Г. Предизборни маневри през есентаДата24.01.2017
Размер211.82 Kb.
#13450


14.09.2008 г.
Предизборни маневри през есента
Иван ГАРЕЛОВ

Традиционните клишета за мека и топла есен не пасват за описание на началото на този политически сезон. През лятото не се случиха планираните бой­коти и масови протести, но се разиграха показателни словесни битки.

Неадекватна е нервността на премиера Станишев, който на­рече опозицията „антибългарска". Неизвестно е защо изключи СДС от „зловещия" триумвират, а приши към него „Атака". Вероятно за повече черни кра­ски. Над БСП тегне проклятие­то, че нито веднъж през послед­ните 20 години не можа да се задържи на власт в рамките на един мандат. Едно предварител­но сдаване на властта сега ще бъде прието като върховно пре­дателство. И затова Станишев иска да запази борчески облик пред партията си. Но така ще удължи агонията на властта -чрез личен пиар на премиера и чрез пръскане на бюджетни средства той ще се опита да спа­си БСП и себе си от катастрофа. Посочен бей нужният враг. Знае се, че по традиция соцпартията се сплотява, когато се чувства застрашена. Агресивният про­тивник беше открит в лицето на ГЕРБ и персонално на Бойко Борисов. БСП откри фронт сре­щу него и така го призна за осно­вен свой опонент. Може би цел­та е да се елиминират малките десни партии. Но точно тази так­тика е възможно да даде на ГЕРБ шансове и за самостоятел­но управление. Сбъркана такти­ка в сбъркана война.

Левите пропагандисти упори­то повтарят клишето: „И да не е най-доброто, сегашното упра­вление няма алтернатива." Не­брежно пропускат факта, че от

доста време алтернативата е яс­на - ГЕРБ е на първо място сред предпочитанията на българския народ и според социологически­те изследвания при едни избори ще спечели почти два пъти пове­че от БСП.

На предстоящия вот избирате­лите ще се интересуват първо коя партия има най-сериозни на­мерения да се пребори с коруп­цията. Борисов се вписва най-добре в тези очаквания. Колкото и да го иронизират противниците му, каквито и намеци да правят за миналото му, каквито и слабо­сти да сочат в кметуването му, никой досега не е успял да за­мърси образа му на силен и ис­крен враг на корупцията. Както са тръгнали нещата, до изборите той трябва само да затаи дъх и да не прави нищо, защото управля­ващите сами работят за провала си.

Той точно така и действа. Не се хваща на провокации. ГЕРБ зая­ви, че участва в протестите на опозицията, но е за демократич­но сваляне 'на правителството чрез избори, а не чрез улични дей­ствия. Те са работа на „Атака". Защо тогава пришиват партията на Волен' Сидеров към ГЕРБ? Вероятно защото, когато Бори­сов и Цветанов говорят с кого няма да правят коалиция, не спо­менават „Атака" или се измък­ват с неангажиращото, че тя не е член на ЕНП. Дали столичният кмет си оставя вратичка за следизборни действия с атакистите? По-скоро не. Борисов никога не е събуждал съмнение в евро-атлантическата си ориентация и то­ва изключва Волен като бъдещ партньор. От ГЕРБ вероятно не искат да се конфронтират с на­ционалистите, защото се опитват да привлекат част от електората

им. Друг интересен въпрос е кой печели и кой губи от формата ЕНП, обединяваща ГЕРБ, СДС и ДСБ? Най-честият отговор е, че губят и трите партии, защото част от костовистите не приемат Борисов, част от герберите - Ко­стов, а част от седесарите нито един от двамата. Форматът всъщност е най-изгоден за ГЕРБ, защото по този начин СДС и ДСБ я признаха за водеща дясна пар­тия в България. Но и другите две сили не губят нищо. Със сигур­ност част от традиционно десни­те гласоподаватели ще видят на­дежда за така бленуваното обе­динение и ще подкрепят двете партии в усилията им да влязат в бъдещото НС.

Затруднения пред самостоя­телното спечелване на изборите от ГЕРБ може да дойдат от фор­мации като ЛИДЕР, които, макар и с неясна физиономия, припокриват част от политическите ло­зунги на Борисов. Възможно е да се появят и стари играчи като Жорж Ганчев, които да отмък­нат някой и друг процент от ГЕРБ. Да не говорим за провока­торите от типа на Стоян Ганев, които компрометират всеки, към когото се прилепят.

Любопитно е, че НДСВ, която мнозина определят като лишена от бъдеще, е обект на засилено обществено внимание месеци на­ред. С напускането на т. нар. отцепници партията върна енергия­та си, стана „катализатор" на до­бри политики. Почти всяка сед­мица предлага прагматични идеи по конкретни проблеми.

Заедно с това в коалиционния кабинет с най-добро име се по­лзват министрите на НДСВ. С европейския си стил се наложиха и нови имена от актива на партия­та като Минчо Спасов. Защо всичко това не се оценява от из­бирателите? Защото често не се разбират или се изопачават наме­ренията на НДСВ. Достатъчна е една реплика от Борисов за пен­сионирането на царя (вероятно изопачена), една неточна инфор­мация, че на конгреса ще се об­съжда излизането от тройната коалиция, едно неразбрано твър­дение на Милен Велчев, че никоя коалиция не може без НДСВ, и започват спекулациите от рода, че „царят се предлага на Бойко и на ДПС". НДСВ няма намерение да излиза от коалицията незави­симо от негативите, които й носи това участие. Тя ще се яви на тези избори самостоятелно, пък „как­вото сабя покаже". Тогава ще се разбере дали има място за умере­на центристка политика у нас.

Така изглеждат позициите на партиите преди горещата битка в иначе меката есен.


15.09.2008 г.Срещу кабинета „Станшиев" се подписаха 475 хил. души
Снимка на три колони - Повече от 475 хил. подписа за уволне­нието на правителството са събрани от началото на кампанията „Аз съм европеец" досега, обяви вчера предсе­дателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Инициативата е на партиите, члено­ве на Европейската народна партия - СДС, ДСБ и ГЕРБ, а идеята е, че всеки може да се подпише под заповедта за уволнение като работодател. Плани­раното за 22 септември - Деня на не­зависимостта, връчване на подписи­те на премиера Сергей Станишев вероятно ще се отложи. Причината е посещението на Станишев в САЩ за­ради тържествата за 100-ата годиш­нина на независимостта. Вероятно предаването ще стане след завръща­нето на премиера, като за целта от страната ще бъдат свикани и симпа­тизанти на трите партии. До края на месеца ще бъде насрочен и национа­лен протест за средата на октомври


15.09.2008 г.
Конкурентите за 49 автобусни в София оредяха
Две от фирмите, подали документи за участие в търга за 49 линии от град­ския транспорт в София, бяха дисквалифицирани, защото не отговарят на предварителните усло­вия. „Глобал Биомет" и „Етап-Адрес" отпаднаха, защото нямат опит в об­щини с над 500 хил. души население. Участието в конкурса продължават „Карат С", „Юнион Ивкони", „Еридантранс", „МТК груп" и „Столичен авто­транспорт". Преди три месеца КЗК определи усло­вията на търга за дискри­минационни. Кметът Бой­ко Борисов спря конкурса, но при повторното му обявяване условията не бяха променени.

15.09.2008 г.Строят нов квартал край релсите на Сточна гара
Затварят Лъвов мост за ремонт през ноември
Обновяването на улиците няма да облекчи трафика, признава Велизар Стоилов
Най-късно до ноември Лъвов мост ще бъде затворен за изграждане на метростанция от втория диаметър. Това заяви вчера зам.-кметът на столицата Велизар Стоилов.

50-дневният основен ремонт на бул. "Данаил Николаев" приключи, но транспортните мъки на столичани предстоят тепърва, стана ясно при откриването на обновения участък от Сточна гара до бул. "Ситняково" вчера. "Ще видите от догодина какви проблеми ще има, защото след два-три месеца ще направим първа копка на втория метродиаметър.

Това значи да затворим Лъвов мост, където ще има голяма метростанция" - съобщи заместник-кметът на София Велизар Стоилов. Все още не е ясно как ще бъде прекъсвано кръстовището на булевардите "Сливница" и "Мария-Луиза", което е едно от най-критичните в София. Знае се само, че влакчетата трябва да тръгнат през 2012 г.

Предстои ремонт на бул. "Ал. Стамболийски" от бул. "Христо Ботев" до бул. "К. Величков", заяви също Стоилов. Според него ремонтите на софийските улици няма и не би трябвало да приключват, както не приключват в нито един голям многомилионен град. "София трябва да се развива за стотици години напред, а не само за от три до седем. Софиянци трябва да разберат, че сега е времето, когато ни е паднало да се строи и ремонтира", каза зам.-кметът. "Бул. "Данаил Николаев" вече доби вид, какъвто трябва да имат всички основни артерии в София; трябват още 6-7 години, за да може всички артерии да добият такъв вид, защото само големите булеварди са над 50. Правете сметка колко труд трябва да се хвърли и колко дискомфорт ще създадем на софиянци", уточни Стоилов.

Според него тази година столичната община е усвоила толкова пари, колкото не е усвоила в последните 10 години. 40 милиона лева ще бъдат вложени за текущи ремонти, а 60 милиона - за основни ремонти.

"Обновяването на улиците и изграждането на нови няма да облекчи трафика, а единственото, което можем да направим, е да го регулираме" - заяви обаче зам.-кметът. Според него единственият начин това да стане, е да се намали броят на автомобилите, тъй като по 4400-километровата столична улична мрежа се движели един милион автомобили.

Сериозни инвестиции близо до открития вчера ремонтиран участък се предвижда да бъдат направени, стана ясно също от изявлението на Стоилов. Той посочи, че на мястото, където се пресичат ул. "Проф. Михаил Биков" и бул. "Данаил Николаев", се предвижда изграждането на пробив, който чрез мостово съоръжение да мине над жп линията и да е продължение на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви". От НК "Железопътна инфраструктура" вече са дали съгласието си за изграждането на мостовото съоръжение и строителството му може да започне в близките две години.

Освен това тази година ще бъде осъществена координирана дейност със „Софийска вода" за изграждането на канализацията и трамвайното трасе в „Модерно предградие". Главният архитект на София Петър Диков допълни, че догодина е предвидено и изграждането на „Тодор Каблешков", в отсечката до бул. „България". Тежко за транспорта в столицата ще бъде и изглаждането на колектора от бул. „Бъкстон" до бул. „Цар Борис ІІІ", защото и там ще бъде спряно движението.


15.09.2008 г.Близо 10 000 деца отрязани за детска градина
Силвия Николова

За близо 10 000 деца няма места в детските градини в София, стана ясно вчера.

Отхвърлени са 9820 молби за постъпване в 1-ва и 2-ра група в детските ясли и в 1-ва група на градините, съобщи Николай Белалов - председател на Дискусионния клуб за социална и местна политика.

Критиците ни вероятно цитират броя на регистрациите в информационната система, а не на реално подадените молби, каза зам.-кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова и добави, че самата тя не знае в момента точната им цифра. По думите й е възможно да става дума за подаване на молби в няколко детски градини за едно и също дете, а след това избирали най-близката до дома им. Така непрекъснато се освобождават места, преди седмица те бяха 300, каза Фандъкова и не скри, че не достигат 3300 места за 1-ва група в градините и за детските ясли, а за останалите групи дефицитът е за близо 700. До ноември ще бъде открита нова детска градина в "Младост 1", строят се и 5 нови. Общината е изпратила писма до министерствата с молби за отпускане на терени за строеж, тъй като няма свободни парцели в центъра.
14.09.2008 г.
Борисов: Президент и премиер потъват заедно
Затова го атакували за боклука
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

„И президентът, и пре­миерът видяха, че тяхната партия и коалиция и те сами­те се сриват. Няма как да обяснят спрените фондове и магистрали, провала с пен­сионерите, с войната в Ирак, с всичко. И почнаха от су­трин до вечер да говорят за боклука на София, за да раз-концентрират обществото." Тази тежка обща диагноза постави вчера на Георги Първанов и на Сергей Станишев кметът Бойко Бори­сов.

Той напомни, че сметище­то в Суходол е законно и на него вече се монтират съо­ръжения, с които от идния месец София ще е единстве­ният град със 100% сепари­ране на боклука, което е първата стъпка на завода. Той ще се строи от края на годината, ако екоминистер-ството даде оценка за въз­действие върху околната среда. „Затова сте правител­ство, иначе се махнете - ние тогава ще имаме 3 милиар­да", скара се Борисов на властта. Утре той подписва споразумение с градоначал­ника на Силистра Иво Андо­нов за извозване на 180 000 бали натам. „И другите кметове разбират, че който сега ми подаде ръка, в следващи­те години ще му го върна многократно", загатна мно­гозначително генералът.

Той се разгневи, че упра­вляващите са „атеисти, кои­то преследваха хората десе­тилетия да не ходят на църк­ва, трепаха попове и рушаха храмове, а сега замесват Гос­пода и обиждат вярващите". Това бе по повод молитва „Господи ела, разкарай бо­клука" (ГЕРБ), която ден по-рано социалисти отслу­жиха публично.

„Ако искат молебен, да си направят за спрените евро-фондове и за убитите по ма­гистралите, които са само в сърцето на Станишев", за­ръча кметът.

Едва в 9 детски градини може да се забавят ремонти­те, макар че във всяка изпра? тил общинар „да седи над бай Киро с теслата". „Пре­миерът е изпратил до всички училища като на Тодор Живков да му четат речите, но да беше дал нещо за ре­монтите", присмя се Бори­сов. Точно както радвала 5 дни пенсионерите, че ще ги води на море, ама друг път, държавата орязала и парите за закуски на децата.
15.09.2008 г.
Президентът съветва съда да провери кой печели от боклука
Бойко: Ако ще си оправят отношенията с премиера, да не е на мой гръб
Президентът посъветва вче­ра съдебната власт да се заинтересува кой извлича голя­мата печалба от софийския бо­клук за сметка на столичани и на българите изобщо.

Според Георги Първанов това е причината все още да няма изгра­ден завод за боклука.

Той е опитвал на няколко пъти да помогне за решаването на кри­зата, въпреки че това влизало в правомощията му. Усилията били провалени от политизирането на въпроса. Бойко Борисов отговори на призива със съвет, ако прези­дентът и премиерът искали да си оправят отношенията, да не го правят на гърба на боклука.

„Има ли логично обяснение да иска някой да прави завод, а аз да го спирам да не го прави?" Така коментира Борисов думите на Първанов, че в София няма завод.

Кметът припомни, че в края на септември тръгва първата част от системата за третиране на отпа­дъците - инсталациите за сепари­ране, а до края на годината ще бъде направена и „първа копка" на другите съоръжения.

„Съжалявам, че трябва да обяс­нявам на президента, че има за­кони, които някой трябва да спаз­ва. Не случайно обясних на всич­ки депутати от София преди 2 г., че за да започне строителството на завод за боклук, трябва да се промени законът. След което Меглена Плугчиева също се съгла­си", изтъкна кметът.

По-късно ГЕРБ излезе с декла­рация, в която втвърди тона си към президента и го попита защо не е поискал съдебно разследване, когато негови спонсори били пря­ко посочени и обвинени от ОЛАФ.


15.09.2008 г.
ПРЕДВЕСТНИК
По боклука им ли ще ги избираме?
Из родните политически и дър­жавнически среди пак върви за­мерване с боклук и краят му не се вижда. Ще продължи тази сед­мица, после, с нарастващ енту­сиазъм, и в следващите месеци.

По опонентите обаче хвърчи само един тип боклук - софийски­ят. Иначе държавата е зарината в смет, мръсотия се валя на хиля­ди места по градове и села и най-лекият полъх на вятър разнася разноцветни "балони" от вреден найлон, торбичка с разнородна

мръсотия можеш да си събереш дори по най-високите върхове на България.

Само че всички са се вторачи­ли в балите на столицата. От то­ва вторачване и масово говорене засега не следва нищо добро. Су­ходол е на път да се запълни, вмирисаните бали са си все на същите площадки, а Европа ни плаши със санкции.

Няма как да бъде иначе, щом всички, докоснали се до пробле­ма, бързат да го ударят на политика. И да намерят още един на­чин да „клъвнат" опонента. За­що, е ясно - идват избори, а мръс­ната и вмирисана столица със си­гурност не е най-лъснатият и привлекателен рекламен пла­кат за набралата рейтинг партия ГЕРБ.

Но освен че омръзва, всичко това вече става и омерзително. От една страна, премиерът Станишев напомня, че по закон чи­стотата на всяка община е отго­ворност на кмета(както впрочем и улиците, градинките, организа­цията на движение, задръстванията, сигурността...).

От друга страна, кметът на Со­фия Бойко Борисов непрекъсна­то повтаря като от зациклила грамофонна плоча, че всички не­сгоди на столицата били на дър­жавата, идвали от нея и са причи­нени от нея и тя да си се оправя, а правителството да се маха. До­сада някаква...

Намеси се и президентът. Вче­ра той призова съдебната власт

да се заинтересува кой печели от боклука на София, защото зато­ва нямало изграден завод. И по принцип е прав. На старта на ра­ботата си Големият андронен колайдър на ЦЕРН засега не е съ­здал черна дупка, но че парите на столичните данъкоплатци по­тъват в черната дупка на сметосъбирането е видимо. Дори се знае къде, у кого (като в студент­ския виц - поименно) и за какво отидоха немалко от тях.

Лошото е, че каквото и решение да се намери на­края, то пак ще се плати с парите на същите тези да­нъкоплатци - все едно дали ще караме бали в Сили­стра, в Севлиево, във Вие­на или кой знае къде. Впро­чем дали ядрените физици от ЦЕРН не могат да из­мислят нещо, след като та­ка и така вече чухме фрази за консервиране на боклу­ка?

Столичната администра­ция се кълне, че криза със сметта няма да има, ако се ускорят процедурите за за­вод за преработката му. Има се предвид да се съкра­ти или заобиколи издава­нето на комплексно разре­шително от екологичното министерство.

Това може да стане или като законът се наруши, или като се промени. Поне­же сме в България, залага­ме на промяна в закона. Тя още не се е случила, а дали ще стане факт е под въпрос.

Но е парадокс да се иска нова законова рамка чак няколко години след пър­вата криза с отпадъците и над три години след като заработи новата столична администрация. Защо про­цедурите и промените се готвят в последния мо­мент, когато яйцето вече е опряло (знае се къде) и ня­ма накъде да се мърда, и къде дремаха всички е въ­прос, който няма да получи смислен отговор. Впрочем отговора може би го даде преди дни вицепремиерът Меглена Плугчиева, след като обясни, че е изпълнила ролята си на медиатор и е отложила срока за санкции­те от ЕС: „За мое огромно разочарование въпросът се политизира безобразно. Щом от боклука се прави по­литика, то и политиката ще стане на боклук."

Е, добре де, ама ние по бо­клука им ли ще ги избира­ме? И дали само по софийския?
15.09.2008 г.
Скандалът с парното тепърва ще набира скорост
Само 10 блока със спряна топла вода в София платиха, нови 100 са заплашени от спиране
Христо Николов

Днес по обед "Булгаргаз" и столичната топлофикация ще уговорят с колко да се намали още подаването на природен газ за софийското парно. До края на седмицата ще бъдат затворени абонатните станции на още 100 блока, но има реална опасност горивото да не стигне за целия град и температурата на топлата вода да се понижи, съобщи вчера шефът на борда на "Топлофикация София" Лилия Маутнер.

Миналата седмица "Булгаргаз" намали с 35% под нормалните за този сезон количества природен газ за столицата заради текущи задължения от 80 млн. лв. Това не се е усетило в целия град, защото самата топлофикация спря абонатните станции на блокове, в които просрочените с над 2 месеца задължения надхвърлят 90%. В бързината от "Топлофикация" започнаха да спират топлата вода на длъжниците, без да изчакат 15 дни, както обещаха, като на много места удара усетиха и обитателите на сгради, в които просрочените задължения са далеч по-малки от 90%. Отделен е въпросът, че в много от тези сгради има и коректни платци, чието лишаване от топлоенергия е незаконно, но това не впечатлява "Топлофикация".

"Досега вследствие на спирането са погасили задълженията си обитателите на 10 сгради, на които възстановихме топлоподаването", съобщи пред "Сега" Маутнер. Това противоречи на изявлението на шефа на дружеството Петко Милевски, който миналата седмица твърдеше, че след затваряне на крановете в касите на топлофикация били събрани милиони левове, без да уточни колко.

Според пресаташето на "Булгаргаз" Евелина Бърнева действията на газовото дружество ще зависят изцяло от това колко пари е в състояние да плати още в понеделник софийската топлофикация. Маутнер пък каза, че това ще се разбере по обед. "Ние плащаме вече ден за ден, колкото пари сме събрали от касите, и не мога да уточнявам тези суми предварително", каза тя.

В момента има около 40 спрени абонатни станции, като най-много са в "Красна поляна", "Овча купел", но има също и в квартал "Изток". Следващата дата, на която ще се спре топлото на нови 100 сгради, е 18 септември, съобщи Маутнер. Според нея този път гражданите ще бъдат изчакани 7 дни, за да си погасят задълженията.
15.09.2008 г.
Политиката изби в евтина режисура
Драмсъставът на властта е толкова бездарен, че рискува да ни докара нов фашизъм
Галя Горанова

Дори и Хачо Бояджиев щеше да роди по-интересна халтура от евтиното театро, с което политическата театрална трупа откри новия сезон. А както уместно го е казал един даровит български поет, бездарието е фашизъм. За политиката също е нужен талант, неслучайно я наричат изкуство на компромиса. За жалост нашата е пренаселена от нискоразрядни читалищни декламатори.

Какво значи да се изтъпаниш пред възрастните хора в държавата, пред връстниците на собствените ти родители и да им обещаеш безплатна почивка на море, че даже и звездите на хотелите им да преброиш, а на другия ден да загърбиш идеята? Подигравка е, съвсем меко казано. Такъв сценарий не издържа даже и за сапунка, макар по своята жестокост да напомня трилър. Но, изглежда, гаврата с публиката е част от евтиния спектакъл на това управляващо мнозинство. Като театралните спекуланти от началото на прехода, именуващи се авангардисти, които заключваха вратите на театралния салон преди бездарното си представление, за да не им се разбяга публиката.

Когато овластени политици упражняват красноречието си с епитети като "фашизоиден" и "перколясал", явно не съзнават колко извратено изглежда в очите на хората долнопробното им зрелище с разпределението на бюджетния излишък. Казано с прости думи, тази халтурка се развива по следния сценарий: първо, управляващите грабят без излишна жал народа, като му налагат необосновано високи налози и го лишават от насъщни за поминуването му разходи, а после със заделеното настрана уж му строят магистрали. Пътем част от парите потъват в обръчите от фирми, които пък с тях ни купуват гласовете по избори. Накрая политиците мечтателно отчитат как са подобрили народното благосъстояние, а бизнесът им гарантира още някоя и друга годинка живот в управлението. До края на серията така и не става ясно кой с кого е прегрешил и кой е бащата.

Сега тече усилена репетиция на пиесата

"Тройната опозиция срещу тройната коалиция"

Автор на сценария е лично премиерът, но вероятно под диктовката на някой умел драматург. Сюжетната линия обаче криволичи съвсем произволно и замисленото qui pro quo рискува да се изроди в кво да е. Не става ясно защо в образа на тройната опозиция са въплътени ГЕРБ, "Атака" и ДСБ, след като реалните действащи лица са ГЕРБ, СДС и ДСБ. Тъкмо тези три партии сключиха съюз за съвместни протестни действия срещу управляващите в т.нар формат ЕНП. "Атака" прави монолога си а парте, макар интересите да схождат. Партията на Сидеров обаче е необходима като плашило и зорлем я набутват в "триумвирата". Прави впечатление пълното отсъствие на седесарите от премиерския сценарий, което е демонстрация или на пълно пренебрежение към формацията, или на известна симпатия с оглед бъдещото управление на страната. Тази подмяна в характера на героите цели да изплаши публиката, да й внуши, че срещу честното и всеотдайно правителство се възправя една непредвидима стихия, едно радикално триглаво чудовище, което не ще се спре пред нищо, за да срине докрай държавността. По добре изпитаната тактика на някои масови психоведи от недалечното минало предстои новият, подменен образ на тройната опозиция да бъде споменат поне сто пъти до изборите, докато се превърне в истина. Сценаристът, изглежда, не е обмислил добре финала на пиесата, защото накрая ще се окаже, че обектът на престъплението - а именно прословутата държавност, отдавна се е споминал, и злодеите рязко започват да печелят симпатиите на публиката, преодоляла първоначалния уплах.

Недооценен в общата суматоха на сцената остава

образът на царската партия

Жълтите са до такава степен обречени на изчезване, че вече са плюли на всякакъв либерализъм и надцакват левите със социалночувствителните си идеи. Отказаха се от борбата за 50-те процента от излишъка в Сребърния фонд, без съпротива подкрепиха гигантските харчове за социални нужди, накрая току-виж финиширали като завършени социалдемократи. Тази многопластовост на ролята се обяснява с неистовото желание на персонажа НДСВ да си гарантира недосегаемост и след политическия си свършек. Партията е готова да пусне бюлетина за БСП и ДПС миг преди да издъхне, само за да отърве страшната участ, наречена "ревизия на предишните управления". Този мотив се оказа основна движеща сила за всички властвали партии от прехода - да си купят индулгенции приживе. Един виден член на ДПС даже се зае с изучаването на богословие, за да усвои тънкостите на тоя най-висш алъш-вериш с Бога. Както често става в класическия театър, накрая безизходицата става такава, че неизбежно опираме до Deus ex machina.

В тази неталантлива пиеса опозицията е в ролята на древногръцки хор, който оплаква с мелодраматичен вид тежките съдбини на народа и най-вече своята зла участ. Защото се оказа, че демокрацията не може да излекува сама себе си, ако я застигне тежка болест, както е при нашата. И нито гаменските пози на Бойко Борисов са в състояние да разведрят угнетения народ, нито тенекиената бленда на Командира може да го потресе, нито кресчендото на Сидеров ще го изкара на улицата.

Политическият драмсъстав е толкова изхабен и бездарен, че нищо чудно накрая да се окажем в плен на някой нов фашизъм.


През пролетта първото обединяване на опозицията бе в този по-широк формат. Сега се говори за тройната опозиция срещу тройната коалиция, но като трети член все се сочи "Атака", а не се споменава СДС, който формално е в тройката.


15.09.2008 г.
Градоразстройство

Велиана Христова

София се развива много добре в икономически план, привлича 78% от всички инвестиции в страната, расте всяка година с 40 000 души. Само булевардите вече били 50, пък улиците - 4400 км! Това се разбра вчера на конференцията "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси".

Ако съдим по названието на форума, икономическото развитие се изразява в строителство, инвестициите са вложени в строителство, а 40 000 души годишно пълнят със семействата си стари и главно новопостроени сгради. Не знам кому е дошло на ум да нарече това, което става в София, градоустройство. Откъдето и да го погледне човек, то си е чисто градоразстройство. Тук цъфнали пет блока на по 7 етажа в най-различни разцветки и посоки. Там никнат два пирона по 13 етажа, плътно притиснати един в друг като любовна двойка. В близост се опнало някакво чудовище от метал и стъкло с тъмнозелени прозорци, слепи като зад слънчеви очила. И стърчат кулички, зъберчета, покриви на чупки и стени на гънки. По-нататък крачат 10 кулокрана и ровят земята надлъж и надолу, като да са тръгнали да пробият кълбото и да излязат от другата му страна. Строят град от молове и офиси за продан с гаражи за пет армии бели якички край булевард, който побира не повече от пет коли. До всичко това се мъдрят десетки бензиностанции, а кучетата вдигат крак край паркираните лимузини поради липса на тревна площ за облекчаване. А народецът излиза в 7 сутринта и поради липса на градски транспорт в обозрими часове балансира на едно ходило в някоя претъпкана маршрутка, за да отиде на работа в 9.

А ламтежите продължават - тук съдът реституирал "пасище на дядо ми" върху отдавна отчуждени и платени от държавата терени. Там облаженият реститут продал на "добросъвестен купувач" мястото, а купувачът неизменно... строител. Бъка от инвеститори. Дори Студентският град като швейцарско сирене надупчиха, връз стадиона на Спортната академия посегнаха и бетона под Атомния център и електрониката на БАН опитват да заръфат. Развлекателен център отгоре им ще строят. Страхотна атракция - казино върху разпадащи се атомни ядра с неонов надпис: "Атомна рулетка". А отпред на пътя конят на един циганин с каруца оставя меки европейски следи по изкорубения асфалт.

Градоразстройство.


14.09.2008 г.

Камион отнесе aвтобус 77
16 пътници са ранени, двама с опасност за живота

ЙОРДАН ЙОРДАНОВ

Камион се заби челно в автобус на столичния градски транспорт в кв. "Красна поляна", изпра­щайки 12 души в болни­ца вчера. Двама от тях са с опасност за живота. Други 4-ма са получили съвсем леки наранява­ния.

Най-тежко е състояние­то на 32-годишния шо­фьор на автобус 77 Стоян Марчовски, който е с нара­нявания по цялото тяло и тежки контузии на глава­та. С мозъчна травма е и един от пътниците, който е бил непосредствено до шофьора при сблъсъка. Водачът и тежко постра­далият пътник са откарани по спешност във ВМА. Шо­фьорът е настанен в реанимацията, съобщиха от академията.

На помощ

Ужасени от тежкия ин­цидент, очевидци веднага се притекли на помощ и извадили шофьора от возилото, тъй като тялото му било заклещено от смач­каните ламарини.

Други четирима души от автобуса също са нас­танени във ВМА с натърт­вания и счупвания. Те обаче са без опасност за живота. Още шестима пострадали, сред които и човек със счупени ребра, са потърсили спешна ме­дицинска помощ в "Пиро­гов", като всички те са минали на домашно ле­чение, съобщиха от болницата специално за "Те­леграф". На мястото на инцидента спасителните екипите на Бърза помощ са помогнали на още че­тирима души.

Катастрофата е станала на булевардите "Възкре­сение" и "Никола Мушанов" в столичния квартал "Красна поляна". Сигналът в МВР е подаден малко след 8 ч сутринта вчера. Веднага на място са прис­тигнали два екипа на сто­личната пожарна и пет ли­нейки. Огнеборците отблокирали вратите на авто­буса, след което на пострадалите била оказана спешна помощ. За да избегне сблъсъка, друг авто­бус на градския транспорт едва успял да спре на мет­ри от стълб.Причината

Очевидци разказаха, че причина за тежката катастрофа е неспазеният червен светофар от страна на камиона. По техните думи шофьорът на товарната кола се е движил с много висока скорост, врязвайки се в предницата на автобус 77, чийто маршрут мина­ва по бул. "Възкресение".
14.09.2008 г.

Как щяхме да строим море от Панчарево до Павлово
През 50-те години от ЦК на БКП предлагат революционна идея - между Панчарево и Па­влово да има корабоплавате­лен канал с пристанищата му и всичко необходимо. Един вид софийско море. Зевзеци­те веднага спретват виц - из софийски води ще започнат да се въдят крокодили. Сагата за канала е описана подробно от Георги Марков в "Задоч­ни репортажи за България". Разликата между тогава и се­га обаче е, че навремето безумните идеи наистина са вкарвани в експлоатация. На спирка Павлово по линията на княжевския трамвай дълги години стои табела с надпис: "Тук ще бъде пристанище Павлово" И през 50-те години на миналия век столичани дават не един и два безплатни трудодни в името на гениалното хрумване. Слава Богу, че (някой се сеща да обясни, че ако се пусне вода по канала, ще издави цяла София. Така безславно завършва този уникален проект, родил се no идея на тогавашния генерален секретар Вълко Червенков.

"Красиво е човек да меч­тае - пише Георги Марков - да види Голо бърдо обрасло във вековна девствена гора, или Владайската река потънала в тропическа растителност като Ропотамо, или пък Дунав заставен да тече нагоре по Ис­кърското дефиле, да пресече Шопския край и влезе в коритото на Марица. Някои биха мечтали да видят финландски езера, други биха искали ал­пийски красоти, трети - порто­калови дървета и маймуни."

Писателят е отгатнал още тогава какво ще се роди годи­ни по-късно в главата на столичния кмет Бойко Борисов. Има-няма преди месец кметът обяви, че може да впрегне маймуните от зоопарка да събират найлоновите торбички, закачени от вятъра по дърве­тата.


15.09.2008 г.

Всеки пети българин живее в столицата
СОФИЯ. 16 на сто от българите живеят в сто­лицата. Това сочи офи­циалната статистика, но новите заселници в гра­да са доста повече, съо­бщи зам.-кметът Минко Герджиков. Според него между 25-45 хил. души трайно се установяват в града всяка година. Со­фия дава 33 на сто от бру­тния вътрешен продукт, а инвестициите в града, през 2007 г. са 78% от всички, направени у нас, допълни Герджиков на международна конфе­ренция "Европейският град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси".

Общинска банка, "Общинската застрахо­вателна компания" и "Топлофикация" ще се приватизират през след­ващата година, каза още зам.-кметът. На тезгяха ще се сложат и някои об­щински дружества като "БКС-център", "Софийс­ки имоти", "Галатея", "Озеленяване", обособени части от ВиК , от "Софинвест" и от строи­телната фирма "Метро­политен". Бюджетът на кметството е нараснал повече от 2,8 пъти от 2003 до 2008 година, по­хвали се Герджиков. Об­щината вече се била за­могнала достатъчно, за да купува терените, кои­то са й необходими как­то за управление на от­падъците, така и за дру­ги общински проекти. Догодина ще почне строежът на 35 нови де­тски градини, съобщи още зам.-кметът.
15.09.2008 г.

Четири нови трамвайни отсечки към метрото

Столична община планира да открие четири нови трамвайни отсечки през следващата година, обяви вчера главният архитект на София Петър Диков по време на конференция „Европейски град - градоустройство и архитектура, сигурност и финанси”. По думите му нововъведенията в градския транспорт ще бъдат изградени в районите "Модерно предградие", "Студентски град", "Дружба" и "Надежда". Диков коментира, че новите спирки ще са допълнение на планираните за изграждане метростанции. Целта на новите отсечки ще бъде изграждането на връзка между метрото и централните спирки на градския транспорт.


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница