Г. Фокус в ракитово започва изграждането на образователен център за работа с деца и родителиДата30.07.2018
Размер257.63 Kb.
#77478
Новини за общините

09. 07. 2014 г.

Фокус

В Ракитово започва изграждането на образователен център за работа с деца и родители

9 Юли 2014 | 10:14 | Агенция "Фокус"Ракитово. Със символична първа копка и отслужване на водосвет в 10.30 часа в Ракитово ще бъде дадено началото на изграждането на образователен и информационен център за работа с деца и родители, каза за Радио "Фокус" Пазарджик Янко Кривонозов, председател на местната фондация „Бъдеще”, по чийто проект се изгражда центърът. „Проектът на стойност около 250 хиляди долара и е финансиран от Военноморското инженерно командване на САЩ за Европа, Африка и Югозападна Азия. Дейностите започнаха през февруари тази година, като вече са изготвени всички необходими документи и проведени процедурите, включително е избрана фирма изпълнител”, уточни Кривонозов. Той добави, че новата сграда ще се намира на мястото на стара барака в двора на ромското училище в Ракитово, която също се е ползвала за център за работа с деца и родители. „След приключването на строежа дейността на центъра ще се разшири и неговите услуги ще могат да се ползват от всички жители на общината. Финалът би трябвало да бъде през февруари догодина, но според договорката с фирмата изпълнител дейностите ще приключат до средата на месец октомври”, каза още Янко Кривонозов. 

Фокус

Оценяват се щетите след вчерашната буря в столицата (ОБЗОР)

9 Юли 2014 | 10:15 | Агенция "Фокус"София. Продължава почистването на столицата след вчерашната буря. Силният вятър, проливният дъжд и градушката причиниха огромни щети по автомобилите и сградите в града, а възрастен мъж е починал, след като е бил притиснат от дърво в Борисовата градина. Вече са се образували опашки пред сервизите, където шофьорите чакат, за да сменят счупените прозорци по колите си. Близо 40 пострадали при градушката вчера са потърсили помощ в УМБАЛСМ „Пирогов”. Най-честите проблеми, с които хората търсиха специалистите от спешната болница, са наранявания в областта на главата, лицето и мекотъканните части на ръцете и краката. Мъж на 27 години остава за лечение в болницата, заради сериозна порезна рана на ръката, която задължително трябва да се оперира. Жена е със счупена ръка, тъй като е пазела главата си от ледените късове. Тя е освободена за домашно лечение. Сред пострадалите няма деца. 
Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова заяви, че е започнала работата по огледите на материалните щети. Кметовете на районите формират екипи, които обиколят всички пострадали общински сгради и ще получат информация от частните и от държавните сгради. За сега няма информация за опасни сгради и опасности за гражданите. Относно реките по столичните булеварди кметът ясно подчерта, че шахтите на града се почистват и е показателно, че при нормални валежи няма проблеми вече поредна година. „В същото време падналите за много кратко време листа, клони, всичко това отива директно в шахтите, няма как да няма запушване и точно затова усилията и организацията са насочени към максимално бързо отпушване, отводняване, изпомпване на водата, за да може да се освобождават улици и булеварди“, подчерта Фандъкова.
В интервю за Радио „Фокус” изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов заяви, че за борба с градушките провеждат действия само над земеделски територии. Това, което се е случило над София вчера е една супер клетка, която се образува в порядъка на 7-8 минути над Драгоман и около 7-8 минути с най-големите си параметри и най-голямата си сила се образува и изсипа над София. Агенцията не разполага със средства за оповестяване, като информацията й е оперативна и служи за обработване на взривоопасни облаци в земеделски територии. Това са териториите във Видин, Монтана, Враца и Плевен в Северна България, в Южна България това е Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Това са територии с общ размер 17,3 милиона декара със силна активност през цялата година, които територии също са защитавани от агенцията. Редовната информация на агенцията се предава в реално време на няколко институции: ВВС, Ръководство „Въздушно движение“, „Гражданска защита“, както и Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), като в задачите й не влиза да предупреждава населението. „Нашите радарни станции отчетоха това явление. Вчера над цялата страна нашите екипи работихме до 03:37 часа през нощта, почти над цялата защитавана територия. Радарната информация я предаваме онлайн, директно я предаваме на специалистите, до другите организации. Там какво се случва с тази информация не мога да кажа”, обясни Николай Николов. Той увери, че е решен въпросът с липсата на средства за закупуване на противоградни ракети – парите са били отпуснати от „Бедствия и аварии“. На днешното заседание на Министерски съвет ще бъдат гласувани допълнителните средства от националния бюджет, които са 1,2 милиона. 

Фокус

Кметът на Монтана Златко Живков: Градушка за 20 минути нанесе огромни щети на града, каквито не е имало от десетилетия

9 Юли 2014 | 11:04Монтана. Такъв град не ни е бил не помня от кога. Това каза за Радио „Фокус” – Видин Златко Живков, кмет на Монтана. Той посочи, че в центъра на града и в останалите квартали има зелена пелена от изпопадали листа и клони от дърветата вследствие на градушката. „За 20 минути бяха убити надеждите на хората за годината и пораженията не са малки. Щетите не са за милиони, но още не сме ги изчислил. В общината сме мобилизирали всички свои ресурси да почистим улиците от счупени дървета, от чистене на клони, от отводняване и ще ни трябва още известно време, за да се справим сами. Не очаквам помощ от никого”, каза Златко Живков. Той бе категоричен, че никой не е предупредил общината за нищо, а това е била най-зловещата градушка, която е паднала в Монтана. Според него ако е продължавала дейността на старите площадки срещу градушките, това е нямало да се случи. „Ако държавата не бе абдикирала от тази дейност и при подобни облаци от площадките бяха изстреляни противоградови ракети нямаше да има такива поражения в Монтана”, категоричен е Златко Живков. Той посочи, че от градушката са пострадали колите на общината. Няма поражения по общинските сгради, защото почти всички са реновирани, но има пострадали частни постройки с изпочупени прозорци и покриви, които не са застраховани и от общината ще помогнат на хората .Изкоренени дървета са паднали и препречили пътя за Лом, изкорени дървета има в двата парка на града и в училищни дворове, допълни кметът на Монтана. Той посочи, че шахтите са почистени още след паднали обилен дъжд преди седмица, но сега шахтите са затлачени от изпочупените клони и падналите листа от градушката. Аварийните групи на община Монтана и звената на пожарната защита са излезли веднага след падналата градушка, работили са до късно през нощта и рано тази сутрин. Над 163 души от общинското предприятие „Чистота” са работи след падналата градушка в Монтана. 

Фокус

Градушка с големина на юмрук унищожи покриви и селскостопанска продукция във видинските села Мърчево и Владимирово

9 Юли 2014 | 09:35 | Агенция "Фокус"Видин. Страшна градушка разруши покриви и унищожи селскостопанска продукция в селата Мърчево и Владимирово вчера. Това каза за Радио „Фокус” – Видин кметът на община Бойчиновци Светлин Сретениев. Щети са нанесени и по автомобилите, които са били на открито. Жител на село Мърчево, който е бил на полето, е със счупен нос. Градушката е продължила 10 минути, като ледените късове са били колкото юмрук. „Лошото е, че една ракета не се изстреля. От Ерден стреляха, а от другата площадка, която е на границата между Владимирово и Бели брег, не се чу нито една ракета. Ако беше изстреляна, това нямаше да се случи в такъв размер”, коментира кметът. Той добави, че е назначена комисия, която започва обиколка на къщите в двете села, за да установи какви са щетите и с какво може да се помогне на хората. Община Бойчиновци ще търси помощ от държавата, но на първо време ще осигури керемиди, за да се покрият пострадалите къщи. Керемидите са съхранени от ремонта на училището и дома за стари хора, обясни кметът.

Фокус

195 пейки са раздадени в рамките на инициативата „Благоевград – това си ти”

9 Юли 2014 | 09:18 | Агенция "Фокус"Благоевград. 195 пейки са раздадени в рамките на инициативата „Благоевград – това си ти”, съобщиха от пресцентъра на общината. Голяма част от парковото оборудване, което включва и кошчета за отпадъци вече е монтирано, а безплатният посадъчен материал – посят. Част от гражданите са решили дори да доразвият инициативата на кмета Камбитов, като са боядисали самостоятелно пейките и са ги аранжирали с различни видове цветя. Един от тези примери е в пространството между блоковете на улица „Петър Зографски“ 6А и 6Б, където до новата пейка и кошче има засадени рози и мястото е обособено като любим кът за отдих и почивка за жителите от блоковете. Подобни неща могат да се видят и в други райони на Благоевград, където гражданите се прегърнали със сърце идеята на общинското ръководство да направим заедно града прекрасно място за живеене. Забелязва се и тенденцията, че обитателите на междублоковите пространства, облагородени със собствени усилия, са по-непримирими към вандалските прояви и ревниво пазят от посегателства новосъздадените кътове за отдих. Кампанията започна на 14 април, като за пейки, кошчета и райграс можеха да кандидатстват всички граждани. Единственото условие бе мястото, предвидено за облагородяване, да бъде публично и със свободен достъп за всички.

Фокус

Празниците на Созопол започват с четвъртото издание на ветроходната регата „Света Марина Созопол”

9 Юли 2014 | 10:48 | Агенция "Фокус"Созопол. Празниците на Созопол започват с четвъртото издание на ветроходната регата „Света Марина Созопол” на 11 юли, петък, съобщиха от пресцентъра на общината. В продължение на три дни в созополския залив състезатели от 12 български клуба и отбори от Александруполис и Кавала, Гърция ще мерят сили в класовете ОПТИМИСТ и ЛАЗЕР 4,7. Празничната програма на община Созопол включва още няколко спортни събития. Плувци от цялата страна ще участват в традиционния плувен маратон, който започва от 8.30 часа на 17 юли, четвъртък на пристанището. Към момента са записани около 80 плувци. Стартът на плувния маратон е от пристанището, а финала ще бъде на Централния плаж, където кметът на Созопол Панайот Рейзи и председателят на общинския съвет Красимира Германова ще наградят най- добрите състезатели. Гостите на града могат да наблюдават състезанието от кораба „Биг Баба”, който ще направи обиколка в залива. Любителите на морските спортове ще се насладят и на демонстрацията на представителите на различните созополски спортни клубове, която ще се проведе в залива успоредно с плувния маратон. С голям интерес се очакват и двубоите по време на традиционните народни борби, които ще започнат от 15.00 часа на стадион „Арена Созопол”. 120 борци от цялата страна, включително шампиони от национални и международни състезания ще участват в народните борби. Гост на събитието ще бъде президентът на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. Празниците на Созопол, посветени на св. Марина ще завършат с турнира по подводен риболов за купата на Света Марина, който ще се проведе на 19 юли, събота от 9.00 часа на пристанището. Интересът тази година е рекорден, заяви секретарят на младежта и спорта към общината Петър Христов. Към момента са се записали над 100 състезатели от 16 клуба по подводен риболов. Те ще пробват късмета си в залива на Созопол, за да уловят най- голямата риба. Тегленето на улова и награждаването ще бъде от 16.00 часа. Станалият традиционен турнир по подводен риболов привлече вниманието на Българската федерация по подводни спортове, които са планирали да проведат Държавното първенство по подводен риболов в Созопол. Шампионатът ще се проведе на 11 и 12 септември.

Фокус

Венера Аръчкова, община Смолян: Министерството на финансите на 100% знае какво е финансовото състояние на общината, но не ни отпусна финансова помощ

9 Юли 2014 | 09:32 | Агенция "Фокус"Смолян. За голямо съжаление министерството на финансите много добре знае какво е финансовото състояние на община Смолян, всички отчети се представят регулярно в министерството на финансите и там са запознати на 100% с финансовото състояние на община Смолян, но за нас не беше отпусната помощ и според мен тук вече има и политически елемент. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Смолян Венера Аръчкова – финансист на община Смолян. Аръчкова обясни, че община Смолян е една от общините в България, която бюджетът от държавно делегирани и от местни дейности са й колкото са й и задълженията като кредит, лихви, особени залози, споразуменията, разходите и задълженията към контрагенти, и са от порядъка на 30-32 милиона лева. Бюджетът на община Смолян от местни дейности е 14 – 15 000 000 лв., държавно делегираният – 15 – 16 000 000 лв. събрано местни и държавни е около 30-32 000 000 лв. „За голямо съжаление министерството на финансите изкара, че община Смолян е една от добрите общини. Да, благодаря за адмирациите, които ни изказаха, че тази година за първи път от 10 години община Смолян е подписан без резерви финансов отчет за 2013 г., което показва, че общината е работеща и работи в правилна посока, наложени са финансовите корекции, гражданите на Смолян знаят колко финансови корекции понесохме и по различни оперативни програми, и въпреки всичко нашата община беше отритната и на нас не ни се полагаха средства”, каза финансистът. Аръчкова обясни, че са направили запитване в министерството на финансите какъв е бил аспектът, с който са разпределени средствата и отговорът е бил, че с отпуснатите 2 200 000 лв. финансова помощ на шест, от общо 10 общини в областта е, че се подпомагат общини, с големи финансови затруднения, които не могат да си реализират някои от проектите, и са с малки бюджети. „Да, община Смолян е най-голямата община на територията на област Смолян, с най-много население, но според мен, тук вече има и политически елемент, защото общините, които сме отхвърлени – 4-те общини, не мисля, че най-добре финансово е община Смолян или община Чепеларе, които винаги сме били цитирани в общините с най-много задължения, макар и Националното сдружение на общините и те много добре знаят за ситуацията, бяхме отрязани от финансова помощ. Ние, четирите общини – Смолян, Чепеларе, Златоград и Доспат, виждам тук политическия елемент, защото това са общините, чийто кметове са от ПП ГЕРБ”, подчерта Аръчкова. Според нея по-реалният и по-точният аспект на министерството на финансите и по-пропорционалния би трябвало да бъде спрямо населението, тъй като община Смолян е с най-голямото население в областта, което е елемент, на който би трябвало да бъде обърнато внимание. Следващият момент е този, че община Смолян е и областен център и не попадна в програмата и за развитие на селските райони. „И от тук сме отпаднали, като в същото време вместо да имаме от някъде някаква подкрепа ние отвсякъде сме атакувани и отвсякъде сме отрязвани от каквато и да е било, макар и минимална финансова помощ”, подчерта Аръчкова.

Фокус__Заместник-кметът_на_Добрич_Камелия_Койчева:_Започват_ремонти_в_някои_учебни_заведения_в_града'>Фокус

Заместник-кметът на Добрич Камелия Койчева: Започват ремонти в някои учебни заведения в града

9 Юли 2014 | 09:59 | Агенция "Фокус"Добрич. Веднага след приемането на бюджета на Община град Добрич и Програмата за капиталови разходи е станала ясна сумата за ремонт на учебните заведения. Около 80 000 лв. са заделени за ремонтни дейности в детските градини, това заяви зам.-кметът „Хуманитарни дейности” Камелия Койчева, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. В ход са процедурите по възлагане на обществени поръчки за извършване на хидроизолации на покриви на сгради, посочи Камелия Койчева. Тя допълни, че училищата в града сами заявяват и планират своите средства в капиталовата програма за ремонти, свързани с предписания на Районната здравна инспекция и неотложни ремонти, които трябва да бъдат извършени в летния период. Зам.-кметът съобщи, че са осигурени целеви средства с решение на Министерство на образованието за Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий”, чиято сграда пострада при наводнението в Добрич. От общината считат, че средствата ще бъдат удовлетворени на 100% - 120 000 лв., те са свързани с обновяване на котелно помещение и на приземните пространства. Очакванията са всеки момент тези средства да постъпят и да започнат дейностите. Камелия Койчева посочи, че сградите и на други училища в града са понесли щети – Езикова гимназия „Гео Милев”, Природо-математическа гимназия „Иван Вазов”, Спортното училище и Общежитието, ОУ Хан Аспарух”. След заявяване на щетите, редът е да бъдат информирани застрахователи, след това в общината се сформира комисия от специалисти, които изготвят протоколи за състоянието и определят оценка. Тези резултати се очакват, посочи Камелия Койчева. Основно щетите са свързани с необходимостта от нова хидроизолация на покривите на учебните заведения. Две целодневни детски градини сериозно пострадаха от наводнението – № 23 и №24. Към тях в този период пристигат дарения, а фирми са изразили готовност да извършат безплатно ремонтни дейности, заяви Камелия Койчева. Тя допълни, че най-вероятно към края на тази или началото на следващата седмица ще започнат възстановителни работи в двете детски градини. 

Фокус

Проблемите с водоснабдяването в село Усойка, община Бобошево продължават

9 Юли 2014 | 10:24 | Агенция "Фокус"Бобошево. Проблемите с водоснабдяването в село Усойка продължават. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил кметът на населеното място Красимир Николов. Днес за трети пореден път хора от селото са се събрали на протест, но въпреки това положението на по-голямата част от абонатите на водния оператор не се е подобрило. Отново има аварии в една от помпените станции, поради което няма постоянно водоснабдяване. „При единия кладенец има постоянни аварии, спира електрозахранването, спира и помпата и няма вода. Сега пак чакаме някой да дойде и да пусне помпата. Идваха хора от електроразпределителното дружество, правиха измервания и казаха, че няма проблем с електричеството. Най-вероятно проблемът си е в самата помпена станция”, коментира Красимир Николов. Той посочи, че хората ще продължат с мирния си протест и с надеждите, че водният проблем най-накрая ще бъде отстранен.

БНР

Много забавления и тържества ни очакват на Кулския панаир

публикувано на 09.07.14 в 10:21

Въпреки, че има повече от месец до началото на поредния, 98 традиционен Кулски панаир, Общината е готова с културната програма през панаирната седмица от 18 до 24 август. Предвидени са много забавления и тържества.

Тазгодишното издание на панаира ще се случи в напълно обновения и ремонтиран панаирен комплекс, където в момента се извършват дейности за реконструкция и благоустрояване- подмяна на цялата метална конструкция, построяване на ограда около комплекса, изграждане на тоалетни и баня,  обновяване на павилионите, ремонт на електрическата инсталация и ВиК съоръженията. 

Прелюдия към панаирната седмица е Петото издание на Мотокрос- Кула, който ще се проведе на 17 август, на мотопистата на околовръстния път за Видин. Състезанието е изключително атрактивно и вече се радва на стотици  посетители.  Професионални съдии ще оценяват постиженията и майсторството на състезателите. Предвиден е значителен награден фонд от 3 000 лева, включващ парични награди и медали. 

Панаирът официално започва на 18 август и във всеки от панаирните дни ще има музикални и танцови изпълнения на местни и гостуващи състави, детски игри с награди и клоунада за най-малките, пленер по изобразително изкуство за деца, изложби- на изящните и приложни изкуства и занаятите, на ястия и обредни хлябове и сладкиши, на домашни любимци и ръкоделия.  Денят  на Община Кула, 19 август също ще бъде подобаващо отбелязан, с тържествен ритуал на градския площад, празничен водосвет,  тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат наградени културни дейци и заслужили граждани. Вечерта на площада в Кула нашите съграждани и гостите на града ще се насладят на изпълненията на народния певец Илия Луков и ансамбъл от Пиринския край.

На 22 август ще започне 11 издание на Кулския поетичен панаир, в съпровод на квартет от Видинската симфониета, а събота и неделя са свободни дни- тогава се събират кулските родове около празничните трапези, провеждат се срещи на випуски и срещи на кулското землячество.

БНР

Обновяват детските градини в община Смядово

публикувано на 09.07.14 в 09:24

Проект на стойност 228 000 евро за обновяване на базата в четирите детски градини на територията на община Смядово подписа кметът Иванка Петрова. Средствата са от Норвежкия фонд и Европейското икономическо пространство и са предназначени за деца от рискови райони. Част от сумата е за две детски заведения в община Ветрино, с която съвместно е спечелен проектът. Детските градини ще получат средства за строително-ремонти работи, оборудване, обучение и разкриване на няколко работни места. В рамките на проекта ще бъдат направени и шест детски площадки в Смядово, а за период от 2 години ще бъдат назначени трима медиатори от ромската общност, които ще работят с деца от рисковата група. Предстои общината да обяви обществена поръчка за избор на изпълнител. Предполага се, че процедурата ще приключи за около месец, след което ще започнат ремонтните работи.

БНР

Започва реконструкция на центъра в Бяла река

публикувано на 09.07.14 в 08:52

Първа копка по  проекта за реконструкция на центъра в село Бяла река ще направи от 10 ч. днес кметът на община Върбица Мердин Байрам. Това е най-голямото село в общината с 2 000 жители и два от проектите на администрацията са за подобрения на инфраструктурата в населеното място. За центъра на Бяла река са предвидени 300 000 лв., с които ще се направят нова настилка, осветление, детски кът, сенници и цветни алеи. За реализацията на проекта общината участва с близо 200 000 лв., а останалите средства са от програма „Красива България”. Вторият проект е за стадиона в с. Бяла река, където ще бъдат изградени трибуна с 800 места със сенници и ограждения, както и съблекалня със съвременни битови условия. Този проект се финансира от правителствената програма за растеж и развитие на регионите със 180 000 лв. и днес ще бъде даден и неговият старт.

БНР

Повече от 600 нередовни платци на община Плевен са предадени на НАП

публикувано на 09.07.14 в 08:08

Повече от 600 нередовни платци на община Плевен са предадени  на Националната агенция за приходите  за принудително събиране на неизплатени задължения.

Над 2 млн. лв. е размерът на задълженията неплатени в срок, за които общинския отдел „Местни данъци и такси“ е съставил 1365 акта. С някои от длъжниците вече са подписани протоколи за издължаване на вноски в определени срокове. За времето на погасяването на вноските обаче ще се начислява наказателна лихва. 

От началото на годината до момента в община Плевен са събрани близо 12 млн. лв. от местни налози, което е с повече от половин милион лева в сравнение със същия период на миналата година. Половината от събраните суми са от данъци за недвижими имоти и от таксите за битови отпадъци.

БНР

Йорданка Фандъкова: Започваме огледите на материалните щети след вчерашната буря

публикувано на 09.07.14 в 07:54 | обновено на 09.07.14 в 09:39

От днес започват огледите за материални щети, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова в интервю за предаването "Преди всички". 

Около 30 души са потърсили помощ в "Пирогов" с различни наранявания след вчерашната градушка в София. /.../ Усилията бяха насочени към отводняването на улици и булеварди и освобождаването на контактна кабелна мрежа, отново поради възможност от застрашаване на хората. Към момента, след като екипите на почистващите фирми работиха до късно през нощта, имаме нормално движение на градския транспорт. Продължава почистването. То ще продължи през целия ден. Имаше квартали, които останаха без електричество. За съжаление и мобилните връзки бяха нарушени още в самото начало. Имаше прекъснат интернет. Това създаде проблеми при комуникацията между различните участници в процеса. Няколко дни ще продължи почистването на паркове и нарязването и прибирането на падналите дървета и клони, каза кметът. 

Йорданка Фандъкова призна, че не е имала никаква информация за задаващия се облак от Сърбия: Въпреки че обикновено получаваме информация от метеорологичните служби за различни по-тежки природни явления. Този път информация не беше постъпила и всъщност ние реагирахме в първите минути на градушката, когато видяхме, че ситуацията започна да става доста сериозна. 

Фандъкова подчерта, че шахтите в София се почистват и показателно за това е, че при нормални валежи няма проблеми от години. Падналите сега за много кратък период от време клони и листа. Всичко това отива директно в шахтите, няма как да няма запушване. Точно затова усилията ни са насочени към това максимално бързо отпушване и отводняване, за да може да се освобождават улици и булеварди.

От днес започват огледите за материални щети. Кметовете на райони формират екипи, които ще обиколят всички пострадали общински сгради и ще получават информация от частните и държавни сгради. Към момента нямаме информация за опасни сгради и опасности за хора, добави кметът на София. БНР

Административния съд гледа днес делото за трамвая през Борисовата градина

публикувано на 09.07.14 в 11:35 

Столичната община обяви обществена поръчка за трамвайна линия през Борисовата градина. За това съобщиха преди дни от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт. Класирането ще бъде на 21 юли. 
В писмо до медиите от гражданската инициатива алармираха, че печално известният трамвай "Безумие", за който гражданските комитети от кварталите "Изгрев" и "Дианабад" алармираха многократно, се оказа с пусната от миналата седмица обществена поръчка за изпълнение. Начинът, по който се случва тази процедура е също толкова безумен, тъй като проектът е с течащи дела в съда, прокурорска проверка и все още с неприети от общинския съвет Подробни устройствени планове. От пуснатата процедура става ясно, че бройката на предвидените дървета за изсичане набъбва от обявяваните 91 до 176.

От Гражданското сдружение твърдят, че от Столична община са получили само мълчание до този момент.

В предаването „Хоризонт до обед“ Веселин Кирев от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт каза, че са изненадани от решението на Столичната община да обяви обществена поръчка, въпреки, че не било съвсем неочаквано за тях: Цялата ситуация и развитие около този казус показваше, че нещата се случват скрито от гражданите, тъй като напредва срокът за този проект, той трябва да тръгне до месец септември тази година и да приключи до октомври 2015-та. Явно се бърза и се очаква, че в сезона на отпуските хората няма да могат да се организират.

Днес от 15 часа в Административния съд в София ще се разгледа делото за трасето на трамвая в обхвата на естакадата до Семинарията.

От Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт предлагат да се запази старото трасе на трамвая, което беше премахнато заради естакадата. Така ще се осъщесви проекта, като в същото време няма да се стигне до изсичане на дървета.

Darik news

Общината дава 100 000 лв. за парка пред Дома на културата

9 юли 2014 11:22 

100 000 лв. ще бъдат отпуснати от общината на победителя в конкурса за реновиране на пространството пред Дома на културата „Борис Христов“. Това каза директорът на One Architecture Week Любомир Георгиев, които заедно с община Пловдив стартират инициативата.

Почти нулев беше интересът от страна на пловдивчани към казуса, а в залата присъстваха само няколко журналисти. На така нареченото обсъждане не дойдоха представители нито на гражданството, нито на заинтересованата гилдия на архитектите.

Според организаторите конкурсът за обновяване на пространството пред Дома на културата ще бъде открит и анонимен. Стартът му ще бъде даден на 18 юли в 10 часа и в него могат да участват архитекти, урбанисти, ландшафтни архитекти и проектанти, които имат проектантска правоспособност, самостоятелно или в екип. Таксата за участие е 40 лв. , а крайният срок за подаване на документите е до 25 септември. До 5 октомври би трябвало да бъдат одобрени десетте полуфиналисти, след което проектите ще бъдат подредени на изложба. Финалистът ще бъде обявен на 17 октомври.

По време на презентацията стана ясно, че дори поръчителите все още не знаят дали ще има прекъсване на пътното платно пред Дома. Вариантите са или ще бъде редуциран трафикът на автомобили в пиковите часови зони, или улицата да бъде стеснена, или да бъде повдигната по някакъв начин.

Целта на проекта е да се подобри визията на тротоара пред сградата и триъгълното пространство, което е зад автобусната спирка. Идеята е да се озелени мястото и да се направи зона за отдих.

На въпрос на репортер на Дарик радио защо бяха изсечени прекрасните стари чинари, които растяха пред сградата,  а сега се налага да се прави проект за озеленяване, Геогиев отговори, че това вероятно се е наложило поради факта, че те са закривали фасадата, но лично според него това е грешка.

Не стана ясно и какъв може да бъде видът на леките конструкции, които могат да бъдат поставени в парковата зона.

Маската на Борис Христов и възпоменателната му алея с пейка, заради които в публичното пространство се разгоряха ожесточени спорове, ще останат.Darik news

Започват археологически разкопки на скални ниши до село Красен

9 юли 2014 10:49 | Дарик Добрич

Започват археологически разкопки на обект „Скални ниши” до село Красен, съобщават от община Генерал Тошево. Оттам припомнят, че тази година по сигнал на граждани екип на Регионален исторически музей - Добрич посети селото и му бяха показани вдълбани във варовиковата скала ниши. До момента не е известно обектът да е регистриран в археологическата карта на България или в някои научни публикации.

Скалните ниши са разположени на около 100 метра в посока изток-югоизток от селото върху десния бряг на суходолието, извиращо от село Зограф и на 20 м. западно от черния път свързващ селата Красен и Изворово. Комплексът е съставен от около 15 трапецовидни, арковидни и правоъгълни ниши, вдълбани във варовиковата скала. Подобни ниши се срещат изключително в Източните Родопи, свързват се траките и се датират в Ранната желязна епоха (XII–VI в. пр. Хр.) или най-общо в I хил. пр. Христа.

Обектът „Скални ниши” има сериозен потенциал да се развие в атрактивен туристически маршрут. Мястото се намира в непосредствена близост до селото, с път до самите ниши.

Обектът ще се проучва от екип, в който са включени научен сътрудник Александър Минчев от РИМ - Варна, Йото Йотов - археолог при РИМ - Добрич, Цветелина Христова  - директор на Историческия музей в Генерал Тошево и 10 ученици от Общински младежки съвет в добруджанския град.

Село Красен е разположено на около 21 км северно от Генерал Тошево. От там произхожда и вотивна ръка от III–IV век, изработена от слонова кост, която е намерена  при изкоп за ледница на мандрата през 60-те години на XX век. На същото място са намерени фрагменти от римска керамика и римска медна монета от IV век. Darik news

От началото на новата учебна година – СОУ в село Скалица

9 юли 2014 10:29 | Дарик СливенОсновно училище „Св. Паисий Хилендарски” в с. Скалица се преобразума в средно общообразователно училище от началото на учебната година, съобщават от пресцентъра на Община „Тунджа”. В средното общообразователно училище от учебната 2014-2015 г. ще бъде разкрита професионална паралелка „Лозаро-винар”, специалност „Лозаро-винарство” по рамковата програма В, степен на професионална квалификация – втора.

Директорът и екипът на училището, с подкрепата на общинската администрация, организират дейностите по приема на учениците и кадровото обезпечаване на тяхната общообразователната и професионална подготовка.Darik news

В община Тервел реализират проектите, финансирани по програмата за растеж

9 юли 2014 10:05 | Дарик Добрич

Започна изпълнението на три от общо четирите проекта на община Тервел, одобрени за финансиране от правителствената инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, съобщава зам.-кметът на общината Диана Илиева.

Единият от проектите включва изграждане на медицински и стоматологичен кабинет в новоустроени центрове за социални услуги в селата Коларци и Нова Камена. Строителните работи в село Коларци вече са приключили, а в Нова Камена ще бъдат изпълнени след три месеца. Тогава ще започне строителството на центъра за социални услуги, в който се намират кабинетите. Фирмата изпълнител е "ИСА" ООД гр. Добрич.

Вторият проект е за основен ремонт на улици 10-та и 13-та в село Зърнево. Основните работи по асфалтирането вече са изпълнени. Дейностите допълват и надграждат друг  проект за рехабилитация на 13 улици в община Тервел. Чрез него е асфалтирана улица 15-та в село Зърнево, която представлява подход към детската градина и обувния цех. Улици 13-та и 10-та са в същия район на селото и допълнително улесняват достъпа до работещата фирма и детската градина за повече жители на селото, пояснява Илиева.

По третия проект се извършва основен ремонт на улици 9-та и 2-ра в село Жегларци. Този проект също допълва дейностите по вече изпълнения през миналата година проект, чрез който бе цялостно преасфалтирана улицата, която свързва селото с работещата в него мандра и с двора на земеделсктата кооперация. Двете улици, които сега се ремонтират са успоредна и перпендикулярна на улицата към мандрата и улесняват достъпа до стопанските дворове на няколкото работещи фирми в селото. Изпълнителят на тези два еднотипни проекта е "Пътно строителство' АД гр. Добрич.

Четвъртият проект предвижда да се асфалтират 10 улици в град Тервел, които сега са разкопани, тъй като под тях се полага нова канализация. Избраният изпълнител е варненската фирма "Пътища и мостове" ЕООД. Решението за избор се обжалва от друга варненска фирма - "Инжстройинженеринг" ЕООД. Договорът ще бъде сключен, след като приключи обжалването. 

Darik news

Общината прие собствеността на терена на артилерийските казарми

9 юли 2014 08:43 | Дарик Стара Загора 

Община Стара Загора вече е и фактически собствеността на терена на бившите артилерийски казарми. Предаването на собствеността бе осъществено вчера от съвместна комисия от представители на Министерството на отбраната, Областна администрация Стара Загора и Община Стара Загора. Те направиха оглед на терена и подписаха приемо-предавателния протокол.

Договорът за безвъзмездното прехвърляне на собствеността върху имота беше подписан между областния управител Живка Аладжова и кмета Живко Тодоров на 21 май т.г., след като на 17 май Министерски съвет одобри предложението на министъра на отбраната Ангел Найденов и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева 90 декара от терена на бившите артилерийски казарми да станат собственост на Община Стара Загора.

Правителството отпусна и 4 млн. лева на Община Стара Загора по проект по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", за да се изгради на територията парк със спортни площадки, кътове за отдих и развлечение и модерна спортна зала.

Кмета.бг

Столична община взима мерки срещу нови инциденти заради градушките

Дървото, причинило смъртта на човек в Борисовата градина, не е било изсъхнало

сряда, 9 юли 2014 г., 9:24 ч.

Всички служби и районни кметове са мобилизирани, за да се извършват огледи за опасни елементи по сградите и надвиснали стъкла и така да се предотвратят евентуални нови инциденти след вчерашната градушка. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред "Нова телевизия".

"Предупредителните сирени биха били добре дошли. За съжаление, вчера нямахме предварителна информация за градушката и ни се наложи да реагираме на момента". Това каза Йорданка Фандъкова .


Тя подчерта, че екипите на пожарната са реагирали изключително бързо и са били първи на най-рисковите места и благодарение на това няколко ситуации със затиснати хора в автомобили били разрешени бързо.

"Природни бедствия се случват, никой не е застрахован. В такива моменти трябва да е ясно, че хората трябва да потърсят първото възможно място да се приберат", заяви кметът.


Йорданка Фандъкова обясни, че са мобилизирани всички служби и районни кметове, за да се извършват огледи за опасни елементи по сградите и надвиснали стъкла и така да се предотвратят евентуални нови инциденти.

За случая със загиналия човек в Борисовата градина, който бе затиснат от дърво, кметът на София обясни, че опасните дървета в София непрекъснато се проверяват и че в конкретния случай, по първоначална информация, става въпрос за живо дърво, което не е било изсъхнало. "Възложила съм пълна проверка, включително ще има и полицейско разследване, за да се види какво точно е дървото", подчерта Фандъкова.

"Нямаме проблем с бюджета и средствата за поддържане на парковете и градините. Това е въпрос на специалисти, които трябва да кажат, че дадено дърво е опасно и трябва да бъде отрязано. Работи се непрекъснато, но няма как да се предотврати една такава буря", обясни Йорданка Фандъкова.

 

24 часаДъждовете досъсипват храмовете до Старосел

09.07.2014 09:20; 

ИМА реална опасност от картата на България и на света за недвижимо културно наследство до една година да бъдат заличени единствените по рода си в Югоизточна Европа и на Балканския полуостров изключителните храмове на тракийските царе в землището на село Старосел. Те са изградени от древните одриси преди 25 века и са уникални забележителности от надгробни могили, храмове мавзолеи, скални светилища и пътища, свързани в Тракийски култов център - Старосел.

Откритата през 2005 г. владетелска резиденция на връх Кози грамади в същинска Средна гора от екип на НИМ под ръководството на зам.-директора доц. д-р Иван Христов няма аналог в цяла Европа в архитектурен план според изследователите. Каквито са и Четиньова могила и могила Хоризонт в местността Манастира.

За Тракийския култов център пръв заговори неговият откривател археологът Георги Китов. Според учените направените проучвания до момента и намерените артефакти, подобно на Долината на царете в Египет и дворците на инките в Андите, тук са били погребвани тракийски царе и важни особи на тракийската аристокрация от V-IV век пр.Хр. на Одриското царство.

Става дума за уникални места и история, които създават неповторим облик на Старосел като привлекателна дестинация за развитие на културен туризъм. От 2003 г. до днес храмовете на Четиньова могила и на могила Хоризонт са посетени от повече от 300 хил. души, включително туристи от Европа и Азия.

Убеден съм, че си спомняте добре еуфорията след разкритията на археолозите, официалните посещения на президенти, премиери, ресорни министри, голям брой депутати и кандидати за такива с големи обещания, уви, неизпълнени и до сега. През 2002 г. личен интерес към Четиньова могила прояви кралицата на Дания Маргарете, която пристигна тук с хеликоптер заедно със съпруга си принц Хенрих.

Днес картината на Четиньова могила е критична. Основната носеща конструкция - крепидата, с диаметър от 241 м, изградена от древните траки с отлично ръчно обработени близо 6000 хил. каменни блока от местен гранит и символизираща слънчевия диск, от 4 години се разрушава от изток. Големите блокове на градежа, които на места са високи 5 м, пропадат и се откъсват от могилата. Процесът продължава. Вероятността да рухне цялото съоръжение е голяма.

Тревожно е и на българския Мачу Пикчу - владетелската резиденция на Кози грамади, която посетих за последно преди дни. Още при първите стъпки на терена онемях.

Посрещна ме

гора,

израснала върху целия терен на някогашната централна монументална постройка, храстова и дървесна растителност, висока над 3 метра. Дворцовата зала, парадният ѝ вход са с видимо изместен център поне с 20 градуса на юг и е само въпрос на време да се срути. Щерните за вода, сложните системи от улеи, част от крепостната стена изчезват.Пред разпад е и храмът с колоните на могила Хоризонт. През пролетта на 2013 г. с общински средства от скромния бюджет на Старосел бе извършен ремонт на покрива на защитната сграда и с мое съдействие и служители на кметството с дървени подпори направихме опит да спрем напора на могилния насип към входа на храма. Но днес и неспециалист може да прецени, че е въпрос на съвсем кратко време пръстта да събори единствените по рода си колони в ранен дорийски стил, подпорите и да затрупа уникалния храм.

Планината крие своите тайни 25 века и сега отново ревниво ги прибира както за посетителите, така и за шефовете на всички ведомства, които би трябвало да имат отношение към проблема.

Времето, влиянието на атмосферните условия, тежестта на могилните насипи, влагата си казват думата. Освен това продължителните интензивни валежи през последните два месеца досъсипват храмовете и може да изгубим още тази зима, докато отговорните фактори безотговорно мълчат и подминават проблема. За поредна година Старосел го няма в списъка на Министерството на културата за провеждане на проучвания през археологическия сезон, така и за мероприятия по консервация, реставрация и социализация на терена.

Всеки може да си даде сметка каква ще е цената на тази загуба и каква ще е оценката на бъдещите поколения за безхаберието и нехайството на държавата за тракийските храмове край Старосел, което продължава 14 години.

Обръщам се към

премиера и

ресорните

министри


на културата и на финансите - необходима е спешна експертиза за състоянието на тези паметници от световен мащаб, както и осигуряването на средства от държавата за аварийно-укрепителни работи, ремонт и нови защитни сгради. Едва след това смея да се надявам, че ще бъде осигурен и достъпът до Кози грамади, където може да се стигне само с високопроходима техника (15 км трасе). Заради всички тези обстоятелства според експерти за спасяването на храмовете трябват спешно поне 500 хил. лева до края на 2014 г. И още нещо - да, храмовете са в землището на село Старосел, но те са повод за национална гордост, световно съкровище. Защо чиновници ги подритват и ги превръщат в непосилна тегоба за бюджета на село като Старосел или община Хисар? Дали въпросът е само в липсата на пари или и в липсата на културен мениджмънт?
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница