Г. Faites vos jeux! Капачка + фантом = депутатДата04.12.2017
Размер246.51 Kb.


28.07.2008 г.

Faites vos jeux!
Капачка + фантом = депутат
Масовата и безсрамна търговия с вот превърна политическите партии в обикновени касички
Галя Горанова
В началото бяха капачките... 50 броя от скъпоценните тенекийки предрешаваха избора на домакините с устойчиви соцнавици в полза на дарителя. После дойдоха кебапчетата на корем. По някое време ги изместиха чифтовете маратонки - едната "преди", а другата "след" пускането на бюлетината. С времето системата за купуване на гласове в България се усъвършенства. Бенефициентите също. В зората на демокрацията предпочитана стръв бяха бабите по селата и циганите. Днес в търговията с охота се включват дискотечните младежи, лумпените от всички възрасти, които гледат само келепира, и масата обеднели пенсионери. С други думи - таргетът се е разширил неимоверно, което поражда нуждата от все повече незаконни партийни финанси. Избори от години не се купуват с политически програми и обещания, а с пари. С много пари. И това вече изглежда толкова естествено, че неотдавна един казанлъшки бизнесмен чистосърдечно се възмути
"как е възможно все още да има хора, които гласуват за идеи".
Някои от по-новите техники за купуване на гласове не оставят никакво съмнение кои са авторите им. Модата на последните частични местни избори в Сандански се наричаше "сандък паша". Механизмът й пръв разкри депутатът Яне Янев - сутеньори, наркотрафиканти и престъпници "организират" големи групи хора, предимно роми, и следят покачването на котировките на изборния пазар. При най-високата цена пускат подопечните си към тъмните стаички и накланят везните към един или друг кандидат или партия. Гласоподавателите я получат, я не по 30-40 лв. Разликата до 100-150 лв. баровците си прибират в джоба. Схемата лъсна от множество записи на телевизиите със крити камери, само МВР не знаеше.

На последните частични местни избори в Роман пък беше приложена примитивната и изпитана схема със снимка на бюлетината. И тук изпълнители на поръчката бяха ромите като най-лесна за маневриране общност. В деня преди вота тарторите събират личните карти на желаещите да гласуват срещу пари. На самия ден паркират джиповете си на две-три преки от секцията, за да не бият на очи. "Избирателят" получава личната си карта заедно с джиесем с изключен звук. В тъмната стаичка заснема бюлетината с вградения фотоапарат и носи снимката на "шефа", за да му плати. Цената за един глас варира между 30 и 100 лева.


От Шумен води началото си друга ужасна схема под кодовото название "Мадарският конник".

За първи път е изпитана на редовните местни избори през октомври 2007 г. След края на изборния ден остават отворени няколко избирателни секции с предварително купени членове. Често те са от различни партии, но пред парите всички политически бои бледнеят. Като станат ясни първите частични резултати от останалите СИК-ове, бюлетините в купените секции се натъкмяват така, че да дадат превес на платилата политическа сила.


Всичко това обаче бледнее пред най-крупната изборна далавера - квотното разпределение на фантомните избиратели. Според специалисти броят им възлиза на около 700 000 души. Това са онези дългогодишни гурбетчии - гастарбайтери, детегледачки и домашни прислужници, които рядко се прибират в родината и най-често изобщо не гласуват. Имената им обаче фигурират в избирателните списъци и за тяхното разпределение между партиите на всеки вот се водят предварителни пазарлъци. Монополът върху далаверата държат двете най-стабилни партии - БСП и ДПС, разказаха запознати със схемата. Те обаче пускали малки квоти срещу заплащане и към други партии. Осъществяването на изборната измама минава през купуването на секционни избирателни комисии. Така членовете им влизат в престъпен сговор срещу солидно заплащане. В края на изборния ден те разпределят бройката на негласувалите в списъците съобразно споразумението между партиите. За всяко име се пуска бюлетина и се отбелязва "гласувал". В заверата по подмяна на изборния резултат участват всички - и мнозинство, и опозиция. Когато далаверата не сработи на ниво комисия, фалшифицирането става и от определени хора при предаването на протоколите от секционните комисии, около които всяка година гърмят скандали.

Според някои познавачи на порочните схеми нарочно по време на избори се акцентира върху масовото купуване на гласове по села и паланки, за да се отклони вниманието от същинската злоупотреба - купуването на СИК и фалшифицирането на протоколи.
Неслучайно след консултациите при президента за промени в изборното законодателство лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова изпълнителната власт спешно да актуализира избирателните списъци. И предложи това да стане по настоящ адрес, "за да не може от 7 хиляди жители да има 20 хиляди гласуващи". За същото намекна и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Този, който е на власт, държи начините за управление на изборния процес. Не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините", заяви той.

В национален мащаб фантомните 700 000 гласа могат значително да изкривят вота. Това са поне 40 мандата, които могат да се окажат определящи за мнозинството в парламента. Далаверата се покровителства на най-високо ниво. Да не забравяме, че Централната избирателна комисия и "Информационно обслужване" АД, което изчислява разпределението на гласовете, са силно политизирани органи. Членовете на ЦИК се предлагат от парламентарните партии, а неотдавна борда на "Информационно обслужване" оглави премиерският съветник Азер Меликов.


БЕЗ ИЗХОД

Готвените промени в изборното законодателство ще запазят възможността за изборен туризъм. Актуализацията на избирателните списъци по настоящ адрес няма да спре автобусите с турски изселници, въпреки че живеят в чужбина, смятат експерти. Прочистването на фантомите ще бъде поверено на кметовете, което гарантира запазването на изселниците в избирателните списъци. Затова от ДПС не възразяват особено срещу идеята.

Според юристи евентуално задължително гласуване също няма да посече корена на злото. Просто ще разшири обхвата на търговията с гласове и ще го превърне в още по-доходоносен бизнес, тъй като ще се увеличи потенциалната клиентела. "Когато човек е принуден да гласува, той ще търси поне да осребри това задължение", обясни Янаки Стоилов от БСП.


28.07.2008 г.

Европа не ме обича, аз съм еба ти пича!*
Опазиха министрите от „вълците", но гражданинът е голямата жертва на чиновниците
ЕЛИЦА ГИЛТЯЙ

Спор няма, късметлии са банскалии. Цяла зима на гребена на вълната, ля­тото джазфест, а между ски сезона и концертите, нова атракция прославя курорта. Властта се изна­ся за съдбовни решения я в "Катарино", я в „Перун" (господата от фирма „Балканстрой" да под­готвят списък с други свои добри хотели).

Няма логично обясне­ние защо министри и депу­тати се втурнаха под връх Тодорка с нови дънки и ленени костюми да калку­лират колко пари ни реже Брюксел и да оформят бюджета.

Може би си представят един български Давос!

Но Банско не е Давос, „Сънсет булевард" не е „Гурко", зад Ботевград не е Акапулко...

Същите приказки може­ха да си наговорят и на жъл­тите павета, освен ако не са целели да минат през Дупница и видят с очите си един от пътните проекти, за кои­то ЕС ни спря финансиране­то.

Както между другото ня­маше логика премиерът чак от Варна да коментира доклада на ЕК. Вероятно можеше и в друг ден да пус­не кранчето на новата ВиК инсталация, а не точно кога­то Европа врътва кранчето ни.

Глутницата вълци (разби­рай опозицията и някои „ло­ши" от нашите) си вие, ама премиерът жертви не й да­ва, както вече ни съобщи. На въпрос станало ли е дума кой носи персонална отго­ворност за спрените фондо­ве, шефът на комисията по европейските въпроси на парламента Младен Червеняков отговаря строго на журналистите: „Казах ви, че водихме задълбочена ди­скусия." И толкоз.

Всъщност вече няма значение дали и кога ще има наказателни смени в правителството и дали потърпевшите ще на­хранят „вълците".

Жертвите са граждани­те на държавата и дори мозъчният тръст на давоските икономисти да дой­де в последните месеци от мандата, не може да върне времето назад и да навакса пропуснатите години, през които от разградения ни двор кокошкарите изнесо­ха дори бостанските пла­шила. Макар че едно оста­на - ДАНС.

Бучката захарче в гор­чивия доклад на ЕК, ка­фенето, което отваря най-рано, за да пият по една вода Маргини и Барети. Досега не са й възложили да провери само капачки­те за буркани - да не бомбират новите компоти.

Малко като с ДАНС звучи новата идея на властта - стара Европа да прати експерти за пробле­мите с харченето на пари­те от ЕС.

Новата панацея, плашило за крадливи чи­новници, удобният параван за прикриване на отговор­ност, която си остава само предмет на тайна, задълбо­чена дискусия.

Като оставим настрани лъсналата фатална липса на административен капа­цитет, може да се потърси и още едно обяснение за случващото се с България.

Не случайно вече пети­летка засипваме Брюксел с екшън планове - още от времето, когато само си мечтаехме за членството и банскалийските баби не бяха чували за ОЛАФ.

Просто житейският и управленски опит на политическата ни класа е такъв,

че тя не успява да произведе дългосрочна упра­вленска стратегия, защо­то все е в някакъв преход, някакви кризи, извънред­ни обстоятелства. Тези хора просто мислят краткосрочно. Обективни сме и ще признаем, че социалистите бавно и

последователно наложиха една доста по-справедлива социална политика от

всички водени досега, а бизнесът никога не е бил толкова облекчен откъм данъци.

Но ако тази тройна-трайна коалиция идваше вкупом от икономиката, беше търсила и правила инвестиции и събирала персонал, може би щеше да знае как да осигурят и административен капа­цитет, и ефективно упра­вление.

И съвсем не само вляво личи неумението ни, дори неудобство да живеем в по-спокойни времена. Виждаме как СДС се раз­дира от скандали и тъкмо се оттласнат от 2-та процента рейтинг, бързат да си спретнат комплот.

Бойко Борисов също дава признаци, че се чув­ства дискомфортно, ако няма враг, който да е ви­новен за всичко.

Най-лошото в цялата ра­бота е, че изглежда и малко нагласена. На някои им е много изгодно да се вихрят серийно скандали, да се мъ­ти водата и да си въртят далаверите между два екшън плана и работни гру­пи.

Но след като отново властта се закрепи без жер­тви, може би е време да свикнем с мисълта, че това правителство ще изкара мандата си, освен ако няка­къв ужасен катаклизъм не подпре заканите на опози­цията за улични протести наесен. Дори за ГЕРБ не е сигурно, че бърза да дойде на власт, преди да се подго­тви по-добре (лоши попа­дения се оказаха някои тех­ни кметове) и преди да се успокои, че траншовете от Брюксел ще тръгнат.

Или както се казва в един друг култов текст на рапърите от „Ъпсурт": „Бълга­рия не ме обича, аз съм еба ти пича!"

* По песен на „Ъпсурт "


28.07.2008 г.

Въпреки уверенията на властта, че опасност няма, протоколи на екоагенцията от 3 юли паказват
Отровен прах от взрива в Челопечене
Въздухът в кварталите около гръмналото поделение е бил по-мръсен дори от зимните мъгли в центъра на София
ВИКТОР ИВАНОВ

Отровни фини прахови частици са се носили с ча­сове във въздуха над кварталите на София и селата, които се намират около гръмналото на 3 юли т.г. военно поделение в Че­лопечене. Това показват протоколи от измерванията на въздуха в Нови Искър, Чепинци, Ботунец, Враж­дебна и детелината на околовръстния път на столицата и „Ботевградско шосе".

Изследванията са били из­вършени от мобилна стан­ция на Изпълнителната агенция по околна среда, която предостави протоко­лите след искане на в. „24 часа". Замерванията са пра­вени между 9 и 23 часа в деня на взрива, като лаборато­рията се е местила по раз­личните пунктове. На след­ващия ден, 4 юли, станцията е била само в Чепинци, къ­дето обаче отново е откри­то наднормено замърсява­не, продължило цяло дено­нощие.

Най-високите концентра­ции на фини прахови части­ци (ФПЧ10) са измерени в Чепинци 4 часа и половина след първите взривове. В 11 часа отровите във въздуха са били 611 микрограма на куб. м при норма 50 микрограма. Час по-рано са били измерени 480 микрограма.

ФПЧ10 е фин прах, чий­то частици имат големина, по-малка от 10 микрона. Той е особено опасен за здравето на хората, тъй ка­то прониква дълбоко в ди­хателната система. Причи­нява трудности с дишането при хора с астми и бронхи­ти. При концентрации от 500 микрограма на куб. м вече се наблюдава нара­стване на смъртността сред населението, ако пра­хът е примесен със серни окиси, а при замърсяване от 250 микрограма се уве­личават заболявания като бронхити и инфекции на горните дихателни пъти­ща. Тази информация е пу­бликувана в интернет стра­ницата на Изпълнителната агенция по околна среда и въз основа на нея са опре­делени праговете за замър­сяване на въздуха, обясни­ха експерти от екоминистерството.

При малките деца финият прах дори може да бъде канцерогенен

обясниха пред в. „24 часа" лекари. Същият прах тро­ви софиянци всяка зима, когато се спускат тради­ционните мъгли. ФПЧ10 се образуват обикновено при горене и са многократно по-опасни за здравето, ко­гато са примесени с други химически вещества като азотни и серни оксиди.

Концентрациите на ФПЧ10 във въздуха над Чепинци на 3 юли над­хвърлят дори мръсотията на Орлов мост през зимата, когато са традиционните софийски прашни мъгли. Населението обаче не е би­ло алармирано, защото за­конът не предвижда тако­ва нещо при замърсяване с ФПЧ10, обясниха експер­ти от екоминистерството. (Какво ни казваше власт­та, виж в карето долу на 15-а стр. - б.а.)

Концентрацията на пра­холяка трябва да надхвър­ля определените пределно

допустими концентрации в продължение на 24 часа, за да се предприемат мерки, предвиждат стандартите ни за това обгазяване. При обиколките на мобилната лаборатория по различни­те точки, естествено, не било възможно да се установят какви са били средноденонощните кон­центрации, обясниха ек­спертите на екоминистер­ството.

Въпреки това и на 4 юли населението на Чепинци не бе предупредено за замърсяването, а хората бяха пуснати обратно по домо­вете си. Тогава станцията е замервала въздуха в село­то в продължение на цяло денонощие и отново са би­ли установени концентра­ции на ФПЧ10, по-високи

от нормата. Те са били средно 63,7 микрограма на куб. м при нормата от 50 микрограма. Най-високо­то съдържание на отровен прах за 4 юли е било изме­рено в 7 часа сутринта и е било 81 микрограма.

Подобни концентрации са били измерени на 3 юли и от автоматичните станции на екоагенцията в столица­та. На Орлов мост прахът е бил средно 63,9 микрогра­ма на куб. м, в Надежда 66,2 микрограма, в Красно село 54,6 микрограма и в Друж­ба 62 микрограма. Данните са средноденонощни и бяха взети за сравнение за сте­пента на замърсяване от взривените складове. За­мърсяването в столицата е било в рамките на обичай­ното за юли, обясниха експерти. Думите им се по­твърждават и от протоко­ли за изследванията на въз­духа от 1 юли - 2 дни преди взрива, както и данни от юли миналата година.

Въпреки че в Чепинци са измерени най-високите концентрации на отровния прах, той е бил доста по-опасен за здравето в с. Бо­тунец. Там в 12 часа на обяд на 3 юли, 5 часа и половина след взрива, са били изме­рени концентрации от 140 микрограма на куб. м. Ботунец обаче е единствено­то място около гръмнали­те военни складове, където

Прахът е бил примесен и с отровния азотен диоксид, обясниха от Изпълнител­ната агенция по околна среда. Тази отрова, която няма мирис, също навлиза в човешкия организъм чрез дишането и се абсор­бира в организма. Особе­ното е, че се задържа дълго време в белия дроб и може да причини деформации в него. Отново първи стра­дат дихателно болните хо­ра. Вдишването на азотния диоксид се улеснява допъл­нително, когато е приме­сен с фини прахови части­ци.

Нормата за замърсяване с азотен диоксид е 200 ми­крограма на куб. м въздух, а в Ботунец са измерени 260 микрограма, показват протоколите на мобилната станция на агенцията по околна среда. Замърсява­нето е установено при единствените замервания, правени в селото в 12 часа

на обяд на 3 юли. Отново специално предупрежде­ние до населението не е би­ло отправено, въпреки че т.е. опасността за здраве­то на хората настъпва до­ри при обгазяване в рам­ките само на един час. От­ровен прах в наднормено количество е установен във въздуха и на местата, където по време на пожа­ра в поделението на 3 юли бяха евакуирани жители­те на Чепинци, Челопече­не и Ботунец. По данни на Министерството на из­вънредните ситуации те бяха настанени в Нови Искър, Бухово и манасти­ра "Св. Мина", а част от хората бяха държани на околовръстното близо до детелината му с „Ботев­градско шосе".

В Нови Искър още в 9 часа сутринта, преди още да бъде предприета ева­куацията, са били измере­ни стойности на ФПЧ10 от 210 микрограма на куб. м въздух. Там азотният диоксид е в концентрации под нормата, но близо до нея, става ясно от прото­колите на екоагенцията.

На детелината е било измерено съдържание на финия прах от 146 микро­грама на куб. м. С 4 микро­грама по-малко са били пък концентрациите в близкия както до взрива, така и до детелината кв. Враждебна.

В процеса на замервания­та са били измерени и нива на сероводород, превиша­ващи еднократната предел­но допустима концентра­ция от 5 микрограма на куб. м. Тази отрова във въздуха обаче се дължала на замър­сяване от близкия до взрива комбинат „Кремиковци", а не на гръмналото военно поделение, твърди Валери Серафимов от Изпълни­телната агенция по околна среда.

28.07.2008 г.

Записват за детски градини в столицата до 5 септември
Срокът за подаване на заявления за столичните детски градини след трето класиране е удължен до 5 септември, съобщи вчера зам.-кметът по образование Йорданка Фандъкова. От май, когато беше първото класиране, до сега чрез системата за записване са разпределени 6800 места в детските градини. Създадени са 39 допълнителни групи, с които новите свободни места стават 860.


27.07.2008 г.

Половината сини структури били срещу Юруков, но никой не му поиска оставката
СДС изпъди Шерлок Холлмс от политиката
Лилия ЦАЧЕВА

СДС няма да пуска в реди­ците си сътрудници на се­гашните спецслужби. Така­ва промяна в устава си прие­ха сините вчера на Нацио­налната конференция във Велико Търново, посветена специално на новите пар­тийни правила. Досега за­браната беше само за хора от бившата Държавна сигур­ност.

СДС дори ще доразвие идеята на национално ниво. И с промяна в закона за по­литическите партии ще по­иска всички политически ръ­ководители и кандидати за кметове, народни предста­вители, общински съветни­ци, президентът и вицепре­зидентът да бъдат проверя­вани не само по закона за досиетата, но и за връзки с настоящите български и чужди служби. Може да искат и забрана такива хора да участват в политиката. Текстовете ще бъдат внесе­ни от зам.-шефката на пар­ламента Надежда Михайло­ва.

„Трябва да има избор - по­лицай или политик", аргу­ментира идеята тя. Това обаче можело да се тълкува като удар по ГЕРБ и лидера им Бойко Борисов, с които СДС заявава, че ще управлява, притесниха се някои делегати.

Идеята дойде от остро из­казване на члена на НИС Александър Йорданов още в началото на форума. „Който иска да донася на служби, да се прави на ченге, на Шерлок Холмс, няма място в политиката", заяви той. И обясни, че и новите служби се ръководят предимно от хора на ДС и не можело да се очаква „те да работят в интерес на демократичните сили". Предложението на Йорданов бе прието почти единодушно, с бурни апло­дисменти, само няколко де­легати се въздържаха.

Веднага след Йорданов стана обвиненият в сътруд­ничество на конраразузнаването лидер на сините Пла­мен Юруков и приветства идеята. При влизането си в залата всеки от присъства­щите около 590 от общо 810 избрани делегати на форума получи писмото от Държав­ната агенция „Национална сигурност" (ДАНС), опро­вергаващо твърденията, че Юруков е подписвал декла­рация за работа със служби­те. Лидерът прие лично кау­зата за промяната, защото „ако имаше процедура за доказване на сътрудниче­ство, нямаше да има ком­промати" срещу самия него.

И компетентно обясни, че агентите подписвали декла­рации, че са деполитизирани. Делегати обаче масово се съмняваха, че въпросно­то писмо има някаква стой­ност и наистина доказва, че лидерът име „чист". Въпреки това никой не поиска остав­ки нито официално, нито в кулоарите. Смяната на вър­ха се отлагала за есента, ко­гато сините трябва да си избират лидер и ръководство с преки избори от всички седесари. Настроения срещу Юруков вече има в полови­ната местни структури, из­дадоха делегати. Но искали да го сменят „по неговите правила" с пряк избор.

Новият устав на СДС бе приет монотонно и почти без скандали. Сините се сдърпаха само за това дали На­ционалният съвет да има право да приема нови пар­тийни членове. Бе възприе­то, че режимът ще е реги­страционен и ще се извърш­ва от сините клубове. За за­писване на нови седесари няма да се чака одобрение освен при сериозни възра­жения от други членове. Си­ните получиха приветствие от шефа на Европейската народна партия Вилфрид Мартенс
27.07.2008 г.

ПРЕДИЗВИКАНО
СДС пак в битка с ченгетата
Мариела БАЛЕВА

СДС ще гони от редици­те си агентите не само на ДС, но и на всички бивши и настоящи служби. Бъл­гарски и чужди. За това синята партия „узря" едва вчера, след като 20 години е на политическата сцена. Това да важи и за всички, правещи се на Шерлок Холмс в политиката, ще предложат със законови промени сините. „Поли­цай или политик - да избе­рат!", отсече Надежда Михайлова на синия кон­грес в Търново.

Сакън! Това е удар по Бойко Борисов! И ГЕРБ, с които СДС се кани да

управлява. Ами ген. Ата­насов от ДСБ? Той огла­вяваше НСС! И десни за коалиция не останаха.

Дори седесарите си признаха, че конгресът им е „вял и безсмислен". Май безпрецедентната атака срещу лидера Юруков - набеден за ченге, им е дошла в повече. А тя от месеци е най-тежкият проблем на сините. Амби­цията на Юруков да роди нова кауза, заради която бе избран за водач, пак се изплъзва. Защото поли­тика не се прави с лозунги „Нова енергия", „СДС може" и стари песни. Тоя филм е отдавна гледан.

Битката със сенките от миналото е 20-годишна и е уморителна. За СДС оце­ляването пак се отдалеча­ва. Навътре в тунела с все­ки скандал. А ченгетата не спят.


28.07.2008 г.

Евгени ЧАЧЕВ, депутат от ДСБ и бивш министър на регионалното развитие, пред Таня Джоева
Бойко Борисов да търси нас
- Г-н Чачев, има ли опози­цията екшънплан след до­клада на ЕК. Звучите раз­нопосочно.

- Позицията на ДСБ е ясна - ЕК отчете системен про­блем. Трябва да си отиде ця­лото правителство заедно с духовния си баща Георги Първанов.

- Как? За отстраняването на президента не събрахте достатъчно подписи, за да се стартира процедурата. От БНД казаха, че нямало да стават за смях.

- Моралната присъда над президента беше произне­сена в Двореца на спорта и културата във Варна на во­лейболния мач България -САЩ. Когато обявиха присъ­ствието на Първанов, 3000 варненци го освиркаха. Чуха се и възгласи: „Върни пари­те!". Впрочем Първанов има да връща много пари...

Спомнете си за „Бургас -Александруполис". Прави­телството „Костов" договори с гръцката и сръбската стра­на по 33,3% участие, а Пър­ванов отиде на 4 септември 2006 г. в Атина и се споразу­мя с Путин и Караманлис за мажоритарна собственост на руската страна в нефто­провода. Това не е ли дър­жавна измяна?

- Но нямате 60 подписа, за да докажете тезата си. Следващият ход?

- Вот на недоверие към ка­бинета. Най-лошото не са милионите евро, които губим по САПАРД, ФАР и ИСПА. Не е най-лошото, че има съ­мнение дали България е го­това за следващото финан­сиране от 11 млрд. евро.

- А кое е най-лошото?

- Че сме загубили доверие­то на Европа. Че правител­ството е в близки връзки с организираната престъп­ност. Това не е извод. Това е диагноза. България е черна дупка за европейските данъ­коплатци.

- А за българските?

- Министър Асен Гагаузов каза, че животът продължа­вал. Какво са, вика, някакви си ФАР-ове и ИСПИ! Значи него го е еня за ФАР-овете и ИСПИ-те, защото ние ще плащаме на крадльовците от нашия бюджет.

- Откъде?, Бюджетът за тази година е гласуван?

- Питайте Гагаузов откъде.

- България не е единствената държава, която е има­ла проблеми на старта.

- Само не цитирайте упра­вляващите, че Унгария се би­ла отказала доброволно от тези програми, за да се кон­центрира във фондовете. То­ва не е държавническо ми­слене, а още един повод за оставка. Брюксел настоява за ангажимент на всички ни­ва за прочистване на систе­мата. Закодираното посла­ние е: „Отидете си! Нека дойдат хора с европейско пове­дение, които знаят какво вър­шат и къде отиват." След 1 януари 2007 г. правителство­то няма своя стратегия. Ри­скуваме да бъдат спрени и 11 млрд. евро по оперативните програми до 2013 г. Това ще засегне и следващото упра­вление. Очаквам Сергей Станишев, който претенди­ра, че е европеец, да постъпи като председателя на ЕК Жак Сантер преди 5 г. - при първия доклад на ОЛАФ с улики в корупция подаде оставка заедно с всички еврокомисари.

- Как тълкувате реакция­та на премиера, че няма да хвърля жертви на вълци­те?

- Като бягство от отговор­ност. Безочливо е да слага етикет на всички граждани, омерзени от политици, които ни превърнаха в мафиотска държава.

- Корупцията не е от вче­ра, г-н Чачев. И правител­ството на Иван Костов бе наречено „символ на ко­рупцията"?

- Британски евродепутат ме попита веднъж: „Имате толкова известни имена, с които да са гордеете. Защо и президентът, и премиерът ви са историци?" Историците се ровят в летописа на изгубе­ното време, както казва Умберто Еко. Като питат Стани­шев за Людмил Стойков, той отговаря, че Иван Костов продал на Стойков „Дюни". Какво означава въпросът, при положение че имаше на­ционално съгласие и полити­ческа воля за приватизация? Да се върнем още по-назад при Виденов, когато 60% от икономиката бе раздържавена чрез масовата привати­зация за хартийки. Но всеки говори за Костов. Иван Ко­стов е виновен за всичко - за педофилията, за убийствата, за отвличанията...

- За първи път чувам та­кива обвинения към Иван Костов.

- Е, само за това не са го обвинили...

- Основните обвинения са свързани с корупционни сделки при управление­то на ОДС.

- Посочете една.

- БГА „Балкан".

- За БГА „Балкан" са голи обвинения. Европейците искат от нас история на бъде­щето. Не му прави чест на Станишев да обяснява, че при Костов българинът имал две яйца в джоба си, а сега има четири.

- Да погледнем към исто­рията на бъдещето. Очак­вате ли да свалите прави­телството с шестия вот на недоверие?

- Не. Въпрос на молив и на събиране на гласове.

- Защо го искате?

- Правителството отслабва съпротивителните сили на обществото. Мафията по­иска да се узакони ка­то властващ партньор на ЕС у нас. Кризата ня­ма институ­ционален отговор и НС не мо­же да я реши. Отхвърленият вот ня­ма да бъде нейният край.

- След вота напускате пар­ламента?

- Ще има национални про­тести. След вота започваме консултации с профсъюзите, с неправителствени организации, с Камарата на строи­телите, с Българската сто­панска камара и др. Предсе­дателят на БСК Божидар Данев изнесе убийствени данни - в 50% от обществените по­ръчки за 2007 г. е имало дра­стични нарушения. М. г. са регистрирани поръчки за 7 млрд. лв. Значи близо 4 млрд. са раздадени под ма­сата на батковци и татковци.

- Защо ще преговаряте с тях, а не с най-силната из­вънпарламентарна партия

- ГЕРБ?

-Това са организации, кои­то представляват ин­тересите на всички граждани.- Готови ли сте за предсрочни из­бори?

- Защо да не сме готови?

- Рискувате ДСБ да не вле­зе в парламен­та.

- ДСБ мо­жем да лидираме процес на преговори. Всяка от дес­ните партии, която споделя на­шите виждания, е добре дошла. На изби­рателите им предстои тру­ден избор - да разпознаят ал­тернативата. Видя се, че ко­гато БСП дойде на власт, всичко се скапва.

- Търсите ли предизбор­но партньорство с Бойко Борисов?

- Бойко Борисов трябва да търси партньорство с нас.

- Няма логика - ГЕРБ е водеща сила, а вие се бо­рите да прескочите летвата от 4% за парламента.

- Това ще го каже избира­телят. И през 1996-1997 г. не се виждаше алтернатива. Ако Станишев не се предста­ви като европеец, за какъвто претендира, тласка Бълга­рия към нов 4 февруари.

- Очаквате ли все пак да се получи разрив в коали­цията и НДСВ да гласува с вас?

- Изключено. Генезисът на ситуацията е в правителство­то на Сакскобургготски. То трябваше да избира между европейските средства и прането на пари. Избра вто­рото. В България влезе огро­мен паричен поток. Перат се 5 млрд. евро годишно. Изник­на бетоновата джунгла от турската до румънската гра­ница.

През 2005 г. Станишев на­рече концесията за маги­страла „Тракия" „грабежът на века". Но когато дойде на власт, не го спря. Сега конце­сията е спряна, но грабежът продължава.


28.07.2008 г.

Намаляват осигуровките за фирми, а товарят работниците

Нито един министър не струва 250 млн. евро

Борисов е с милиционерско мислене, затова обвинява БСП за боклука, каза Георги Кадиев
Георги Кадиев е общински съветник на София от квотата на БСП. Преди това той беше зам.-министър на финансите, който отговаряше за приходната част. Подаде оставка заради разногласия с шефа си Пламен Орешарски.

фото Антон Чалъков- Г-н Кадиев, какви трябва да бъдат приоритетите в бюджет 2009?

- Ключовото, което трябва да се направи през 2009 г., е да се погледне в приходната и разходната част на бюджета. В приходите е необходимо затягане на приходните агенции, а в разходните - мерки в насока антикорупционната политика, образованието, здравеопазването и социалната политика.

- Опозицията постоянно критикува бюджетния излишък. Според вас удачно ли е и през следващата година той да бъде 3% от БВП?

- Удачно е като политика предвид проблема, който имаме с дефицита по текущата сметка на платежния баланс. Но не е удачно да правим свръхизлишъци, което се случи през 2007 г., и да ги харчим в последния месец от годината. Много по-нормално е да се заложи нормална макрорамка, т.е. нормален брутен вътрешен продукт, и оттам да се пресметнат съответните 3% от него като разходна част. А останалото да се харчи в продължение на годината, а не ударно през декември.

- Но юни тази година бюджетният излишък достигна 4 млрд. лв. За какво е добре да се похарчат тези пари?

- Не съм убеден, че до края на годината излишъкът ще остане 4 млрд. лв. Достигат до тези високи нива не толкова от преизпълнение на приходите, колкото поради свиване на разходите през първата половина на годината. До юни приходите се движат приблизително около 100-101% от планираното, т.е. голямо преизпълнение няма да имаме. Излишъкът идва от това, че например няма достатъчно усвояване от еврофондовете

Съответно съфинансирането, което е предвидено в националния бюджет, остава спестено като излишък. Аз бих посъветвал правителството да си затегне приходната част, защото в момента приходните агенции биха могли да работят много по-добре. Оттам да се направи излишъкът, а не толкова от съкращения в разходите.

- Опозицията натиска да се намали ДДС. Това ще доведе ли до падане на цените?

- Не, това е изключително грешна политика в момента. Доколкото разбирам, тяхната идея е да се намали ДДС като антиинфлационна мярка. Но не ставката на ДДС е причина за инфлацията. Факторите, които я създават, са съвсем други. Евентуалното сваляне на ставката би имало краткосрочен ефект - буквално за месец-два. А хазната ще загуби около 800 млн. лева което за мен е напълно погрешна политика. Аз по-скоро бих мислил в обратна посока предвид дефицата на текущата сметка. Бих препоръчал повишаване на ДДС на 22%. И допълнителните пари, получени от това увеличение, вече могат да се пренасочат към определени социални групи, които страдат най-много от инфлационната ставка - най-вече пенсионерите и хората с ниски заплати.

- А идеята за увеличаване на ДДС обсъждана ли е в БСП?

- Аз поне съм участвал в такива обсъждания. Говоря по-скоро от чисто макроикономическа гледна точка, предвид дефицита по текущата сметка. Ако искате да свиете потреблението, това е една от стъпките. И тя отдавна ни е препоръчана от Международния валутен фонд, но е много тежка като политическо решение и затова не мисля, че ще бъде направена. Но според мен това е правилната макроикономическа политика в момента. А не обратното - слизане надолу към 18% ДДС.

- Обсъжда се нова формула при плащане на осигуровките - 8:10:12, заедно с увеличаване на здравната вноска с 2 пункта. Но така реално ще се намалят осигуровките само за фирмите. Не трябва ли да се намалят данъците и за хората?

- Бях противник на тази мярка поради два фактора. Единият е, че субсидиите, които в момента вървят от бюджета към НОИ, са с около 500 млн. лв. по-малко, отколкото ще дава държавата при поемане на ангажимент за съфинансиране на осигуровките с 12%. Не мисля, че това е най-добрият начин да изхарчиш 500 млн. лв. Освен това дори не бе проведена достатъчно задълбочена дискусия, за да ме убеди някой, че това е начинът. Втората причина е, че беше постигнато споразумение съотношението работодател - работник при плащане на осигуровките да бъде 60% към 40%. А сега доста елегантно съотношението се променя на 55% на 45%. Отново се прехвърля осигурителна тежест от работодателя към работника. Това освобождава на бизнеса около 250 млн. лв., но в същото време натоварва служителите с толкова. Не считам, че това е правилно.

- Защо се стигна до спиране на еврофондовете и можеше ли това да бъде предотвратено?

- Казаха ни го достатъчно ясно в доклада - липса на административен капацитет, липса на работеща съдебна система и, разбира се, наличие на корупция. Можеше да бъде предотвратено, но то не става за седмица, месец или два. Не става и само с планове. Трябва много работа, защото, кажете ми, как ще вдигнете административния капацитет? Аз виждам една тотално демотивирана администрация и не знам как ще бъде мотивирана.

- Бюджетът ще може ли да плати с национални средства всички проекти, чието финансиране от ЕС беше спряно?

- Очевидно има ресурс да поеме някои от тези средства, но дали всички - вече е въпрос на преценка на колегите.

- Кметът на Благоевград и бивш червен депутат Костадин Паскалев каза, че президентът иска да смени премиера Сергей Станишев. Има ли битка на лобита в БСП?

- Не участвам в лобита. Нито се занимавам с лобита, нито ме интересуват. Исках с моето участие в политиката да свършим някаква работа. Да влезем в ЕС. И да затвърдим усещането на хората, че има закони. Че когато се извърши престъпление - виновникът е заловен, осъден и вкаран в затвора. Това беше моята цел, а не участие в каквито и да е било лобита и вътрешнопартийни нападки. Мисля, че това е нелепа ситуация за БСП - точно преди изборите да тръгне да говори точно в тази посока. Пък и след изявленията на г-н Паскалев и президентът, и премиерът се изказаха доста умерено и позитивно. Преди избори не е моментът човек да си вади мръсното бельо. Независимо дали го има или го няма.

- Очаквате ли предсрочни избори наесен?

- Не. Опозицията няма достатъчно ресурс, за да предизвика предсрочни избори. Очевидно и ГЕРБ няма ресурс. Ако имаха малко повече мозък в главата си, може би щяха да измислят нещо. Но очевидно няма да се случи. Пък и не виждам особена полза от предсрочни избори - така или иначе останаха по-малко от 12 месеца до края на мандата. За мен тестът оттук нататък за правителството е само един и той е в последния пасаж на евродоклада. Това е изречението, в което се твърди, че акредитацията на двете агенции може да бъде възстановена, ако се подобри контролът. Ако правителството се пребори за възстановяването на акредитацията, значи е издържало теста

Ако за целта е нужно да се сменят министри, нека се сменят. Нито един министър не струва 250 млн. евро. Не можем да се правим на ни лук яли, ни лук мирисали. Говорим за огромна сума пари. И абсолютно всякакви решения, колкото и да са тежки в личностен и политически план, са оправдани, щом трябва да се спасят тези пари.

- Необходими ли са промени в кабинета?

- След като Европейската комисия ни е дала шанс с това последно изречение, ако бях на мястото на премиера, щях да ида в Брюксел, или да изпратя вицепремиера, и попитам ЕК: "Кои са нещата, които искате от нас?" И ако там ми кажат: "Нямаме доверие в този, този и този министър", щях да ги сменя в рамките на десет секунди.

- Наскоро София потъна в боклуци и кметът Бойко Борисов обвини БСП за това. Има ли нещо вярно в подозренията на кмета?

- Това е типично изражение на милиционерската мисъл

Вместо да седнеш и да решиш проблема, почваш да се чудиш кой ти го е създал. БСП изобщо не се занимава с такива глупости. Поне ние, съветниците в Столична община, се опитваме да решаваме проблемите, а не да ги създаваме изкуствено. По време на гласуването на бюджета миналата година например БСП предложи някои промени в данъчната система, включително увеличаването на един налог, което никак не бе лесно за опозиционна партия. Това в крайна сметка доведе до допълнителни средства за бюджета - между 50 и 70 млн. лв. Бих искал и аз да имам такава опозиция. Да внася такива промени, които да вдигат приходите в бюджета, който аз харча. Значи г-н Борисов въобще няма за какво да се оплаква от БСП. По-скоро трябва да види къде са неговите проблеми. Общината е много тежка и там проблемите с административния капацитет са големи. Може би - три пъти по-сериозни от тези в държавата.

- А за бюджета за 2009 г. може ли да се иска увеличение на данъците за колите и сградите в София?

- Може, разбира се. Мисля, че данъците трябва да продължат да се качват. Привилегията да живееш в една столица струва пари

Щом искаме да сме в София, трябва да сме готови да плащаме повече от хората в провинцията. Проблемът е друг. Лошото е, че няма никакъв контрол върху събирането на данъците. От 800 хиляди регистрирани автомобила в София 25% не плащат налог. Това са огромни средства. И вторият проблем е как се харчат парите. Защото въпреки огромните суми, които даваме за чистота и ремонти на улиците, София става все по-отвратително място за живеене.

Стефан Кючуков28.07.2008 г.

Само големи фирми имат шанс да чистят София
Общината обяви наддаването за районите на "Волф"
Зорница Латева

Фирми с десетгодишен опит при събирането и изхвърлянето на смет, които обслужват население от поне 600 хил. души, имат шанс да чистят част от София. Условията се съдържат в обществената поръчка за обслужване на районите "Младост", "Люлин", "Овча купел", "Триадица" и "Витоша" за седем години. Столичната община иска кандидатите да имат поне 20 млн. лв. оборот на година и поне 10 договора за сметосъбиране, а към тях да има и препоръки за добро изпълнение.


Сега петте района се чистят от притежаваната от концесионера "Новера" фирма "Волф" срещу 16 млн. лв. за 2008 г. Договорът за четири от районите вече изтече, но по предложение на кмета Бойко Борисов те бяха прехвърлени в споразумението за "Младост", което е до март догодина. Тогава работа трябва да започне новият чистач. Останалата част от града ще остане на грижите на "Новера" до 2014 г.
Според зам.-кмета Мария Бояджийска вече имало интерес и от чужди фирми. Още при изготвянето на заданието от общината се заканиха, че с него ще се опитат да разбият монопола на сегашния концесионер. Сред компаниите, които оперират в България, шансове да направят това имат "Титан АС" и "Шеле България", които чистят във Варна, Бургас, Русе. Победителите може да са няколко, защото за всеки район ще има класиране. Условията не ни спират от участие, коментираха от "Новера".
Според общинарите от БСП обаче фирмата може да бъде дисквалифицирана заради боклучената криза от миналата седмица. Четири дни тя не събираше сметта от центъра заради масово напускане на работници. Кметът Борисов заподозря заговор на БСП. Версията на "Новера" е, че конкурент е платил на работниците да напуснат. От фирмата се похвалиха, че макар и със закъснение сами прибрали боклуците и щели да си търсят парите за работата. Концесионерът ще иска обяснение защо общината е наела други дружества да чистят на нейна територия.


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница