Ford t балада за "Тенекиената Лизи" Романтичната история на първия автомобил "за всеки"Дата14.05.2017
Размер51.66 Kb.
Любопитно
Ford T - балада за “Тенекиената Лизи”
Романтичната история на първия автомобил “за всеки”

Източник: Speed-Press


За голяма част от американските деца Хенри Форд е създател на автомобила. Истината е далеч по-комерсиална - той просто го е направил достъпен за всеки благодарение на конвейера. А Ford T е моделът, превърнал Съединените щати в световен лидер на сцената на автомобилостроенето. През 1999 г. той бе удостоен с почетното звание “Автомобил на столетието”, защото прекатури всички ценови понятия и превърна моторизираното превозно средство от луксозна и недостъпна вещ в нещо, което всеки може да си позволи.
Годината е 1908. Страната – Америка. Електричеството е открито, но малка част от гражданите на страната на “големите възможности” се ползва от тази благина. Макар че в градовете вече сноват трамваи, повечето пътища могат да се класифицират като неутъпкани и селски. Автомобилът съществува, но не и като алтернатива на коня. Годишната работническа заплата е 500 USD, а най-евтин по това време е Oldsmobile с цена 2750 USD. И тогава на сцената излиза “Тенекиената Лизи”, както по-късно приятелски ще я нарече обикновеният фермер, за когото десетте мили до града са трудно начинание. Година по-рано Хенри Форд е заръчал на инженерите си да разработят масов, надежден, евтин и практичен автомобил. И няколко месеца по-късно задачата е осъществена до съвършенство.
Най-напредничавата част от него е двигателят
Изработен е от една отливка на четирите цилиндъра, а главата вече е обща, както при съвременните агрегати и е демонтируема. За да е по-здрав, коляновият вал е от ванадиева сплав. Работният му обем е 2,9 л, а максималната му мощност е напълна задоволителна за времето си – 24 к.с. Охлаждането е термосифонно, т.е. водно, но без помпа, просто топлата вода в качеството си на по-лека се качва нагоре. Друга характерна негова особеност е планетарната предавателна кутия. Леката и здрава рама, големият клиренс и ниската маса (658 кг) повишават проходимостта на автомобила и го правят универсален и особено обичан от американските фермери. Моделът дебютира на автосалоните в Париж и Лондон през ноември, а в търговската мрежа е пуснат месец по-късно. Поръчките буквално започват да валят. И струва два пъти по-малко от останалите автомобили. По-късно това ще даде повод да бъде наречен “автомобилът на неудачниците”. Още през 1908 г. са продадени 18 257 от Ford T, което е истински рекорд. Та останалите автомобилни фирми по това време се радват, когато успеят да реализират 2-3 хиляди продажби годишно! И оттогава започва 19-годишното успешно шествие на модела Т (15 млн. 7033 произведени), чийто рекорд единствено “костенурката” VW успя да подобри и то едва през 2003 г. с 21,5 млн. екземпляра.
На конвейера
До този момент автомобилите се сглобяват “на парче”, всички детайли се носят и се монтират след окачването на колелата. Ала през 1910 г. на Хенри Форд му хрумва гениалната идея да приложи конвейера в автомобилостроенето, заимстван, както сам той се изразява, от колбасарската индустрия. Всъщност бащата на автомобилна Америка просто се вслушва в съвета на научна организация по труда. По новия метод един работник изпълнява не повече от две операции, след което агрегатът се придвижва нагоре по производствената верига. Докато по-рано са били необходими 12,5 часа за сглобяването на един автомобил, пет години по-късно това се случва само за 93 минути при Ford T. И с помощта на с около 2500 работника по-малко, при това неквалифицирани. Въпреки въведената от Хенри Форд през 1914 г. висока 5-доларова надница за осемчасов работен ден, разходите са сведени до минимум, а производството се повишава с всяка изимнала година. А цената неизменно се понижава. Ако в началото тя варира от 825 до 1000 USD, през 1915 г. пада до 350 USD, а през 1925 г. моделът вече се “харчи” за 290 в зелено. А и инженерите от фирмата, начело с талантливия конструктор Харолд Уилис, въвеждат демонтируема цилиндрова глава, така че шлифоването на цилиндрите до необходимия размер става вече с по-голяма точност на машина. Така специалистите от Ford първи налагат масовото автомобилно производство. А и с изградената преди това дилърска и сервизна мрежа Ford T става послание за всеки…
Просто управление и взаимозаменяеми части
“Модел Т имаше чудно преимущество - частите му бяха не само взаимозаменяеми, те не можеха и да се разпознават.” Това е цитат от Стайнбек, който отговаря на самата истина до такава степен, че почти всеки с лекота може да се оправя с автомобила дори с подръчни средства. Затова и скоро той получава галеното прозвището “Тенекиената Лизи” не само заради стоманеното си тяло. Обикновеният човек гледа на него като на неизменна част от семейството. Самият Стайнбек години по-късно ще отдели цяла глава в знаменития си роман “Улица Консервна” и ще спомене: “Повечето деца от този период биваха зачевани в модел Т и немалко от тях се раждаха в него.” Управлението му е простичко, но малко странно от съвременна гледна точка. Педалите са три, но левият е за превключване на предавките, десният – спирачка, а със средния се задейства задната скорост. Дори в определени щати на Америка е била въведена специална шофьорска книжка за Ford Т. На кормилото са разположени две ръчки, едната за газта, а другата – за аванса. Спирачките на автомобила не са особено добри, но хората, които го ползват са му намерили “цаката” – често вместо тях се е употребявала задната скорост.
Герой от живота и нещо повече
Скоро “Тенекиената Лизи” завладява живота във всичките му многолики аспекти. Тя става част от поп-културата, от вицовете, музиката, киното, та дори и литературата, превръщайки се в емблема на човечността. Неслучайно Ford T е най-честият партньор на малкия смешен герой на Чарли Чаплин. Други актьори като Лаурел, Харди и Бъстър Китън също често посягат към него. Ford T изиграва и немалка роля в “Улица Консервна”, където той е старата камионетка на бакалина Ли Чун, преправяна безброй пъти от 1923 г. насам от пътнически автомобил в какво ли не, за да се съживи из-под ръцете на Мак и момчетата и да послужи за идеална цел. В случая за пореден път литературата се проявява като отражение на действителността. Такава е истинската съдба на легендарния автомобил. През 1927 г. той е снет от конвейера и заменен от модела А, праотец на социалистическата Волга. Но Тенекиената Лизи още дълго време продължава свой собствен живот, преправяна и прекроявана от самоуки битници, твърде често съживявана, след дългогодишна забрава в нечий гараж. А по-късно именно моделът T е предпочитан за тунинговане от малки фирмички, за да се превърне в неизменна част от популярните хот-роуд състезания.
Агенция Speed-Press
Карета:
Джон Стайнбек, из “Улица Консервна”:
“Би трябвало да се напише есе, преливащо от ерудиция есе за моралното, физическото и естетическото въздействие на Форд, модел Т, върху американския народ. Две поколения американци знаеха повече неща за фордовите акумулатори, отколкото за човешкия зародиш, повече за планетната система на скоростите, отколкото за слънчевата система от планети. С модела Т изчезна част от схващането за частна собственост. Клещите престанаха да съществуват като частно притежание, а помпата принадлежеше на последния, който е сложил ръка върху нея. Повечето деца от този период бяха зачевани в модел Т и немалко от тях се раждаха в него. Англосаксонската максима за дома ("Моят дом е моята крепост") тъй се изкълчи, че оттогава въобще не можа да се възстанови в първоначалния си вид.“

“Карбураторът на модел Т е просто устроен, но за да работи, нуждае се от всичките си части. В него има една игла, която с върха си трябва да влиза в съответното отверстие, иначе карбураторът не може да работи. “


ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Двигател

4-цилиндров, редови, със стоящи клапани, магнето, комбинирано с маховика, с водно термосифонно охлаждане

работен обем

2898 куб. см

макс. мощност – 17,3 кВт (24 к.с.) при 1800 об/мин.
трансмисия

2-степенна механична

маса незареден

658,3 кг

скорост

в рамките на една предавка развива от 10,8 км/ч до 63 км/ч

Каталог: pi files -> 2014
2014 -> Представят nsx в Детройт
2014 -> Най-сладките коли Най-забавните „бабъл карс на всички времена
2014 -> Lexus LX 570 Alligator: благородният suv като нло
2014 -> Новина Новият kia soul отличен с награда за дизайн Red Dot
2014 -> С обща мощност от 1000 к с
2014 -> Новина Audi готви конкурент на Tesla Model X флагманският suv q8 e-tron идва през 2017 година
2014 -> Новина Новото и най-бързо rs3 Sportback
2014 -> Opel adam има оптимална потребителска стойност
2014 -> Brabus Business Lounge Sprinter: мобилен лукс в най-висша форма
2014 -> Малък автомобил, голяма победа


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница