Г. Бившата дс имала група в парламентаДата23.11.2017
Размер74.12 Kb.


18.07.2009 г.

Бившата ДС имала група в парламента

Бившата Държавна си­гурност (ДС) има своя група в новия парламент, алар­мираха вчера от сдруже­нието „Граждани срещу Държавна сигурност". За да се формира група, са необходими десет депута­ти. Единадесет от новите из­браници били свързани с някогашните тайни служ­би. От тях 6-ма били от ДПС, 4-ма от ГЕРБ и един от „Атака". Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има проти­воречиво и непостоянно от­ношение към ДС, изрази съжаление Васил Къдринов. Методи Андреев пък поиска уволнението на шефката на комисията по тайните Цвета Маркова, която според него работе­ла в интерес на бившите спецслужби.
18-19.07.2009 г.

Преговарят за отделни споразумения с партиите

РЗС и сините без подпис под меморандума

Атака” подкрепя безусловно Борисов


МИГЛЕНА СЛАВОВА

"Ред, законност и справедливост" и Синята коалиция вчера отказаха да подпишат меморандума за политическо сътрудничество и парламентарна подкрепа с ГЕРБ. Зам.-шефът на Народното събрание от ГЕРБ Лъчезар Иванов обаче заяви, че предстоят разговори за двустранни споразумения между ГЕРБ от една страна и от друга - РЗС, Синята коалиция и "Атака". В него вероятно ще могат да бъдат допълнени и предложения за водената политика на другите формации към ГЕРБ.

Основният мотив за отказа и на двете формации е свързан с "Атака". Лидерът на ДСБ Иван Костов беше категоричен вчера, че Синята коалиция не може да работи по общи политики с "Атака", защото те били антиевропейски и антиреформаторски. От десния съюз побързаха да уточнят, че ще подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, тъй като партиите са сестрински в ЕНП. Въпреки това лидерът на СДС Мартин Димитров подчерта, че една подкрепа на кабинета или меморандум не могат да гарантират стабилно мнозинство за четири години, още повече в условията на икономическа криза. Десните настояват да участват със свои експерти на всички политически позиции, но те да бъдат изрично регламентирани в споразумение. Всяко друго участие ще се тълкува като участие в лично качество. "Дано не се налага да се убеждавате, че държим ключа към бъдещото управление", предупреди Мартин Димитров.

Европейските консерватори са определили като неприемливо подписването на меморандум от страна на РЗС, който да бъде парафиран и от "Атака". След разговор с Лъчезар Иванов и Симеон Дянков от ГЕРБ Димитър Абаджиев заяви, че е по-коректно партията на Бойко Борисов да подпише споразумение поотделно с РЗС, със Синята коалиция и с "Атака". РЗС настояват в споразумението да бъдат обещани декриминализация на политическия живот, борба с корупцията, реформи в съдебната система, промяна на конституцията. Хората на Яне Янев в парламента ще подкрепят кабинет на Борисов, но след 6 месеца може да преразгледат позицията си.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров уточни, че ще подпише меморандума на ГЕРБ или евентуално отделно споразумение. Според него не е коректно да се извиват ръцете на най-голямата партия. Той подчерта, че подкрепата му е безусловна, без искане на министерски кресла. Сидеров смята, че едно правителство на малцинството няма да е рисковано, ако има принципната подкрепа на "Атака".18.07.2009 г.

Не ни наказват за боклука, засега
Европейската комисия няма да започне наказателно дирене срещу България, задето не изпълнява директивата за сметищата и не е построила в срок обещаните бунища.
Това съобщи комисарят Меглена Кунева вчера, след като в четвъртък изтече срокът за модернизиране на местата за изхвърляне на битови отпадъци според евростандартите или за закриването им.

Еврокомисията реши, вместо да наказва страните членки да започне през есента скрининг във всички държави, за да разбере доколко те прилагат директивата 10 г. след приемането й.

България трябва да модернизира 55, предимно общински места за изхвърляне на боклука. 33 от тях са готови, а още 6 ще бъдат завършени до края на 2009 г. Екоминистерството не е поискало преходни периоди за оставащите 22 и е възможно след проверката наказателна процедура все пак да започне.

София има срок до 2015 г. да осъвремени с пари от ЕС и 14 сметища за промишлени отпадъци.
18-24.07.2009 г.

Борисов остави поле за изява и на наследника си
След европейските и парламентарните избори за част от българите се задава още един вот. През есента жителите на София, Пловдив, Разлог, Руен, Дулово и Стамболово, чиито кметове бяха избрани за депутати или пък ще станат част от новото правителство, пак ще тръгнат към урните за избирането на нов градоначалник. Разбира се, най-голям интерес буди въпросът кой ще замени столичния кмет Бойко Борисов. Най-често спряганото име е това на главния архитект Петър Диков, който обаче на няколко пъти заяви, че не би искал да поема управлението на София. Сред кандидатите са още председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов и шефът на общинската комисия по бюджет и финанси Орлин Алексиев. Не е изключен и вариантът за мястото да бъде предложен заместник-кметът по финансите Минко Герджиков, който на няколко пъти е бил временно изпълняващ длъжността, а и най-вероятно ще поеме ролята на кмет до провеждането на частичните избори. Всъщност, каквито и да са предположенията, крайната дума ще имат софиянци и не е изключено следващият управник на столицата изобщо да не е от редиците на ГЕРБ.

Преди седмица сегашният кмет заяви, че оставя София в безупречно състояние, само че голяма част от столичани са на малко по-друго мнение. Остават не малко неща за решаване и на първо място са проблемите с чистотата


Именно заради незабравимото лято на 2005-а, когато улиците бяха зарити с боклук, Бойко Борисов зае освободения от Стефан Софиянски кметски стол. Оттогава всяко заседание на Столичния общински съвет започва с една и съща първа точка - "Информация от кмета на Столичната община във връзка с временното и трайно решаване на въпроса с третирането на битовите отпадъци". До трайно решаване на въпроса обаче така и не се стигна. Напротив, станахме свидетели на още няколко кризисни ситуации. Десетки милиони левове отидоха за балиране на отпадъците и за транспортирането им до Силистра, Лом и Харманли. Депото в Суходол пък ще може да се използва едва до края на годината, а строителството на отдавна обещания завод за преработка на боклука още не е започнало. Вярно, че преди изборите градоначалникът направи първата му копка в село Горни Богров, но тя беше за ВиК мрежата на съоръжението, а не за самите инсталации. Въпреки това задачата на следващия кмет ще е далеч по-лесна, тъй като проектната документация вече е готова и всички необходими терени са отчуждени. Остава единствено да се намери финансиране за строителството на предприятието, което по всяка вероятност ще е от европейските фондове.

Другата голяма трудност, с която ще се сблъска наследникът на Бойко Борисов, безспорно са тежкият трафик и лошата инфраструктура. Напоследък задръстванията в центъра на столицата, а и не само там станаха непоносими. С изключение на разширяването на южната дъга на Околовръстното многобройните ремонти на уличната мрежа реално не допринесоха кой знае колко за подобряването на движението. Реализирането на същинските мерки като довършването на пробивите на бул. "Тодор Каблешков" от ул. "Луй Айер" до бул. "Черни връх" и оттам до "Симеоновско шосе", на бул. "Пенчо Славейков" от бул. "Цар Борис III" до бул. "Сливница" и на бул. "Данаил Николаев" от Сточна гара до ул. "Козлодуй" и бул. "Кн. Мария Луиза", които бяха записани в програмата на общината за 2008-а, остава за следващия кмет. Все пак седмица преди изборите за Народното събрание Борисов успя да направи първата копка на продължението на бул. "Данаил Николаев" до Централна гара.

Подобно е положението и с многократно обещаваните безконфликтни кръстовища на Околовръстното шосе и бул. "Сливница", по бул. "Яворов" на пресечките с бул. "Драган Цанков" и бул. "Симеоновско шосе", по бул. "Иван Гешов" при бул. "България" и ул. "Георги Софийски", както и на булевардите "Андрей Ляпчев" и "Андрей Сахаров". Нито един от тези проекти не е започнат, но в началото на юли Бойко Борисов съобщи, че Европейската инвестиционна банка е отпуснала 35 млн. евро за въпросните естакади и строителството им щяло да тръгне в скоро време.

За новия градоначалник остава и прословутият ремонт на бул. "Цариградско шосе". Според разчетите за основното обновяване на възловото трасе ще са необходими поне 20 млн. лева. За тези пари Борисов неведнъж е казвал, че трябва да бъдат отпуснати от правителството, тъй като булевардът е продължение на магистрала "Тракия". Интересно как ли ще погледне сега на "продължението" от позицията на министър-председател?

И паркирането в София не можа да намери решение при управлението й от бъдещия премиер. Още през 2006-а архитект Петър Диков заяви, че започва строителството на подземни паркинги. Година по-късно обещанията бяха повторени, но реализирането им отново остана за бъдеще време. В крайна сметка през юни 2008-а Столичният общински съвет обяви конкурси за изграждането на два подземни паркинга - до бъдещите метростанции пред ЦУМ и край хотел "Кемпински", но търговете се провалиха, поради липса на кандидати. Междувременно местата за платено паркиране в "Синята зона" се увеличиха няколко пъти, но и това не доведе до ред в центъра на столицата. Със сигурност софиянци си представят по по-друг начин и модернизацията на градския транспорт. Автобуси на по 20-30 години продължават да се движат по софийските улици, а цената на билетчето бе "забравена" на 1 лв., макар че петролът се върна на нивата, когато за пътуване с рейса се плащаха 50 стотинки. За сметка на това бяха похарчени милиони за въвеждането на електронната система за таксуване в трамваите и тролеите, ползата от която и до ден днешен не е много ясна. Не се разбра и защо общината плаща повече на частните превозвачи, за да обновят возилата си, вместо да постъпи така със собствената си фирма.

Колкото до разширението на първия метродиаметър от кв. "Обеля" до кв. "Младост", то се забави с близо две години, но по всичко личи, че до два месеца участъкът ще е готов. Освен това не може да се отрече, че при Бойко Борисов започна изграждането и на втория лъч на подземната железница, средствата за който бяха спечелени по оперативната програма "Транспорт". От няколко месеца изпълнителите на обекта - "Доуш иншаат ве тиджарет" и обединение "Метротрейс", работят усилено, съответно при надлез "Надежда" и по бул. "Черни връх", и дори дават заявки за по-бързо приключване на строителството от предварително обявените срокове. В началото на тази година тръгна изграждането и на отсечката между кв. "Младост" и бул. "Цариградско шосе", а скоро ще започне работата и по трасето от кв. "Обеля" до пътен възел "Надежда".

Към свършените от кмета Борисов неща определено трябва да се прибави и

преструктурирането на общинските дружества. След като в края на 2007-а неговата партия спечели мнозинство в местния парламент, местата в директорските бордове на общинските фирми бяха съкратени почти наполовина, а избирането на нови директори вече става чрез конкурс. По настояване на Бойко Борисов Общинският съвет прекрати и порочната практика да се заменят добри общински имоти срещу невзрачни апартаменти или мижави терени.

Без никакво съмнение за отиващия си градоначалник могат да се изредят още един куп както критични, така и добри неща. Но това вече няма голямо значение. По-важно е какво ще свърши новият софийски кмет, на когото след Бойко Борисов, няма да му е никак лесно.

Ивайло Станчев


18.07.2009 г.

Борисов надви Вълка

13 млн. лева, които старите концесионери от "Волф" поискаха чрез съда от общината, ще си останат в кметската хазна. Това съобщи столичният кмет и бъдещ премиер Бойко Борисов пред Нова тв. Градската управа е спечелила преди дни делото за парите, допълниха от "Московска" 33. Бившата фирма на Румен Гайтански-Вълка претендираше за въпросната сума, защото цените за събиране на боклука не били индексирани в продължение на няколко години. Исковата молба на "Волф 96", "Чистота-София" и ДИТЦ, собственост на "Новера", е от 4 февруари. Тя се получи в общината точно когато изтичаше концесионният договор за пет столични района.


Сияна Севова
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница