Г. 300 На бунт, искат си шефката френската въстана александра маркарянДата21.01.2018
Размер153.18 Kb.
#50023


23.10.2008 г.

300 НА БУНТ, ИСКАТ СИ ШЕФКАТА
ФРЕНСКАТА ВЪСТАНА
АЛЕКСАНДРА МАРКАРЯН

300 ученици от столич­ната френска гимназия из­лязоха на бунт в защита на директорката си, тъй като тя беше заставена да се пенсионира. Децата стиг­наха прозорците на минис­тър Даниел Вълчев и го ос­виркаха.

Пенка Малинска стана скандално известна с това, че по време на учителската стачка написа на цял випуск шестици. "Не е сега времето Малинска да си тръгне. На­рушения при воденето на документацията във френс­ката гимназия не са повод доброто й ръководство да бъде освободено" - защити директорката зам.-кметът на София по образованието Йорданка Фандъкова. Тя се срещна с Пенка Малинска, която ден по-рано бе прину­дително и предсрочно пен­сионирана от началника на столичния инспекторат към образователното министер­ство Ваня Кастрева.

Трън в очите


Повод за коментара на Фандъкова бяха думите на Кастрева пред БНТ, че е ос­вободена заради нарушения при воденето на документа­цията и гарантира, че няма никакъв личен мотив. Тя оба­че призна, че другата причи­на е "нарушаване на наред­бата за оценяването", тоест написаните служебни шес­тици на всички ученици там по време на учителската стачка през лятото на 2007 година. Веднага след сре­щата с Фандъкова Малинс­ка излезе пред скандиращи­те името й пред входа учени­ци. Те я чакаха, за да разбе­рат какво е станало на сре­щата, след което да направят шествие от училището до сградата на МОН. «Мно­го ви обичам. За да ми помог­нете, бъдете разумни, въз­питани и здравомислещи. Желанието ми е да видя всички в час. Трябва да спаз­ваме правилата и закона»,

обърна се тя към гимназис­тите. Призова и учениците, които не са навършили 16 го­дини, да не участват в шест­вието.


Шествие


След думите й близо 300-та ученици тръгнаха от бул. „Патриарх Евтимий", минаха през бул. „Витоша" и спряха пред входа на МОН, където скандираха близо 15 минути. След това трима ученици бяха поканени на разговор със зам.-министъра на обра­зованието Кирчо Атанасов. Отмяна на заповедта за пен­сиониране няма да има, на разговора просто е станало ясно, че има законово осно­вание за това. Атанасов е цитирал Кодекса за социал­но осигуряване, според чий­то параграф 5 учител с 25-годишен стаж може да се пенсионира 3 години преди навършване на необходима­та възраст. Именно на база­та на този текст обаче Ма­линска ще обжалва запо­ведта, защото той й дава ос­нование да поиска пенсиони­рането си, но не и право на работодателя й да я отстра­ни принудително.

НЕЩО СОЦИАЛНО РАЗДВИЖИ СРЕДНОШКОЛЦИТЕ

ДЕЦАТА СА НАШИТЕ УЧИТЕЛИ
ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Стотици ученици от столична­та френска гимназия излязоха на уличен протест вчера в защи­та на уволнената си от образова­телното министерство дирек­торка Пенка Малинска. Необи­чайно, но на фона на всеобщата летаргия, която е обхванала всичко живо, точно деца се нае­ха да ни учат що е то гражданско общество(виж. стр. 6).

От МОН набрали на педагожката, защото подкрепи идеята за ма­сово писане на шестици по време на учителските стачки. И им тряб­ваше цял ден, за да си признаят...

За добро или за зло, но най-сетне нещо социално раздвижи сред­ношколците. За децата а гимнази­ята напоследък бяхме свикнали да мислим като за провалено поколе­ние, гамени, биячи, наркомани и "срамежливи" девойки, които без свян документират с мобилните си телефони как се събличат пред учителската или как ощастливяват съученика от съседния чин... под чина. Шок и ужас» но и да е така -наречете го тийнейджър. А вчера възпитаниците на френската гим­назия поотсрамиха натрупалия се напоследък срам върху "тази ужас­на невъзпитана младеж". И дока­заха, че макар и училището все та­ка да си е мъчилище, както гласи старият лаф, все още има нещо сантиментално във връзката школец - педагог.


Нулев резултат


Ако решим да преброим всички протести, минали под прозорците

на Министерския съвет, трябва да издадем енциклопедия. Под въп­рос е колко са били успешни. Факт обаче е, че на 16-годишните не им е присъщо да се занимават с ми­тинги и шествия, а с клубове и с любовни трепети. А дори и 300-те "френски възпитаници", които бло­кираха за кратко центъра на Со­фия, както обикновено не постиг­наха НИЩО за иначе благородна­та си кауза. Малинска си заминава и то на фона на безочливото приз­нание на МОН, че не могат да й простят задето се е опълчила... на властта.


Фобии


Това неизбежно напомня за раз­казите за старата градска легенда Емо, който отказва да пресича булевард "Васил Левски". Стои си от онази страна на пешеходната пъте­ка, където са Софийския универси­тет и Народната библиотека, и ни­кой досега не е успял да разбере каква е фобията на Емо, че да не ис­ка да минава на другия бряг. Защо ли? Там са сградите на парламента, правителството, партийният дом и на всички онези министерства» сред които е и образователното. Та ако се размислим и ние за фобията на градския герой, логично можем дa предположим, че до Ректората си е добре - умният човек няма място... от другата страна.

Защото като отмъстително, и в никакъв случай като умно, може да се определи решението на МОН да вземе Малинска не на "тази ужасна невъзпитана младеж", а просто на децата.


23.10.2008 г.Софийският боклук ще се праща в Силистра още 1800 дни
Депото в крайдунавския град е с ограничение от 100 тона отпадъци на ден
Самуил Димитров

Между 820 000 и 870 000 лв. са нужни за купуването на инсталации за депото в Силистра, а тези пари не могат да се намерят. Това съобщи вчера зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той обясни, че с инвестицията ще може да се увеличи дневният прием на отпадъци, защото в момента сметището може да приема само по 100 тона боклук на ден. Това означава, че за депонирането на предвидените 180 000 тона ще са нужни 1800 дни, т.е. около 5 години.

Все още не е ясно откъде ще дойдат парите. Георгиев обясни, че Силистра няма възможност да ги осигури и общината е поискала средствата да дойдат от държавния бюджет. "Въпрос на осигуряване на средства, надявам се, че в най-близко време те ще бъдат осигурени и депото ще започне да приема по-големи количества. Дотогава изрично сме дали указания да не се надхвърля дневен прием от 100 тона отпадъци", обясни зам.-министърът. Очаква се днес с финансовото министерство да се обсъжда откъде да се намерят парите.

Обсъждат се още варианти къде да отиде боклукът на София, каза Георгиев. Той обясни, че са поканени кметове на общини, където депата имат свободен капацитет, но отказа да назове имена.

"Към момента не можем да кажем каква част от парите по оперативна програма Околна среда ще бъдат насочени към софийския завод за боклук. Когато ни се представят финансовите разчети ще кажем колко може да се даде", каза още зам.- министърът. По програмата са предвидени 367 млн. лв. за изграждане на общо 55 регионални депа. В момента са готови 27 от тях, а срокът за изграждането на цялата система е юли догодина. Страната ни обаче няма да успее да спази срока. Въпреки това преди време екоминистърът Джевдет Чакъров обясни, че има възможност отпадъците да се приемат на съществуващите инсталации и няма да допусне страната ни да бъде глобена от ЕС заради забавянето.

Основните аргумент на правителството е, че ако софийският завод бъде финансиран изцяло от оперативната програма може и да не останат пари за другите общини. Вчера Георгиев заяви, че в столицата ще се строи и депо, което би могло да се финансира със 17 млн. евро по програмата. София обаче трябва да намери останалите пари.


23.10.2008 г.Касичките на "Паркинги и гаражи"
Георги Пауновски

След като се справиха успешно с пречещите на коли и пешеходци неправилно паркирани автомобили, служителите от общинската фирма "Паркинги и гаражи" си намериха нов сигурен източник на приходи. Те погнаха паркиралите, без да пречат на никого, автомобили около строежа на метростанцията до Софийския университет. Както е известно, там тротоарът е доста широк и дори при два реда коли има място за спокойно преминаване на пешеходци, колоездачи, дори за инвалидни и детски колички. "Авантата" обаче свърши и от началото на седмицата вездесъщите паяци полазват наред приютилите колите си в част от този район. Един от ужилените бях и аз, като в понеделник вечерта не открих автомобила си, паркиран чинно максимално близко до металната ограда, така че да не пречи на никого.

Търсейки знак, от който да видя телефона на "Паркинги и гаражи", дълго време не успях да го открия, докато в един момент зърнах невзрачните табели, намиращи се на стълб на около двайсетина метра от "местропроизшествието". С изненада установих, че на табелата пише "Забранено паркирането в зелените площи. Глоба 100 лв." Явно табелата е останала от времето, когато тук беше краят на зелените площи от градинката около паметника на съветската армия, но дори и за тогава да става въпрос, е чудно как тротоарът е минавал за зелена площ. Като за капак след въпросния предупредителен знак има два изхода за камиони, което поне според моите познания за правилника означава, че той не е валиден след тяхното преминаване. Както и да е, отидох да си прибера колата от наказателния паркинг зад театър "София", което ми струваше 45 лева.
Естествено никой не се съобрази с моите възражения, като освен глоба ми беше съставен и акт от Столичния инспекторат (да, това са същите хора, заради активността на които вече никой не смее да спре на тротоара, защото ще бъде сниман и жестоко глобен). Дискутирайки с пишещия акта, разбрах, че всъщност около университета все още може да се паркира без пари, но само около спирката на автобус 94 и тролеите. Това се правело по молба на фирмата - изпълнител на строежа, за да имало къде да оставят колите си работещите на него. Няма лошо, но дразнещото е, че там може да спре всеки, както си поиска, без да се съобразява с пешеходците и най-елементарните правила и без страх от санкции. Да не говорим, че зад спирката на автобусите на бул. "Евлоги Георгиев" всеки ден паркират коли направо в парка, но и за тях няма наказание. Всеки знае пък каква е ситуацията с градинките в кварталите на София, където паяк не припарва заради отдалечеността и твърде големия разход на гориво.
Естествено не мисля да оставя това абсолютно незаконно според мен действие без последствия. След излизането на наказателното постановление съм решил да дискутираме в съда с юристите на общината що е то зелена площ и къде я видяха служителите на "Паркинги и гаражи" около дупката на метрото. Всъщност дори имам известни съмнения, че ще последва още една глоба, тъй като при попълването на акта служителят в прав текст заяви: "Кажи някакъв адрес" и "Кажи някакво ЕГН". Е, аз като будала си казах истинските, но отношението ме накара да се усъмня, че някой въобще се занимава с тези актове, които просто няма как да издържат в съда. Призивът ми към всички колеги шофьори е да имат едно на ум и да не спират след двата изхода на строежа на метрото откъм булевард "Цар Освободител", изкушени от свободните места. Защото паяците дебнат, а мястото е идеално за постигане на ефекта "максимум печалба с минимум разходи".


23.10.2008 г.
Разпитват Генерала за сделката на Драшков?
Ивайло КРАЧУНОВ

Екип от прокурори, следователи и разслед­ващи полицаи щял да разплете докрай имотна­та сделка, извършена от Петър Драшков. Това се закани вчера Руси Алек­сиев, зам.-ръководител на Софийската районна прокуратура (СРП). Ма­гистратът допусна, че има вероятност по слу­чая да бъде разпитан и столичният кмет Бойко Борисов. Дали Генерала ще бъде призован да да­де показания, щял да ре­ши наблюдаващият про­курор.

Преди дни бе образу­вано досъдебно произ­водство за измама и до­кументно престъпление срещу брата на уволне­ния зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков за покупко-продажбата на атрак­тивния терен от 14 дка в столичния кв. „Стрелбище".

„По случая се работи с пълна сила.. Назначени са допълнителни експер­тизи", натърти Алексиев. „Графологичната ек­спертиза категорично доказа, че подписът на Борисов под договора е фалшив, а този на Драш­ков - истински", коменти­ра Ана Малиганова от Софийска градска проку­ратура, която първа се зае с безобразието.

23.10.2008 г.
ФИАСКОТО НА ПАРНОТО

Топлофикация” е скъп посредник, който вдига двойно цените


Инж. Илия Димитров, експерт по топлофикация и газификация

Истината е в това, че малцина знаят какво точно представлява "парното", което официалната енергетика счита за "най-евтиното отопление"!!!

В предаването на Нова телевизия "На четири очи" изтъкнат журналист разказа на зрителите, че топлата вода представлява охладена отпадаща пара при производството на електроенергия в ТЕЦ и не струва нищо. Много "видни икономисти" твърдят, че ако се мине на когенерация, която разбират като едновременно производство на пара за турбините и за отоплението, парното им ще стане съвсем евтино. И никой не им казва на тези хорица,

че в софийските топлоцентрали няма никаква пара.
Напоследък е модно политиците да мотивират оставането си в политиката с изказвания против преминаването на руски газопроводи през страната и дори по-конкретно, обвинявайки руския газ като опасност за суверенитета на държавата ни. В същото време тези политици твърдо защитават топлофикацията, която е един от най-големите потребители на "опасния газ", без който изобщо не може да съществува. Страхът от газа, преди всичко от "руския газ", дотолкова побърка някои мозъци, че почнаха да обясняват световната финансова криза с поскъпването на природния газ, продаван от "Булгаргаз" ЕАД. Настъпи пълно объркване, защо искаме по-ниска цена на руския газ, отколкото плащат нашите близки приятели от Европейския съюз.

В огромни водогрейни котли, над четиридесет (40) броя, в десет (10) топлоцентрали на столицата се подгрява вода. Да!!! Подгрява се точно като в чайници. И по-точно, като в тенджера под налягане, защото топлофикационната вода понякога надхвърля стоте градуса и при обикновено налягане би се изпарила. Затова подгряването е много просто и невероятно скъпо. Руският газ, с калоричност 9,3 квтч/кубик, се впръсква в горивната камера на котела чайник, където преминават тръбите, носещи охладената вода, идваща от топлопреносната мрежа. При изгарянето газът предава 85% от топлината си на водата (около 8 квтч). Останалите 15% (1,3 квтч/кубик) са първите загуби.

Мощните електрически помпи изпращат подгрятата вода към абонатните станции. По пътя си подземните тръби излъчват топлина към студената земя и през пропуските изтичат големи количества гореща вода.

Така се губят още 25% от топлината “иззета от природния газ” което означава, че топлоносителят вече носи към абонатите само 60% от енергията на газа. Но това не е всичко.

В абонатната станция на топлофицираните сгради се намират два топлообменника (подгреватели), в които се намира водата на абонатите - едната е от радиаторите и тръбите на отоплението, а другата е студена вода от водопровода. Топлофикационната вода преминава през тези подгреватели подобно на електрическите ни бързовари и отдава само част от топлината си на вътрешните води. Влязла в абонатната с температура 90 градуса вода, излиза с 65-70 градуса и се връща в топлоцентралата за ново подгряване, губейки по пътя още топлина. Подгряването в абонатната станция отнема от полезната топлина още десетина процента. Въпросът е: какво остана от енергията на доставения руски природен газ. От първоначалните 9,3 квтч за всеки кубически метър, абонатите ще получат само 47 квтч. Газификацията ще реши всички проблеми.

Топлоснабдяването на София, наричано централизирано и по-конкретно "парно", най-после претърпя своето фиаско. Това отдавна трябваше да се случи, но често сменящите се държавни и общински управници не го допускаха, защото го използваха като важен инструмент в политическите игри. Доказателства за това има предостатъчно. В продължение на много години един от столичните градоначалници твърдо отстояваше своето правило "докато съм кмет, газопроводи няма да преминат там, където има топлофикация". А бивш министър на енергетиката публично заяви, че и той не си е плащал сметките, както стотици хиляди други граждани. Предпоследно доказателство в това отношение е решението на настоящата кметска управа да изхарчи петдесет милиона лева за дълговете на банкрутиралото топлофикационно предприятие. Тези средства, извадени от джобовете на софиянци, са една залъгалка, която с нищо не помага. Много повече милиони са подарени на това предприятие в предишните години, пак за постигане на същата цел. Дошло е времето,

да бъде “изплюто камъчето” за истинската същност на спасителното парно.

Да се каже на гражданите, каква е цената на тяхното топлоснабдяване. Но не като цена на топлинната енергия, а като услугата топлоснабдяване. Защото цената на топлоенергията, определена на изхода на централата (франко топлоизточника) със седем процента (7%) печалба и двадесет процента (20%) ДДС в момента е 117 лв./мгвтч. Окончателно оформена, цената на "услугата парно"с ДДС достига 152 лв. за мегаватчас.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче одобрява само 82 лв., останалите 70 лв. "се изкарват" от топлинните счетоводители. Те са специалистите, които изчисляват разходите на абонатите, като отчитат цялата енергия накуп, само с един топломер и най-различни прибавки.

Какво точно означава топлоснабдяването с цена 152 лв./мгвтч? За подгряване на един кубик вода до 60 градуса - 8,84 лв. За нормално отопление на апартамент от 65 кв. метра през м. януари - 426 лв. С прибавени 6 куб.м. топла вода централизираното топлоснабдяване прави 479 лв. на месец.

Какво ще помогнат на софиянци отпуснатите 50 милиона лева? Абонатите според шефа на фирмата г-н Петко Милевски са 407 хиляди.

Цяла София е закрепостена към топлофикацията

От абонатите поне 240 хиляди са свалили радиаторите си, а около 50 хиляди не ползват топла вода. И все пак за нуждите от топлина трябва да бъдат произведени поне 2,5 милиона мгвтч енергия. За тази цел ще бъде необходим природен газ за 200 милиона лева. Като се прибавят останалите разходи за производството, разпределението и управлението, разходите стават 270 милиона лева. Сигурно трябва да бъдат прибавени и суми за покриване на дълговете към "Булгаргаз" ЕАД.

Топлофикацията изигра своята роля при изграждането на десетките жилищни комплекси с панелни блокове, без нея нямаше да има панелки. Но тогава сградите имаха само един собственик - държавата (Жилфонд) и парното плащаше държавата, а централите използваха твърдо или течни горива.

Как трябва да бъде решено топлоснабдяването на София? Няма никакво съмнение в това отношение. Въпреки схващането на министрите и кметовете примерът на всички европейски страни е направо задължителен. И там топлоснабдяването се извършва с руски природен газ.

Един километър нов газопровод струва пет пъти по-евтино от ремонта на един топлопровод. С отпуснатите 50 милиона лева общински пари биха се изградили 500 километра газопровод. На целия "Люлин" му трябват 110 км. С природен газ хората ще се отопляват, ще се къпят и ще готвят яденето. В европейска София топлоенергията ще струва 8-9 стотинки за киловат.
23.10.2008 г.

Обсъждат безлихвени заеми за парно
Правителството незабавно да подготви законопроект, съгласно който семействата с доходи на човек под средния за страната да могат да получават еднократен безлихвен заем за погасяване на натрупаните задължения към топлофикационните дружества в страната. Лихвите и гаранциите да се поемат от държавата. Автори на мерките са общинари от групата на ДСБ. Според общинския съветник Вили Лилков правителството трябва да уреди със закон формулата за адекватно целево финансово подпомагане при ценови шок.

23.10.2008 г.Апокалипсис сега за софиянци
След драмата с боклука и парното политическите войни спукаха гумите и на градския транспорт
Любомир Старидолски

Добре, че Богдана Карадочева вече е изпяла своя шлагер за София, защото днес нямаше да й стигне въздухът, за да възпее целия чар на родната столица. В припева "мръсна и прашна, тъмна и страшна" тая зима народът ще римува още зловонна, студена и задръстена. Много вероятно без рейсове и трамваи. Не стигат другите ядове, ами сега се оказа, че компанията за градски транспорт бере душа с близо 8,7 млн. лева загуби от януари насам. Заради поскъпналите горива автобусите въртят курсове без пазарно покритие, а високите цени на тока са опънали до скъсване "жартиерите" на трамваи и тролейбуси. Излиза, че не само пътниците се возят на гратис, ватманите - също. Защото заплатите им са част от пасивите, които до края на 2008-а ще ударят 10-те милиона. Основният проблем за финансовото дередже на столичния транспорт е европейската забрана за дотация - както държавна, така и общинска. Тя обаче не е от вчера. От три години градските парламентаристи умуват какво да правят с директивата, а финансистите спасяват положението с фокуси.

Трябваше да дойде второто икономическо пришествие, за да се сетят институциите, че трябва да измолим от Брюксел ремонта на този текст. Защото някак си е срамно на фона на далаверите в "Трамкар" вината за дереджето на градския транспорт да се хвърля върху 70-годишните пенсионери. Които се возели по всички линии на аванта срещу карти от символичните 5 лева.

В същото време гратисчиите продължават да кръстосват София като фантомаси. Общината се опита да се справи с тях, въвеждайки супермодерна система за електронно таксуване. Тя трябваше да вдигне приходите, като повиши ефективността на човешкия надзор. Умните перфоратори обаче се оказаха неизползваеми. Те висят от няколко месеца в мотрисите като банкомат насред кърджалийско село, в което картите се използват само за белот

Така керванът си върви, дълговете се трупат, а общината и държавата си прехвърлят горещия картоф. И всяка казва: "Реши го ти!". Да е само в Европа причината, досега да сме й намерили цаката. Но не може у нас да не сме единни, пък да искаме от ЕС да си пренаписва правилата заради нас. Защото в цял свят общественият транспорт е на дотации, ще кажат от общината. И пак ще си поискат 60 млн. - колкото управляващите харизаха от бюджетния излишък на БДЖ. Ония са национален превозвач, но общинската транспортна компания сигурно ги бие по пътници поне десет пъти. От кабинета вероятно ще ги контрират с друг аргумент - повечето линии вече са частни, а договорените цени за километър са необосновано завишени.

За ужас на софиянци в такъв омагьосан кръг вече върви уж съвместното решаване на проблема с парното, боклука, задръстванията. Които са сложени на трупчета и нито премиер, нито кмет се решават да легнат с гаечния ключ под тях.

Може би драмата нямаше да бъде такава, ако предизборната треска не беше раздрусала управниците още от лятото. Все по-силно е неприятното усещане, че вместо да хвърлят силите си в оправянето на държавата и столицата, премиер и кмет броят електорат и се цакат отсега за парламентарния вот.

А клетите софиянци се стягат за задаващия се Апокалипсис. Без значение за коя партия стискат палци.22.10.2008 г.


Прясно асфалтираната ул. Шишман се разпада
Крият колко пари е взела фирмата-изпълнител
Ул. Цар Иван Шишман е осеяна с дупки и неравности само няколко месеца след основното й асфалтиране. Изпълнител на пишман ремонта е Главболгарстрой, но всички общинари крият сумата, която са взели. И препращат въпроса ни към об­щинската Софинвест, която отговаря за плащането на ремонтите. Оттам заявиха пред НТ: "Не можем да ви дадем тази информация!"

Тайната явно е голяма, защото на някои места асфалтът стои на едри камъчета и личи, че не е валиран. Според експерти е спестена т. нар. битумна запечатка на асфалта. Без нея е въпрос на време да се отворят дупки. В някои участъци тротоа­рите са изравнени с асфалта. "При проли­вен дъжд ще ни се напълнят мазетата", плаши се г-жа Николинка Карловска.

Незаконни бетонни кашпи пък са нака­цали пред магазините по улицата. "Глоба­та е 50 лв., но никой не признава, че ги е сложил. На тяхно място ще слагаме кол­чета. Иначе пешеходците няма къде да вървят", каза за НТ г-н Пантев, новият отговорник за ул. Шишман от Столичен инспекторат.

Милена ПОПОВА
Маргарита Гутева, кмет на район Средец

Не съм приела целия ремонт
- Г-жо Гутева, защо ул. Шишман е пак на дупки?

- Аз съм се разпи­сала с особено мнение и съм приела ремонта частич­но. И зам.-кметът по транспорт на София знае това, говоря за Велизар Стоилов.- Ами този ремонт бе правен през лятото. Главболгарстрой няма ли най-после да запъл­ни дупките?

- Не знам, не са ме тър­сили, за да видя какво са направили допълнител­но. Тази кръпка обаче, която сте снимали, сигурно те са я направили. Така изрязват, за да асфалти­рат после.- Колко им платиха от общината?

- Не знам, питайте Со­финвест. За колчетата мога да кажа, че ги бутат гражданите. Освен това наедно място по Шишман решиха да си прекарват кабели под земята, мис­ля, на БТК. И то, след като приключи ремонтът на Главболгарстрой.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница