Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месецДата22.07.2016
Размер171.56 Kb.
#1184
Новини за общините

30.08.2014 г.

БНР

Безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец

публикувано на 30.08.14 в 10:45

Безработицата в Ловешка област бележи спад за пореден месец, но остава над средната за страната. Свободните работни места са намалели с 30 на сто през юли в сравнение с предходния месец, така че за едно място вече се конкурират не единадесет, а петнадесет души.

16,5% е регистрираната безработица в Ловешка област през юли. Най-висока е в община Угърчин – почти 56%. Най-ниска е в община Троян – малко под 7%. На работа са постъпили 412 души, което е с 227 по-малко спрямо предходния месец, съобщи Снежана Вълкова от регионалната служба по заетостта:Броят на заявените работни места през юли намалява спрямо юни, което е трайна дългогодишна тенденция. Спрямо юли 2013-а обаче започналите работа са със 125 повече, което потвърждава тенденцията за нарастване на броя на започналите работа в реалната икономика на годишна база.

Вълкова допълни, че най-много свободни работни места са заявени в преработващата промишленост, търговията и строителството.БНР
Община Добрич предлага на пострадалите от наводненията два безплатни типови проекта за нови къщи

публикувано на 30.08.14 в 10:35

Община Добрич предлага на пострадалите от наводненията два безплатни типови проекта за нови къщи. Проектите включват архитектурен и конструктивен план, електрически и ВиК инсталации. Те са разработени от Камарата на архитектите в България и Камарата на инженерите и вече са одобрени на Експертен съвет на общината. Гражданите ще заплащат само окомплектоването на документацията, въз основа на която общината ще издава строителните разрешения.

БНР

40 години град Гурково

публикувано на 30.08.14 в 10:15

Честването на 40-годишнината от обявяването на Гурково за град започва от днес  с поредица инициативи. Началото на празничните прояви е с волейболен турнир в днешния ден, а до 7 септември ще има и състезание по риболов, вечер на талантите, мултимедийна презентация „Моята визия за бъдещето на Гурково“. Кулминацията е на Деня на града  4 септември, когато след отслужването на тържествен водосвет за здраве и благоденствие, на площад Освобождение ще бъде открит паметник на ген. Гурко. Монументът е дело на световноизвестния руски скулптор Григорий Потоцки, автор и на паметника на руския пълководец в София, съобщи за Радио Стара Загора кметът на община Гурково Стоян Бонев.

БНР

Фолклорни събори в Горно Новково и Сандрово

публикувано на 30.08.14 в 08:52 

18-тото издание на националния фолклорен събор „И си носим песента” ще се проведе днес в Горно Новково. Организатори са читалище „Нова светлина” в селото и община Омуртаг, със съдействието на Министерството на културата. Официалното откриване е в 11 ч, а 30 минути по-късно ще започнат изпълненията на ансамблите и индивидуалните изпълнители. Тази година участниците са 150. Съборът има конкурсен характер. Изпълнителите ще бъдат оценявани от тричленно жури от музикални специалисти, сред които и музикалният редактор в Радио Шумен Момчил Генов. Концертната програма започва в 16 ч. с изпълнения на оркестър „Якоруда”, а от 20 ч. в празника ще се включи и Милко Бошнаков.

Международният фолклорен фестивал "Сандрово пее и танцува" се провежда днес в русенското село Сандрово. Официалното откриване на третото издание на празника е в 11,20 ч.. На сцената ще излязат над 500 души от цялата страна, както и творци от община Ойнаку, Гюргево. Целта на фестивала е да издири, опази и популяризира автентичния български фолклор, както и да насочи вниманието към фолклорните традиции на различни етноси. БНР

Граничари от цялата страна се събират в Смолян

публикувано на 30.08.14 в 07:51

Първа национална граничарска среща-събор ще се проведе в Смолян. Тя е посветена на 61 години от създаването на Четвърти Граничен отряд „Полковник Дичо Петров". 

Идеята да се организира проявата е дошла миналата година, когато е била поставена паметната плоча по пътя за село Мугла, където са загинали граничари. 

В организацията и подготовката на събитието участват Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва, областната администрация, община Смолян, Областните дирекции на „Гранична полиция", МВР и 101-ви Алпийски батальон.

БНР

Жителите на Ветрен заплашват да блокират пътя до сметището на община Септември

публикувано на 30.08.14 в 15:30 | обновено на 30.08.14 в 17:53

Жителите на град Ветрен заплашват да блокират пътя до сметището на община Септември заради нередовното извозване на битовите отпадъци. Край преливащите контейнери са се образували локални сметища, които са предпоставка за зарази.

Проблемът със сметоизвозването е от половин година, но през летните месеци ситуацията е достигнала критичност, потвърди за "Хоризонт" кметът на Варвара  Радослав Лютаков.  По график контейнерите е трябвало да се извозват през ден, а сега се случва отпадъците да престояват по месец. Миризмата в града става непоносима, а кметството не успява да се справи с проблема, тъй като средствата за нормалното сметоизвозване са съкратени от община Септември. В отговор на това, жителите на най-малкия град в областта Ветрен са готови да блокират пътя към сметището, което е в тяхна територия. Проблем със сметоизвозването има и в Пазарджик. Протестни сигнали са изпратени до Регионалния здравен център от жителите на комплекс Марица. В района живеят роми, които колят животни и изхвърлят отпадъците им на не точно определени места. Освен непоносимата миризма, районът, в който има две детски заведения и училище, е застрашен от зарази. Към момента няма отговор от здравното ведомство.БНР

Кюстендил получи безвъзмездно държавен имот от 190 дка, където ще изгради социален комплекс

публикувано на 30.08.14 в 16:33

Община Кюстендил получи безвъзмездно държавен имот от 190 декара, върху който ще изгради комплекс за социални услуги.

Имотът е бивш военен склад. На територията му има пет сгради. Община Кюстендил е изготвила технически проекти, в които е предвидено изграждането на три центъра - за деца и младежи с увреждания, за социална рехабилитация на възрастни хора и учебно-професионален център. Над 300 лица ще имат възможност да получат качествена помощ в бъдещия комплекс, каза заместник-кметът Виктор Янев.Този комплекс за социални услуги ще обхваща мерки, които са необходими за осъществяване на една ефективна социална политика и подкрепа както на децата, на младежите, така и на лицата с увреждания и на техните семейства.

Амбицията на община Кюстендил да изгради социалния комплекс още следващата година се препъва обаче в сериозен проблем. Многото неизвестни около европейското финансиране за настоящия период, каза още Янев.Така че ние изцяло се надяваме на държавното мислене, единомислие, бих казал, т.е. предоставянето на средствата навреме. Ние имаме проекти, които са спечелени проекти, утвърдени проекти за над 40 милиона, от които сме усвоили едва 7-8 милиона. Много от програмите бяха замразени и то замразени от Европейската комисия. По-значимите и по-големите социални проекти трудно се разглеждат.

Darik news

Започна изграждането на Регионалната система за управление на отпадъците в регион Луковит

30 август 2014 00:01 | Дарик Плевен 

„Това е само началото на един процес, който реално ще подобри качеството на живот в регион Луковит и при неговото реализиране общините могат да разчитат на съдействие и подкрепа от Министерството на околната среда и водите".

Това каза заместник-министърът на околната среда и водите г-жа Атанаска Николова по време на официалната церемония „първа копка" за ефективен старт на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и Държавния бюджет чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г."

Бенефициент по проекта е Община Луковит с партньори общините Червен бряг, Тетевен, Ябланица и Роман.

Г-жа Николова подчерта, че с вложените от оперативната програма средства не само ще се изградят предвидените обекти и съоръжения, но ще се разкрият и нови работни места и ще се постигне екологосъобразно управление на отпадъците в региона.

Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров отбеляза, че церемонията е знаменателно събитие, тъй като е резултат от близо 10-годишни усилия за преодоляване на различни трудности и етапи от подготовката на процеса.

„След изграждането на регионалната система, нашата следваща цел е да кандидатстваме с проект за изграждане и на сепарираща инсталация, благодарение на която над 70% от отпадъците в региона ще бъдат сепарирани", допълни градоначалникът и благодари на останалите общини за хармоничното партньорство.

В церемонията „първа копка", която се състоя на 29 август 2014 г. участваха още Главният секретар на Областна администрация Ловеч инж. Емил Емилов, експерти от МОСВ, кметът на Община Ябланица инж. Иван Цаков, кметът на Община Роман инж. Красимир Петков, Председателят на Общински съвет Червен бряг инж. Георги Георгиев, зам.-кметът на Община Тетевен Никифор Баневски, директорът на дирекция „Превантивна дейност" в РИОСВ-Плевен Стефан Цанев, инж. Лъчезар Цветков от фирмата изпълнител ДЗЗД "Регионален център за управление на отпадъците-Луковит", инж. Румен Хорев от консорциума за строителен надзор „Микс инженер консулт", одиторът на проекта Росица Тричкова и почетният гражданин и дългогодишен кмет на Луковит Петър Нинчев. 
Водосвет за благополучното изпълнение на дейностите отслужи отец Евгени Цветанов.

Стойността на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит" е 22 359 067.09 лева. Срокът за неговото изпълнение е до 11 ноември 2015 г.

Проектните дейности включват проектиране и изграждане на първа клетка на регионално депо, площадка за сепариране, зелено компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на претоварна станция в гр. Тетевен изграждане на довеждаща инфраструктура до двата обекта, доставка на оборудване за РЦУО - Луковит и ПС - Тетевен.

С изграждането на необходимата инфраструктура за екологосъобразно обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на регион Луковит с общини Луковит, Ябланица, Тетевен, Роман и Червен бряг, ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци и националното законодателство, както и задачите, произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г.

Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва население от региона общо около 85 000 души.

Darik news

Събор на Жеравино, Биг бенд в Кюстендил

30 август 2014 08:24 

Международният събор „Краище" в село Жеравино започва в 12, 00 ч. Организатори са община Кюстендил и община Босилеград.
Подготвена е културно- музикална програма, с участието на състави от двете страни на границата. Община Кюстендил залага на Фолклорен ансамбъл „Багреница" от село Багренци.
Концерт на Биг бенд „Перник- Кюстендил" започва от 19, 00 ч. на Арката, на пл. „Велбъжд" в Кюстендил.

Darik news

Започва Добруджанският фолклорен събор "Богородица"

30 август 2014 08:27 | Дарик Добрич

В Генерал Тошево започва двудневният Добруджански фолклорен събор "Богородица". 26-ото издание на фолклорното събитие ще събере на една сцена групи и индивидуални изпълнители от цяла Североизточна България. По традиция специални гости на двудневния фестивал ще бъдат музикално-танцови състави от Украйна, Молдова и Румъния. 

В събора ще се включат близо 70 певчески формации, а песните и обичаите, които те ще представят, ще разкрият пълната красота на добруджанския фолклор.

Съборът е част от Националния културен календар и се организира от община Генерал Тошево и НЧ "Светлина – 1941". Той има за цел опазване, съхранение и популяризиране на фолклорното богатство на Добруджа, създаване мост за духовните ни ценности и стимулиране интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

Фолклорният празник ще бъде открит официално от 10.00 часа. Изпълнителите ще се представят на сецаната на Лятното кино в Генерал Тошево.Darik news

Килифарево празнува

30 август 2014 08:31 | Дарик Велико Търново

Килифарево посреща своя празник. На 30 август е кулминацията на тържествата, които текат през последните дни в града. Тази година те са посветени на 650-годишнината от първите писмени сведения за селището.

Началото на празничната седмица беше поставено с откриване на детски летен пленер и воден празник за малчуганите. Последваха откриване на изложба "Килифарево във времето" и премиера на документалния филм "Усукано по Килифаревски". Кинолентата е заснета от екип на телевизия "Туризъм", а автор на сценария е Надка Яламова.

Тази вечер малко преди 20,00 ч. в Килифарево ще бъде открит монумент. В центъра на града вече са положени два огромни каменни обелиска. Върху единият камък ще бъде апликирано перо, което е избрано за лого на Килифарево, а върху другия ще бъде монтирана плоча с надпис, посветен на годишнината. Автор на паметника е скулпторът Иван Сираков, а средствата за поставянето и изработката на монумента са осигурени чрез дарения. След празничния водосвет и словото на кмета, в 20,00 часа започва концерт с участието на Нелина.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще бъде сред гостите на празника на Килифарево тази вечер. Той ще пристигне в градчето около 18,00 часа, придружен от областния координатор на ГЕРБ и кмет на Община В. Търново инж. Даниел Панов.Darik news

Община Стара Загора организира програма за тържествено отбелязване на 129-та годишнина от Съединението

30 август 2014 08:40 | Дарик Стара Загора

Община Стара Загора организира програма за тържествено отбелязване на 129-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържественият общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя ще започне в 10.30 ч. пред „Паметник на защитниците на Стара Загора - 19 юлий 1877 г." в Парк „Пети октомври". В ритуала ще участват почетен караул и знаменна група от Втора Тунджанска механизирана бригада.

По традиция на този ден в 11.00 ч. на лятната сцена на Драматичния театър, ще започне тринадесетото издание на Песенния празник на туристическата песен „Средногорско ехо". В него ще вземат участие хорови формации от Стара Загора, Асеновград, Самоков, Велико Търново, Горна Оряховица, Казанлък, Сливен, Дупница и Севлиево.

6 септември е и празник на селата Пряпорец, Остра могила, Малко Кадиево и Стрелец. В с. Пряпорец, в салона на НЧ „Христо Ботев 1928" от 12.00 ч., ще се изнесе празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре". В с. Остра могила и в с. Малко Кадиево празникът ще бъде отбелязан с фолклорна програма на площада, съответно от 12.00 ч. и 13.00 ч., а в с. Стрелец от 18.00 ч. Ансамбъл „Загоре" отново ще се представи с програма.

Darik news

Разширява се зоната за разделно събиране на отпадъци в Старозагорско

30 август 2014 10:28 | Дарик Стара Загора 

От 1 септември започва поетапното разполагане на контейнери в селата Братя Кунчеви, Горно Ботево, Еленино, Загоре, Калитиново, Калояновец, Могила и Оряховица. За тази цел е изготвен допълнителен план за разполагане на контейнери към Програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки, която е одобрена от Общинския съвет и се реализира от Община Стара Загора на три етапа.

Програмата предвижда да бъдат разположени общо 900 контейнера в 300 точки. Основна цел на програмата е намаляване на отпадъците, подлежащи на последващо третиране и окончателно обезвреждане, оптимално и екологосъобразно събиране, сортиране, транспортиране и предаване за оползотворяване на отпадъците от опаковки.

Припомняме, че изпълнител на програмата е фирма „Екоколект" АД, с която Община Стара Загора сключи петгодишен договор на 30.09.2013 год. Според него, дружеството организира за своя сметка система за разделно събиране, транспортиране и сепариране на отпадъци от опаковки и отпадъчни материали. Всички разходи за изграждане и обслужване на системата за разделно събиране на отпадъци са за сметка на „Екоколект" АД.

Darik news

Небивал интерес към Видинския панаир

30 август 2014 10:58 | Дарик - Враца 

Хиляди посетители прекрачиха прага на традиционния Видински панаир още вечерта на официалното му откриване. За втора поредна година изложението се провежда на територията на бившето военно поделение, в близост до крепостта „Баба Вида". След като миналата есен идеята на кмета на Видин Герго Гергов панаирът да се премести от парк „Нора Пизанти" на новото място бе приветствана

С около 20 % повече е броят на търговците и производителите от цялата страна. Още по-голямо пространство бе предоставено този път за атракционите, към които има огромен интерес. Забавленията за най-малките са изключително разнообразни. Местата в подкрепителните пунктове са напълно достатъчни, за да могат да поемат големия брой посетители. Хранителните продукти, както и стоките, които се предлагат на панаира, са с гарантирано качество. от хората, промяната вече доказва своята ефективност.Кмета.бг__На_5_септември_ще_разберем_коя_е_европейската_столица_на_културата'>Кмета.бг

На 5 септември ще разберем коя е европейската столица на културата

София е с най-големи шансове . Пловдив, Варна, Велико Търново също се борят за престижната титла

събота, 30 август 2014 г. 18:15 ч. 

На 5 септември се разплита възела около голямата загадка – кой български град ще стане европейска столица на културата през 2019-та. До последния кръг от конкурса достигнаха София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Днес, седмица по-рано определено градът, с най-големи шансове да получи приза европейска столица на културата, е София. Въпреки че Пловдив стартира работата по конкурса едва преди 3 години, направеното там също не е никак малко. А творците от града на тепетата стискат искрено палци именно техния град да грабне приза.

Четири български града в една надпревара. София, Пловдив, Варна и Велико Търново си съперничат за приза културна столица на Европа през 2019 година. Титлата е изключително престижна затова и във всеки един от градовете тече трескава подготовка. Резултатът ще стане ясен до дни. В България вече се намират и членовете на комисията, която ще реши кой да бъде победителят.

Засега най-подготвена и с най-големи шансове за успех изглежда София. Тук и работата е започнала най-рано, още през 2006 година. А отпуснатите средства са много повече от отделените от останалите три града заедно.

Пловдив стартира с подготовката едва преди 3 години, по време на мандата на настоящия кмет Иван Тотев. Въпреки кратките срокове от фондация "Пловдив 2019" отчитат сериозни успехи. "Заедно" – това е мотото на пловдивската кампания за конкурса – заедно в географски и етнически смисъл, "заеднo" от всички поколения. Разбира се хората на духа на Пловдив стискат искрено палци на своя град и са убедени, че именно той заслужава най-много престижната титла.

В София, разбира се, мнението е коренно различно. Освен административна столица Стара Сердика заслужава да стане и столица на културата. В Пловдив пък казват, че който и да спечели конкурса в крайна сметка победителят ще бъде един и това ще бъде България.Кмета.бг

Колко харчат общините за пешеходни пътеки?

В Русе поставят повдигнати кръстовища, за да защитят пешеходците

събота, 30 август 2014 г. 20:09 ч.

Общо 753 са пешеходните пътеки в София, за които Столична община е заделила за поддържането им над 1,5 млн. лева.

Още три зеброви маркировки ще се появят в столицата. Те ще се намират на кръстовището на Константин Величков и парк "Свети Петър и Павел", на бул. "Габрово" и "Пловдив", както и при "Генерал Николаев" в район Подуяне. От общината обещават това да се случи до края на годината.

Поставянето на маркировки, които да сигнализират за преминаването на пешеходците, обаче не спира ежедневните инциденти.

Един от случаите е този в Казичене, при който преди две седмици загина възрастен мъж, а днес столичани блокираха Околовръстния път с искането да се изгради подлез и да бъдат взети мерки срещу шофьорите- убийци.

"В този бюджет са включени не само полагането на пътна маркировка, но и изработване , поддържане и възстановяване на пътните знаци като отговорността за сигнализирането на неподдържани маркировки е и на самите граждани.", каза пред Нова телевизия инж. Петър Несторов от "Пътна инфраструктура" - София.

В Русе се използват иновационни техники за повишаването на сигурността чрез направата на повдигнати кръстовища, които струват 3000 лева на общинската хазна, но все пак и там инциденти не липсват

Около 300 000 лева за пешеходни пътеки заделя общината в морската ни столица Варна, като преди започването на новата учебна година приоритет са зоните е непосредствена близост до училищата.Кмета.бг

Проучване за нефт и газ в Добруджа предизвика недоволство

Готвят се екологични протести срещу решението на министър Светлана Жекова

събота, 30 август 2014 г. 17:26 ч. |  Автор: Economic.bg

Силно недоволство предизвика решение на служебния министър на околната среда и водите Светлана Жекова за проучване и добив на нефт и газ в Добруджа. То е на път да предизвика нови екологични протести, съобщава БГНЕС. Самото решение вече обиколи социалните мрежи с призиви за протест.

С Решение №28 от 26 август 2014 година Жекова дава разрешение на американската компания "Парк Плейс Енерджи Корп" да извърши проучване на нефт и природен газ в Блок "1-11 Вранино" в Добруджа. (на снимката - министър Жекова, с червения костюм, представя екипа си в МОСВ).

С решението си Жекова съгласува цялостен проект за периода 2014 – 2019 година и годишен проект за 2014 година за търсене и проучване на нефт и газ, като в документа, подписан от нея е записано, че проектът "няма вероятност да окаже значително отрицателно въздействие върху природни местообитания, видове растения, животни и птици и техните местообитания, предмет на опазване в защитени зони – езерото Дуранкулак, Крайморска Добруджа, Калиакра и Било.

Блок "1 – 11 Вранино" е с размер 397,42 кв. км и попада на територията на община Генерал Тошево, Балчик, Каварна и Шалба и област Добрич. Редица еколози вече са сериозно притеснени от съгласуването на решението и обръщат внимание на записаните в документа твърдения за липса на вероятност за "значително" отрицателно въздействие, което не дава достатъчна яснота и конкретика какви са рисковете.

Решението може да бъде обжалвано до 10 септември 2014 година, като еколози и юристи вече подготвят необходимата документация и са категорични, че ще направят опит да спрат влизането в сила на решението, съобщава БГНЕС.

Цялостният и годишният работен проект са изготвени на основание на Договор от 1 април тази година за търсене и проучване на нефт и природен газ в Блок "1 – 11 Вранино" между министъра на икономиката и енергетиката и "Парк Плейс Енерджи Корп". Този договор пък е изготвен съгласно решение на Министерски съвет №718 от 4 октомври 2010 година, което означава, че проектът е започнат още от правителството на Бойко Борисов и е продължен от Драгомир Стойнев.

В мотивите на решението отново е записано, че реализирането на предвидените геолого-проучвателни дейности заложени в проекта "не се очаква да бъдат трайно засегнати, унищожени или фрагментирани типове природни местообитания. Не се очаква и генериране на шум, емисии на отпадъци в количества, които да окажат "значително отрицателно въздействие" върху защитени зони, пиши още в документа на МОСВ.

Проектиране и прокарване на поне 10 000 метра нови сондажи се предвиждат за изпълнение на целите на проекта, четем още в подписаното от Жекова решение.

В социалните мрежи вече се подготвят протести, като според редица възмутени граждани Светлана Жекова е решила да плюе на здравето, поминъка и хляба на жителите на Добруджа, а и цялата страна с издаването на това решение. Според тях, на практика проектът предвижда използването на метод за добив на нискокалоричен газ от възглищните подземни слоеве чрез т. нар. "въглищно възпламеняване". Експертите сравняват този метод и пораженията от него единствено с хидрофракинга, чрез който се добива шистов газ и върху който има мораториум у нас.

Газът добит по тази технология е синтетичен – т.е. реално него го няма и е получен е при подземно изгаряне на въглищни пластове. Неговата калоричност е ниска, като след допълнителна обработка се получават горива или химически продукти. При подземната въглищна газификация се запалват въглищни пластове, който са на голяма дълбочина и добивът им чрез открит или закрит минен способ не е финансово рентабилен, твърдят експерти.

Друга любопитна подробност е, че адвокатската кантора ("Атанасов & Иванов"), представляваща регистрираната в САЩ компания, която ще осъществява проучванията, се намира на метри от Министерството на околната среда и водите. Нещо повече - въпросната адвокатска кантора стартира като консултант по Договора с американската ТЕЦ "Марица - Изток" III.

В информацията за кантората е записано, че тя е учредена през 2001 година, като успешно е приключила различни проекти, като: подготовка и предоставяне на правни становища относно Договор за покупка на енергия между Енергийна компания Марица Изток III и НЕК; правни съвети по различни регулаторни въпроси в хода на правния анализ на проекта, извършван от бъдещите кредитиращи страни; правни съвети по търговски договори във връзка с проекта и други, допълва агенцията.

Кмета.бг

Решават съдбата на паметника при НДК до 8 септември

Досега в конкурса за реконструкция  са постъпили 11 предложения

събота, 30 август 2014 г. 16:48 ч. 

Бъдещето на паметника "1300 години България", намиращ се пред НДК, ще бъде решено от столичани, които имат време до 8 септември да изкажат своето мнение, съобщават от Столична община.

Идеите за паметника ще бъдат качени на голям екран и ще се прожектират до крайната дата.

Приемането на препоръки трябваше да приключи на 28 август, но с цел да бъде предоставена по-голяма възможност на софиянци да покажат как искат да изглежда паметника в сърцето на столицата, срокът бе удължен с 10 дни.

Досега в конкурса за реконструкция на паметника постъпиха 11 предложения. Част от от тях предлагат монументът да се допълни, други пък имат идея да се премести в Южния парк.

По-голяма част от жителите на столицата са на мнение, че трябва да се върнат паметните плочи на Първи и Шести пехотен полк, на които са изписани имената на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.В случай, че идеята бъде одобрена от общинското ръководство плочите ще се върнат на старото си място, откъдето бяха премахнати през 1977 година.

 
Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница