Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"Дата23.07.2016
Размер289.49 Kb.
#2127
Новини за общините

17. 06. 2014 г.
БНР

В Бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"

публикувано на 17.06.14 в 08:47


В Община Бургас започва общественото обсъждане на проекта за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".
Идеята за парка беше лансирана през миналата година от депутати от БСП. Той ще обхваща площ от 52 хиляди хектара - от Дуранкулак до Резово, а целта му е да се опазят ценни растителни и животински видове, подводни пещери и дюни.
Неправителственият сектор се обяви против с мотива, че по този начин ще бъде наложен мораториум върху стотици хиляди декари, а частни имоти ще бъдат отчуждени. Община Царево също застана срещу идеята, а еколози смятат, че включването на различни по собственост земи предполага възникването на проблеми още от самото начало. Освен това според тях разпокъсаността на бъдещия парк прави управлението му трудно.
Обществени обсъждания на проекта за парк "Българско Черноморие" ще има още в четвъртък във Варна и в петък в Добрич.
БНР

Максималната тарифа за таксиметров превоз на пътници в Добрич остава 1,30 нощем, 1,20 лева за километър денем

публикувано на 17.06.14 в 09:30


Това предвижда подготвеното от Община Добрич предложение. Общината се е съобразила при определяне на пределните цени със становището на таксиметровите превозвачи, съобразено с досегашната цена на услугата, формирана на база разходи за гориво, амортизация, заплати, както и други преки и административни разходи.
БНР

А. Горчев: До края на деня ще бъде направена оценка на щетите в Суха река

публикувано на 17.06.14 в 08:37


До края на деня ще бъде направена пълна оценка на щетите от снощните наводнения в село Суха река. Това съобщи за Радио Шумен кметът на община Велики Преслав Александър Горчев. Той каза, че ще се търсят средства за ремонт на най-пострадалата улица „Преслав”, чиито асфалт е изронен напълно. След оценката на пораженията от администрацията ще се обърнат за помощ и към Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. В Суха река вече е изпратена аварийна бригада, която почиства коритото на реката. Очаква се още преди обяд в селото да пристигне и комисия от техници, които ще огледат щетите, нанесени от стихията тази нощ.
При бурята в Суха река снощи са наводнени 7 къщи, съборени са 2 стопански постройки в края на селото и е изронен асфалтът на улица „Преслав”, през която е миналата водата на реката, след като е излязла от коритото си.
БНР

Села без ток и наводнени къщи в община Велики Преслав

публикувано на 17.06.14 в 06:07


Две къщи бяха наводнени снощи след проливен дъжд, излял се над редица населени места в община Велики Преслав. Два автомобила на пожарната са отводнявали приземните етажи на къща в село Златар и на още една в съседното на него село Суха река. Там излиза от коритото си малката река, минаваща през Суха река и събаря две кирпичени постройки в края на населеното място. Отнесена е и настилката на няколко улици, доколкото е имало асфалт по тях. Общинският кмет Александър Горчев съобщи за пораженията. Той и местната гражданска защита са били тази нощ на местата, наводнени от придошлата река. Високите води тръгват от гористата местност над селото, където се събират два планински потока и препълват коритото на реката, минаваща през село Суха река. Така ниската част на населеното място се оказва под вода, но няма пострадали хора и животни и засегнато имущество. Днес ще бъде изпратена комисия от общинската администрация на Велики Преслав, за да огледа отново последиците от снощното наводнение.
Селата в община Велики Преслав Осмар и Троица са останали за 2 часа без ток и вчера и днес. От поройния дъжд са наводнени строителните изкопи в кв. "Кирково", където полагат канализация и се налага отводняване и изгребване на пръстта, съборена обратно в изкопите. Силен дъжд е паднал и над село Кочово, след който е правен оглед по коритото на река Врана, минаваща край населеното място. По думите на кмета на Кочово Стилиян Добрев нивото на реката не се е покачило много, корито е пълно, но няма опасност от разлив.
БНР

Международен пътуващ музикален фестивал спира в Благоевград

публикувано на 17.06.14 в 09:43


Десет държави ще гостуват в Благоевград като част от Международния пътуващ музикален фестивал. Днес от 19.00 часа на площад „Македония” изпълнители от Румъния, България, Сърбия, Италия, Испания, Беларус, Чехия, Украйна, Аржентина и Франция ще покажат красотата на фолклорната музика. Фестивалната вечер ще бъде закрита от перлата на Пиринския край ансамбъл „Пирин“. Преди това от 17.30 часа в Младежки дом започва годишният концерт на ФГ „Бисери“. В концерта участие ще вземат над 20 деца от класовете по народно пеене към Център по изкуствата с преподаватели Даниела Богданова и Надежда Стоицова. Групата изпълнява своята основна мисия да приобщава децата към българския фолклор и неговото съхранение. Ежегодно във фолклорната група се обучават деца на възраст от 6 до 18 години, обучението е индивидуално и групово, осигурявайки им по-добра бъдеща професионална реализация. ФГ „Бисери“ има множеството изяви в национални и международни фестивали като „Орфеева дарба” – София, „Малешево пее и танцува” – с. Микрево, „Македония фолк”, „Слънце иде” – с. Дрен, Детски фолклорен фестивал – Кресна.
БНР

Николай Иванов: "Удовлетворен съм от решението на съда за село Нефела"

публикувано на 17.06.14 в 11:41


Кметът на Враца Николай Иванов не скри удовлетворението си от решението на Върховния административен съд (ВАС) да запази статута на село Нефела и отхвърли предложението за превръщането на населеното място в квартал на Враца. В петък, на 13 юни, стана ясно решението на петчленния състав на ВАС, което е окончателно и не подлежи на повече обжалвания. По този повод градоначалникът, който оспори смяната на статута още в първите дни на мандата си, коментира казуса:
"Няма да крия, че съм удовлетворен, защото от първите дни на управлението си знаех, че село Нефела няма потенциала да стане квартал на Враца. Може би предложението за това е имало политически мотиви, то е реализирано в предходния мандат. Радвам се, че спорът приключи по начина, по който очаквахме", коментира врачанският кмет.
Сагата с евентуалното отделяне на село Нефела започна в последния ден на предишното правителство, оглавявано от Бойко Борисов, което издаде решение за присъединяването на населеното място към Враца като негов квартал. Административната промяна беше предизвикана от подписка на една четвърт от хората в селото. Кметът на Враца Николай Иванов оспори промяната, а на 13 юни съдебният спор приключи с това, че Нефела остава едно от селата в общината.
БНР

Инж. Дамянов: Магистралният водопровод от язовир „Тича“ може да бъде подменен с европейски средства

публикувано на 17.06.14 в 10:02


Магистралният водопровод от язовир „Тича“ до Шумен може да бъде подменен с европейски средства през периода 2014-2020 година. Това съобщи за Радио Шумен управителят на ВиК инж. Светлозар Дамянов. „Водопроводът е пуснат в експлоатация преди 40 години и това е една от причините за честите аварии и големите загуби на вода“, каза Дамянов.

„Този водопровод е бил около 26 километра и 23 пъти пресича река Камчия. На практика водопроводът е под нивото на реката, т. е. той е винаги под вода, което допълнително води до аварии и корозия. Не сме застраховани в никакъв случаи от аварии. От язовира до Шумен това е единственият водопровод и при всяка аварийна ситуация градът остава без вода“, обясни управителят на ВиК.

Инж. Дамянов допълни, че вече има готов работен проект за подмяна на магистралния водопровод в частта от язовир „Тича“ до Омуртагов мост. Община Шумен е кандидатствала пред ПУДУС, за да получи средства за изготвяне на окончателен проект и за следващия участък от Омуртагов мост до Шумен. „Този проект е необходим, за да може да се кандидатства по ОП“, обясни Дамянов, тъй като през настоящия програмен период, който ще приключи през 2020 година, от ЕК се разрешава и реновирането на големи водопроводи, какъвто е магистралният от „Тича“ до Шумен.
Darik news

Безплaтни летни занимания за деца

17 юни 2014 09:52 | Дарик Сливен


12 летни занимания за деца организира Детски комплекс Сливен. Заниманията са по английски език, приложни изкуства, рисуване, хорово пеене, приказен свят, народни танци, астрономия, фитотерапия, информационни технологии и акробатика.
„Насочили сме заниманията главно към деца от 7 до 12 години, тъй като интересът в тази възрастова група е най-голям. Всички наши педагози от различни специалности, в рамките на седмица - две, провеждат занимания с групите", коментира директорът на Комплекса Георги Иванов.
Лятната програма на Детски комплекс – Сливен ще продължи до 11 юли. Заниманията са от понеделник до петък и са напълно безплатни.
Разходите за материали, които се използват по време на заниманията се покриват от бюджета на Детски комплекс, чието финансиране се осъществява от Община – Сливен.
Darik news

Общината прави път до рибарското пристанище

17 юни 2014 09:45 | Дарик Бургас


Община Бургас направи план и осигури собствено финансиране за да направи нов път до бъдещото рибарско пристанище в Сарафово. Сега машините и камионите за строежа на бъдещия порт минават по черен път и се движат затруднено, по лош терен.
След като по него вече бяха транспортирани най-тежките елементи, е време да бъде осигурен нормален достъп. Новата улица ще е дълга 600 и широка 6 метра. От двете страни ще има тротоари със съответните стълбове за осветителните елементи.
Предвидено е и укрепване на ската към пристанището, а долу ще има и паркинг.
Darik news

66 сигнала за бране на липи за две седмици в Ловеч

17 юни 2014 09:13


За първите две седмици на юни в отдел „Самоохрана, контрол, обществен ред и сигурност" /СКОРС/ в община Ловеч са постъпили 66 сигнала за бране на липи, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Съставените актове за кършене и чупене на клони при брането на цвета са 40.
Общо постъпилите сигнали за нередности са 87. Четири от тях са пренасочени към МВР и един към общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета. На останалите 82 са се отзовали служителите на СКОРС, но 12 се оказали подвеждащи - при пристигането на място униформените установили, че събитие няма.
4 от сигналите са за неправилно паркирани моторни превозни средства, още толкова - за навлизане на автомобили в пешеходната зона, 6 за излезли от употреба МПС, изоставени на общински терени (на три от колите са поставени стикери с предупреждение за отстраняване, за останалите три - няма основание).

Два сигнала са подедени за пътен знак, закрит от клони, информирано е общинското дружество „Еко" ЕАД и проблемът е отстранен. По сигнал за извадена водосточна решетка са работили служители на бюджетна дейност „Комунални дейности" и решетката е поставена. Останалите сигнали са един за изхвърлени боклуци, един за агресивно безстопанствено куче, един за деца, нарушаващи реда в ЦНСТ, и един за вдигане на шум между 14:00 и 16:00 ч.

Общо съставените актове за нарушения са 53.
Darik news

Подготвят конференция и изложба за развитието на парковете във В. Търново

17 юни 2014 08:40 | Дарик Велико Търново


Изложба „Парковете на Велико Търново“ ще бъде открита на 20 юни от 10:00 ч. пред Факултета по изобразителни изкуства. Час по-късно в конферентната зала на Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ ще започне конференция на същата тема. Двете събития са във връзка с изпълнявания от Община Велико Търново проект „CultTour – културното (градинско) наследство като фокусни точки за устойчив туризъм“ и са посветени на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.
На конференцията ще бъдe представен анализ на състоянието на успешните практики на парковете и на социализацията на открити пространства в четирите пилотни обекта, включени в проект CultTour: България, Велико Търново – парк „Боруна”; Гърция, Александруполис – Национален парк на Независимостта; Италия, Таранто – Градините на Перипато; Румъния, Сибиу – Лятната резиденция на Самуел фон Брукентал. Участниците ще обсъждат още резултати от прединвестиционните проучвания и идеи за развитие на парк „Боруна“; ролята на парковете в туристическите маршрути и реализиране на пилотния модел за култура на открито на Община Велико Търново, както и историческа ретроспекция към „Висящите градини на Търново“.
Проект „CultTour – културното (градинско) наследство като фокусни точки за устойчив туризъм“ се осъществява благодарение на програмата за междурегионално сътрудничество INTERREG IV В, финансирана от Европейския съюз, в рамките на Европейско териториално сътрудничество и Оперативна програма за Транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
Darik news

Русенският карнавал ще е на 22 юни

17 юни 2014 08:20


Кралят и кралицата на русенския карнавал тази година ще акостират на брега на река Дунав с корабче. Те ще бъдат посрещнати от група карнавалиери, които ще ги отведат до центъра на града, където кметът Пламен Стоилов ще предаде ключа на Русе. От Общината съобщават, че този символичен акт ще даде и официалния старт на традиционния карнавал по Еньовден – „Русе – град на свободния дух 2014“.
„Концепцията за по-различната организация на карнавала произхожда от идеята, че Общината като институция има по-голям достъп и близост до повече структури, което ще ни позволи да стигнем до по-широк кръг от хора и организации и по този начин да постигнем по-голяма масовост“, коментира директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова. Тази година одновен организатор на събитието е Община Русе.
В недделя три групи карнавалиери ще тръгнат към централния площад на Русе от три сборни пункта – от ул. „Александровска“, от Вазата в Парка на младежта и от кея. Последната група ще придружава кралят и кралицата на карнавала и ще бъде предвождан от Общинския духов оркестър. Трите лъча от маскирани хора ще си дадат сборен пункт пред основната сцена, изградена пред сградата на Съдебна палата. Там ще ги посрещне церемониал майстор, а кметът Пламен Стоилов ще връчи ключа на Русе на краля, за да отключи карнавалния дух на града.
Три ще са сцените, на които ще се забавляват малки и големи – пред сградата на Община Русе, пред сградата на Съдебна палата и пред Доходно здание. Водещи на различните сцена ще са съответно Димитър Туджаров – Шкумбата, актьорът Любомир Фърков и Бате Енчо, който ще очаква децата на Детската сцена пред Доходно здание от 17 часа.
Ще има конкурси за най-красива маска, за най-красив карнавален костюм и за най-добре маскирано семейство.
Предвидено е и зумба парти на открито, а от 21.30 часа ще започве огненото шоу, след което стартира и концерт на Ангел и Моисей и дискотека на открито за хора. Час преди полунощ ще започне тържествена заря.

Darik news

Сериозен интерес за земеделски земи в Дупница

17 юни 2014 08:09


Сериозен е интересът за наемането на земеделски земи в община Дупница. В сряда предстои провеждането на търг с явно наддаване за 10 имота намиращи се в землищата на Яхиново и Дупница.
До петък, документи за участие бяха подали 6-ма кандидати, като до крайния срок, който изтича в 17 часа днес се очаква бройката да се увеличи. 10 са обособените земеделски площи, които ще се отдават за 10 години. Най-големият терен е в местността "Лозницата" на село Яхиново, където началната цена за 182 дка е 1823 лева на година.
Darik news

Вече 100 души работят по "Национална програма Сигурност"

17 юни 2014 08:06


100 безработни са назначени на работа по програма "Сигурност", при утвърдени за Кюстендилска област 180 места, обяви областният управител Иван Каракашки. Той каза, че има проблем с намирането на хора за по- отдалечените села в община Дупница. Хората помагат при опазването на черешовата реколта, а след това ще съдействат и за охраната на житните култури и останалите овощни видове.

Кметовете, кметските наместници и кварталните инспектори ще определят маршрутите, където ще обикалят. Те ще информират за нарушители полицията, но няма да бъдат въоръжени", припомни Каракашки.

Пазачите ще бъдат облечени в светлоотразителни жилетки с надпис "Национална програма Сигурност".
Darik news

Започва първият летен музикален фестивал "Августа Траяна"

17 юни 2014 07:56 | Дарик Стара Загора


Първото издание на Летен музикален фестивал „Августа Траяна" започва на Античния форум в Стара Загора на 18 юни. Откриването е с операта „Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, режисьор Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Премиерата и беше на 7 ноември 2013 г. и действието се развива в необичайна среда - в просторното фоайе на операта. Сега античният сюжет намира своята естествена сцена на обновения по проект римски Форум в града. При лошо време спектаклите ще бъдат на сцената или във фоайето на Държавна опера-Стара Загора.
Община Стара Загора предостави за ползване пространството, където в общо 9 вечери Държавна опера-Стара Загора ще представи 5 заглавия и 1 гала-концерт по случай приключването на творческия

Сезон 2013/2014 г. От заглавията на оперите 4 са премиери и представят класически образци ренесансовата и бароковата музика на Клаудио Монтеверди /1567-1643/, Хенри Пърсел /1659-1695/, Георг Фридрих Хендел /1685-1759/ и Волфганг Амадеус Моцарт /1756-1791/

На 25 и 27 юни от 21,00 ч. на Форума ще се представи първата премиера - „Ацис и Галатея" от Георг Фридрих Хендел/Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Красимир Къшев. Според редица експерти това музикално произведение е най-добрата пасторална опера, която някога е композирана. Създадена е, за да забавлява аристократите с простотата на селския живот и има весели остроумни реплики и известна доза пародия.
На 10 и 11 юли отново от 21,00 ч. е втората премиера - кратките опери „Битката на Танкред и Клоринда" и „Балът на неблагодарните жени" - и двете от Клаудио Монтеверди. Режисьор - Петко Бонев, диригент - Здравко Лазаров. «Битката на Танкреди и Клоринда » и «Балът на неблагодарните жени"» са публикувани като част от осмата книга на Монтеверди „Мадригали за Любовта и Войната" през 1638 г. Те трудно се вместват в модерните ни представи за мадригали, нито пък в действителност са опери. Музикалното произведение „Битката на Танкред и Клоринда" е определяно като драматична кантата, която може да бъде поставена на сцена. Според поета Отавио Ринучини „Балът на неблагодарните жени" е замислен първоначално като „полудраматичен балет".
С голям гала-концерт под диригентството на Стефан Линев, режисьор Петко Бонев, на Античния форум Държавна опера-Стара Загора ще закрие своя успешен творчески Сезон 2013/2014 г.

Още на 3 септември, отново на Античния форум, Музикалният фестивал продължава с представянето на операта „Дидона и Еней" от Хенри Пърсел.

На 9 и 10 септември са първата и втора премиери на операта „Аполон и Хиацинт" от Волфганг Амадеус Моцарт. Режисьор е Петко Бонев, диригент Стефан Линев. През пролетта на 1767 г. Моцарт, едва на 11 години, създава първата си опера „Аполон и Хиацинт" по либрето на латински език. Музиката е в стила на италианската опера. На премиерата той е възторжено приветстван и публиката до късно не го пуска да си отиде.
Творческият състав на Държавна опера-Стара Загора благодари на Община Стара Загора, на фирма „BULAGRO Group" с изпълнителен директор д-р инж. Христофор Бунарджиев и на Граждански клуб „Липа"!
Darik news

Община Габрово представи енергийно ефективни проекти

17 юни 2014 12:29


Опитът на Община Габрово в енергийната ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници бе представен на семинара „Интелигентната енергия за устойчиво развитие на общините и бизнеса 2014-2020“. Събитието се проведе в края на миналата седмица по инициатива на Община град Добрич и местния Областен информационен център.
В презентацията „Инвестиции за устойчиво развитие“ инж. Виолета Парашкевова – външен специалист по проекти на Община Габрово и инж. Веселина Султанова – гл. експерт „Отопление и вентилация“, акцентираха върху постигнатото при енергийното обновяване на обществени сгради. За последните шест години в Габрово са реализирани проекти за над 20 млн. лв., с които са въведени енергоспестяващи мерки в образователната, социалната, културната и техническата инфраструктура.
В момента Община Габрово подготвя инвестиционни проекти за бъдещо финансиране, предвиждащи внедряване на енергоспестяващи мерки. Те обхващат Дома на културата „Емануил Манолов“, основните училища „Св. Св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“, както и бившата прогимназия „Радион Умников”, която ще се превърне в център за работа с деца. Образователните институции са включени като пилотни в разработката на центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект” – „Енергийни обновявания – стъпка по стъпка” – EuroFHit.
Участниците във форума дискутираха теми, свързани със „зелените“ работни места и постигането на устойчив растеж, базиран на знанието и иновациите, енергийно ефективни сградни модернизации, както и системи за възобновяема енергия за опазване на климата. Експерти от ОИЦ – Добрич представиха Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от европейските структури, и възможностите за финансиране на общините и бизнеса през новия програмен период 2014-2020 г.
В двудневния семинар се включиха представители на „Ксела България“, „Рехау“, „ЕнЕфект”, Агенция за устойчиво енергийно развитие, Фонд за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Българо-френската компания „Сен-Гобен Изовер“ заяви интерес за съвместно събитие с Община Габрово, в което да се популяризират пасивните сгради и изградената по този метод нова база за детска градина„Слънце“.
Паралелно със събитието се проведе ученически екопленер под мотото „Таланти в действие – моята скулптура от екоматериали на YTONG“. Участниците във форума имаха възможност да посетят фотоволтаичната електрическа централа „Добрич“, собственост на „Компания за енергетика и развитие“ ЕООД.
Darik news

Подписаха договора за проектиране на токоизправителните станции

17 юни 2014 12:11 | Дарик Стара Загора


Управителят на общинското дружество „Тролейбусни превози" и управителя на ДЗЗД" ЕЛ КОНТРОЛ 2014", Стара Загора подписаха договор по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора", компонент 2.2. „Изработване работен проект за ремонт и рехабилитация на токоизправителни станции (ТИС) и рехабилитацията на ТИС в гр. Стара Загора".
Проектирането е на стойност 26 550 лв, без ДДС, със срок на изпълнение 60 календарни дни, считано от днес. Изпълнението на втория етап, касаещ рехабилитацията на токоизправителните станции е със срок на изпълнение 320 календарни дни, на стойност 1 190 485,60 лв.
От голяма важност за надеждната и безопасна работа на тролейбусната мрежа е рехабилитацията на съществуващите токоизправителни станции. На база оценка на съществуващото положение, проверките на място и анализа на актуалната информация, в предпроектното проучване са предложени поредица от рехабилитационни дейности, включващи защита от пренатоварвания, защита от късо съединение, рехабилитация на сервомоторите за зареждане на маломаслени прекъсвачи, осигуряване на сигнализация за защита на токоизправителя от пробив на диод.
Четири са токоизправителните станции в Стара Загора. В момента една от тях не е действаща.
Договорът по настоящата обществена поръчка се финансира по договор на Община Стара Загора по проект BG161PO001/1.5-03/2011/003 „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора", Схема за безвъзмездна финансова помощ №BG161PO001/1.5-03/2011 „Подкрепа за интегриран градски транспорт в петте големи града" на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013г."
Стара Загора е един от градовете избран сред петте големи града в България за развитието на интегриран проект за обновяване и модернизиране на обществения транспорт, за което е подписан договор с МРРБ за финансиране на проекта - Договор № BG161PO001/1.5-03/2011/003. Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие.
Кмета. bg

Видинските общинари повишиха капацитета си

Служителите вече могат да разработват секторни стратегии и политики

вторник, 17 юни 2014 г., 10:29 ч.


Приключи обучението на служителите от общинската администрация във Видин, съобщи Орлин Василев, секретар на общината. В продължение на 20 месеца 60 служители са се обучавали как се разработват секторни стратегии и политики. Това е станало чрез проекта "Модерна и ефективна администрация", финансиран от оперативната програма "Административен капацитет".
Обучението е започнало през 2012 година с разработване на правила за осъществяване на различните функции на администрацията и изграждане на система за координация и контрол на отделните общински звена. Специално внимание е обърнато на постигането на публичност и прозрачност в работата.
Това е втори проект, който администрацията изпълнява за повишаване на своя капацитет, допълни Орлин Василев. С неговото приключване можем да кажем, че екипът ни вече притежава капацитет да разработва стратегически документи за развитието на общината и да осъществява контрол над общинските структури в интерес на видинските граждани.
Стойността на проекта е 169 137 лв.
Кмета. bg

Кметството в Самораново се мести в нова сграда

Досега то е плащало 800 лева наем за местната кооперация

вторник, 17 юни 2014 г., 10:57 ч.


В нова сграда ще се премести до месец и половина кметството в село Самораново. Досега, то се помещаваше в сграда собственост на местната кооперация, за което се плащаше наем от 800 лева месечно.

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев разпореди изготвянето на количествено-стойностна сметка, която е вече готова и от следващата седмица ще стартира ремонт на общинска сграда, където ще се премести кметът на селото Борислав Костадинов. Около 15 000 лева ще струват ремотните дейности, като ще бъде сключен договор с възлагане за изпълнението.


По искане на Чимев, комисия от Стрителни отдел към Общината ще направи проверка на кметствата в селата Червен брег и Пиперево, където също ще бъдат предприети сериозни ремонти на кметствата.

Градът

Нормативната база, особеностите при одобрение и реализация на инвестиционните проекти при индустриално строителство ще коментира Главният архитект на София

17.06.2014, Автор: Градът.бг


Арх. Петър Диков, главен архитект на Столична община, ще вземе участие в годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции". Той ще представи особеностите, свързани с нормативната база и процеса на одобряване и реализация на инвестиционни проекти при индустриалното строителство в дискусионен панел "Архитектурно-строителна част при индустриалните проекти".

Стабилността на инвестиционния процес е ключов фактор за привличане и задържане на инвеститорите. Строителството е динамична дейност, която трябва да се нагажда към нови технологии, съвременни средства и начини за изграждане, приемане и одобрение.

Арх. Петър Диков е главен архитект на Столична община от февруари 2006 г. Завършил е Висшия институт за архитектура и строителство (ВИАС) и в продължение на 27 години е работил в Националния център по териториално развитие, като заместник изпълнителен директор. Бил е управител на проектантско студио "ПроАрх" и на Научноизследователски и проектантски институт за регионално и градско планиране и архитектура.
Повече информация по темата ще бъде представена на годишна конференция "Индустриално строителство и инвестиции", която ще се проведе на 17 юни 2014г. в София Ивент Център.

Фокус

Екипи на пожарната и група „Спасителна дейност” в Търговище са реагирали на сигнали, след продължителните валежи от дъжд

17 Юни 2014 | 09:59 | Агенция "Фокус"


Търговище. Екипите на група „Спасителна дейност” в управлението и на РС „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на различни сигнали, подадени от граждани, и са извършили редица дейности за преодоляване на последиците от падналите вчера в областта обилни и продължителни валежи от дъжд, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Търговище. Служителите от дежурния екип на група „Спасителна дейност” са отводнили избено помещение на институция на ул. „Кирил и Методий” в град Търговище, както и няколко асансьорни шахти в града - в институция, в хотел и в жилищен блок на ул. „И. Асен”, както и работно помещение в частна клиника и магазин за мебели. Служителите от същия екип са отстранили дърво, паднало вследствие силния вятър върху паркиран пред жилищен блок в кв. „Запад” на град Търговище лек автомобил, и са оказали съдействие за изтегляне на лек автомобил „Фолксваген Голф”, заседнал в появила се вследствие валежите дупка на пътното платно на ул. „Раковски” в гр. Търговище. Колегите им от РС „ПБЗН”-Попово са реагирали на получен сигнал за необходимост от отводняване на избено помещение на жилищен блок на ул. „М. Маджаров” в град Попово, както и на преработвателно помещение, намиращо се в гребна база в община Попово.
Фокус

На територията на Община Бургас ще се извършва безплатна кастрация на домашни кучета

17 Юни 2014 | 09:49 | Агенция "Фокус"


Бургас. На територията на Община Бургас ще се извършва безплатна кастрация на домашни кучета, съобщиха от пресцентъра на общината. Инициативата се осъществява със съдействието на СНЦ „Спаси приятел” и Ветеринарна клиника „МОБИВЕТ”. Кампанията е насочена предимно към стопаните на дворни кучета по селата. Тя започва на 13 юли, петък в село Братово, като в Мобилната ветеринарна амбулатория на място бяха кастрирани и чипирани 18 животни. Интересът към кампанията е голям, за което Община Бургас благодари на стопаните за проявената съвестност. Тя е важна, защото сериозен фактор за наличието на безстопанствени животни на улицата е именно поколението на дворните кучета. Затова на бургазлии се предлага възможността не само за безплатна кастрация, чипиране и регистрация, но и за освобождаване от такса за притежание на куче. Заявки за кастрация се приемат в Дирекция „Околна среда” или в съответното кметство на населеното място.
Фокус

Падналите проливни дъждове наводниха три къщи в Смолянско

17 Юни 2014 | 09:46 | Агенция "Фокус"


Смолян. Падналите проливни дъждове наводниха три къщи в Смолянско, съобщиха от ОД на МВР-Смолян. Вчера, около 14:25 часа от РЦ 112 е получен сигнал за наводнени къщи в село Гълъбово, община Баните. Предполагаема причина за наводнението е паднали проливни дъждове и придошли води и наноси по деретата на селото. Няма пострадали. Унищожени са около 200 кв.м. посеви, наводнени са мазетата на три къщи. Отводняването е извършено от екип на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението". – Баните.
Фокус

В Кюстендил се подготвя осмото издание на международния фолклорен конкурс „Пауталия”

17 Юни 2014 | 09:19 | Агенция "Фокус"


Кюстендил. В Кюстендил се подготвя осмото издание на международния фолклорен конкурс “Пауталия”. За Радио „Фокус” – Кюстендил председателят на читалище „Братство” Иван Андонов съобщи, че тази година фестивалът, който има и конкурсен характер, ще се проведе от 27 до 29 юни. Той се организира под патронажа на кмета на община Кюстендил, а целта му е да даде поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор, да се съхрани и популяризира българското народно творчество и да се покаже неговото достойно място сред другите народи. Конкурсът е включен в Програмата за подпомагане на деца с изявени дарби, приета от Министерски съвет, по която ще бъдат отпуснати три едногодишни стипендии за индивидуални изпълнители по народно пеене от 15 до 17 годишна възраст. Самият конкурс се провежда в няколко раздела: народни танци, народни песни, фолклорни формации и авторска песен. До 20 юни ще стане ясен броят на участниците, а до 23 юни ще бъде изготвена и самата програма на фестивала.
Фокус

В Сливен се предприемат мерки, заради зачестилите инциденти с пешеходци в страната

17 Юни 2014 | 08:32 | Агенция "Фокус"


Сливен. Преградни ограждения край пешеходните зони в Сливен ще бъдат монтирани до средата на юли, предаде репортер на Радио „Фокус”-Сливен. Целта на тези е да се ограничи влизането и движението на автомобили. До тогава ще бъдат ремонтирани и сега съществуващите ограждения, които са изкривени или счупени. През лятната ваканция трябва да се повдигнат пешеходните пътеки до училища и детски градини, обществени сгради, зони за отдих и обществено обслужване. Комисията по безопасност на движението в Сливен реши още след инцидента на пешеходна пътека в кв. „Дружба“ да се извърши отново преглед на маркировката и пътните знаци в общината. До края на месеца ще се почистят храстите и короните на дърветата,които ограничават видимостта по пътя. Хоризонталната и вертикалната сигнализация по уличната мрежа ще бъде възстановена до 10 септември. Това включва и сигнализиране на пешеходни пътеки с подходящи цветове и светлинни сигнали. Предвижда се изграждането на два нови светофара. На потенциално опасни места ще бъдат поставени изкуствени неравности, т.нар. легнали полицаи, ще се изграждат нови светофарни уредби, преградни елементи, синя зона и регламент за паркиране на автомобилите. От 1 юли ще се регламентира и движението на каруци в града. Мерките се предприемат заради зачестилите инциденти с пешеходци в Сливен и страната.
Фокус

Пловдив: Затварят за движение част от улица "Петко Д. Петков" в града от следващата седмица

17 Юни 2014 | 10:21 | Агенция "Фокус"


Пловдив. Отсечката на улица "Петко Д. Петков" между улиците "Богомил" и "Капитан Райчо" в Пловдив, ще бъде затворена през следващата седмица, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив. Стартът на ремонта на една от централните пловдивски улици бе даден от кмета Иван Тотев, като първо ще се започне с работа по тротоарите, за да може гражданите да свикнат с предстоящия ремонт. Той ще приключи за 105 дни и включва цялостно преасфалтиране от ул. "Богомил" до кръстовището на "Гладстоун" с "Шести септември". Улицата ще бъде затваряна на два етапа. При първия етап няма да може да се преминава до улица "Капитан Райчо", като кръстовището ще бъде отворено за движение. Вторият етап на ремонта предвижда затваряне от улица "Капитан Райчо", включително и кръстовището до ул. "Петко Д. Петков". Ремонтът на улицата включва подмяна на подземна инфраструктура, осветление и нови тротоари. Кръстовището на улица "Кап. Райчо" ще бъде повдигнато, оцветено в червено и ще му бъдат поставени светофари. Ще бъдат създадени и нови паркоместа, като ще има два паркинга, които ще са безплатни за граждани. Утре ще бъда обявено и от къде ще преминават автобусите на градския транспорт, които се движат в този участък.

Фокус

Следобедният пороен дъжд наводни имоти в много населени места (ОБЗОР)

17 Юни 2014 | 00:13 | Агенция "Фокус"


София. Следобедният пороен дъжд наводни имоти в много населени места, като в столицата в Столична община е получен един сигнал за наводнени магазини в подлез на бул. „България”. По-различна е обстановката в павелбанското село Турия, община Стара Загора, където дъждът нанесе сериозни щети. Тук ситуацията е овладяна, след като от неделя близо 60 къщи и дворни места са били наводнени вследствие, жителите евакуирани. Според кмета на селото, сумата, на която възлизат щетите, е над 300 хиляди лева, след първоначалната оценка на експертите. Експерти от Регионалната здравна инспекция следят епидемиологичната обстановка – издадени са предписания за дезинфекция и почистване на засегнатите къщи от специализирана фирма, за да се ограничи в максимална степен опасността от заразни заболявания. На общопрактикуващите лекари е предписано да следят заболяваемостта от чревни инфекции и при съмнения или данни за такива незабавно да информират РЗИ. На ръководството на детската градина е издадено предписание докато не са обявени данните от анализа на питейната вода. да се използва за пиене и готвене само бутилирана вода. Областният управител Живка Аладжова е поела ангажимент оценката да бъде представена пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Причината за случилото се в Турия е фактът, че гората се изсича непрекъснато и няма какво да задържи водата.

От резервите на Областния съвет на БЧК Стара Загора са осигурени за пострадалото население в Турия бутилирана минерална вода по 3 литра на човек, минерална вода за нуждите на детската градина, одеяла, хигиенни материали и дезифектанти.

Във Варна заради проливния дъжд се наложи да оказват помощ специализираните екипи, както и „Пожарната безопасност и защита на населението”. Те отводняваха помещения. Екипите са отзовали на сигнали за оказване на съдействие по бул. „Христо Смирненски” край Военноморска болница, в района на Зеленчуковата борса, в дома за хора с увреждания в Салтанат, в няколко детски градини, в Математическата гимназия, в АГ болницата. Отводнявания са се извършвали в района на сп. Студентска, в подлеза на базар „Левски”, в проблемни участъци във Виница. Екипи на Пожарната безопасност са работили по отводняване и в Медицинския център, детски градини и детска ясла в квартал „Аспарухово”, където близо 50 литра на квадратен метър е количеството на валежите през последното денонощие. По информация на местното кметство дерето в село Константиново е преляло и водата е заляла моста. Екипите са оказали помощ на няколко закъсали автомобили, а в района на МБАЛ „Св. Анна” от напора на водата е отхвръкнал капак на канализационна шахта. Няма данни за пострадали хора. Щетите от пороя ще бъдат обобщени и изпратени до комисията за бедствия и аварии.

В Пловдив, където се възстановяват щетите от поройните дъждове от 15 юни, силните валежи бяха повод екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението” да реагират на 124 сигнала от граждани до 14.00 часа. Наводнени бяха множество сгради и съборени дървета, водещи до блокиране на основни пътни артерии в града. Наложило се е разчистване на булевардите „Руски“, „Христо Ботев“, „Шести Септември“, „Цар Борис ІІІ“, „ Хаджи Димитър“ и няколко улици. Екипите са отводнили болница, търговски обекти, подлези и жилищни сгради. Няма данни за пострадали граждани, нанесени са щети върху автомобили.

Няколко сгради са били наводнени при поройния дъжд и в Сливен, но бедстващи хора няма. Наводненията са свързани основно с изкопите от Водния цикъл на Сливен, предаде кореспондентът ни Щилияна Василева.

Голяма авария на магистралния водопровод от язовир „Тича“ до Шумен е станала в следобедните часове. Това е и причината за спирането на водата в целия град. Водата в града ще бъде пусната утре сутринта.

Падналите надвечер обилни дъждове над Стара Загора са причинили свличане на земна маса в изкопа на ремонтните дейности, които се извършват в центъра на града Стара Загора на ул. “Св. княз Борис” по изпълнението на Водния проект. Под тежестта на свлечената пръст около 15 минути след 20.00 часа е било прекъснато разклонението на газопровода към жилищна кооперация, намираща се на кръстовището с ул. “Х.Д.Асенов”. След намесата на екип от газовата компания за около 15 минути повредата е била отстранена с минимално изтичане на газ в атмосферата. В момента на мястото са специалистите от “Газоснабдяване”, които проверяват изправността на съоръжението. Там се намират екипи на “Пожарна безопасност” и на общинската служба “Гражданска защита”. Констатациите са, че няма опасност за гражданите. На мястото е зам.-кметът Йордан Николов, който е информирал за произшествието кмета Живко Тодоров. Безопасността на жителите на града е гарантирана.
Фокус

Община Кюстендил стопанисва пет спортни площадки

17 Юни 2014 | 11:43 | Агенция "Фокус"


Кюстендил. Община Кюстендил стопанисва пет спортни площадки, като повечето от тях са комбинирани и са предназначени за футбол, баскетбол и волейбол. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил зам.-директорът на Общинско предприятие "Управление на общински имоти" Васил Гиков. Той посочи, че площадките са в добро техническо състояние, а ако възникват проблеми, хората се обаждат и се реагира мигновено. „Ние стопанисваме два стадиона – „Осогово” и „Странджата”. Вече приключи възобновяването на тревното покритие на стадион „Осогово”. То е на много високо ниво. Ще започнем работа и по тревния терен и на стадион „Странджата”. В спортен комплекс “Осогово” имаме различни зали за спортни игри”, каза Васил Гиков. Освен това общината стопанисва възстановителен център “Алай баня”, където има сауна, басейн за релаксация, масажно отделение и спомагателни съоръжения. Общината стопанисва и стадионите по селата. „За тях се грижат по места кметовете, както и футболните отбори, които ги ползват”, допълни Гиков.
Фокус

Откриха новото многофункционално спортно игрище на гимназията по електротехника „Константин Фотинов”-Бургас

17 Юни 2014 | 11:43 | Агенция "Фокус"


Бургас. Представители на бургаското духовенство осветиха многофункционалната спортна площадка на Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов”, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Дворът на училището бе изпълнен с ученици, директори на други училища, сред официалните лица бе кмета Димитър Николов, заместниците му Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Костантин Луков и др.Реконструкцията и модернизацията на спортното игрище са резултат от дейностите по проект за транс-гранично сътрудничество „Здрав дух в здраво тяло” с парньори народна дирекция на просветата Едирне, Турция и РИО на МОН-Бургас. Кметът изрази радостта си, че фирмата изпълнител в срок е свършила всички дейности и че общината е успяла със свои средства да изгради допълнителна постройка, която ще послужи за съблекални. Директорът на професионалната гимназия Коста Папазов припомни, че работата по проекта е започнала още през 2011 година, а договорът за реализацията му е подписан миналата година. Реално строителство на игрището с големина около 7 106 кв. м. започна през ноември месец и струва на българския партньор около 405 хил. евро.На площадката има игрище за волейбол, баскетбол, футбол, писти за бягане, за дълъг скоок, фитнес уреди и изкуствена ударопоглъщаща настилка. Монтирано е електронно информационно табло, енергоспестяващо осветление, трибуни за зрители. На покрива са монтирани слънчеви батерии, които ще намалят разходите на училището за електричество. Директорът уточни, че тепърва ще се решава по какъв начин и жителите на града ще могат да ползват уредите. „Това е една придобивка и за цялата община не само за учениците”, каза още Папазов. На 20 юни ще се проведат ученически игри между отборът на училището и съучениците им от Турция, партньори по проекта.
Фокус

25 жители на Пещера подадоха жалба до кмета срещу силния звук от високоговорителите на джамията в центъра на града

17 Юни 2014 | 11:16 | Агенция "Фокус"


Пещера. Около 25 жители на Пещера са се подписали под жалба срещу силния звук от високоговорителите на джамията в центъра на града. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Благо Петров, областен координатор на НФСБ. Жалбата е до кмета на града и е внесена в община Пещера. Отговорът на администрацията е, че до месец жителите на града официално ще бъдат уведомени за това, което е предприето за решаването на този проблем. В Пещера има много недоволни хора от това, че в различни часове на деня градът се оглася от високоговорителите на джамията в центъра на населеното място. Хората са потърсили съдействие, но не са го получили, за това сега са внесли официално жалбата си до кмета на Пещера, каза също Петров. Той допълни, че ако не бъде променено нищо, жалбите и сигналите до различни институции ще продължат. Първата инстанция, към която се обръщаме е общинската администрация, ако тя не вземе мерки, ще сезираме и други институции, допълни Петров.
Фокус

Заместник-кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Екипите, които поддържат зелените площи в града, работят извънредно

17 Юни 2014 | 11:55 | Агенция "Фокус"


Добрич. Продължава заливането на фугите по булевардите в Добрич, това е част от дейностите за изкърпване на уличното платно в града, съобщи арх. Пламен Ганчев, зам.-кмет „Устройство на територията”, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Тази дейност се извършва по улица „Батовска” и булевардите „3-ти март” и „25-ти септември”. Методът се използва от няколко години, поясни арх. Ганчев, надежден е срещу разрушаване и пукнатини по пътното платно. Ще се използва и занапред за ремонт по всички основни направления в града. Продължават и други дейности по благоустрояване, като възстановяване на настилки и стълбищни рамена. Работи се в момента в района на площад „Демокрация”. Отстраняват се опасни елементи, прави се нова рампа, поставят се и нови парапети. След приключване подобни ремонти ще бъдат направени и в ж.к. „Дружба”, в няколко стълбищни зони. Работи се и по обекти с финансиране от Фонд „Козлодуй”. Такъв обект е сградата на Диагностично-консултативния център – 2. Работи се интензивно, полага се топлоизолация по фасадите и се подменя дограма, посочи арх. Ганчев. Той допълни, че се работи усилено и за поддържане на зелените пространства в града. Затруднение обаче създават непрестанните валежи, което благоприятства бързото избуяване на растителността. Макар и с прекъсвания заради валежите, зелените площи се окосяват. Има изоставане от графика, което е наложило при добри метеорологични условия екипите да работят с удължено работно време от по час.
Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница