Фондът за лечение на деца минава към нзок догодинаДата25.10.2018
Размер239.02 Kb.Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

04.08.2018
Национални вестници


Фондът за лечение на деца минава към НЗОК догодина


Труд  стр. 4  

Министерството на здравеопазването одобрява идеята Център "Фонд за лечение на деца" и Комисията за лечение на българи в чужбина да минат към НЗОК. Амбицията ми е това да стане факт още от 1 януари 2019 г., заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР. Той допълни, че при подобна структурна промяна експертите към в отделните звена ще продължат да работят по съответните случаи. "Това са експерти, които подпомагат изцяло дейността на администрацията. Идеята е в новия бюджет, който ще бъде гласуван за 2019 п, да бъдат предвидени тези промени", допълни д-р Пенков.

Припомняме, че част от идеите за реформа в здравеопазването на новия шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев, са да се прокарат промени във финансирането на лекарствата и медицинските дейности, както и да се осъществят промени относно лечението в чужбина. Д-р Дечев предлага тази дейност да мине под шапката на Здравната каса, а не да се разхвърля между три институции, както е в момента. Според него предоперативната и следоперативната дейност по лечението може да се извършва у нас, а при недостиг на капацитет могат да се поканят чужди специалисти.

С обнародвани промени за медицинска експертиза

ТЕЛК-ът става почти невъзможен


При няколко заболявания процентът инвалидност ще се сумира само ако водещото е тежко - над 80%

24 часа  стр. 1,16  

Решения за ТЕЛК вече ще се издават по нова скала, като всяка диагноза ще дава точно определен процент. Те ще се сумират, но са заложени условия, които ще орежат парите на 1/5 от българите с увреждания.

Това следва от промените в Наредбата за медицинска експертиза, обнародвани вчера в "Държавен вестник".

Процентите за различните видове заболявания се заковават, за да се ограничи субективизмът на лекарите. При инфаркт на миокарда се запазват 80%. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания, като при карцином на щитовидната жлеза например се дават с 20% отгоре след 5-ата година.

При няколко заболявания процентите се сумират и водещо е това, което дава най-голям процент инвалидност.

Новото условие обаче е човекът да има над 80% увреждане вследствие на водещото заболяване, а второто и третото да дават над 51%.

Това значи орязване на сегашните помощи на поне 100 хил. инвалиди, пресметнаха от организациите на хората с увреждания.

Така при стенокардия вместо от 30 до 50% вече ще се дават фиксирани 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва. При сърдечна недостатъчност вместо досегашния диапазон от 0 до 10% се фиксира на 10 на сто.

Националната експертна лекарска комисия вече ще има право да вика на повторен преглед инвалиди, в чиито телкове се е усъмнила. При разглеждане на жалби НЕЛК ще работи по документи, но при съмнения ще. вика, включително за прегледи. Телковете вече ще се издават от ротационни комисии, а не от постоянни.

Молдовче с мозъчна травма и счупени прешлени след падане в басейн, наш екип го транспортира до Кишинев


24 часа  стр. 6  

14-годишно момче от Молдова, пострадало тежко при падане в басейн в курортния комплекс "Камчия", бе транспортирано от мобилен екип на окръжна болница "Света Анна" в София до клиника в Кишинев.

След падането детето е било в много тежко състояние. Счупени са 2-и и 3-и шиен прешлен, има мозъчен оток, тежко възпаление на белите дробове, счупени ребра.

Инцидентът е станал на 21 юли. "Засега няма данни някой да го е бутнал, вероятно момчето е паднало по невнимание. Назначени са няколко експертизи, чакат се резултатите", каза за "24 часа" Ивана Милена, говорителката на полицията във Варна.

13 дни момчето е лекувано във варненска болница, но родителите са поискали да бъде транспортирано до Републиканската детска невро-хиругическа клиника "Майка и дете" в молдовската столица. Избрали екип от "Св. Анна" в София - реаниматорите анестезиолози д-р Иван Желяпов и д-р Веселин Велчев. Те са отлетели с детето вчера за Кишинев. "Екипът е много опитен и е участвал в над 30 подобни мисии в Азия, Африка и Европа", съобщиха от "Св. Анна" -София. Решението за преместването на детето е изцяло на родителите, мисията на българския мобилен екип е приключила успешно.

 

Екоминистрите повече политици, по-малко предприемачи


След мандата повечето се издигат на високи постове

Христо НИКОЛОВ

24 часа  стр. 66,67  

От екология по света се печелят милиарди всяка година. У нас боклуците, рециклирането и изграждането на пречиствателни станции също носят милиони, но само на ограничен кръг предприемачи. Сред министрите на околната среда и водите от последните почти 3 десетилетия не е известно да има милионер, освен ако някой от тях не укрива много умело това.Единствено Долорес Арсенова (виж карето ) може да се похвали с прилични доходи, но случаят при нея е по-особен - парите й идват не от екология, а от фармацевтика покрай фирмите на съпруга й, в чието управление и тя доскоро участваше.

Най-съществената група от бившите екоминистри образуват активните политици. Джевдет Чакъров, Искра Михайлова, Ивслина Василева, Валентин Василев (мнозина са забравили, че той е бил министър на околната среда и водите в правителството на Филип Димитров) - всеки от тяхпреди и след министерстването си е заемал и продължава да заема висок партиен пост

Джевдет Чакъров продължава да е почти несменяем депутат от ДПС, участвал в работата на 6 парламента досега, с огромен списък от законопроекти и инициативи.

Ивелина Василева, която в първия кабинет на ГЕРБ бе зам.-министър на екологията, а във втория - министър, не се върна обратно в Бургас, където дълги години бе зам.-кмет по екологията. А влезе отново в парламента и в момента председателства екокомисията.

Но най-висок пост безспорно постигна Искра Михайлова. Кадърът на ДПС бе зам.-министър на регионалното развитие при тройната коалиция, а в правителството на Пламен Орешарски бе назначена за екоминистър. Наложи се обаче да прекъсне мандата си, за да стане евродепутат. В Европейския парламент Михайлова станапървата българка, оглавила комисия

- Комисията по регионално развитие. За незапознатите това е органът, който Определя европейската политика, включително и тази по изразходването на Кохезионния фонд.Валентин Василев, който влезе навремето в политиката по линия на ПК "Екогласност", след екоминистерството оглави това на търговията в правителството на Иван Костов. По-късно стана председател на Федерацията по ски. Сега е пенсионер.

Сред бившите екоминистри има и други влиятелни личности. Юлпан Попов, който бе само в продължение на три месеца през 2013 г. служебен министър на екологията, е доста известен автор публицист, чиито статии са достояние на читателите на "Файненшъл таймс",

"Индипендънт" и ред други големи издания на Запад. Той е редовен автор и на "24 часа". Попов е член и е в управата на ред чужди фондации,

най-влиятелната от които е Европейската климатична фондация

Той е неин главен съветник по въпросите на Централна и Източна Европа.

Сред бившите екоминистри има само един преподавател -Ирина Костова, която бе служебен министър в правителството на Огнян Герджиков.

Тя е по-известна в тясно професионалните среди като преподавател по хидростроителство в УАСГ, която дълги години бе декан на Хидротехническия факултет.

Друг служебен министър на екологията - Светлана Жекова, ръководи сектор "Околна среда" към постоянното представителство на Европейската комисия в България.

Като изключим Долорес Арсенова, която участва в управата на няколкото фармацевтични фирми на съпруга си, предприемач може да бъде наречена и Нона Караджова.

Тя притежава 100% от "Проекти-Консулт" ЕООД, създадена още през 2007 г. Според самата Караджова това е фирма, занимаваща се със строго консултантска дейност по усвояване на евросредства за опазване на околната среда.

Само че по времето, когато тя беше екоминистър, фирмата е със замразена дейност, показа проверка на "24 часа" в Търговския регистър. След това печалбите й се движат между 9 и 78 хил. лв. годишно след облагане с данъци.Долорес Арсенова и фармацията

Миналата седмица папараци на "България днес" уловиха в кадър много любопитна сценка - 54-годишната ексминистърка на екологията Долорес Арсенова, издокарана в супермодерен прилепнал по тялото анцунг и бели маратонки, излиза от последен модел червено "Порше Турбо S" с номер, съставен от еднакви цифри - 121212.

Оказа се, че това е същото онова порше, за което тя самата се похвали неотдавна, че е купила срещу 400 хил. лв. и подарила на сина си Калоян Арсенов. Това стана малко след като тя и съпругът на Долорес - Асен Арсенов, излязоха от управата на почти всички фармацевтични компании, в които участват, и ги прехвърлиха на Калоян.

Семейството притежава още няколко суперкласни коли: "Ролс-Ройс" - подарък от Долорес за Калоян за сватбата, спортно "Ауди А8" и БМВ Х5. Всъщност още в първата имуществена декларация на Долорес Арсенова, подадена в далечната 2001 г., когато влезе в правителството на НДСВ, има цели три коли, общо съпружеско притежание.

Не е трудно обяснимо откъде идват средствата за луксозния живот, който води семейство Арсенови. Съпругът й притежава от над 20 години фармацевтични фирми. Първата - "МСфарма", отначало дистрибутираше лекарства предимно за лечение на рак, но вече има и производство, а и притежава аптеки. По-късно той създаде и фирмите "Необалканика" ЕООД и "Екокарс" ЕООД.

Ако се погледнат финансовите отчети на основната фирма - "МСфарма", ще се види, че тази компания с 63 души персонал има завидни печалби след облагане с данъци. Докъм 2010 г. те се движат между 4 и 6 млн. лв. годишно, за да скочат на 10 млн. през периода 2011-2013 г.

Точно тогава

избухна скандалът с надутите цени на онколекарствата,

които фирмата внесе от Индия и продаваше на държавата с немислимите 500% надценка.

Първа за тази аномалия сигнализира през 2009 г. покойната вече Теодора Захариева, която ръководеше Центъра за защита на пациентите. Самата Захариева се е лекувала години наред с оригиналното лекарство "Доцетазал". Когато в болницата й го заменят с генерика "Доцетакс", тя тръгва да проверява и открива странни факти.

Доцетазалът, внасян години наред от фирма "Санофи", е бил продаван на болниците срещу около 1300 лв. за флакон, като в един момент половината от количеството е заменено от внасяния от "МСфарма" генерик, купен от Индия, където той се продава срещу 11 хил. рупии, т.е. 372 лв.

Само че цената, която плаща здравната каса за генерика, вече е 1700 лв., а в аптеките се продава дори за 2000 лв.

Захариева подаде сигнал в прокуратурата и започна досъдебно производство. Което обаче не доведе доникъде - "МСфарма" е спечелила обществена поръчка, в която не бе открито нищо нередно.

Няколко години по-късно НАП направи проверка на имуществото на фамилията, но единствената открита нередност бе, че вилата им в местността Буджака край Созопол е стъпила върху защитена местност, в която не може да се строи. Този казус към момента е още в съда, тъй като Арсенови обжалват методично всички заповеди на строителния контрол за събарянето на постройката.

В цялата сага покрай фармацевтичния бизнес има един момент, който мнозина пропускат. Долорес Арсенова може и да не е имала механизми, с които да помага за фармацевтичния бизнес на мъжа си, докато е била министър на околната среда и водите. Но между 2005 и 2009 г. тя бе депутат от НДСВ, и то активен. Когато съпартиецът й Лъчезар Иванов напусна през 2007 г. НДСВ, той в прав текст обвини Долорес Арсенова и колегата Борислав Великов в прикриване на конфликт на интереси.

"При гласуването на закона за лекарствата ясно проличаха интересите на Борислав Великов и Долорес Арсенова. Те застъпиха мнението всеки да има право да открива аптека, което ги облагодетелства.

Второто основно нещо в закона са цените на лекарствата и ценообразуването. Там те успяха да наложат на цялата парламентарна група да има регулирани цени, което също е в техен интерес", обясни Лъчезар Иванов. Тогава Долорес Арсенова отказваше да коментира това, продължава да отказва контакти с журналисти и сега.


Спасиха живот с уникална операция


Хирурзи от две болници от групата Аджибадем Сити клиник направиха чудо

Стандарт  стр. 6  

Четирима хирурзи от две болници - Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център и Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда успяха да спасят човешки живот след 7-часова изключително тежка операция. 75-годишният пациент е бил с тежко онкологично заболяване с комбинирана патология.

След преглед по повод тежест в сърдечната област и хематурия (кръв в урината), и назначен скенер, специалистите по съдова хирургия и образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център откриват тумор на левия бъбрек с тромбоза (запушване) на лявата бъбречна вена, както и тромб в долна празна вена. Тромбът започнал да навлиза в дясното предсърдие с риск да спре функцията на сърцето.

Редкият случай налага едномоментно извършване на няколко оперативни намеси от специалисти в различни дисциплини, поради което на едно място е свикан екип от ключови хирурзи.

В сложната операция участват специалисти от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център: д-р Стефан Стефанов - завеждащ Отделение по съдова хирургия и д-р Асен Келчев - завеждащ Отделението по кардиохирургия. Към екипа са поканени да се присъединят д-р Калоян Давилов -завеждащ Отделението по урология и проф. Кирил Драганов - завеждащ Клиника по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Операцията започва с урологичната част - отстраняване на засегнатия от туморен процес ляв бъбрек от д-р Давидов. Хирургичният достъп до черен дроб и неговите венозни съдове е извършен от проф. Драганов. В условията на екстракорпорална циркулация, но без да се спира сърцето, д-р Стефанов и д-р Келчев успяват изцяло да премахнат тумора през долна празна вена и дясното предсърдие.

Като сложност операцията, която извършихме, би била предизвикателство за всяка специализирана европейска клиника. Ние обединихме опита на най-добрите специалисти от няколко хирургични отделения на нашите болници, всеки един от хирурзите извърши своята част от операцията и заедно постигнахме резултат, с който се гордеем, заяви д-р Стефан Стефанов.

Според д-р Асен Келчев операцията е добър пример за това как лекарите от различни специалности, отделения и болници трябва да работят като един отбор за спасяването на пациента.

След няколкодневен престой в реанимация под специалните грижи на екипа на Сърдечно-съдов център пациентът е изписан от болницата в добро общо състояние. Като част от по-нататъшното лечение му предстои химиотерапия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

От 2019 г.

Закриват фонда за деца


Само Касата ще решава за лечението на българи в чужбина

Тереза ДАМЯНОВА

Телеграф  стр. 7  

Фондът за лечение на деца няма да съществува в сегашния си вид.

Той ще премине към Националната здравноосигурителна каса от догодина, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по БНР. Идеята за обединяването им заедно с Комисията за лечение в чужбина под шапката на НЗОК, бе представена от новия шеф на касата д-р Дечо Дечев, като част от концепцията му за управление. По този начин, дейността ще премине изцяло под опеката на здравната каса. По думите на Пенков, това ще улесни пациентите и ще ги спаси от разтакаването по редица институции. Очаква се сливането да влезе в сила от началото на 2019 г.

Сливане

"Решението на министерството и респективно на управителя на касата, е продиктувано от дългогодишните проблеми във Фонда за лечение на деца в чужбина", заяви пред "Телеграф", председателят на УС към Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов. Според него, преминаването на фонда към НЗОК би улеснило достъпа на хлапета до качествени здравни грижи зад граница и няма място за притеснение. "Чрез сливането на институциите, безконтролното издаване на S2 формуляра ще бъде сложено в ред. Решенията за получаването му ще бъдат вземани чрез оценка на случая, направена от национални консултанти и специалисти, а не от случайни лица", обясни още той. Годишно за лечение във фонда кандидатстват над 1 000 деца, като 30% получават отказ, който в голяма част от случаите не е бил мотивиран, уточни Таушанов.Промени

Освен сливането на структурите, промяната предвижда и идване на лекари от чужбина у нас, за да лекуват наши пациенти. Според зам.-министъра Бойко Пенков, това би улеснило лечението на болните, тъй като ще получават висококвалифицирана помощ от водещи специалисти без да се налага да пътуват в чужбина. Освен това, българските лекари биха имали възможността да попият знанията на чуждестранните си колеги. Междувременно това би намалило и разходите, тъй като ще се заплаща само хонорар на специалиста, но не и болничен престой, пътуване и прочие. "Има наредба, която определя как става това нещо - малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена", отбеляза още д-р Пенков.
В Добрич лекарите обявени за изчезващ вид


Монитор  стр. 6  

Добрич е сред областите с ниска осигуреност с лекари. В областта показателят за осигуреност с лекари е 27.9 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина - 6.8 на 10 000 души. Това става ясно от данните на Териториалното статистическо бюро. Осигуреността с лекари за страната в края на 2013 г. е 39.9 на 10 000 души от населението, а с лекари по дентална медицина -10 на 10 000 души от населението.

Показателят за ос 1гуреност с лекари по области варира от 25.8 до 52.2 на 10 000 души от населението, като най-висока е осигуреността на населението с лекари в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници. Стойности над средния за страната има показателят за областите: Плевен, София (столица), Варна, Пловдив, Стара Загора и Ловеч.

Най-ниски са стойностите на показателя в областите Разград (25.8 на 10 000 души от населението), Кърджали и Силистра (26.9), Перник (27.0), Смолян и Добрич (27.9).

В края на 2013 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в региона практикуват 516 лекари. Лекарите по дентална медицина са 126. Медицинските специалисти по здравни грижи, които работят на основен трудов договор в лечебните заведения, са 875, а другият персонал с немедицинско образование - 817 души.

По друг показател - осигуреност с общопрактикуващи лекари, Добричка област е сред първите в страната. Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6.3 на 10 000 души от населението. Най-висока е осигуреността на населението с общопрактикуващи лекари в областите Сливен (8.3 на 10 000 души), Плевен (8.1 на 10 000 души), Видин (7.6 на 10 000 души), Добрич (7.4 на 10 000 души), Стара Загора и Монтана (по 7.1 на 10 000 души). Най-ниска е осигуреността на населението с общопрактикуващи лекари в областите: Разград- 4.1 на 10 000 души от населението, Кърджали - 4.2, и Търговище -4.7 на 10 000 души.


03.08.2018
Национални телевизии


Екип от двама фелдшери и санитарка спасиха бебе, родено в шестия месец


Нова телевизия  Новини в 19.00 часа

Екип от двама фелдшери и санитарка спасиха бебе, родено в шестия месец в добруджанския град Генерал Тошево. Момиченцето тежи едва 850 грама. В момента новороденото е под лекарския контрол на неонатолозите във Варна. С медиците спасители и младата майка ни среща Християния Червенкова.Фелиз Еюб: Аз много вярвам на Бога. Живея заради Бога. Аз много я молих. Малко е чудо.

Репортер: Точно на тази кушетка на бял свят се появява живот, събран в една шепа – момиченце, което тежи едва 850 грама.

Димитър Алексиев: Датата е 26-ти. Дъщеря ми роди на 26 март, нейната втора дъщеря се ражда на 26-ти, аз давам живот на 26-ти. Ами просто съвпадението си е съвпадение.

Репортер: Орисан сте.

Димитър Алексиев: Така е било писано.

Репортер: Писано му е да спаси детски живот. Димитър Алексиев – един от медиците със златни ръце.

Димитър Алексиев: Детето беше легнало само на лявата ми длан. Истината е, че ноздрите на детето бяха колкото пълнител на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина.

Репортер: Майката Фелиз губи много кръв заради контракциите.

Фелиз Еюб: Знаех, че ще загубя бебето. Те ми казаха – живее още.

Репортер: Защото медиците не се предават. А бабата на Фелиз ги пита.

Димитър Алексиев: Тя ми казва – ами детето умря ли. Аз казвам – не, дайте ми стол, че омалях. А тя разбрала – детето умря ли.

Репортер: Първите глътки въздух.

Димитър Алексиев: Видях как просто гръдният кош прави много жестоки такива, разбирате ли ме, дихателни движения. Ей туй беше най-голямата морална удовлетвореност.

Репортер: И проплаква.

Димитър Алексиев: Дори на 850 грама, да ви кажа честно, то започна да движи лявата ръчичка и да търси устата. Това е инстинктът. Значи засука палеца. И аз потупах така бабата и казах – спокойно, вашето дете ще живее. Щом засуче, значи е гладно.

Репортер: Малко чудо, наричана вече:

Фелиз Еюб: Синен Фелиз Еюб. Сега малко съм с кахър.

Репортер: Защо? Притесняваш се?

Фелиз Еюб: Се притеснявам за бебето. Не е при мен. Там на Варна, на болницата. Всичко е, акълът ми е оставен при нея. Тя да е добре, да е жива, да е здрава.

Репортер: Сега грижите за мъничката Синен са поверени на лекарите от неонатологията във Варна, които денонощно следят всеки неин дъх и всеки неин жест.

Фелдшери от Генерал Тошево спасиха родилка и нейното бебе 3 месеца преди термина


Нова телевизия  Новини в 12.00 часа

Фелдшери от Генерал Тошево спасиха родилка и нейното бебе 3 месеца преди термина. Внезапните контракции и кръвотечение на майката не позволили тя да бъде превозена до болница и раждането започнало във фелдшерския кабинет. Теглото на новороденото е едва 850 грама. Но благодарение на адекватните действия на медиците то е в добро здраве и в кувьоз във варненската болница. Парамедиците успели да овладеят и кръвоизлива на майката.Димитър Алексиев: Детето беше легнало само на лявата ми длан. Истината е, че ноздрите на детето бяха колкото пълнителят на химикал. Аз трябваше да проникна през устната кухина. Когато детето отвори устичка, видят как детето разгръща гръдния кош, сърцето си туптеше много бързо. Детето изплака. Тогава наистина аз почувствах най-голямата радост, най-голямото удовлетворение, че наистина детето задиша и си изплака.

Репортер: На 26 юли стана майка на момиченце, което тежи 850 грама в шестия месец. Как се чувстваш сега, добре ли си?

-Малко съм добре. Като мислите за бебето, не съм добре. Мисля много и моето дете е. Тя да е добре, да е жива, да е здрава.


Национални радиа


Сливането на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК


БНР  Новинарски часВодещ: Предстоят законови промени в начина, по който се допускат лекари от чужбина да извършват съвместни лечебни дейности с българските си колеги. Това съобщи пред Хоризонт зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той обясни, че това се налага във връзка с обединяването на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК, което се планира за началото на идната година. Това сливане обаче може да доведе до закриване на обществения съвет към Фонда за лечение на деца, което няма да е от полза за болните деца, смята Пенка Георгиева от съвета. Обобщение на репортера Гергана Хрисчева.

Репортер: За по-бързото решаване на случаите за лечение на възрастни хора в чужбина и на деца у нас и в чужбина, когато НЗОК не покрива всичко необходимо, новият управител на касата д-р Дечев посочи, че един от приоритетите му ще е сливане на Фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина с НЗОК. Зам.-здравният министър Пенков обясни, че ще променят нормативната база с цел чужди лекари да оперират съвместно у нас.

Д-р Бойко Пенков: Проблемът, който имаме в момента, не е толкова възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо, малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз.

Репортер: Според Пенка Георгиева готвените промени не са в интерес на децата.

Пенка Георгиева: В момента Комисията за лечение на българи в чужбина за възрастни не работи качествено, в момента комисията, която определя кои пациенти да заминат в чужбина в НЗОК също не работи качествено, защото имаме много сигнали, дори имаме пациент, който в момента завежда дело. Единствената институция, която работи сравнително добре, това е Фондът за лечение на деца.

Репортер: Повишената прозрачност ще остане, увери зам.-министърът Бойко Пенков.

Д-р Бойко Пенков: Винаги повишена прозрачност в такъв тип процедури е много по-добра, по простата причина да не остават някакви впечатления, че има нещо прикрито и т.н. Винаги с удоволствие съм работил с пациентските организации, да може всичко, което се обсъжда като решения, да усетиш, че хората го приемат. И тогава няма да предизвиква някакъв тип подозрения, че се прави нещо, което не е в тяхна полза.

Сливането на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК


БНР  Преди всичкиРепортер: Д-р Пенков, бих искала да коментираме една тема на новия управител на НЗОК д-р Дечев – Комисията за лечение в чужбина, Фондът за лечение на деца да преминат към НЗОК. Може ли да се осъществи, ще бъде ли действително полезно и за пациентите, и за лекарите?

Д-р Бойко Пенков: Добра идея. Това говорихме, когато анализирахме дейността на лечението на българите в чужбина, Комисията за лечение в чужбина и т.н., че нещата трябва да бъдат събрани на едно място и да приключва с един или друг акт. Хората да не се разтакават по институциите и да губят време, когато е необходимо по-бързо решаване на техните случаи. А второто нещо, което д-р Дечев говори, е когато дадено заболяване или страдание може да се реши в България, да бъдат поканени специалисти отвън. Това също е много добра идея, тъй като се постигат няколко резултата едновременно: човекът, или детето, остават тук, в собствената си страна, в България сред своите близки; второ, получава висококвалифицирана помощ от водещи специалисти; нашите млади хора, екипи и лекари поемат знанията и опита на колегите отвън; намаляват се и разходите, тъй като за този тип подход се плащат хонорари на хората, които извършват лечението тук на място, а се спестяват разходи, които биха могли да бъдат ползвани за лечение на други хора. Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности да се финансира такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо, малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена.

Репортер: Това звучи малко странно.

Д-р Бойко Пенков: (...) И трябва регулаторът – министерството да се съгласи (...) Това да го прегледаме и да направим необходимите корекции, за да може да улесним и начина на получаване на медицинска помощ.

Репортер: В какъв срок смятате да промените тази наредба?

Д-р Бойко Пенков: Тя ще бъде главно с целия пакет промени, които ще правим сега през есента, за да може да направим процеса по-ефективен и по-ефикасен.

Репортер: Като зам.-министър и като лекар в кои области най-бързо ще имаме възможност да поканим чужди специалисти?

Д-р Бойко Пенков: Сега говорим за предстоящо въвеждане на трансплантация на бял дроб в България. Усилия трябва да бъдат насочени в тази посока. има други високотехнологични методи, които се използват като рутинна практика, да могат спокойно да навлязат и в България. Наскоро пращахме за едни шентове деца в Англия. Скоро имаше гостуващ професор в болница (...).

Репортер: Този поток на чужди лекари към наши болници не е спрял. Такива обучения правят чужди лекари в Националната кардиологична болница, в пловдивската болница „Св. Георги” в областта на лицево-челюстната хирургия също гостуват.

Д-р Бойко Пенков: Да, канят се хора във водещи наши лечебни заведения. Ето сега, примерно на Евротрансплант новият подход е да се подпомагат местните трансплантационни центрове те да развиват капацитет и да решават проблеми. Този нов подход почти навсякъде вече се въвежда, обучение и прехвърляне на технологии, методики за лечение на местно ниво. Мудната нормативна база малко пречеше и трябва да бъде променена.

Репортер: Тъй като вие следите работата на Фонда за лечение на деца, много деца с детска церебрална парализа подават документи във Фонда за лечение на деца. в тази посока смятате ли, че бихме могли да ползваме чуждия опит и нашите ортопеди да извършват всичко това в бъдеще?

Д-р Бойко Пенков: Разбира се. Ние имаме прекрасни лекари, които работят в детска ортопедия в Горна баня, в Токуда, в Пирогов, това са прекрасни специалисти. И спокойно с екипи отвън това нещо може да стане рутинна практика и тук.

Репортер: Смятате ли все пак, че идеята на д-р Дечев за обединяване на Комисията за лечение в чужбина, Фонда за лечение на деца и НЗОК ще стане бързо, ефективно? Администрациите ще се обединят ли?

Д-р Бойко Пенков: Поне за мен като амбиция е да заработи от 1 януари.

Репортер: А дали ще останат специалистите, които досега са консултирали например Фонда за лечение на деца?

Д-р Бойко Пенков: Разбира се. Това са експерти, които подпомагат изцяло дейността на администрацията. Идеята е новият бюджет, който ще бъде гласуван за 2019 г., ще бъдат предвидени тези промени.

Репортер: А това означава ли, че те ще си получават и съответното заплащане? Защото и в това отношение имаше проблеми за консултантите.

Д-р Бойко Пенков: Ние го наваксваме и в момента, така че мисля, че няма да има никакъв проблем. Предвидени са трансфери от страна на държавата към бюджета на НЗОК точно за тази дейност.

Репортер: Д-р Пенков, това означава ли, че общественият съвет ще бъде премахнат от Фонда за лечение на деца?

Д-р Бойко Пенков: По принцип самата каса е обществена институция, така че... има надзорен съвет, в който държавната квота е по-малка от обществената квота. Трябва да се прецени, не мога да кажа, нямам готово решение за себе си.

Репортер: Кое ще е най-подходящото според вас?

Д-р Бойко Пенков: Винаги една повишена прозрачност на такъв тип процедури е много по-добра, по простата причина да не остават някакви впечатления, че има нещо прикрито и т.н. Винаги с удоволствие съм работил с пациентски организации, да може всичко, което се обсъжда като решения, да усетиш, че хората го приемат. И тогава няма да предизвиква някакъв тип подозрения, че се прави нещо, което не е в тяхна полза.

Репортер: Смятате, че прозрачността също ще бъде на едно от първите места при тази промяна и при тази мярка.

Д-р Бойко Пенков: Поне за мен това е важното.

Наредбата, която позволява на чуждестранни лекари да извършват съвместни дейности с българските си колеги у нас


БНР  

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи в интервю за Хоризонт, че ще бъде променена наредбата, която позволява на чуждестранни лекари да извършват съвместни дейности с българските си колеги у нас.Бойко Пенков: Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо – малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена.

Репортер: В какъв срок смятате да промените тази наредба?

Бойко Пенков: Тя ще бъде главно с целия пакет промени, които ще правим сега през есента, за да може да направим (...) по-ефективен и по-ефикасен.

Бойко Пенков коментира още, че сливането на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца с НЗОК ще стане в началото на 2019 г. Новият управител на касата д-р Дечо Дечев предложи подобно сливане заради постоянните проблеми с уреждане на лечението зад граница. Той се аргументира и с факта, че това ще струва по-малко на бюджета.Пенка Георгиева от обществения съвет към Фонда за лечение на деца изрази притеснение, че общественият съвет може да бъде закрит


БНР  

Пенка Георгиева от обществения съвет към Фонда за лечение на деца изрази притеснение, че общественият съвет може да бъде закрит. Според нея целта на готвените от Министерството на здравеопазването промени е да се премахне контролът на гражданските организации при отпускане на средства за лечение в чужбина.Пенка Георгиева: В момента Комисията за лечение на българи в чужбина за възрастни не работи качествено. В момента комисията, която определя кои пациенти да заминат за чужбина в НЗОК също не работи качествено, защото имаме много сигнали, дори имаме пациент, който в момента завежда дело. Единствената институция, която работи сравнително добре, това е Фондът за лечение на деца. и не трябва да сливаме и да си правим експерименти с децата на България. Категорично смятам, че държавата в лицето на Министерството на здравеопазването трябва да си поеме своята отговорност и да се грижи за децата и за Фонда за лечение на деца.

Пенка Георгиева от обществения съвет към Фонда за лечение на деца. Тя коментира казаното по-рано в нашата програма от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, че идеята на новия управител на НЗОК за сливане на Комисията за лечение в чужбина, Фонда за лечение на деца и НЗОК ще се осъществи в началото на 2019 г. Единият от аргументите е икономия на пари от бюджета. За Хоризонт зам.-министър Пенков обясни, че ще бъде променена наредбата, която позволява на чуждестранни лекари да извършват съвместни дейности с българските си колеги у нас.Бойко Пенков: Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България. Има наредба, която определя как става това нещо, малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена.

Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07

Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница