Г. Кмета бг Новозакупена машина за ремонт на пътища бе представена в РусеДата21.08.2018
Размер339.21 Kb.
Новини за общините

24. 07. 2014 г.

Кмета.бг

Новозакупена машина за ремонт на пътища бе представена в Русе

Тя е закупена от Чехия със средства от общинския съвет

четвъртък, 24 юли 2014 г. 14:26 ч. 

Изцяло нова за Русе технология за запълване на дупки в асфалт бе представена днес от заместник-кмета по комунални дейности Свилен Иванов, съобщават от пресцентъра на общината.

Ремонтните дейности се извършват от една-единствена машина в пет етапа без прекъсване между тях. За единично запълване на дупки дори не е необходимо затваряне на платното, а единствено пренасочване на движението в свободна лента, докато трае запълването с асфалт, както се видя на демонстрацията на бул. "Тутракан".

Машината е закупена от Чехия със средства от бюджета на община Русе. Технологията "печматик", по която работи новопридобитата машина, представлява разпръскване под налягане на битумна емулсия и каменна фракция и е насочена към аварийни ремонти, както и за по-тесни улични участъци.

По думите на заместник-кмета Иванов с новата апаратура дейностите ще се извършват по-качествено и оперативно.

Кмета.бг

Община Велико Търново спечели ефирната честота 98.0 MHz

Очаква разпространението да стартира през есента на тази година

четвъртък, 24 юли 2014 г. 13:27 ч. 

Община Велико Търново спечели конкурса за аналогово радиоразпръскване, открит в началото на годината от Съвета за електронни медии (СЕМ).

На честота 98.0 MHz на първо място бе класиран проектът на Общината за създаване на програма "Общинско радио Велико Търново".

Със спечелването на лиценз за радиодейност Общината се отказва от кабелното разпространение на програмата. Ефирното излъчване има за цел да улесни преноса на сигнала до населените места, в които все повече се оказва, че радиоточките са единственият за хората източник на местни новини и информация.

Ефирната програма, с която Общината участва в конкурса, е с продължителност 24 часа, като в кабелното разпространение към населените места за сега ще се запази сегашната програма, регистрирана от СЕМ.

Според направените предварителни технически анализи програмата на Общинското радио ще може да се приема и слуша с добро качество освен в населените места на общината и на територията на съседните общини.

Очаква се ефирното разпространение да стартира през есента на тази година.

Кмета.бг

Дадоха "зелена светлина" на трамвая през "Борисовата градина"

"Следват дела в съда", каза Веселин Кирев от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт

четвъртък, 24 юли 2014 г. 12:21 ч. 

Столичният общински съвет прие доклада на главния архитект на София Петър Диков за изграждането на трамвайно трасе през "Борисовата градина".

Този доклад не влиза за първи път, но досега беше обект на сериозни атаки от различни общински съветници.

Проектът събуди и огромно недоволство сред гражданите, които го нарекоха "Трамвай безумие".

Проектът предвижда преместването на трамвайна линия номер 18, вместо покрай Телевизионната кула, през просека в "Борисовата градина", по улица "Никола Габровски" и булевард "Г. М. Димитров".

Протести срещу изграждането на трасето бяха организирани от граждани, живеещи в кварталите Лозенец, Изгрев, Дианабат и Студентски град. Мотивите им бяха, че ще се наложи изсичането на дървета в "Борисовата градина", ще бъде засегнат топлопровод, който минава от двете страни на улица "Никола Габровски", и това, че трамваят ще преминава в отделни участъци на един метър от жилищни блокове.

Днес главния архитект на София защити проекта като каза, че той е полезен за града. Експерти са направили изчисления, така че изсичанията на дървета да се сведе до минимум. Според Диков те ще бъдат 47.

По думите му гражданите, които протестират срещу преминаването на трамвая през Борисовата градина не представляват цялото гражданство. Той уточни, че те ще могат да обжалват пред Съда.

Гражданите пък смятат да се възползват от тази възможност.

"От тук нататък следват дела в съда. Не сме се отказали". Това каза Веселин Кирев от "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт пред kmeta.bg

"Ние на двете комисии във вторник и в сряда изразихме своята позиция, че сме против минаването на трамвая през "Борисовата градина". Решението за това е освен всичко друго и незаконносъобразно, защото обществено обсъждане на тази част от плана през "Борисовата градина" не е имало, няма и екологична оценка", почерта той.

Той отново повтори опасенията на гражданите за спирането на автобус 94 заради новото трасе, за както и изсичането на голям брой дървета. По информацията в процедурата по обществената поръчка те са 176, изтъкна Кирев.

Според Веселин Кирев решението на Общинския съвет за новото трасе на трамвай 18 се взима сега, за да не могат гражданите да реагират.

В началото на месец юли Столичната община обяви обществена поръчка за изграждането на трамвайното трасе. Предстои решението на Столичния общински съвет да бъде обнародвано.

На 9 юли Административния съд трябваше да гледа делото за трасето на трамвая в обхвата на естакадата до Семинарията, заведено от граждани, но делото бе отложено за 24 септември. Въпреки това днес общинския съвет даде зелена светлина на проекта.

Кмета.бг

Порой наводни две села в Сатовчанско

Кметът Арбен Мименов поиска от кметовете по места пълна информация за нанесените нови щети в общината

четвъртък, 24 юли 2014 г. 11:10 ч. 

Порой отнесе две села в община Сатовча, а тютюневите насаждения са съсипани почти напълно. След градушката, изсипала се във вторник вечерта, най-сериозно пострадали са селата Долен и Плетена.

"За 10 минути очука до дъно тютюна и зеленчуците. Ледените късове не бяха много големи като тези в столицата, но падаха със страшна сила, има пробита изолация и счупени керемиди", оплакаха се местните жители.

Наводнени магазини и мазета има и в общинския център Сатовча, където градушка не е валяла, но пък пороят е бил страшен.

Вчера кметът на Сатовча Арбен Мименов поиска от кметовете по места пълна информация за нанесените нови щети в общината. Протоколите ще бъдат изпратени до областната управа и до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

В средата на юни на три пъти порои заляха региона и изплашиха местните хора. По данни на общинската администрация тогава бедствията нанесоха щети за повече от половин милион лева.Кмета.бг

Общински съветници в Пловдив искат от Тотев позиция за скандалната кметица

Райна Петрова е обвинена за търговия с влияние

четвъртък, 24 юли 2014 г. 11:03 ч. 

Част от общинските съветници в Пловдив настояват кметът Иван Тотев да изрази становището си за скандала с отстранения от длъжност кмет на район "Централен" Райна Петрова, съобщи "Дарик".

Тя е обвинена в търговия с влияние, а вчера Апелативния съд потвърди решението на Окръжния за отстраняването й от длъжност.

В началото за последната за лятото общинска сесия, на която засега кметът Тотев не присъства, Илко Илиев прочете декларация, която заедно със свои колеги настояват Тотев да не мълчи, а да каже дали застава зад Райна Петрова или сваля доверието си от нея. По тази декларация са подписите на съветниците Руси Панчев, Даниела Кинова, Славчо Атанасов и Лилия Учкунова.

От Реформаторския блок също представиха декларация в тази връзка. Гиньо Матев заяви, че законът трябва да се спазва от всички. Случаят е сериозен пробив в институционалното доверие и Прокуратурата трябва да си свърши работата.

Сесията започна с други 3 декларации свързани с оставката на премиера Пламен Орешарски. Те бяха изчетени от Радослава Ташкова, Спас Гърневски и Гичка Кърнева.

Непосредствено след началото на сесията, клетва като общински съветник положи Петър Копарански от БСП, който заема мястото на Георги Търновалийски.Кмета.бг

Фандъкова: Общините страдат от политическа нестабилност

Столичният кмет очаква честни избори с висока избирателна активност

четвъртък, 24 юли 2014 г. 9:55 ч. 

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че финансовото състояние на общината все още е стабилно в коментар за политическата обстановка в страната пред БНТ.

"Имаме 14 милиона повече приходи, няма никакъв проблем за проекти, изпълнявани от общината, така че ремонтите в София ще бъдат завършени, понякога метеорологичните условия ни бавят.", уточни Фандъкова, като припомни, че до края на юли ще бъдат доставени нови автобуси и съвсем скоро ще бъдат пуснати 20 от тях.

"Очакванията са ми за честни избори с висока избирателна активност и да се върне представителността в политиката. Страната и общините страдат от политическа нестабилност.", каза още столичният кмет.

Градът

Първа копка на София тех парк

24.07.2014

Президентът на Р България Росен Плевнелиев направи днес първа копка на на три от обектите на София тех парк -  Лабораторен комплекс (Лаборатории и офиси), Бизнес инкубатор и Експераториум с посетителски мост.
Началото на строителството на  научно-технологичния парк бе поставено и от Изпълнителният директор на "София тех парк" АД арх. Елица Панайотова, в компанията на почетните гости – кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров, ректорът на Техническия университет- София проф. д-р инж. Марин Христов, ректорът на Софийски университет "Св. Климент Охридски" чл. кор. проф. дин Иван Илчев и ректорът Медицинския университет-София чл. кор. проф. д-р Ваньо Митев.
 
"Имаме нужда от стратегически решения, подпомагащи бизнеса и науката. Такъв е именно проектът за София Тех парк", каза по време на събитието президентът Росен Плевнелиев. "Необходимо е да засилим иновационните дейности в българските предприятия и комерсиализацията на интелектуални продукти. Така талантите ще останат и ще се развиват в България.
Това не е просто комплекс от сгради и инфраструктура между тях, а първата иновационна екосистема в България и сърцето на start up културата, допълни Президентът.
 
Арх. Елица Панайотова, изп. директор на държавното дружество "София тех парк" АД  уточни, че началото на проекта е поставено още през 2010 г. с раждането на идеята.
Реализацията му е минала през три администрации, като през 2013 г. е подписан договора за финансиране на технологичен парк  а през настоящата 2014 г. се поставя физическото начало на проекта.

Обектите от София тех парк, чиято първа копка бе направена днес:


-  Обект "Лаборатории и офиси", който ще осигури база на БАН и университетите да работят съвместно. Той е с РЗП 13860.90 кв.м, а стойността на изграждането му е близо 10.5 млн. лв.
За проектиране и строителство на обекта бе избрано обединение  "Телекомплект Тилев Архитекти" ("Телекомплект" АД и "Тилев Архитекти");
-   Бизнес инкубаторът е мястото, където иновативни компании ще могат да развиват продуктите си. Обектът е с РЗП 11 840 кв.м (заедно със сутерена), а индикативната му стойност е 9.263 млн. лв. без ДДС.
Изпълнител е сдружение "Соф тех парк", в което влизат СД "Берко-90 - Берковски и СИЕ, "Адванс- 2001" ЕООД и "Нивел" ООД;
-   Експериментариумът ще предостави възможност на децата и по-широката общественост да видят как се създава наука. Обектът включва и посетителски център с пешеходен мост с обща РЗП 3787 кв.м.- Стойността на изпълнението му е близо 4 млн. лв.
Изпълнител е сдружение "Експо тех парк" ("Трейс груп холд" АД, "Планекс" и "Иво Петров Архитекти").

Градът

Рекорд: 55% повече приходи от чуждестранни туристи в Пловдив през май

24.07.2014, Автор: Градът.бг

Очаква се много силна година за туризма в Пловдив и региона. Основание за това дават статистическите данни за първото шестмесeчие на тази година.
Отчитаме устойчив ръст по много от показателите, а това е една от основните цели в съвместната работа на община Пловдив с бизнеса, коментират от ОП "Туризъм".
Увеличаването на приходите от нощувки за първото полугодие на тази година спрямо първите 6 месеца на 2013 г. е общо с 33% , като делът на българските туристи е нараснал с 24%, а на чуждестранните - с приблизително 44%.

 Ръстът в реализираните нощувки е общо 20,11%, като ръстът на нощувките за български туристи е 7%, а за чужди туристи е 43%. Нараснал е с близо 13% и броят на пренощувалите, съответно: българи – с около 10%, чужденци – с приблизително 19%.


 С 25 % спрямо 2013 г. са се увеличили приходите от туристически данък.
 
Реализираните посещения в туристическите обекти за периода януари-юни 2014 г. са нараснали с 11 % спрямо същия период на миналата година. Очаква се през следващите периоди този процент значително да се повишава и заради откриването в Пловдив на нови и уникални за България туристически забележителности като Малката раннохристиянска базилика и приключилия преди дни последен етап от реконструкцията на Римския стадион с 3D-представянето на обекта и периода.
 
Посещенията на чужденци в туристическите информационни центрове през първите шест месеца на 2014 г. отбелязват ръст 30%, а на българи -56% . Общият ръст спрямо периода януари – юни 2013 г. е 39%.
 
Според статистическите данни за месец май мястото на Пловдив в класацията на българските градове по реализирани нощувки и приходи от нощувки е след София, Несебър и Варна. Така градът минава напред в класацията с две места, изпреварвайки Банско и Смолян.
 
Най-голям брой нощувки на чужденци по страни за месец май 2014 г. са от Турция, САЩ, Италия и Германия.
 
През май потокът от чужди туристи е довел до почти 50% увеличение на приходите в сравнение с предходния месец и над 54% в сравнение със същия месец миналата година, показват официалните данни.
 
Отчита се, че тези постижения в развитието на туризма се дължат на успешното сътрудничеството на Община Пловдив с хотелиери, ресторантьори, браншови организации като Съвет по туризъм, Тракийски туристически район, Асоциация на екскурзоводите, АБТТА, БХРА и др.
 
Съществен принос за добрите резултати е успешната работа по проекти като Международната среща на туроператорите, чието пето издание ще се проведе от 26 ноември до 1 декември 2014 г.
 
Други инициативи и проекти, свързани с туризма в град Пловдив, които рефлектират в тези постижения, са: проектът "Капана", който превръща квартала в средище на творческите индустрии с много атракции; успешното преминаване през втори кръг на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата.
 
Всички проекти в областта на културата, по които се работи допълнително, допринасят за поставянето на Пловдив на картата на културния и събитийния туризъм: ремонтът на централната пешеходна зона, която ще бъде не само най-голямата в България, но и най-благоустроената централна пешеходна улица; рекламното участие на Пловдив в печатни, телевизионни и електронни чуждестранни медии от световна величина като BBC, National Geographic, ABTA, Gap Travel, London Stansted Magazine, Journeys, British American Media; включването на Пловдив в мобилното приложение Pocket Guide с 25 обекта; успешното представяне на Пловдив като атрактивна туристическа дестинация в най-значимите международни туристически изложения в България и чужбина и много други успешно реализирани амбициозни задачи.

Градът

Петима кандидати за инженеринг на Зимния дворец на спорта

24.07.2014

Петима са участниците в обществената поръчка за избор на изпълнител на инженеринг (проектиране, СМР и авторски надзор) за модернизация, ремонт и реконструкция на комплекс "Зимен дворец на спорта" в София.

Отворените днес оферти от възложителя "Академика 2011" са на:


- Обединение "Академика спорт", включващо фирмите "Станилов" ЕООД и "Вамос" ООД.
- Обединение  София спорт, съставено от "Главболгарстрой" АД  и Проектантско бюро "Фор Райс"
- Обединение  2014 Монолит
- Обединение ПОНС – Стройинженеринг.
- Зимен дворец модернизация 2014, обединяващо "Планекс" и "Иво Петров Архитекти".

Медиа пул

В ударна сесия от 106 точки

София одобрява нов заем от 80 млн. лв., продава имоти и пуска обекти за лавки

08:14 | 24.07.2014

Нов заем от 80 млн. лв. за градския транспорт, скандална продажба на имоти на морето, търгове за преместваеми обекти в столичните райони, смяна на шефа на "Топлофикация" заради блокираните в затворената "Корпоративна търговска банка" 80 млн. лв. и удостояване с отличието почетен гражданин на София на Вежди Рашидов. Това са част от докладите, които ще разгледа Столичният общински съвет (СОС) на последната си сесия преди лятната ваканция, а най-вероятно и до парламентарните избори на 5 октомври.

 Заради дългата пауза между заседанията това е причината ударно да бъдат разгледани 106 доклада, като е възможно сред тях да се промушат скандални решения, каквато е обичайната практика.

 

Нов заем за возила за градския транспорт

 Новият кредит от 80 млн. лв. за нови автобуси за градския транспорт ще бъде теглен от Европейската инвестиционна банка, като срокът за погасяване на кредита ще е 20 години. Планира се с купените 110 возила да се подмени наполовина автомобилният парк на градския транспорт, каза зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов, който е вносител на предложението. Част от заема ще се използва и за купуване на 5 нови трамвая и за електронна интелигентна система за управление на трафика.

 По думите му средствата ще служат и за резерв за покриване на спрените плащания по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие". Министърът на финансите Петър Чобанов преди дни обяви, че очаква средствата по "Околна среда" да бъдат пуснати най-късно в началото на август, докато тези по "Регионално развитие" ще тръгнат през септември, по думите на министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.

 Нов конкурс за сергиите на Женския пазар

 Трети конкурс ще има и за незаетите павилиони на Женския пазар, като няма промяна в цените, които са на нивата на наемите по търговския булевард "Витоша".

 След втория проведен конкурс отново са останали незаети места като причината не е във високите цени, а защото наемателите сe насочвали към атрактивните магазини. Друг проблем било изискването да не подават оферти за повече от два павилиона, според новата версия на "Пазари Възраждане" за оставащите свободни търговски места. Първата версия беше, че търговците не могат да си попълнят правилно документите и поради тази причина голяма част от тях бяха отстранени на първия конкурс.

 Нови търгове за преместваеми обекти

 Столичният общински съвет ще одобри и документацията за провеждане на търгове за поставяне на преместваеми съоръжения в няколко столични района, сред които "Средец" и "Подуяне".

 Притесненията на търговците, че те се правят заради Lafka, към момента не се оправдават. В район "Люлин", където беше проведена най-голямата до момента процедура от 52-те обявени места, едва 7 са спечелени от Lafka, каза кметът на района Милко Младенов пред Mediapool. По думите му останалите победители са дребни търговци, които от години се занимават с тази дейност.

 Първоначалната тръжна цена от 7 лв./кв.м по време на търга е нараснала между 30 и 40 пъти, каза районният кмет Младенов.Darik news

Започна строителството на нов площад в сухиндолското село Коевци

24 юли 2014 15:37 | Дарик Велико Търново

Обновен площад ще има сухиндолското село Коевци с финансиране по правителствената инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Първата копка направиха днес кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев и областният управител инж. Георги Рачев.
Инвестиция на стойност 180 652лв. осигурява държавата за рехабилитацията на площада. Общата площ на площада и зелените площи е 1,1 дка. Ще бъдат подменени плочките и рехабилитирани тротоарите, ще бъдат монтирани пейки и кошчета. Соларно осветление и видеонаблюдение са предвидени още в проекта на Общината. Запазват се съществуващата чешма и паметника. 
Площадът трябва да е готов до 9 септември, когато в селото ще се чества 70-та годишнина от паметната дата.
„Горд съм, че успяхме да изпълним нашия дълг към предците и започваме строителство на площада“, каза кметът инж. Чернев. Той припомни историята на селото, което е тясно свързано с невинните жертви, дадени в антифашистката борба. „Нашата община доказа, че успешно може да управлява както проекти с европейски средства, така и със средства от държавата. Благодаря на премиера Орешарски за това, че обърна внимание и към малките населени места. Именно в тях чрез публични инвестиционни програми могат да се правят проекти, които ще останат за 50 години в историята им“, добави градоначалникът.
„Вероятно през този мандат най-много пъти съм идвал в Сухиндол, за да откриваме обекти по различни проекти и да правим първи копки. Сухиндол показа, че няма големи и малки общини. Затова инж. Пламен Чернев получи наградата за най-много усвоени средства на глава от населението“, коментира областният управител инж. Георги Рачев. Общо 3,5 млн. лв. са инвестирани в община Сухиндол през последната година, подчерта той. „Ние успяхме да направим доста, което ще остане в историята и ще бъде запомнено от населението“, каза още инж. Рачев.

Darik news

Подтикват роми към образование и култура

24 юли 2014 15:24 | Дарик Благоевград

Кметската администрация в Благоевград разработи проект за интеграция на малцинствата.

Предложението е подадено в Министерството на образованието и науката. Кандидатства се отпускане на  21 952 лева, съобщиха от кабинета на кмета Атанас Камбитов.

Целта е създаване на условия за успешна интеграция на децата и учениците от ромския етнос в детските градини и училищата в община Благоевград, чрез подобряване на методите на работа в мултикултурна среда и засилване на мотивацията за включване в образователния процес и съхраняване и развиване на културната идентичност на децата и учениците от ромски произход.

Партньори по проекта са Фондация "Стъпка по стъпка" с изпълнителен директор доц. д-р Емил Бузов, ЦДГ №6  "Щастливо детство", ЦДГ №11 "Здравец", XI OУ “Христо Ботев”,  СОУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Заложени са обучения с цел повишаване на квалификацията на работещите в детските градини и училищата и засилване на мотивацията за включване в образователния процес.

Продължителността на дейностите е 11 месеца.Darik news

Натоварено заседание предстои на ОбС Враца

24 юли 2014 15:16 | Дарик – Враца

Тридесет и пет докладни са включени в дневния ред на редовото заседание на Общински съвет – Враца, което ще се проведе на 29 юли от 10.00 часа в градската концертна зала. Три от докладните са с вносител председателя на местния парламент Малина Николова – Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за упражняване на правата на собственост на Община Враца в търговските дружества; Приемане на Отчет за дейността на Общински съвет – Враца за първото полугодие на 2014 година и даване съгласие за ползване на платен годишен отпуск от председателя на Общински съвет – Враца.

Председателят на ПК по приватизация Васил Драганов ще предложи на вниманието на колегите си две докладни – определяне спечелилия публичен търг за незастроен поземлен имот в с. Девене и откриване на повторна процедура за продажба чрез публичен търг с явно наддаване на седем обекта, намиращи се в сградата на бившата проектантска организация.

Д-р Антонио Георгиев, председател на ПК по здравеопазване и социални дейности, е вносител на две докладни. Първото предложение е за финансиране на Центъра за кожно-венерически заболявания, а второто – отпускане на еднократна финансова помощ на граждани.

Предложение за отпуснаке на еднократна финансова помощ на лица, семейства и домакинства, пострадали при бедствия ще направи председателят на ПК по жилищна политика, обществен ред, сигурност, бедствия и аварии инж. Пламен Ганецовски.

Двадесет и седем от докладните в дневния ред са с вносител инж. Николай Иванов. Точка 11, 12 и 13 са свързани с бюджета на Община Враца – Отчет за касовото изпълнение на бюджета за 2013 г.; Изменение на бюджета за 2014 г.; Приемане на Вътрешни правила за организация на бюджетния процес.

Приемане на второ четене на Наредбата за устройство и управление на гробищните паркове е следващото предложение на градоначалника, както и Проект на План за развитие на Община Враца – 2014-2020 г.

Николай Иванов ще представи пред местните парламентаристи Отчет за изпълнение на решенията на общинския съвет за първото полугодие на 2014 година и Отчет за изразходваните средства за командировки за същия период.

Участие на Община Враца в процедура за присъждане на Етикет за иновации и добро управление на местно ниво е следващото предложение на кмета – т. 18 от дневния ред.

Точка 19 и 20 се отнасят съответно за допълване на Решение 703 от 29 април т.г. за Кандидатстване с проект по мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” по Програмата за развитието на селските райони и даване на съгласие за увеличаване капитала на общинско дружество „Комплексен онкологичен център - Враца” ЕООД чрез непарична вноска и сключване на споразумение във връзка с изпълнение на Договор за безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.1-11/2011/007, проект „Изграждане и оборудване на Лъчелечебен център в Комплексен онкологичен център ЕООД гр. Враца”.

Осем са докладните, които касаят управлението и разпореждането с имоти общинска собственост. Точка 21 предвижда Допълване на Програмата за управление и разпореждане с имоти общинска собственост през 2014 г., относно недвижими имоти, предвидени за продажба чрез търг. Следват - прекратяване на съсобственост чрез продажба на общинската част от недвижим имот в ж.к. „Медковец“; в ж.к. „Подбалканска“; в с. Бели извор и два имота в с. Нефела, както продажба  на земя, частна общинска собственост, намираща с в ж.к. „Река Лева“ и продажба на общински жилища по реда на Наредбата за условията и реда за управление и разпореждане с общински жилища.

Четири са предложенията, свързани с общинския горски фонд - удължаване срока на договори за наем и аренда на земеделска земя от ОПФ, сключени за срок от 4 /четири/ и 5 /пет/ стопански години с физически и юридически лица; предоставяне на земеделски земи от ОПФ за обезщетяване на собственици; ползване на дървесина от общинския горски фонд през 2014 г. и осигуряване на необходимото количество дърва за огрев за нуждите на Община Враца през отоплителния сезон 2014/2015 г.

Точка 33 в дневния ред се отнася за даване на предварително съгласие за прокарване на електропровод и водопровод  през общински имот, а т. 34 – за именуване на улици в ж.к. „Самуил“ и ж.к. „Околчица“.

Следващите докладни на Николай Иванов касаят съответно – разрешение от общинския съвет за обособяване на нови урегулирани поземлени имоти в местност Църквище в землището на с. Згориград, както и две предложения за внасяне на заявления в Министерски съвет за отпускане на персонални пенсии на наши съграждани.

Редовното заседание на Общински съвет – Враца, както обикновено, ще започне с питания към кмета и отговори, след което ще бъде предоставена информация по проекта за воден цикъл на Враца. Последните две точки от дневния ред са Питания на граждани и „Разни“.Darik news

Съгласуваха проект за реконструкция на част от водопровода на община Бобов дол

24 юли 2014 15:13

Проект за реконструкция на част от водопровода в община Бобов дол бе съгласуван от Областният експертен съвет по устройство на територията, под председателството на областният управител Иван Каракашки. Водопроводът е от помпена станция язовир "Дяково" до резервоар в местност Цветаница.

Вносител на проекта е община Бобов дол.


Водопроводът е изграден в началото на 90- те години със стоманени тръби, които в момента са силно амортизирани и с множество течове по това трасе. Новата реконструкция предвижда подмяна на старите тръби с нови полиетиленови, както и ремонт на съществуващите съоръжения по трасето.

"Община Бобов дол от дълги години страда по отношение на питейното водоснабдяване, както по отношение на качеството, така и на количеството. Прави се всичко възможно от Кюстендилска вода да имаме постоянно водоснабдяване. Идна от основните язви е именно този водопровод ", заяви главният инженер на община Бобов дол Валери Георгиев.Darik news

300 000 лева трябват за още година живот на Хуманитарната гимназия, Общинският съвет я спаси за сега

24 юли 2014 13:49 

Общинският съвет във Велико Търново спаси от закриване за сега Хуманитарната гимназия „Св.св. Кирил и Методий”. На днешната сесия Местния парламент утвърди натуралните показатели по проекто-мрежата на учебно-възпитателните заведения в община Велико Търново. Именно ситуацията със 135- годишната гимназия обаче породи дискусии в залата. За поредна година училището не успя да направи прием и на практика на 15 септември прагът му трябва да прекрачат само 32- ама ученици. 11 от тях са в 10-ти клас, 21 в 12- ти.

„Нека се вгледаме кой как е ръководил тази гимназия през годините, защото очевидно е имало директори, които не са имали никакво усещане за нагласите на обществото”, коментира ситуацията проф. Михаил Харалампиев от групата на ГЕРБ.

„В община Велико Търново има няколко училища, в които има изцяло смесени паралелки. За тях се харчат над 1 милион лева, а качеството на образованието не е на ниво. Затова апелирам да се ускори дебата по дългосрочната концепция за развитието на образованието на територията на общината,”, заяви Пламен Радонов от движение „Промяна за Велико Търново”. Според него преди близо 150 години Михаил Кефалов и дарил средства за построяването на гимназията и не е редно сега тя да бъде закривана.
„Събитията ще останат в историята, но там ще останат и агонията и протакането, които ние демонстрираме. Аз знам, че този Общински съвет няма да има волята да закрие определени училища и да оптимизира училищната мрежа, но по този начин, поддържайки финансово училища с по две паралелки, ощетяваме други учебни заведения и учащите в тях”, констатира категорична Лидия Прокопова от БСП. 
60 000 лв. ще струва издръжката на Хуманитарна гимназия до края на календарната 2014 година, а за следващага са необходими 240 000 лева, съобщи председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Точно преди година Общината даде 70 000 лева за училището и още един шанс да излезе от кризисната ситуация, но приемът през това лято не я промени.

След дебатите съветниците утвърдиха предложената до момента проекто-мрежа, но предстои на следващо заседание, след приключването на третия етап от приема на ученици, съдбата на някои от училищата отново да бъде разгледана на сесия.Darik news

Настаняват близо 100 деца от домове в центрове от семеен тип

24 юли 2014 14:03 | Дарик Стара Загора

Това е съществена стъпка към осигуряване на европейски живот за децата и младежите с увреждания, каза главният арх. на общината Иван Кирчев при официалното откриване на седемте Центъра за настаняване от семеен тип. Те са изградени по проект на ОП „Регионално развитие" „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в община Стара Загора.

В центровете ще бъдат настанени деца и младежи до 25-годишна възраст от домовете в селата Петрово и Сладък кладенец, Бузовград, деца с по-леки увреждания от други домове в страната. Предстои те да бъдат изведени от социалните институции през март догодина и настанени в старозагорските центрове. В тях ще живеят 84 деца и 14 със затруднена мобилност. За всички тях грижи ще полагат близо 100 души персонал-медицинско лице, социален работник, хигиенист, гледачи. Осигурен ще бъде и екип от психолози, рехабилитатори, логопед и педиатър. Близо 980 хил. лева ще бъде издръжката на центровете за една година, като след това финансирането ще се поеме от републиканския бюджет. В момента община Стара Загора е в процедура по изготвяне на проектно предложение за финансиране на проекта по ОП „Развитие на човешките ресурси".

В седемте центъра за настаняване от семеен тип има осигурена достъпна среда за младите хора с физически затруднения-рампи, асансьори, сградите са санирани, стаите, в които ще бъдат настанявани по двама души, са напълно обзаведени, осигурени са необходимите удобства. Къщичките са построени в индивидуални парцели, с места за отдих и игра. С изпълнението на проекта ще бъдат подобрени условията за живот сред децата и младежите с увреждания, чрез осигуряването на подходяща и ефективна социална структура.

Центровете за настаняване са разположени в кварталите „Кольо Ганчев", „Зора", „АПК", „Три чучура-север" и „Македонски". Строително-монтажните работи са изпълнени от Обединение „Трейс Стара Загора".

 

Darik news

Гласуват Културния календар за 2015 и Културната стратегия на Пловдив

24 юли 2014 08:14 

Предложенията за Културен календар за 2015 година, както и Културната стратегия на Пловдив 2014-2025 г. ще бъдат гласувани на днешната сесия на общинския съвет.

Проектите за новия културен календар се приемаха до края на месец юни, а средствата, които са заделени за събитията през следващата година са в размер на 1 млн. и 400 хил. лв.

Културната стратегия на община Пловдив 2014-2024 г. беше поверена на германските консултанти от KULTUREXPERTEN проф. д-р Оливър Шейт и д-р Патрик Фьол. Концепцията е разработена след консултации с представители на НПО организации, експерти и мениджъри от публичния сектор, артисти и творци на свободна практика, както и граждани на Пловдив.

Основната цел на Стратегията е да предложи модел за постигане на устойчивост в културното развитие на града.

На сесията ще бъде гласувано и предложението за придобиване на членство на община Пловдив  в Сдружение “Българска фестивална асоциация”(БФА).

БФА е структура, която се стреми да подобри условията за организация на фестивали в България чрез сътрудничество с български и чужди експерти, тясно сътрудничество с общинска и държавна администрация, обмен на информация и успешни практики.Darik news

Ударно асфалтиране в Община Мездра

24 юли 2014 13:40 | Дарик Враца

Стартира асфалтирането на улици с натоварен трафик в гр. Мездра и съставните села от общината, както и на участъци от общинската четвъртокласна пътна мрежа. Ремонтните дейности ще протекат в два етапа. В момента се преасфалтират седем възлови пътни артерии в Мездра: ул. „Брусненско шосе”, „Роза”, „Динко Петров”, „Любен Каравелов”, „Веслец”, „Паисий” и западната част на „Ал. Стамболийски” (в отсечката от кръстовището с ул. „Янко Сакъзов” до „Юшан”), както и три общински пътища: Дърманци - Лик, Мездра - Боденец (в участъка до „Техкерамик - М”) и Върбешница - границата с община Враца. Те са с обща дължина 5 км 129 м и ширина на пътното платно от 5.60 до 7.50 м. След приключване на строително-монтажните работи ще бъде положена нова хоризонтална и вертикална пътна маркировка.

Реконструкцията се осъществява със средства от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” (ПИП) в размер на около 385 000 лв. по проекта „Реконструкция на транспортна инфраструктура в Община Мездра”, разработен от кметската администрация, който бе одобрен за държавно финансиране в началото на февруари.

Във втория етап са предвидени за ремонт две градски улици - „Странджа” и „Столетов”, площад „Фунев” в Горна Бешовица” и централните ул. „Гаврил Генов” в Моравица, „9-ти септември” в Кален, „Христо Ботев” в Долна Кремена и „Ладога” в Горна Кремена, както и шест IV-класни пътни участъци: Зверино - Оселна, Елисейна/ Зверино - Зли дол, ж. п. гара Ребърково - моста на р. Искър, шосето, което пресича Старо село, Боденец - разклона за Върбешница и Люти дол - Литаково/ Рашково.

 

Въпросните улици и общински шосета са с обща дължина 4 км 182 м и ширина/ габарит на пътното платно от 4 до 8 м. Парите за асфалтирането на тези обекти в размер на приблизително 500 000 лв. са от капиталовите разходи в бюджета на Община Мездра.Darik news

Безработицата в областта намалява

24 юли 2014 13:00 | Дарик Хасково

12 712 са регистрираните безработни в Хасковска област към края на юни, съобщи на пресконференция директорът на Регионалната служба по заетостта Кадир Муса. В сравнение с предходния месец броят е намалял 6 636 души.

Най-ниска си остава безработицата в Хасковска община - 9,8 процента, най-висока - в Тополовград - 29 процента.

През юни са обявени 414 работни места на първичния пазар на труда. През същия месец на работа са постъпили 784 безработни, като чрез посредничеството на бюрата по труда в областта са устроени на работа 74 процента от тях.

БНР

Валежите съсипаха над 1500 декара с пшеница във Врачанско

публикувано на 24.07.14 в 15:41

Проливните дъждове това лято са провалили посевите в 1 586 декара, засети с пшеница. Почти всички компрометирани ниви са в община Бяла Слатина, където дъждовете са съсипали 1 538 дка. Малко над 28 дка с хлебно зърно в община Враца и още почти 20 дка в община Мизия допълват бройката на съсипаните от дъждовете посеви. Във Врачанска област има 607 592 дка с жито, съобщиха от областната дирекция "Земеделие".

От засетите с ечемик 63 109 дка, са пропаднали 1 099 дка. Най-много площи от стихиите през пролетта са пак в Белослатинско– 1 072 дка. В община Мизия загубените площи с ечемик са около 27 дка. Поражения има и на площи, засети с маслодайна рапица. От засетите 82 770 дка с тази агрокултура, пропадналите площи са 1 722 дка. От тях 1 342 дка са в община Бяла Слатина, а 380 дка– в община Враца.  Въпреки многото щети, държавата ще компенсира с пари само земеделците от село Тлачене, където бури и градушки съсипаха почти 100% от продукцията.БНР

Расте интересът към морските ученически бази

публикувано на 24.07.14 в 15:22

Завишен е интересът към морските бази на бюрото „Ученически отдих и спорт” към Министерството на образованието. Това отчитат в Търговище. „Предпочитаните бази на Кранево, Атия и Балчик вече са препълнени, а резервациите им са започнали още от месец февруари“, коментира Милка Стойнева от бюрото в града. Причината за голямото търсене са приемливите цени и сравнително добрите условия. Дневните цени за детските пакети варират между 14 и 16 лева, а за възрастни са от 19 до 21 лева.
„Базите разполагат със спортни площадки, зали за провеждане на обучение, семинари и конференции. На децата се предлагат игри, забавни вечери, дискотеки, спорт, туризъм. Базите са както масивни сгради, така и бунгала със самостоятелни санитарни възли. За безопасността на децата има квалифициран медицински персонал и спасители“, обясни Милка Стойнева.
Отворена за почивки е и базата на община Търговище в Балчик. Освен служителите на кметството, там могат да почиват и жителите на Търговище. Там вече бяха пенсионери от града, както и децата с изявени дарби, които са завоювали различни отличия през миналата учебна година.

БНР

Столичният общински съвет отстрани от длъжност изпълнителния директор на „Топлофикация“

публикувано на 24.07.14 в 15:14

Столичният общински съвет гласува отстраняването от длъжност на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ Стоян Цветанов с 37 гласа „за“, един против и петима въздържали се.

Предложението за смяната на ръководството беше внесено от общинските съветници от ГЕРБ Николай Стойнев, Иван Илиев и Орлин Алексиев с основанието, че около 90 на сто от средствата на дружеството са в КТБ.

Става въпрос за 80 млн. лв., предназначени за финансирането на инвестиционната програма на дружеството, твърдят те. Според общинарите дружеството има сметки в 12 банки, така че то продължава да функционира.

Около 150 души протестират пред сградата на Столичната община срещу смяната на ръководството на "Топлофикация София". Демонстрантите държат плакат, на който пише: "Не" на манипулациите за Топлофикация". Полицейското присъствие в района е засилено, движението пред сградата на общината се осъществява свободно.БНР

Аварийното селище на територията на бившето поделение "Сокол" във варненския квартал “Аспарухово” вече е напълно изградено

публикувано на 24.07.14 в 15:05 

Това съобщи кметът на града Иван Портних. Там вече има ток и вода, в 30-те фургона стаите са обзаведени и до дни започва настаняването на хора. Става дума за близо 130-15 души. Портних коментира, че това е временно решение на проблема и общината ще търси съдействие и от държавата за решаването му. Всички документи за щетите от бедствието в "Аспарухово" вече са изпратени на областния управител и на междуведомствената комисия . Става дума за 19 милиона лева и още за 3,5 милиона, необходими за спешното изграждане на съоръжения за укрепване на свлачищните райони. Очакват се и окончателните доклади на експертите от Минно-геоложкия университет относно свлачищата в района. След това ще бъде решено кои постройки ще останат и хората ще се върнат там и кои ще бъдат разрушени.

БНР

Столичният общински съвет отложи решението за концесия за строителство на Градски балнеоложки комплекс в Банкя

публикувано на 24.07.14 в 11:03

В дневния ред на Столичният общински съвет днес бе предложение за предоставяне на концесия за 35 години за строителство на Градски балнеоложки комплекс в Банкя. Предвижда се реконструкция и реставрация на Централната минерална баня „Банкя” и строителство на балнеоложки хотел в града. Гласуването на предложението обаче бе отложено.

„Престъпление е тази историческа сграда да се руши. Нейното възстановяване е изключително скъпо и Столичната община няма такъв финансов ресурс, с който да я възстанови“, каза днес пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е вносител на предложението. „Публично-частното партньорство не е мръсна дума. За мен е важно да се спазва стриктно законът”, обясни Фандъкова. „Няма нищо страшно и нищо лошо да се инвестират частни средства и да се увеличи по този начин ресурсът на общината”, заяви столичният кмет.БНР

Променят правилника на Общинския фонд „Ин витро” в Разград

публикувано на 24.07.14 в 10:51

С променен правилник ще работи Общинският фонд „Ин витро” в Разград. Експертната комисия, която разглежда документите на двойките с репродуктивни проблеми, предлага фондът да стане по-отворен. Така повече нуждаещи се ще могат да получат средства и да започнат изследвания. За исканите промени разказва Наргис Федаил – ръководител на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Разград.  
„По сега действащия правилник, нашата комисия може да разгледа само заявления на семейства и двойки, които не са подпомагани от националния фонд „Ин витро”, а това ограничава достъпа на тези, които са финансирани. Нашето предложение сега е да няма такова ограничение и да бъдат подпомогнати всички двойки и семейства, които имат репродуктивни проблеми. Знаем, че тази процедура далеч не струва 2 500 лева, нито пък 5 000 лева, каквато е финансовата помощ на националния фонд“, каза Наргис Федаил – ръководител на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Разград.
За сега сумата, която общинският „Ин витро” фонд на община Разград отпуска на семействата с репродуктивни проблеми, е 2 500 лева. Исканата промяна вече е оформена в предложение, предстои то да бъде разгледано от местния парламент. Сесията е насрочена за 29-ти юли.

Фокус

Столичният общински съвет избра за член на УС на „Топлофикация - София” ЕАД Георги Беловски

24 Юли 2014 | 15:35 | Агенция "Фокус"София. Столичният общински съвет избра за член на УС на „Топлофикация - София” ЕАД Георги Беловски, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Смяната на ръководството на компанията в лицето на Стоян Цветанов стана по време на заседанието на СОС заради лошото управление. „Изпълнителният директор (Стоян Цветанов) е считал, че като държи 90% от средствата си в КТБ, спестява такси и комисионни, които биха били начислени върху тези немалки суми, ако парите са на влог в друга банка. На мястото на Стоян Цветанов избрахме Георги Беловски, който заемаше позицията член на управителния съвет на Общинска банка”, обясни пред журналисти заместник-председателят на Столичен общински съвет (СОС) и общински съветник от групата на ГЕРБ Николай Стойнев. „Топлофикация - София” ЕАД продължава да функционира, единствено ще има забавяне в изпълнението на инвестиционната програма. Не трябва да има пряк ефект върху потребителите и услугата, която дружеството предлага на този етап. Винаги, когато се взима решение в общинския съвет, то е политическо, защото той е политически орган, подчерта Стойнев. „Имахме среща с представители на работниците и с представители на синдикатите в дружеството. Разбирам и споделям техните притеснения и оценки за работата на дружеството. В същото време голямото им притеснение е свързано с това, че се готви приватизация на дружеството и някакви интереси в тази област. Аз категорично заявявам и от името на нашата политическа група, че това не влиза в плановете на общината. Напротив, ние имаме решение на Общинския съвет за избор на консултант в момента има процедура, която да предложи адекватен модел на управление на дружеството”, каза той. По думите му, тъй като дружеството е със сериозни задължения и освен инвестиции в технологичното обновяване на дружеството трябва да бъде намерено решение със старите задължения, които са натрупани в предишни периоди и затова се смята, че един модел с привличане на външен мениджмънт е удачен, но предстои работата на консултанта. Когато си поставил една голяма сума на дружеството на риск, няма как да не се поеме отговорността. Сумата възлиза на над 80 милиона лева. „Не искам да дава оценки за управлението на Топлофикация. Оценките трябва да ги дават потребителите на услугата и хората, които са клиенти на топлофикация. Смятам, че това дружество е твърде важно не само за София и страната и трябва да продължи да се развива в посока на технологично обновяване и подобряване на работата с клиентите. Ще бъде назначен конкурс за избор на нов изпълнителен директор след приключване на работата на консултанта, който трябва да предложи най-удачния модел за управление на дружеството. Като то е свързано с ангажименти и инвестиции в дружеството и покриване на част от задълженията”, каза още Николай Стойнев.

Фокус

Над 300 000 лева са осигурени за възстановяване на обекти, пострадали от дъждовете в община Белоградчик

24 Юли 2014 | 14:12 | Агенция "Фокус"Видин. Веднага след дъждовете през пролетта беше сформирана комисия, която определи за възстановяване 12 обекта, които имат доста съществени нарушения, каза за Радио “Фокус”- Видин Антон Трифонов, зам.- кмет на община Белоградчик. Той добави, че досега държавата е отпуснала средства за 7 от тях и предстои да бъдат обявени обществените поръчки за изпълнение на ремонтните дейности. Сред одобрените за възстановяване обекти е покривът на СОУ “Христо Ботев” в Белоградчик и на спортния салон в града. За тях са осигурени общо 132 000 лева. За покривите на два храма – “Успение Богородично” - село Салаш и "Св. пророк Илия" – село Рабиша, също са осигурени средства за ремонт. Те са на обща стойност 94 000 лева. В село Върба ще бъдат възстановени два моста, засегнати от проливните валежи през пролетта. Ремонтът им е на обща стойност 160 000 лева. Антон Трифонов изрази надежда, че ремонтът ще започне най-късно в началото на месец септември. Належащ е ремонтът на още два обекта в община Белоградчик, каза зам.-кметът. Той обясни, че единият е в село Стакевци, където трябва да се премахнат стари тръби и да се направи укрепване на реката, за да не се наводняват къщи при проливни дъждове. За целта са необходими около 130 000 лева. Пътят за село Гара Орешец, на който имаше пропадане, е възстановен временно, като е въведено ограничение за движение на автомобили до 5 тона. Необходимо е по-сериозно укрепване, което ще струва около 500 000 лева. Проект е подаден в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС, обясни зам.-кметът.

Фокус

Община Кюстендил подготвя проект за възстановяване на горския потенциал

24 Юли 2014 | 13:58 | Агенция "Фокус"Кюстендил. Община Кюстендил подготвя проект за възстановяване на горския потенциал. Това съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет Иван Андонов, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Предложението за проекта ще бъде гласувано на предстоящото заседание. Намерението е свързано с кандидатстване пред Държавен фонд „Земеделие” по Програмата за развитие на селските райони, мярка 226. Проектът е свързан с възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности. Предвижда се строителство и подобряване на наблюдателни пунктове, закупуване на средства за наблюдение и комуникация, а максималната допустима стойност е 300 000 евро. Проектът ще включва поредица от комплексни мерки, които ще целят подобряване на защитата на горските масиви и намаляване на риска от пожари през летните месеци. Той ще даде възможност за по-добро управление на общинските горски територии, които са в размер на 4 876 хектара и опазването им през пожароопасните месеци от годината и през активния туристически сезон. Сред постигнатите резултати ще бъде създаването на мрежа от съоръжения за превенция и ранно предупреждение при горски пожари, ще се създадат ресурсни точки със съоръжения за бърз достъп, ще се достави и съвременно комуникационно оборудване. 

Фокус

Община Шумен взема мерки против разпространението на болестта „син език”

24 Юли 2014 | 16:11 | Агенция "Фокус"Шумен. Незабавно извършване на преброяване и регистрация на едрите и дребни преживни животни, отглеждани на съответната територия трябва да организират кметовете по населени места в община Шумен. Това решение бе взето на днешното заседание на Общинската епизоотична комисия във връзка с недопускане на възникване и разпространение на болестта „син език” по преживните животни на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на общината. Данните трябва да бъдат предоставени в Община Шумен в срок до 31 юли година. Едновременно с преброяването стопаните следва да се уведомяват, че обезщетение ще се изплащат само за маркирани животни. Решено е още служители на ОДБХ Шумен да извършат клинични прегледи през две седмици, резултатите от които да се документират. Предвижда се вземане и изпращане на кръвни проби от едрите и дребни преживни животни, отглеждани на територията на Общината. Разпоредено е на кметовете по населените места на Община Шумен да забранят пашата на всички възприемчиви животни в часовете с активен летеж на колукоиди от 19.00 до 08.00 часа. Забранява се и провеждането на пазари и изложби на едри и дребни преживни животни на територията на Община Шумен.

Фокус

Общинският съвет на Велико Търново прие Наредба за опазване на околната среда на територията на общината

24 Юли 2014 | 14:12 | Агенция "Фокус"Велико Търново. С 29 гласа „За” бе приета Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Велико Търново от Общинския съвет, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Разработена е програма за опазване на околната среда, за управление на отпадъците и програма за управлението на качеството на атмосферния въздух. Наредбата посочва, че ползването на компонентите на територията на общината за задоволяване на собствени потребности с нестопанска цел е безвъзмездно, освен в случаите определени по ЗООС. Забранява се изгарянето на пластмасови, органични и други отпадъци в и извън границите на населените места с изключение на специално пригодените за целта инсталации притежаващи разрешителни, както и паленето на отпадъци в съдове за битови отпадъци. Всички води и водни обекти на територията на общината се опазват от изтощаване, замърсяване и увреждане с цел поддържане на необходимото количество и качество на водите и здравословна околна среда, съхраняване на екосистемите, запазване на ландшафта и предотвратяване на стопански щети. Според общинския съветник проф. Михаил Харалампиев, е необходимо да се осъществява по-стриктен контрол по места, тъй като лично той има информация за наличието на определен брой нерегламентирани сметища. „Трябва да се промени отношението към горските масиви, да се възродят широколистните дървета, за да се балансират нивата на реките, коритата трябва да се почистват, не р. Белица е виновна за наводнението, необходимо е предварително да се отделят повече средства от общинския бюджет за опазване на околната среда, а не след като се случи нещо подобно да се търсят”, заяви проф. Харалампиев. Наредбата посочва още, че за новопостроени сгради, броят на необходимите съдове за битови отпадъци се заявява от собствениците на сградата и се одобрява от общинска администрация, съобразно вида, приблизителния брой на ползвателите и др. Физическите и юридическите лица са длъжни да не изхвърлят отпадъци от промишлени и търговски обекти, заведения за обществено хранене, административни и жилищни сгради в кошчетата за улична смет. Биоотпадъците от поддръжката на паркове и градини общинска собственост се събират разделно в определени за целта контейнери със зелен цвят или се извозват своевременно до местата за третиране. 

Фокус

Приемната за граждани отвори врати в Държавен фонд „Земеделие”

24 Юли 2014 | 14:48 | Агенция "Фокус"София. Приемната за граждани в ДФ „Земеделие“ (ДФЗ) – РА отвори врати, съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие”. В нея земеделските производители, кметовете на българските общини и представителите на вероизповеданията ще могат да правят допълнителни справки по казуси, възникнали с кандидатстването им по европейските и национални схеми и програми за подпомагане, прилагани от институцията. Приемната е част от новия подход за публичност и прозрачност в работата на ДФЗ - РА, която е част от приоритетите в програмата на изпълнителния директор на Фонда Атанас Добрев. 
Приемната се намира на първия етаж в сградата на ЦУ на ДФ „Земеделие” в София, кв. Павлово, бул. „Цар Борис III” № 136. Тя ще функционира от понеделник до петък, в рамките на работното време -- от 9 ч. до 17.30 ч. Кандидатите по схемите за Директни плащания ще могат да записват предварителни часове на телефон 02/ 81 87 162. Хората с проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 (ПРСР) могат да звънят на познатите им горещи телефони:
- В направление общински проекти номерът е 02/ 81 87 600
- В направление частни проекти – 02/ 81 87 399
- За Местните инициативни групи – 02/ 81 87 217 и тел. 02/ 81 87 237 
Услугата е в допълнение на индивидуалните електронни справки за директни плащания и проекти по ПРСР, които са достъпни на www.dfz.bg и www.prsr.bg. Кандидатите на Фонда могат да продължават да се обаждат и на горещите телефони по различните ресори в Информационния център.
Каталог: uploads -> tinymceup -> files -> News
News -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
News -> Нсорб кметът на Троян към министър Михайлова: „Не ни взимайте довеждащите водопроводи!“
News -> Г. Фокус Има сключен договор с фирма-изпълнител, която ще изгради новата улица до рибарското пристанище в Бургас
News -> Нсорб кметове се съмняват в лобизъм
News -> Нсорб оценяват категоризирането на общините и населените места в България
News -> Нсорб община получи почетна грамота
News -> Осми клас остава в основните училища amalipe com/14. 03. 2014
News -> Нсорб до края на 2015 г. Опак има амбициите да усвои
News -> Нсорб цветлин Йовчев: Сътрудничеството на мвр с местната власт трябва да е в полза на обществото
News -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница