Г. Нов водопровод за Драгалевци и зима, и лято все течове, негодуват от квартала вяра иванова, венета начевастраница1/3
Дата09.01.2018
Размер395.76 Kb.
#41790
  1   2   3


13.09.2008 г.

Нов водопровод за Драгалевци
И зима, и лято - все течове, негодуват от квартала
ВЯРА ИВАНОВА, ВЕНЕТА НАЧЕВА

Ало, провери веднага да­ли имаме вода. Тук сме със " Софийска вода", да им ка­жа. Отсреща отговарят от­рицателно.

Такъв телефонен разго­вор проведе жител на Дра­галевци по време на диску­сията между инициативния комитет в квартала и ръко­водството на концесионе­ра в четвъртък вечерта. Тя бе част от кампанията "Гражданинът и монопо­лът ". Инициативното сдружение бе създадено за завеждане на иск срещу дружеството, след като през август авария остави за седмица 130 къщи без вода.

"Разбирам гнева ви и се извинявам. Разбрахме и че трябва да направим подоб­рения както в комуника­цията, така и по отношение на системата и инвестиции­те", обърна се шефът на "Софийска вода" Грег Ендемано към дошлите на срещата.

Той бе залят от въпроси защо някои от улиците са на режим и в момента, а по други течовете не се от­страняват. На ул. 105 и" На­рцис" например този про­блем стоял "и зиме,и лете".

Западната зона няма гла­вен клон за водоснабдяване. Захранва се през връз­ки, които не могат да оси­гурят необходимото коли­чество, обясни шефът на " Капиталови дейности" Добромир Симидчиев.

В момента вървяла про­цедура за изграждане на главен водопроводен клон, който щял да реши пробле­ма. Ако времето позволи, по него ще се работи и през зимата, увери Симидчиев. Отделно до две седмици щяло да започне изгражда­не на главен канализацио­нен колектор по бул. "Черни връх". В отделни учас­тъци пък ще бъде осигуре­на възможност за пре­включване на кранове, което позволява захранва­не и от други тръби. Плани­раните инвестиции са за около 600-700 хил., уточни Симидчиев.

Иначе заради малкия диаметър на тръбите за подмяна са 22 км от мрежа­та, но това не можело да стане светкавично.


Как гарантирате обещанията?

"И в момента нямам вода. Какви са гаранциите, че това, което ни обещавате, ще стане?", попита Магдалена Николова. Съседите й от квартала я подкрепиха с упрека, че "по принцип си говорим от много време",но трябва да се отговори на въпроса "кога".

От концесионера обясниха, че подго­товката на планираните 2 проекта отне­ма време и минава през одобрението на ДКЕВР и общината. До следващото лято обаче щели да се реализират.
Тук не е като в Англия

В Англия, сър, спирателните кранове се заключват, обърна се Хари Лаза­ров към шефа на "Софийска вода" Грег Ендемано. От­върнаха му, че не е точно така. Повод за диалога е проблемът със самоволното завъртане на крановете, от което Драгалевци страда. Хората поискаха охрана на кранове­те и да се открие кой ги върти. Посочете местата, където има такъв проблем, ние ще заключим някои от крановете, пред­ложи Ендемано.


3 пъти повече инвестиции!

Поне три пъти повече трябва да станат инвести­циите на дружеството в района, каза кметът на об­щина Витоша Любен Пе­тров. Той се ангажира да внесе предложение с конкретни проекти в Столична­та община. В Драгалевци се строи много. "Ако преди 10 г. от 1 тръба са се захранвали 5 хил., сега те са 15 хиляди", обясни Петров. Според него трябва да се следи дали не се злоупотребява със спирателните кранове. Ако трябва, ще проверяваме и ще налагаме и актове, предложи кметът.И „гледайте си работата" чуваме

"Служителите в телефонния център са под всякаква критика", категоричен бе ди­ректорът на„ училището в Драгалевци Йордан Калчев. Когато се е обаждал за безводие, оттам са му обяснява­ли, че не е вярно. След много обаждания се стигало до не­що като "гледай си работата". "Извинявам се за начина, по който на­шите хора отговарят. Една от идеите ни е при проблем в Драгалевци да има човек за връзка с вас, който да ви дава информация", отговори му шефът на "Софийска вода".


Да излъчим човек за връзка с ВиК

"Всеки район да излъчи представител и след това да се направи общо събра­ние на Драгалевци", предложи адвокат Борис Mapхолев. Той бе нает от инициативния комитет в квар­тала за завеждането на ко­лективния иск срещу концесионера. Според Мархолев общото събрание трябва да избере представител, който да поддър­жа връзка със "Софийска вода" при обсъ­ждане на предстоящите планове за ре­шаване на водните проблеми.


13.09.2008 г.Войводите в Пловдив разтрогнаха официално брака си с ГЕРБ
Общинската организация на ВМРО в Пловдив официално отказва да работи с председателя на местния парламент Йордан Кюмюрджиев, съобщи БГНЕС.

Това стана ясно, след като на вчерашната среща между кмета Славчо Атанасов и Кюмюрджиев не беше постигнато никакво споразумение кой ще наследи уволнения преди дни зам.-кмет от квотата на ГЕРБ Георги Григоров. Кюмюрджиев е представител на партията на столичния кмет Бойко Борисов в управлението на Пловдив. В местното управление се коментираше, че ако наследникът на Григоров не е от квотата на ГЕРБ, това би означавало разтрогване на споразумението, което управляващата коалиция ВМРО-ГЕРБ прие след местните избори миналата година. Днес кметът на Пловдив отказа коментар как е протекла снощната среща. Славчо Атанасов бе категоричен, че няма да дава изявления с мотива, че все още нищо не било решено.

Междувременно вчера стана ясно, че ще бъде уволнен и втори зам.-кмет от квотата на ГЕРБ. Марта Божикова, зам.-кмет по европейските въпроси и проектите, ще бъде отстранена след връщането си на работа, тъй като в момента е в отпуск.

Спират топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца
"Булгаргаз" преустановява подаването на газ за трите дружества заради дългове от 6 млн. лева
"Булгаргаз" спира подаването на газ към топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца, което означава, че трите централи престават да работят. Това се казва в съвместно прессъобщение на трите топлофикации, които имат задължения между 5 и 6 млн. лв. От началото на годината те са платили близо 60 млн. лв. на "Булгаргаз".

"След направеното от нас предложение за разсрочване на задълженията до 15 октомври "Булгаргаз" ни отговаря като спира подаването на суровина. От два дни те искат и ново увеличение на цената с 36%, което ще доведе до повече от 40% общо увеличение и планирана загуба нас", пише в съобщението на топлофикациите.

Според ръководствата на дружествата спирането им води до енергийна криза. "Неадекватната политика по отношение на топлофикационните дружества води България до енергийна нестабилност и неизбежна криза. Липсата на своевременни действия в този сектор ще го превърне в сериозна тежест за българската икономика", заявиха от топлофикациите. Те припомнят, че през последните две години в топлофикациите в Плевен, Бургас, Враца и Велико Търново са инвестирани около 85 млн. лв. за изграждане на когенерации - 70 мегавата общо. В съобщението се посочва и че печалбата на "Булгаргаз" за 2007 г. е 155 млн. лв., а загубата на всички топлофикации в България е 25 млн. лв.

По-късно от "Топлофикация" - Плевен, съобщиха, че вчера сутринта са спрели топлоподаването в града. От дружеството са предложили на "Булгаргаз" начин за уреждане на просрочените вземания, но до този момент няма отговор от тях. Става въпрос за просрочени задължения в размер на 3,3 млн. лв., които са съизмерими с потреблението за един месец в летния период.
13.09.2008 г., с. 3
Йорданка Фандъкова, зам.-кмет на София
Трябва да извоюваме уважение

Не очаквайте някой да ви подари уважение и ус­пех, трябва да си го извою­вате. Повечето промени, които се случиха през тази година, бяха изненад­ващи и трябваше да реша­ваме проблемите в ход. Не бяхме готови за делегира­ните бюджети, но не сме ги бойкотирали. Те са до­бра идея и резултатът към този момент не е чак тол­кова лош. Столична община дава 10,5 млн. лв. за дофинансиране на образованието.

Кметството пое извънкласната дейност и охра­ната на училищата. Ще продължим да даваме пари и за ремонти, който дирек­тор иска може да ги прави и по време на занятия.


12.09.2008 г.

Изкоп капан сече бул. Черни връх
"От цял месец бул. Черни връх, над Хла­дилника, е пресечен от зле зарит изкоп, за­ради който колите ко­ват спирачки", алар­мира в 22 часа Михаил Михайлов, който жи­вее в кв. Драгалевци.

Той беше разгне­вен, защото, ремонтът на Околовръстното се проточи достатъчно, а този капан на бул. Чер­ни връх сигурно ще зее още много месе­ци. Кой е позволил та­зи мърлящина, НТ ще провери още днес. Ви­новникът трябва да бъде наказан!Горещи НТ-телефони - 92 14 225, 92 14 122, 0889 795 907

13-14.09.2008 г.С жена си можеш да се разведеш, но с "Топлофикация" – не
Заради топлинното дружество 16-етажен блок в "Младост" освен без парно остава без ток и вода
Елена Иванова

Г-жа Чилингирян от блок 1А в кв. "Младост" сочи името си в списък на некоректните платци в блока. Тя дължи 3000 лв. на "Топлофикация". Снимки Ани Петрова

Домоуправителят Георги Терзийски (вдясно) всеки ден се опитва да накара съседите си да си платят сметките, иначе последствията в цялата сграда ще са фатални.

В този апартамент всичките радиатори са откачени, но сметката за сградната инсталация за две години е набъбнала на 2500 лв.

Една от най-често разискваните теми на пенсионерите от блока е това, че от топлинното дружество са им надписали сметките и че няма да им плащат, щом ги лъжат.

Оромният блок в кв. "Младост", където в най-скоро време хората няма да имат топла вода. Това обаче е само една от многото жилищни сгради, заплашени със същата съдба.

Откакто софийската топлофикация изкара дългия списък с длъжници, кавгите между съседите в блока не спират.

Междусъседски скандали. Злобни разправии и подмятания. Обидни думи и псувни между доскорошни приятели. Това, най-общо казано, е резултатът от кампанията на "Топлофикация-София" да спира парното и топлата вода в сградите, където има над 50 процента несъбрани задължения. Дружеството дори публикува списък на сайта си, в който са изброени имената на некоректните платци и абонатните им номера. Това от своя страна доведе до ескалиране на напрежението между съседи в блокове в столицата, където хората са заплашени да останат на студено през зимата.

От софийската топлофикация поставиха 15-дневен срок на длъжниците да отидат до касите и да си погасят сметките. Желанието на дружеството да напълни бързо касичката си пък е резултат от заплахата на "Булгаргаз" да спре горивото на всички топлофикации, които не са си платили дълговете към газовата компания.

Страх и разправии тресат всички сгради, в които "Топлофикация-София" ще врътне кранчето на топлото. В квартал "Младост" 1 има 16-етажен блок, където хората са сред рекордьорите по размер на натрупаните дългове - 175 000 лв. Тъжната равносметка показва, че в блока 80 процента от живеещите пренебрегват сметките си към топлинното дружество, разказва домоуправителят Георги Терзийски. В сградата има общо 137 апартамента, но текучеството е голямо - едни идват, други напускат и заради това блокът е сред първенците по натрупани задължения. Според Терзийски основната причина хората да не си плащат сметките е, че "в тази държава подобни прояви остават безнаказани" и "цари абсолютна анархия". Другият проблем, който отказва съседите да си внасят задълженията, са сложните сметки, които изпращат от "Топлофикация". "Дори математик не може да им хване начина на изчисляване", мъдро заключава домоуправителят. Човекът е стигнал и до друг извод - хората гледат по новините, че големите престъпници се измъкват безнаказано от поредното престъпление и си остават чисти.

В блока, оказва се, живеят семейства, които са натрупали в продължение на няколко години сметки от по 6-7 хил. лв. на апартамент. Друга група са тези, които имат неплатени задължения от по 2000 лв. Сметките са се трупали в продължение на 2 до 6-7 години, сочи статистиката на домоуправителя.

Най-страшното обаче не се оказва това, че хората ще останат без парно и топла вода. Те няма да имат и ток. Причината за това е, че електрическата инсталация е правена за 8-етажна сграда, тъй като първоначалният проект е бил за по-малко етажи. В момента елинсталацията е изчислена да може да издържа потребление на ток като за 8-етажна сграда. Когато хората останат без парно и започнат да се греят на различни електрически уреди, инсталацията просто няма да издържи и ще гръмне.

Това обаче не е всичко, притесняват се съседите. При спирането на тока хората ще останат и без студена вода, защото водата достига до етажите чрез електрическа помпа. Така освен без парно, топла вода и ток живеещите в блока могат да останат въобще без капка вода. "Как ще се къпем", недоумяват хората. Ако искат да не нарушават хигиенните си навици, на жителите ще им се наложи да съберат 30-40 хил. лв. и да си изградят нова инсталация. Преди 13 години, разказва домоуправителят, след инцидент с пренатоварване елинсталацията изгоряла. Тогава държавата покрила разходите по ремонта. Сега обаче няма да е така и ще си събираме парите от джоба, тревожат се хората.

Проблемите на живеещите в прокълнатия блок далеч не свършват тук. Оказва се, че фирмата им за топлинно счетовдство е монтирала некачествени уреди за отчитане на топлата вода и те дават отклонения в показателите. Следващата седмица на общо събрание на блока ще трябва да се решава въпросът със смяна на дружеството, разказва Терзийски. Ако се стигне до съгласие, ще се наложи съседите да си монтират нови топломери. Това пък носи допълнителен разход за семейство от по 25 лв. на радиатор.

Докато домоуправителят се кахъри как да помогне на съседите си в тежката ситуация, привечер пред блока на пейката се събират възрастни жени. Напоследък основната им тема е ситуацията около "Топлофикация". "Крадци", "мошеници" - повишават глас бабите. Те с охота разказват, че сметките им за топла вода и за сградна инсталация са по 100-150 лв. Бабите са изключили отдавна радиаторите си, но са принудени да плащат т. нар. такса мощност за това, че тръбите на парното минават и през техните жилища. Някои от съседките признават, че нарочно не си плащат сметките, защото "не знаят къде им отиват парите". "Пари на вятъра не даваме", категорична е 63-годишната Цветанка Иванова.

Напрежението между съседите ескалира с всяка изминала минута разговор. Новодомци, които са се заселили в блока преди по-малко от година, пък не са съгласни с коментарите на по-възрастните си съседи. Те не смятат, че е редно заради това, че "само с пенсии сметки за парно не се покриват", трябва да мръзнат цяла зима. Пенсионерите в блока обаче се оказват повече и поредната баба обяснява, че пенсията й е 100 лв. и няма възможност да дава всичките си пари на "Топлофикация".

През това време друга съседка ругае, че ръководството на софийското топлинно дружество може да си вземе парите от банковите сметки на Вальо Топлото и майка му Цеца, а не да ги търси по този обиден начин от обикновените хора.

Повечето недоволни граждани са със спряно парно, но от години им се начисляват пари за сградна инсталация от по 100-150 лв. Те недоволстват и от политиката на дружеството да изпраща една и съща сметка за отопление и топла вода. Възрастна жена от блока вижда в това поредния трик на "Топлофикация" "да краде от народа".

След изморителна вечер на препирни между съседи кой колко и кога трябва да се издължава за ползвано или неизползвано парно домоуправителят Терзийски стига до още едно мъдро заключение - "С жена си можеш да се разведеш, но с "Топлофикация" - не".

13.09.2008 г.Трайчо Манекена, посолство и тенис клуб в списъка на облажилите се
Софийски имоти” като пещерата на Али Баба
Пратен да лови афери в дружеството, чиновник завъртял две
Общинското дружество "Софийски имоти" продължава да е под прицела на прокуратурата за сключени скандални договори за символичен наем. Само от проверените до момента 800 сделки за наем общината е ощетена с 2 милиона лева. "До края на разследването сумата ще бъде надхвърлена значително", смята наблюдаващият делото прокурор Пламен Панайотов. Досега са проверени договори до 2007 г., когато е била прокурорската акция в дружеството.

Това обаче не означава, че няма и други "заложени бомби" в останалата част от архива на "Софийски имоти". Освен това в щетите не са включени отделните апартаменти, които са отдавани под наем. Драстичните примери на разкрити скандални сделки продължават.
Продължават да изплуват и интересни имена сред облажилите се от сделки със "Софийски имоти".

Сред тях е Трайчо Трендафилов, известен с прозвището си Трайчо Манекена. Фирмата му наела магазин на скъпарския булевард "Витоша" срещу 1,3 евро на квадратен метър. Договорът бил сключен за периода от 1 май 2005 до 31 март 2007 година, твърди прокурор Панайотов.

Едва по 30 стотинки месечен наем за квадрат пък са били отдадени кортовете на спортно дружество тенис клуб "Атлас" в Южния парк на ул. "Петко Каравелов". Според прокуратурата става дума не само за 3000 квадратни метра земя, а и за съоръженията върху нея. Щетите от договора са над 300 хиляди лева. Фрапиращото в случая е, че от 1 септември 1997 година до 2004 година наемът не е мръднал дори със стотинка.

На скандално ниска цена е отдадена и триетажната сграда, в която се помещава португалското посолство. По 2,3 евро на кв. метър е договорът за 1069 квадрата разгърната площ и дворно място в "Зона Г- 12". Според запознати сградата била подготвяна за резиденция на един от шефовете на "Софийски имоти", но работата се разсъхнала и от това спечелило посолството. "Щетата за момента е 200 хиляди лева, но ще излезе по-голяма. "Софийски имоти" са извършвали там и строително-ремонтни работи", обяснява прокурор Панайотов.

От 2003 до 2005 г. е продължила сладката далавера за ЕТ "Мираж - Ангел Чолаков". Фирмата ползвала работно помещение от 349 квадрата в квартал "Захарна фабрика" срещу символичната сума от 1 долар на квадратен метър.

Късметлийка е и Гергана Петрова, уредила се срещу 0,70 евро за 2430 квадрата в Борисовата градина.

Медицински центрове на бул. "Витоша" пък са сключили договор за наем по 4 евро.

Досущ като в приказка "Охо Бохо и Малкият Мук" ЕООД е наела 400 квадрата търговско помещение, част от подземна улица в Зона Б18 срещу 1,5 евро за кв. метър. Фирмата се занимава с техническо обслужване и ремонт на автомобили.

Около 114 бона са щетите от договора с ЕТ "Албена Минкин". Терен от 925 квадратни метра и кафене "Кривите огледала" в Борисовата градина са отдавани под наем за по 0,50 щатски долара на квадратен метър. Ставало дума не само за земя, но и за постройка върху нея. Теренът е отдаден за дълъг период от време. Първият договор е бил сключен на 1 януари 1998 г. и с анекси продължава до 31.12.2007 година. През последните години имало минимално увеличение на наемната цена. Парадоксът е, че през 2003-2004 година тарифата е по-ниска, отколкото през 1999 година.

Още по-комична е историята със служител на Столичния инспекторат, пратен да проверява "Софийски имоти". Чиновникът явно е загубил мотивация да открие нарушения, след като сключил два договора за наем през 2006-2007 г.

Той отдал под наем апартамент с площ 78,10 квадрата в "Гео Милев" за 79 евро. Тогава цената на такова жилище в елитния квартал е била 300 евро на квадрат. Апартамент от 82,25 кв. м на ул."Христо Максимов" пък е харизан за 85 евро месечен наем. "Все още проверяваме случая. Тук става дума за конфликт на интереси - не можеш да извършваш проверка и да получаваш облаги от тази дейност, и то на ниски, а не на пазарни цени", категоричен е прокурор Панайотов.

Антония Кюмюрджиева
Наемът без връзки 10 пъти по-скъп

Наемите за лъскавите магазини по "Витоша" удрят 100 евро на квадрат, което е поне с десет пъти над повечето договори на "Софийски имоти". Това твърдят брокери на недвижими имоти. Малки помещения, дори тези с размерите на килер, може да се договорят за 40-50 евро. Нито един търговец или ресторантьор от най-скъпата столична улица обаче не желае да коментира месечния си наем. Повечето от работещите на луксозната чаршия твърдят, че магазините са собственост на реститути.

"Това няма как да е вярно, защото част от сградите са строени след 1944 г.", контрира общинският съветник от ДСБ Вили Лилков, който обитава фамилно жилище в пресечка на "Витоша". Според него част от собствениците на имоти, отнети след 9 септември, не могат да си ги върнат. Докато делата за собственост се точат в съда, магазините са били вкарвани в капитала на "Софийски имоти", след което е последвала тяхната бърза продажба. Наложило се столичният парламент да разпореди към сделка да се върви само с документ от районния кмет, че за магазина няма реституционни претенции.

Булевард "Витоша" се изпълни с магазини през 70-те и 80-те години, спомнят си кореняци софиянци. В началото на миналия век търговската улица на София е била "Пиротска". С построяването на НДК обаче шопинг центърът се разраснал и изместил към двореца. През 90-те пък държавните магазини били включени в капитала на две общински дружества - "Средец" и "Триадица", по имената на двата района, чиято граница минава по "Витоша". Впоследствие всички са разпродадени, но вече като собственост на тези фирми.

Въпреки високите наеми търговията по булеварда продължава да кипи. Когато кметът Бойко Борисов затвори за коли улицата, наемателите на магазини и заведения скочиха на протест. Те твърдяха, че оборотите им са паднали наполовина, защото тузарите с лъскави возила не можели да спират пред вратите им. Година след това обаче по пешеходния булевард се нароиха кафенета, които се пълнят с клиенти. Магазините също си работят и очевидно търговията им върви, защото наемите продължават да пълзят нагоре.

Сияна Севова
/ Weekend

13.09.2008 г.Будели Костов в детската градина, защото само той познавал часовника
Калпазани с власт
Волен в банди от първи клас, Цветанов се криел под юргана заради двойка
Спомням си, че като малък бях истински калпазанин. С това изречение лидерите на най-големите партии у нас описват ученическите си години. В навечерието на 15 септември "Стандарт" помоли политиците да си спомнят първия учебен ден и незабравимите моменти в час.
Ежедневието на опозиционните лидери в парламента е истинско отражение на ученическите им години. Най-яркият пример за това е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Още си спомням първия учебен ден в ямболското школо "Паисий Хилендарски". "Веднага щом влязохме в училището с другите момчета се разделихме на банди - на Огнян и на Стоян. Аз отидох във втората, защото Стоян беше спортист", спомня си Сидеров. Шефът на националистите тренирал усилено спортна гимнастика и нямал никакви проблеми с физкултурата. Другите деца една коза не можеха да прескочат, аз бях отличник, разказва Волен. От малък той нападал по-големите лидери от него и излизал победител. Не се страхувах от батковците. Веднъж нападнах Огнян, водача на вражеската банда, който бе с една глава по-висок от мен. Като го цапардосах по главата с чантата... Оттогава не ме е закачал, доволен бил Сидеров. А каква прашка си направил сам от ластик и дърво, още си спомня. Всички деца в махалата треперели от нея.

Треперейки, но под юргана, една вечер бил открит и председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Веднъж направих едно провинение - изкарах двойка и много се притесних, защото имаше родителска среща. Знаех какво ще последва и като се прибрах от тренировка, казах на майка ми, че съм изморен и си легнах, припомня си Цветанов. Когато се прибрал баща му обаче, малкият Цецо чул, че той силно се съмнява в умората на сина си. "Веднага разбра, че се преструвам. Трябваше да се "събудя" и да си поговорим", смее се сега дясната ръка на кмета Бойко Борисов. И признава с половин уста, че от време на време бягал от час.

Трудните уроци по математика си спестявал и лидерът на СДС Пламен Юруков. Той признава, че бил буйно, но любопитно и будно дете. Още от малък обичал да събира всички деца в класа и никой да не се цепи от колектива на групички. Юруков е завършил столичната френска гимназия през 1983 г. Негови съвипускници са народният представител от ДСБ Нено Димов, евродепутатката Илияна Йотова и външният министър Ивайло Калфин. Въпреки сериозното политическо представителство на випуска към днешна дата в началото на 80-те години младите франкофони са имали други интереси и занимания. Като малък Пламен крадял от всяка свободна минутка, за да порита футбол в училищния двор. Играел с номер 3 в отбора. Любовта му към спорта останала и в юношеските години. Синият лидер изоставил футбола, но се записал на айкидо. По-късно личен треньор му станал учителят на известния актьор Стивън Сегал. Признава, че айкидото укротило буйния му нрав като дете. Научих се на дисциплина, което е много важно качество и в работата, и в личния живот, завършва Юруков.

Като "луда глава" се славел и лидерът на войводите Красимир Каракачанов. Бях буен и див, признава самият той. Биел се всеки ден в училище. Приятелите му се страхували от него и никой не могъл да го надвие. Така шефът на ВМРО се превърнал в един от главатарите в училището още от малък. По негово време били модерни книжките на Карл Май и Майн Рид. Всички малчугани се увлекли по тях и подражавали на героите. Устроили си игри точно по подобие на приключенските четива. Така се заформили и първите индиански племена в школото му. Естествено той оглавил едното. Маскирали се точно като индианци и издавали същите звуци. Имахме си своя територия и не давахме никой да я прекрачи, правехме си землянки и се укривахме в тях, спомня си Каракачанов. Момчетата си измисляли и индиански войни, а за оръжия им служели дървени пръчки. Прашките също били завидно бойно снаряжение. Родителите на войводата обаче се видели в чудо с толкова палаво дете. И веднага записали малчугана на спорт. Години наред лидерът на ВМРО тренирал волейбол. Освен това ме наказваха за белите, като ме караха да уча стихотворения на Иван Вазов и Христо Ботев наизуст, и до ден днешен си спомням "Моята молитва", разказва депутатът. Когато минавал границата с някоя грандиозна пакост, родителите му освен стихотворение го карали и да преписва четивото. Каракачанов често се препирал и с учителката си по история. В мазето намерих книги на дядо му отпреди 9 септември, които не съответстваха на официалните ни учебници, затова често спорех с другарката, спомня още си войводата. В гимназията дори два пъти му намалили поведението. Първия си спомня - опитвал да направи впечатление на съученичките си, като пуши в тоалетната.

До намаляване на поведението не успял да стигне бившият премиер Иван Костов. Въпреки че от малък се биел в училище. Освен като побойник обаче той се славел и като едно от най-умните деца в училище. Винаги бил пълен отличник, разказва учителката му Йорданка Балджийска.

От малък Командира се интересувал от политика и обществена дейност. И двете ми класни - и в основното, и в гимназията, бяха стигнали до това заключение, спомня си лидерът на ДСБ. Те смятали, че е подходящ за общественик. В детската градина пък децата ме будеха, за да им кажа колко е часът, спомня си още Костов. Причината била, че само той и Дечко разпознавали часовника. Затова и от малък започнал работа. Още като юноша ходел по археологически разкопки, а след като завършил гимназия, постъпил в завод.

Сподели с приятели:
  1   2   3
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница