Г. Държавата: Бедствено явлениестраница1/5
Дата22.01.2017
Размер0.74 Mb.
#13275
  1   2   3   4   5


04.07.2008 г.

Държавата: Бедствено явление

Взривовете откъм Челопечене - залп на безотговорността
На нас, българите, не ни трябват терористи, ние си правим терористичните атаки
Светлана Белоусова, sbelusova@pari.bg

Може да не сме богати, но да ни крадат и баламосват не търпим. В този т.нар. бизнес, в който всички сме данъкоплатци, а шепа хора, набедени да са министри, пилеят, трябва да бъдат въведени правила. Стига вече само приказки под сурдинка. Още през 2004 г. министрите приеха национална програма за утилизация и унищожаване на излишните 80 хил. т боеприпаси в период до 10 години. Това беше част от план за модернизация на армията с одобрена обща финансова рамка от 1.5 млрд. лв. Планът се разсъхна, а складовете взеха да гърмят.


Дълбоко в народопсихологията ни е залегнало усещането за достойнство, което ни прави изключително търпеливи към нередностите. Но да продължаваме да гледаме как най-големият крадец - държавата, високомерно ни поставя на колене и ни кара да плащаме нейните вересии, е последната капка, от която може да прелее чашата. Както се казва - който чупи, купи. Вместо да издевателства над поданиците си, държавната власт да започне да си плаща масрафа. Няма данни някой от обитателите около жълтите павета да е извънземен и да не носи отговорност. Когато безхаберието им предизвиква такива щети като от вчерашните

гърмежи край Челопечене, вече и най-втренченият в собствения си бизнес започва да изпитва непоносимост към ситуацията, при която някой с лекота издухва богатството му като току-що прецъфтяло глухарче.


За това, че вчерашният взрив е предизвикан от човешка грешка или недоглеждане, не може да има спор. Случайно или не, тежкият инцидент идва веднага след неясно откъде пръкналите се слухове за повишена радиация в столицата. Има ли интерес някой от истерия в обществото, от масова психоза? Но стига хипотези. Прозорците са счупени. И не само те. Кой ги счупи? Този път не е природно бедствие. Ако се вслушаме в казаното вчера, едва ли ще разберем. Говорителят на Министерството на отбраната Владислав Прелезов пренасочи отговорността към министъра за бедствия и аварии. Друг военен експерт от МО обяви, че не е в компетенциите на ведомството да реши въпроса с обезвреждането на боеприпаси и стопанисването на оръжейните складове. Въпросът бил национален и трябвало решението да се вземе от премиера.
Вицепремиерът Емел Етем побърза да се застрахова, че правителството е свършило работата на местната власт. Законът посочвал как районният и столичният кмет трябвало да сформират кризисен щаб. А софийският кмет така и не разбра кой и какви количества взрив е струпал в подножията на града му. Началникът на кабинета на президента и бивш шеф на ГЩ на БА ген. Никола Колев направо си го каза: Няма ресурс за охрана на такива складове. Сегашният началник на ГЩ ген. Златан Стойков само повтаряше: Няма опасност от нови взривове, няма опасност от обгазяване. На никого не стана по-спокойно от това. Поток от думи. Но поне стана ясно - още никой във властта не умее да управлява кризи. Още по-важно - май до тези кризи се стига, защото сме овластили шепа хора с купчина пари. С нашите пари. А за тях чуждото е общо. И пилеят.


04.07.2008 г.

Загуби: Под обсада

София се оказа върху буре с барут
В Министерството на отбраната от години се наливат милиарди, но ефектът от реформата е нулев
Венелина Григорова

Мощен взрив разтърси столицата вчера малко преди 6.30 сутринта. Експлозиите от военни складове в района между селата Челопечене и Чепинци нанесоха материални щети в кварталите Левски, Хаджи Димитър и Сухата река. Официална причина за взрива до края на деня не беше съобщена, а докато жителите на засегнатите селища бяха евакуирани, опозиция и властимащи влизаха в задочни спорове чрез медиите и си прехвърляха вината. Пострадали от експлозията са трима души.


Разходи

Разходите на Министерството на отбраната, чиято собственост са складовете и боеприпасите в тях, са едни от най-големите за данъкоплатците. Отделените пари за ведомството на Николай Цонев са над 1 млрд. лв. С тази цифра МО се превърна в абсолютен рекордьор по годишни разноски. За сметка на харчовете собствените приходи на министерството са в пъти по-малко. Въпреки това едва след идването на министър Цонев излязоха на бял свят разпродажбата на военни имоти на безценица, които струват милиарди.


Обезопасяване

Оказва се, че парите от бюджета на МО не са достигнали за обезопасяване на огромните количества остатъчни взривни вещества по складовете. Нищо не е направено през годините, въпреки че още през 2004 г. за модернизация на армията са отделени над 1.5 млрд. лв. Според депутата от ДСБ Асен Агов в цялата страна има 100 хил. т ненужни боеприпаси с изтекъл срок на годност. Според бившия зам.-министър на отбраната Илко Димитров общо във военни складове се съхраняват над 50 хил. т. взривни вещества. А според ген. Никола Колев, началник на кабинета на президента, те са 80-100 хил. т.


Причини

Според експерта по сигурността към Столичната община Иван Бояджиев най-вероятната причина за взрива е човешка грешка. Сигурен съм, че не е имало умисъл за взрива и в никакъв случай инцидентът не е причинен от метеорологични условия, категоричен беше Бояджиев. Според него обаче по версията за умишлен взрив също трябва да се работи.

Не изключвам акт на тероризъм, заяви Христо Смоленов, експерт по контратероризъм, национална и международна сигурност.

Бившият военен министър Николай Свинаров каза, че подобни проблеми има не само с тези боеприпаси и не само в този склад.


Боеприпаси

Софийското поделение е разснарядителна база за боеприпаси с изтекъл срок на годност и се състои от два цеха за разглобяване на боеприпаси и извличане на взривни вещества и складове за боеприпаси. Взривните вещества в тях са предимно тротил и хексоген. При взривяване гамата на излъчваните вещества съдържа азотни окиси и въглероден диоксид, които при съществуващата метео-

рологична обстановка и създадените концентрации не са опасни за хората, обявиха от Министерството на отбраната. По тяхна информация в поделението се съхранявали общо 1494 т муниции.
Собственост

Базата е собственост на Министерството на отбраната. Малко над две седмици в поделението не се извършвала утилизация. Базата се охранява от охранителна фирма МОБА към МО. Военното поделение в Челопечене е в процес на закриване.


Щети

Екипи на Изпълнителната агенция по околна среда взеха проби от въздуха в района и от тях се разбира, че няма превишение на нормите на вредни вещества във въздуха в близост до Челопечене, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Отчита се само седемкратно превишение на съдържанието на прах, като очакванията са концентрацията да се повишава през деня. Според информация на в. Пари нивото на серен диоксид в района на София е 5 пъти над нормалното.

Едва час и половина след първия взрив Генерална дирекция Пожарна безопасност и защита на населението поиска да бъде прекъснато захранването с електрическа енергия на квартал Челопечене и на части от кварталите Ботунец, Враждебна и Кремиковци. По обяд електроразпределителното дружество ЧЕЗ преустанови и захранването на квартал Чепинци. Заради извънредната ситуация всички бензиностанции в района са били затворени, а работниците в тях евакуирани. Представители на търгов-ците на горива съобщиха, че през това време обектите им са били охранявани от полицията.
Реакция

Досъдебно производство от Софийската военно-окръжна прокуратура е образувано срещу неизвестен извършител. Вчера сутринта цяла София беше в паника заради мощните взривове и липсата на каквато и да е информация от държавните институции. Министри и говорители бяха с изключени телефони. На мястото на инцидента малко след 6.30 беше единствено столичният кмет Бойко Борисов.


Загуби: Индустрия

Авиобизнесът отново най-потърпевш
Между 6 и 7 хил. EUR губят превозвачите от отменен полет
Илиана Тончева

Затварянето на летище София за почти цял ден заради експлозиите в Челопечене ще се отрази крайно негативно както на самия авиопорт, така и на нашите и чуждите авиопревозвачи. Полетите бяха прекратени рано сутринта след проверка от страна на транспортния министър Петър Мутафчиев.


Мерки

Оказа се, че осколка от снаряд с размер 4-5 см бе открита на територията на летището. По-късно заедно с изпълнителния директор на летище София Пламен Станчев Мутафчиев проведе инструктаж на авиокомпаниите как трябва да действат в подобна ситуация. Пътниците от новия Терминал 1 бяха пренасочени към стария. Общо 13 полета бяха отменени до ранния следобед. По желание на самите авиокомпании част от полетите бяха пренасочени към пловдивския авиопорт. Летище София остава затворено до днес.


Загуби

Авиопортът и превозвачите ще изчисляват загубите си, но те не са никак малки. Средно между 6 и 7 хил. EUR губят авиокомпаниите само от един отменен полет. В началото на 2008 г., когато заради лоши метеорологични условия и липса на система за сляпо кацане около месец бяха анулирани повечето от полетите, летището загуби 3 млн. EUR.


04.07.2008 г.

Хронология на реакциите
6.28 ч. - избухва взривът в склада в Челопечене

6.30 ч. - сигнал за инцидента е подаден на тел. 112

6.32 ч. - сигналът е препредаден на всички институции за реагиране

6.35 ч. - на местопроизшествието отива екип на МВР

6:46 ч. - хора от цяла София започват да се обаждат в медии и съобщават за две много силни експлозии

6.57 ч. - четири пожарни и три линейки са изпратени към Челопечене

7.02 ч. - екипите на Гражданска защита и полицията се насочват към кв. Кремиковци заради много обаждания за взривове

7.08 ч. - от МВР съобщават на БТА, че експлозиите, чути от граждани, са станали на полигон за обезвреждане на заряди в Челопечене

7.11 ч. - от Националния медицински координационен център (НМКЦ) съобщават за взрив в склад в Челопечене

8.00 ч. - организиран е щаб с представители на местната власт, Министерството на отбраната, МВР, Министерството на извънредните ситуации (МИС).

8.05 ч. - кметът Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Михаил Миков отиват на мястото на взрива

8.28 ч. - към Челопечене потегля и президентът Георги Първанов

8.30 ч. - няколко автобуса на градския транспорт отиват в Челопечене за евакуация на квартала

8.19 ч. - северната дъга на Околовръстното шосе е затворена

8.33 ч. - шефът на кабинета на президента ген. Никола Колев съобщава, че веществата от взривилите се боеприпаси не са радиоактивни и към момента на взрива в склада е имало 2500 т боеприпаси и 15 т тротил

8.42 ч. Летище София е затворено, след като става ясно, че има осколки по пистата

9.00 ч. - започва извънредно заседание на правителството

9.04 ч. - екипи на МИС започват измервания на въздуха в района на взрива. От ведомството решават, че не се налага евакуация

9.08 ч. - екоминистър Чакъров успокоява, че въздухът в София не е замърсен с изключение на леко завишени азотни съединения

9.23 ч. - създава се зона на безопасност в радиус 6 км от мястото на взрива

9.24 ч. - министър Емел Етем пристига на мястото и съобщава, че няма опасност от обгазяване, но се налага евакуация, защото хората могат да пострадат от летящи предмети

10.00 ч. - започва евакуация на 600 къщи в Челопечене. Край с. Яна е открит пункт за подкрепа и логистика

11.19 ч. - сформиран е оперативен щаб, който да координира действията по обезопасяването на района

13.31 ч. - генщабът на армията и НМКЦ обявяват спешни телефони за пострадали

13.33 ч. Емел Етем и военният министър Цонев дават обяснения за инцидента

15.12 ч. - в София е усетено земетресение от 3.2 по Рихтер
04.07.2008 г.

Канонадата край София

Аварирала държава

Седемчасовите взривове на боеприпаси край София в четвъртък, издънили прозорците на две села и осеяли полето с осколки, са правдива алегория на действителността, която сме си създали. Заедно с последвалото като финален акорд земетресение.


Дори да няма сериозни последствия за здравето им, около милион души живяха часове наред на границата на паниката, предизвикана и от неадекватното (за кой ли път!) поведение на институциите, отговарящи за сигурността им.
За пореден път се видя, че самата държава е аварирала, което поставя въпроса за спешна дефиниция на понятието бедствие в българския контекст. В неговата гротескност всяка антикризисна реакция на практика засилва усещането за криза.
В авариралата държава всичко върви по сюжета на абсурдна пиеса:
Рано сутрин гръмва склад с никой не знае колко хиляди тона муниции и две села се разтърсват из основи, а близо двумилионен град стреснато се събужда. Тръгват "очевидски" мълви за "гъба" в небето, граждани звънят в медиите, които от своя страна трескаво дирят отговорни чиновници, за да се разбере какво става. Близо час продължава безпомощното суетене в ефира, в който малцината "хванати" заплетено обясняват как нищо още не знаят, но как всъщност всичко било под контрол.
"Няма нищо обезпокоително", успокояваше министърът на отбраната на фона на многочасовата канонада, докато шефът на Генщаба твърдеше, че било нормално из полето да хвърчат осколки. Говорителят на извънредното министерство пък прехвърли топката към "принципала на това събитие" - Министерството на отбраната, а неговата шефка, отново изостанала зад бедствието, се оправда, че не може да бъде "министър на всичките работи". Накрая добрата новина дойде от вътрешния министър, според когото "тротилът, който беше коментиран като капацитет за ескалация на инцидента, се оказа вече изгорял"...
Целодневната какофония от невнятни обяснения на институциите и полуистерични гласове от мястото на събитието не оставя място за реално информиране, нито за осмисляне на случилото се. И ако не спре, без отговор може да останат цял куп важни въпроси:
- Кое е предизвикало взрива в такъв ранен час и как четиримата пазачи са разбрали, че складът ще гръмне, та са успели навреме да се евакуират?
- Защо през последните пет години, откакто съществува програмата за т.нар. утилизация на боеприпасите, се намериха пари за всякакви мегаломански военни сделки, военни имоти бяха разпродавани ударно, а за "барутните погреби" не само край София, но и други населени места никой не пожела да помисли? Защо всъщност правителството отказа офертите за цивилизовано решаване на проблема със струпаните боеприпаси?
- Колко още подобни опасни обекти са безхаберно оставени без надзор, така че да повторят драмата на Чепинци и Челопечене?

- След като прокуратурата е започнала разследване по получена от военното контраразузнаване информация за нещата, които стават в склада край София, тази информация не е ли отишла и при президента и при военния министър? И защо никой не е взел мерки?


- Защо военното министерство крие кои са ликвидаторите на обекта край двете села?
- Ще си подаде ли някой оставката, ако е имало спешена "утилизация" и е била спешена заради частни интереси (вездесъщия апетит за терени)?
Ясни отговори едва ли ще чуем в близките дни. Случаят вероятно ще се потули и ще отшуми - до следващия път, когато отново на дневен ред ще бъдат същите въпроси. А дали ще има следващ път може да се прогнозира сравнително лесно с още един въпрос - в тази държава случилото се вчера можеше ли да бъде предотвратено?


04.07.2008 г.

Заводът за боклука на София ще е край с. Яна
Заводът, който ще преработва отпадъците на София, ще бъде построен в землището на село Яна. Това е записано в инвестиционното предложение на Столичната община, което тя е изготвила, за да бъде направена оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на бъдещите инсталации. В местността Садината ще има и депо за складиране на неопасни отпадъци. Заводът ще бъде върху 70 дка, като изграждането трябва да започне до края на годината и да приключи през 2011 г.
Годишно в съоръжението ще се обработват около 400 хил. тона боклук. В момента столицата произвежда около 390 хил.т годишно. Инсталациите ще отделят отпадъците, които могат да бъдат рециклирани. Те ще се изпращат за обработка към специализирани за това съоръжения. Първият завод за рециклиране беше открит от фирмата "Екобулпак" в столичния кв. Филиповци. След сепарирането отпадъците ще бъдат обработвани до получаването на гориво, което ще се използва в циментовите заводи. Две фирми вече са заявили готовност да изгарят брикетите от смет. Органичните боклуци ще се изгарят, а тези, които не могат да бъдат унищожени, ще се депонират на площадката.
Инвестиционният проект предвижда изграждането на две инсталации за компостиране на отпадъци на площадката в Хан Богров до Долни Богров. Там ще се обработват и депонират битови отпадъци от заведенията и пазарите в София и боклука от зелените площи и парковете. Инсталациите ще са разположени на 19 дка общинска земя. Общината предлага заводът и депата да работят 30 години, след което ще бъдат затворени, съоръженията продадени, а земята рекултивирана.
Според проекта за строителството на завода ще са нужни 150 работници, а в него трябва да бъдат наети 70-80 души. Средства за изграждането на системата общината ще търси от европейските програми. До октомври трябва да приключи процедурата по ОВОС. След това ще започне процедурата по кандидатстването за комплексни разрешителни за инсталациите.
Засега в с. Яна не е имало протести, тъй като общината пазеше в тайна къде ще е заводът.


04.07.2008 г.

Столичната община ремонтира речни корита

Три от реките на територията на София ще бъдат коригирани
Столичната община обяви обществена поръчка за избора на изпълнител за корекции по коритата на няколкото от реките в столицата. Обявлението е публикувано на сайта на Агенцията по обществените поръчки. Заданието е разделено на три обособени позиции, като за тях може да се кандидатства както заедно, така и поотделно. Срокът за изпълнението на ремонтните работи е една година.

Гаранцията за участие е 18 хил. лв. за първата, 12 хил. лв. за втората и 8 хил. лв. за третата позиция. Гаранцията за изпълнение е 5% от стойността на договора.

Кандидатите трябва да представят документи, с които да докажат икономическите, финансовите и техническите си възможности за изпълнението на поръчката. От тях се иска копие от годишния баланс и отчет за приходите и разходите за предходните три години, информация за общия оборот и оборота от изпълнението на сходни поръчки за същия период и копие от застраховка за професионална отговорност.

Участниците трябва да представят списък с основните си договори, сходни с настоящата поръчка, изпълнени през последните пет години, като посочат възложителите, сроковете на изпълнение и финансовите стойности. Той списък трябва да е придружен от препоръки за добро изпълнение от предишни клиенти. Необходим е списък с техническите лица, които ще отговарят за изпълнението на поръчката. Участниците трябва да представят сертификат за управление на качеството ISO 9001:2000, като представянето на документа не е задължително, но наличието му ще се вземе предвид при определяне на оценката по показателя "професионален опит и технически възможности".

От кандидатите се изискват документи, с които да се удостоверят техническите и професионалните възможности на персонала, който ще бъде зает с изпълнението на поръчката.

Минималните изисквания към участниците са те да имат опит в изпълнението на сходни поръчки, както и поне три референции от предишни клиенти за изпълнението на сходни дейности.

Документите за участие струват 240 лв. Подаването на заявления за участие може да стане до 11 август. Разглеждането на получените оферти е на следващия ден.

Поръчката включва коригиране на речните корита в участъците

- река Слатинска, в участъка от улица "Константин Фотинов" до улица "Владимир Вазов" в район "Подуяне"

- на река Новачица в участъка от булевард "Драган Цанков" до Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия

- ремонт на коригираното речно корито на река Владайска, от улица "Житница" до булевард "Иван Гешов".


04.07.2008 г.

Само сапът на лопатата се счупи
В продължение на около два часа вчера сутринта държавата очевидно я нямаше. Виждаме, че периодично тя е поставена на изпитание. Било от природно бедствие, каквото бяха наводненията преди две години. Било от катастрофи или аварии. Било от катаклизъм като вчерашните взривове в армейските арсенали край Челопечене, при които само по божията милост минахме без жертви. Такива изпитания проверяват зрелостта на властите и готовността на институциите да защитят националните ценности и преди всичко най-голямото богатство на страната - хората. За пореден път се разочаровахме.

Не от поведението на държавните мъже (и жени). Те се появиха един по един в течение на около два часа, в които никой нищо не знаеше. Погледнаха, погледнаха, видяха, че няма нужда от тях и отидоха може би да си запретнат ръкавите. В такива случаи казваме, че запрятането на ръкави е закъсняла мярка.

Спасителните екипи и следствените органи тепърва ще развиват и проверяват различни версии за причините, предизвикали тежкото произшествие. Ние засега сме убедени и то твърдо в неоспоримостта на една, най-важната. И това е пълното безумие, с което започна и продължава тъй наречената военна реформа. Да се разправят с ликвидирането на една масова армия за управниците през последните 15-20 години се оказа много по-трудно, отколкото е било на строителите на тази армия. Нищо чудно. Нали подобен зор тормози мародерите, които също толкова години ръфат и разграбват богатствата на социалистическото строителство. Задавиха се, а още има.

Сега обаче за гръмналите погреби има и доста конкретности. Никак не е ясно защо се закрива тази база, преди нейното съдържание да е поето от определения военен приемник ТЕРЕМ. Заповед ОХ 06 от 25 март 2008 г. на Министъра на отбраната постави това поделение в списъка за разформироване. Централната Разснарядителна база в столичния квартал Челопечене, която след реорганизациите по план 2004 от 1 септември 2004 г. бе преименувана в База за утилизация на бойни припаси и премина на нов щат. Тя бе единственото поделение в Българската армия, разполагащо с цехове, площадки, хранилища, оборудван полигон за взривни работи край с. Столник и с подготвени кадри за разснарядяване и унищожаване на бойни и халостни припаси.

На 16 май 2002 г. министерска заповед 370 й делегира право да бракува и да извършва търговска реализация чрез закрити търгове на отпадъчните барути и взривни вещества, отломките от черни и цветни метали и празната дървена опаковка. Това единствено поделение ежегодно получаваше задача за 500-600 хил лв. приходи в бюджетната си сметка, изпълняваше планираното, но и реализираше за военното ведомство печалба от 60-80 хил лв. Незнайно как базата за утилизиране на излишните за Българската армия бойни припаси се превърна в един от големите проблеми на бригада "Логистика" и дирекция "Логистика" в Генщаба на Българската армия. И на 1 юни т.г. всички специалисти по артилерийско въоръжение от поделението получиха предизвестия за съкращение.

Можем да гадаем как са спазвани всички строги правила за безопасна работа с взривните вещества и боеприпаси, след като е станало ясно, че хората остават без работа и отиват на улицата. Един от уволнените специалисти възкликна пред журналист още преди месец: "Там ще стане страшно!" Но тези хора не можем да обвиним в безхаберие. Те до последно са си гледали работата съвестно. Безхаберие е оставянето на базата с всичките опасни имущества без компетентно обслужване.

Струпването на зяпачи с високи чинове и държавни рангове вчера сутринта не донесе някаква конкретна полза, освен че брояха гърмежите. Тяхната работа е много преди да се случи бедствието и тя не е свършена. Отново се видя стремеж да се изтъква важността на дадена институция и липсата на всякаква координация с други отговорни. Колко ни грее оплакването на г-жа Емел Етем, че столичният градоначалник Бойко Борисов само давал пресконференции, а не се свързвал с нея за обмен на информация.

Още ли не е ясно, че вместо цъкащи с език фактори, които не знаят от къде да хванат проблема и нищо не ги координира, е необходимо изграждане на национална гвардия с мирновременни и с военновременни функции. Идея, която дъвчем 15 години, без да затрогнем (без)отговорните фактори. Самият факт, че при подобни кризисни ситуации в критичната точка първи се озовават представителите на местната власт, говори, че реакцията би била адекватна единствено при наличието на подготвени териториални формирования на гвардията.

Ако ще я караме както досега, по-добре да оставим навсякъде само по един дежурен, който да рапортува на началството, че произшествия няма. Само дръжката на лопатата се счупила, докато копаят гроб за политрука, който получил инфаркт при вида на горящата казарма.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница