Г. Джулай морнинг Кен Хенсли свири на орган в Камен бряг, мотористи обикаляха Софиястраница1/3
Дата29.03.2017
Размер354.8 Kb.
#18015
  1   2   3


02.07.2008 г.

Джулай морнинг
Кен Хенсли свири на орган в Камен бряг, мотористи обикаляха София
Няколко хиляди посрещнаха първото юлско утро с Кен Хенсли и Джон Лоутън, припявайки "July Morning" в Камен бряг, община Каварна, съобщи за ДУМА Диана Райнова. Авторът на култовото парче - великият Кен Хенсли, приветства първите слънчеви лъчи точно в 5,35 сутринта с акордите от "Хамънд"-органа. Двамата големи от "Юрая хийп" взривиха тълпата с неостаряващите си хитове. Повечето от участващите в празника предпочетоха да ги слушат по палатките си след буния купон, но и пред сцената имаще внушителна агитка. Не се е стигнало до безобразия и кавги, казват участващите.

Вчера сутринта пък столицата осъмна със знамена и кордон от мотористи. Звукът на двигателите накара софиянци да усетят тръпката на Джулай морнинг. Радио Z-Rock и Shell отбелязаха култовия за поколеня празник с впечатляващо шоу по улиците на София. Десетима елитни мотористи обиколиха централните булеварди на града със специални знамена и отличителни знаци на промоцията "POWER UP". Буги Барабата предвождаше вярната чета и обясни, че е изключително важно, когато си заразен от любовта към моторите, да не забравяш да пазиш човека до себе си и да мислиш за всички участници на пътя, научи ДУМА от Милена Димитрова. Точно в 11 ч. любителите на нетрадиционния Джулай се събраха на "Shell Изток", на пътя София-Пловдив на изхода от София, където се срещнаха с мотористите и получиха оригинални тениски и подаръци от промоцията.

01.07.2008 г.
Сформира се опълчение за Княжевската гора
Инициативен комитет за спасяване на Княжев­ската гора бе избран на общо събрание в читали­ще Братя Миладинови.В него бяха включени ува­жавани княжевци и мла­ди ентусиасти, които за­едно трябва да преборят чиновническата мафия, продала тайно Княжев­ската гора.

Целта на инициатив­ния комитет е да предло­жи до 2 август устав, структура и цели на бъде­щия квартален съвет на Княжево, който ще се ре­гистрира в съда. Той ще атакува законността на реституцията на борова­та гора и така да бъде обявена за нищожна частната собственост върху нея.

Както Нощен Труд пръв сигнализира, Кня­жевската гора бе прива­тизирана чрез серия от врътки със закона. Тя е била държавен разсад­ник от времето на княз Фердинанд и е със статут на зелена площ, публична общинска собственост, до 2003 г. Тогава областният управител на София-град Росен Владимиров променя статута й в частна държавна I собственост. Съпартиецът му от ДПС Мехмед Дикме, тогава земеделски министър, я вкарва в горския фонд и е реституирана. Сегашният собственик на 70 дка там, Йоаннис Гиофкос смята да изгражда "рекреационна зона за отдих". Областният управител на София-град Тодор Модев му е дал благословията си да строи, което е в разрез с пълномощията му. Столична община заведе дело срещу "благос­ловията".

Публикациите в НТ предизвикаха протестна подписка, в която се включиха над 1300 кня­жевци.

02.07.2008 г.

Апетити за хотели в княжевската гора
Зорница Латева, zornical@dnevnik.bg, Албена Борисова, albenab@dnevnik.bg

Жители на Княжево подготвят протести заради намеренията на частен предприемач да строи върху 20% от гората над квартала. Миналата седмица гражданите сформираха свой обществен съвет, който да защитава интересите им, като първата му задача е да предотврати застрояването на парка.


"Ще внесем жалба в Софийския административен съд срещу решението на областния управител Тодор Модев да разреши застрояване на 70 дка терени с плътност 30 процента", обяви Александър Иванов, който е жител на Княжево. Според него превръщането на гората в частна собственост е недопустимо. "Това са белите дробове на цяла София, не може някой просто така да решава, че ще почне да строи и да сече", каза Иванов.
Плановете за строеж в гората са на гръцкия предприемач Йоанис Евангелос Гиофкос, който е член на управата на "Дамски спортен клуб и приятели по петанк". Фирмата на Гиофкос "Екострой 2006" има проект да направи в парка зона за спорт и отдих с хотели и атракциони. Собствеността на Гиофкос е върху 70 дка от гората.
Проектът получава възможност за реализация, след като паркът в Княжево през 2003 г. е превърнат от публична в частна държавна собственост от предишния областен управител Росен Владимиров. Веднага след това са реституирани няколко частни имота и тъкмо върху тях получава правото да строи гръцкият бизнесмен.
Паркът е включен в общия градоустройствен план на София още през 1949 г. В него, както и в няколко от по-късните планове той е предвиден за градини и лесопаркове. През 2007 г. обаче сегашният областен управител Тодор Модев променя статута на мястото и от паркова зона то става зона за спорт и озеленяване. Този статут дава право на строеж до 30% върху територията.
В момента тече и съдебен спор чия собственост всъщност е този терен - общинска или държавна.
През 1998 г. за гората е издаден акт за публична държавна собственост. В този документ няма скица на терена, описан е по имената на териториите, които обхваща. Като контрамярка община "Витоша" издава акт за публична общинска собственост с аргумента, че паркът винаги е принадлежал на района. Миналата година областният управител Тодор Модев обявява акта на общината за неправомерно издаден и изисква от кмета на район "Витоша" да му предостави документите, въз основа на които е издаден. В отговор районният кмет Любен Петров завежда дело срещу акта на областната управа, с които княжевската гора е обявена за държавна собственост. "Актът за държавна собственост е издаден на базата на два документа, които обаче ние не сме виждали. Обжалваме го, защото земята е била общинска и така се ощетява районът със 761 хил. кв.м", обясниха юристите на район "Витоша".
По заведеното от кмета Петров дело вече е проведено едно заседание в Софийския административен съд. На него като страна е конституирана и Държавната агенция по горите, тъй като областният управител твърди, че гората била под управлението на софийското Държавно лесничейство. Назначена е и експертиза за статута на земята, която трябва да бъде изготвена от общината. Срещу тази експертиза има протест на областната управа. Юристите на общината имат информация, че още преди национализацията след 1949 г. земята се е водила общинска. Не знаят обаче как да намерят толкова стари документи. Следващото заседание на съда ще е на 15 юли.
Делото ще се проточи на първа инстанция поне една година, а след това сигурно ще влезе и във Върховния административен съд, смятат юристите на района. Те са категорични, че докато няма окончателно решение на съда, в княжевската гора не може да се строи.
Преди месец главният архитект на София Петър Диков също се закани да се заеме със случая. Тогава той обеща да провери съмнителни реституции на няколко места в столицата, сред които и гората между Княжево и Бояна. Резултат от проверката все още няма.
Според протестиращите жители на Княжево гръцкият предприемач Гиофкос е представил в своя защита писма в подкрепа на проекта му от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) Весела Лечева и шефката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова.
"Не сме взимали страна по спора, ДАМС по принцип подкрепя проекти за развитието на масовия спорт и отдих", обясниха от екипа на Весела Лечева. Заради ангажимента на Стефка Костадинова покрай отпадането на националния отбор по вдигане на тежести от олимпиадата в Пекин от БОК не успяха да уточнят защо комитетът е застанал зад гръцкия бизнесмен. "Не съм виждал такива писма, но може да са пристигнали в няколкото дни, в които не съм в България", каза кметът на "Витоша", който още е извън страната.
От "Ню имидж" изсекли 15 дка гора в киноцентъра
Глоба до 50 хил. лв. може да наложи Столичната община на "Ню имидж", собственик на киноцентъра. Санкцията е заради изсичането на 15 дка гора във филмовото студио без разрешение от общината. За сечта е подаден сигнал преди месеци, а в началото на юни той стига и до общинската екокомисия. Сечта се вижда добре на сателитни снимки на мястото, които показват, че там вече има нов декор, каза съветникът от ГЕРБ Атанас Черешаров. Не е ясно колко са отсечените дървета. Опитахме се да направим проверка, но от ръководството на киноцентъра не допуснаха наш представител на територията си, каза Черешаров. За случая е сезирана и Дирекцията по национален строителен контрол, която трябва да провери дали има разрешение за построяването на декорите. В писмо изпълнителният директор на "Ню имидж" Дейвид Варод обяснява, че построяването им е част от договора с държавата при покупката на киноцентъра.


02.07.2008 г.

Консултантът по продажбата на Общинска банка предлага 100 млн. евро за дела на СОС
Очаква се на 25 юли да се обяви решението за приватизацията й
Около 100 млн. евро е предложената и препоръчана цена за 70% от акциите на Столичната община в Общинска банка от консултанта по приватизацията на кредитната институция, каза за "Дневник" източник, пожелал да остане анонимен. Правният анализ и информационният меморандум за продажбата на общинските акции в банката са изготвени от консорциума около френската банка "Аржил" - "Аржил - Камбуров - Транзакта - Мур Стивънсън БулМар", с който Столичната агенция за приватизация има сключен договор.
Тази цена почти съвпада с излязлата миналата седмица информация на "Медиапул", че Столичната община има намерение да поиска 110 млн. евро за продажбата на дела си в Общинска банка. Според информацията в "Медиапул" кметът Бойко Борисов не смятал да се съобрази с мнението на консултанта за възможната пазарна цена на финансовата институция.
Най-вероятно на заседанието на Столичния общински съвет на 25 юли ще се вземе и обяви окончателното решение за стратегията за приватизация на банката, каза заместник-кметът Минко Герджиков. Меморандумът на консултанта по приватизацията вече е внесен в съответните комисии на общината, но ще се разглежда на закрито заседание, допълни Герджиков. По думите му на тези заседания ще се реши как да се продава общинският дял и каква да бъде началната цена. Имайки предвид различните процедури, през които преминава една приватизационна сделка, е явно, че продажбата на банката няма да се осъществи тази година, каза още Герджиков. За нас е важно този, който ще купи дела на общината, да има опит в управлението на общински средства, което най-вероятно ще бъде заложено като изискване в стратегията за приватизация, допълни той. Според него засега не са водени разговори с миноритарния акционер за намеренията му за неговия дял - 25.6% от капитала на банката са собственост на фирми около бизнесмена Христо Ковачки. Той на практика държи блокираща квота в банката, тъй като според устава й решенията се взимат с мнозинство от 75% от акциите плюс един глас. Столичната община заедно с дъщерните си фирми има 74.4% дял в банката. След като бъде одобрена стратегията за продажба на банката, ще започнат преговори с миноритарния акционер, каза още Герджиков. По думите му всякакви действия, свързани с изтегляне на общинските средства от банката, ще влошат състоянието й, а продавачът иска да бъде избран добър купувач. Миналата седмица зам.-председателят на общинския съвет Мартин Заимов предложи да бъдат извадени от банката средствата на общината.
Общинските средства в банката (от всички общини) са около 500 млн. лв., което е около 40% от всички общински бюджети в страната, уточни мениджмънтът на кредитната институция. Като оборот през банката минават над 1 млрд. лв. общински средства, допълни Герджиков. Според Георги Беловски, изпълнителен директор на Общинска банка, общинските бюджети и финансирането на общини формират около 40-45% от портфейла на банката. Секторът на корпоративните клиенти има дял от 30-35%, а физическите лица са около 25-30%. Печалбата на банката за шестте месеца на тази година е 5.8 млн. лв. Кредити са около 25% от активите й.


02.07.2008 г.

10 неща, които искам АЗ, който плащам 1 лев:
Велислава Панова
1. Искам трамваят да дойде в обявения час. Не с 20 минути по-късно, обикновено без оправдание и препълнен.

2. Искам да знам, че когато плащам един лев, ще бъда обслужена цивилизовано.

3. Искам да има климатик поне в една част от рейсовете или трамваите на градския транспорт.

4. Искам контрольорите да не ме дискриминират, искайки от мен глоба, а от мургавия ми съсед по седалка – не.

5. Искам автомати за билети, а не безумни опашки от пенсионери и лелки по гишетата, които издават по една фактура за половин час.

6. Искам съседката с инвалидната количка да може сама да се качи на всяко едно превозно средство, без да се налага трима нейни близки да я съпровождат.

7. Искам шофьорите да не ме лашкат като говедо и да издевателстват над слуха ми с тъжни чалга песни в 8 часа сутринта. И да започват работа, след като докажат психическото си здраве.

8. Искам в автобусите да не мирише на съблекалня след 90-минутен мач, така както не мирише във Виена, където хората също се потят и е също толкова горещо.

9. Искам да знам за какво точно отива моят един лев и левчетата на милиони като мен.

10. Искам депутатите и съветниците поне веднъж месечно да се качват в градския транспорт и да разговарят с мен. Така, както направиха във влака София-Кардам, макар и със закъснение.


Новите цени
БИЛЕТИ

За еднократно пътуване 1,00

За еднократно пътуване, продаван чрез водача 1,00

Комбиниран за две пътувания (наземен транспорт и метро) - за 60 минути 1,40

Билет с талони за пет пътувания 4,25

Билет с талони за десет пътувания 7,50

За таксуване на нередовен пътник 10,00

АБОНАМЕНТНИ КАРТИ - БЕЗИМЕННИ

Еднодневна - за всички линии 4,00

Петдневна - за всички линии 15,00

Месечна - за една линия 23,00

Месечна - за две линии 40,00

Месечна - за всички линии 50,00

Тримесечна - за една линия 65,00

Тримесечна - за две линии 105,00

Тримесечна - за всички линии 130,00


02.07.2008 г.

Пускат „Цариградско 2"
От „Младост" до центъра ще се стига за 10 мин.
АНТОНИЯ ЧОРЕВА

Дубльорът на най-го­лемия столичен буле­вард "Цариградско шо­се" - бул. "Андрей Сахаров", ще бъде пуснат днес. Така най-натова­реният булевард в Со­фия ще се разтовари, а жителите на крайните квартали "Дружба" и "Младост" ще стигат до центъра за 15 мину­ти.

Ключовото шосе се ре­монтира повече от две години и най-накрая е готово. То се очаква да поеме голяма част от трафика за центъра. "Сахаров" трябва да свърже източната част на София с центъра и да стига до бул. "Евлоги Георгиев". Именно затова шосето се явява дубльор на "Цариград­ско". Булевардът започ­ва от бул. "Ал. Мали­нов" в ж.к. "Младост", преминава през "Мла­дост 1", през моста „Въртопо" и ж.к."Мусагеница" и северно от Онкологичната болница достига до бул."Кл. Ох­ридски" в близост до кръстовището му с бул.Т. М. Димитров".

Бързо

С пускането на "Саха­ров" жителите на край­ните квартали "Мла­дост" и "Дружба" ще сти­гат до центъра за 10-15 минути. На първо място новият удължен и раз­ширен булевард разто­варва "Цариградско", закъдето сега пътува це­лият трафик, а на второ -

намира пряк път на хора­та от кварталите до цен­търа. Сега в "Младост" положението е трагично и има яки задръствания. Булевардът има четири ленти за движение. Об­щата стойност на обекта излиза 6,5 млн. лв. В на­чалото на 2009 г. метро­то също ще вози от цен­търа до пазара на "Мла­дост 1". Така жителите на столичния квартал ще могат да изберат по кой от трите маршрута -"Цариградско", "Саха­ров" или с метро, да взе­мат разстоянието.


02.07.2008 г.

ВИП наръчник за евтини имоти
Елитът на държавата си прилича по едно - не обича да плаща за скъпи имоти. Независимо дали става въпрос за президент, кмет или шеф на агенция.

Имуществените декла­рации за 2007 г. изобил­стват от сделки, за които купувачите могат само да мечтаят.Георги Първанов

Президентът Георги Пър­ванов например е купил със съпругата си 3 дка нива в Иваняне за 45 238 лв. За придобиване на земедел­ския имот Първанов е те­глил заем. Сметките показ­ват, че сделката през 2007 г. е сключена по 15 лв. за всеки кв. метър земя. Пре­зидентът умно се е насочил към Иваняне, където цени­те нараснаха сериозно в последните месеци. Райо­нът е известен с чистия си въздух и е близо до Банкя, където живее столичният кмет Бойко Борисов.

Иваняне е предпочитано от работещи хора в София, желаещи да притежават извънградски имот. Затова парцелите и земеделската земя, която после се регу­лира, вече се продават по-скъпо. Нерегулираните парцели, какъвто е купило семейство Първанови, се предлагаха вчера в интернет сайтове за 37-38 евро на кв. м.

Бойко Борисов

Още по-изгодна сделка е осъществил столичният кмет Бойко Борисов, заку­пувайки парцел в Банкя с площ 462 кв. м. Градона­чалникът е платил 3497 лв. или по 7,5 лв. на кв. м. Тези, цени са далеч от пазарни­те, които са между 40 и 70 евро на кв. м според специализираните сайтове. Но за това Борисов посочи ло­гично обяснение. Закупе­ният имот е съседен на къ­щата, в която кметът жи­вее, а продавачът бил негов роднина.

Миналата година кметът е продал подобен парцел в Драгалевци за 95 000 лв.

Георги Петканов

Уникално добра сделка е сключил и бившият депутат от НДСВ Георги Петканов. За 18 000 лв. той е закупил 80 кв. м апартамент в ро­допския град Смолян. Това прави по 225 лв. на кв. м.

В същото време тристай­ните апартаменти в Смо­лян се предлагат средно за 470 евро на квадратен ме­тър. Като произход на сред­ствата Петканов е посочил пари от заплата.

Ахмед Доган

За три имота в с. Дръндар

Ахмед Доган е платил общо 21 520 лв. Срещу тази сума лидерът на ДПС е придобил между 2002 г. и 2006 г. три дворни места с площ 16,4 дка и сграда с 250 кв. м раз­гъната застроена площ. В същото време в imot.bg има една-единствена обява за Дръндар - 238 000 евро за , два парцела с площ 34 дка, което прави 7 евро на кв. м. Обяснението за ниските цени понякога се дължи на лични контакти. Друг път политиците използват вра­тичка в закона, която им по­зволява сделката с имот да се изповяда на данъчна оценка или на друга цена, по-ниската от реалната.02.07.2008 г.

На беден народ - богати управници
Пет хиляди от елита се обогатиха от властта
Сметната палата обяви на сайта си деклара­циите на българските държавници за придобито имущест­во и получени доходи през 2007 година. Президентът Георги Първа­нов е закупил нива от 3 дка в село Иваняне, Столична община, за 45 238 лева. Сумата е заплатена с получени заеми. Държавният ни глава е теглил и кредит от 80 000 лева. Съпругата му Зорка Първа­нова притежавала банков влог от 35 000 лева.

Вицепрезидентът Ангел Марин не е придобил през 2007 г. никакви имоти. Той имал в наличност 6000 лева от заплати, банкови влогове на сума 7578 лева и е получил банков заем от 48 043 лева.

От информацията не става ясно има ли декларация за придобито имущество и получени доходи от министър-председателя Сергей Станишев, защото за премиера няма никакви сведения.

Девет министри са декларирали, че не са закупували движими или недвижими имоти през същата година. Това са министрите по европейските въпроси Гергана Грънчарова, на транспорта Петър Мутафчиев, на регионалното разви­тие Асен Гагаузов, на земеделието и храните Валери Цветанов, на труда и социалната политика Емилия Масларова, на икономиката и енергетиката Петър Димитров, на държавната администрация и адми­нистративната реформа Николай Василев, на образованието и науката Даниел Вълчев, на външните работи Ивайло Калфин, както и бившият министър на здравеопазването Радослав Гайдарски. Грънчарова имала банкови влогове за 40 000 лева, Мутафчиев - 6000 лева, Гагау­зов имал в наличност 6000 лева и 2000 долара в банков влог. Емилия -Масларова получила от дарения 20 240 лева, а Петър Димитров имал 25 431 лева спестявания, 23 490 лева от трудови доходи и 1249 долара от командировъчни. Гайдарски имал два банкови влога от 15 872 лева и от 13 579 лева, а съпругата му е получила 1 950 000 лева кредит от банка „Токуда".

Правосъдният министър Миглена Тачева е декларирала дворно място и къща в груб строеж в с. Банкя, Столична община, с 275 кв. м застроена площ и 510 кв. м обща площ за 116 000 лева. Част от парите били от дарение, както и от банков заем от 56 000 лева.

Министър Николай Василев е продал жилище в Лондон за 84 881 британски лири, имал спестовен влог от 19 290 лева и в наличност 6000 лева. Той е „дал под управле­ние" 50000 лева.

Финансовият министър Пламен Орешарски е придобил 1/5 идеална част от наследствен имот в Благо­евград на площ от 160 кв. м за 14 000 лева и има влогове на сума 20 000 лева, а съпругата му Елка е купила „Рено Клио-24" за 7000 лева.

Бившият министър на вътреш­ните работи Румен Петков заедно със съпругата си Галина е закупил гараж в София за 20 200 лева, както и парцал в Борика, община Ихтиман, за 1300 лева. Той има банков кредит от 14 300 лева, а съпругата му - от 48 700 лева.

Министърът на културата Сте­фан Данаилов е купил 1/7 идеална част от нива в Смолянско за 10 000 лева и притежава банкови влогове за 41 000 лева и 4500 евро.

Вицепремиерът и министър на извънредните ситуации Емел Етем вече притежава лично „Рено Меган" за 13 000 лева.

Апартаментът за стоматологични кабинети е закупила съпругата на министър Джевдет Чакъров Недрет за 195 583 лева чрез лични средства и заем от 80 000 лева. Джевдет Чакъров е продал и автомобил „Ауди" за 5000 лева.

Бедни или богати са нашите държавници и министри

От декларациите им се вижда, че не са за съжаление. Вярно е, че не сме свидетели на масово закупуване на луксозни апартаменти на нищож­ни цени и срещу компенсаторни

бонове, както бе по време на управ­лението на Сакскобургготски, но и сега придобитите имоти на управля­ващите не са за пренебрегване. Нещо повече, редица от посочените имоти предизвикват дори съмнения. Например, ако придобитата за 14 000 лева от министър Орешарски една пета наследствен имот от 160 кв. м означава най-вероятно апарта­мент, значи неговата цена е 70 000 лева. Трудно е да се повярва, че такова голямо жилище може да се купи на цената на гарсониера, пък било то и в Благоевград. Подобно съмнение предизвиква и придобити­ят парцал за 1300 лева от ексминистър Румен Петков в Борика, Ихти­манско, а за къщата на министър Миглена Тачева в Банкя за 116 000 лева не си струва и да говорим. На обща площ от 510 кв. м в най-престижния ни софийски крайградс­ки квартал, тя си е чист „подарък от съдбата". Както се казва, дай, боже, всекиму! Само че Божето не дава... Иначе за подобна цена може да се купи само 3-стаен панелен апартамент в кв. „Обеля". Много по-близка до реалната й стойност е нивата от 3 декара, закупена от президента Първанов в село Иваня­не за 45 238 лева, но пък утре ако стане жилищен парцел, тя цена няма да има!

Каквито и коментари да пра­вим, не можем да не се съгласим с констатацията на нашия уважаван автор доц. Петко Тодоров, че българската управляваща класа се състои от около 5000 души и всички те, почти без изключение, са се обогатили по време на престоя си във властта. Ето защо не бива дори да ни учудва защо когато става общоизвестно, че уличените в корупция висши български държавни чиновници са закупили ниви в райони, където предстои да бъде изградена авто­магистрала, съдебната ни власт се прави на сляпа и глуха. Не може да ни удивлява повече и защо правителството дълго отказваше да отстрани шефа на Главно управле­ние „Пътна инфраструктура" и всъщност не го отстрани, а той сам подаде оставка. Нищо че после историите за „батко и брат­ко" буквално орезилиха цялата власт. И де да беше само това, но ни отнеха и европейските фондове. И сега плащаме на ЕС повече, отколкото получаваме.

На какво ни навежда всичко това? На простата истина, че управ­ляващите не искат да се разплита чорапът на владеещата всички етажи на властта корупция, напук на Брюксел, който е подложен на непрестанни критики, че изобщо е допуснал да бъдем приети в ЕС.

Не ми е ясно и дали представе­ните декларации подлежат на някакъв служебен анализ и провер­ки на компетентните органи. Защото каквото и да приказваме, редица от посочените имоти са закупени на абсолютно нереални цени или, казано по-точно, са декларирани на нереални цени. А е всеизвестно, че е чисто престъпле­ние даването на

документи с невярно съдържание

Българската политическа класа е напълно компрометирана заради поведението и действията й през всичките почти 20 години на прехода. А те се характеризираха само с едно - алчно незаконно обогатяване със средствата на властта и използването на управленските длъжности за изкачване до върховете на финансовото могъщество. Затова каквото и да приказваме, и Диоген не би открил беден управляващ в България. Тогава? Как да им вярваме, че те могат да влязат поне мислено, поне във въображението си в поло­жението на безимотните, на няма­щите, на живеещите в лишения и постоянен недоимък? Затова и само за това ни надуват постоянно глави­те за неизбежността на съобразява­нето на българските цени с европей­ските и световните, но мълчат като риби защо цената на най-важната за човешката цивилизация стока - на човешкия труд, в България е по-ниска и от тази в черна Африка. И понеже БСП е в управлява­щата коалиция, и понеже ръковод­ният й състав е част от управленс­кия екип, е почти излишно да се питаме защо Висшият й партиен съвет нито веднъж не се е занима­вал специално и в продължение поне на няколко дни с безнадежд­ното социално положение на мнозинството от българския народ. Вместо да се заеме с този приоритет над приоритетите за българските национални условия - борбата с мизерията, ръководст­вото на БСП смята за своя главна цел да ни убеждава, че е партия и на имащите, на бизнесмените, на собствениците. Естествено, след като почти всички нейни ръковод­ни дейци са също едри собствени­ци. Така че решението на послед­ния Висш партиен съвет да се формулира виждането на партията за развитието на следващите 15-20 години е пълен алабализъм, след като партията не е в състояние да отговори как българите ще прик­лючат годината с двуцифрена инфлация и с постоянно растящи цени на всичко, но не и на поло­жения от тях труд.

Една партия е силна, когато има ясна перспектива, но е дваж по-силна, когато дава верни отговори на всекидневните въпроси на живота.

И май така ни върви - на беден народ все по-обогатяващи се управии и. То си има и логика. Утешението е, че в природата обратното просто не съществува.

Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница