Г. Бунт за по-високи заплатиДата20.07.2018
Размер99 Kb.
#76860


17.09.2008 г.

Бунт за по-високи заплати
Масово служители на Столичната община про­тестират за по-високи заплати. В писмо, придру­жено от протестна под­писка, служителите на администрацията във "Витоша" се присъединя­ват към исканията на слу­жителите от останалите районни администрации за най-малко сто процентно увеличение на основ­ните заплати. Причини за исканията на чиновници­те са ниската мотивация заради малката работна заплата. Според подпи­салите писмото при се­гашния размер на основ­ните заплати районната администрация може да остане без кадри, пред­вид високата квалифика­ция на персонала. Най-ниската средна работна заплата за район стана 544 лева.

17.09.2008 г.София си натриса нов частен монопол
Таня Петрова

Скандален конкурс за управлението на уличното осветление на София в следващите 10 години раздели съветниците в комисиите на СОС. Общината се кани да даде на частник стълбовете срещу обещани икономии в сметките за тока. София обаче не знае нито колко точно ще инвестира частникът, нито в какво и защо, предупреждават съветници.

Както "Сега" писа, общината предлага бъдещият изпълнител да инвестира до 150 млн. лв. в светлините на града за 5 години. Това е сумата, която София би изхарчила по това перо за 10 години при сегашните нива на разходите. Общината ще продължи да плаща ежегодно по 15 млн. лв. на частника, но ще пести от ток заради ударното монтиране на енергоспестяващи осветителни тела. Очаква се годишната икономия да бъде 2 млн. лв. и ще се дели поравно от община и фирма.

Липсата на яснота по сумите предизвика остра критика от страна на съветниците. "Изобщо не е ясно какъв ще е размерът на инвестициите - нито колко ще струва подмяната на крушките, нито колко улични стълба трябва да бъдат сменени", коментира Вили Лилков от ДСБ. Той отхвърли аргумента на администрацията, че това трябва да бъде преценено от самите кандидати.

"Тази сделка е равносилна на скрита концесия и само привидно използва елементи на така наречените еско договори за енергийна ефективност, в които се печели от икономии. По обем на сделката тя е на трето място след метрото и боклука, а София не поставя никакви конкретни искания към бъдещия частник", коментира предложението съветникът от СДС Иван Нейков. Според него осветлението на града е и естетически въпрос и София не може да си позволи да даде на частник да прави каквото си иска. Бюджетната комисия на общината за втори път отложи решението.

17.09.2008 г.Ремонтираното Околовръстно потъна под водата
Тържествено откритият преасфалтиран булевард "Сливница" направи първата си поразия
Николай Марченко

Разширеното Околовръстно шосе, което струва вече 100 млн лв. на данъкоплатците, не издържа на първия есенен дъжд. На новопостроеното южно платно на отсечката между Бояна и Драгалевци водата се стича свободно по тротоара и върху пътното платно. На няколко километра от това място онзи ден столичният кмет Бойко Борисов откри две временни отбивки с цел да се облекчи поне малко трафикът в София.

Причината за потопа е, че на това място липсват канавки. Иначе наблизо е отворът на колектора, който трябва да събира под шосето водата от Драгалевци. Колекторът е препълнен.

Тази част от разширението на Околовръстното се изпълнява от съдружника на "Главболгарстрой" - компанията "СК 13 Пътстрой". Според главния архитект на "СК 13 Пътстрой" Стефан Стоев канавки липсват и в проекта. Според него пропускът е на проектанта на възложителя, който вече бил уведомен с писмо. Възложител е МРРБ.

Въпросната отсечка се прави от една година, а локалното платно, което е засегнато от дъжда , бе добавено по-късно в проекта. "Последствията от още един дъжд могат да бъдат сериозни", смята Стоев. Проблемът е в това, че земята зад тротоара, където трябва да се направят канавки, има собственици и е нужно време за отчуждаването й. "В случай на повторен валеж ще се наложи да правим временни канавки, за да отведем потока, с риск да навлезем в чуждата собственост", обясни той.

Другото платно на тази отсечка трябва да е готово и отворено за движение през октомври. Там също няма канавки. "Работата върви по план. Не може и да става дума за разточителство на време", твърди Стоев.


КАНАЛИЗАЦИЯ

Повредена канализация порази и друга гордост на Бойко Борисов - новоремонтираната част на булевард "Сливница", която също бе открита от него тържествено наскоро. При асфалтирането работниците засипали и канализационните шахти, от което пострада частна ветеринарна клиника. Тя се намира в мазето на стара сграда на ъгъла на "Сливница" и "Братя Миладинови". "Цялото мазе се напълни с вода от канализацията и миналата седмица се наложи да викаме техника, за да се отпуши", каза собственичката на клиниката, която не пожела да каже името си. Докато дойде техниката, й се наложило да чака няколко дни. "Няма смисъл да се искат някакви обезщетения заради стоката, която се наложи да изхвърля", твърди тя. "Проблемът не е в това, че се случи, а в това, че никой не иска да поема отговорността", смята жената.


17.09.2008 г."Топлофикация" вече спира водата и при 1 длъжник
Христо Николов

Въпреки официалните обяснения на столичната топлофикация, че е спряла топлата вода само на блокове, в които 100% от живеещите не плащат, се оказа, че мярката е засегнала и блокове, в които само 1 човек не си е платил сметките. Това често става и без да се изчака законният 15-дневен срок хората да се издължат. Дружеството е открило и специален телефон за информация за затворените абонатни станции, на който служителка чистосърдечно обяснява защо и как се прави всичко това.

"Дори един човек да дължи нещо в блока, спираме абонатната станция. Защото днес в България всеки, който ползва нещо, трябва да го плаща", отсича служителката на телефон 958 68 08, където се дават разяснения за положението. После обяснява, че графиците за спиранията се правят така, че да е удобно на техниците, които първо обикалят да разлепват съобщения, а после спират абонатните станции. Гледали общо взето да предупреждават сградите, в които дългът е над 5000 лв., макар че имало и сгради, в които не е плащано "от Балканската война насам".

Обитателите на два входа в блок 111 в "Обеля" обаче по данните в сайта на топлофикация имат 37% събираемост, а водата им е спряна, и то на другия ден, след като са разлепени предупрежденията. "При тая липса на правила не е ясно дали пак на някого няма да хрумне да спре топлоподаването и на блок, в който всички си плащат. Действат като башибозуци, а няма никога да си съберат по този начин парите, защото за много от тези милиони отдавна е изтекла 3-годишната погасителна давност", коментира вчера председателят на Федерацията на потребителите в България Павел Кърлев.

Днес ръководството на столичната топлофикация ще дава обяснения за действията си пред депутатите в зала "Запад" на Народното събрание. Срещата се организира от БНД, чиито народни представители от няколко дни събират информация за блокове, в които топлата вода несправедливо е спряна.

"Ситуацията е сложна и затова избираме за спиране сгради, в които има лоши длъжници. Изчакваме ги 15 дни, макар че това са задължения, които са трупани от години - какво да изчакаме още, да стане катаклизъм ли?", реагира зам.-шефът на "Топлофикация София" Стефан Дочев


РАЗМИНАВАНИЯ

Първата закана да отреже жилищни сгради от топлото, софийската топлофикация направи на 27 август, а затвори първите абонатни станции още в понеделник на 1 септември. Това е първото от серията разминавания между обясненията на дружеството и действителността.

Другото засяга подаването на газ. От няколко дни "Булгаргаз" твърдят, че са намалили с 35%, т.е. с една трета, количествата природен газ в сравнение с нормалното за този сезон, а от "Топлофикация София" твърдят, че са спрели топлоподаването само на 40 сгради от общо 15 277.

17.09.2008 г.Градът на забраните
Животът в София става все по-парадоксален в унисон с въвежданите нови и нови ограничения от общината
ТАНЯ ПЕТРОВА

Ако чужденец или студент по право след 100 години си направи труда да се информира за действащите общински забрани в София през 2008 г., би останал потресен. Но обикновено от толкова голяма дистанция много неща от миналото изглеждат непонятни или комични.


Проблемът е, че ние, съвременниците на въпросните норми, ги възприемаме по аналогичен начин.

За идните поколения ще бъде трудно да вникнат в смисъла на изричната забрана за миенето на стъкла по кръстовищата, за изсипването на взривоопасни съединения в канализацията (спомнете си трагичния инцидент с учителката по химия), за бъркането на бетон на територията на гробищата и прочие.

Съдейки по забранените от общината дейности, спокойно можем да заключим, че населението на столицата се състои от терористи, заети поединично, но в крайна сметка масово, да взривяват всичко общо чрез нови и нови подривни методи. Вярно, парадоксално дългият списък със забрани може да се дължи и на юридическо скудоумие в общината, но ако приемем, че правото се опитва да регулира съществуващи в обществото отношения, картината е отчайваща. Нещо повече - колкото по-модерно става обществото, колкото по европейци стават софиянци, толкова повече набъбва списъкът с ограничения. Скоро забраните ще станат така многобройни, че ще е по-лесно да се изброи кои са позволените на столичани неща.

Краткият преглед на нововъведените в последните години забрани дава


интересен поглед към европеизираща се София
2008 г. - проектозабрана за миене на автомобилни стъкла по кръстовищата. Пак 2008 - забрана за хвърляне на предмети от прозорците. През 2004 г. - забрана за влизането на МПС в дворовете на училища и детски заведения, забрана за поставянето на кашпи, вериги, ленти и други предмети и съоръжения върху уличните платна и тротоари и затварянето им с бариери. Можем само да сме благодарни, че общинският съвет не е действал твърде чевръсто в нормотворчеството и е променял наредбата за общинския ред само на три пъти от 1993 г. насам.

Опитът на общинските юристи да изброят изчерпателно всичко забранено и да предугадят хрумванията на гражданите терористи водят до откровено безумни и безкрайни изреждания. В този страх от гражданите самата дефиниция на общото се оказва невъзможна. Така например срещу забраната за нарушаване на обществения ред в държавни, културни и увеселителни заведения общината е счела за необходимо подробно да посочи всичките й пространствени измерения - "театрални, циркови и киносалони, музейни сгради и зали, художествени галерии, игрални и спортни зали, игрища и стадиони, заведенията за обществено хранене, обектите за търговия и услуги". Списъкът явно не е достатъчно подробен, защото тази година се е наложило в него да бъдат добавени и училищата, детските заведения и обредните домове. По забранените за чупене неща пък спокойно може да се съди за степента на благоустроеност на София. Чудно как "Ъпсурт" не са се сетили да творят музикална история върху общинските наредби - нещо в стил "забранява се повреждането на светофари, ограждения, съоръжения".

Детайлно формулираните забрани за по-сигурно са преповторени в няколко наредби, разбира се, с
цената на нормативен абсурд
Така например забраната за продажба на пиротехнически изделия без разрешение по новата проектонаредба за обществения ред може да се санкционира с глоба до 5000 лв. за физически лица. Ако нарушителят обаче бъде санкциониран за същото прегрешение по наредбата за търговската дейност, санкцията е до 500 лв.

Абсурди има и в самото естество на забраните. Така например още от 1994 г. в София е забранено миенето на балкони и автомобили с питейна вода и се изисква ползването на местен водоизточник. Тъй като въпросът за броя на местните водоизточници на територията на София е риторичен, излиза, че балконите на столичани следва да са мръсни. В тоя контекст една столичанка вече реагира: "Тази вода, дето тече от чешмата вкъщи, питейна ли я водят?!"

Черешката на нормотворческата торта е забраната за изстудяване на питиета с питейна вода - сякаш някой някога може да установи това нарушение и да го санкционира по-добре от концесионера "Софийска вода" и сгорещената за сметка на студеното питие фактура в края на месеца. Весела е и една от забраните по адрес на градския транспорт - пътуването на лица със замърсено облекло, създаващо дискомфорт на останалите. Нейсе, този текст отпада в новата проектонаредба за обществения ред наред с указанието, че качването в транспортните средства може да става през всички врати! Какво ли означава всичко това - че сме станали по-угледни и способни да се ориентираме към вратите в транспорта ли?

Стигаме и до въпроса със


спазването на безбройните забрани
Публично известно е, че в София на практика контрол няма. Контролиращите институции са също толкова безчет, колкото и ограниченията, но полза - никаква. Експертите на столичния инспекторат са заети предимно с дебнене на концесионера по чистотата, напук на всякакви уверения за джипиес системи и електронен контрол. Събраните от тях глоби не стигат за нищо и се налага столичани да издържат инспектората със събираната такса за боклука - нищо, че на хартия той трябва да следи за всички нарушения по гореизброения списък и още толкова. Тук общината прибягва към яловата на родна почва практика на рекордните глоби, целещи да стреснат на хартия никога несанкционираните.

Въпреки тези колективни алибита - слаби институции и лоши наредби, за въпроса "Как ще живеем в този град на забраните?" има място. Преди всичко останало това е въпрос в първо лице, единствено число. А в обидно дългия списък от забрани понякога се оглеждам и аз :)
17.09.2008 г.

София расте, но и грознее

Миграцията е процес, който трябва да се управлява
ВСЯКА година в София се регистрират между 25 000 и 40 000 нови жители, каза тия дни столичен зам.-кмет. Така градът офи­циално вече надминава 1,3 млн. души. Ако прибавим нерегистрираните, както и временно пребиваващите строителни и други работ­ници броят може да скочи и до 1,5 млн. жители.

Цифрите са стряскащи за България и си мисля да­ли в нечии управленски глави вече не се върти при­зракът на софийското жи­телство? За "временно ограничаване на заселването в столицата и някои градове", каквато горе-долу беше формулировката на забраната преди 10 ноември 1989 г.

Тази забрана си беше жи­во крепостничество дълги години, променяше или на­право съсипваше много чо­вешки съдби. Георги Ми­шев, вече известен писател и сценарист, също дълги години работи в Киноцен­търа без софийско жител­ство. И когато веднъж каз­ва на някакъв чиновник, че му трябва жителство, за да има дом и човешки условия за писане, оня казва: "Ами вземи лист, седни на оная маса в приемната и си пиши разказите..."

Разказвам тая история за по-младите читатели с по­желанието никога да не се сблъскват с "параграф 22" на родния тоталитаризъм, когато не можеше да полу­чиш софийско жителство, дори ако си спечелил апар­тамент в столицата от ло­тарията.

Растежът на градовете заради миграция е свето­вен процес и той не може да се спре със забрани, просто трябва да се управлява. Включително и от родните градоначалници.

Когато е проектиран центърът на София, по улиците й са се разминава­ли само файтони и никой не е предполагал стълпотворението от коли след по-малко от сто години.

И по времето на социа­лизма държавници, архи­текти и градостроители не мислеха много перспек­тивно. Тогава бяха вдигна­ти "спалните на София", както наричат кварталите Младост, Люлин, Дружба и други. Но те бяха проектирани лошо, без широки бу­леварди и удобни улици, без добра инфраструктура.

По времето на демокра­цията обаче върху растя­щата и нестарееща снага на София бяха нанесени най-грозните рани. Не знам как са раздавани разрешения­та за строителство, но дори Младост, където централ­ният булевард можеше да бъде разширен, остана без добра инфраструктура. Свободните пространства бяха застроени хаотично, на парче, без никаква идея за модерна организация на градското пространство.

Хаотични и безцдейно са построени и продължават да се строят и всички нови квартали в столицата - Витоша, Манастирски ливади, Малинова долина и др. " Върхът на безумието оба­че са дадените разрешения за строителства в Драга­левци и Симеоново на жи­лищни кооперации, които ще бъдат на септични ями.

Преди хората идваха в София с аргумента, че не искат повече да газят калта в родните си села и провин­циални градчета. Днес за­селниците в новите кварта­ли газят кал като за светов­но, защото в повечето от тях дори няма проектирани улици, за асфалтирани да не говорим.

Ако изключим крими-контингента, който идва в София, за да търси прикри­тието и анонимността на мегаполиса, повечето от^ другите хора идват в Со­фия поради икономически причини. Те не биха напус­нали големите си къщи в провинцията, за да живеят на квартира в столицата, ако имаха препитание по родните си места.

Затова развитие на ико­номиката и нови производ­ства в страната ще спрат притока на народ към сто­лицата много по-сигурно, отколкото всяка забрана. Но управляващите на всич­ки равнища не мислят дър­жавнически и перспектив­но, защото не знаят дали ще управляват повече от един мандат. Затова, дока­то са власт„гледат да опле­тат преди всичко личната си кошница. По-лесно е да даваш всякакви разреши­телни, отколкото да строиш модерна инфра­структура.
17.09.2008 г.

Путин привиква на килимчето Сергей

Руският премиер демонстративно отказа да се видят на 4 очи

СОФИЯ. Владимир Путин привиква на червеното килимче Сергей Станишев. Руският премиер ще го хока заради забавените енергийни проекти Бургас-Александруполис, "Южен поток" и строежа на АЕЦ "Белене".

Разпитът в резиденция "Ривиерата" в Сочи ще е в четвъртък. Путин ще държи сметка на Станишев и заради неизплатените от "Булгаргаз" пари на "Газпром". Плащанията се бавят, защото кабинетът не е в състояние да се оправи с топлофикациите в страната, които имат зловещи борчове за газ. За да постави Станишев в ъгъла, Путин демонстративно отказа да се види с него на 4 очи. Станишев ще трябва да чуе тежки думи и от вицепремиер, министър и зам.-министър.

До Станишев пък ще застанат посланикът ни в Москва Пламен Грозданов и експертката по Русия във Външно министерство Мая Драганова.

Путин ще отдели време на българските си гости колкото за един чай.

Руският и българският премиери ще се видят в навечерието на 7-ия международен инвестиционен форум, който започва в петък в Сочи. Путин ще открие конференцията, за която са се записали над 10 000 бизнесмени от 36 държави. Представители на около 50 родни фирми ще се включат във форума. На първия панел в петък руснаците ще обяснят какви са възможностите за инвестиции в Сочи покрай предстоящата зимна олимпиада през 2014 г.
17.09.2008 г.

Столична община дотира бюджетите на училищата

Една четвърт от софийските общински училища вече са изразходвали делегираните им от държавата бюджети и на прага на новата учебна година се налага дофинансиране от Столична община. Това каза вчера ресорният зам.-кмет Йорданка Фандъкова. В такова положение са изпаднали например 92-ро ОУ в "Красна поляна", 65-о ОУ в "Искър", 152-ро ОУ във "Витоша" и 202-ро ОУ в "Панчарево", където има сериозни затруднения и при изплащането на заплатите на персонала. В други 31 учебни заведения средствата са изчерпани на две трети, каза още Фандъкова. Общият брой на учебните заведения на територията на столицата е 176. За да протече нормално учебният процес, в общинските училища до края на календарната година е необходимо допълнително финансиране. Столична община ще осигури за тази цел над 6 млн. лв., обеща Фандъкова. Преди месеци МОН осигури допълнително около 2 млн. лв. от държавния бюджет, които също са се оказали недостатъчни.

Относно столичните детски градини Фандъкова съобщи, че с освобождаването на отдадените под наем помещения, предназначени за забавачки, както и с разкриването на нови групи в съществуващите такива, местата са се увеличили с общо 1040.17.09.2008 г.

Вместо 2,3 млн. лв. столицата трябва да плати 4,3 млн.
Силистра поиска за балите двойно
Вангелина МИХАЙЛОВА

София ще трябва да плати на Силистра почти двойно повече пари за това, че ще приеме балите със смет.

По предварителна инфор­мация депонирането на тон смет край Дунава щеше да струва на столицата 13 лв. Но силистренци вдигнаха цената на 24 лв. Това озна­чава, че вместо 2,3 млн. лева София ще даде 4,3 млн.

За повишението на тари­фата съобщи пред „Труд" вчера кметът на дунавския град Иво Андонов. Той уточ­ни, че новата цена е заложе­на в договора за извозване на 180 000 т опакован боклук. Повишението трябва да се реши от общинския съ­вет. Договорът със София вече бил готов и парафиран от Андонов, който вчера бе­ше в столицата. Очаквало се кметът Бойко Борисов да подпише, след като се върне от Израел днес. Документът обаче ще влезе в сила след 25 септември, когато ще има и решения на двата общин­ски съвета.

По-високата цена се нала­гала заради допълнителни­те разходи, които трябва да се направят за софийската смет. На депото щяла да се изгради клетка с всички нужни инсталации и систе­ми, която ще поеме балите.

Била нужна и нова техника, която да обработва допъл­нителния боклук - 2 булдозера, багер и компактор (ма­шина, която мачка и уплът­нява сметта).„У нас има доста сериозни кметове, като например си­листренския Иво Андонов, който може да реши пробле­мите на своя град, но да по­могне и на София. Ако той можеше да дойде и да опра­ви трафика в столицата, ще­ше да бъде чудесно." Това заяви вчера президентът Георги Първанов. И добави за диалога си с Борисов: „Няма да продължа с такива дребни престрелки и на та­кова ниво".


17.09.2008 г.

ГЕРБ-Пловдив иска повече правомощия за районните кметове
Елин Андреев

Пловдивските общински съветници от ГЕРБ, „Атака" и десните партии са внесли извънредно предложение, което предвижда част от имотите, които са собственост на общината, да бъдат предоставени за управление от кметовете по райони. За това алармираха общински съветници от "Коалиция за Пловдив". Според председателя на групата на представителите на левицата в местния парламент Николай Радев по този начин от ГЕРБ отвръща на смяната на заместник-кмета по стопанските въпроси Георги Григоров. Чрез предложението новото мнозинство в Общинския съвет ще изземе част от функциите на заместник-кмета по общинска собственост Петко Атанасов, който е от ВМРО. Радев отново припомни, че районните кметове от ГЕРБ са четирима от общо шестима и по този начин ще получат възможност да се разпореждат с голяма част от общинското имущество в града под тепетата.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница