Г. Кмет и министър, си разменят остри съобщенияДата27.10.2018
Размер120.41 Kb.
#101362


28.03.2009 г.

Кмет и министър, си разменят остри съобщения
Кметът на София Бойко Борисов е изпратил писмо до министър Емилия Масларова, в което настоява ведомството незабавно да излъчи свой представител за съставянето на мобилен екип, който ще улеснява административното обслужване на съкратените от "Кремиковци", съобщи пресцентърът на СО. Докато МТСП и Агенция по заетостта работят усилено лицата да бъдат устроени на нови работни места, кметът на град София Бойко Борисов работи за цялостното затваряне на завода, се казва в съобщение на социалното ведомство.


28.03.2009 г.

РЕДАКЦИОННИ
Защо наливате пари в пясъци?
Малко преди икономическата буря да се за-вихри над България, вече беше готова форму­лата, с която да се плащат по 120 лева за онези работници, за които има работа, но на половин работен ден. Гости от Германия дори ни похвали­ха за бързата реакция.

Въпросът сега е дали точно с тези пари трябва да се даде рамо на издъхващия комбинат „Кре­миковци"? (Виж 8-a cmp.) Вярно, работниците там също се борят за хляба си, но е крайно време да се разбере, че няма как да продължаваме да наливаме пари в металургичните пясъци на ня­когашния гигант. Криза е. И затова трябва да се помага на онези фирми, които наистина имат шанс да оцелеят в бурята. „Кремиковци" явно не е в тази категория.
27.03.2009 г.

Златен дъжд за едни общини, други оставени на сух режим

Кметове гадаят за какво точно са им отпуснати средства от правителството

Едни 155 млн. лв. разбуниха кметовете от цялата страна вчера. В четвъртък правителството отпусна сумата от държавния бюджет за сметка на ведомствени проекти, от които се отказва.

“Действа се на партиен принцип”, каза пред “Труд” вчера кметът на Ямбол Георги Славов, който е представител на ГЕРБ. Кметът на Видин Румен Видов (ГЕРБ) заяви, че неведнъж е пращал писма до финансовото министерство за допълнителни средства. Градът обаче не получава и стотинка.

Пари няма за няколко областни града, управлявани от ГЕРБ, става ясно от списъка, изготвен във финансовото министерство и гласуван от правителството. Такива са Враца, Бургас, Стара Загора, Видин, Габрово, Добрич.

За сметка на това зам.-кметът на Варна доц. Борис Борисов вчера възнегодува: “Поискахме 30 млн. лв., а получихме само 10 млн. лв.” Варненският кмет Кирил Йорданов е независим, но подкрепен от БСП.

Вчера на въпрос на “Труд” защо много общини, управлявани от ГЕРБ, липсват в списъка с “наградите”, премиерът Сергей Станишев отвърна, че пропорционално те са доста по-малко от градовете, където начело са кметове от други политически сили.

“Не съм гледал партийната оцветеност на една или друга община, когато ми представяха този списък. И вчера на пресконференцията, когато естествено и очаквано ми зададоха този въпрос, прегледах списъка и прочетох доста общини, които са управлявани от кметове на десницата - и Монтана, и Велико Търново”, продължи да отговаря на медиите Станишев (бел. ред. - за Монтана са отпуснати 1 млн. лв., а за Велико Търново - 700 000 лв.).

После внезапно втвърди тона: “Община Сливен (б. р. - 630 000 лв.) от кого се управлява?! Доколкото знам, от г-н Лечков, издигнат и подкрепен от ГЕРБ, а Столичната община от кого се управлява?” И препоръча на репортерите: “Не търсете под вола теле, защото го няма!”

Сякаш в подкрепа на казаното от Станишев в община Раковски, Пловдивско, вчера бяха приятно изненадани, че са отпуснати 1,55 млн. лв. за с. Стряма. Само дето не бяха наясно за какво са парите.

“Сигурно са за подобряване инфраструктурата на индустриалната зона”, предположи кметът на общината Иван Антонов (ГЕРБ). Кметът на самото село Васил Черпелиев (независим, подкрепен от ГЕРБ) гадаеше, че най-вероятно средствата са за канализация. И двамата са в заблуда - според списъка на Министерския съвет финансирането е за общински пътища.

Шампион по отпуснати средства е Силистра - 15 млн. лв., тъй като прие балите с боклук от София. Столицата получава 5,3 млн. лв., от които 1 млн. лв. са за разширение на детска градина в Банкя, квартала на кмета Бойко Борисов.


28.03 - 03.04.2009 г.

Предизборна проверка на метрото
Макар че предизборна­та надпревара още не е започнала официално, по­литиците вече тръгнаха да демонстрират колко мно­го работа вършат. В нача­лото на седмицата столич­ният кмет Бойко Борисов и министърът на транспор­та Петър Мутафчиев нап­равиха, меко казано, без­смислена „проверка на напредъка на строежа на метрото" пред хотел „Хе­мус" (както беше написа­но в прессъобщенията от общината и транспортно­то ведомство). Абсурдно­то в случая е, че строител­ните работи в този учас­тък започнаха само преди две седмици. И откъдето и да го погледнеш, за толко­ва кратко време изпълни­телят на обекта - „Трейс Груп", не е успял да свър­ши нещо, което заслужа­ва да бъде проверявано от отговорните институции.

Всъщност, освен медийния шум, визитата на­истина не се запомни с друго. Градоначалникът и министърът на транспор­та разгледаха чертежите с маршрута на втория метродиаметър (от надлез „Надежда" до бул. „Черни връх"), докато директорът на „Метрополитен - Со­фия" Стоян Братоев им обясняваше къде какво ще се прави - все неща, които са известни от години. После „проверяващите" поляха вода за късмет пред един от багерите. Строителната площадка все още е в подготвителна фаза и реално няма какво да се види на нея. Много по-логично щеше да е, ако Борисов и Мутафчиев бя­ха посетили т. нар. японс­ки участък от подземната железница, който закъсня­ва с повече от две години и действително има нужда от контрол.

Между другото, транс­портният министър с охо­та обеща, че отсечката между бул. „Патриарх Ев­тимий" и „Черни връх" ще заработи до 2012 година. За да тръгне метрото по този маршрут обаче, тряб­ва да е готов и участъкът на турската фирма „Доуш иншаат ве тиджарет" (от надлез „Надежда" до бул. „Патриарх Евтимий"). Не­обходимо е дотогава да бъ­де изграден и свързващи­ят участък между първи и втори метродиаметър (през кв. „Надежда"), кой­то ще осигури достъп до депото в кв. „Обеля". Проблемът е, че реализа­цията на това трасе все още е в много ранен етап - вървят отчуждителните процедури, и едва ли об­щината ще ги завърши нав­реме.

Към празните (предиз­борни) приказки може да причислим и идеята за свързване на метрото със Студентски град. Не че в това има нещо лошо, но просто е неосъществимо поне в близките десетина години. Подобен проект не е включен в устройстве-ния план на града, което със сигурност ще отнеме доста време. Дори не са правени проучвания дали има реална нужда от тако­ва разширение, да не го­ворим, че сегашните авто­бусни линии 280 и 94 са доста удобни и стигат до почти всички ВУЗ-ове.

В крайна сметка може да кажем, че това е само началото на „големите" обещания и нищо чудно през следващите три ме­сеца да има още доста та­кива „инспекции" и разк­лонения на метрополите­на. Все пак избори идват.

Ивайло Станчев28-29.03.2009 г.

Борисов кани Станишев да копаят ВиК и елвръзки на комбината

Две фирми искат да проектират депото в Яна
Търгът за строител на завода тръгва най-рано след шест месеца
ЗДРАВКА АНДОНОВА

Две компании са мераклии да чертаят скиците на депото в с. Яна, което е част от съоръженията от завода за горене на боклука в София. Консорциум "Рутекс Мегалит" и фирма "Екострой М и М" са подали оферти за участие в конкурса за избор на проектант на площадката в местност Садината. Предложенията на двете дружества бяха отворени на "Московска" 33 вчера.

"На първия етап от оценяването ще бъдат разгледани техническите предложения на кандидатите. Едва когато стане ясно, че те отговарят на изискванията, ще бъдат отворени и ценовите оферти", обясни зам.-кметът по екология Мария Бояджийска по време на отварянето на кутиите с предложения. По думите й комисията има срок от 20 дни, за да провери дали фирмите отговарят на предварителните изисквания.

"Избраната фирма трябва да разработи проекта за всички части на депото до 4 месеца след подписване на договора. На петия месец компанията трябва да подготви документация за участие в открита процедура за възлагане на обществени поръчки за строителство на съоръжението", обясни пред "Монитор" зам.-кметът Мария Бояджийска. Това на практика означава, че търгът за избор на строител на завода и съоръженията към него ще бъде обявен най-рано след шест месеца.

Столичният кмет Бойко Борисов е поканил премиера Сергей Станишев на първа копка на ВиК и елвръзките на завода за боклука, стана ясно вчера. Събитието най-вероятно ще се състои на 3 април на площадката в местност Хан Богров.

"Можем да направим първата копка, тъй като вече имаме всички разрешителни за изграждане на външните връзки. Събитието най-вероятно няма да е на площадката в с. Яна, тъй като пътят до там е лош", обясни пред "Монитор" зам.-кметът по екология.


28.03-03.04.2009 г.

Завод в минало време

Столична община не избра най-ефективната инсталация за преработка на боклука
Годината е 2012 г., столичани плащат най-ниската такса смет на Балканите, защото отвореният преди година завод за боклук вече работи на печалба от продажбата на ток и топлина. Всички градове в страната са клиенти на завода и плащат да им унищожава боклука. От депото в Суходол и балите в Дружба няма и помен.

Звучи много добре, нали? За жалост подобно нещо едва ли ще се случи, въпреки че точно по същото време София ще разполага с напълно нова инсталация за обработка на отпадъците. Проблемът е, че Столичната община не избра най-добрата технология на завода за боклук - в крайна сметка се оказа, че тя ще произвежда отпадъци и ще получава съвсем малко приходи от продажбата на рециклирани продукти.

Първата копка на дългоочаквания завод край софийското с. Яна се очаква да бъде направена от столичния кмет Бойко Борисов в началото на април. Инсталацията ще струва 183.7 млн. евро и ще бъде изцяло общинска собственост. Заводът трябва да е напълно готов през 2011 г. За финансиране на проекта ще се разчита на оперативна програма "Околна среда" - около 100 млн. евро, на общински заем от 60 млн. евро от Европейската инвестиционна банка, а за остатъка - на държавния бюджет.

В сряда изтече срокът за подаване на офертите за избор на компания, която ще изготви работния проект за изграждане на интегрираната система за третиране на отпадъците. Оферти за участие в процедура са подали седем кандидата, съобщи пред "Капитал" зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Проектирането ще струва около 920 хил. лв. Досега са изхарчени 4.7 млн. лв. за предпроектни проучвания, 100 хил. лв. - за морфологичен анализ и 2.2 млн. лв. за закупуването на терени, върху които ще бъде разположена инсталацията.

Технологията за завода (виж графиката) е предложена от консултанта на проекта - консорциум от германската фирма "Фихтнер" и българските "БТ инженеринг" и "Аква консулт", обясни Мария Бояджийска. По думите й, Министерството на околната среда и водите е дало становище, че това е най-модерната технология. Различно е мнението на екологичните организации - според тях отдавна съществуват напълно безотпадни технологии и общината е трябвало да избере именно такава, дори ако това изисква по-голяма първоначална инвестиция.

Проектът на "Фихтнер" предвижда от завода всяка година да излизат 153 хил. тона неопасни и 1029 тона опасни отпадъци. Те ще трябва да бъдат съхранявани в депо край самото предприятие. В същото време редица европейски градове използват модерни технологии, които, дори в момента да струват повече, в бъдеще се изплащат и започват да носят печалби. Такава е инсталацията в Карлсруе, Германия, която е напълно безотпадна и не замърсява атмосферата. Тя оползотворява 95% от боклука, а останалото излиза във вид на стъклена маса. Подобна инсталация има и в Линчопинг, Швеция, където продуктите от преработката на боклука се използват като гориво за отопление, за производство на ток и за градския транспорт.

Консултантите за българския проект са разгледали четири варианта. В крайна сметка са препоръчали инсталация, която няма да произвежда биогаз, ток и топлина, които биха направили инвестицията печеливша. Скромни приходи общината ще получава от производството на компост за земеделието и на алтернативно гориво от пластмасите и други отпадъци, които ще могат да се използват от тецовете и циментовите заводи.

Мария Бояджийска посочи, че общината се е спряла на варианта, предложен от "Фихтнер", тъй като според българското законодателство заводът трябвало да е отдалечен най-малко на 2 километра от град или село. Поради голямото разстояние инсталация с производство на ток и топлина щяла да бъде неефективна. Избирането на завод с технология за изгаряне на боклука пък щяло да доведе до двойно увеличение на цената на проекта, защото трябвало да се инвестира в депо за опасни отпадъци, които ще се отделят при горенето.

При сегашния вариант поддръжката и експлоатацията на инсталацията се очаква да струват на общината над 31 млн. евро само за 2011 г., а очакваните приходи са едва 616 хил. евро. Останалата част от разходите ще се покрива от такса смет, за която вече е ясно, че ще расте за софиянци.


28.03.2009 г.

Сезони"


Изложбата „Софий­ски пейзажи" на Ди­митър Анастасов (офорти и линогравюри) може да се види в га­лерия „Сезони" (Дом на културата „Средец", ул. „Кракра" 2А). Авторът ни разхожда по най-емблематичните и роман­тични места на София, които, забързани във всекидневието, сме по­забравили. След дипломирането си през 1985-а започва работа като художник в Сто­личната библиотека, където оформя интериора, библиотечните изложби и издания. Изработва и логото на библиотеката. Негово е оформлението на над 50 корици, илю­страциите на две книги, изработката и авторският знак на алманаха за изкуство „Et cetera". През 1988-1990 г. е в групата художници, които започват да излагат в легендарната градинка пред ресторант „Кристал".


28.03.2009 г.

СПОРЕД ЕКСПЕРТИ ПО РИСК

Всички детски площадки са опасни

Най страшни са настилките и люлките
ИВЕТА BEHEBA

У нас има не повече от 2 детски площадки, покриващи световните стандарти за безопас­ност, и то не на 100%.

Това заявиха от Кралс­кото дружество за пре­дотвратяване на злопо­луки - RoSPA - България. Световната организация издава доклади за безо­пасност на проверените площадки и у нас. Пове­чето български фирми, предлагащи изграждане на детски площадки, да­ват гаранция 12 месеца за съоръженията, а про­верки от тяхна страна се правят само при подаден сигнал от потребители­те. Ако винтовете и лос­товете са се разхлабили, става ясно чак след като детето се пребие.

Инциденти

В България на практи­ка няма напълно безо­пасна площадка за иг­ра, разказа представи­тел на организацията. Въпреки препоръките обаче най-голям проб­лем си остава липсата на ударопоглъщащи настилки. Според про­учвания на дружеството едва 40% от всички инциденти на детски площадки се дължат на съоръженията, а 80% от тези 40% са поради падане върху настилка.Пропуски

Най-много инциденти се случват на люлките - 40%. Следват ги катерушките с 23% и пързал­ките с 21%. Според британските-експерти едно от най-опасните неща на една площадка са разхлабените хоризонтални лостове за катерене, кои­то се намират на височи­на над главата на детето и би трябвало да са не­подвижни. У нас обаче има сериозни пропуски в инспектирането на пло­щадката, след като тя бъде завършена от фир­мата. Що се отнася до сглобяемите люлки и пързалки, те се разгло­бяват постоянно от хули­гани, оправдават се от своя страна производи­телите.
28.03.2009г.,

Прокуратурата влиза в "Шейново", намериха "изчезналите" пеленачета

20 бона за бебе на черно

Богати двойки пазаруват новородени с рамо от нотариус
Близо 100 бебета са се "изпарили" от АГ "Шейново" между януари 2003 и август 2008 г. Това скандално разкритие направи шефът на Столичния общински съвет Андрей Иванов.

Имало ли е черна борса с новородени или търговия с деца в софийската АГ клиника по времето на бившия директор д-р Димитър Драгиев? Това разследват от вчера прокуратурата, Агенцията за социално подпомагане и Столичният общински съвет.

20 бона. Толкова плащат заможни семейства за бебе "на черно", под сурдинка разказват доктори. Най-скъпи са чистите българчета - в болница "Шейново" за тях искали по 10 000 евро, разкриват и запознати с далаверата във форумите. По-мургавите дечица струват наполовина - по 5000 евро. Богатите мераклии за дете прескачали бавната процедура по осиновяване много лесно. След раждането на бебето новият "татко" припознавал детето за свое с декларация, заверена от нотариус. После отнасяли бебенцето у дома. Обикновено след това съпругата на "таткото" осиновявала новороденото

Няма регистри, няма чакане, минимум формалности", коментират запознати с търговията на новородени в родилните домове.

"По тази схема са продавани и бебетата в "Шейново". Публична тайна е как се върти черната борса с новородени", коментираха социални работници, които обаче се страхуват да подадат сигнал. "Липсата на документация може да е умишленa, с цел нерегламентирано осиновяване, но това трябва да се докаже със засичане на информацията от други институции", каза и Нели Нешева, шеф на дирекция "Здравеопазване" в Столичната община. Още вчера сутринта прокуратурата се е самосезирала и вече извършва предварителна проверка по случая с липсващия регистър на новородени и оставени за осиновяване деца в АГ болница "Шейново". "Разследването ще приключи в най-кратки срокове", обеща Руси Алексиев от Районната прокуратура в столицата. Прокурорите са изискали документите от проверката, която е извършила Столичната община, както и регистрите за всички раждания от 2003 до 2008 г. в "Шейново". "Ние също наредихме проверка", съобщи и зам.-шефът на Агенцията за закрила на детето (ДАЗД) Христо Монов. Вчера в 9 сутринта от ДАЗД са издали заповед до "Социално подпомагане" - "Лозенец", да започне разследване на скандала. "Резултатите ще са ясни до дни", обеща Христо Монов.

Само след няколко часа обаче от Агенцията за социално подпомагане намериха данните за изоставените в "Шейново" деца. За пет години от бебетата си са се отказали 115 майки. Ден по-рано стана ясно, че по информация на болницата годишно в "Шейново" между 10 и 20 жени изоставят децата си, което отговаря на данните на агенцията. От януари насам пък има 5 случая на зарязани новородени. "Ние сме работили по всички сигнали, документите са при нас", заявиха от Агенцията по социално подпомагане (АСП). "Не искаме да вярваме, че в "Шейново" се изнасят бебета през задния вход. Но по принцип всичко е възможно", казаха още от АСП.

"Абсурдно е да са изоставени по 10-15 деца на година, само от януари насам случаите в страната са над 300", усъмниха се социални работници. "Ако прокуратурата си свърши работата, търговията с бебетата ще излезе наяве

смятат те. "Имало ли е канал за продажба на бебета - невъзможно е ръководството на болницата да не е намесено", категорични са социалните работници. По закон шефовете на АГ клиники са длъжни да докладват за всички родилки "в риск". В чл. 9 от Наредбата за предотвратяване на изоставянето на деца е записано, че управителят на лечебното заведение трябва да уведоми до 24 часа дирекция "Социално подпомагане", ако някоя майка се колебае дали да задържи детето си. "Нека от прокуратурата видят спазили ли са закона в "Шейново", призоваха социалните работници.И обясниха, че в момента никой не проверява сигнализират ли АГ болниците за бременни жени и родилки "в риск". "Ако има строг контрол, търговията с бебета няма да е толкова лесна", смятат социалните работници.

Лора Симеонова

Ангел Богданов
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница