Фокус в кюстендил се провежда форум за европейското сътрудничествоДата26.09.2018
Размер243.21 Kb.
Новини за общините

27. 06. 2014 г.Фокус

В Кюстендил се провежда форум за европейското сътрудничество

27 Юни 2014 | 11:37 | Агенция "Фокус"Кюстендил. В Кюстендил се провежда дискусионен форум на тема „Европейско териториално сътрудничество – перспективи и постигнати резултати”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Форумът е организиран от Областен информационен център, създаден по проект на община Кюстендил. Програмата на форума включва представяне на програми за европейско териториално сътрудничество през програмен период 2014-2020 г. В рамките на събитието се представят и примери за успешно реализирани проекти. По време на дискусията стана ясно, че Кюстендилска област е включена в две от програмите за трансгранично сътрудничество, с Македония и Сърбия. Основните тематични цели на тези програми са: повишаване на конкурентноспособността на малките и средни предприятия и на селскостопанския сектор; опазване на околната среда и насърчаване на ресурсната ефективност, насърчаване на заетостта и подкрепа за мобилността на работната сила, инвестиции в образованието, уменията и учене през целия живот. Стана ясно, че програмите са в работен етап и в момента междуправителствени и международни групи заседават и изчистват текстове по програмите.

Фокус

Директорът на РИМ – Добрич Костадин Костадинов: Осигурени са средства за археологически разкопки край село Дебрене

27 Юни 2014 | 15:10 | Агенция "Фокус"Добрич. Осигурени са средства за археологически разкопки край село Дебрене и това ще бъде вторият проект, по който Регионалният исторически музей (РИМ) в Добрич започва работа това лято, съобщи неговият директор Костадин Костадинов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В този район археолозите отново ще разкопават и проучват късно-римска и ранно-византийска крепост. Средствата са осигурени от община Добричка. Крепостта се намира в местността „Славната канара”, в близост до селата Прилеп и Дебрене. Там са извършвани археологически разкопки през 1988-ма и 1989-та година. Има запазени крепостни стени с височина над 2 метра, разкрита е църква вътре, използвана до средата на 15-ти век, запазен е изцяло и крепостният ров. Тази крепост е много по-малка от Залдапа в община Крушари, само 2,3 дка. Интересна е с това, че е с много добре запазен ров. На мястото са намерени останки от кръстоносци на Владислав Варненчик, като се предполага, че там те са хванати в капан в буквален смисъл и избити от османските турци. В подножието на крепостта има също възрожденска чешма и скален манастир. Историкът Боян Тотев ще бъде ръководител на научната експедиция. По негови думи, има много и интересни легенди за това място, посочи Костадин Костадинов. В предишни проучвания са намирани от археолозите много и любопитни находки. Мястото е уникално със съчетанието на трите различни недвижими културни ценности – скален манастир, каменна чешма и античната крепост. Скалният манастир въобще досега не е описван от специалисти, разположен е точно срещу крепостта. За разкопките на „Славната канара” са отпуснати 20 000 лв. от бюджета на община Добричка, посочи Костадин Костадинов. Той допълни, че се очаква разкопките да започнат към средата на месец юли тази година. 

Фокус

В Регионалния исторически музей в Стара Загора ще се проведе работна среща по европейския проект INSIDDE

27 Юни 2014 | 14:51 | Агенция "Фокус"Стара Загора. На 1 юли в Регионалния исторически музей в Стара Загора ще се проведе работна среща по европейския проект INSIDDE, в който РИМ е ключов партньор, съобщиха от пресцентъра на общината. На срещата ще бъдат представени резултатите от работата по време на третото шестмесечие и ще се обсъдят предстоящите задачи и действия. В музея ще се съберат представители от фирмите, институтите и университетите, както и част от проектния консорциум от Испания, Холандия, Италия, България и Белгия.
Проектът INSIDDE ще разработи скенер, който действа с терахерцови честоти. Това ще разкрие детайли и скрити характеристики на картини и древни керамични съдове. Ще спомогне да се разбулят тайните, скрити под повърхностния слой на произведения на изкуството, като същевременно ще продължат да се развиват вече съществуващите 2D и 3D техники за обработка на артефакти. Ще бъде възможна и реконструкцията на творческия процес или определяне на съдържанието на затворени керамични съдове.
Чуждестранните партньори ще видят отблизо артефактите, които РИМ-Стара Загора ще предостави, за да бъдат изследвани с иновативната терахерцова технология в Испания. По време на престоя си в Стара Загора, представител на 3DDynamics (Белгия) ще направи 3D заснемане на същите артефакти. Получените изображения ще бъдат качени в европейската online мрежа Europeana и използвани в смартфон приложението с добавена реалност, което в момента е в процес на разработване.
Прототипна версия на смартфон приложението ще бъде представена в РИМ-Стара Загора върху картина от фондовете на музея.
Този изследователски проект е бил одобрен от Европейския съюз в рамките на Седмата рамкова програма за подкрепа на научните изследвания. Това е основният инструмент на ЕС за финансиране на изследователски проекти през периода 2007-2013 г. с общ бюджет от повече от 50 000 млн. евро.
INSIDDE разчита на общ бюджет от 3,640 милиона евро, от които почти 2.9 са принос на ЕС. Този забележителен интердисциплинарен проект ще бъде разработен за три години и координиран от Treelogic със съдействието на други 7 участници от пет европейски страни.

Фокус

Общинските съветници в Благоевград гласуваха възобновяване дейността на спортния интернат в града

27 Юни 2014 | 14:20 | Агенция "Фокус"Благоевград. Спортният интернат в Благоевград ще възобнови дейността си, след като няколко години остана затворен и неподдържан. Общинските съветници взеха единодушно решение по темата на днешната сесия, предаде репортер на Радио „Фокус” – Пирин. През месец февруари приключиха мащабните ремонти дейности на интерната. Изцяло обновени са 27 стаи в спалната част, изградена е напълно нова електрическа инсталация, водопроводна и отоплителна системи. През есента там ще бъдат настанени 54 ученици. Ремонтът беше направен със средства от общинския бюджет и със спонсорство, договорено от кмета. На сесията общинските съветници приеха предложението относно полученото дарение в полза на община Благоевград. Сумата 467 787 лева ще бъде вписана в общинския регистър. 
Съветниците дадоха своя глас и за предоставянето под наем на общински имот в квартал „Вароша” за нуждите на Македонския научен институт - филиал Благоевград, също и на общинското дружество „Биострой”.

Фокус

Пенсионерски клуб беше открит в село Кънчево, община Казанлък

27 Юни 2014 | 14:32 | Агенция "Фокус"Казанлък. Пенсионерски клуб беше открит в село Кънчево, община Казанлък, съобщиха от пресцентъра на общината. Пенсионерският клуб ще се казва „Гранит“, защото в близост до село Кънчево е имало кариера за добиване на гранит, а и в самото име има символика – хората да са задружни и здрави като камъка. Това обяви при официалното откриване на клуба неговият председател Катя Костова. Инициативният комитет по избор на името бе избрал и кръстник на клуба – кмета на община Казанлък Галина Стоянова, която присъства на събитието и поздрави с новата придобивка не само хората от третата възраст, но и всички жители на населеното място. Пенсионерският клуб в Кънчево бе осветен, а лентата отрязаха кметът Петър Петков и председателят на клуба Катя Костова, която изказа благодарност на всички, спомогнали за неговото създаване и обзавеждане - Община Казанлък, Кметството на селото, членовете на клуба, както и на ПП ГЕРБ-Казанлък за дарената нова подова настилка. В своето приветствие към хората кметът Галина Стоянова подчерта, че пенсионерски клубове има в почти всички населени места в общината, те водят активен живот, имат самодейни формации и се състезават помежду си в развиването на различни дейности. Община Казанлък подкрепя всеки клуб и съдейства за превръщането му в приятно място за хората от третата възраст. Като кръстница на новия клуб тя ще осигури печка за помещението през зимните дни, а от своя страна членовете на клуба я дариха със собственоръчно изработени плетива и сувенири. Пенсионерите от Кънчево освен че пеят, разказват и се веселят, издават и вестник „Наше село”, който запечатва историята на населеното място.

Фокус

Започват археологически разкопки на най-голямата антична крепост в Добруджа

27 Юни 2014 | 14:13 | Агенция "Фокус"Добрич. Около или след средата на месец юли започват археологически разкопки на най-голямата антична крепост в Добруджа-Залдапа, разположена край село Абрит в община Крушари. Това съобщи директорът на Регионалния исторически музей - РИМ в добруджанския град Костадин Костадинов, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Костадинов припомни, че от години не са правени археологически разкопки в областта и този проект ще бъде много голям, за десетилетия напред. Късно-римската и ранно-византийска крепост ще бъде обект на проучване от археолози благодарение на подкрепата на кмета на община Крушари Добри Стефанов, посочи Костадинов. Общината е осигурила 10 000 лв. От Националния експертен съвет за теренните проучвания са осигурени 40 000 лв. и още около 10 000 лв. - от частни дарители. Ръководители на тази експедиция ще бъдат проф. Георги Атанасов от Историческия музей в Силистра и едно от големите имена, чиято работа е свързана със Средновековната история, и доц. д-р Валери Йотов. Главният уредник в отдел „Археология” в Регионален исторически музей-Добрич Добри Добрев ще бъде зам. научен ръководител. В момента се водят разговори с историци във Франция, с проф. Доминик Моро, преподавател в няколко престижни университета, който проявява изключително голям интерес към тази експедиция. Възможно е на някакъв етап да се включат и френските специалисти, което ще превърне експедицията в международна, посочи Костадин Костадинов. Надеждите са това да разшири възможностите за финансиране на археологическите разкопки. Крепостта е с площ 250 дка, огромна е и много добре запазена. По думите на директора на РИМ-Добрич, начинът крепостта да бъде запазена от иманярски набези е точно този, като започнат там археологически проучвания. Надеждите са, че след време това ще допринесе и сърцето на Добруджа да привлича посетители и туристи. Съвсем скоро в близост до този обект се очаква да бъде открит нов Гранично-пропускателен пункт (ГКПП) с Румъния. Пътят към ГКПП-то вече е готов. Предстои официалното откриване и на самото съоръжение, което също ще активизира района в икономически и културен план, коментира Костадин Костадинов. Крепостта не е разкопавана досега, била е унищожена в началото на 7 век.

Фокус

Общински съвет-Смолян прие изразходваните от бюджета средства за 2013 година за читалищни дейности

27 Юни 2014 | 13:49 | Агенция "Фокус"Смолян. Общински съвет-Смолян прие изразходваните от бюджета средства за 2013 година за читалищни дейности, предаде репортер на Радио „Фокус” – Смолян. Пред общинските съветници, вносителят на докладната записка – зам.-кметът Марин Захариев, който бе упълномощен от кмета Николай Мелемов да го представлява на заседанието на местния парламент заяви, че по разпределението, стандарта за една субсидирана бройка в читалищата е 6271 лв., а тези бройки са 83, в това число и 30 за Фолклорен ансамбъл „Родопа” към НЧ „Кирил Маджаров, и три за Регионален експертно-консултантски информационен център - Смолян. Общата сума на изразходваните средства за 2013 гodina в читалищните дейности е 520 493 лв. 
Съгласно приетата Програма за 2014 гodina народните читалища от община Смолян са едни от основните културно-образователни средища по места, с ясно изразени действия за превръщането им в информационни и обществени центрове, повишаващи качеството на живот на отделната общност. Всички читалища, с малки изключения в община Смолян извършват дейността си в предоставената им база, общинска собственост. Самите читалища по места също кандидатстват с проекти за допълваща субсидия за ремонти през Министерството на културата, с които успяват частично да разрешат проблемите с материалната си база.

Фокус

Кметът на Стара Загора ще награди победителя от международен тенис турнир с награден фонд 10 000 долара

27 Юни 2014 | 14:54 | Агенция "Фокус"Стара Загора. Кметът на Стара Загора ще награди победителя от международен тенис турнир с награден фонд 10 000 долара, съобщиха от пресцентъра на общината. На 29 юни 2014 г. в 11.00 ч на тенискортовете на Тенис клуб "Августа Траяна" под Аязмото в Стара Загора започва финалната среща от международния тенис турнир за мъже в Стара Загора с награден фонд 10 000 долара. Веднага след края на срещата кметът Живко Тодоров ще награди победителя. 
На 28 юни 2014 г. от 18.00 ч. на езеро „Загорка“ ще бъде официално открито Световно първенство по корабомоделизъм клас „С“.

Фокус

Декларация за несъгласие, касаеща спор от 2012 година между НЧ „Искра” и театър „Л. Кабакчиев” ще разглежда ОбС в Казанлък

27 Юни 2014 | 15:29 | Агенция "Фокус"Казанлък. Приемането на Декларация за несъгласие с претенциите на НЧ „Искра” в Казанлък за заплащане на наем от театър „Л. Кабакчиев” е точката, която ще предизвика дебат в предстоящата в понеделник - 30 юни сесия на ОбС в Казанлък. Това каза за Радио „Фокус” председателят на местния парламент Николай Златанов. Това е тема, която стои на вниманието на управляващи и на обществеността в Казанлък от 2012 година, когато беше освободен от длъжността директор на театъра Атанас Чопов и след конкурс бе назначен нов директор. Дни или седмици след това от НЧ „Искра” е извадено споразумение между бившия директор Чопов и председателя на НЧ „Искра” Васил Самарски, с което се твърди, че театърът дължи наем за пребиваването си в читалището, както и наем за костюмите и декорите, които ползва. Направена проверка от страна на управляващите установява, че всички тези декори и сценични костюми са закупени със средства, които Община Казанлък е предоставила като субсидия на театъра. По силата на вътрешно споразумение, обаче, между тогавашния директор на театъра и председателя на читалището , те стават собственост на читалището. И така се стига до ситуацията, че театърът няма във фонда си никакви декори. На база споразумението са заведени арбитражни дела и на практика, читалището осъжда Театър „ Л. Кабакчиев” да заплати 50 хиляди лв. за наем. „Този период обхваща дори времето, в което театърът бе напуснал читалището и с решение на ОбС му бе предоставена нова база за ползване”, коментира Златанов. Председателят на ОбС в Казанлък обясни, че са водени преговори за решаване на спора по доброволния начин между двете културни институции, като се е стигнало до идеята за размяна на проекти за споразумение между тях и да се стигне до окончателно решение, тъй като читалището има претенции за плащания дори за следващ период. Според споразумението от 2012 година, което има тригодишен период на действие, следва театърът да плаща, дори и да не ползва помещенията и сцената на читалището за срок от три години. „Особено внимание заслужава предложеният от читалище „ Искра” документ от 20 май, в което се предлага вариант за споразумение на Община Казанлък и „Л. Кабакчиев”. В т.10.1 от предложението за споразумение Община Казанлък и театърът се задължават в тридневен срок от подписването му, да оттеглят всички сигнали депозирани в Районна прокуратура Казанлък, както и да поискат прекратяване на образуваните прокурорски преписки, които са срещу споразумението между директора на театъра и председателя на читалището, където се твърди, че споразумението е антидатирано и е подписано след освобождаването на директора Чопов. И, ако Общината не изпълни това, санкцията е, неустойка в размер на 20 хиляди лв. В следващ текст се казва, че Общината и театърът се задължават да не подават нови сигнали за евентуални извършени документални престъпления във връзка със споразумението, което се атакува или каквито и да било други сигнали, които засягат или могат да засегнат настоящи или бивши служители на НЧ „Искра” . И тук санкцията в случай на неизпълнение е 20 хил. лв. Тоест на Община Казанлък и се предлага да сключи едно споразумение за отказ от бъдещите си права. Дори да бъдат констатирани някакви нарушения, Общината няма право да сезира контролните органи. И ако не се съгласи на това, трябва да плати неустойка от 20 хиляди лв.”, каза председателят Николай Златанов. Той поясни, че декларацията, която ще се разглежда в понеделник на сесия, е внесена от него като проект още през декември 2013 г. „За близо 6 месеца трябваше да бъде постигнато споразумение. Аз мисля, че най-малкото, което можем да направим, е да излезем с тази декларация , с която ОбС като законодателен орган да обяви на обществото несъгласието си и отново да прикани двете страни да уредят взаимно споровете си и да приключат с това „споразумение”, което както пише в декларацията е, най-малкото, неморално”, каза в заключение Златанов.

Фокус

Три фирми са допуснати до разглеждане и оценка на техническите предложения за спортна зала „Арена – Бургас“

27 Юни 2014 | 11:46 | Агенция "Фокус"Бургас. Три фирми са допуснати до разглеждане и оценка на техническите предложения за проектиране и изграждане на Многофункционална спортна зала „Арена – Бургас“, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас. В Заседателната зала на община Бургас се проведе открито заседание на комисията, която има за задача да разгледа, оцени и класира получените оферти в открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране и изграждане на Многофункционална спортна зала „Арена – Бургас“. В периода от първото открито заседание до момента комисията е провела няколко закрити заседания, подробно са разгледани документите за подбор и са поискани допълнителни разяснения от участниците, след което допуснатите до разглеждане на техническа оценка участници, бяха разгледани техните технически предложения, оценени, разясни Чанка Коралска, директор на дирекция “Строителство” в община Бургас. На днешното заседание бяха обявени техническите оценки, които комисията е направила. До разглеждане и оценка на техническите предложения са допуснати Обединение „Ахело– Бургас 2014“, ДЗЗД Дворана и Консорциум "Кордеел АТМ Арена Бургас". Оценките на техническо предложение за Обединение „Ахело– Бургас 2014“ бяха по различните показатели 31 т., предложения от участника срок за проектиране и съгласуване -94 календарни дни е оценен с 10 т. като общата оценка става 41 т. За ДЗЗД Дворана – 46 т. , срок за проектиране и съгласуване – 110 дни, оценка 8.55 т. или общия брой точки – 54.55 т. За Консорциум "Кордеел АТМ Арена Бургас" – 19 т. и за предложения срок 157 календарни дни – 5.99 или общо 24.99 т. По време на откритото заседание бяха обявени и ценовите оферти, предложени от фирмите, както следва Обединение „Ахело– Бургас 2014“-38 399 902 .80 лв. с ДДС, ДЗЗД Дворана-38 397 364.84 лв. с ДДС и Консорциум "Кордеел АТМ Арена Бургас" – 38 321 264 . 94 лв. с ДДС. Участниците, подали оферти, са общо 5, обясни Коларска. С отварянето на ценовите оферти приключи заседанието на Комисията. Предстои тя да приключи с последния протокол , след което ще излезе с предложение до възложителя за решение за избор на изпълнител. Ще бъде изпратено до всеки един от участниците, обясни Коларска. 

Darik news

15 000 лв. дава Община Севлиево за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

27 юни 2014 15:19 

Комисията по Здравеопазване и социални дейности към Общински съвет Севлиево проведе първото си заседание. При закрити врата бяха разгледани заявленията на 8 семейни двойки, които желаят да получат финансиране.

Съгласно Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с асистирана репродукция за семейства и лица с репродуктивни проблеми, живеещи на семейни начала на територията на Община Севлиево, в три дневен срок от провеждане на заседанието, комисията ще излезе с решение, което ще предложи за гласуване пред общинските съветници през месец юли.

За първа година от бюджета на Община Севлиево са отделени 15 000 лв. за подпомагането на двойки с репродуктивни смущения.

Darik news

Увеличава се броя на социално подпомаганите

27 юни 2014 14:58 | Дарик Сливен

3 936 месечни социални помощи са отпуснати в Сливенска област през месец май по чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане. Общата сума е 396 931лв. За същия период на миналата година са отпуснати общо 3 437 месечни социални помощи за сумата от 364 803лв.

През отчетния месец на 2014г. се наблюдава увеличение на броя на отпуснати месечни помощи с 469 случая спрямо същия период на 2013г. Основната причина за по-големият брой лица и семейства, получили социални помощи през 2014 г. е поддържания висок процент на безработица в региона.

Изплатените суми за месечни социални помощи по чл.9 през месец май 2014г. са се увеличили с 8,8% спрямо същия период на 2013г.  В най-голямата община от областта – Сливен през месец май 2014г. са отпуснати 2 782 месечни социални помощи. През същия период на 2013г. в община Сливен са подпомагани 2 481 лица или семейства. В процентно изражение най-чувствително е увеличението на месечните помощи в Община Котел – 27,89% ( 106 случая ).

През месец май 2014г. в област Сливен са отпуснати 12 бр. еднократни помощи по чл.16 Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане като през същия период на 2013г. са отпуснати 4 бр. еднократни помощи.

Еднократни  помощи се отпускат при инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други потребности. През месец май 2014г. е отпусната 1 еднократна помощ за покриване на разходи за дневни и квартирни пари на дете и придружителя му, получило разрешение за лечение в чужбина от Министерството на здравеопазването.

Отпусната е една целева помощ за заплащане на наем на общинско жилище и са издадени 31 удостоверения на лица с трайни увреждания за безплатно пътуване по железопътния транспорт в страната.Darik news

Владимир Владимиров остана председател на Общински съвет Дупница

27 юни 2014 14:32 

Владимир Владимиров остава председател на Общински съвет Дупница. С тайно гласуване гласовете бяха разпределени 16 за предсрочно прекратяване на правомощията на председателят на Общински съвет и 15 против.
Искането за прекратяване на правомощията на председателя на Общински съвет беше внесено от 11 общински съветници от ПП ГЕРБ. След като стана ясно, че Владимиров остава председател ,той благодари на колегите му, които са му гласували доверие. Д-р Матей Попниколов от ГЕРБ коментира, че Владимиров няма моралното право и няма друг човек получил такъв резултат и да не си подаде оставката и го определи като „най-слабият председател".
„От момента на избора до настоящия момент считаме, че Владимир Владимиров системно не изпълнява задълженията си на председател на Общински съвет Дупница, като неизпълнението продължава повече от 3 месеца" са мотивите на общинските съветници от ПП ГЕРБ. Според тях Владимиров показва и непознаване на Правилника за работа на Общински съвет.
„С решение от 7.03.2014 година на Общински съвет Дупница, на Владимиров беше определено изключително странно работно време от 11.30 часа до 13.30 часа и другите два часа в удобно за председателя време, без понеделник. Въпреки, че работното време е изцяло съобразно възможностите и желанията на председателя, същият нееднократно не ги спазва", заявяват още съветниците от ПП ГЕРБ. От партията припомнят, че с декларация от 22.05.2014 година вече са искали оставката на председателя, причина тогава беше излъчения репортаж по Нова телевизия, заснет със скрита камера.
„Неговото освобождаване е единствения начин да съхраним авторитета на Общински съвет Дупница и община Дупница", допълниха мотивите съветниците от ПП ГЕРБ.

Darik news

Жители на видински села блокират утре Дунав мост 2

27 юни 2014 11:27

Жители на  пет видински села ще блокират предупредително Дунав мост 2 в събота в знак на протест, съобщи радио Видин. Причината за недоволството на хората е  изграждането на предприятие за безотпадъчна преработка на автомобилни гуми в землището на село Сланотрън. "След като до момента не ни обърнаха никакво внимание смятаме предупредително в събота, от 10 часа, да блокираме пътя Дунав мост 2, за да разберат, че сме готови и на крайности, защото няма друг вариант”, е обявил кметът на Сланотрън Венелин Павлов.

 

Недоволството срещу завода не е от сега, в края на миналата година хората от Сланотрън, Кошава, Кутово, Антимово и Гомотарци протестираха пред Община Видин. Опит да успокои ситуацията направи в последствие областният управител. Отговор на недоволството до момента  няма, въпреки че са уведомени всички институции, съобщиха членове на Инициативния комитет "Да спасим Златорожието". Те поставят срок до 31 август за отмяна на решението на  Регионалната инспекция по околната среда и водите в Монтана, с което се одобрява изграждането на предприятието. В противен случай ще се премине към гражданско неподчинение докато проблемът не бъде решен.

Darik news

Община Раковски вече работи с нова банка

27 юни 2014 11:04 

Считано от 24 юни, община Раковски вече работи с Уникредит Булбанк. Това потвърди пред Дарик заместник-кметът Мария Пенсова.

В петък, 20 юни, старите сметки на общината в Корпоративна търговска банка /КТБ/ бяха запорирани, след като БНБ постави под банков надзор КТБ. Два дни по-късно това се случи и с дъщерното дружество на КТБ – „Креди агрикол“.

Новата банкова сметка в Уникредит Булбанк вече работи, имаме постъпления от местните данъци и такси по нея. Очакваме до дни да ни бъде преведена и втората част от общата изравнителна субсидия за общината, допълни зам.-кметът.

 

По думите й, не би трябвало служителите да се притесняват за получаването на заплатите си и за работата на второстепенните разпоредители с бюджетни средства. Възнагражденията се получават от 1 до 5 число на месеца, който следва, така че до тогава се надявам всичко да бъде наред, уточни Мария Пенсова.Darik news

Намалява безработицата във Варненско

27 юни 2014 09:54 | Дарик – Варна

Безработицата във Варненска област намалява, сочат данните на "Регионалната служба по заетостта - Варна". През май на работа в областта са постъпили 2228 безработни. На първичния пазар на труда реализация са намерили 1883 лица, което е със 123 повече от май миналата година. С посредничеството на бюрата по труда във Варненска област са постъпили на работа 1775 лица. 

По програми и по насърчителните мерки за заетост устроените лица са 345. През месеца в бюрата по труда от областта са заявени 1620 работни места. На първичния пазар са обявени 1102 работни места. По-голямата част от местата са заявени от работодатели от частния сектор – 75.9%, като най-голям е делът на местата, обявени в сферата на хотелиерството и ресторантьорството (313). 

Следват търговията (191), преработващата промишленост (150), транспорта (113) и строителство (97). Равнището на безработицата във Варненска област през май 2014 г. е 6.9% и спада с 0.9 пункта спрямо предходния месец (7.8% за април 2014 г.). 

Регистрираните безработни в бюрата по труда от областта са 15455 – с 1881 лица по-малко от предходния месец (17336 безработни за април 2014 г.). В община Варна броят на регистрираните безработни през месеца е 6319, което е с 1157 по-малко от предходния месец. Равнището на безработица в общината през май 2014 г. е 3.6% при 4,3% за предходния месец, т.е. с 0,7 пункта по-ниско. В сравнение със същия период миналата година равнището на безработица е с 0,4 пункта по-ниско (4.0% за май 2013 година).Darik news

Ловеч e домакин на национален турнир по авиомоделизъм

27 юни 2014 09:54 

На 28 и 29 юни на летището в село Дойренци ще се проведе националният турнир по авиомоделизми за купа „Ловеч". Участниците ще се състезават с радиоуправляеми авиомодели и хеликоптери във възрастови групи - мъже и юноши. Заявки за участие са подали повече от 80 състезатели от над 10 клуба в страната.

От ловешкия клуб в състезанието ще вземе участие Благовест Иванов, който е шампион на страната за 2013 г. при юношите, с което си спечели и влизането в десетката на най-добрите спортисти на община Ловеч за 2013 г.

Надпреварата ще бъде открита в 9:00 ч. в събота, половин час по-късно са стартовете в съответните класове и възрасти. Те продължават на другия ден в 9:30 ч. Награждаването е от 14 ч. в неделя.

БНР

Актуализираха бюджета на община Нови пазар с близо 140 000 лева

публикувано на 27.06.14 в 14:28

Да се актуализира бюджетът на община Нови пазар с близо 140 000 лева приеха единодушно съветниците на днешното редовно заседание на Общински съвет. Ще бъдат осигурени средства за подмяна на уличното осветление с така нареченото LED осветление. При реализиране на такава промяна до края на годината ще се реализира икономия от разход на електроенергия в размер на 20 000 лева, а за следващата година икономията би била 40 000 лева. 30 000 лева са предвидени за ремонт на покрива на общинската художествена галерия „Петър Персенгиев”. С близо 18 000 лева ще бъде дофинансирана дейността на читалищата в общината. Средствата са осигурени от преизпълнение на собствените приходи. До момента преизпълнението от глоби, санкции и неустойки е над 200 000 лева.

БНР

Между 900 хиляди и един милион лева, по предварителни данни, възлизат щетите от наводнението в Община Добричка

публикувано на 27.06.14 в 14:20 

Това съобщи заместник-кметът Дико Иванов. Данните от направените досега огледи сочат, че наводнените къщи в общината са 61, а само мазите са 58. Освен това щети има на 78 стопански постройки и дворове, както и на 50 улици, сред които такива с асфалтова настилка и с шосировка. Една къща, която от 7-8 години е необитаема, се е срутила. Общинската комисия, която прави оглед на щетите, ще прецени дали също ще бъде включена в щетите, причинени от бедствието в общината. Най-сериозни са пораженията в село Батово, където цели улични настилки са разрушени. Пътят от Батово за с. Прилеп също е пострадал, включително и разклонът за местността Лагера. Мостът над река Батовска също е пометен от водната стихия и е опасен за преминаващите. Той се използва от тези, които искат да отидат към местността Лагера. Напълно разрушен е и един километър от пътя от с. Батово за Добрич през Гаази баба. Правят се опити да се възстанови проходимостта му, като пълното му възстановяване ще стане възможно, след предоставяне на средства от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии. Има подкопани мостове в селата Драганово и Опанец, където първо бяха причинени наводнения от придошлата вода, обясни още Иванов.

БНР

Община Дулово ще отдели близо 94 000 лв. за ремонт на детски градини

публикувано на 27.06.14 в 14:10

Близо 94 000 лв. ще отдели община Дулово за ремонт на 4 детски градини. Това решиха днес общинските съветници. Те  гласуваха още да бъдат асфалтирани 4 улици, като за това са отпуснати 70 000 лева. По време на заседанието бяха приети още отчетът за изпълнение на общинската програма за закрила на детето и Общинската програма за насърчаване творческите заложби на деца с изявени дарби в общината. Общо 40 докладни записки разгледаха и гласуваха днес общинските съветници в Дулово. 

БНР

Кметът на Велико Търново предполага, че щетите от пороя ще надхвърлят 20 милиона лева

публикувано на 27.06.14 в 13:49

Община Велико Търново вече приключи огледите на пострадалите от наводненията 171 къщи. Сега се прави оценката на щетите, съобщи кметът Даниел Панов.

40 къщи имаме във Велико Търново. До вчера бяха оценени 23 къщи с щети на обща стойност 62 300 лева. В Килифарево са 46 къщи. До вчера бяха оценени 41 жилищни сгради на обща стойност 241 226 лева за възстановителни работи. 85 поземлени имота са пострадали в град Дебелец. Оценени са 78 жилищни сгради на обща стойност 290 хиляди лева за ремонт.

Кметът на Велико Търново допълни, че се очаква размерът на щетите в общината да бъде на обща стойност над 20 милиона лева.БНР

Над 30 млн.лв. са необходими за възстановяване на инфраструктурата във Варненска област след бедствието

публикувано на 27.06.14 в 13:14 

Това показа проверка на областната администрация след пороя на 19-и юни. По 300 комплекта телевизори, хладилници и печки е поискал кметът на район "Аспарухово" от МВР. Междуведомствена комисия следващата седмица ще даде предписание за язовирите в община Аксаково, каза капитан Станко Станков, секретар на Щаба за защита на населението. "Язовирната стена, преливникът, е разрушен, водата си върви нормално, реката е в коритото си. Язовирите над язовир "Ботево" също контролирано се изпускат, предвид очакваните валежи. Там няма опасност за хора и животни. Долище - по неотложни аварийни работи ще продължат да запълват дупките, да правят улиците проходими и след това ще се прави проект за улиците, за водохващането. Те заявиха, че имат достатъчно техника, справят се", каза Станков пред БНР. 

Кмета.бг

Отменено е бедственото положение в община Никола Козлево

Екип на "ВиК – Шумен" ще възстанови водоподаването към селата Пет могили и Векилски

петък, 27 юни 2014 г., 13:21 ч.

Бедственото положение за селата Пет могили, Векилски и Цани Гинчево, бе отменено, съобщиха от община Никола Козлево.

Към настоящия момент няма непосредствена опасност за живота на населението в района на трите села.

Вчера в 13.00 ч. е започнало контролирано изпускане на микроязовира край с. Пет могили, като нивото му към 12.00 ч. се е понижило с около 12 см. След окончателното оттегляне на водата, екип на "ВиК – Шумен" ще възстанови водоподаването към селата Пет могили и Векилски.

Кмета.бг

Кметовете следят нивата на язовирите

В района между София и Перник се очаква да премине мощна купестодъждовна облачност със силни валежи

петък, 27 юни 2014 г., 10:20 ч.

Интензивни валежи се очакват днес в по-голямата част от страната. Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е дало разпореждания на кметовете в районите с язовири да организират постоянно наблюдение на нивата им.

В случай на констатирано повишаване, те трябва да започнат контролирано изпускане на водоемите, за да се избегне преливане.

Възможно е повишение на нивата на реките от Дунавския водосбор и Централна България. В района между София и Перник се очаква да премине мощна купестодъждовна облачност със силни валежи до 30 литра на кв.м, придружени с гръмотевични бури и усилване на вятъра до 80 км. в час.

Градът

Удължават срока за участие в конкурса за идеен проект за създаване на регионална библиотека в Бургас

Увеличаване на шрифта Намаляване на шрифта Принтиране Препоръчване на приятел от 27.06.2014, Автор: Градът.БГ

До 28 юли се удължава срока за участие в конкурса за идеен проект за реконструкция и преустройство на съществуваща сграда (бивша Немска болница, намираща се в центъра на Бургас),  и превръщането й в културно-образователен център за съвременно изкуство и библиотека. Проектът е на стойност 2.6 млн. лв.
 
Обявеният конкурс за идеен проект е за реконструкция и преустройство на сградата.
Обхватът и съдържанието на идейния проект трябва да бъдат достатъчни за обосновката на проектното предложение за цялостна реконструкция на сградите по предложено архитектурно-пространствено решение и за изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура.
Идейния проект ще бъде основа за изработване на следваща фаза на проектиране.

Градът

23 градини и 3 училища в София в готовност за ремонт през лятото

Увеличаване на шрифта Намаляване на шрифта Принтиране Препоръчване на приятел от 27.06.2014, Автор: Градът.бг

От юли месец е предвидено започването на ремонтни дейности за енергийно обновяване на 23 детски градини и 3 училища в столицата. 26-те обекта са включени в проект "Енергийна ефективност в обществени сгради в София", финансиран от МФ "Козлодуй" и Столична община и администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие.
Общата стойност на проекта е 2,20 милиона евро, от които 50 % безвъзмездна помощ от ЕБВР и 50 % финансиране от СО.
Енергийното обновяване на обектите ще се осъществява на територията на следните райони:
   
   КРАСНО СЕЛО
   1. ОДЗ № 8 "Таврия",
   2. ОДЗ № 80 "Приказна калина",
   3. ЦДГ № 145 "Българка"
   4. ОДЗ № 93 "Чуден свят"
   5. ЦДГ № 99 "Брезичка"
   6. 51 СОУ "Елисавета Багрияна"
   
   ОБОРИЩЕ
   7. ЦДГ № 104 "Моят свят"
   
   СЕРДИКА
   8. ЦДГ 106 , район "Сердика" замества (ЦДГ № 53 "Света Троица" - 2 корпуса)
   
   ПОДУЯНЕ
   9. ЦДГ № 117 "Слънце"
   
   СЛАТИНА
   10. ОДЗ № 61 "Шарено петле"
   11. ОДЗ № 65 "Слънчево детство"
   
   ИЗГРЕВ
   12. ОДЗ № 23 "Здраве" ( бивше ЦДГ № 70 "Здравец" - 2 корпуса)
   13. ЦДГ № 133 "Зорница"
   
   ЛОЗЕНЕЦ
   14. ЦДГ № 141 "Славейкови поляни"
   15. 122 ОУ "Николай Лилиев"
   
   ТРИАДИЦА
   16. ОДЗ № 7 "Детелина"
   17. ОДЗ № 2 "Звънче"
   18. ЦДГ № 40 "Д-р Ангушев"
   
   ИСКЪР
   19. 4 ОУ "Джон Атанасов"
   
   МЛАДОСТ
   20. ОДЗ № 14" Карлсон"
   21. ОДЗ № 75 "Сърчице"
   22. ЦДГ № 17 "Надежда"
   
   СТУДЕНТСКИ
   23. ОДЗ № 12 "Лилия"
   24. ОДЗ № 10 - кв. Мусагеница
   25. ОДЗ № 79 "Слънчице"
   
   ВИТОША
   26. ЦДГ № 16 "Мусала"

24 часа

Пристигнаха първите фургони за останалите без дом в Аспарухово

27.06.2014 13:02; 24 часа онлайн

Първите фургони за настаняване на хората, напускащи опасните сгради в квартал Аспарухово, пристигнаха във Варна, съобщи Фокус.

Осем от тях вече са на терен в поделение „Сокол”.


Осигурени от гражданска защита, временните жилища са оборудвани, като предстои осигуряването им с ток и вода. Очаква се да пристигнат още 12 фургона, които ще бъдат разположени по определена схема на същото място.

Към момента община Варна е осигурила места за настаняване на бедстващи хора в общински бази. Продължава дезинфекцията в района, засегнат от природното бедствие. Екипи раздават почистващи и дезинфекционни препарати по домовете, както и указания за тяхното използване.

Извършва се ръчно и машинно миене на улиците, които вече са почистени от калта. Продължава полевата работа на социалните работници, психолозите, мобилните здравни кабинети. От Градски транспорт – Варна съобщават, че във варненския квартал Аспарухово към момента са съсредоточени само екологични автобуси и тролейбуси.

Новите хибридни тролейбуси са с възможност за предвижване и с дизелово гориво, което гарантира тяхната автономност при прекъсната контактна мрежа. Решението е взето с цел да се намали допълнителното запрашване и замърсяване на въздуха.

От общинската фирма съобщават също, че в събота и неделя се осигурява безплатен транспорт за доброволци. Два автобуса ще тръгнат от катедралния храм в центъра на града – един в 9:30 и втори в 13:00 часа. Доброволците ще бъдат върнати обратно в 18:00 часа.

24 часа

Кметът на Добрич: Подготвят се 24 боксониери за пострадалите от наводненията

27.06.2014 09:05; 24 часа онлайн

Община Добрич има свой жилищен фонд, който се стопанисва от общинската фирма „Жилфонд Инвест“. Подготвят се 24 жилища, тип боксониери.

С това разполагаме към настоящия момент. Това каза кметът на Добрич Детелина Николова пред БНТ.

„Там се извършват малки ремонти, тъй като са част от фонд, който не е бил ползван. Това е бивше студентско общежитие. Към вторник очакваме да бъдат подготвени в най-бърз вид за настаняване на нуждаещите се.

До вчера постъпиха 33 заявления за 124 души, а снощи, посред нощ съм обработила поне още 15 молби. Някои от семействата са с по 5,6,7 души, което означава, че тази цифра, която посочих непрекъснато ще расте. Имаме сериозни проблеми. Тези боксониери могат да бъдат оборудвани с по два матрака, което означава - 48 души“, допълни Детелина Николова.

На въпрос колко човека остават без подслон тя отговори: „Към този момент е много трудно да се каже. Към вчера са около 60 или 70. Но от днес продължават молбите да се получават в общината. Тоест хората, които разчистват домовете си, които получават информация от екипите, описващи щетите върху жилищата им и определят служители – специалисти, че жилищата са негодни за обитаване, тоест тази цифра непрекъснато расте.“

В коментар на това дали не е могло да се изчака със закриването на Кризисния център заради това, че няма как да се реагира веднага и тези хора да бъдат настанени някъде Детелина Николова каза: „Голяма част от тези хора са по-близки и приятели. Това, което подготвяме е да синхронизираме всички действия, да оценим колко възможни фургони можем да поискаме, палатки сме поискали от Министерството на отбраната. Така че постепенно, но с много бързи темпове и този въпрос ще се решава.“„Най-трудното е, че хората очакват веднага да получат жилища. Тоест този процес наистина няма как да се овладее. Евентуално ще се ползват други възможности. Днес ще оценяваме какво би могло“, заключи Детелина Николова – кмет на Добрич.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница