Г. Паркове заместват сергиите в центъра, евтиниите отиват накрай София



Дата02.01.2018
Размер123.64 Kb.
#39792


27.11.2008 г.

Паркове заместват сергиите в центъра, евтиниите отиват накрай София

Два битака сменят Женския пазар

Догодина махат гащите и от тържището в "Красно село"
Пет чифта чорапи за лев, чифт гащи за два, насам, народе! До тях направо на тротоара е просната торба гевреци, сред вдигналата се улична прах цвърчат кебапчета, а до тях върти опашка и лае суровината за каймата.

Ако този ориенталски облик на родните пазари ви е станал скъп на сърцето, пригответе се да се простите с него. Община София е приготвила план за тотално поевропейчване на търговските площи в центъра на столицата, след като от години безуспешно се бори с тях чрез забрани и махане на сергиите. Първи под лустрото на обновлението ще мине любимият на домакините от цялата столица Женски пазар, чиято реконструкция вече стартира и почти веднага бе блокирана от жалби на граждани

След като дълги години те не протестираха срещу мръсотията и ориенталщината, бликаща дори и от "модерната" покрита част на пазара, построена по времето на Стефан Софиянски, в момента двама столичани водят дело срещу проекта под пазара да има покрит паркинг, защото това нарушавало правата им.

Проектът за реконструкцията на пазара тотално ще промени визията му и същевременно ще прогони оттам евтините търговци. Планът е продажбата на зеленчуци и плодове да се ограничи в участъка, който и в момента е покрит, а в най-биташката зона между "Пиротска" и "Екзарх Йосиф" да бъдат разположени магазини за антикварни и занаятчийски изделия. Предполага се, че след реконструкцията наемите в зоната ще бъдат оскъпени в пъти и със сигурност няма да са по джоба на хората, които се прехранват от амбулантна търговия. Между "Лозенградска" и ул. "Св. св. Кирил и Методий" ще има зона за отдих с много зеленина и растения, а в края на пазара, в района на бул. "Тодор Александров", ще бъде разположена "улица на ресторантите", където ще има дюкянчета за стоки от първа необходимост и изложбени зали. По този начин пазарът ще повтори европейските модели търговски обекти от сходен тип да се струпат на едно и също място, така че човек да не се лута в търсенията на определена стока из целия пазар.

Първият етап от плана за обновяването на зоната около пазара се състои в изграждането на два паркинга на две нива между бул. "Тодор Александров" и ул. "Пиротска" и между ул. "Пиротска" и ул. "Екзарх Йосиф". Капацитетът им ще е над 450 паркоместа. Търговска галерия на два етажа пък ще привлича клиентела в зоната на улица "Цар Симеон" и улица "Лозенградска". Максималната височина на постройките е два етажа или около седем метра. Архитектите са предвидили за градинки около 70 на сто от пространството, като там ще бъдат разположени

пейки за отдих, чешмички и воден часовник

Всичко това ще накара Женския пазар, който от първите следосвобожденски години е бил основното място за прехрана на по-бедните слоеве от селското население, които са карали зарзават собствено производство от околните села, да заприлича повече на парк, отколкото на тържище.

Това обаче означава, че евтините сергии трябва или да бъдат тотално затворени, или да се преместят в покрайнините на столицата. В противен случай е твърде голяма вероятността продавачите на "две на цената на едно" да ги разпънат по околните улички полулегално и да сложат "съгледвачи", които да ги предупреждават за хайки от полицаи и данъчни. За да се излезе от ситуацията и да не се ощетяват онези клиенти, които са в състояние да преобърнат цял пазар, за да намерят с десет стотинки по-евтина стока, главният архитект Петър Диков предлага в покрайнините на столицата да изникнат два нови "битака". Замисълът е те да бъдат покрити пазари от типа на "Илиянци", но с ниски наеми, така че на тях да могат да се приютят продавачите на евтинийки. Там ще се преместят всички търговци на облекла, маратонки и въобще на стоки, различни от зеленчуци. "Няма да направя компромис за нарушаване на схемата на новия пазар", категоричен е Диков. "Подобна ориенталска гледка в сърцето на София е недопустима. Очевидно хората продължават да имат необходимост от евтини пазари, но това не може да продължи да се случва в центъра", заяви той. Проблемът е обаче, че местата за подобни базари все още не са намерени. В същото време някои от търговците претендират, че имат право да останат на сегашния Женски пазар по силата на стари договори с общината, независимо че продават стоки, които вече не са позволени там. Срещу проекта роптаят и търговците от съседните пресечки, където трябва да има ресторанти или зелени зони. В момента там е раят на некачествените втора ръка парцалки, които се продават по-евтино от кило сирене. Замисълът на Диков предвижда и те да бъдат изтласкани към "битаците". Продавачите обаче се опасяват, че верните им клиенти, които досега си купуваха облекло на кило от тях, едва ли ще се затътрят да ги търсят чак във Враждебна например. "Центърът на един град трябва да бъде красив, чист, зелен и не по джоба на всеки", категорични са обаче от общината.

Друг столичен пазар също се очертава да бъде превърнат в "зелена зона" - тържището "Димитър Петков", където в момента се продават безразборно боклуци със всякакъв произход сред чат-пат срещащите се сергии със зарзават. Предложението на общинарите Вили Лилков и Орлин Иванов е той да бъде свит само в частта между бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Пиротска". В момента тържището тече и се разлива като безбрежна река чак до ул. "Цар Симеон", където се е самонастанила нелегитимна цветна борса. Това място трябва да се превърне в паркова част с розариум жив плет, пейки и чешмички и така да се получи нещо като "зелено сърце" на София.

Веднага след като приключим с центъра, ще разкараме гащите и от останалите пазари, заканиха се общинарите. Въпреки че тяхната битка с подобни стоки се води може би десета година, до момента единственото им постижение е във факта, че сгъваемите масички и щайгите на търговците се местят от един пазар на друг, след като ги изгонят. Затова идеята е от идната година да подхванат и пазара в "Красно село", който бе покрит преди време, но дрехите и найлоновите китайски анцузи просто се наместиха под стряхата, предвидена на плодове и зеленчуци.



Стела Стоянова

27.11.2008 г.



Събарят музей и три сгради за разширение на булевард
Националният политехнически музей, както и трите сгради срещу МОЛ София, които се намират на столичната ул. „Опълченска”, ще бъдат разрушени до седмица. Това съобщи за „Новинар” шефът на дирекция „Строителен надзор” към Столична община арх. Влади Калинов. Планираното премахване е с цел разширение на участъка по ул. „Опълченска” от бул. „Ал. Стамболийски” до бул. „Сливница”. Трите сгради са опасни и трябва да бъдат разрушени. Къщите са строени в началото на миналия век и едва се крепят една с друга, каза още Калинов.

По думите му методът ще бъде не взривяване, тъй като това е скъпа процедура, а демонтаж, и ще отнеме около две седмици. За целта обаче ще бъде спряно движението на цялото кръстовище. Веднага след събарянето на сградите може да започне реконструкцията, стига времето да позволява, каза зам.-кметът по транспорта Александър Цветков. По думите му обаче предвид студа това ще стане най-рано след 2-3 месеца.

Най-много са опасните сгради в район „Възраждане” в София, каза зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Там на премахване подлежат около 40 частни и 23 сгради, които са общинска и държавна собственост. На второ и трето място са районите „Оборище”, където има и много сгради-паметници на културата, и „Кремиковци”. В проектобюджета за следващата година са заложени около 1 млн. лева за събаряне на 50 опасни сгради, каза още Савина.


27.11.2008 г.

Халид Ерен, председател на ИРСИКА:

Броихме $500 000 за парцела на нова джамия в София
ИСТАНБУЛ, Нихал Йозерган, специално за „Труд"
Строежът на втора джамия в София разбуни страстите у нас, особено след като лидерът на партия „Ред, законност, справедливост" Яне Янев изрази съмнения, че бъдещият Ислямски център в квартал „Малинова долина" се финансирал от ислямистки групировки. Споменатата от него сума 500 хил. долара се оказа вярна. По този повод публикуваме интервю с Халид Ерен - председател на истанбулския Център за проучвания на ислямската култура (ИРСИ­КА), който е към Организация ислямска конференция (ОИК), в която членуват 57 мюсюлмански държави.
- Какво ще кажете за ролята на ОИК, за която в България се твърди, че е финансирала това начи­нание?

- ОИК не се ангажира с намирането на помощи или субсидии за такива проекти. Но ние можем. Нека да ви обясня простич­ко. ИРСИКА е клон на ОИК, както ЮНЕСКО към ООН. Ние се занимаваме с културните въпроси на ОИК, която е втората по големина и по значение след ООН световна орга­низация с изключителен международен престиж. А от няколко години неин ге­нерален секретар е проф. д-р Екмеледин Ихсаноглу, който, преди да бъде из­бран на този пост, ръково­деше ИРСИКА в Истанбул. Аз по това време бях негов заместник.

- Защо мюсюлманите в България се обърнаха към вас?

- Защото ние сме най-близо до тях от географска и етническа гледна точка. Затова могат да общуват по-лесно с нас и да осъще­ствяват диалог, който дава конкретни резултати.

- А какви са вашите во­дещи мотиви, за да им помагате?

- Ние помагаме както мо­жем и с каквото можем и на другите мюсюлмани в Югоизточна и Централна Европа и Русия. Освен то­ва Турция е единствената светска мюсюлманска страна в света на исляма. А от 2005 г. насам преговаря с ЕС за пълноправно член­ство. Така че няма нищо по-нормално от солидар­ността между мюсюлма­ните и координирането на дейностите между различ­ните мюсюлмански общности под егидата на кул­турната организация на ОИК. Освен това да не за­бравяме дълбоките исто­рически и културни коре­ни, които свързват нашите два народа.

- А каква дейност сте развивали в други бал­кански страни досега?

- В рамките на опазване­то на културното и истори­ческото наследство и мю­сюлманските паметници на Балканите реставри­рахме няколко джамии в Босна, една от които в Мо-стар. Сега работим по проект в Гърция и по друг - в Русия.

- Как точно помогнахте на българското мюфтий­ство?

- Помогнахме им да за­купят мястото в „Малинова долина". А на този етап им помагаме за изпълнение на архитектурния проект.

- От кой фонд се задел­ят тези средства?

- Нямаме специален фонд. Кандидатства се с проект и ако бъде одобрен, се намират пари. Но не на­веднъж, а в зависимост от изпълнението на отделни­те етапи по проекта. Което не значи, че ще го подкрепяме задължително до­край.

- За каква сума става въпрос?

- На този въпрос не мога да ви отговоря, но вече ви

казах, че всичко това се съгласува в зависимост от изпълнението на проекта и нуждите, които възникват.

- Питам ви заради принципа на прозрач­ността и понеже в Бълга­рия се спряга сумата от $500 000. Вярно ли това?

- При нас всичко е про­зрачно и документирано. По принцип не е етично да ми задавате такива въпро­си. Но ще ви отговоря, за да разсея съмненията и спе­кулациите. Да, осигурихме 500 000 долара за купува­нето на парцела в „Мали­нова долина". Но нека да се знае, че България не е единствената страна в света, с която работим по ислямски културно-просветни проекти. Правим това и с други страни, къ­дето компактно живее мюсюлманска общност, независимо малка или го­ляма.

- В какъв дух ще бъдат обучавани младите имами в новия ислям­ски център в София?

- В духа на традицион­ния ислям на Балканите.

- За разлика от арабският модел в Сирия, Йемен, Египет и Сау­дитска Арабия т.нар. турски ислям е по-изве­стен като анадолски или румелийски тип? Така ли е?

- Ислямът е един за всички, но не може да се отрече, че има и такъв ко­ментар. В Турция, както знаете, държава и рели­гия са стриктно разделе­ни заради секуларизма. Религиозното образова­ние се извършва под кон­трола на министерството

на вероиз­поведания­та. Та в тази връзка ис­кам да обър­на внима­ние, че ис­лямското духовно учили­ще в Бълга­рия ще бъде подкрепено от Турция, а не от араб­ските страни. Освен това не ние се обърнахме към вас, а вие за съдей­ствие към нас чрез мюфтий­ството в Со­фия.

- Какво ще има в новия ислямски център в кв. „Малинова долина"?

- Административен цен­тър на Централното мюф­тийство, общежития към новия педагогически инсти­тут и една малка джамия. По принцип там, където има мюфтийство, е задължител­но да има и джамия. Не виж­дам да има някакъв про­блем мюсюлманите в Бъл­гария да не могат да изпо­вядват свободно своята ре­лигия. В много европейски страни това е така. Освен това в Турция, където от ве­кове насам се пресичат кул­тури и религии, заедно би­туват трите основни рели­гии - ислям, християнство и юдеизъм. По местата, къде­то живеят тези общности, има много български, гръц­ки, арменски, сюрянитски православни църкви, хра­мове и паметници. Нека подчертая също, че всичко това има една-единствена цел - да закрепи междукултурния диалог и хармонич­ното съжителство между отделните етноси и религии в духа на демокрацията, чо­вешките права и европейските ценности и филосо­фия.





27.11.2008 г.

София търси консултант за градския транспорт
от Зорница Латева, zornical@dnevnik.bg
Ще търсим външен консултант, който да разработи стратегия за управление на градския транспорт, съобщи новият зам.-кмет на София Александър Цветков. Фирмата трябва да помогне и за промяна на системата на финансиране на общинските дружества за превоз. Сегашната схема не ефективна, обясни Цветков. За това настояват и общинските транспортни дружества, които очакват дефицит от 3-4 млн. лв. в края на годината. Все още не е решено дали консултантът ще бъде избран с конкурс или по договаряне.
Зам.-кметът предлага на съветниците и два варианта за решаването на проблема с неизпълнения договор с чешката фирма "Инекон" за модернизацията на 17 трамвая, който вече изтече. Ако договорът бъде удължен, София ще плати повече за ремонта. Ако не бъде подписан анекс, чешкото дружество ще заведе дело, защото твърди, че не е изпълнило ангажимента заради проблемите на подизпълнителя "Трамкар".
Междувременно кметът Бойко Борисов обеща, че ще провери на какво се дължи разминаването между зам.-кмета Минко Герджиков и шефа на общинската фирма "Метрополитен" Стоян Братоев дали трябва да се плащат по 46 хил. лв. на месец на младежката кооперация "Ялта" като обезщетение за затворения заради метрото подлез под Софийския университет.


27.11.2008 г.

Прекратиха делото срещу Вальо Топлото
Допуснати съществени нарушения открила съдия Петя Кънчева


Валентин Димитров

Софийският градски съд прекрати съдебното производство и върна на Софийска градска прокуратура делото за пране на пари срещу бившия шеф на столичната " Топлофикация“ Валентин Димитров, майка му Цеца Димитрова, Гроздан Добрев и Красимир Георгиев. Това става ясно от доклад на петчленна група на Висшия съдебен съвет, която е проследила хода на няколко процеса с обществен интерес. По делото, което съдържа 715 тома, съдията от СГС Петя Кънчева е намерила допуснати процесуални нарушения и затова го е върнала. Те се приемат като съществени и не могат да бъдат отстранени във фазата на съдебното производство. Допуснатите нарушения се приемат и като самостоятелни основания за прекратяване на образуваното съдебно производство и за връщане на делото в стадия, на който те са били допуснати. Разпореждането на съда не подлежи на обжалване или на протест. Магистратите са проверили още няколко дела срещу Вальо Топлото. Прегледани са и обвиненията за злоупотреби с пари по програма САПАРД срещу Марио Николов и още няколко подсъдими, източили 7,5 млн. евро, и срещу Тошко Иванов, което е отново за злоупотреби с евросредства. Предложението на групата от ВСС е да се осигуряват приоритетно зали за този тип дела. Според председателя на ВКС проф. Лазар Груев „освен съдът да мине на нощна смяна“, няма друг вариант делата да бъдат разгледани.




27.11.2008 г.

Съветниците в Харманли се съгласиха за балите
Общинският съвет в Харманли реши да приеме 50 000 тона софийски бали по време на вчерашното си заседание. Съветниците обаче поставиха условие, че това ще стане само при финансиране от страна на правителството на инфраструктурни обекти за над 26,5 млн. лева. 19 от съветниците бяха "за", двамата от "Атака" бяха против, един се въздържа.

Транспортирането на отпадъците трябва да става със специални автомобили "гондоли", недопускащи разливане на твърди битови отпадъци при движение по пътищата. Общинските съветници възложиха на кмета на община Харманли Михаил Лисков да подпише с кмета на София Бойко Борисов договор с цена на услугата 24 лева с ДДС на тон, като транспортът да е за сметка на столицата.


27.11.2008 г.



Томов рита, агитка му вика
След 2 дни размисъл шефът на ЦСКА изведнъж призна за дълг към "Насионал"
СВИЛЕН КИРИЛОВСКИ

Александър Томов се върна към спокойните времена от преди година, когато играеше за ветераните на ЦСКА и отново облече екипа. Той стори това за мач срещу отбор, воден от столичния кмет Бойко Борисов за откриването на новото игрище с изкуствена настилка на ст. "Българска армия". Томов всъщност стори второ официално откриване, първото бе в петък с турнир на детски отбори.

И докато риташе, президентът на шампионите се радваше на специално внимание от страна на феновете на ЦСКА. Агитка от 15-ина души не спря да го обижда и освирква при всяко докосване на топката. Наложи се дори членът на УС Петър Жеков да вика по телефона полицейска охрана.

Това всъщност бе първата открита среща на Томов с фенове, откакто го гониха с камъни и бутилки при отнемането на лиценза. Самият той не успя да вкара гол, а тимът му загуби със 7:4. В селекцията бяха помощник-треньорите на ЦСКА Ради Здравков и Йордан Йорданов, наставниците на дубъла Сашо Борисов и на отборите от ДЮШ Христо Марашлиев и Антон Димитров, както и членът на селекционния съвет Георги Велинов. За "кметския тим" ритаха бившите левскари Гошо Гинчев и Чавдар Атанасов.

Преди мачлето Томов се принуди да признае нещо, което 2 дни по-рано категорично отвърна пред "Сега", че не съществува - дълга към "Насионал" (Мадейра). Той обясни, че става въпрос за 160 000 евро заради бразилеца Касио, който бе взет под наем, но треньорът Стойчо Младенов се отказа от него, и още една сума от комисиони за Георги Чиликов.

Той спомена и че част от освободените от него служители на клуба имат да вземат пари. Дори покани Емил Костадинов да мине да си прибере едни 6000 лв. Бившият юрист на клуба Илич Панчев обаче обяви пред агенция Блиц, че ще заведе дело срещу Томов заедно с Костадинов, Александър Гарибов и ексфинансиста Димитър Стефанов.

Томов официализира и първите ненужни в ЦСКА, които се знаят от месец насам - Ненад Настич и Куидо Ландзаат. Йордан Тодоров пък ще бъде пуснат, ако за него се получи прилична оферта.


27.11.2008 г.

По-добре да закрият “Топлофикация”
Божидар Тодоров

Ремонтите на прогнилите тръби на парното посред зима са вече традиция.

Броени дни след падането на първия сняг половин София остана без отопление. Заради поредните аварии, които се превърнаха в неприятна традиция. Сега хората в 9 квартала мръзнат и проклинат, че ползват услугата на "монополиста". Която, освен че вече е баснословно скъпа, е и некачествена.

И още нещо. Уж цяло лято в земята се заравят купища пари за нови тръбопроводи , щрангове и прочие. А после се оказва, че тези пари са отишли за тоя, дето духа.

Тази практика е отколешна и неизтребима - справка Вальо Топлото и сие.

Такава "Топлофикация" не ни трябва. В крайна сметка властта трябва да реши какво да се предприеме, за да не мръзнат софиянци. Или държавата да налее достатъчно пари във фирмата, за да може да си върши работата както трябва, или спешно трябва да търси читав инвеститор.



В противен случай най-добре е парното в столицата да се закрие и всеки да се оправя сам с отоплението. Вместо всеки сезон нагло да лъжат клетите абонати, че ще имат комфортно отопление.


Сподели с приятели:




©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница