Г. Борисов дава кмет на прокурор заради сараите Ексшефът на район „Витоша уволнен за нарушенияДата19.11.2018
Размер159 Kb.
ТипАнализ


16.06.2008 г.

Борисов дава кмет на прокурор заради сараите
Ексшефът на район „Витоша" уволнен за нарушения
В близките дни кме­тът на София Бойко Борисов ще изпрати в Агенцията за строителен надзор документи, свърза­ни със сградите край Со­фия, обитавани от Ахмед Доган. Това каза кметът пред Дарик радио.

Ден по-рано той обяви, че е наредил да се направи проверка за законността на имотите, както и дали са платени данъци за тях. Вчера пред „Труд" лидерът на ДПС провокира сто­личния градоначалник с думите: „Нека дойде, ако му стиска."

Прокуратурата също трябва да се произнесе по законността на 5 от по­стройките в сараите на До­ган, призова Борисов. Спо­ред него вина имал и бив­шият районен кмет на „Ви­тоша" Йордан Йорданов. Пред „24 часа" Борисов ут­очни, че ще го даде на прокуратурата, както и бив­шия главен архитект на района. Причината е, че са допускали незаконни строежи, един от които е този на Доган, но имало и други нарушения. Той при­помни, че ги е уволнил за­ради корупция.

„Това е разликата между мен и г-н Доган. Аз спазвам закона, той счита, че всич­ко е над закона. Ако всеки си направи по една ограда, барбекю или незаконни постройки... Затова и дър­жавата е на такъв хал", от­сече Борисов.

„Както винаги съм зая­вявал, Доган ръководи държавата, тройната коа­лиция и всъщност никой не би могъл да го санкциони­ра, нито прокурори, нито ДНСК. Не съм аз или кмет­ството, които да го санк­ционират. Те са извън на­шите правомощия. Това е ДНСК и съответно проку­ратурата. Ако той счита, че няма проблем с тях, дей­ствително няма кой да оти­де там", заяви Борисов.


16.06.2008 г.

Анализ: България

На дивата граница на Европа
Бизнес средата в страната е най-бруталната на Стария континент
Организираната престъпност е проникнала дълбоко в ежедневието на българите чрез сенчестата икономика, доставяща всякакви стоки - от кокаин до строителни материали, без ДДС. Близо 30 процента от горивото идват от безмитни източници, а 25 на сто от пазара на цигари не са обложени с данък. Широкоплещести мъже с къси подстрижки, които наричат себе си бизнесмени, карат последни модели BMW, Меrcedes и Porsche в София и често прекарват нощите си в клубове, носещи имена като Син сити - Град на порока. На дивата граница на Европа. Членовете на ЕС знаеха, когато приемаха България и Румъния през януари 2007 г., че двете страни може да срещнат трудности при прилагането на европейските стандарти, включително във важните области правосъдие и вътрешни работи. Те наредиха на ЕК да ги наблюдава и да обмисли евентуални санкции.

В доклада си от февруари комисията отправи критики и към двете страни заради корупцията, а само към България - за организираната престъпност. Сега Букурещ и София работят трескаво, за да въведат законови и административни подобрения, преди ЕК да публикува окончателния си доклад следващия месец. Причините за това положение се коренят в трудния преход в България от комунизъм към демокрация. Подобно на Румъния, България страдаше от особено репресивен комунистически режим, но за разлика от северната си съседка, тя разпусна силите си за сигурност в голямата им част, уволни хиляди служители, някои от които се заеха с нелегални дейности.

Войните в Югославия от 90-те години в комбинация с международното ембарго създадоха големи възможности за контрабанда на всичко - от оръжия до стъкло за потрошените от бомбите сгради. България се превърна в естествен път за контрабанда на наркотици от Азия към Европа.

Според местни медии тримата най-богати мъже в България - Тихомир Митев, Мартин Митев и Иво Каменов - собственици на ТИМ Груп, първоначално са служели във Военноморските сили на страната, а след това са се захванали с бизнес в началото на 90-те години - предимно в областта на сигурността и събирането на дългове. Не далеч зад тях по богатство е и Васил Божков, който направи пари чрез инвестиции в най-голямата частна лотария в България, както и в казина. Тe оцеляха в едни от най-бруталните бизнес условия в Европа.

Други не бяха толкова големи късметлии. По-малък късмет имаха Илия Павлов, Емил Кюлев и Борислав Георгиев, които бяха убити. Tехните, както и още 120 поръчкови убийства, извършени от 2001 г. насам, все още не са разкрити.

България страда също от широка корупция. По време на своята визита в София през март президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу заяви: Корупцията на високо ниво и организираната престъпност нямат място в ЕС и няма да бъдат толерирани. Георги Шиваров, вицепрезидент на Българската индустриална асоциация, заявява, че компании се оплакват, че корупцията навсякъде се е официализирала, дори и при получаването на разрешения за строителство, лицензи за търговия на алкохол и събиране на боклука. Корупцията се отразява сериозно върху бизнеса, води до увеличаване на разходите, забавя бизнеса и убива конкуренцията, коментира Шиваров.

Бойко Борисов, кмет на София и бивш бодигард, заявява, че голямата корупция включва например високопоставени служители, приемащи подкупи, за да продават евтино земя, и е свързана с малката корупция, засягаща обикновените хора, например сред доктори, които приемат пари от пациенти. Корупцията е подкопала и съдебната система - обвиняеми подкупват следователи, адвокати и съдии да забавят или да спрат делата. Но дори и честни съдии се опитват да избегнат трудни дела заради прекалено усложнените правила, ужасната обстановка и огромната допълнителна работа. Корупцията е дълбоко вкоренена, както и другаде в Европа, в тайните парични потоци, създавани от сивата икономика, която според заместник-председателя на Българската стопанска камара Георги Шиваров е около 20-30 на сто от брутния вътрешен продукт, включително 50 процента от строителния бизнес. Британският вестник не пропуска да спомене, че обвинения в престъпност и корупция са засегнали почти всички правителства след 1989 г. и правителството на премиера Сергей Станишев не е изключение. Станишев и неговите служители твърдят, че България бележи сериозен напредък по всички фронтове, но други не са толкова убедени. По думите на западноевропейски дипломат в София няма никакъв забележим напредък в борбата срещу корупцията и организираната престъпност. В България са извършени реформи и промени, но те са толкова отскоро, че ЕК може да не признае тяхната ефективност. Едно е ясно - има голяма подкрепа за борбата срещу корупцията и престъпността от страна на българската общественост. Българите ще искат все по-високи стандарти в обществения живот. Дали ще ги получат, е друг въпрос. Опитът на прочистената от корупция и престъпност Южна Италия показва, че няма автоматична връзка между членството в ЕС и едно прозрачно общество.16.06.2008 г.

В София изскочи нова афера с фалшив нотариален акт
Таня Петрова
За нов случай на фалшифициран нотариален акт на голям имот в София предупреди главният архитект Петър Диков. Според него при издаването на документите за собственост на 18 декара терен в кв. "Сухата река" са извършени престъпления. Нотариалният акт е издаден на 23.10.2007 г. на името на Надежда Ламбова в качеството й на председател на земеделска производствена кооперация "Подуене", регистрирана през 1997 г. Собствеността е призната на база издадена през 1999 г. от общинско предприятие "Софийски кадастър" скица от неодобрен кадастрален план. На 18.10.2007 г. тази скица е презаверена от дирекция "Софийски кадастър", а 5 дни по-късно е издаден и нотариалният акт.

"И при двете скици има нарушения", обясни Диков. Старата скица от 1999 г. е издадена в отговор на входяща молба, касаеща напълно различен район на София - Горна баня, и различни собственици. В документа се твърди, че земеделската кооперация е собственик на терена съгласно договор с областния управител и ОФ-СО. Въпросният документ не може да е презаверен през 2007 г., защото такава практика не съществува. През 2004 г. предприятието "Софийски кадастър" е закрито и на негово място е създадена дирекция, но тя не презаверява стари документи, обясни Диков. За нарушенията се разбрало покрай постъпило ново искане за скица на имота.

Преди дни в прокуратурата приключи проверка за друг фалшифициран нотариален акт - за 21 декара в парк "Възраждане". По случая се чакат арести на съдии и нотариус, които не са проверили собствеността на терена.
САРАИ
Дни след сигнала за 5 незаконни постройки в рамките на свързвания с ДПС "Боянски сарай" в столицата се оказа, че и самата представителна сграда на сарая е проблемна. Според източници на "Сега" височината на сградата надхвърля максимално позволените за този район параметри - 8.5 метра. Вместо това постройката е около 14 метра, твърдят запознати. На хартия обаче всичко е наред, защото два от етажите на сградата се водят подземни. Същото твърдят и от район "Витоша". По случая с изцяло незаконните постройки тече проверка. Ако се окаже, че сградите наистина нямат строителни книжа, ще бъдат съборени. Пред в. "Труд" Доган обяви, че сарят е регистриран като 4-звезден хотел на името на фирмата "Делта епсилон", собственост на Красимир Дюлгеров и Румен Асенов. На въпрос защо никой досега не е казал, че това е хотел, Доган отговаря: "Ами никой не е питал. Това е неформален клуб "Витоша", в който не всеки може да влезе. Има и членски внос, който е тайна".


16.06.2008 г.

Столичната община на съд за цената на билетите
Дело срещу новите цени на билетите в градския транспорт в София ще заведе срещу Столичната община секретарят , на Дискусионен клуб за . социална местна политика (ДКСМП) Борис Цвет­ков. Самият той припом­ни вчера, че пред последните месец съдът отмени и обяви за неза­конни решенията на СОС за глобите в градския . транспорт, рекламата в превозните средства, местните данъци в частта им за личните автомобили и др. От клуба настояха кметът и СОС незабавно да закрият неефективните линии на градския транспорт, каквато е 114. Представители на клуба . напомниха исканията си към Бойко Борисов за проверка на изразходваните средства за градски транспорт, включително и на средствата, превеж­дани на частните опера­тори на автобусни линии.


16.06.2008 г.

Политически назначения в най-старата АГ болница в София
Медиците в “Шейново” остават без заплати
Съветник на Радослав Гайдарски поема лечебното заведение
Силвия Николова

Напълно възможно е медиците в Акушеро-гинекологичната болница "Шейново" в София да останат без заплати на 25 юни, алармираха от болницата вчера. Причината е, че няма кой да подпише счетоводните документи в банката, нито да прави плащанията по фактури за вода, електричество, храна, лекарства и консумативи. Така болницата ще натрупа дългове, безпокоят се работещите там.

Пробойните в плащанията се получиха, след като на 29 май общинският съвет тихомълком гласува освобождаването на досегашния изпълнителен директор д-р Димитър Драгиев и цялото є ръководство без каквито и да е мотиви. На поста си е оставена само заместник-директорката по медицинската част д-р Здравка Богословова, но тя не притежава спесимен за извършване на банкови операции от името на лечебното заведение. Новоназначеният борд на директорите в болницата обаче още не е регистриран от съда. Очаква се процедурата да се проточи около месец. Дотогава болницата е на автопилот.

Съветник на сваления неотдавна здравен министър Радослав Гайдарски е назначен на мястото на уволнения д-р Драгиев. 38-годишният д-р Димитър Костов е съветвал проф. Гайдарски по въпросите на електронното здравеопазване и е работел във Военно-медицинска болница. В новия борд са още юристката Силвия Христова и Таня Андреева. Нито един от тях не е назначен с конкурс, въпреки настояванията на общинските съветници от СДС мнозинството от ГЕРБ ги наложи без каквото и да е препитване.

Налагат ни грубо политически назначения, не желаем да се съобразяваме с тях, категорични са хората от "Шейново". Те обаче са сковани от страх да не последват и други уволнения.

Смениха ме по политически и корпоративни причини. Кметът Бойко Борисов, изглежда, е бил заблуден от свои съветници, че болницата не се управлява добре, каза д-р Димитър Драгиев. Той обясни, че още през февруари "депутат от ГЕРБ" е проявил апетити към АГ болница "Шейново". По думите му той дори заявил, че има други виждания за нейното развитие.

Единственият депутат и член на ГЕРБ е Лъчезар Иванов, който, след като напусна НДСВ, стана независим. От ухо на ухо в "Шейново" се говори, че лечебното заведение ще бъде приватизирано и превърнато в Център по лапароскопия и метод ин витро.

Ние сме преуспяваща болница. Общата ни печалба от 2001 г. до април тази година е 1 655 626 лв., изчисли бившият директор д-р Драгиев. През 2007 г. са се родили 4008 бебета, а от януари до месец май в нея са проплакали 1562 новородени. Считам, че ще бъде направено всичко необходимо, за да бъдат хората от АГ "Шейново" обезвъзмездени за направения труд, коментира за Монитор депутатът Лъчезар Иванов. По думите му той не бил човекът, който решава какво да се прави в АГ "Шейново".

Когато бордът е бил сменен, аз не бях в България и не бих могъл да окажа влияние. Не съм говорил с Драгиев, отрече той.

Възнагражденията на хората ще бъдат по-добри от сегашните, болницата ще се оптимизира и те ще бъдат горди, че работят в нея, заяви Иванов, но не каза откъде има толкова конкретна информация, след като преди това отрече, че има каквото и да е било общо с АГ "Шейново".
16.06.2008 г.

9000 места не достигат в столичните детски градини
Повече от 4000 момчета и момичета са били приети в първа група на детските градини в София след първия етап от класирането, съобщиха вчера експерти от общината. От 2 до 13 юни са записани 60 на сто от приетите на първо класиране деца, кандидатствали за места в градините. Вчера започна второто класиране, което ще продължи до 20 юни. В детските заведения обаче не достигат около 9000 места, смятат в общината. Освен липсата на места най-тежкият проблем в там е, че заради ниските заплати постоянно напуска помощен персонал.


16.06.2008 г.

Кметът на София Борисов: Всички спазваме законите, Доган си мисли, че е над тях
Неразграничаването между бизнес и политика води до олигархия, казва неформалният лидер на ГЕРБ
Интервю на Десислава Апостолова

- Господин Борисов, лидерът на ДПС Ахмед Доган явно се ядоса от това, че атакувате незаконните постройки в двора на т нар. сарай и ви хвърли ръкавицата с думите, ако ви „стиска”, да идете да ги разрушите. На вас „стиска ли ви”?


- Господин Доган много добре знае, че ми „стиска”. Никакъв проблем няма да отида там, но не го намирам за нужно. В случая е видно с просто око – има извършени нарушения в строителството и неспазване на законите. Ние стриктно ги спазваме, Доган мисли, че е над тях. Аз съборих толкова незаконни бензиностанции и складове по Околовръстното шосе, че най-малкият ми проблем биха били една незаконна ограда или барбекю. В случая обаче въобще не става дума за „стискане”. Лошото е, че издаването на заповеди за събаряне не става от мен, а от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която е държавна, а лидерът на ДПС е мандатоносител и той знае, че няма държавна структура, която да иде да му събори барбекюто. Доган откровено злоупотребява с властта. Всеки нормален гражданин в България, ако е направил нарушение на строително-техническите норми, например има разрешение за пет метра, а е построил 15 или е построил незаконна сграда вътре в двора си, ще се притесни, защото ще бъде санкциониран. В случая той се държи така, сякаш се намира над закона, защото той ръководи и БСП, и НДСВ, и цялата тройна коалиция. Доган нарича себе си бизнесмен. Това е нещо, по което категорично се различаваме. Аз считам, че ако си политик или държавен служител, трябва да се занимаваш само с това. Този, който иска да се занимава с бизнес, съответно да отиде и да се занимава с бизнес. Неразграничаването на бизнес и политика води до олигархия.

Наглостта на Доган идва и от това, че старият кмет и старият главен архитект на район „Витоша”, които аз махнах заради корупция, са издали такива разрешителни или пък не са упражнили строителния надзор и контрол през времето, когато са били там. Това също ще бъда дадено в прокуратурата, защото вината не е самото действие, бездействието също е вина. Да гледаш, че се върши престъпление и да бездействаш, е също толкова осъдително, колкото да го разрешиш.


- Споменахте сливането на бизнес и политика. Може би това най-добре се видя на изборите в Сандански?
- Много хора се сърдят, че аз хваля Доган, но той е по-рутиниран политик от останалите. На последните избори в Сандански той в един момент усети, че ще стане първа политическа сила и това ще е катастрофа за партията му, защото българите ще се усетят какво им се е случило. Тогава се дръпна леко назад и пусна червените олигарси и червените кметове. В случая с местните избори в Сандански БСП има огромен проблем, защото самата структура на партията е успяла да вземе един общински съветник, а кметът, който е подкрепен от БСП и те си го брояха за червен, е взел девет. Корупцията е видна. Доган обаче се усети и хитро се измъкна назад, за да пренасочи общественото внимание върху коалицията около кмета и БСП. Трябва да му се признаят тези качества.
- Виждате ли пръста на неговия зъл гений в това, че сте част от конфликта Първанов и Станишев?
- Не считам, че съм част от този конфликт.
- Анализатори като тайнствения господин Гамизов очертаха два политически лагера в държавата – Първанов и Борисов (лошите) срещу Станишев и БСП (добрите).
- Аз съм много по-голям от тях. Към днешна дата аз съм първата политическа сила в България и нямам никаква необходимост да влизам в някакви лагери. ГЕРБ е партия, която в момента стои най-добре на политическия терен и нищо не ни кара да влизаме в подобни конфликти. Така че както и да се опитват да ни "набутват", трябва да се знае, че това си е една лична свада – между стария и новия лидер на БСП, между ортодоксалните комунисти и по-младите, между богатите и бедните в БСП, това е междуличностен конфликт кой е по-западно ориентиран, кой да е по-приближен до Америка или Русия. За да стане по-пикантен скандалът, намесват и нас. Единствените, които не ги касае този конфликт, са избирателите на БСП и техните симпатизанти и членове, защото над 90 процента от тях обичат Русия и над 90 процента мразят НАТО. Целият им съзнателен живот е минал във Варшавския договор, те си спомнят за СИВ, а пазарната икономика за тях е загниващ капитализъм.
- Какво е отношението ви към този конфликт и към това, че ви свързват с Първанов?
- Аз неглижирам този скандал поради следните причини: първо, ако извадите от нашия сайт декларацията на ГЕРБ по време на президентските избори, ще видите, че няма по-остра декларация срещу държавния глава. Второ, ние се разминаваме с президента и в отношението ни към тройната коалиция – ние смятаме, че тя е пагубна за България, а президентът хвали това правителството. Просто няма как да се разберем по този въпрос. Освен това аз съм за предсрочни избори, а той само преди няколко дни пред европейските посланици в Кърджали каза колко добро е правителството и че трябва Европа да бъде снизходителна към него. Аз не съм съгласен с това, те бяха снизходителни към нас, когато ни приеха в ЕС, без да сме изпълнили критериите. Сега искат и докладите да бъдат снизходителни с една единствена цел – да продължат да крадат пари. Виждате, че няма как да сме в един отбор на базата на тези примери.

В същото време съм длъжен като кмет на София поради дължината на неговия мандат да поддържам с президента добри отношения. След няколко месеца, когато ще има нови избори, той ще е човекът, който ще дава мандатите на правителството. Така че аз съм за нормални отношения. Такива се опитвам да поддържам и със Станишев. Програмите на всички кметове, включително и моята, минават през съответните министерства. За разлика от другите опозиционни партии, които могат да си врякат в парламента, колкото си искат, защото това им е работата, аз, когато говоря срещу даден министър или срещу неговата политика, винаги имам едно наум, че през деня ще се наложи да му се обаждам.


- Споменахте тези, които не са във властта. Има някои малки партии, които винаги си намират ракета носител. ВМРО напоследък е плътно до ГЕРБ. Ако правите патриотична коалиция с тях, ще приемете ли и партия на Ковачки за свой партньор?
- Аз не се бъркам в работата на другите партии, но не приемам и другите да се бъркат в нашите работи. Ние сме заявили самостоятелно участие на избори поради простата причина, че когато си сам, носиш отговорност за това, което правиш като политик.
- Но с ВМРО все пак имате отношения, а те от своя страна имат отношения с Ковачки.
- Тяхна си работа. Всеки си избира партньорите. Аз считам, че бизнеспартиите са погубни и ненужни, защото който иска да се занимава с бизнес, както вече казах, трябва да си се занимава с бизнес. Ако иска да се занимава с политика, да се занимава с политика.
- Ако бизнес партиите и бизнес коалициите се развиват с тези темпове и ако търговията с гласове се развива с тези темпове, на следващите избори ще има изненади. Какво трябва да се направи, за да се предотврати това?
- Трябва да се криминализира престъплението „купуване на гласове”, присъдата да е над 5 години, трябва да могат да се използват специални разузнавателни средства (СРС) и централите, които се занимават с купуването на гласове, да се отстраняват от изборите.
- Наивно е да се смята, че този парламент ще промени законите в тази посока…
- Няма да го направи със сигурност… Ето тук е още едно от различията ни с президента и с премиера. Видно е, че този парламент не приема закони, които са в нужен синхрон с проблемите на времето. Как виждате ние да сме в един отбор с такива хора? Управляващите по този начин се съюзиха и във всички важни органи на държавата, които се борят с престъпността, корупцията и далаверата. Тези органи са изцяло доминирани от поставени там хора от тройната коалиция. И с цялото си нахалство са поставени с мандат, а мандатите им са по-дълги, дори от четиригодишно управление на следващо правителство. Става дума за Висшия съдебен съвет, прокуратурата, съда, следствието, ДАНС. Сега чувам, че новата агенция за подслушване и проследяване също ще бъде с петгодишен мандат. Ако тройната коалиция иска да има стабилни ръководства на тези служби, трябва сега да седне и да ги съгласува и с нас. Иначе сами разбирате, че няма как да приемем това, което са направили.
- Възможни ли са предсрочни избори при негативен доклад на ЕС. Има ли време още за това?
- Има, разбира се. Всеки ден по-малко управление на тройната коалиция е победа за България, победа за държавата – по-малко кражби, по-малко корупция, повече доверие в партньорите. За разлика от другите, аз считам, че дори е обидно за нацията да чакаме да видим дали един доклад е негативен, или не, за да предприемем нещо. Ние всички виждаме, че тези, които управляват, не стават и че всичко е негативно. Какво значение дали в този доклад ще има две-три думички от типа „лошо”, „тежко”, „катастрофално”, или „полу-лошо”, „полу-тежко”. Коя нация би се заслушала в подобно нещо, освен нашата? Това показва, че ние сме загубили съпротивителните си сили и чакаме някой отвън да ни каже какво да правим. В случая става дума за доклада. Ако някой напише фалшив доклад, в който се казва, че всичко е супер в България, ние ще се усмихнем ли на другия ден и ще кажем ли: „Да всичко ни е наред”. Това са парадоксите на времето.


16.06.2008 г.

Софийски кметове на Канарите
Районните кметове на столицата са на специално обучение как да кандидатстват с проекти за пари от ЕС и правилно да ус­вояват средствата от

еврофондовете не къде да е - а на Канар­ските острови.

Там специалисти ги учат на тънки хватки, а специалното обучение се провежда на остров

Тенерифе. Семинарът започва днес и ще про­дължи до края на сед­мицата.

Разноските, на които са районните кметове, са на районните администрации, а не - на Столична община.

Заповедта за замина­ването им е подписана от председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов по предложение на кметската администра­ция.

Някои кметове пък са категорични, че ще пъ­туват на собствени разноски.


16.06.2008 г.

Къщите на великите като сгради в следвоенен Багдад

Псувня за Смирненски, безхаберие за Стамболов
Домът на единия хич го няма, а на другия направо пада
Модерна дограма превзема паметника на Майстора
Държавата нехае, хората се кръстят

АНТОНИЯ ЧОРЕВА

Пълна разруха. Пад­нала мазилка. Издрас­кани псувни, фашист­ки знаци или лозунги на партии по стените. На места модерна алу­миниева дограма вър­ху старите фасади.

А някои направо като сгради в следвоенен Багдад - така изглеж­дат къщите на най-ве­ликите българи, които сега са паметници на културата.

Такова е положение­то на почти всички исто­рически сгради, които така се стопанисват от държавата и общината, че приличат на циганс­ки катуни. Проверка на "Телеграф" из старите софийски улици пока­за, че къщите на едни от най-известните бъл­гари тънат в пълна раз­руха.Немарливост

Домът на известния творец Христо Смирненски, например,кой­то се намира на улица "Овче поле" 116 в цен­търа на столицата, ед­ва се крепи. На тази улица дори никой не знае на кой е тази къща и къде се намира. Само един дядо се сеща и по­сочва -"Ето я там.Тази къща, която изглежда най-стара и грозна", обяснява той. Достъпът вътре е забранен, въп­реки че къщата е музей и вътре би трябвало да се видят масата, на ко­ято Смирненски е тво­рил и леглото, на което е спал. Този дом е обя­вен за паметник на кул­турата - въпреки това той прилича на сграда, едва крепяща се като след война. Дори над­писът го няма - "тук жи­вя и твори...Има само останало правоъгълно петно, което трябва да напомни, че там е имало надпис и че къщата е музеят на Христо Смир­ненски. Боя няма, фаса­да също няма. Има само надписи, нещо като псувня, обидни думи, вероятно дори не сре­щу самия велик творец, а ей така, тъй като ни­кой не знае чия е тази изоставена къща. Има и партиен надпис - БНС. На метри от дома на Смирненски има голяма табела, която показва къде се намира домът на твореца. Също оклепана и одраскана с надпи­си табела. Жена обаче минава и въпреки лошото състояние на плаката и без дори да подозира колко по-зле изглежда музеят, се прекръства -пред твореца и великия българин.Без виновен

Никоя от институциите не знае на кой е грижата за тази къща - от Институ­та за паметниците на кул­турата твърдят, че отго­ворността е на общината и район "Възраждане" или литературния музей. От другите две институ­ции също не знаят. Фак­тът е грозна, стара, в пая­жини, неизвестна на ни­кого сграда. Великият по­ет Христо Смирненски имаше още една сграда, в която е творил и беше паметник на културата в

столицата - на ул. "Отец Паисий" 87. Нейната съд­ба обаче вече е само в ис­торията. Тя падна, непод­държана и накрая дори опасна за живота на ми­нувачите.

Забравен

Още по-голямо е безоб­разието към дома и па­метта на Стефан Стамболов. Само историята помни къщата му, но не и хората. Причината - до­мът му дори няма надпис и табела - тук живя... А сградата всички я знаят, поне тези, които се инте­ресуват. На ул. "Раковс­ка" 122 се е намирала къ­щата на големия българс­ки държавник и политик Стефан Стамболов. Къ­щата е строена през 80-те години, на XIX век. Тя е била двуетажна, с прос­торен, добре поддържан вътрешен двор. Там Стамболов приема като министър-председател министрите от своя каби­нет. Понякога в неговия дом се провеждат и засе­дания на Министерския съвет и са се вземали важни политически ре­шения. Там е пренесен веднага след извършено­то срещу него покуше­ние. След неговата смърт обаче жена му Поликсени Стамболова с децата си живее в къщата до нейното разрушаване през 30-те години на миналия век. В построената на нейно място през 1931 г., жилищната кооперация, носеща неговото име, тя живее със синовете си Константин и Асен,успя­вайки да запази голяма част от богатия архив и личните вещи на мъжа си. Сега обаче това е ед­на обикновена коопера­ция, почерняла от време­то и неподдържана. И ня­ма дори надпис. "Добре е да се постави табела, че на това място е живял ве­ликият Стефан Стамбо­лов", коментираха обаче

пред "Телеграф" от Наци­оналния институт за па­метниците на културата. Пари за една табела ня­ма, но на това апетитно място всеки има пари да строи. Точно до дома на Стамболов ще се строи супер модерен офис -сграда за милиони.

Приобщен

Домът на друг известен нашенец - Владимир Ди­митров - Майстора пък се оказа умно приобщен към цивилизацията. Къщата, в която художникът е жи­вял и творил в столицата,

се намира на улица "Ва­шингтон" 36. Точно до Женския пазар. Миризма­та е силна, а къщата зао­биколена от висящи меса и живи кокошки. Въпреки това обаче на нея има над­пис, запазена е, но влезеш ли в двора, се вижда как архитектурата й е омаза-» на. Модерна алуминиева дограма опасва половина­та фасада, уж защитена от закона. Никой не знае кой е собственикът, а и ни­кой не отваря вратата.
Според закона
И троха да падне от паметник, веднага се оправя
Според чл. 22, ал. 1 от Закона за паметниците на културата и музеите: "Който узнае за повреждане или разрушаване на паметници на културата, е длъжен да съобщи в 3-дневен срок на съответната община или кметство, или на най-близкия музей". Собствениците и наследниците обаче също имат грижата да поддържат сградата. Съгласно чл. 2 от Закона, паметниците на културата са общонарод­но достояние и се намират под закрилата на дър­жавата.
Милион за Яворов, 100 години Яблански
Къщата на поета Яворов на улица "Раковска" съ­що започна да се руши. Тя обаче има нов собственик - фонда "Екуест", който обяви, че е готов да вложи 1 милион лева и да възстанови паметта на твореца, и да превърне в музей рушащата се сграда.

В края на миналата година бе направен поредни­ят опит да бъде спасен домът на друг велик бълга­рин - Яблански на бул. "Цар Освободител" №18. То­ва е един от малкото останали архитектурни бисери в столицата, който стана миналата година точно на 100 години. Едни казват, че зад падащата сграда стоят интереси на фирма, която е собственик и коя­то иска да вдигне бизнес център на апетитното мяс­то до жълтите павета и затова чака старата къща нарочно да падне. Други казват, че състоянието й е такова заради нехайство.


Едни едва кретат, други съборени
Хиляди са старите сгради у нас, които са паметници на културата. Масово се случва обаче да се посяга именно на такива здания, които кри­ят история и имат важна културна стойност. Някои от тях обаче вече са имали участта да бъдат съборени, а за други се водят тежки битки. Сред загубите са домът на Петко и Лора Каравелови, която се е намирала на площад "Славейков". Това е честа практика у нас и така ценните и исторически сгради изчезват една по една. Практиката по света е съвсем различна, там сградите на великите хора се пазят и поддържат, а у нас дори не се знае къде са и какво се случва с тях. В София има общо 1615 единични паметника на култу­рата, повече от половината са на те­риторията на "Средец". 85 са групо­вите паметници на културата. 148 са от национално значение, има два обявени резервата - исторически, обхващащ територията на древна Сердика и градинско-парков -денд­рариумът в Борисовата градина. 145 са археологическите паметници, 229 художествените, един е включен в световна листа.15.06.2008 г.

МВР дава София на съд
Столичната община има да плаща половин милион лева на МВР за охрана на сметището в Суходол по време на протестите, но отказва да се издължи, заяви вчера вътрешният министър Михаил Миков. Вместо пари Бойко Борисов му пратил писмо с отказ. Ще се съдим, категоричен бе Миков. "Всички по-леки прояви се охраняват от частни фирми и от "Егида". Но по-големите и рискови като спортни прояви и демонстрации - от МВР. В София полицаите са натоварени повече и в момента уточняваме критериите за заплащането им. То трябва да бъде по-високо. Заради малкото пари някои от конкурсите за полицаи се провалят поради липса на кандидати", заяви Миков. Според Закона за МВР полицията трябва да пази обществото, коментира кметът. Какви пари трябвада да получи тя, за да си изпълнява задълженията, попита той. Работа на Миков е да се разкриват убийствата, изтъкна Борисов. Проблемът с арогантното и демонстративно поведение на хора от сивата икономика не е най-страшното, каза още министърът. МВР можело да се справи с блокирането на движението от паркирани пред лъскави заведения автомобили. Но мафията е не само в сивия, но и в белия сектор. Голяма част от престъпниците имат и легален бизнес, обясни Миков. Той поиска митниците, данъчните и инспекциите по труда да се обединят срещу бандитите, защото това не е по силите само на МВР.

Първолета Цветкова


16.06.2008 г.

Половината школа без пукнат лев наесен
СОФИЯ. Почти половината от софийските школа ще посрещнат 15 септември с 0 лева в сметките си за издръжка. Парите в делегираните бюджети, които им дава държавата, са сметнати така, че едва стигат за заплати на учителите. 80 на сто от т. нар. държавен стандарт отива за месечни възнаграждания. Останалите 20% са за текущи ремонти, отопление и всички други нужди в школата. Учебните заведения са си свършили средствата в това перо още в края на първото тримесечие. Не е ясно обаче с какво ще посрещнат първия учебен ден.

Въпреки че не й влиза в задълженията, миналата година общината дозакърпи бюджетите на училищата с 6-7 млн. лева, обясни зам.-кметицата Йорданка Фандъкова. Тази година пък за 2,5 млн. лева поема охраната, която също би трябвало да влиза в "държавната отговорност".

Чакаме просветното министерство да разпредели 21 млн. лева, от които София вероятно ще получи 2%, допълни Фандъкова. Тя е убедена, че и през есента градската управа отново ще трябва да помага финансово на учебните заведения.16.06.2008 г.

Четири лоши и една добра новина
Спас Спасов

В първите дни на юни дребен, прошарен мъж около четиридесетте разсеяно разглежда изложението на луксозни яхти, подредени край варненския кей. Недалече от него, придружен от градските първенци, набързо минава и министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Възедър бодигард в сив костюм бавно се разтапя под обедното слънце. Добре, че е бризът.


Двойникът на Котоошу със слушалка в ухото не охранява Мутафчиев. Държи под око прошарения мъж и пет пари не дава за суетнята около министъра. Човекът, когото пази, се казва Марин Митев. В края на миналата седмица името му заедно с тези на Тихомир Митев и Иво Каменов, основни собственици на групата ТИМ, неочаквано се появиха в статията "На дивата граница на Европа. Как България се бори с организираната престъпност", излязла в петък във "Файненшъл таймс".
В текста се припомня, че тримата, смятани за най-богати хора в България, "са служили във военноморските части и влизат в бизнеса в началото на 90-те години, първоначално в охранителния и събирането на дългове". Четвъртото посочено име е на Васил Божков. "Коренът на проблемите е в трудния преход на България след комунизма - страната страдаше от особено репресивен комунистически режим, чиито спецслужби навлязоха в бизнеса", уточнява авторът на статията.
Публикацията във "Файненшъл таймс" излезе броени дни след интервюто на премиера Станишев за вестника, в което предупреди, че негативен доклад на Еврокомисията ще засили позициите на политическите екстремисти в България, и само ден преди президентът Първанов да го нападне открито с интервю във в. "Труд". Търсенето на пряка връзка между двете събития е в сферата на политическия мистицизъм. Индиректните аналогии обаче са съвсем друго нещо.
В "гранични общества" като българското, както го определя Огнян Шентов от Центъра за изследване на демокрацията, неофициалното публично свързване на факти от политическия ъндърграунд е всъщност размяна на криптирани послания, код за несанкционирано гражданско оповестяване. След това интервю президентският проспект става прозрачен и ясен. Обемът на отговорите му, посветени на "интересите в енергетиката" и АЕЦ "Белене", надхвърля критичния. А и дебатите за съвпадащите политически интереси на Първанов и Борисов вече текат открито в т.нар. публично пространство.
Сенките на "Човека от народа"
"Качествата на хората често зависят от тяхното минало, казва Бойко Борисов в интервю за френското списание "Политик ентернасионал" (Politique internationale), публикувано в началото на миналата седмица. Президентът Георги Първанов е израснал като мен - просто, на улицата. Докато министър-председателят Станишев е ходил на училище с мерцедес без регистрационни номера." "На футболни срещи, при които с Бойко Борисов сме били в един отбор, обикновено сме побеждавали.
Не знам кой иска насила да ни събере в политиката", отговаря Първанов от страниците на "Труд" два дни по-късно. Думите му са провокирани от изявленията на появилия се като спуснат с парашут в медиите анализатор Стефан Гамизов, който поставя Първанов в лагера на недемократите заедно със столичния кмет. Същинският смисъл на коментара на президента е в тона му и в путинеещата политическа арогантност, която досега той винаги е избягвал и в случая не случайно използва.
Тежките внушения, които бяха направени от него (Стефан Гамизов) в публичното пространство - за енергийната мафия, за връзките с политиката, трябва да станат предмет на разследване от страна на ДАНС, казва президентът и в следващия момент буквално повтаря въпроса, зададен от Борисов преди седмица с телефонно включване в предаването "На четири очи" по "Нова телевизия": защо медиите дават трибуна на Гамизов. Същественото допълнение в обаждането на Борисов бе: "Ще раздаваме шамари, когато дойдем на власт."
Власт на здравите сили
И без медийното оживление на изминалата седмица вече е ясно - очакваният юлски доклад на ЕК ще е тежък. Проектът на ЕС за България, макар и деликатно, все повече се доближава до идеята за някаква просветена форма на протекторат, при който икономиката, политиката и сигурността да бъдат вкарани в схема, гарантираща по-бърз напредък и необратимост на европеизирането.
Но подобен сценарий би объркал напълно сметките на "национални лидери " като и Първанов и Борисов, които "вече седем години са № 1 и 2" и няма основание да се смята, че биха се отказали от дългосрочните си и стратегически политически проекти. Затова президентът бърза. Атаката му към провинилия се очевидно с някакво непослушание Станишев показва, че войната ще е "отечествена", без опция за загуба и без милост към дезертьорите. "Клубът на богатите", очертан от статията във "Файненшъл таймс", също ще изпита дискомфорт в "интерната" на едно тотално европопечителство. Затова алтернативата вече се очертава като власт на здравите патриотични сили, а за нея най-добре е република като тази на Путин. И по възможност ипотекирана срещу монополна енергийна обезпеченост.

Четири стълба


Изглежда на ролята на България на троянски кон в ЕС се придава фундаментално значение. Без нея сегашните силни на деня губят пътя, перспективата. Затова може спешно да им потрябват криза и предсрочни избори - нужни са, за да бъдат сглобени гръбнаците на бъдещата парадемократична, супердвулична и свръхуправляема държава на воюващи помежду си автономизирани гранични общества.
Основният стълб, на който тази държава трябва да се опре, е добре охраняваният "национално отговорен капитал", който вече започна изграждането на политическата си идентичност чрез поникналите като гъби преди последните местни избори партии в почти всички по-големи градове в страната.
Вторият стълб в стратегията е псевдодемократизираният като православно-патриотичен социализъм на хората, израснали "просто на улицата". За тях нашамарването е педагогика на политическото превъзпитание. Масите го аплодират, защото подобна илюзия за бързо провораздаване не е затормозяваща интелекта за разлика от "високата разделителна способност", която изисква една реална демократична система.
Третият стълб са сдруженията на патриотични интелектуалци като Иван Гранитски, който продължава публично да се пита "Какво й е лошото на путинизацията", приканвайки ни да помислим върху печеливша аналогия от типа Първанов - Борисов като Путин - Медведев.
Четвъртият - медиите.
Добрата новина е, че два дни след президентското интервю в "Труд" Станишев все пак отлетя за Вашингтон, откъдето ще замине за Брюксел.


16.06.2008 г.

Четири компании ще чистят междублокови пространства в София
Столичната община избра четири компании за изпълнението на услуги по почистването на междублокови пространства и други терени от територията на общината.

Фирмата „Снежанка Наумова-Евелина Новакова“ ще чисти в кварталите „Овча купел“, „Красна поляна“, „Илинден“, „Възраждане“, „Слатина“, „Изгрев“, „Студентски“,

„Средец“. Компанията „Еко Ресурс-Р“ ще извършва услугите по почистване в „Люлин“, „Връбница“, „Нови Искър“, Банкя. Районите „Надежда“, „Сердика“, „Подуяне“, „Оборище“, „Кремиковци“, „Витоша“, „Триадица“, „Лозенец“ и „Красно село“

ще се почистват от „Трансеко“. „Кид-Импекс“ ще чисти в „Младост“, „Искър“ и Панчарево.Стойността на договорите не се посочва.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница