Г. От дсб искат нов peд в "синята зона"Дата05.08.2018
Размер122.38 Kb.


23.03.2009 г.
От ДСБ искат нов peд в "синята зона"
Общинските съветници от ДСБ поиска вчера промени в Наредбата за организация на движението на територията на Столична община. Според тъмносините те трябва да дадат еднакви възможности за паркиране на притежателите на автомобили, регистрирани на територията на "синя зона" по постоянен или настоящ адрес. ДСБ иска предложението да разглежда първо в общинските комисии и след обществен дебат да влезе на заседание на Столичния общински съвет. Това съобщи за "Класа" зам.-председателят на групата на ДСБ Вили Лилков. Той добави, че досега възможностите за паркиране на хората, които живеят в районите на "синята зона", са били ограничени, а от ДСБ предлагат всеки, който живее на тази територия, да паркира в рамките на административния район, стига да има стикер.

Ивайло Йонков, общински съветник от ДСБ, каза, че контролът на общината не

трябва да бъде само от 8 до 21 часа, а трябва да е денонощен.


23.03.2009 г.

Паяци" и през нощта искат ДСБ


Контролът върху парки­рането да е денонощен, а не само от 8 до 21 ч, обяви столичният съветник от ДСБ Ивайло Йонков.

Според него има случаи, в които автомобили парки­рали пред заведения през цялата нощ. Много често пък автомобили оставали безнаказано в синята зона от петък вечерта до поне­делник сутринта.

ДСБ внасят изменения и допълнения в Наредбата за организация на движение­то на територията на Столична община, които да да­дат еднакви възможности за паркиране на собствени­ците на автомобили с по­стоянен или настоящ адрес в „синята зона".

Така ще се разширят ва­риантите за живеещите на улици с платено паркиране. От ДСБ предлагат получа­телите на лизингови авто­мобили да паркират също по местоживеене в „синята зона". МВР е абдикирало от реда в София отбеляза шефът на ДСБ в СОС Вили Лилков. (24 часа)
23.03.2009 г.

Паяците погват коли и през нощта
Паяците в столицата да вдигат неправилно парки­рани коли и през нощта, ис­кат общинските съветници от ДСБ.

Така щял да се завиши кон­тролът и да се подобри орга­низацията на движението. В момента неправилно паркира­ли водачи се санкционират до 21,30 ч.

"КАТ напълно е абдикирал от задълженията си по отно­шение на неправилно парки­раните автомобили", коменти­ра общинарят Вили Лилков.

Служебни паркинги пък да бъдат давани само на инсти­туциите и организациите от обществен интерес, предла­гат съветниците от ДСБ. Така на практика фирмите няма да получават абонамент за паркоместа. "Само организации­те от значим обществен инте­рес трябва да имат право на служебен абонамент за пар­кинги в "синя зона". Местата, които те получават, пък не трябва да бъдат повече от 10% от общия брой. Кметът

трябва да определя кои орга­низации да получат паркинги и кои не", обясни общинарят от ДСБ Вили Лилков. По данни на тъмносините съветници по­ловината от паркоместата по "Гладстоун" и "Узунджовска" били служебен абонамент. Както "Телеграф" писа, война­та за паркинги се разраства и вече хората си крадат надпи­сите "служебен абонамент", за да паркират без пари.Третото предложение е сто­личани, които живеят в центъ­ра на София и имат винетка за безплатно паркиране в "синя зона", да могат да оставят ко­лите си в целия администра­тивен район, а не само пред домовете си. В момента граж­дани съдят общината, че за­купеният за 70 лв. стикер не им гарантира място за парки­ране пред блока им.


23.03.2009 г.

Таксите за паяка и скобите в София се оказаха незаконни
"Паркинги и гаражи" събирала и нелегална миниглоба от 2.50 лв. за неплатен престой в "Синя зона"
ТАНЯ ПЕТРОВА

Година след като съдът отмени цялата "Синя зона" в София, незаконни се оказаха и събираните от "Паркинги и гаражи" такси за заскобяването на автомобилите и вдигането с паяк. Цените, плащани от шофьорите за двете санкции, не са одобрени от Столичния общински съвет и от 4 г. се събират в разрез с правилата, показа проверка на "Сега".

Проблемът е възникнал с новата наредба за организация на движението в столицата от 2005 г. Според документа сумите трябва да се определят ежегодно с решение на СОС. В същото време тарифите, по които работи "Паркинги и гаражи", са приемани през 1999 г. и не са минавали през общинския съвет. Те са били обсъждани само в тогавашната транспортна комисия.

29 лв. на кола събира от 1999 г. "Паркинги и гаражи" за принудителното преместване. За скобите цената е 9.90 лв. М.г. от фирмата настояха тарифите да се актуализират и представиха сметки, че реалните стойности са съответно за паяк 76.46 лв., а скобата - 15.96 лв., но до решение на СОС не се стигна.

И от общината, и от "Паркинги и гаражи" признаха пред "Сега", че сумите наистина не са потвърдени. В това обаче нямало никакъв проблем. "Достатъчно е, че цените са минали през един от органите на общинския съвет - транспортна комисия", разтълкува пред "Сега" шефът на "Паркинги и гаражи" Николай Александров. Според зам.-кмета Александър Цветков пък нарушение на наредбата няма, защото тарифите са определяни през 1999 г., когато нормативната уредба била различна. "Това е абсурдно тълкуване, от него излиза, че общината стои над времето и промените в нормативната уредба", коментираха юристи.

В същото време стана ясно, че покрай липсата на контрол шефът на "Паркинги и гаражи" е въвеждал самоволно и други ценови регламенти. Незаконна глоба от 2.50 лв. за неплатено паркиране в "Синя зона" е събирала общинската фирма до март, научи "Сега". Санкцията е била налагана за водачи, които са се върнали на мястото на паркиране до 30-ата минута след установяване на нарушението.

"Въведох този ред, за да е по-справедливо и да няма напрежение. Съгласувал съм я с бившия зам.-кмет по транспорта. След като настоявате хората да плащат повече, от 1 март съм отменил тази санкция", обясни Николай Александров.
БЕЗВРЕМИЕ

Това е поредният правен казус около "Синя зона". Без отговор продължава да стои и големият въпрос има ли право "Паркинги и гаражи" да печели от стопанисването на публична общинска собственост и не е ли редно тази дейност да е обект на концесия. Експерти припомнят, че управлението на "Синя зона" е възложена на фирмата през 2002 г. само временно до провеждането на конкурси.
23.03.2009 г.

Кръчмари дават на съд общината
Сдружението на собствени­ците на заведения в Студент­ски град ще обжалва текстове от Наредбата за обществения ред на Столичната община.

Наредбите за обществения ред и търговска дейност си про­тиворечат взаимно каза Павел Павлов от управителния съвет на сдружението.А това създава условия за ко­рупция. Най-притеснителен е текстът за работното време на заведения, намиращи се до 30 метра от етажна собственост -те могат да работят до 22 часа.

"Освен това масите ще трябва да се прибират отвън след 22 ч. Къде софиянци ще пият по бира през лятото след 22 часа?", питат се собствениците на заведения.

В едната наредба пише, че деца до 16 г. трябва да ходят с придружител на заведение, а в другата - това да става, ако де­цата са до 18 г.

Кое е вярното, чудят се соб­ствениците на заведения в Сту­дентски град. Има и друго противоречие в наредбите за обществен ред и търговска дейност. Според едната пред заведението може да има хла­дилни витрини и стелажи, спо­ред другата - не.

Общината е проверила общо 70 заведения в Студентски град от 240.Милена МИНЧЕВА23.03.2009 г.

Ресторантьорите заплашиха да оставят 1000 младежи без работа

Вечерният час” за кръчмите отива в съдаСобственици на заведения видяха “корупционна схема” в общинска наредба
"Вечерният час" за софийските заведения, които се разполагат на открито или в жилищни сгради, отива в съда. Собствениците на кръчмите и кафенетата ще обжалват текстовете от Наредба №1, според които тези обекти могат да работят само до 22 часа. Това стана ясно по време на специална пресконференция на Сдружението на собствениците на заведения в Студентския град вчера.

"Как така заведението, което е на 29 метра от жилищен блок, няма да може да работи след 22 ч., а това, което е на 31 метра, ще може? Кой ще гарантира, че второто няма да е по-шумно? Трябва да има реален контрол за шума, а не ограничения за отстояние", обясни председателят на сдружението Павел Павлов. Според наредбата заведения на открито и тези на по-малко от 30 метра от жилищни сгради трябва да затворят след 22 часа. За удължено работно време на търговските обекти в блоковете пък се иска съгласието на 50%+1 от собствениците на апартаментите.

Сдружението на собствениците на заведенията в Студентския град видя предпоставка за корупционна схема в текстовете на наредбата. Причината - контролът щял да е рехав.

"Кметът ще глоби когото иска да глоби. Общо взето корупция", коментира още Павлов. Той беше категоричен, че районните кметове няма да могат да санкционират всички за шума. Собствениците разкритикуваха Наредба №1 и заради факта, че текстовете й противоречат на други разпоредби.

"Според наредбата децата до 18-годишна възраст могат бъдат в заведенията след 22 часа само с придружител. Текстовете на наредбата за търговската дейност обаче ограничават само децата до 16 години", коментира Олег Атанасов от сдружението. Той разкри противоречие и в наредбите за търговската дейност и за преместваемите обекти. Първата разрешава на собствениците да поставят хладилни витрини пред заведението, а втората - забранява.

Ресторантьорите заплашиха да оставят над 1000 студенти без работа, ако вечерният час за кръчмите отпадне. Собствениците бяха категорични, че това ограничение ще ги принуди да затворят заведенията си. От сдружението се идентифицираха с желанието да спазват нормативните актове и се разграничиха от която и да било политическа партия.


Проверили през пръсти баровете в Студентския

Инспекторите от дирекция "Архитектура и градоустройство" към Столичната община са проверили само 70 от общо 240 кръчми и дискотеки в Студентския град. За това алармираха от Сдружението на собствениците на заведения вчера.

"Ние сме сдружение на проверените. За някои обаче проверката беше фиктивна. Други не бяха инспектирани, защото затвориха за ремонт. Странен е фактът, че се откриха нередности само при бившия архитект на района. А кой го назначава него? Малко си измиха ръцете с тая проверка", коментира председателят Павел Павлов. Според него се показали само ниските наеми на заведения, за да се заблуди общественото мнение. .


23.03.2009 г.

София разпредели чистенето на седем фирми
Столичната община разпредели на седем фирми чистенето на 19 от 24-те района на града. Резултатите от прякото договаряне, на което бяха поканени 9 дружества, ще бъдат официално обявени днес, а договорите ще бъдат подписани, след като изтече 10-дневният срок, в който могат да бъдат об-жалвани. Споразуменията с фирмите ще са за една година. По шест района ще чистят от „Титан-АС" и „Заубермахер", три района взема „Астон сервиз", а с по един са „А.С.А. Шеле", „БАКС 99", „Екобулсорт" и общинската „Чистота-Искър". Извън класирането остана АЕС-Х, а за „Красно село" ще има допълнително договаряне заради непълни документи на „Евро импекс".


23.03.2009 г.

Ресторанти ще сменят скъпите магазини по "Витоша"

Кризата свършва до табелата на София

Махаме грозните сергии, столицата ще има пазарен ден, казва Петър Диков
"И тъмна, и прашна, и мръсна, и страшна...", се пее в култовата песен на Богдана Карадочева. Още ли е актуална тя, ще станат ли "дните й по-добри" и какъв е този опасен софийски чар, че независимо от кошмарния трафик и проблемите с боклука всички искат да работят и живеят в столицата - попитахме главния архитект Петър Диков.
- Г-н Диков, предстои столичните съветници да гласуват промените в общия градоустройствен план. Какви предвижда той?

- Планът, който беше приет през 2007 г. заедно с градоустройствените правила, е добър в рамките на възможното. В него обаче не бяха ясно фиксирани важни зони, като например градското сити. Сегашният план с промените отговаря много повече на интересите на гражданите. Най-вече защото се запазват максимално зелените площи. Направихме изключително много за зелената система на града, защото тя вече е "запечатана" на хартия. Това се отнася в особена степен за жилищните комплекси, където са узаконени всички тревни площи. Което пък гарантира, че багери няма да влизат в градинките. Значителни подобрения са направени и в комуникациите.

- Как се усеща световната финансова криза в София? Някои инвеститори вече обявиха, че замразяват проектите си.

- Столицата се оказа нещо като обетован остров в кризата. Впрочем тя се усеща първо от проектантите. Но в столицата нещата се движат. В провинцията обаче, освен че няма нови проекти, голяма част от старите са замразени или отказани. Това е много показателно, защото в развитието на икономиката на първо място е проектът. Логично, когато няма проекти, след пет, шест месеца няма да има нищо за изпълнение. А вече започнаха да се обаждат колеги от провинцията, които питат дали няма работа в София. В момента нещата се движат по инерцията отпреди половин година. Обратното, когато има оживление в икономиката, това първо се забелязва в проектирането. Всяка динамика в инвестициите започва с проект. В този смисъл пулсът на икономиката се мери с проектирането, а той очевидно вече се забавя.

- Как ще излезем от тази ситуация?

- Е, има и нещо положително в нея. От консултациите, които сега правя, разбирам, че се появи раздвижване в инфраструктурните проекти - пътища, водопроводи, канализации. Това е хубаво, защото означава, че има вслушване в съветите за развитие на публичните инвестиции. За София например съм много щастлив, че стартират грандиозни проекти, а това значи работа за хората. Това са трите отсечки на метрото, които се изграждат в момента. В тях инвестициите са около 520 млн. лева. Две метростанции се строят за 50-60 млн. лева. Проектите по ИСПА от водния цикъл на София също се движат. Двата пакета вече са готови, предстои обявяването на третия, които са общо за около 100 милиона. Така че само дотук са 700 млн. лева. Ако успеем до края на годината да обявим търга, за който имаме споразумение с Европейската инвестиционна банка - за метрото под Ломско шосе, прибавяме още 150 млн. лева. Общината има планирани още две, три разширения на улици и текущи задачи. Не включвам отсечките на околовръстното, които възнамеряваме да стартираме заедно с държавата. Това са много пари и вече зависи от българския бизнес, от строителните фирми, как ще се включат. Пропуснах завода за боклук, в който също ще се инвестират около 300 млн. лева. Тоест София има близо 1,5 млрд. лв. публични инвестиции за следващите четири години. Европейски пари, кредити и собствени средства, за съжаление държавните пари са най-малко. Целият този ресурс ще се изработи от хора - в строителството, в производството и услугите. Простичко казано - това е борбата с кризата. Основното е хората да си запазят хляба. Безработицата по света ще се усилва в геометрична прогресия. Една Ирландия, която беше пример за икономически просперитет, вече има почти 10% безработица.

- Няма ли заради кризата хората да се юрнат и в без това пренаселената столица?

- Това вече не е местен, а национален проблем. Аз отговарям за София и коментирам само това, което е в моите компетенции. Принципно градовете нарастват в развиващите се икономики. Когато икономиката е силна и налива ресурс в малките населени места започва обратното движение. Ние сме изправени пред уникален феномен. В последните години непрекъснато се говори колко е мръсна и задръстена София и колко лошо се живее в този град. Обаче всички искат да живеят в София.

- Голямото строителство в града няма ли да създаде допълнителен хаос?

- В следващите три години ще има допълнителни затруднения в транспорта и заради строителството на метрото, и заради разширяване на пътища. Това е една претоварена система, в която всяка намеса създава адски проблеми. Но пък ако не бръкнеш в нея, нищо не решаваш. Ето разширението на една много малка отсечка на "Опълченска" предизвиква допълнително нервите на шофьорите. Исках дори да я направим до "Сливница", за да приключим с този проект, но се бавим заради отчуждения. Няма как обаче да не го преживеем, защото, като мине движението там в три ленти, с лента за ляв завой, трафикът много ще се разтовари. Много хора се опитват да вържат цялото това строителство с изборите. Може и да има някакво отношение, но истината е, че ние успяхме да свършим проектите и отчужденията. Това са неща, които не се правят за ден, да кажеш "ура" и да го оставиш. Не го правим за първата копка, защото следва втора и трета и така нататък.

- В София все пак има доста, меко казано, грозни места. Например Женският пазар. Какво ще правите с тях?

- Цялата система на пазарите в София е опорочена. Поначало идеята за пазарите е да са място, където производителите си продават стоката. На софийските пазари

в момента всичко се преотдава и препродава

Производителите ги рекетират на три, четири нива и не могат да стигнат до сергията. С реконструкцията на Женския пазар искаме да върнем изначалната идея на тържищата. Защо в Пловдив мястото в центъра се казва Четвъртък пазар? Защо в София Женския пазар е бил петъчен? Традицията на пазарите е те да са такива в определен ден от седмицата. Затова трябва да се посочи примерно площад, павиран, уреден за пазар в даден ден. Тогава се продава и после мястото се изчиства. После хората си минават, колите паркират и така до следващия пазарен ден. А постоянните пазари обрастват постепенно в боклуци. Дори хубави сергии се облепват с кашони, найлони, тенекии, защото идеята е да се усвояват допълнителни пространства. И това е неуправляемо. Сергиите по улиците пък са съвсем отделен проблем. За да се справи с него, общината трябва да отдели огромен ресурс от хора, с който тя не разполага. Аз например водих лична битка цели осем месеца за махането на три хладилни витрини на ул. "Раковски". Употребих време и усилия, за да ги махна от тротоара на една централна софийска улица.

- Като стана дума за централна улица, какво ще се случи с най-скъпата у нас улица "Витоша"? Вече има опразнени магазини.

- Още преди две години казах, че "Витоша" няма да остане улица на магазини, а ще стане улица на заведения. Сега това се случва на практика, според мен не толкова заради кризата. Както свърши времето на магазините за черна и бяла техника и вече уредите се продават в големи хипермаркети, така и бутиците се прехвърлят в моловете. Докато на "Витоша", като се оправи времето, ще има хора, които искат да седнат в ресторант или кафене, защото е свободна от коли зона.

- Какво се случи с дизайнерския проект за улицата със старинни лампи и пейки?

- Проектът ще се изпълни, но трябваше да изчакаме строежа на метрото. Защото технологично се оказа, че трябва първо да се изгради тунелът под улицата и после да се прави реконструкцията с подземното паркиране и всичко останало. Паркингите ще са покрай тунела. Трамваят ще се отклонява от пилоните на НДК и ще слиза по "Скобелев" и после по "Ботев".

- А какво ще стане с площад "Славейков"?

- Сега се опитваме да направим цялостна концепция, която да даде отговор на всички въпроси, защото ми омръзна да отговаряме на парче. С нея ще се въведат правила за начина, по който ще функционират пазарите в целия град. А заедно с това столицата ще се изчисти до голяма степен от грозните гледки.Сияна Севова


23.03.2009 г.

Борисов пак под земята за първа копка на метрото
Столичният кмет Бойко Борисов и транспортният министър Петър Мутафчиев ще направят първа копка на метротунел днес. Този път двамата ще слязат под земята в участъка под бул. „Черни връх”, който е част от втория метродиаметър „Пътен възел „Надежда” – Централна гара – пл. „Св. Неделя” – бул. „Черни връх”. Трасето на участъка е с обща дължина 6,4 километра и има седем метростанции, а проектът е на стойност 432 млн. лв. Част от средствата са осигурени по ОП „Транспорт”, друга част – от Европейския фонд за регионално развитие и правителството. Около 60 млн. евро е дофинансирала Столична община.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница