Г. Премиерът в международна изолацияДата02.02.2018
Размер308.78 Kb.


12-18.12.2008 г.

Премиерът в международна изолация
СЛЕД президента и преми­ерът е на път да изпадне в международна изола­ция. Повод за това даде отказът на германския канцлер Ангела Меркел да се срещне с него.

Премиерът замина на 25 ноември за Берлин. Според хора от екипа му дни наред са правени опити за кратко той да се срещне с Меркел. Напразно. Премиерът на­рочно останал и на след­ващия ден с надеждата, че тя ще намери свободно време да го приеме. Отно­во без резултат.

По същото време Меркел публично приветства Бойко Борисов като гост на 22-рия конгрес на Християндемок­ратическия съюз (ХДС), чийто председател е тя.

„Най-сърдечно привет­ствам кмета на София Бойко Борисов", заяви тя от трибуната при откриването на конгреса.

Факт е, че Станишев успя

да влоши отношенията си и с друга силна фигура в ЕС - емблемата на Европейската народна партия и президент на Франция Никола Саркози. Премиерът назначи за шеф на съветническия си борд един от враговете на Саркози - бившия премиер на Франция Доминик дьо Вилпен. Той об­вини Саркози в корупция и в момента е на път да бъде осъден за клевета. Източник от обкръжението на Станишев заяви, че е направен предварителен сондаж и че Сар­кози нямал нищо против назначаването

на знаковата фигура.

„Изолацията е резултат от руските авантюри на Първанов. Станишев при­гласяше на тази политика. Българите ще плащат много скъпо за пристрасти­ята им", коментира зам.-шефът на пар­ламентарната комисия по външна поли­тика Асен Агов.

Факт е, че от известно време насам Ста­нишев не се среща с никой колега от ЕС

освен с тези в рамките на :ПЕС. Най-важният му съюзник е шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, който е от лявата португалска партия. За Барозу се знае, че в последния момент е наложил смекча­ване на юнския доклад за (България. Другите съюзни­ци на Станишев са испанският и гръцкият премиер.

Проблемът е, че социали­стите са малцинство в ЕК и Станишев няма на кого да

разчита за по-солидна подкрепа.

„Натискът срещу кабинета в момента е натиск и срещу Първанов - коментира

пред „168 часа" депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. - С влиянието си върху съдеб­ната система той прикрива корупционните схеми на Марио Николов, Людмил Стойков и други олигарси. С просто око се вижда, че Първанов е в международна изолация. Освен в бившите съветски ре­публики и в Албания, никъде не го канят. Причината е, че Първанов е флагманът на антиевропейското говорене в Бълга­рия. Същото поведение има и БСП, това се знае в ЕС."


Бойко Борисов:

Искат да ни изкарат от Евросъюза

- Г-н Борисов, как ще коментирате войната на кабинета срещу ЕС?

- След БСП идва потоп за държавата. Винаги. Не слу­чайно ги помолих поне да не ни развалят отношенията с ЕС, но явно тяхното жела­ние да ги развалят е много голямо.

- Може ли да е успешна стратегията им за конфронтация с ЕС?

- Не. Влизането ни в EC бе мечтата на поколения. Да се впримчим до Германия, Франция, да влезем в Шенген, в еврозоната. Не ги ли е срам? Това ми е коментарът. - Някои смятат, че е в ход план за излизането ни от ЕС или изгонването ни оттам?

- Те (управля­ващите - бел. ред.) дори и това са способни да направят, ако им се застра­ши властта. Едно петдесетилетие ни държаха в гето, така че като нищо могат пак да ни върнат там. Помните какви мерцедеси без номера ги караха на училище. Те си мечтаят за това време.

- Възможно ли е да има ответен удар от ЕС?

- Заминавам с Румяна Желева на срещата на върха в Брюксел, където ще са всички лидери. Там ще ги по­моля да не обръщат внима­ние на тази антинационална стратегия на управляващите, която настройва Евросъюза срещу нашия народ. Той не заслужава това. Управлява­щите трябва да се разкарат колкото се може по-бързо. Когато всички възпитано им казахме да си ходят, те не си тръгнаха. Затова сега се на­лага да им кажем, че трябва да се разкарат.


Атанас Атанасов:

НДСВ и ДПС да се замислят дали да остават в коалицията

- Г-н Атанасов, очаквате ли трой­ната коалиция да се запази в този си вид до края на мандата?

- В името на властта и трите партии ще се държат една за друга до края. Разбира се, с наближаването на избо­рите ще започнат движения за прех­върляне на отговорността. Основно за корупцията и тежките обвинения от Брюксел. БСП ще прави всичко въз­можно, за да докаже, че единствените корумпирани са в ДПС. От движението ще разпространяват слухове, че срещу тях има заговори, за да се изкарат жертви. Ще се създаде чисто интригантска среда за поемане на негативи­те от управлението. Въпреки това убе­ден съм, че инстинктът за запазването на властта ще надделее. Включително след изборите БСП и ДПС ще се стре­мят отново да са заедно. Независимо от това, че в движението има опреде­лени представители, които са с десни убеждения и коалицията с БСП не им харесва. Потоците от пари, които вли­зат в обръчите от фирми, им харесват.

Затова смятам, че няма нещо, което да разбие съюза БСП-ДПС. Различен е случаят с НДСВ. То е загубило вся­какво обществено доверие. При тях са възможни ексцентрични действия с цел да повишат доверието към себе си. Не смятам, че ще успеят да свалят правителството. Ние като опозиция бяхме длъжни да предупредим НДСВ и ДПС, че БСП ще им прехвърли по-голяма отговорност, отколкото реално носят. Нека да се замислят. - Има ли истина в тезата, че след самоубийството на Ахмед Емин е започнал заговор срещу ДПС, за да стане неприемливо за бъдещи коалиции?- Целта на тази теза е да се извае образът на Доган и на ДПС като жерт­ва, за да може приятелите му от БСП и от бившите служби на ДС публично да го защитят. Търсеше се кой да на­падне движението. За съжаление това се случи чрез столичния кмет Бойко Борисов. Мисля, че той разбра, че бе­ше подведен.


12.12.2008 г.

Строежи в центъра може да бъдат забранени
До две седмици ще бъде забранено строителството в части от центъра на София, които са с ценно историческо значение, прогнозира общинският съветник от ДСБ Вили Лилков. Това предвижда приетата от Столичния общински съвет програма за номиниране на историческия център на София за част от световно културно наследство на ЮНЕСКО. Градът трябва да кандидатства за включването в списъка до 2011 г. Дотогава трябва да се разкрият археологическите находки под Ларгото, които да бъдат реставрирани и консервирани. Би трябвало да се работи по експонирането на останките от амфитеатъра на ул. "Будапеща" и бул. "Дондуков", каза още съветникът от ДСБ.
Според Лилков, докато не приключи изцяло консервирането на археологическите находки в центъра, трябва да се забрани каквото и да било ново строителство или събаряне на ценни сгради. За запазването на историческите ценности в центъра общината и държавата трябвало да наложат мораториум върху изграждането на нови здания.
Според главния архитект на София Петър Диков обаче спирането на всички строителни дейности в централната част няма да е коректно към инвеститорите. Той добави, че по-скоро е вероятно да се въведе режим на специален контрол относно даването на разрешителни за строеж в тази зона на София.


12.12.2008 г.

ДСБ иска Ларгото да е част от Световното културно наследство
Историческият център на София да бъде номиниран за Световното културно наследство, поискаха вчера съветници от ДСБ. Решението се прие с мнозинство, а кметът Бойко Борисов получи мандат да изготви програма. Това, освен че ще ни направи част от наследството на ЮНЕСКО, ще доведе и до намаляване на строителството в тези зони, каза съветникът Вили Лилков. Главният архитект Петър Диков се застъпи за идеята, но заяви, че спиране на строителство в центъра не може да има. В най-добрия случай ще се наложат ограничения при издаването на разрешителни, каза Диков.


12.12.2008 г.

КМЕТЪТ РАЗДАВАЛ ПРЕЗ ПРЪСТИ ЗНАКА НА СОФИЯ
Общинските съветници от гру­пите на ДСБ и СДС излязоха вчера с декларация, в която се изказва недоволство от начина, по който кметът на София Бойко Борисов подарява почетния знак на София на госта на столицата. В декларацията се казва, че гру­пите на СДС и ДСБ изразяват възмущение от връчването на почетния знак на София, без за това да се е обсъдило на заседа­ние на СОС. Почетният знак се връчва на специална церемония, а не на кафе в кабинета на кме­та", се казва още в декларацията.
ЦЕНТЪРЪТ НА СОФИЯ КАНДИДАТСТВА ЗА НОВ СТАТУТ

Програма за подготовка за номиниране на историческия център на София за Световно културно наследство ще трябва да подготви администрацията на кмета Бойко Борисов. Това реши вчера на заседанието си Столичният общински съвет. След това решение трябва да има сериозно въздържане от издаване на разрешителни за строеж в центъра на София, каза вносителят на предложе­нието Вили Лилков от ДСБ. Ще въведем ограничения, но спи­рането на всякакви действия няма да е коректно към града, каза от своя страна главният архитект Петър Диков.
12.12.2008 г.

СЛЕД ПУБЛИКАЦИЯ НА „ТЕЛЕГРАФ"

ЦЕНТЪРЪТ НА СОФИЯ В ЮНЕСКО, СПИРАТ СТРОЕЖИТЕ
Столицата кандидатства да стане резерват

АНТОНИЯ ЧОРЕВА

Историческият център на София ще бъде номиниран да стане резерват и част от световното кул­турно наследство, а строителството там ще става само в краен слу­чай.

Решението беше гласу­вано вчера от столичните общинари по предложе­ние на съветниците от ДСБ. Кметът трябва да разработи програма за та­зи цел. Решението на общинарите дойде веднага след публикация на "Те­леграф", че историческото сърце на града трябва да стане резерват.

Кандидатура

След взетото решение на градския парламент центърът на столицата, в който има хиляди стари сгради - паметници на кул­турата, ще кандидатства да стане част от ЮНЕСКО. А това от своя страна ще спре безразборното строи­телство в центъра и стари­те сгради ще се експонират. Строителството в цен­търа на столицата отсега нататък ще се следи под лупа. Ще бъдат въведени ограничения, а разреши­телни за строеж в центъра на града ще се издават под специален контрол.

Главният архитект на Со­фия арх. Петър Диков зая­ви, че е "за" идеята за обя­вяването на центъра за Световно културно нас­ледство, но "всеки град е

живеещ град". Общината ще въведе ограничения, но няма начин да спре из­цяло строителството в центъра на града, каза ар­хитектът. Ще се изработят и нови устройствени пла­нове.Съдба

Част от старите къщи, които са били уникати, вече са съборени и на тяхно място израства я търговски център, я офиссграда. Защитата на центъра цели да спре събарянето на паметни­ците на културата. Ве­ковните здания в българ­ската столица и в други градове са единствени­те по рода си в Европа. Техните фасади са дело на най-големите архи­текти на всички времена и трябва да бъдат опазе­ни, обясниха от гражданска инициатива "Со­фия - исторически град". Най-ценните са сградите в петте района - "Сердика", "Средец", "Триадица", "Оборище" и "Възражда­не". Десетки хиляди са ста­рите сгради на по 1 -2 века в столицата. В София има сгради, които са строени още в края на XIX век. Страната ни обаче има уникалната възможност да не е участвала във вой­ни и така сградите са оце­лели. А в Европа вече не са останали градове, в които сградите да са автентични и да са строени преди ве­кове.
12.12.2008 г.

Ван Орден обиколи политиците
Бившият докладчик за България в Европарламента Джефри Ван Орден и съпар­тиецът му и министър по европейските въпроси в сян­ка на Консервативната пар­тия в Англия Жан Франсоа посетиха вчера и България по време на обиколка в Югоизточна Европа.

Целта била да се срещнат с десните партии, а по свое желание отидоха вчера и при МВР шефа Михаил Миков. По време на разговорите с вътрешния министър Ван Орден поискал аргументи за деблокирането на европей­ските пари за България. „Са­мо МВР е разкрило 70 случая на злоупотреби с европейски средства", отговорил Миков.

„Не е важно да задоволите европейските правителства или да се харесате на Брюк­сел, важно е да уверите бъл­гарското общество в значе­нието и полезността на ре­формите", каза гостът. Той бил впечатлен от резултати­те от работата на МВР през последните 6 месеца, казаха от МВР. Но подчертал, че „липсата на доверие в поли­цията, в ефективността на съ­дебната система отблъскват инвеститорите." Ван Орден и Франсоа се срещнаха вчера с ДСБ и СДС, а днес отиват при Бойко Борисов.


12.12.2008 г.

ДНСК замижа за незаконен строеж под Витоша
Надзорниците отказват да проверяват сигнал на главния архитект срещу 7-етажен блок в "Бояна"
ТАНЯ ПЕТРОВА
Абсурдно писмо е изпратила Районната дирекция за национален строителен контрол до главния архитект на София Петър Диков. РДНСК е отказала да се занимава със сигнал на Диков за незаконно строителство в престижния квартал "Бояна" с аргумента, че той няма статут на заинтересовано лице.

"Сигнализирах РДНСК за 7-етажна сграда, пусната от бившия районен архитект на район "Витоша". Той е извършил двойно нарушение - във Витошката яка се допуска до 3-етажно строителство, а за големи сгради, какъвто е случаят, разрешението трябва да дойде от мен", обясни Диков. На тези основания той е поискал от РДНСК да отмени строителното разрешение като незаконосъобразно и издадено от некомпетентно лице. Вместо това от дирекцията разяснили на Диков, че няма статут на заинтересовано лице по смисъла на закона за устройство на територията. "Пратих това писмо на моята дирекция по контрол на строителството с резолюция да си го сложат в рамка", коментира главният архитект. Той отказа да назове инвеститора, но според запознати проектът е свързан с известно покрай спорта лице.

Междувременно председателят на СОС Андрей Иванов обяви, че ще разпореди проверка за свършеното от юристите на общината по течащите стотици дела по отчуждителни процедури. Повод за проверката е скандалният случай със 129 кв.м в "Младост"-1, отчуждени със съдебно решение на рекордната цена от 5680 лв. на кв.м - 38 пъти над първоначалната оценка. За случая съобщи кметът Бойко Борисов, но впоследствие се оказа, че наетият от общината адвокат не е оспорил оценката.

По казуса изскочиха и още скандални факти. Последваща проверка на общината е установила, че фирмата собственик на златното парче земя "Интера консултинг" е продала останалата част от имота си на по-ниска цена - 2341 евро на квадрат, при 2912 евро по отчуждителната процедура, започнала при съвсем други цени на имотите през 2006 г. Както "Сега" писа, окончателните цени по отчуждаване се смятат към края на съдебното дело и така общината плаща за проточването на процесите в годините.


ПРЕГОВОРИ

София започва преговори с концесионера "Новера" за евентуално откупуване на концесията по чистотата. Насрочили сме среща за утре (б.р. днес), съобщи Андрей Иванов. Той не уточни за колко е готова да купува общината, но предупреди, че София не може да си позволи суми от рода на 50 млн. евро. Концесията бе продадена от Румен Гайтански на "Икуест" през 2007 г. за 45 млн. евро.
12.12.2008 г.

Любен Петров, кмет на „Витоша”:

В района десните вече се обединихме
КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Петров, канди­датирате се за член на НИС в неделя. Защо?

- СДС е на кръстопът, трябва да променим държавата към по-до­бро. За мен е важно да върнем СДС на хората. Да излезем експертите - хората, които сме с достатъчно администра­тивен и политически опит, които дълги годи­ни сме работили с мест­ните организации. Кои­то имаме воля за промяна, които преди бяхме на всички сини митинги, но не на трибуните, а долу. Сега ние можем да променим десницата.

- И как ще я укрепите? Като обедините СДС с ДСБ ли? Това е актуална тема от 2 седмици.

- Аз реално в района с ДСБ работя, те ме под­крепиха на кметските избори. Поканих ги и на коледното ни тържество. За мен обединението на десницата трябва да се случи не от лидерите, а от хората.

Във „Витоша" сме го постигнали, надявам се да го приложа и на национално ниво.

- Какво направихте дотук като кмет?

- През 2008 г. осигурих повече от 2 милиона за колектори и канализация в район „Витоша" - за Бояна, Драгалевци, Княжево. За 2009 г. приори­тети ще са колектори в Павлово, Бъкстон и Владая. Най-тежкото положение с канализацията е в кв. Карпузица на Княжево. За Бояна идейният проект ще е готов до края на 2009 г. Амбицията ми, която съм съгласувал и с кмета Борисов, е с него да кандидатстваме по оперативните програ­ми на МОСВ. Проектирането е страшно трудоем­ко, защото имаме много терени, реституции, ка­дастрални промени. Сигурно сме сред районите с най-много изградени улици през тази година. Реално имаме 26 възстановени улици, от които 7 са по т.нар. хидростабилизационна технология, по която улиците се затварят за много кратко - за 3 дни се изпълнява отсечка от 5 километра.

- Това е два пъти по-бързо?

- Да, повече от 2 пъти по-бързо от стандартна технология. Отделно за ремонтиране на улици сме дали 1,5 млн. лв. Много хора се притесняват, че възстановяваме улици, а отдолу канализация­та още не е изградена. И на мен ми се иска да направим първо канализацията, а след това ули­ците. Нека тези, които протестират, че не е на­правена, да се поставят на мястото на майките с колички, които дори не могат да прегазят тази кал, да не говорим колко коли се трошат в тези тежки условия. Проектирането и строежът нацялата канализация в район „Витоша" ще струва над 300 милиона евро.

В района въведохме стандарт ISO 9001/2000. Това е европейско ниво на обслужване на хората от района. За мен е важно да съкратим срока на обслужване и да повишим качеството му.
12.12.2008 г.

Сметките за топла вода в София надути с 20 %
Доказва се, че „Топлофикация-София“ лъже своите абонати и надува умишлено сметките им с 15-20 %, каза Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите, по БНТ. На входа на абонатната станция температурата е 68 градуса, измерени от електронен термометър на топлофикация, а на изхода е 46 градуса, измерени с живачен термометър, каза Кърлев във връзка с оплаквания на граждани. Кърлев цитира евронорма 834, според която минималната входна температура към домовете трябва да е 65 градуса, тоест „Топлофикация-София“ нарушава европейските разпоредби. По телефона Иван Маринов, зам. изп. директор на „Топлофикация-София“, обясни, че електронните термометри на дружеството са произведени в страна - членка на ЕС, и са минали през метрологична проверка в българския институт. Според Кърлев разликата от 20 градуса на входа и изхода на абонатните станции товари сметките на потребителите с между 15 и 20 %.


12.12.2008 г.

Интереси: Собственост
София преговаря с Ковачки за дела му в Общинска банка
Общината иска да добие контролен пакет от поне 75% от акциите
Венелина Григорова, vgrigorova@pari.bg

Столичният общински съвет даде мандат на председателя Андрей Иванов да започне преговори с всички акционери в Общинска банка, за да се купи пакет от акции и София да си върне управлението на трезора.


Акционери

Делът на Столичната община в банката в момента е 70.54%. Намеренията й са да го увеличи поне до 75%. Очаква се в близките дни общината да започне разговори с бизнесмена Христо Ковачки за изкупуването на миноритарния му, но блокиращ дял от малко над 26%. Ковачки притежава акциите чрез свързани фирми. Останалите малко над 3% са собственост на 12 български общини. Ако тези собственици не се съгласят да продадат акциите си, общинският съвет ще поиска свикване на извънредно общо събрание, на което ще се опита да увеличи дела си, обясни Андрей Иванов.


Реакция

Ще дам отговора си веднага след като проведа разговор със Столичната община и чуя нейното предложение и мотивите за него, заяви пред в. Пари енергийният бос Христо Ковачки. Принципно подкрепям идеята за увеличаване на капитала на Общинска банка, защото това ще е добре от гледна точка на нейното развитие, добави той. За последните две години и половина трезорът увеличи активите си три пъти - от 460 млн. лв. до 1.170 млрд. лв., посочи Ковачки.


Мотиви

Решението за започването на преговори точно сега е продиктувано от финансовата криза, в която банките не са нещо ценно, обясни Андрей Иванов. Според финансисти обаче именно заради финансовата криза стъпката не е добра за стабилността на банката.


Сделка

Общината още не е определила максимална сума, за която е готова да купи акциите. Имаме оценка на банката, но контролният пакет струва повече, каза Андрей Иванов. Преди два месеца съветниците приеха правния анализ на Общинска банка, което е стъпка към приватизацията на дела на общината. Тогава беше определена начална цена от 218 млн. лв. за тях. Според запознати поне толкова струват и 26-те процента на Ковачки.

12.12.2008 г.

Общината си взема чистенето
11 Декември, 2008 Столичната община започва преговори за откупуване на концесията по чистотата. Първите разговори между кметството и фонда "Екуест" са днес. Това съобщи председателят на СОС Андрей Иванов вчера.

"Общински предприятия вече могат да участват в конкурсите за сметосъбиране и сметоизвозване. Поправката в закона влиза в сила от вторник", съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. София обаче все още не е започнала действия по създаване на такова дружество.

Сепариращата машина в "Суходол" ще заработи следващата седмица и ще обработва между 100 и 500 тона на ден.


12.12.2008 г.

Кметове на райони искат да командват полицейските началници
Столичните съветници лобират за промени в закона на МВР
Павлина Араджиева

Да се увеличат правомощията на кметовете по райони с цел контрол върху служителите и началниците на полицейските управления. Това ще поискат днес на извънредно заседание съвместно със СДВР съветниците от комисията по обществен ред и сигурност.


Идеята е да се работи по-ефективно при неотложни ситуации, като например бутане на незаконно циганско гето, каза за „Новинар” председателят на комисията Ангел Джамбазки. Това обаче ще стане възможно само ако се приемат промени в закона за МВР. В момента при възникване на такива ситуации действията на общината винаги се съгласуват с полицията.
С промените в закона кметовете по райони ще могат да нареждат на началниците на РПУ за предоставяне на определен брой полицейски служители.
Едновременно с това ще бъде увеличен щатът на отдел „Пътна полиция”–СДВР с 60 броя младши автоконтрольори, оборудвани с автомобили, мотоциклети и радиопредаватели. 40 от тях ще регулират натоварените кръстовища и ще подпомагат движението по пътищата – това са т. нар. трафик полицаи.
Други 20 ще следят за реда при ремонтните дейности на общината – реконструкции на улици, ново строителство. Постигната е договореност и за назначаване на 5 броя инспектори, които да следят работата на полицаите. Всички те ще получават заплатите си от Столична община, но ще бъдат назначавани от СДВР.
Предстои да бъде сключен договор между министъра на вътрешните работи Михаил Миков и кмета на София Бойко Борисов за предоставяне на служителите.
Съветниците ще лобират и за промяна в Закона за обществените поръчки. В момента за отпускане на определена бройка униформени се обявява обществена поръчка и се провежда конкурс. Ако отпаднат тези формалности, общината няма да наема полицаи, както е сега, а ще има определена бройка, която ще е винаги на разположение, обясни Ангел Джамбазки.


12-18.12.2008 г.
В главната роля:
Ангел Христов
АНГЕЛ ХРИ­СТОВ, обя­вен за брат на Пламен Галев, изскача от черен матиран джип по къси панталонки и моряшка фланелка.

Посред зима твърди, че му е много горещо. Ако се съди по събитията напоследък около дупнишкия дует - явно има защо. Тежкарският джип е с номер 1969 - годината, в която Хри­стов се е родил. „Брат" му Пламен Галев, с когото са неразделни от годи­ните на общата им служба в отряда на баретите, е зад ре­шетките. Обвинен е, че е изнудвал журналистка да оттегли жалбата си за побой над сина й. Ангел Христов е оптимист: „В петък Пламен ще бъде освободен" - твърди той.

[1] Господин Христов, защо арестуваха Пламен Галев, а не вас. Гардът, който е ударил сина на журналистката, е шо­фьор на вашата съпру­га?

- Арестуваха Пламен, за­щото знаят, че от нас два­мата той е лидерът. Той е водещият в нашата връзка. Винаги съм го признавал, той е по-умният. Пламен е емблемата. Казват братя Галеви, не казват братя Хри­стови. От доста време сме заедно, иначе ни обявиха за братя от незнание.

[2] Арестът ще ви раз­дели ли?

- Ако си мислят, че ще ме уплашат, че след ареста ще се отделя от Пламен и ще тръгна да работя в друга посока, много се лъжат. Не съм спрял да говоря, няма да млъкна, не ме е страх! Как­во могат да ми направят - да ме заключат? Голяма работа! Тези управляващи няма да са вечни - отиват си, утре идва"нова власт. Идват хора мислещи.

[3] Откога започнаха атаките срещу вас двамата?

- Някои хо­ра и институ­ции се опит­ват да фактурират чрез нас присъствието си. Атаките за­почнаха, след като се напра­ви сдружение­то на бизнеса в Дупница и поискахме да бъдем корек­тив на общинското ръководство. Искахме да даваме идеи, съвети.

[4] Не ви ли подгониха след прословутата среща с Румен Петков на басей­на „Спартак"?

- Срещата беше по-късно. [5] В какви отношения

сте с Румен Петков?

- В никакви отношения. Нямаме никакви контакти с него. Не съм го виждал след онази среща. Той каза, че тя е помогнала на държавата.

[6] Удариха ви, след ка­то Румен Петков ;падна от власт.

- Неговото отстраняване с нищо не ни е повлияло. Не би трябвало. С Румен Петков сме имали една среща. Тога­ва знаехме нещо и прецених­ме, че трябва да му го кажем. Той по-късно каза в интер­вю, че тази информация е повлияла дори на влизането ни в Европа.

[7] Казаха, че на онази среща сте разпределяли наркоканалите. Какво му казахте толкова важно на Румен Петков?

- Не мога да кажа. Но точ­но с министъра ли ще раз­пределяме наркоканалите?!

[8] Защо не ви покани­ха на кафе в ДАНС като

бившия ви колега от от­ряда на баретите Злато-мир Иванов?

- Не знам. Нас не ни пока­ниха, а дойдоха направо да ни вземат. Може би видяха, че изпуснаха Бойко Борисов - той направи партия, стана кмет. Може би се притесня­ват, че ще се втурнем в по­литиката.

[9] Алексей Петров ви е бил взводен командир в отряда, а сега е служител в ДАНС. С него от двете страни на бариерата ли сте?

- Алексей Петров засега е добър, защото няма изявени намерения към управление­то, към властта или поне не ги е показал.

[10] Той беше мишена на неуспешен атентат. После се оказа, че е . агент под прикритие. Вие в какви отношения сте със службите?

- Първо, не искаме да бъдем държавни служители. Бяхме до едно време. Напуснах­ме със страхотни скандали. Оттогава сме обидени и не искаме повече да бъдем държавни служите­ли. Участвахме в разработки и по наши дела са дадени теж­ки присъди. Не знам дали имам право дори да споменавам то­ва.

[11] По кои разработки?

- Не искам я да ги конкре­тизирам, но има и доживотни при­съди по наши разработки. Върнали сме на държавата исторически и културни цен­ности, които по онова време струваха над 3 млн. паунда. Сред тях беше и една от мал­кото запазени досега в света цигулки „Страдивариус".

[12] Как попаднахте на цигулката?

- Имаше оперативна ком­бинация, но не мога да гово­ря за това.

[13] Къде са сега тези находки?

- Тогава бяха в музея, сега дали са още там, не знам. Не съм се интересувал. Имаше момент, в който работехме по контрабанда. Засякохме следния разговор: „Едно не­що като не става с пари, става с куршуми." Ставаше въпрос за нас. Идваха да ни предлагат пари, за да се от­кажем. Точно тогава държа­вата се отрече от нас.

[14] Това стана през 90-те години. Тогава на­писах с чиста съвест в „168 часа" и ви нарекох „бандата на офицерите". Нямах съмнение, че сте мутри. Тогава за първи път се появихте в медия.

- Може би след време ис­тината за нас от тези години ще излезе.

[15] „Легенда" ли си създавахте тогава, като биехте хора?

- Без легенда нищо не може да се направи. Но след всич­ко, което се случи по-нататък, си тръгнахме огорчени. Тази обида я има и досега, но в същото време остана самосъзнанието ни на служители от МВР. Зато­ва потърсихме министъра, когато полу­чихме важна информация. Сигурно щяхме да продължим да работим по същия начин, ако не бяха излезли да ни коментират български генерали с претенции, че милеят за родината. В същото време се оказа, че гонят полити­чески интереси. Генералите

излязоха и заявиха, че сме мутри.

[16] Притеснявате ли се, че ви наричат мутра?

- Нямам претенции, че съм красавец, манекен. Крива ми е главата, не съм лицеприятен, но външността не опре­деля какъв си.

[17] Според мълвата преди годи­ни сте пома­гали на Бой­ко Борисов в ролята му на главен секретар за разбиването на магис­трални бан­ди?

- Като би­вши служите­ли сме работи­ли, помагали, това е нормално.

[18] Бихте ли се върна­ли отново в полицията?

- Не знам дали искам от­ново да съм служител. Днес (вторник, 9 декември - б.а.) разбрах, че главният секре­тар на МВР Павлин Ди­митров застава плътно зад полицаите, ако те решат да протестират. Да не мисли­те, че им е много лесно на полицаите. Принуждават ги да застават зад дела, които често са скалъпени и стават на пух и прах в съда. Да угаждат на политиците. Как работят тези хора? Натис­кат ги понякога да вършат противозаконни неща само заради личните интереси на политическата класа. Като паднат след това присъдите по подобни дела в Страсбург, какво става? Кой плаща ком­пенсациите? Искам да питам - защо сега не работят по те­зи дела, които посочи ОЛАФ, а се занимават с нас?

[19] Имате ли обясне­ние?

- Ами защото сред тези, които усвоиха европарите, има спонсори. Защо да ра­ботят по тях? Като арестуват Пламен Галев, ще си измият ли лицето пред Европа? ЕС се интересува от своите от­краднати пари, които дава, за да се възстанови Бълга­рия. Сега управляващите са поръчали да шият торби за новите субсидии. След като е арестуван Пламен Галев, вече ще потекат парите от Европа. Дразни ги управни­ците това, че си отстоявяме личния интерес. Политиците не могат да понесат някой да има алтернативно мнение.

[20] Предполагам, че разполагате с голям ма­сив от информация? Ще проговорите ли някога?

- Някога нещо може да се каже, но не обичам да съм в центъра на вниманието. Предпочитам да си работя, да си гоня моя интерес.

[21] Докъде стигна об­щият ви бизнес с Васил Божков?

- От миналата седмица ня­маме общ бизнес. При тези атаки е абсурдно да получим

каквато и да е поръчка.

[22] Как се озовахте в една фирма със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис-Таке?

- Покрай общите фирми с Божков.

[23] Контролирате ли производ­ството и разпространението на амфетамини?

- Много се изговори и за тези амфетамини. Правели са ги във фармацевтичния завод в Дупница преди 1989 г. Ако ние ги правим от 10 години, както ни обвиняват, защо се засилиха да ни раз­биват едва през последната година. Къде е спала дър­жавата през изминалите 10 години? Ако е имало нещо,

щеше да има следи, да са хванали някоя диря.

[24] Твърди се, че докато сте рабо­тили за дър­жавата, сте започнали да заделяте повече за се­бе си?

- Е, това е несериозно. Като какви да работим за държавата?

[25] Като агенти. Споменава се, че сте хора на ДЕА (Американската агенция за борба срещу наркотрафика - б.а.).

- Нечии глави могат да ка­жат, че сме станали агенти и на ЦРУ. Ние не мълчим, но и не си измисляме биографии, казваме само това, което зна­ем. Искаха да изкарат, че в Дупница не се продават нар­котици, защото ние ги контролираме и сме наложили забрана да се продават. На­ли Дупница е град на мафи­ята, полицията е наша, защо тогава да не продаваме тук каквото си искаме?

[26] Защото практика­та показва, че мафията държи на своите градове, пази ги „чисти".

- Ами в София, в Пловдив няма ли мафия? Значи и там нищо не трябва да се про­дава.

[27] Защо тогава влязо­хте в прожекторите? Има далеч по-силни и вли­ятелни фигури от вас, Дупница е малък град в сравнение с Варна на­пример, където е ТИМ.

- Защото другите рабо­тят с властта, не визирам конкретно ТИМ. Другите се съобразяват с нея, удобни са за политиците. Ние ставаме и заявяваме мнението си. Публично питам защо влас­тта не разследва онези 120 фирми, които са крали пари по европейски програми, но с тях не се занимават, а с нас. Откъде-накъде главният прокурор ще проявява особен интерес към делото на Пламен Галев.

[28] Вярно ли е това?

- Не знам, в медиите го прочетох.

[29] Можете ли да докажете как сте натрупали парите си?,

- По този въпрос ни атакуват още от 2000 г. Разследват ни най-подробно, досега не са намерили най-дребно нарушение.

[30] Как ще докажете произхода на парите

- Не доказваме, а си пускаме данъчни декларации всяка година. Презг последните години сме сред най-големите данъкоплатци в района.

[31] Какъв е бизнесът ви?

- Не искам да говоря. С Пламен сме се разбрали да щ. не го обсъждаме публично. При най-малкото споменаване, и тръгват да ни атакуват. Не че имаме таен бизнес.

[32] Казват, че на тър­гове се явява само по ед­на фирма и прогонвате конкуренцията?

- Идваха „Била", искаха да купят бившата автогара, но не им хареса цената. Бивши­ят кмет Първан Дангов им беше обещал — да им я даде за стотинки - по 50 евро на кв. м. Продадохме я за 350 евро на кв. м. В чий джоб щеше да отиде разлика­та от 300 евро? Категорични сме, че не мо­жеш да купиш един имот и да го държиш с години празен, да мухлясва и да чакаш да му се вди­гне цената. Градът трябва да се развива. Затова сме се насочили първо да обновим детските градини и учили­щата, улиците, зелените площи и парка. Идеята е да се прави нещо ново навсякъ­де, градът да върви напред - това е нашият модел на уп­равление.

[33] Кой пречи?

- Предишните управлява­щи отляво и отдясно нищо не помръднаха. Ето сега идват двама тъпанари като нас, мафиоти, бандити и със същия ресурс правят в пъти повече само за една година, отколкото те за цели мандати. Освен това досегашните управници са обичали й да „пощипват".

[34] Какви амбиции имате за предстоящите избори?

- Никакви. Никога не сме имали претенции да ставаме управляващи. Пламен нико­га не е имал претенции да става кмет, и то не защото е имал при­теснения, че не може да се справи. Ето, Бойко Борисов поиска и стана, въпрос на глед­ни точки.

[35] Оби­диха ли се от БСП, след ка­то отказахте да ги спон­сорирате на последните избори?

- Не, по-скоро се ядосаха, че се бъркаме в уп­равлението им. Първан Дан­гов беше кмет на Дупница и в началото се опитахме да му подскажем ходове, които са добри за общината. Наша беше идеята да се направи ВЕЦ с води от язовир „Дяково". Предложихме ВЕЦ-ът да е на общината. Първан Дангов каза, че това е глу­пост. Минаха два-три месеца и се оказа, че не е глупост, но той даде ВЕЦ-а на частна фирма от Благоевград.

[36] Пре­ди разрива спонсорира­хте ли Дан­гов да стане кмет?

- Той поис­ка пари, за да си купи гласо­ве. Спонсор­ството е друго нещо - това значи да дадеш пари за плакати, фланелки, байрачета. Друго е да ти поискат пари на ръка, за да се купуват гла­совете на циганите. Той си поиска парите и с Пламен му дадохме 5000 лева от нас и от наши приятели. Идеята беше, че ще управлява един млад човек, но той се оказа със закостенял мозък. Като видяхме, че нещата не вър­вят наникъде, направихме сдружение на бизнесмените. Идеята беше да даваме до­бри идеи. Нямахме претен­ции - искахме общината да ги осъществява, не ние да вадим дивиденти. Не им ха­реса, че може да има общест­вено мнение. Политиците си мислят, че като са на власт, значи са богоизбрани.

[37] Румен Петков тога­ва ви защити.

- Той не беше изпратен от „Позитано", а дойде ка­то вътрешен министър след оплакване, че тук има банди, насилие. Направиха про­верка на РПУ-то. Видя се, че проблемът между нас и Дангов е чисто личностен, а не е между уп­равляващи и банди.

[38] Искаха ли ви пари и от други пар­тии?

- Освен Дан­гов друг не е искал.

[39] Вярно ли е, че работите с Анелия Атанасова, бившата съпруга на Атанас Ата­насов?

- Да, тя ни свърза с „Панел груп", американска фирма, която се занимава с недви­жима собственост. Те искат да направят подробна карта на града и комуникациите в него. Да знаеш, като купу­ваш, какво минава през пар­цела. Не съм в час с всички инвестиции, защото напо­следък не ходя често в общи­ната, тичам по обектите. Не вярвам арестът да попречи на плановете ни. Не сме само двама човека, в съвета са хо­ра като проф. Драган Бобев. Не сме само двама идиоти, както се опитват да предста­вят съвета пред широката общественост.

[40] Не смятате ли, че имате повече власт, от­колкото трябва?

- Защо да сме придобили повече власт и сила? Защо да сме изпуснати от контрол? Бившият кмет Първан Дан­гов, който нищо не правеше, ни амбицира да се явим на избори. Понеже си имаме достатъчно ангажименти, избрахме друг кандидат като лице на нашето сдружение -инж. Атанас Янев. Той стана кмет. Оказва се, че ако един кмет е независим от партия­та, която управлява в момен­та, тогава държавата трябва да направи всичко възможно да „си отвоюва града от бан­дитите". Все пак не живеем в 1956 г., няма лагери. Много бъркат тези хора. Бяхме на­ясно, че ще ни правят поста­новки, но чак толкова неле­пи! Вижда, се че са съшити с бели конци, а на някои места даже не са и зашити, крой­ките се движат. Да арестуват трима души за един шамар в дискотека!

12.12.2008 г.


Лобното място стана светилище

Студентският град поиска мъст за кръвта на Стоян Балтов. Младежкият квартал настръхна срещу бандата, която уби с ритници 20-годишния студент. "Само да се мернат в квартала и ще видят какво ще им се случи! Каква държава сме, че такива да ги пускат на втория ден, все едно нищо не са направили", говорят студентите. По кафенета и пицарии темата е една и съща - днешното шествие в памет на убитото момче и пуснатите на свобода бандюги. Младежите си разменят от ръка на ръка хартиена разпечатка. В нея ученици и студенти призовават за протестно шествие в памет на Стоян. Други пък се страхуват и на тях да не им се случи нещо лошо. "Откакто стана този инцидент, не смея да излизам навън. Не ходя и по дискотеки, само през деня пием кафе", обяснява младо момиче. Родителите й забранили да излиза нощем, докато не се успокоят нещата. Други младежи коментират, че убийците на Стоян са се спречкали с компанията му седмица преди смъртта му в жк "Дружба". Казали им техни приятели, които също се заканили да отмъстят, ако убийците се появят в квартала. "Нали ги пуснаха, пак ще дойдат тук и може друг да пострада", заканваха се младежите. През това време лобното място на Стоян Балтов е превърнато в светилище. Поляната пред дискотека "Амнезия", където на 5 декември студентът намери смъртта си, е отрупана с цветя и срещички. Някои от тях още горят, тъй като редовно колегите на Стоян идват и палят нови. Те са му оставили и огромен венец от червени рози. На земята лежат няколко снимки на Стоян и некролога му, покрити, за да не се мокрят. Там, където е лежало тялото му, покрито с черен найлон, мястото е оградено с бели камъни. А две бели рози показват къде е било сърцето на Стоян когато е умирал.Надя Панкова
Почват проверки

Масирани проверки по дискотеките тръгват в Студенския град, съобщиха от Столичната община. Всяка вечер полицаи от Столичната дирекция ще влизат в нощните заведения заедно със служители на инспектората. Те ще искат лични карти и ще следят дали има непълнолетни в заведенията. От общината настояват проверките да правят не полицаите от районото, а от дирекцията. Причината е, че изтича информация от РПУ-тата.


Разбрах за трупа, когато ми поискаха найлон

Миглена Алексиева, управител на дискотека "Амнезия"

- Г-жо Алексиева, пред "Амнезия" бе убит Стоян Балтов. Как никой от охраната на вратата не е видял?

- Много съжаляваме за случилото се, ние до последно не знаехме какво се случва отвън. Охраната на дискотеката е от пет души, двама от които са на вратата. Те обаче не могат да видят в тъмнината какво е станало отвън, а пред заведението паркингът бе препълнен, не се виждаше нищо. Разбрахме за починалото момче от полицията, когато влязоха в заведението ни и помолиха за найлон, за да покрият трупа. Тогава чак узнахме. Но ето, законите ни са такива - полицаите хванаха убийците, а съдиите ги пуснаха. А момчето няма да се върне.

- Ще участвате ли в организираното шествие в памет на Стоян и в дискусията, организирана от общината?

- Ще се включим в шествието, разбира се. Не знам за другите колеги, но с тях ще се видим на дискусията. Нужно е много да се направи тук! Нека общината постави повече осветление, тъмно е, опасно. Необходими са и повече полицаи, които да патрулират, не може едно районно управление да отговаря за толкова квартали!

На 8 декември как имаше по двама полицаи пред всяка дискотека?Надя Панкова
Затворените дискотеки не решават проблема

Димитър Дилчев, кмет на район "Студентски"

- Г-н Дилчев, какво ще предложите на дискусията с МВР, управителите на заведения и студентските съвети като промени след убийството на Стоян?

- Нямам правомощията да правя каквото и да е, тъй като това, което ще искам, зависи от други институции. Но никой досега не се сети да организира подобно нещо, институциите мълчаха. На дискусията на 18 декември в общината ще предложа повече полицейски патрули да обслужват Студентския град и специално там, където има много дискотеки. Ако трябва, да се въведе вечерен час, камери в общежитията и строг контрол за живеенето в района.

- Затварянето на заведения ще помогне ли, както искат младежите?

- В никакъв случай, тъй като тези 50 000 студенти ще трябва да търсят забавления в други квартали. А подобен инцидент може да се случи навсякъде. От друга страна нямам причина да затварям заведения, тъй като са изрядни. Всеки ден правим проверки, така че не там е проблемът. Просто е нужна повече охрана, повече сигурност за хората, които живеят и работят в Студентския град.

Надя Панкова
Полицаите не могат да броят чашките на всеки

Петър Неделчев, началник Седмо РПУ в София

- Г-н Неделчев, студентите настояват за увеличаване на полицейското присъствие в Студентския град. Възможно ли е това да стане?

- Увеличили сме го, използваме и резерви. Дори в момента имаме незаети бройки. Хубаво би било да използваме както наши резерви, така и помощ от Столичната полиция. Но това ще е за сметка на други райони и няма да е честно. А и полицията не може да брои чашките на всеки, а след това да застане до вратата и да пази.

- Колко полицаи се грижат за сигурността на Студентския град в момента?

- Достатъчно, за да се осигури редът.

- Според вас какво трябва да се направи, за да се подобри ситуацията и да не стават такива трагични инциденти?

- Трябва се намеси и обществеността. Академичната общност да влезе в ролята си, за да се подобри обстановката. Трябва да стане ясно дали Студентският град е студентски или увеселителен. Тук младежите са без контрол.

Мария Максимова12.12.2008 г.

Мима сви имот от СИК, бяга в Германия
Парцелът от 3 дка пред ХЕИ в София бил на фирма на Маргина и Руснака. Те го платили на арабин, който пък го придобил чрез заменка. Вписва го скандална съдийка
Имотната мафия в София, която задигна и градски парк с черква, успя да открадне апетитен парцел дори от фирма на бившата групировка СИК. Ужилените са подали преди дни жалба в столично­то Второ РПУ, което вече разследва далаверата.

Теренът пред ХЕИ в кв. Банишора, за който "24 ча­са " пръв писа преди седмица, се оказа собственост не на Столична община, а на фир­ма " Фаст Ком". Това устано­ви репортерско разследване. Нейни собственици са били известни представители на родния ъндърграунд, между които Красимир Маринов -Големия Маргин, показно убитият Димитрий Минев -Димата Руснака и Любен Пехливанов. По-късно Руснака и Голе­мия Маргин напускат дру­жеството, но местата им се попълват от други сикаджии от близкото им об­кръжение. Фирмата е с разнопосочен предмет на дейност - от телекомуника­ции до развлекателен биз­нес и туризъм.

До средата на 2008 г. "Фаст Ком" държи като юридическо лице и част от

почистващото дружество "Волф" на Румен Гайтански - Вълка, показва справ­ка в информационната сис­тема ДАКСИ.

През 2006 г. сикаджиите придобиват чрез "Фаст Ком" терена пред столич­ната ХЕИ от арабина с българско име Либер Ла­лев. Плащат за имота 1 008 000 лева.

Справка в службата по вписванията в Софийския районен съд сочи, че от 2005 г. златният терен ня­колко пъти сменя прите­жателите си и натрупва до­сие в службата по вписва­нията.

Първо регионалното ми­нистерство го прехвърля на община Сердика, а тя го заменя срещу друг недви­жим имот и така стопанин му става Либер Лалев.

Имотните измамници обаче не са знаели тези важни подробности. Смятали са запуснатия терен за об­щински. Така през септем­ври тази година изфабрикували фалшив договор за покупко-продажба.

Страни по него са 33-годишната Мима и кметът Бойко Борисов. Според до­кумента никому неизвест­ната дама става изведнъж притежател на 3000 кв. м в район Сердика, бул. "Слив­ница ", жк. Банишора, кв. 39 срещу сумата от 210 хил. лв. Така цената на 1 кв.м излиза 70 лв.

Според брокери през сеп­тември най-ниската пазарна цена за кв. м в съшия район е била между 800 -1000 евро.

В документа е фиксирано, че върху продадената площ ще се градят жилища и офи­си.

Проверка на вестника установи и други любопит­ни подробности по скандал­ния случай.Скицата на имота е издадена на 16 септември, данъчната оценка на 17-и, тоест почти работна сед­мица след подписването на договора за покупко-продажба.

Експерти от Столична община са категорични, че при подобни сделки и скицата и данъчната оценка трябва да са налице преди полагане на подписите.

Недоумение буди и фак­тът, че те са издадени на име­то на купувача Мима, а не на собственика към момента - община "Сердика", както изисква правилникът за търгуване на общински те­рени.

Измамниците заложили в договора и друга хитра улов­ка. На няколко места в текс­та категорично се спомена­ва, че земята се намира в район "Сердика", откъдето

са издадени различни доку­менти по сделката, но в по­следното изречение се казва, че договорът е подписан в пет еднообразни екземпля­ра, а единият от тях е пред­назначен за район "Триади­ца".

Целта на уж "неволната" техническа грешка е да се заметат следите на измамата и опасният договор да не стигне до управата на район "Сердика", откъдето може да размирише далаверата.Фрапиращите пропуски и неточности, обаче са убягнали от вниманието на съдията по вписванията при Софий­ския районен съд Павлета Тасева.

На 18 септември тя ек­спресно е регистрирала фал­шивата сделка, без да се при­тесни от явните несъответ­ствия и грешки в представе­ните й книжа. Не се е запита­ла даже защо след като имотът е в " Сердика", копие от вписания договор трябва да отиде в "Триадица".

Не е направила и елемен­тарна проверка в собствена­та си служба, която недвус­мислено е щяла да й покаже, че през последните 4 години скандалният терен е вписван 3 пъти и си има реален соб­ственик. Може би случайно Тасева е съдийката, ударила подписа си и върху други 6 скандални измами с подпис менте на Бойко Борисов. Те бяха разкрити от Икономи­ческа полиция при Шесто РПУ. Сред тях са 14-те дка в кв. Стрелбище, закупени от Петър Драшков, градинките пред СДВР и пред храма" Св. Николай Софийски".

Пред "24 часа" Тасева се оправда, че не е знаела, че договорите са неистински."Вписването не поражда права. Вписват се актовете, а не правата.

Следователно никой не може да черпи права от ни­щожен или недействителен акт, независимо на какво ос­нование е обявен за такъв.

Тоест вписванията на тези фалшиви договори със Сто­лична община, за които сега ни атакуват, са нищожни", обясни Тасева.

Според източници от раз­следването след осветяване­то на имотната измама с те­рена пред ХЕИ новата соб­ственичка Мима е напуснала страната.

Мобилният й телефон е изключен Според запознати тя се укрива в Германия. За разпити я търсят полицията и ужилените сикаджии.

В престъпната схема Ми­ма била само бушон. Зад нея се твърди, че стои бизнесмен с бяла якичка, свързан със строителния и газовия биз­нес. Мъжът е с германско гражданство, а Мима е рабо­тела при него като секретар­ка. Според разследващите Петър Драшков е отворил строителния предприемач на далаверата с договорите менте. За услугата даже по­лучил комисиона, оформена като договор за заем.

Срещу Петър Драшков, брат на уволнения зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков, прокуратурата е повдигнала обвинение по чл. 211 за изма­ма в големи размери. Той бе арестуван преди седмица за 72 часа, но по-късно две съ­дебни инстанции го оставиха на свобода.

"Няма да коментирам ни­що по случая, все още съм обвиняем", заяви пред жур­налисти Драшков-брат след последната му среща с Теми-да преди дни.

Обвинението срещу Пе­тър Драшков не е отпадна­ло, провеждат се разследва­ния, събираме нови доказа­телства, каза наблюдаващи­ят делото прокурор Иван Петров.
10 бона гаранция за Тошко Добрев

10 000 лв. гаранция, определена за Тошко Добрев. Очаква се днес на бившия шеф на "Софийски имоти" да бъде повдигнато обвинение за сключване на неизгодна сделка.Става въпрос за замяна на 6 дка общинска земя близо до жк. Люлин за два автомобила пежо. Само данъчната оценка на имота е около 144 хил. лв., а фактурната стойност на двете коли - към 88 хил. лв. Собственик на земята става вносителят на автомобили "София Франс ауто". Сделката е извършена през 1998 г. Все още не е готова експертизата за пазарната стойност на парцела, но са събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, коментира прокурорът Пламен Панайотов.

Това е второ обвинение срещу Тошко Добрев. Той ще бъде съден за умишлена без- стопанственост заради 13 предварителни договора за неизгодни продажби на общински обекти. Заедно с него на под­съдимата скамейка ще застанат още 13 души заради общо 15 сделки, ощетили общината с около 2 млн. лв. 10 де­ла за скандалното източване на "Софийски имоти" се водят в мо­мента. Щетите досега по приключилите ек­спертизи се изчисляват на около 150 млн. лв.


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница