Г. Продажбата на мартеници в Со­фия започваДата25.10.2018
Размер134 Kb.
#98185


09.02.2009 г.

Продажбата на мартеници в Со­фия започва

от днес. Сред разре­шените места за търговия са Орлов мост, пл. „Слабейков", „Св. Неделя" пред Народния теат­ър и Нотариата, по ул. „Алабин", „Г. С. Раковски", „Ген. Гурко" и др.
09.02.2009 г.

Мотописта стана дом на клошарите

Бездомни кучета и змии плашат минувачите на крачка от бул. "България"

Кварталът се моли да стегнат запустялото място
Кал и тръни, сред които тук-таме проблясва по някоя бутилка или полуизгнило одеяло, забравено от клошар. Сред буренака в по-топлите дни "свиват гнезда" цели ромски фамилии и вече малцина си спомнят откъде идва името на това някога предпочитано за разходка място - Мотописта. В началото на миналия век столичани са се качвали на файтоните и са излизали извън града, за да гледат състезания с мотоциклети. В по-късния соц бавно, но сигурно наоколо започват да се строят жилищни блокове, а пистата започва да запада. Дълги години по време на демокрацията тя продължава да стои празна в очакване да се реши съдбата й. Постепенно мястото се запуска напълно, тъй като никой не го поддържа. Особено в последните няколко години, когато започват да текат съдебни дела, свързани с реституцията на терена. Сега на някогашните трибуни са поникнали не само храсти, но и високи дървета. От южната страна, където навремето са били съблекалните, стърчат руини. Стените са толкова разнебитени, че може всеки момент да рухнат върху някого, оплакаха се хора от квартала. Те се притесняват, че както всички запустели места, и бившето спортно съоръжение привлича като магнит хлапетата, затова опасността да стане беля с някое от тях е напълно реална

Освен на малчуганите старата мотописта е предпочитан терен и за любителите на кучета, които "въртят" по осморките на някогашното спортно съоръжение домашните си любимци. А напоследък тук се събират настървените популации и на техните улични събратя.

Парадоксално, но от това място прогонени са най-вече мотоциклетите. Чат-пат по осмиците на пистата се появяват рокери с мотори, но съседите ги разгонват заради воя на двигателите. Мотопистата се ползва и за полигон на шофьори новобранци. Уроците обаче се дават по тъмно, защото на подобно място са забранени.

Въпреки че хората от квартала от години роптаят срещу този "цирей" на столицата, всякакъв вид дейности на пистата доскоро бяха блокирани заради делата, свързани с реституцията на земята. Процесите са се затлачили дотолкова, че в момента дори архитектите общинари не помнят дали тази земя е общинска или частна, камо ли какво е предвидено да се строи на нея. Според Вили Лилков от ДСБ устройственият план на столицата е отредил терена за жилищно строителство. "Добре би било, дори и там да има сгради, една част от него да се запази като спортно съоръжение, защото в столицата не разполагаме с много малко такива. Естествено обаче, щом земята е частна, общината вероятно е изпуснала момента да вземе решение дали там да има място за спорт", коментира той. Колегата му - архитектът и общинар Людмил Леонидов, се ангажира пред "Стандарт" да повдигне въпроса за бъдещето на мотопистата още на следващото заседание на общинската градоустройствена комисия. "Недопустимо е този терен да се оставя да пустее с години, но за съжаление в момента не мога да кажа за какво е предназначен той. При всички положения трябва да има нещо полезно за града", каза Леонидов.

"Независимо дали ще го запазят за спорт, или ще вдигнат офис сгради, районът ще изглежда по-добре, отколкото в този си вид. Сега всяка вечер треперим, когато видим там сборище на наркоманчета, да не зарибят и нашите деца. Хлапетата пък се страхуват да минават сами заради бездомните кучета, които се навъртат наоколо", коментират обитателите на квартала. "Клошарите често си палят огън, за да се сгреят през зимата, и непрестанно се оглеждаме да не предизвикат пожар. Дори и полицаите вече не могат да ги прогонят. Денем и нощем се молим да се построи нещо, за да заприлича кварталът ни на столичен, а не на полуизоставена ромска махала", коментират хората. Парадоксалното е, че съвсем наблизо вече са построени предимно нови сгради, които придават модерен облик на едната част на квартала и вдигат цените на терена. До тях този буренак стои като пострадал от бомба и изглежда откровено нелепо. Минувачите по булевард "България" дори не подозират, че само на крачка встрани от модерните сгради, израсли край него, могат да се натъкнат на подобна руина. "В същото време наоколо има отлична инфраструктура и мястото е изключително подходящо за жилищен комплекс със съответните зелени площи около него", коментираха столични архитекти. Местните хора се надяват общината да вземе решение за съдбата на района във възможно най-близко време. Докато освен на клошари и кучета мястото не се е превърнало и в свърталище на змии.

След куп дела теренът е частен

Мотопистата в София е вдигната през 1931 г. Българският олимпийски комитет отпуска средства за построяването й. Заедно с хиподрума тя е била една от атракциите на столицата. През 50-те и 60-те години на нея са се провеждали състезания, но към края на социализма започва да запада. Последно преди идването на демокрацията собственик на изоставеното съоръжение е "Воинтех", дружеството наследник на някогашната Организация за съдействие на отбраната, известна като ОСО. Въпросната организация държеше стрелкови клубове, яхтени бази, гаражи и сгради в цялата страна. След идването на демокрацията започна постепенно разпродаване на цялото имущество, тоест разграбването му.

Четирите декара на мотопистата обаче през 2000 г. са реституирани, защото земята си има собственици. "Воинтех" подхващат дела за имота. Спорът за мотопистата спира и цялата продажба на "Воинтех", която пък е собственост на Министерството на отбраната.

През следващите години "Метрон инженеринг" купува терена от реститутите. Юристите на фирмата твърдят, че проточилата се съдебна процедура е вкарала компанията в 7 млн. лева загуби. Знам, че има реституция и после години наред се точиха дела, коментира кметът на район "Триадица" Евтим Евтимов. Теренът вече е частен, допълниха пък от общинската дирекция по градоустройство.
09.02.2009 г.

Изтича крайният срок за плащане на данък с отстъпка

Утре е крайният срок, в който хората могат да платят личните си данъци с отстъпка от 5 процента. Експертите от приходната агенция съветват гражданите, които са решили да се възползват от облекчението в последния ден, да платят налозите в банков офис, разкрит в салоните за обслужване на НАП, където работното време е до 15,00 ч.

При плащане по банков път е необходим поне един ден, за да пристигнат наредените средства по сметката на съответната териториална дирекция, уточняват от агенцията. Декларацията за доходите и приложенията й са публикувани в интернет. Данъкът може да се плати и по интернет.

В събота лидерът на партията "Ред, законност и справедливост" Яне Янев съобщи, че регионални служители на НАП са участвали в престъпна схема за източване на ДДС за стотици милиони. Срещу бирниците вече се води наказателно производство за длъжностно престъпление. Информацията беше потвърдена и от зам. градския прокурор Роман Василев.
09.02.2009 г.

Маркират нови граници на София по Б. Борисов
Табела с надпис „За кмета Б. Бо­рисов София свършва тук" се появи на кръстовището на булевардите „Цар Борис Ш" и Околовръстен път вчера. Поставиха я активистите на Дискусионния клуб за социална и местна политика.

Така предупреждаваме хората, които живеят след това кръстовище че според Борисов те не са софиян­ци, обясни председателят на клуба Николай Белалов. Той напомни, че Столичната община не желае да поеме отговорността за състоянието н пътя, а я прехвърля на държавата в лицето на Национална агенция „Пътна инфраструктура" (НАПИ). След като се стопи снегът, се оказа, че по­ловината пътно платно липсва, а дупки правят едва проходима и останалата част от него, затова ката­строфите там са ежедневие.

Общината и НАПИ миналата сед­мица най-сетне се споразумяха да започне ремонтът на участъка, но преди това от „Московска" бяха сло­жили голям надпис, че не носят отговорност за пътя, защото той е част от републиканската мрежа и работа­та по него трябва да се съфинансира от бюджета на НАПИ.

Щом държавната агенция трябва да отговаря за столичния булевард „Цар Борис III", то тогава хората, които живеят в Княжево или Банкя, трябва да плащат винетки, обясни още Николай Белалов. „Това, разби­ра се, е абсурдно!", категоричен бе той и обяви за „най-нахален" отказа на общината да поддържа улиците.

От клуба подготвили и други табе­ли. С надпис „Внимание, Б. Б." - те щели да обозначават дупките по уличните платна в столицата.

Бойко Борисов явно наистина разполага с некачествен материал, но той е в Столичната община, заяви още шефът на клуба, в който членуват предимно леви младежи

Междувременно от общината съобщиха, че заради ремонт бул. „Стамболийски" се затваря в учас­тъка между „Хр. Ботев" и „Опълченска" от днес до 28 февруари, Временно се променят линиите на трамваите с номера 3, 8 и 10.

(24 часа)


09.02.2009 г.

Сложиха табела с надпис докъде свършва София за столичния кмет
Табела с надпис "За кмета Бойко Борисов София свършва тук" поставиха вчера от Дискусионния клуб за социална и местна политика на кръстовището на булевард "liap Борис III" и Околовръстното шосе. Инициативата е продиктувана от твърдението на Столична община, че поддръжката на булеварда е задължение на Национална агенция "Пътна инфраструктура".09.02.2009 г.

Прелет над печата

Санкции

"ПЕС призова за санкции срещу Борисов", цял уикенд ликува "Дума". Европейското соцрамо срещу ББ е засенчило по важност дори триумфалното слизане на Златко Баретата от Балкана.

Чикагските диви речи на ББ са възмутили от дън душа Ян-Маринус Виерсма, шефче в Партията на европейските социалисти. Той окачествява изреченото от ББ за "кофти материала" като "поредното от серия дискриминационни изказвания и заплахи по адрес на турци и хомосексуалисти". Не че прелитащият държи да се застъпва за ББ, но от любов към факта и буквата ще внесе уточнение - Бойко Борисов НЯМА хомофобски изказвания. Вярно, беше нарекъл Сергей Станишев гей, но не е казал, че това е лошо. Вярно, заплашва, че "ще го бие", но не телесно (пляс пляс педалите), а на избори. И не заради претенции към сексуалността на опонента.

Жестоки санкции се предвиждат и срещу редовите столичани, нарушаващи обществени и сексуални норми: "Без секс и пране от 14 до 16 ч.", обявява "Стандарт". По-натам обръща гледната точка към рестрикцията и дава информацията в разрешителен режим: "Секс и пране само от 8 до 14 часа". Това предвижда новата наредба за обществения ред в София. Изключение ще се прави за шумоизолираните сгради, в които ще може да се любодейства, пъшка и скърца и от 16 до 22.

Споменахме г-н Баретата - новоизпечен заключеник, жертва на властовата активност за пред Европа. Това не е наша интерпретация, а на "Стандарт": "Темида се натегна на Брюксел с коктейл 3 в 1", пише изданието. Другите пера в коктейла (cocktail - на петела опашката) за гъделичкане на Брюксел са Александър Томов и ментеливите храни. "Темида в атака: Закопчаха Златко, погнаха саламите. И Лупи го отнесе от прокурорите в деня за разплата".

Тежки санкции комай очакват и тия, дето трябва да гонят златковците, но се задъхват от наднормено тегло - "Дебелаците вън от МВР?", съобщава под въпрос "Новинар", понеже работата е на ниво "рекъл-казал" (Павлин Димитров).

Вярваме, че евентуалната мярка срещу МВР-шишковците не се прави с дискриминационни подбуди на база външен вид.


09.02.2009 г.

Ремонтират една, зейват две

Офроуд шофиране по столичните улици

Софиянци са свикнали да слушат преди избори, че улиците ще бъдат оправени

Цветомила Петрова

Всеки намира различен начин да си разнообрази или да покачи адреналина си. За някои силната емоция се изразява в сафари обиколка из някоя екзотична страна или скокове с бънджи. За други е екстремното шофиране или офроуд карането. За него днес не е нужно да се търси извънградски маршрут. Офроуд постепенно започна да се практикува в градски условия. Идеални предпоставки за това са безбройните дупки по главните и малки улички в София.

Зеещите ями подлагат на изпитание както нервите на шофьорите, така и техните умения за шофиране в "екстремни" ситуации. Не им стигат пословичните софийски задръствания, не им стига това, че няма места за паркиране, ами има и безброй дупки, които да им разбиват колите. От цялото преживяване - избягване на дупки, страдат и пешеходците. Те не могат да разберат по каква странна траектория се движат колите, за да могат да пресекат или да се проврат между тях. Тъй като там, където им е мястото - на тротоарите, положението също е трагично. Изпокъртените плочки затрудняват минувачите. Да не говорим колко по-сложно е, ако някоя майка реши да изведе детето си с количка. И не само неравностите се оказват препятствия.

Всеизвестно е, че колите в София нарастват ежедневно, съобразно с увеличаващия се брой на жителите на столицата. И това като че ли не се взема предвид. Парко местата в столицата винаги са били проблем и затова някои находчиви шофьори спират върху тротоарите. Едва ли те се сещат, че в правилника, който са чели, за да получат шофьорската си книжка, пише, че трябва да има два метра от стената до паркирания автомобил, за да може свободно да се минава по тротоара. Уви, както повечето неща в страната ни и това правило се погазва. Така проблемът на шофьорите с намирането на паркинг място се превръща и в проблем на пешеходците. Общото между неволите на повечето софиянци - без значение дали са с автомобил или пеш, е проблемът с дупките. Не са малко хората, които в опита си да пресекат някое място падат в капана на нова или стара зейнала дупка. Резултатите от това са изкълчени крайници, често пъти и счупени. Дори на едно от най-ключовите места в столицата като Орлов мост дупки едва ли не с размерите на изкоп затрудняват и пешеходци, и автомобили.

Всеки, който често кара кола из столицата, може наизуст да изреди безброй дупки по улиците, по които минава. "Като знаеш къде има дупка или намаляваш, или се опитваш да я избегнеш. Далеч по-различно е, ако нямаш идея, че пред теб има трап. Тогава или в последния момент се опитваш да го избегнеш, или попадаш в него", обясняват разгневени шофьори. Дупките не само разбиват колите, но често пъти застрашават живота ни. Самоуверените шофьори навлизат в насрещното, само и само да не попаднат в поредния неочакван капан. Това обаче е сред най-честите предпоставки за инциденти по пътищата, признават полицаите. Изправени пред дилемата дали да разбият колите си, или да направят рискована маневра, повечето избират второто, уповавайки се на рефлексите си и уменията си. Това често пъти изиграва лоша шега и те стават част от безкрайния списък на леки и не дотам леки пътни произшествия. Такова е положението, когато дупка се изпречи на пътя.

По-различно е, когато улиците просто не приличат на такава. Разкопани за прокарването на някой кабел или тръба, повечето квартални улички се оставят в това си положение. И уж малката до преди дни дупка става цял ров. Дупки с размер на кола могат да се видят и в самото сърце на София.

Лятото столичани бяха раздвоени дали да се радват или не на ремонтите на главните булеварди, като "Сливница" и "Ген. Данаил Николаев". Задръстванията допълнително ги изнервяха, но поне се оправи положението с пътната настилка. Повечето главни булеварди в столицата сега са в сравнително прилично състояние. Решим ли обаче да завием в някоя успоредна уличка, картинката е различна. Наподобява минирано поле, раздробено от бомби. Премеждието да минем по някоя такава улица не се изчерпва само с това, че е тясна и затапена от спрени коли. Зейналите ями предоставят на шофьорите "уникално" преживяване. Криволиченето по тях и големите ровове напомня офроуд преживяване. Дори по улица "Гурко" преживяването е изпълнено с адреналин, и то определено неприятен.

Софиянци отдавна са свикнали да слушат преди избори, че проблемът с дупките в столицата ще бъде решен. Но винаги и всичко спира до обещанията. Ако някъде се започне ремонт, то той често пъти е частичен. Закърпването на дупките решава за кратко проблема. Тези, които бяха запълнени само преди десетина месеца, отново зейнаха по същите места. Запълнени си останаха ямите на ъгъла на бул. "Евлоги Георгиев" и ул. "Паренсов", както и на бул. "Пенчо Славейков". На ъгъла на ул. "Доспат" и бул. "Княз Борис I" обаче старите рани в настилката не само са се отворили, ами дори има и нови. Целите пресечки "Бузлуджа", "Доспат", "Цар Асен" и "Княз Борис I" са в плачевно състояние. Вместо старите две дупки обаче по уличките, намиращи се в центъра на София, вече има над 10 ями, както и няколко блата от плаващи пясъци.


Атракция за чужденците, родилна помощ за майките

На метри от "Шейново" улицата прилича на минирано поле.

Туризмът ни разчита предимно на гости от чужбина. Какво обаче ще видят те, когато слязат и се огледат на Централна автогара, например. На метри от входа є зейнали дупки разбиват колите на жителите на българската столица. Само няколко километра разходка из София, без значение дали пеш или с кола, и неприятни емоции по "нашенски" се надигат у тях. А разбитите улици закачливо им се усмихват с надеждата някой да попадне в поредната им дупка. Защото този някой за секунди е вдигнал глава да погледне някоя забележителност.

Най-щастливото събитие в живота на човек е да стане родител. Дори и това приятно изживяване може да бъде опорочено. Завладян от щастие и нетърпение, шофьорът едва ли ще обръща внимание на ямите по пътя си. По улицата за "Шейново", а и пред самата болница, дупките осигуряват множество вибрации, които биха накарали всяка бъдеща майка да роди преди да стигне определеното за това място.


Дупките разбиват ходовата част на колите, гумите масово гърмят

Скъпо излиза на софиянци карането на автомобил - те често подменят части. Евтините се купуват повече, но затова пък често се сменят.

"Най-честите проблеми в колата заради дупките са в ходовата част. - споделиха за "Монитор" автомонтьори от столицата. Почти ежедневно в сервиза идват по двама-трима души, които се оплакват я от износена ходова част, я от гумите", обясниха те. "Ходовата част включва много елементи в себе си, като всеки поотделно може да се повреди. По-сложно е положението, когато има повече от един проблем." Най-често в дупките се разбиват шарнирите и накрайниците. Колко ще ни излезе ремонтът? За всяка част е различно. Цените варират в зависимост от марката и модела на колата. Най-евтините части могат да се намерят за по 10-15 лева. "Повечето си купуват по-евтини, защото често се налага да ги сменят. Качествените са съответно и по-скъпи, но за сметка на това могат да изкарат повече време", обясниха работниците.

Друг често срещан проблем заради дупките са спуканите или изкривени гуми. "При удар в по-висока скорост в някоя дупка гумата се изкривява. Това води до дисбаланс на колата и тя често пъти става неуправляема", разясниха от автосервиза. Освен изкривяването, често се получават и "балончета". "Тези мехурчета няма как да се поправят и се налага да се смени гумата. А една гума за автомобил, без значение дали е зимна или лятна, излиза доста скъпо".


Жълтите павета пак се накъдриха

Накъдрилите се жълти павета дни наред люлееха шофьорите по "Цар Освободител". Преди няколко дни обаче част от тях бяха подменени.

Дори самото сърце на столицата, а именно карето между президентството, Министерския съвет и Народното събрание, предизвиква търсачите на силни усещания. Всеки може да потвърди, че минаването по жълтите павета покачва адреналина и подлага на изпитание нервите на шофьорите. Въпреки скорошното им пренареждане паветата отново заеха старото си положение и се "накъдриха".

Нормалните вибрации и поклащания, минавайки по тях, са значително подсилени от образувалите се вълни. Подобно на "Цариградско шосе" и минаването по "Дондуков" и "Цар Освободител" се превръща в умалена версия на влакчето на ужасите. Подскачането нагоре-надолу се превръща в поредната атракция на столицата, за съжаление отново неприятна. А към това трябва да прибавим и факта, че емоционалното придвижване е задължително придружено с допълнителна амортизация на колата. Според някои един километър, изминат по паве, се равнява на десет по нормален път. Така столичани могат да бъдат сигурни, че минаването покрай Народното събрание или Министерския съвет ще им струва доста - както емоционално, така и финансово.
09.02.2009 г.

Булеварди: Ремонт

Общината бяга от отговорността за бул. Цар Борис III
Илиана Йончева

Спорът чия е собствеността на булеварда го остави в огромни ями

Софийската община и Националната агенция Пътна инфраструктура най-вероятно ще си поделят разходите за ремонта на участък от 1.1 км от столичния бул. Цар Борис III. Това коментира за в. Пари кметът на София Бойко Борисов. Според Янко Янков, изпълнителен директор на НАПИ, рехабилитацията на въпросния участък ще струва под 1 млн. лв.

Още не е ясно каква част от сумата, необходима за ремонта, ще бъде платена от националната агенция, твърди Янков. НАПИ ще преведе парите едва след като от Столичната община представят официални документи точно колко ще струва запълването на дупките.Позиция

Според шефа на пътната инфраструктура Янко Янков между Столичната община и НАПИ на 17 октомври 2008 г. е подписано споразумение, според което общината се задължава да се следи редовно за състоянието на булеварда от Околовръстен път до Александровския мост (Владая).Заложено

Още в средата на 2007 г. общината обаче е обявила процедура за изпълнител на текущ ремонт на бул. Цар Борис III, а по-късно е сключила и договор с избрана от тях фирма. Искат съгласуване от тогавашния Фонд Републиканска пътна инфраструктура с изп. директор Веселин Георгиев.

Според столичния кмет Бойко Борисов пътят е държавна собственост. Това се отнася и за собствеността на пътя на други булеварди в София, като Витоша например.


09.02.2009 г.

Пътища и съоръжения“ ще поддържа пътищата на Витоша

Столичната община възложи на компанията „Пътища и съоръжения“ да поддържа пътищата в парк „Витоша“ и част от републиканските пътища в границите на София-град. Спечелилата компания е била поканена от местната власт, след като месец по-рано откритият конкурс за есенно-зимното поддържане се е провалил. Тогава

оферта е подала само „Пътища и съоръжения“. Предложението е надхвърляло

бюджета на общината и е било отхвърлено. Дружеството е било поканено за

втори път с мотива, че е необходимо да бъде поддържана нормална проходи-

мост и безопасност на пътищата в природния парк.Все още не е ясна цената на

сключения договор.

09.02.2009 г.

Издевателства в 20-о училище
Свали си ръката бе, тъпанар!

Момчето със сърцебиене в нервна криза, местят го

Яна Байрактарова го оценила с 1,73, карала съученици да доносничат
АЛЕКСАНДРА МАРКАРЯН

"Свали си ръката бе, тъпанар! Няма да ти обяснявам!" С тези ду­ми учителката по немски от 20-о основно учи­лище в София Яна Байрактарова нагру­била 12-годишно мом­че в час пред съучени­ците му.

Това е само един от примерите - обижда го, кара другите деца да доносничат, наказва го без причина и заплаш­ва, отказва да му препо­дава, веднъж го унижи с оценка 1,73 на тест, разказа майката Мария­на Лазарова.

При ежедневния тор­моз, продължил месе­ци, детето изпаднало в нервна криза. Било със сърцебиене и тежко главоболие, родители­те му го спрели от учи­лище. Решили да го преместят в друго учи­лище.

След като прочела материала ни от 13 яну­ари за тормоз над друго дете от друг преподава­тел в същото училище, майката потърси "Телег­раф" и разказа в под­робности за ставащото в едно от тъй наречени­те "елитни" основни учи­лища в София - 20-о.

Не споменаваме име­то на момчето по нейно желание.Отличник

Синът ни е в 20-о още от 1 клас, никога не е имал особени проблеми нито с учители, нито със съученици. В т. нар. пър­ва паралелка е. В нея попадат само учениците с най-високи оценки на тежкия вътрешен тест по немски след 4-и клас. От випуска там са се класирали общо 8 момчета. За да успее, шестокласникът ходел на уроци в частна школа, към която го насочи­ли от самото училище.

Проблемите започна­ли, след като се случи­ли две неща - Байракта­рова му станала класна и родителите му го спрели от въпросната школа.

"Още първата седми­ца на родителската среща Яна Байрактарова се оплака, че синът ни предложил на децата да отидат на кино, вместо на театър. Ква­лифицира това като из­раз на невъзпитание. Нарече го комплексар. Щяла да направи всич­ко възможно, за да бъ­де преместен в друг клас", разказа майката. Директорката Красинка Доганджийска използвала същото опре­деление за момчето на разговор с родителите.Унижение

"Доганджийска до­пълни, че бил "разли­чен", дори си позволи да унижи достойнство­то ни, като ни попита дали детето не е обре­менено наследствено", разказа разстроена жената. Пред класа пък казала, че не иска дете­то ми повече в това учи­лище.

Когато в час вдигнел ръка, за да вземе учас­тие, бивал изпитван от класната. Личното му мнение било "неуважи­телно отношение" спо­ред нея. Отказала да му преподава под пред­лог, че нарушава дис­циплината и обучавала само избрана групичка. Раздавайки списък с не­познати думи на класа, пропуснала точно него. Върхът бил абсурдната оценка 1,73 на тест, който дори отказала да му върне за поправка.

"Посредствен учител е. Децата не разбират дали преподава нов урок или не. Когато не

може да се справи с дисциплината, излиза, връща се след 10 минути и продължава все едно, че нищо не е ста­нало", допълни карти­ната майката.

Доноси

В отсъствие на момчето в час на класния накарала останалите да напишат по тема "какво мислите за... (б.а. - името му)" след направен целенасочен коментар по негов адрес. Поощрявала ги да доносничат срещу него пред другите учители и директорката.

Наскоро момчето за­воювало отличие за училището - 3-о място в състезание по бадмингон. Успехът бил подми­нат с мълчание в 20-о.

След инцидент на де-гето се наложила операция в устата. Говорел трудно, 10 дена можел да яде само пасирана крана. Родителите по­молили класната да го наблюдава и да не го изпитва, защото не мо­жел да говори. Тя го вдигнала на черната дъска за устен изпит.Другарски съд

По инициатива на Байрактарова била пре­дизвикана педагогическа комисия, на която бил уст­роен своеобразен "дру­гарски съд" над няколко момчета, включително и синът на Лазарова. Роди­телите му не били предупредени. Не било ясно какви са провиненията му. На останалите били много сериозни - момче спукало тъпанчето на съученик, който, впрочем, не бил наказан. След целия стрес от другарския съд Байрактарова вдигнала шестокласника и го изпитала по немски.Нечовешко

За пореден път родите­лите се опитали да се срещнат с учителката, за да изяснят проблемите между двамата и тушират напрежението. На молбата им Байрактаро­ва да поговори с него по­лучих отговор: "Колебая се дали да го сторя, за­щото надали има нещо човешко в него", разказа майката.

Последното издева­телство е наказанието преместване в друга па­ралелка за срок от 1 ме­сец - санкция, която впрочем не съществува в правилника за приложе­ние на закона за народ­ната просвета и веднага би паднала при обжалва­не.

Мотивът е "неизпълне­ние на училищните задължения, определени с ППЗНП (б.а. правилник за приложение на закона за народната просвета) и системно нарушаване на училищния правилник, за нарушаване на общоп­риетите нравствено-етични норми, при което се накърнява личното достойнство на учители и ученици, за нарушава­не на определения ред при провеждане на учеб­ните занимания".

Преди решението де­тето отново е било изп­равено пред педагоги­чески съвет, за да дава обяснения - неясно за какво. Родителите му не са били уведомени, което е в разрез с правилата.

Изолиран

Постоянните обиди и реплики към момчето настроиха останалите деца в класа срещу него. "Не му говорят, веднъж момчетата искаха да го бият в съблекалнята. Втълпява им се, че пре­чи, че ще бъде отстра­нен от училището", раз­каза огорчена майката.

"Пречупиха желанието му да учи немски. А е от­личник - вижте резулта­тите му от частния цен­тър, в който ходи - мно­го са високи, - показа ко­пие от резултатите му Лазарова. - Но в крайна сметка те постигнаха целта си - местим го в друго училище, за да съхраним психиката и достойнството му."

След като чу разказа на майката, репортер на "Телеграф" се опита да се свърже с класната Байрактарова. За съжа­ление неуспешно. Оста­ваме отворени за нейна­та позиция, тази на учи­лището, както и за други случаи на проблеми между учители и учени­ци във и извън 20-о учи­лище.

Резултатите на момчето от частния цен­тър, в който учи немски, показват достатъчно ясно, че той не заслужава 1,73 на какъвто и да е тест по езика.

ПОЧВА ПРОВЕРКА

Проверка по драстичния случай започна инспекторатът по образование към просветното министерство веднага щом получи жалбата от родителите. Тя постъпи на 2 яну­ари 2009 година с входящ номер 94ВВ-32.

След като проверката завърши, родите­лите ще получат писмен отговор на жалба­та си, гарантира началникът му Ваня Кастрева.

Веднага щом разбра за случая, Кастрева съдейства за бързото прехвърляне на мом­чето в друго софийско училище, където то ще продължи да учи немски. Каквото и да се е случило в 20-о или в което и да е учили­ще, децата нямат вина и не трябва да бъдат потърпевши, категорична беше тя.


10 педагози напуснали за година

10 от най-опитните и дългогодишни учители на 20-о са напуснали само за една година - останаха послушковци, разказа Марияна Лазарова.

Затова и миналата година имаше постоянно заместници и беше истински ужас, допъл­ни тя. Това говори за атмосферата на страх и напрежение в училището, както и за лоша­та организация на учебния процес, смята тя. Най-неприятно за децата и родителите им е, че именно по немски - профилиращия предмет, преподавали учители с недоста­тъчна квалификация.
Два месеца в клас без програма

Първите два месеца от годината децата учеха без постоянна програма. Имаха мно­го нулеви часове и т. нар. прозорци - сво­бодни часове между останалите, разказа майката Марияна Пазарова.

Този въпрос е поставен в жалбата на ро­дителите. Освен до инспектората по образование, тя е изпратена до вицепремиера Даниел Вълчев, кмета Бойко Борисов и заместничката му Йорданка Фандъкова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ширин Местан.

Освен пълно описание на случая в нея се поставя и въпросът законно ли е педагогически съвет да извиква детето без знанието на родителите му, как са разпределени нулевите часове и колко свобод­ни часове е имало през първия срок.

09.02.2009 г.

Коне се разхождат в центъра на Люлин
Коне се разхождат в центъра на столичния жк Люлин. Място, където могат да се видят, е парковото пространство до църквата „Св. Климент Охридски“. Жители на комплекса коментираха, че коне край църквата са се появили още в началото на януари, и то в дните, когато падна големият сняг. Животните се извеждат и на малко останалите зелени площи по бул. „Джавахарлал Неру“. Освен че затрудняват движението на пешеходци, създават проблеми на автомобилите, пътуващи по булеварда.


09.02.2009 г.

608 в "Асистент за независим живот"

Още 200 потребители ще бъдат включени в програмата на Столичната община от 1 март
Още 200 потребители ще бъдат включени в програмата "Асистент за независим живот" на Столичната община от 1 март, съобщи за БТА Минка Владимирова - директор на дирекция "Социални дейности" на общината. С тях общото число на потребителите ще нарасне до 608 души, допълни тя. Миналата година програмата обхващаше 472 човека, каза Владимирова, а намерението ни, което вече се осъществява, е нейният обхват да се разшири. С новите потребители на услугата в нея ще бъдат включени всички, които са подали документите си до 10 декември миналата година. Според наредбата за предоставяне на социалната услуга "Асистент за независим живот" на Столичната община приемането на потребители на услугата е по реда на подаването на документите им за нея, припомни Владимирова.

Предвидените пари за тази програма на общината през 2009 година са близо четири милиона лева, а София е единственият град, който предоставя такъв тип услуга, посочи още тя. Столичната община предоставя със спечелен проект по ОП "Човешки ресурси" и дейността "Социален асистент", както и същата дейност по национална програма, каза Владимирова. В тях са обхванати близо 100 души. Социалната услуга "Асистент за независим живот" помага и за осигуряването на работни места, тъй като всеки един от потребителите й може да има до пет асистенти, посочи директорът на дирекция "Социални дейности". Въпреки възможността да се заявява и друг администратор на услугата, освен общината, през тази година всички потребители са заявили, че искат да я получават директно чрез Столичната община.
Каталог: 2009
2009 -> Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2009 Г. Обн. Дв бр. 109 от 23 Декември 2008г
2009 -> Операционни системи Unix въведение
2009 -> Католически Литургичен Календар 2010
2009 -> Смб – Секция “Изток” Великденско математическо състезание 22. 04. 2007 г
2009 -> Програма 10 11 февруари 2009 г. Гр. София, Конферентна зала на хотел „Диана-3 Лектори
2009 -> Р е п у б л и к а б ъ л г а р и я
2009 -> Общински съвет гр. Тервел п р е д л о ж е н и е от
2009 -> Предлага изработване на абитуриентски албуми


Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница