Г. Чешките контейнери за боклук били по-евтиниДата02.06.2018
Размер63.39 Kb.
#70853


04.03.2009 г.

Чешките контейнери за боклук били по-евтини
Контейнерите, които концесионерът „Чистота-Искър", внася от Чехия, са по-евтини от българските.

„Една кофа от чужбина н и струва 400 л в., докато от България я вземаме за око­ло 450 лв. Основната при­чина да вземаме съдове от Чехия обаче е, че родните производители не могат да изпълнят всички поръчки", обясни .пред „Труд" шефът на „Чистота-Искър" Павел Граматиков.

Новият концесионер по­стави вчера 150 нови кофи в „Люлин" и 200 в „Триадица". В „Овча купел" били по­зиционирани 90% от съдо­вете, увериха от общинско­то дружество. Предстояло и поставянето на малките кошчета по тротоарите.

В същото време старият концесионер „Новера" из­тегли вчера 1800 контей­нера от „Триадица" и 5600 от „Овча купел".

„Кофите, които вдигаме, ще бъдат насочени към останалите 19 района, кои­то обслужваме. Бройката на съдовете обаче няма да бъде увеличавана - счупе­ните и старите контейнери ще бъдат заменяни с тези, които сега си прибираме", обясни говорителят на „Новера" Димитър Димитров.

Той поясни, че концесио­нерът бракува по 100 кофи на денонощие. „Ще атакуваме ударно купчините боклуци, които са се натрупали. Пускаме 40 метачки", каза още Граматиков. Той увери, че до 7 март положението с боклу­ка на София ще се нормализира.
03.03.2009 г.

Боклукчийска смяна на местата

ВОЛФ ВДИГА, ТИТАН СЛАГА, ПОМИЯТА НА УЛИЦАТА
МИЛЕН ИВАНЧЕВ

След като онзи ден жк "Люлин" остана без ко­фи за боклук, вчера тъм­нокожите служители на фирма "Волф" ометоха препълнените с помия контейнери и от жк "Младост". Екип на "Телеграф" об­ходи два от столичните квартали, в които боклукът сменя собствениците си. Мизерията бе малко по-потискаща от обикновено. Улиците бяха задръстени от смет, а десетките без­домни кучета - озверели при подялбата на допъл­нителната плячка. Между тракащите със зъби четирикраки бездомници уме­ло балансираха купища клошари, които бяха пре­пълнили самоделните си колички с неочаквани сък­ровища.

Младост"

Въпреки че чисто новите пластмасови контей­нери на временните кон­цесионери "Титан" бяха поставени на някои мес­та, улиците на жк "Мла­дост" тънеха в помия.

Служителите на "Волф" товареха нежеланите от общината стари кофи в камиони и доволно пози­раха. "Ха, шнимай тука, батка! После шнимай и шафьора, че е голем убавец", весело фъфле­ше мургав боклукчия в оранжев костюм. В това време електрокар това­реше в ремаркето на ЗИЛ препълнен контейнер, от който като дъжд се сипеха черупки яйца и оглозгани пилешки кокали. На въпроса, къде отиват, след като свършат в "Младост" цигането отговори: "Отиваме в Грубляне, брато! обаче не знам как че си събереме кофите, що ония селяндури са ги прибрали по къщите и не дават. Пълнат ги със зимнина, може и зелето да си слагат вътре. Хабе, нема оправия!"

Люлин"

В "Люлин", където спо­ред управителя на фирма "Чистота" Павел Граматиков вече били поставени половината от нужните съ­дове за смет, положение­то бе малко по-спокойно. По булевардите дори се движеше кола, която при­бираше изхвърлените вър­зопи с боклук, а спретнат служител премиташе тротоарите. В малките улички натрупаните помии си сто­яха. Беловлас пенсионер сподели впечатленията си около боклукчийската "размяна на местата": "Го­леми пари играят тука. Сменят се, вдигат цените, а на финала нищо не се променя. Става все по-мръсно. Ние вече сме ста­ри, не ни остават много го­дини. Какво обаче ще пра­вят младите - не знам!", унило завърши той и си тръгна.

Мебели и дюшеци остават

От хората не се прави разлика между битовия и едрогабаритния отпа­дък, което до голяма сте­пен е и причина за замър­сяването около контей­нерите. Това каза говори­телят на "Новера" Дими­тър Димитров. Той обяс­ни, че ако около кофите е имало стари мебели, дюшеци, мокети, те си оста­ват, защото се събират със специално разпо­реждане на общината и се отчитат на кубически метър. "Най-много ден-два би трябвало да прик­лючим с целия този про­цес", каза Димитров. В район "Люлин" са полу­чавали сигнали, че при събирането на контейне­рите в неделя старият концесионер изсипва боклука на земята, и то­гава прибира оборудва­нето си. Димитров обаче беше категоричен, че вдигат кофите както са пълни с боклук, макар че това вече не би трябвало да бъде тяхна грижа.


Hoвuтe чистачи без договор, извозват на вересия

Новите концесионери "Чистота-Искър" и "Ти­тан", които от два дни поставят контейнери, все още не са подписали до» говори със Столичната община. Фирмите разполагат съдовете си и се готвят да извозват смет­та на вересия.

"Не знам кога ще под­пишем договорите - на 5 март ли, на 10 ли? Надя­вам се, че те ще бъдат със задна дата - от 1 март. ка­за управителят на "Ти­тан" Ивайло Даковски.

Колко често и на какви цени ще чистят новите концесионери, все още се пази в тайна.
04.03.2009 г.

Отрязаха кошчетата от спирките
Старият концесионер "Волф" махна кошчетата за боклук по спирките на петте района, за които отгова­ряше. На места работниците са отрязали с ъглошлайф металните тръби, на които беше закрепена кофата. На някои спирки обаче от тротоара остават да стърчат 5 сантиметрови метални частици. Това причини огромни главоболия на столичани, които в стремежа си да до­търчат по-бързо до идващия автобус се спъваха в оста­тъка от тръбичките. "Когато слизах от рейса не гледах в краката си и едва не се пребих пред погледа на чака­щата тълпа", разказа гражданка от "Младост".


04.03.2009 г.

Всеки ще пише на сайта на архитект №1
Страница petardikov.bg пуска главният архитект на столицата. „Показал съм малка част от това, което съм правил през последните 31 г. - и за да се похваля, и за да обясня защо си позволявам да вземам отношение по толкова много проблеми", пише в увода Петър Диков. В страницата са изредени негови разработки. Снимки от младежките години, на част от които е с дълга коса, от семейни моменти и приятелски сбирки също могат да бъдат видени.04.03.2009 г.

Лъскат спирките на градския транспорт
СОФИЯ. Спирките на градския транспорт ще светнат до дни. Там ще бъдат поставени над 1000 нови кошчета за смет. Досегашният концесионер "Новера" си прибра почти изцяло малките съдове за боклук от 5 столични района. Общинската "Чистота Искър" обаче вече заяви 500 бройки от производител в Сандански. Половината вече пристигнаха и ще бъдат поставени днес, съобщи шефът на фирмата Павел Граматиков.

"Титан" също слагат нови кошчета по спирките. Имаме достатъчно, увери шефът на компанията Ивайло Даковски. Поискахме писмено от "Новера" да даде график, по който ще изтегля контейнерите си, каза вчера и кметът Бойко Борисов. Концесионерите обаче не отговорили и затова на някои места имало по два вида кофи, а на други - нито една.

Най-после обаче има конкуренция за чистотата в София, изтъкна Борисов. Той съобщи, че е поканил премиера Сергей Станишев да направят заедно първа копка на завода за отпадъци между 3 и 7 април. Междувременно кметът на Женева Пиер Моде, който гостува на Борисов, призна, че и швейцарският град има проблеми със сметта. Но чистенето трябва да е общинска дейност, категоричен бе той.

Сияна Севова


03.03.2009 г.

Казана дума-хвърлен боклук
ДЕСИСЛАВА РИЗОВА

Една стара латинска сентенция гласи, че всеки на този свят може да сгреши, но само глупаците непрекъснато повтарят грешките си. Именно от такава гледна точка трябва да погледнем върху кризата с боклука, която създава у редовия столичанин неприятно усещане за deja vu. Просто защото е втората по време на управлението на настоящия кмет Бойко Борисов след лятото на миналата година.

И сега, както тогава, боклукът е на улицата, София се вмирисва (май откъм главата), а опасността от инфекции нараства с всяка изминала минута.

Ако се абстрахираме от депресиращата страна на въпроса, забавното е, че кметът нито вижда кризата (кризите), нито чувства каквато и да е вина за подобни ситуации в София. Даже напротив - освен че очевидно смята, че като кмет има чисто декоративна функция и прави включвания само по повод на откриване на детски площадки, фонтани и красиво осветени сгради, той винаги вади от ръкава най-нелепото и безумно оправдание за поведението си. То, освен че е смешно, автоматично изключва всякакво негово участие и отговорност. Миналата година виновни бяха циганите - чистачи, защото рязко посред лято отишли на море и оставили столичани да гният в отпадъци. Кметът, както става ясно, нито е знаел, нито води циганите на отдих, нито има вина. Тази година оправданието е още по-сюрреалистично - отговорна е БСП, която чрез намеци за криза (каквато изобщо няма?!) се опитва да отклони общественото внимание от вота на недоверие към кабинета на Сергей Станишев (Някой да си спомня за този вот? Хем седми по ред, хем традиционно неуспешен, хем отдавна отминал).

Това, че Борисов продължава да дължи на концесионера "Новера" 8-9 милиона лева, че многократно компрометира конкурсите за почистването на пет от основните софийски райони, за да ги докара до днешния блокаж и зариване с отпадъци, очевидно не е от значение.

Кметът даже е забравил обещанието си да носи чувалите с боклук на гръб, на което толкова много разчитахме и възлагахме последни надежди...Вместо това малобройни чистачи обикаляха вчера засегнатите райони, за да може Борисов да твърди утре, че вестниците лъжат, а София е излизана и избърсана "на стъкло". Точно така, както беше изрина-та от снега "доасфалт" миналата седмица - само в очите на своя градоначалник и на гърба на нещастния и препатил софиянец.В този ред на мисли, очевидно е, че кризите с боклука, със снега, с корупцията в София, с дупките по основните булеварди, които общината отказва да пълни и т.н., са само част от голямата картина - лошото стопанисване на столицата и некадърното управление на човека, който има претенцията да управлява държавата. Същият, който говори повече, отколкото работи и никога не търси вината в себе си.

И след толкова много тояги на голо от оправния ни градоначалник, въпросът е какво място ще му отредим с гласовете си на следващите избори. Защото вече нагледно видяхме и преживяхме какво и колко може в София. Представете си какво ще стане, ако му дадем да управлява цяла България. Както казват старите хора, пази Боже сляпо да прогледне.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница