Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"страница1/3
Дата23.07.2016
Размер398.95 Kb.
#2482
  1   2   3
Новини за общините
20. 05. 2014 г.
Фокус

Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"

20 Май 2014 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града", съобщиха от пресцентъра на общината. Фестивалът "Включи града" не би бил толкова успешен без помощта на едни от най-усърдните членове на екипа – доброволците. За трета поредна година организаторите на "Включи града" отправят покана към всеки, който желае да стане част от екипа на фестивала и да участва в неговата подготовка и реализация. Записването става през сайта www.vkluchigrada.com с попълване на кратък формуляр, публикуван в раздел "Стани доброволец". Регистрацията е активна до 2 юни. Самият фестивал ще се проведе от 6 до 8 юни. Доброволец може да бъде всеки, без значение възраст, пол, образование, предишен опит. За всеки ще намерим такава работа, която да е съобразена с неговите възможности и интереси. Участието в това начинание ще даде ценен опит както в организирането на културни събития, така и в тяхното промотиране. Ще имате възможност да се надникне зад кулисите на фестивала и да се запознаят с интересни хора. За всички активни доброволци ще има сертификати, удостоверяващи приноса им към фестивала и подаръци. "Включи града" се осъществява в рамките на проект на Община Бургас "Завръщане в Бургас: минало, настояще и бъдеще", BG161PO001/1.1-10/2010/004 по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития", Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.
Фокус

Красимир Христов: Ако нивото на река Дунав се покачи над 10 м., населението на Лом трябва да се евакуира

20 Май 2014 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Ако нивото на река Дунав се покачи над 10 м., няма какво да се направи и населението от ниските части на град Лом трябва да се евакуира. Това каза пред Радио „Фокус“ Красимир Христов, главен експерт „Управление при кризи“ в община Лом. Той обясни, че е изградена земно-насипна дига, която ще предпази от заливане ниската част на града при ниво на реката 920 см., а при покачване на нивото на 10 метра има готовност за изграждане на още две диги. Според разработения общински план обаче, ако нивото на Дунав премине 10 м. трябва да се премине към евакуиране на хората от ниската част на Лом, каза Красимир Христов. По думите му, през изминалото денонощие нивото на Дунав при Лом е 816 см и е в застой. „Общинският щаб е в готовност, техниката – също, трета степен на готовност е в сила и очакваме предвидените около 23 май големи количества вода“, каза експертът и допълни, че нивата на река Дунав от около 8 метра не са необичайни по това време на годината заради топенето на снеговете. Красимир Христов каза още, че последното наводнение при, което са били наводнени централните градски части е било през 1942 г.
Фокус

Община Бургас представя туристическия си потенциал в Национален семинар по мобилност

20 Май 2014 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. Община Бургас ще представи атракциите и туристическия си потенциал във II-ия Национален трансферен семинар по мобилност в туристическите дестинации в рамките на проекта SEEMORE, финансиран от ЕК. Семинарът ще се състои в конферентната зала на хотел "Европа" - Слънчев бряг на 22 май 2014 г. и се организира от клуб "Устойчиво развитие на Гражданското общество", съобщиха от пресцентъра на общината. SEEMORE цели да покаже на участниците в туристическия бранш как може да се промени поведението на туристите към по-устойчиви начини на транспорт в осем крайбрежни курортни региона в Европа - Балеарските острови(Испания), Бохуслан (Швеция), провинция Форли-Чезена (Италия), Померания (Полша), Мадейра (Португалия, Кипър, Малта и Добрички регион у нас.
Фокус

Готови са бюлетините за местния референдум в община Стрелча

20 Май 2014 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Заедно с евроизборите на 25 май в община Стрелча ще се проведе местен референдум, каза за Радио "Фокус" - Пазарджик кметът на община Стрелча Иван Евстатиев. Общо имащите право на глас в община Стрелча са 4 367. Избирателните секции са 9 - пет в град Стрелча и по една в селата Дюлево, Свобода, Смилец и Блатница. Местният референдум ще се проведе в същите времеви рамки, в които ще премине и изборът за евродепутати. Секционните избирателни комисии ще са в същия персонален състав, само Общинската избирателна комисия е в друг състав. В секциите ще има две отделни урни – едната е за изборите за европарламент, а на другата ще има надпис „Местен референдум”. Има и отделни избирателни списъци за двата вота, а също и различни бюлетини. Тези за местния референдум съдържат въпроса: Да бъде ли преместен паметникът на антифашисткото съпротивително движение от площад „Дружба” в м. Дъбравата в Стрелча? Бюлетините за местния референдум са също с номера в долния ъгъл, както другите, и съответстват на измененията, направени в новия Избирателен кодекс. Спазили сме всички изисквания за провеждането на местен референдум. Вече са готови и бюлетините, каза също Евстатиев.
Фокус

Ивайло Пандов: Ще се върне негативната практика да се правят общински или държавни дружества, които сами на себе си да си възлагат поръчки

20 Май 2014 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Ще се върне старата негативна практика да се правят общински или държавни дружества, които сами на себе си да си възлагат поръчки. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Ивайло Пандов, директор на водещата фирма в сектора на общественото хранене „Панда ИП” във връзка с промяната в Закона за обществените поръчки, според която един възложител може да възлага изпълнението на собственото си предприятие без процедура за обществена поръчка. „Тогава няма конкурентно начало. Идеята е държавата и държавните структури да не са икономически субекти, те не създават добавена стойност, частния бизнес е редно да го прави. После казваме, че частният бизнес няма да влиза в тези поръчки, няма да печели и да създава производства, а общината и държавата сами ще си го правим. Това нарушава правилата и нито една частна фирма не може да се конкурира с държавата или общината и като бюджет, и като активи”, допълни той.

„В един момент ще стане така – защо да си правим поръчки и да има конкурентен принцип, като си направим общинско или държавно дружество и сами си разпределяме поръчката. Икономиката не е сива. Правят си съответното дружество и преценяват какво и на каква стойност да се купи дадена стока или услуга. Липсва конкуренция”, коментира Пандов.

Затова дали е имало случаи към края на изпълнението на поръчката изпълнителя да прекрати договорите без основание, Пандов обясни, че обикновено възложителя прекратява договора и ако един договор е неизгоден, той се прекратява от самото начало. „Да чакаш края на договора и тогава да го прекратиш при условие, че всеки изпълнител е дал гаранция, която възложителя може да задържи, няма икономически интерес да прекрати договора в края. Обикновено договорът се прекратява в самото начало”, каза още Ивайло Пандов.

Цветелина ЦЕКОВСКА


Фокус

Зам.-кметът на Добрич Иван Колев: В сравнение със същия период на миналата година, данъчни приходи се преизпълняват

20 Май 2014 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Добрич. Готови са обобщените данни за нивото на събираемост на местни данъци и такси към края на април в Община град Добрич. Събраната сума е 44,43% от общата.

Това съобщи Иван Колев, зам.-кмет „Финанси и общинска собственост”, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Разчетът за 2014 година е 17 693 000 лв. събрани са общо 7 861 000 лв. собствени приходи. Данъчните приходи се изпълняват на 44,78%, като най-добро е изпълнението на данъка върху недвижимите имоти – 58,62%. От предвидените 6 342 000 лв. са събрани 2 839 000 лв. Неданъчните приходи, от разпореждане с общинска собственост, такси и т.н. възлизат на 5 021 000 лв. (44,24%) при разчет 11 351 000 лв. Добро е изпълнението на таксата за битови отпадъци. Разчетени 5 млн. лв. за събиране, събрани – 2 908 000 лв., което е 58,18%. В сравнение със същия период на миналата година, данъчните приходи се преизпълняват на 109,9%. Малка изостаналост се отчита при неданъчните приходи, посочи Иван Колев. В сравнение със събраните суми за същия период на 2013 година, изпълнението е 93,18%. Зам.-кметът допълни, че все повече са плащанията към общината чрез новите форми за това. 107 000 лв. са платени чрез един от паричните оператори, чрез ПОС-терминални устройства, които са разположени на две места в общината, са платени 47 572 лв. Стремежът е там, където има просрочени данъчни задължения, да се предоставят на съдебните изпълнители – частни и държавни. Събрани за периода са 122 090 лв., каза Иван Колев.

Жулиета НИКОЛОВА
Фокус

Община Велико Търново запълни дупките и отстрани неравностите на уличното платно пред централния вход на Гробищен парк

20 Май 2014 | 09:23 | Агенция „Фокус”
Велико Търново. За пръв път от 15 години със съдействието на Община Велико Търново с асфалтова смес бяха запълнени дупките и отстранени неравностите на уличното платно непосредствено пред централния вход на Гробищен парк. Това съобщиха от пресцентъра на общината. Със средства на „Обредни дейности”ЕООД бяха запълнени с асфалтова смес дупките в парка около централния вход и най-използваемите и натоварени алеи с обща площ над 150 кв. м. Пространството около входа на Гробищен парк и алейната мрежа вече са в добро състояние.

Гробищен парк в град Велико Търново е с площ от 180дка. Тази година косенето се извършва от ОП „Зелени системи”. То започна на 7 май 2014г. и до края на работната седмица ще приключи. Въпреки неблагоприятните атмосферни условия 5 работници от предприятието косят израслата тревна растителност. Едновременно с това се извършва и почистване на терена от отпадъците, оставяни от гражданите при посещение на гробовете на техните близки. Гробищният парк е в много добро състояние, според оценката на гражданите.


Фокус

В Стара Загора ще бъде открит център за кариерно ориентиране

20 Май 2014 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. В Стара Загора ще бъде открит център за кариерно ориентиране, съобщиха от пресцентъра на общината. От 10.00 часа заместник-министърът на образованието и науката Иван Кръстев ще открие официално офиса на Центъра за кариерно ориентиране в град Стара Загора, ул. „Княз Александър Батенберг” 19. Центърът за кариерно ориентиране – Стара Загора работи от 1 октомври 2012 г. Той е създаден по Проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския социален фонд. Центърът е част от мрежата на 28-те центъра в цялата страна. Проектът има за цел да създаде съответствие между националната ни и европейската политика в областта на кариерното ориентиране и ученето през целия живот, да създаде методически ресурс по кариерно ориентиране. В Центъра за кариерно ориентиране работят 7 кариерни консултанти, сертифицирани по международната програма за обучение на кариерни специалисти GSDF. Тяхната задача е в рамките на Проекта да обучат 24 000 ученици от област Стара Загора. Обученията са насочени към учениците от 1-12 клас и са съобразени с възрастовите им особености. Темите на обученията са разнообразни и информацията, която се предоставя, е полезна, достъпна и интересна. Центърът за кариерно ориентиране се ангажира с индивидуални консултации, с организиране на форуми по кариерно ориентиране, с професионални ателиета, с празници на професиите. Стремежът на Центъра за кариерно ориентиране е да достигне до всички деца и младежи и им предостави полезна информация за тяхното професионално ориентиране и кариерно развитие.
Фокус

Президентът Росен Плевнелиев ще участва в отбелязването на 25-годишнината от Майските събития в село Пристое

20 Май 2014 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Каолиново. Президентът Росен Плевнелиев ще участва в отбелязването на 25-годишнината от Майските събития през 1989 година. Честването се провежда под патронажа на държавния глава и ще бъде в село Пристое, община Каолиново, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред паметната плоча, посветена на първата мирна демонстрация, провела се в село Пристое на 20 май 1989 година срещу насилствената асимилация на мюсюлманското население в България.Darik news

Център за рехабилитация и интеграция на лица с психични проблеми работи във В. Търново

20 май 2014 07:01 | Дарик Велико Търново
Център за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства работи от началото на месец май в старата столица. Новата социална услуга, предоставяна от Община Велико Търново, предлага подкрепа при индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност за лицата с психично-здравни проблеми. Центърът се намира на ул. „Бузлуджа”№1 и се помещава в реновирани помещения от сградата на „Център за психично здраве” ЕООД.
Целта на работещите в услугата специалисти е да подпомогнат личностното развитие на хората с психични разстройства, като им предлагат различни дейности и консултации, съдействащи за тяхната интеграция и социално включване. Освен за лицата с психично здравни проблеми, в центъра се предлага и подкрепа за техните близки чрез провеждане на срещи и консултации.
Новата услуга предлага: психологическо консултиране; социално консултиране; социално-правно консултиране; трудотерапия; медицинско наблюдение и съдействие; консултиране на близки на потребителите по проблемите на лицата с психични разстройства; информиране и подкрепа за трудова реализация; подпомагане социалната интеграция на лица с психични разстройства чрез развитие на мрежа за социална подкрепа; информиране за социалните услуги на територията на Община Велико Търново.
Услугите в центъра се ползват от лицата с психично здравни проблеми (индивидуално или групово), почасово- всеки ден или няколко пъти в седмицата/месеца, съобразно техните индивидуални потребности. Необходимо е потребителите да подадат заявление в Дирекция „Социално подпомагане”, след което да им бъде издадена заповед от директора на дирекцията за ползване на услугата.

Darik news

Откриват още 13 пана на братя Паневи в с. Крепост за празника му

20 май 2014 08:15 | Дарик-Хасково
Димитровградското село Крепост е домакин днес на XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух" и традиционния "Празник на черешата". Той ще бъде открит официално в 13.30 ч. от кмета на селото Димитър Белчев, след което програмата ще продължи с поздрав от децата на денс център "Галаксико" и конкурсът на фолклорни състави.

Акцентът е от 18.30ч., когато е предвидено освещаване на стенописите в храма "Св.Св. Константин и Елена", които са поредното дарение за жителите на с. Крепост от родените там братя художници Христо и Панчо Паневи. Първото бе направено през 1997 г., а през 2009 г. двамата бяха обявени за почетни граждани на Димитровград. Към тяхното дело тази година се присъедини и художникът, също родом от с. Крепост, Владимир Запрянов. 42 са вече паната на братя Паневи в село Крепост, като последното бе завършено за рекордно кратък срок. За 20 дни работа в родното си село те сътвориха 13 фрески от Новия завет с техника сухо фреско върху оградата на църквата "Св. св. Константин и Елена". Десетте Божи заповеди изписа там художникът Владимир Запрянов. Тази година храмът, построен през 1874 г. чества своята 140-годишнина.


Празничен концерт ще имат представителният фолклорен хор към местното читалище "Селска пробуда - 1927" с ръководител Недялка Колева и клубът за народни хора към читалището. За 19.45 ч. е обявено награждаването на лауреатите от XV-я Национален фолклорен събор "Читалището - храм на българския дух". Вечерта ще продължи с музикантите от оркестър "Агрофермер" и хора на площада.

На 21 май програмата започва с утриня и света златоустова литургия и водосвет в храм "Св.Св. Константин и Елена". Организатори на събитието са НЧ"Селска пробуда-1927", Кметство с.Крепост и Община Димитровград.


Darik news

Мир на Балканите" става Югозападен фестивал, под егидата на ЮНЕСКО20 май 2014 10:37 | Маргарита Петрова
Международният фолклорен фестивал „Мир на Балканите" от тази година става Югозападен. „Югозападен защото Националната комисия за ЮНЕСКО го приема като важно за Югозапада събитие и тази година си дава логото да го ползваме. Министерство на културата съдейства за провеждането на фестивала, съвместно с община Дупница", обясни Войн Войнов. Това не е фестивал само за нашия град допълни Войнов. Целта е фестивала да се разрасне до Петрич и Гоце Делчев.

В края на месец май Дупница ще събере танцьори от 7 страни, за 13-тото издание на международният фолклорен фестивал „Мир на Балканите". Откриването е на 29 май. 12 състава от България също ще се включат във фолклорния празник. Концерти ще има в Дупница, Кюстендил и Сапарева баня.

Изключително атрактивните танцьори от Того са под въпрос, но групата от Индия пристига дори по-рано. Очакват се групи и от Полша, Грузия, Македония и Сърбия.

Дефилетата остават, те са си запазена марка, сподели Войн Войнов. Той допълни, че дефиле ще има и в Кюстендил.

Тази година териториалния обхват се разширява и традиционното за парк Рила общо хоро на участниците, тази година ще бъде на Цари Мали град, край с. Белчин.

Организатор на фестивала е сдружение ФТА „Дупница 2000", със съдействието на общините Дупница, Кюстендил и Сапарева баня, и Министерство на културата.


Darik news

Театър ВЕСЕЛ с поредно международно признание

20 май 2014 10:45 | Дарик Велико Търнов
Осмото издание на международния фестивал "Под шапката на Гугуца" приключи с огромен успех за актьорите на великотърновския Куклен театър ВЕСЕЛ. Негови представители се завърнаха от столицата на Молдова с голямата награда за най-оригинален модерен спектакъл. От 13 до 17 май Кишинев се превърна и в столица на кукленото изкуство.

В рамките на световния форум се представиха над 15 спектакъла, оценени от високопрофесионално жури. Негов председател бе д-р Тома Ходжа (актьор, режисьор и сценарист от Румъния), д-р ВиолетаТипа (театрален и филмов критик от Молдова), Любов Величико (режисьор от Украйна), д-р Наталия Каптусарова (театровед от Украйна) и Мария Миерлуц (режисьор от Румъния).

Театър ВЕСЕЛ за пореден път представи своето класическо заглавие "Храбрият оловен войник". Веселин Василев и Елка Баланова изненадаха домакините, като упражниха своя актьорски и лингвистичен талант, изграждайки  ролите в представлението на молдовски език. "Оригинален, модерен, поетичен е спектакълът на българите" – това бе оценката за работата на търновските актьори от публика, колеги, специалисти и жури. "Храбрият оловен войник" бе заснет от Националната телевизия на Молдова и според режисьора на детската редакция със сигурност  ще стане част от златния фонд на медията.

Още вълнуващи срещи на сцената преживяха актьорите от ВЕСЕЛ – изиграха два спектакъла за учениците на лицея "Стефан Велики". Липсата на езикова бариера даде изключителната възможност децата да се насладят в пълнота на магията на кукления театър, който за пореден път доказа своя универсален език.

Последния ден на турнето Куклен театър ВЕСЕЛ посвети на българите от Молдова. Бяха представени спектакли на родния език за децата от българския лицей "Васил Левски" в Кишинев, създаден през 1996 г. Училището е държавна предуниверситетска образователна институция и получава финансова издръжка от кметството на Община Кишинев. В него се обучават над 300 ученици в 16 паралелки. Домакините получиха и подаръци, предоставени от Община Велико Търново и Туристически информационен център "Царевград Търнов."

Darik news

Прием на кмета на Община „Тунджа” и тържествена церемония за връчване наградите на Общински съвет „Тунджа”

20 май 2014 10:57 | Дарик Сливен

Тържествена церемония за връчване наградите на Общински съвет „Тунджа” и на кмета на община „Тунджа” на изявени личности в областта на културата и образованието по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост ще се проведе на 22 май.

В края на месец април Общинският съвет „Тунджа” удостои Любка Величкова Митева–Хаджипетрова, началник на отдел „Култура и хуманитарни дейности” с Наградата за наука, образование и култура „Джон Атанасов”. Наградата й се присъжда за значителен принос в духовното развитие на общината.

С колективна награда Почетен знак „Герб на Община „Тунджа” – златен, са отличени Народно читалище „Паисий Хилендарски-1928”, с. Миладиновци, Фолклорна певческа група при Народно читалище „ Джон Атанасов -1928”, с. Бояджик и Кукерска група при Народно читалище „Просвета-1928”, с. Чарган.

Наградата „ За граждански принос” се присъжда на Румяна Славова Илчева, дългогодишен секретар на Народно читалище „Искра – 1931”, с. Симеоново и настоящ кмeтски наместник на селото.

Покана за участие в традиционния прием на кмета на община „Тунджа” и в церемонията по награждаването е отправена към ръководители на образователни и културни институции и към достойни личности, работещи в областта на изкуството и просветата.
Darik news

Празници в село Тенево

20 май 2014 11:08 | Дарик Сливен
Празничният маратон, който кметство и читалище Тенево, организираха за жителите и гостите на Тенево по повод Празника на селото, е на метри от финалната права, съобщава Нели Ройдева – мениджър на читалището. Стартът бе даден на 16 май с фолклорен празник, в който взеха участие самодеен ансамбъл „Въжички”, град Стралджа и танцовите колективи от читалище „Просвета- 1910”, село Тенево.
Гости на празника бяха народните представители Атанас Мерджанов и Кирчо Карагьозов, кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев, председателят на Общинският съвет Нели Славова и секретарят на общината Андон Кръстев.
През втория ден от празника бе концертът на голямата народна певица Бинка Добрева, както и спортно състезание - мотокрос. То се проведе на новата писта за моторни състезания, която е в близост до стадиона на Тенево, организатор бе кметът на селото Димитър Комитов.
В мотокроса участваха 24-ма състезатели на различни възрасти, като имаше и две представителки на нежния пол. Всички участници получиха парични награди, а за първите организаторите бяха осигурили и грамоти.
В неделя, 18 май, се състояха състезания по народна борба. Те се проведоха в десет категории. Под съпровода на гайда и тъпан, всеки от участниците се бореше за призово място в своята категория, но разбира се последна бе думата на съдиите. Във всяка от категориите бяха връчени награди за първо, второ и трето място.
В най - високия клас - мъже над 90 килограма, първи стана Калоян Петков от Сливен, завършил НСА. Наградите връчи кметът на селото Димитър Комитов.

В последния ден от празничната програма - 21 май, е храмовият празник на църквата в Тенево „Св. св. Константин и Елена”.Darik news

Предстои ХVІІ Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири”

20 май 2014 10:43 | Дарик Сливен
На 7 юни ще се проведе ХVІІ Национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” – Болярово.

И тази година деца от близо и далече ще се изявяват и ще бъдат оценявани от компетентно жури, съобщават от общинския пресцентър. Откриването на събора ще бъде в 9.30 часа. В 11.30 часа гостите ще поднесат своите поздравления, а за 12.00 часа са предвидени изпълнения на ДТС „Боляровче” и състава от община Кофчаз – Турция.

Darik news

Засилено полицейско присъствие на места в Сливен

20 май 2014 10:26 | Дарик Сливен

Полицейските екипи са на най-натоварените улици и кръстовища в Сливен, съобщават от Пътна полиция. Днес, 20 май, засилено присъствие има на булевардите “Хаджи Димитър ” и “Банско шосе”.

Ежедневният контрол по спазване на скоростта в града и на правилата за движение в населено място продължава през целия месец май.


Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница