Г., с. 14-15 Най-големите фармацевтични компании: Абонирани за ръстДата25.07.2016
Размер90.49 Kb.
#6540


08.09.2014 г., с. 14-15
Най-големите фармацевтични компании: Абонирани за ръст
Продажбите на лекарства нарастват, въпреки че цените им намаляват
4 млрд. лв. са приходите на 25-те най-големи фармацевтични компании за 2013 г. Те растат с 10%.
Десислава Николова

ВСЯКА ГОДИНА „КАПИТАЛ" ПОДРЕЖДА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ КОМПАНИИ В СТРАНАТА ПО ПРИХОДИ, ПЕЧАЛБИ, АКТИВИ. В „КАПИТАЛ 100" ИМА И КЛАСАЦИИ ПО СЕКТОРИ. В СЛЕДВАЩИТЕ БРОЕВЕ НА „КАПИТАЛ DAILY" ПРЕЗ АВГУСТ И СЕПТЕМВРИ ЩЕ ПУБЛИКУВАМЕ ПОДРЕЖДАНИЯТА ПО БРАНШОВЕ С ПОВЕЧЕ КОМПАНИИ И ПО-ПОДРОБНИ ФИНАНСОВИ ДАННИ.

Пазар като фармацевтичния, който е достигнал 2.61 млрд. лв. и е отбелязал 6.8% ръст в стойност и 3.3% в опаковки през 2013 п, не изглежда да има проблеми. Годишно около 1.7 млн. души посещават болниците, а около 1.5 млн. пациенти са хронично болни и се лекуват с медикаменти, частично или напълно платени от здравната каса.

Въпреки че това е пазар, абониран за растеж заради многото болни, възрастни и недолекувани хора, през 2012 г. той за първи път отбеляза не двуцифрено, както предишните поне пет години, а само едноцифрено увеличение на продажбите в стойност от едва 5.2%. През 2013 г. ръстът си поема дъх, но продължава да е

едноцифрен - 6.8% по данни на световната анализаторска компания IMS Health. При най-големите 25 компании представянето е малко по-силно и приходите растат с почти 10%, показва класацията „Капитал 100".

Общите фактори

Тъй като става въпрос за един от най-силно регулираните сектори не само по отношение на стандартите и условията за производство, но и за работата на търговците на едро с лекарства и аптеките, както и за държавна регулация на цените на медикаментите, логично има няколко разнопосочни фактора, които въздействат върху продажбите.

Основният от тях са разрастващите се пазари в България и чужбина и инвестициите на фирмите -производители на лекарства, в нови мощности и проекти. Става въпрос за две дружества от класацията - „Софарма" и „Хювефарма" (част от групата е и „Биовет"). Търговците на едро с лекарства и българските дружества на фармацевтични компании от други държави също продължават да бележат ръст, подобен на пазарния.

В същото време през последните години в България е въведено ценово рефериране, приравнено към най-ниската цена, заплащана от европейски здравни каси за медикаменти, което прави цените и маржовете на печалба в сегмента на лекарствата с рецепта много ниски и принуждава производителите да търсят нови пазари извън България, а търговците на едро - диверсификация на бизнеса.

За поредна година класацията в сектор „Фармация" представлява интересен сбор от производители и търговци на едро.

Неизменният първи

На второ място през тази година е „Стинг", следвана от „Либра", собственост на германската Phoenix, която през тази година е намалила печалбата си.

„За „Стинг" аптечният пазар винаги е бил основен приоритет, съответно и ръстовете за миналата година са именно от аптечния пазар. През 2013 г. нашата компания бележи не само ръст в този сегмент, където сме пазарен лидер, но и увеличение на пазарния дял спрямо 2013 г. с повече от 2%. Една от причините за

това е, че ние винаги сме били не просто доставчици на стока, а комплексни партньори на нашите клиенти и доставчици във всеки аспект от тяхната дейност", коментира Иван Здравков, изпълнителен директор на „Стинг".

Четвърти в класацията са „Фармнет", компанията за търговия на едро на най-голямата верига аптеки (259 към края на 2013 г.) в България на Веселин Марешки.

„Дейността ни условно може да бъде разделена на продажби към аптечен и към болничен пазар. През изминалата година продажбите ни към болници са се увеличили почти три пъти, въпреки това по-голямата част от оборота ни е от аптечния пазар", отбелязва Марешки.

Къде са печалбите

Дистрибуторите на лекарства единодушно коментират, че печалбите от продажба само на лекарства са изключително ниски.

„Маржовете са законово регламентирани, като за лекарствата, покривани със средства от обществените фондове, надценките не могат да надхвърлят 7%. Това е най-ниският процент надценка в Европа по данни на IMS. „Софарма трейдинг" е печеливша компания, защото е диверсифицирала дейността си, а оттам и риска да бъде зависима единствено от продажбите на една продуктова група", казва Димитър Димитров.

Като още една причина за оскъдните печалби въпреки постигнатите ръстове търговците сочат ожесточената конкуренция и ценовите войни не само между тях самите, но и между аптеките.

„Всичко това води до не-рентабилност на целия сектор, което пък се отразява и на качеството на предлаганата услуга, особено от аптеки към пациенти. Интересното е, че проблемите са вътрешни за сектора и са следствие от неразумната ценова политика на самите участници на пазара. За разлика от други съседни държави с много сериозни проблеми в България при относително стабилен лекарствен пазар и плащане от НЗОК имаме нерентабилен пазар. За да оцелееш в такава конкурентна среда, е необходима изключителна гъвкавост и комплексност на предлаганите услуги - съвместни маркетингови проекти с производители и аптеки, преддистрибуция, аутсорсинг на медицински представители, аптечен софтуер и др. От 2013 г. сериозно участваме и в дистрибуцията на контактни лещи към оптики, което е съвсем нова дейност за нас", коментира Иван Здравков от „Стинг".

„Ние успяваме да се борим с трудната ситуация в страната и в бранша чрез оптимизиране и минимизиране на разходите, гъвкав мениджмънт и най-вече с нестандартно мислене и иновативни идеи", казва Марешки. Той допълва, че преди няколко месеца компанията му е открила новата си складова и логистична база в София с площ от около 7000 кв.м, което значително е увеличило капацитета й, а освен това е ' предложила изключително атрактивни условия, които към момента се приемат много добре от пазара. В същото време фирмата е открила и още 39 нови аптеки с акцент върху София, Пловдив и София-област.

Производство за износ

„Хювефарма", която е с мажоритарен собственик дружество на братята Кирил и Георги Домусчиеви, притежава заводите за лекарства за ветеринарна и хуманна медицина „Биовет" в Пещера и Разград (които са на 7-а позиция в класацията), като освен това има производствени мощности и търговски офиси в САЩ, Белгия, Полша, Китай, Тайван, Тайланд, Русия, Индия и Бразилия. След четиригодишно партньорство с международен финансов инвеститор скоро „Хювефарма" отново ще е изцяло собственост на Кирил и Георги Домусчиеви. Компанията се готви да изтегли синдикиран заем от 275 млн. евро, с който да изкупят дела от 36.6% на американския си инвеститор - преди Citi Venture Capital International (CVCI), сега The Rohatyn Group.

„Продажбите ни в България са около 2% от общите, всички останали продукти са за износ. Основните ни пазари са Европа и Север-

на Америка. Имаме добри позиции в Латинска Америка, Азия и Австралия, продаваме в над 70 страни по света", коментира Ангел Желязков, изпълнителен директор на „Биовет".

По подобен начин са структурирани и продажбите на българската фармацевтична компания „Софарма". Въпреки ръста от 6% в продажбите на местния пазар през миналата година България формира едва 29% от приходите на „Софарма". Останалата продукция е за износ. Държавите с най-голям дял в продажбите са Русия и Украйна, но някои от останалите пазари на компанията бележат забележителен ръст - реализацията в балканските страни е със 101% ръст, в Прибалтика - с 26%, а в Украйна, Кавказ и Централна Азия - с 18%.

„Софарма" има десет завода за производство на лекарства за хуманната медицина, които се намират в България. През юни 2013 г. бе открит нов високотехнологичен завод за твърди лекарствени форми с годишен капацитет 4 млрд. таблетки, като гамата включва над 100 лекарствени продукта от общо 210 медикамента в портфолиото на компанията. Инвестицията е на стойност 70 млн. лв. върху разгъната застроена площ 20 хил. кв.м.

През миналата година по данни на IMS в България „Софарма" заема шесто място по продажби в стойност и второ по брой реализирани опаковки лекарства.

„Запазихме позициите си и ги защитихме. Ние сме една от двете генерични фармацевтични компании в топ 10 на българския пазар. В сегмента продукти без лекарско предписание „Софарма" продължава да бъде водеща компания с ръст от 10.6% по данни на IMS. За пореден път аналгин е най-продаваното по брой опаковки лекарствено средство на българския пазар.

В сегмента на продукти с лекарско предписание ценовата ерозия за всички генерични компании настъпва в неконтролируем обем вече в продължение на почти половин година. Така доста генерични производители са принудени да извадят продуктите си от пазара, защото често се оказва, че трябва да ги продават под себестойност. „Софарма" засега се въздържа от подобни крайни мерки, защото имаме съзнание на национално отговорен местен производител", коментира Огнян Донев, председател на съвета на директорите на „Софарма". Той допълва, че през миналата година компанията е пуснала осем нови продукта с общо 14 концентрации.

„Като масов генеричен производител се стремим да присъстваме в повечето лекарствени групи и да го правим на приемлива за обществото и пациентите цена. Средната цена на опаковка, произведена в България, варира около 3 лева. Това е важният за нас показател - да присъстваме в повечето групи масови медикаменти за хронични заболявания, в които генеричните медикаменти предлагат златен стандарт за лечение на разумната за държавата цена", казва Донев.

Другата генерична компания, която отсъстваше от първоначалната класация, са българските заводи на американския генеричен концерн Actavis в Дупница и Троян, както и търговската компания „Актавис". В Дупница се намира един от най-големите производствени хъбове на компанията в Европа, като голяма част от продукцията им е насочена за износ и според отчета през миналата година те са имали приходи от 243.3 млн. лв. Отделно от това троянската фабрика има оборот от 45.4 млн. лв. Самото търговско дружество, което продава в България не само произведени в заводите им тук, но и в мощности по цял свят продукти с бранда, има приходи от дейността от 94.4 млн. лв., което го класира на едно от първите места сред фирмите за търговия на едро на производители. Според отчета на дружеството то държи 21.7% от генеричния пазар и 6.2% от общия пазар в страната. Като производител групата Actavis е на второ място по продажби в стойност и на първо място по продадени опаковки в България според годишната класация на IMS Health.

Спирка в България

Според българското законодателство местните офиси на чуждестранни фармацевтични компании могат да бъдат търговски представителства или да получат лиценз и да се регистрират като търговци на едро с лекарства. По този начин работят голяма част от останалите участници в класацията.

„Ромфарм компани" например има производствени мощности в Румъния, където корпоративният данък е 16%. По-голямата част от продукцията й се изнася за Русия, бившите страни от ОНД и Турция през България чрез регистрирано тук дружество за търговия на едро с медикаменти и компанията плаща данъци тук. „Ромфарм компани" има много слабо присъствие на лекарствения пазар в България.

През миналата година обаче тя придоби минори-тарен пакет акции от „Софарма" (13.53% от капитала), а този февруари добави още 3%. Собствениците на „Ромфарм" Венелин Георгиев и Тенчо Шиков обявиха, че заедно с Огнян Донев чертаят план за синер-гия между двете компании и ще увеличават дела си в дружества от групата на разумни цени. Двете дружества имат общи ключови пазари в Русия и страните от ОНД и вероятно плановете се отнасят за обща стратегия там.

Още отвън

Българското дружество на англо-американския концерн GlaxoSmithKline е следващото в класацията по продажби, като компанията, която традиционно отбелязва ръст в продажбите, дължи увеличението им през 2013 г. на няколко ключови области в портфолиото си - лечение на респираторни заболявания, урология и ваксини. Вероятно компанията ще отбележи още по-високи резултати след регистрацията в България на две от най-новите й лекарства

- срещу вируса на СПИН и за белодробни болести. През 2013 г. на ниво корпорации GlaxoSmithKline заема четвърто място по пазарен дял по данни на IMS Health.

Миналата година беше много успешна и за Roche

- България. „Нашият ръст изпревари този на целия български фармацевтичен пазар за изминалата година. Добрите ни резултати се дължат най-вече на изключително силното представяне на болничния пазар, към който са ориентирани повечето ни лекарства. Основните ни ръстове са в областта на лечението на онкологични и ревматологични заболявания и анемия", казва Ме-тодия Чадиковски, генерален мениджър на Roche -България.

„Алта фармасютикълс" е компания, която едновременно снабдява вериги аптеки и има бизнес в паралелната търговия с медикаменти, на което се дължат и забележителните й ръстове през последните години.

Българските дружества на два световни производи-теля - германската Boehringer Ingelheim и американската Abbott, дължат продажбите си на солидното портфолио оригинални лекарства.

В класацията ги следва „Търговска лига - Национален аптечен център", която освен лекарствата на фармацевтичната компания от групата „Чайкафарма"

доставя медикаменти и на други производители.

Следващата компания дистрибутор в класацията е „Ей енд Ди фарма", която има по-скоро статут на ексклузивен маркетингов агент за множество компании и брандове - Bristol Mayers Squibb, URGO, Nurofen, Strepsils, Mustela идр.

Българското дружество на френската компания Servier отчита една трудна година и почти стагнирали продажби заради спада на цените на лекарствата, причинен от международната референтна система. Фирмата остава сред лидерите в области като кардиоло-гия, диабет, депресивни разстройства и др.

„Алвоген фарма" е компания, която дистрибутора генерични лекарства от различни европейски страни и вече има солидно присъствие на болничния пазар.

Следващата компания в класацията е „Ново Нор-диск фарма". Това е българското дружество на световния лидер в производството на инсулини и продукти за лечение на диабет Novo Nordisk и приходите му отразяват продажбите на продукти за лечение на диабет.

На 21-во място в класацията е компанията „Рацио лек", която е учредена преди две години и се занимава с паралелна търговия с лекарства.

„Медекс", подобно на „Ей енд Ди фарма" представлява различни компании - производители на лекарства и хранителни добавки, които формират продажбите й.

Последната компания в класацията топ 25 е „Бал-канфарма - Разград". Компанията беше продадена от „Актавис" на мениджърите преди около пет години. До момента тя изпълнява някои поръчки на ишлеме на „Актавис" и за български компании, но освен това има регистрирани свои собствени 27 лекарства -очни капки, кремове, мехлеми и др.


Таблица на шест колони - ТОП 25 НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ
Снимка на шест колони - „Софарма" има десет завода за производство на лекарства за хуманната медицина, които се намират в България. През юни 2013 г. бе открит нов високотехнологичен завод, в който са инвестирани 70 млн. лв.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница