заради приливна вълна са нанесени огромни щети и има жертви.

„Специално направихме дига преди една година и преди две години, така че там сме в готовност. Преди валежите реките бяха в нормалното си състояние. Към момента информацията от дежурните е, че имаме завишение на речните нива. Също така някои от язовирите се изпускат като и язовир Иваняне. Имаме информация, че язовир Огняново, който е извън територията на Столична община, но засяга пряко река Лесновска, също се изпуска контролирано. Пак казвам, всичко е възможно, въпросът е да можем да реагираме бързо”, каза още кметът.

На въпрос как се следят подлезите на столицата при силните валежи Йорданка Фандъкова отговори: „Столичен инспекторат има задачата всеки ден да се чистят отоците и шахтите, но трябва да кажем на хората да знаят, че при такива количества дъждове, които се изливат, няма оток, който да може да се поеме. Така че наводнението е неминуемо, особено на открити подлези, какъвто е и този на НДК, както и други участъци. Екипи се изпращат, няма как да се предвидят такива наводнения, необходимо е да се наблюдава, но винаги е възможно да има проблем и затова екипите се насочват веднага”.

думите на столичния кмет от миналата година има сформирани екипи на Дирекцията по сигурност, които имат готовност да реагират аварийно заедно със звено от доброволци, което също в момента е мобилизирано. „Всичко това е подготовка. Какво ще се случи – зависи от природата, но от нас зависи да реагираме адекватно, да имаме готовност и да помагаме на хората”, довърши Йорданка Фандъкова.Медиа пул

Политическото бедствие потопи природното: Властите се карат за трагедията във Варна

Кметът Портних и правителството си разменят обвинения за неадекватност, бездействие и политиканстване

12:34 | 20.06.2014

Докато пороят заливаше Варна и хората отчаяно се бореха за живота си, местата и централната власт се замеряха с взаимни обвинения кой е по-виновен и неадекватен за несправянето с бедствието. Природното бедствие бързо се съчета с политическото.

Прокуратурата е започнала разследване заради загиналите след пороите във Варна, съобщиха от държавното обвинение в петък. Към момента досъдебното производство е за причиняване на смърт по невнимание.

Разследването засега е срещу неизвестен извършител. Броят на жертвите към момента е 10, издирването на изчезнали хора продължава.

Първото нещо, което съобщи кметът на Варна Иван Портних в драматичната нощ на 19 юни беше, че неуспешно се е опитвал да се свърже с всички министерства, но никой не му вдигнал телефона

"В момента звъня на цялата държава. Трябва да ви кажа, че отговор няма от никой. Слава Богу, на местно равнище се организирахме. Централна помощ никаква", заяви той и обвини държавата в бездействие. По думите му нито един министър не се е появил на мястото на трагедията. С голямо закъснение е пристигнала и една единствена кола на "Гражданска защита”, обясни той. "Това е абсолютна неподготвеност и бездействие на службите, които трябва да реагират в подобна ситуация", възмути се кметът. Той призова да бъде изпратена техника, да бъде осветен районът. "Тук е тъмница, вали проливен дъжд. Няма, нищо няма", продължи отчаяно Портних, който е от ГЕРБ.

Социалната мрежа незабавно бе заляна от гневни коментари за "безхаберието" на министрите, които най-вероятно гледат футбол и не ги е грижа за бедстващите.

Премиерът Пламен Орешарски реагира във Фейсбук малко след 23 часа в четвъртък. "Не отговаря на истината информацията, че не съм отговарял на по телефона, потърсен от кмета на Варна Иван Портних, тъй като кметът не ме е търсил. Напротив, самият аз направих многократно опити да се свържа с него", написа Пламен Орешарски.

Той съобщи, че е изпратил на място вътрешния министър и главния секретар на МВР.

"Кметът не е потърсил нито мен, нито главния секретар. Директорът на местната дирекция се е опитвал два часа безуспешно да се свържат с него. Не знам дали държава или кмет няма", бе контраобвинението на воцепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев, в чийто ресор е борбата с бедствията и авариите.

"Мародерство е в такъв момент да се злоупотребява с нещастието на хората. Каквото е трябвало да бъде направено, се прави. Още от първия момент държавата е започнала да действа. Докато кметът е давал интервюта, държавата се е грижила за хората. Ако той беше прочел плановете за действия при кризи, нямаше да е толкова неадекватно”, допълни Йовчев.

Размяната на обвинения продължи и в петък сутринта, когато премиерът Орешарски пристигна във Варна. "Кметът Иван Портних е неадекватен, защото политиканства вместо да помага на хората. Координирам с колегите цяла нощ технически". На въпрос дали е имало забавяне да действията на отговорните институции, той отговори: "Само на кмета – той даваше интервюта, докато моите министри работеха. Той политиканства, не му прави чест", възмути се Орешарски.

Според Йовчев е било направено всичко, което е можело да се направи и то от първия момент. "Не знам каква точно помощ е поискал кметът на града и каква точно не е получили", каза той.

По думите на Портних в продължение на 30-40 минути той не е могъл да се свърже нито с Йовчев, нито с премиера Пламен Орешарски, а на сигналите на спешния тел. 112 в най-пострадалия от бедствието кв. "Аспарухово" се е отзовал само един джип на Гражданска защита и никаква тежка техника.

Йовчев опроверга твърденията на кмета, обвинявайки го, че не е бил в кризисния щаб и командирът на Военноморските сили Румен Николов не е могъл да го намери.

Портних разказа, че е участвал в изваждането на жертвите изпод калта и водата, на автомобилни фарове, а Йовчев попита какво е правел там, а не е бил в кризисния център да организира евакуацията.

"Тепърва експертите трябва да си кажат мнението на какво се дължи това, че сме стигнали до такива трагични последици във Варна. Искам да ви кажа следното, че от това, което получих като информация как е действал кризисният щаб, какво е направено, минута по минута, че още от първия момент това, което е трябвало да бъде направено, е направено. Така че оттук нататък всякакви спекулации, мисля че трябва да ги спрем", коментира вътрешният министър в петък сутринта.

По повод твърдения, че военните не са се включили в спасителните акции, министърът на отбраната Ангел Найденов, който също е на място, заяви, че техника и личен състав са били на място включително и почистващата техника.

Самият факт, че говорим за липса на комуникация, означава, че наистина държавата е абдикирала от всички ангажименти, включи се в "апокалипсиса" и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов (ГЕРБ).

Той припомни, че при трагедията в село Бисер, областният управител е бил на място в рамките на час, а министрите и премиера са пристигнали след 2-3 часа. В същото време, по думите на Цветанов, областният управител на Варна дошъл в "Аспарухово" чак на третия час, а централната власт реагирала чак след като кметът Иван Портних се оплака пред медиите от липсата на помощ.

"Кметът е длъжен да алармира и да бъде тревожен", каза Цветанов, като по този начин защити своя съпартиец.

"Всичко е под контрол"

Повече от 12 часа след като бедствието удари морския град, премиерът Орешарски е поканил кмета Портних, за да постигнат "още по-добра координираност и да видим с какво държавните служби могат да го подпомогнат в разчистванията".

"Към настоящия момент ситуацията е под контрол, но всички са нащрек. Надяваме се, че прогнозите са благоприятни и дъждовете ще намалеят. Това обаче не бива да ни успокоява", каза Орешарски.

Той напомни, че такъв тип бедствия бяха наблюдавани в цяла Европа.

На въпрос за причините за трагедията премиерът изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли.

"Ще трябва да се направи по-точни идентификация за причините – дали има изсичане на води или незаконно строителство. Ще се вземат необходимите мерки. Нека да направим внимателен анализ, след което крайните изводи, да не прибързваме", каза още премиерът.

Той обеща помощ на пострадалите: "Ще отпуснем, но нека първо видим щетите какви са и да видим с какво можем да подпомогнем все още. Прогнозите не са добри и за времето".

Политическият тайфун се усили в включването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той коментира във Фейсбук, че ”е недопустимо държавен чиновник да се оправдава с липсата на комуникации”.

"Напомням на Орешарски, че в МВР има главен оперативен дежурен, който може да се свърже по всяко време на денонощието с всеки представител на институция, а ако не може – разполага с възможността незабавно да изпрати патрул от съответната регионална дирекция, за да открие и осъществи връзка с определения човек", посочи Борисов.

След това продължи с коментарите в кулоарите на парламента, възмущавайки се от думите на Портних, "че няма държава". Той не смята, че кметът на Варна трябва да подаде оставка заради трагедията.

"Атака": Портних е за съд, трагедията е заради незаконни ромски постройки

"Кметът Портних трябва да застане на съд. Обръщам се към прокуратурата и я призовавам да вземе мерки, защото кметът на Варна трябва да застане на съд по член 123 от НК за немарливо изпълнение на служебните задължения, довеждащо до смърт", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Според него трябва да се търси конкретна отговорност за трагедията във Варна. Причината за драмата са незаконните постройки, направен от роми, които са стеснили дерето, откъдето е преляла водата, смята Сидеров.

Малко преди това стана ясно, че партията вече е сезирала прокуратурата за нарушения на длъжностни лица.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе дълбоки съболезнования на близките на жертвите на бедствието и изрази надежда за бързо възстановяване на пострадалите.

"Президентът следи внимателно действията на компетентните институции в подкрепа на гражданите с оглед и на очакваните нови усложнения на метеорологичните условия", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

23 юни ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите.

В петък Народното събрание не успя да събере кворум и дошлите на работа депутати си тръгнаха, като преди това почетоха жертвите от наводненията във Варна и Добрич с едноминутно мълчание. Председателят на парламента Михаил Миков съобщи, че следващото заседание е в сряда.Медиа пул

Поправките "дюни" и Lafka минаха през инвестиционната комисия в парламента

Управляващите се опитват да прокарат спорни промени в ЗУТ

09:30 | 20.06.2014

В края на мандата си управляващите се опитват да прокарат спорни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се развързват ръцете на инвеститорите за строеж в дюните и се дават път на експанзията на павилионите Lafka, зад които стои собственикът на "Булгартабак". За това предупредиха неправителствени организации.

Промените в ЗУТ са били одобрени в сряда на първо четене във водещата парламентарна комисия по инвестиционно проектиране. Всички депутати се обединихме, че те са необходими, защото се намалява административната тежест, скъсяват се срокове за получаване на разрешителни и разходите на бизнеса и гражданите, каза Калин Милчев, зам.-председател на комисията от БСП пред Mediapool.

Депутати от ГЕРБ единствено са гласували "въздържал се". Промени в ЗУТ са необходими, но не може да се правят аварийни промени в такъв важен законопроект в последния момент, без обществено обсъждане и без да е взето мнението на общините, каза Любен Татарски, депутат от ГЕРБ, пред Mediapool.

Браншовите организации в строителството също подкрепят законовите промени, като ги определят като дълго чакани. Според тях те значително ще облекчат работата на бизнеса.

Проблемът е, че покрай добрите предложения се опитват да бъдат прокарани и лобистки поправки, с някои от които рискуваме да бъде открита нова наказателна процедура срещу страната, коментираха експерти.

Риск от евросанкция заради поправката "дюни"

Като една от спорните промени се посочва поправката "дюни", с която се предлага да отпадне оценката за съвместимост с НАТУРА 2000 на планове, програми и инвестиционни предложения в урбанизирани територии.

Това се прави чрез промяна в преходните и заключителни разпоредби на ЗУТ на Закона за биологичното разнообразие.

Ако предложението бъде одобрено от депутатите, на практика се връща старият режим в Закона за биологичното разнообразие, който се прилагаше до 2010 г. Законът беше променен и рестрикцията вкарана, след като Еврокомисията образува наказателна процедура срещу страната ни заради неспазване на европейското законодателство.

В случая с предлаганата промяна се нарушава евродирективата 92/43/ЕИО. Член 6 ал.3 от евродирективата категорично не допуска никакви изключения относно необходимостта от процедура по оценка за съвместимост със зоните от Натура 2000, твърдят евроексперти.

Депутатите трябва да имат предвид, че НАТУРА зоните се разпростират и в границите на населените места и ако инвестиционните намерения там отпаднат от тази оценка, то самите зони ще останат без защита.

Според неправителствени организации поправката е лобиска, защото с нея се дава възможност да се застоят дюните в Несебър например. Аргументите им са, че не всички дюни са защитени територии по Закона за защитените територии и ги пази само оценката по НАТУРА 2000 по Закона за биологичното разнообразие.

Министерството на околната среда и водите е представило становище, в което категорично се обявява против тази промяна.

Предлаганите корекции по никакъв начин не нарушават европейските изисквания, нямаме такива становища, каза Камен Милчев от БСП. Той допълни, че общините имат общи устройствени планове, които са минали през екооценка.

Любен Татарски също смята, че не може да се говори за лобистка промяна, а става въпрос за облекчаване на бизнеса. По думите му с направените промени в Закона за Черноморското крайбрежие дюните са изцяло защитени и няма риск да бъдат застроени. С тази поправка отпада абсурдното съгласуване за вадена на екооценка за преустройства вътре в самите сгради, посочи Татарски. В момента например ако искате да преустроите партерния си апартамент в лекарски кабинет трябва да си извадите такава екооценка, което са излишни разходи.

Поправката Lafka

Другата спорна промяна – Lafka, предвижда разрешенията за поставяне на преместваеми обекти в градовете да се издават по наредба на министъра на инвестиционното проектиране.

Зад нея прозират намеренията за по-лесна експанзия на собствениците на павилиони в страната, които срещнаха съпротива в някои общини, управлявани от кметове от БСП.

В момента поставянето на преместваемите съоръжения става по общински наредби, одобрени от общинските съвети. Така всяка община има собствени правила.

Това е пречка пред инвеститорите, защото в Каспичан например те са едни, в Пловдив - други, а в София – трети, и т.н., коментира Милчев.

Не е ясно кога законопроектът за промени в ЗУТ ще влезе за разглеждане в Народното събрание, защото предстои разглеждането му и в комисиите по околна среда, регионално развитие и транспорт, каза председателят на инвестиционната комисия Емил Костадинов от ГЕРБ.Градът__Обявиха_резултатите_от_конкурса_за_идеен_проект_за_визията_на_Клептуза'>Градът__Направен_е_окончателен_избор_на_надзор_при_изграждането_на_регионална_система_за_отпадъци_в_Бяла'>Градът

Направен е окончателен избор на надзор при изграждането на регионална система за отпадъци в Бяла

20.06.2014, Автор: Инфраструктура.БГ

Консорциумът "ЕКО БУЛ" София е окончателният избор на община Бяла за упражняване на строителен надзор при проектирането и реализацията на проекта за изграждане на Регионална система за управление на отпадъците в регион Борово (Бяла, област Русе).

Дейностите са свързани с упражняване на технически надзор по време на работното проектиране и изграждането на довеждаща инфраструктура до площадката, изграждане на РСУО и доставка на мобилно експлоатационно оборудване.

Стойността на договора е 490 000 лв без ДДС, което е под първоначално обявената стойност от 560 хиляди лв. Финансирането на проекта чрез ОП "Околна среда" 2007 - 2013 г.

Градът

Обявиха резултатите от конкурса за идеен проект за визията на Клептуза

20.06.2014, Автор: Градът.бг

Община Велинград обяви резултатите от конкурса за идеен проект за визията на защитената местност Клептуза, включваща двете езера, сградния фонд, както и прилежащата им територия, включително и двата моста, осигуряващи достъп до езерата. Извън конкурса остава пространството на парка, реновиран по европейски проект през 2012 година.

От общо 12 участващи проекта са избрани три, които са отличени с едно второ и две трети места. Второто място е за арх.Милен Арнаудов от Бургас, който печели 3 000 лв. и възможност за участие в процедура за възлагане на изготвянето на технически проект.

Проектът на обединение арх.Полина Сухорукова, арх. Петя Спасова, арх.Цветан Цеков и инж.Мая Фурнаджиева от Варна е оценен на трето място.

Архитектурният проект на АРХ и АРТ-Тулешков, Стойчева"СД от София също печели трето място.Градът

Напредва рехабилитацията на 14 км от третокласен път в път в област Търговище

20.06.2014, Автор: Инфраструктура.БГ

Изпълнени са 80% от строително-монтажните дейности по рехабилитацията и реконструкцията на над 14 км от път III-202 граница Русе – Опака от км 38+365 до км 52+553. Отсечката е на територията на община Опака, област Търговище, информират от Агенция "Пътна инфраструктура".

С основния ремонт на участъка ще се увеличи носимоспособността на настилката и ще се улесни отводняването. По-добрата пътна мрежа ще повиши безопасността на движение и удобството при пътуване между областния център Търговище, гр. Опака и гр. Две могили, както и от Попово към Русе. Ще се подобри и връзката със селата Горско Абланово и Крепча. Със завършването на обекта ще се улесни достъпът на жителите от община Опака до административни, здравни, образователни и културни услуги.

Лот 54: Рехабилитация и реконструкция на път III-202 Граница Русе - Опака от км 38+365 до км 52+553, област Търговище е част от петия етап на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г. Тя се съфинансира от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и националния бюджет.

Стойността на проекта е 9 351 754,49 лв., а съфинансирането от ЕФРР е 7 254 159,30 лв. Изпълнител на строително-монтажните дейности е "Пътинженерингстрой-Т" ЕАД. Строителният надзор осъществява "Рутекс" ООД. Договорът за строителство е на стойност 8 946 983,33 лв. с ДДС, а за строителен надзор – 191 520 лв. с ДДС.Строител

Кризисният щаб в Община Велико Търново изготви план за действие

На дата: 20.06.2014

Кметът Даниел Панов свика отново кризисния щаб в 10.00 часа за изясняване на текущото състояние в града и населените места, и вземане на решения за спешни спасителни, ремонтни и дейности по овладяване на възникналото бедствено положение през изминалата нощ, съобщиха от пресцентъра на общината. Бяха докладвани всички засегнати участъци, нарушена инфраструктура, затлачени и затрупани с наноси мостове и райони. Все още няма достъп до село Габровци, заради прекъсването на пътя откъм гр. Килифарево, пороят е отнесъл една улица в с. Плаково и три мостове-минушки в с. Миндя, частично е разрушен моста в с.Нацовци. В гр. Дебелец наводнението е поразило близо 2030 дка площ, разрушена е част от оградата на каменния мост, близо 300 къщи за засегнати. Няма пострадали и бедстващи хора към този момент. Организираната налична техника работи с пълен капацитет. Възстановено е електрозахранването в Квартал „Асенов”, ул. „Григорий Цамблак”, с. Вонеща вода.

Към 14.00 часа кметът, с помощта на лично ангажирали частни фирми организира раздаването на подкрепящи храни и напитки на евакуираните и бедстващи хора в районите на Килифарево, Дебелец, ул. „Крайбрежна”, ул. „Григорий Цамблак”, Асенова махала, кв. „Чолаковци”.

Кметът Даниел Панов разпореди организирането на поетапно почистване на всички затлачени и засегнати от дървета и наноси мостове, със съдействието и на частни фирми, които предложиха на кмета помощта си и той им благодари лично. Започва почистването на мостовете в града на ул. „Димитър Найденов”, в кв. „Чолаковци”, Дълга лъка, както и в населените места Дебелец, Килифарево където ще се изкарва и наслагалата се тиня от къщите. Извършено е наблюдение на трафопостовете в Килифарево, Дебелец и Габровци.

По молба на кмета на общината чрез РИОСВ бе подаден сигнал към Басейнова дирекция за наблюдение на частните язовири, намиращи се в застрашените райони, както и контролираното им изпускане. Районна служба „Пожарна безопасност” и в момента работи по препратените от общината сигнали за засегнати къщи и сгради.Със Заповед на кмета на общината са сформирани съвместни работни групи, комисии и екипи, които ще направят огледи и оценки на всички засегнати райони и населени места.

Не е отменена Заповедта на Кмета Даниел Панов за бедстващо положение в Община Велико Търново. Дежурствата отичащи моментното състояние на реките и водните басейни ще продължат до 25 юни включително. Следващото заседание на Кризисният щаб е насрочено за 16.00 часа. Сигнали продължават да се приемат на телефоните на Община Велико Търново 062/ 619 102 и 062/ 619 119
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница