Фонетика. Дялове на фонетиката. Аспекти на говорния език. Система на гласните и съгласните. Фонетикастраница1/4
Дата07.09.2022
Размер40 Kb.
#115047
ТипЗадача
  1   2   3   4
fonetika-sistema-na-glasnite-i-syglasnite
Свързани:
istoricheski-razvoii-na-bylgarskiya-pravopis, ezikoznanie-fonetika-i-fonologiya (1), filosofski-idei-v-tvorchestvoto-na-dostoevski-i-tolstoii

Фонетика. Дялове на фонетиката. Аспекти на говорния език. Система на гласните и съгласните.
Фонетиканаука за звуковия строй, звуковата система на езика и звуковите промени в думите. Тя разглежда начина на образуване на звуковете, описва точно съответните движения на говорните органи при произнасяне на даден звук, изследва физическите (акустичните) качества на звука. Задача на фонетиката – да изучи както особеностите на звуковата материя, така и особеностите на нейната структура или форма на описанието на звуковата страна на езика.
Дялове фонетика

 1. Според предмета и обсега на проучваните явления:

 • Обща фонетика- има за предмет изучаването на всички звукови възможности на говорния апарат и на начините на тяхното използване в системите на различните езици. Общата фонетика разглежда фонетични проблеми, които се отнасят до всички или до повечето езици. Такива проблеми са:

 • Устройство и функции на говорните органи

 • Образуване на звуковете на речта

 • Смислоразличителната служба на звуковете в потока на речта

 • Зависимост между фонетичните явления и връзка между фонетични и нефонетични явления

 • Специална фонетика – занимава се със звуковата система и звуковите промени на един или на няколко езика. Тя засяга в известна степен и въпроси на общата фонетика, но с оглед на своите цели.

 1. Според задачите, които си поставя, и според обхвата на материала в рамките на един период или на цялостния развой:

 • Описателна(синхронна) фонетика – описва звуковата система на конкретен език, диалект или група родствени диалекти в опреден етап от техния развой.

 • Историческа (диахронна) фонетика – изучава звуковия развой на даден език в продължение на редица епохи. Тя проследява постепенния преход на даден звук в друг звук, изчезването на едни звукове и появата на други и т.н. • Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница