Г., с. 25 Веригите мачкат малките аптекиДата01.01.2018
Размер81.88 Kb.


14-21.08.2015 г., с. 25
Веригите мачкат малките аптеки
Аптечки срещу големи вериги, магистър-фармацевти срещу здравни търговци. Войната за надмощие в аптечния бизнес става все по-ожесточена заради огромния финансов залог. По данни на анализаторската компания IMS Health близо 2.3 млрд. лв. са лекарствата, продадени през аптеките само през миналата година. Въпреки това от положението са доволни само големите, докато малките са принудени да бъдат много гъвкави и комбинативни, за да оцелеят. В страната работят над 3600 аптеки, само че много от тях нямат достатъчно клиенти, тъй като са буквално "задушени" от "верижната реакция". У нас на обект се падат средно 1982 души срещу 3600 за Евросъюза. Наистина аптеките правят обороти между 35 000 и 625 000 лв. годишно, но над две трети от парите минават през веригите, докато за самостоятелните играчи мотото е - "каквото остане". Като в много други сектори от икономиката пазарът се концентрира, защото по-големите структури действат по-оптимално, получават по-големи отстъпки от дистрибуторите, а някои са "затворили кръга" със собствени мрежи за производство и разпространение на медикаменти.

Веригите настъпват все по-агресивно и окупират най-апетитните райони в София, Пловдив, Варна и Бургас, докато малките "по неволя" се изтикват към периферията. За клиентите изборът не е голям. Те отиват при кварталния фармацевт, където надълго и нашироко ще им обяснят какво е предписал лекарят, как да се взема и какви са алтернативите, но сметката ще е с 5-10 лв. отгоре. Другият вариант е да вземеш картата за отстъпка и да отпрашиш към най-близкия мол с огромната аптека, приличаща повече на козметичен магазин, където млади девойки те гледат с недоумение, ако решиш да поискаш нещо различно от аспирин. От доста време насам експерти изтъкват, че пазарът е разпределен неравномерно - свръхконцентрация в големите градове, а в малките няма кой да обслужва хората. Апелираше се за създаване на Национална аптечна карта, която да покаже реалните нужди, за въвеждането на критерии къде може да се открива аптека, за мораториуми за новите обекти. Но нищо такова не се случи.

Междувременно веригите стават все по-изобретателни, влязоха в моловете, пускат редовно каталози с промоции, организират събития, изобщо измислят всевъзможни търговски трикове, за да съберат повече купувачи. Най-динамично се развиват нещата в столицата заради около двата милиона потенциални клиенти. Много аптеки мерят силите си на това "поле", но като че ли най-големия пай лапат "Ес Си Ес франчайз", "Марешки", "Субра", "Медея" и "Ремедиум". Трудно е да се каже колко точно печелят въпросните конгломерати, тъй като отчетите им в Търговския регистър са стари или въобще липсват. Но ако се доверим на изнесените цифри, излиза, че положението и при тях не е розово.

"Ес Си Ес франчайз" имат над 30 аптеки в София, разположени на ключови локации както в крайните квартали, така и в идеалния център. Освен това те оперират в моловете, магазините на "Кауфланд" и "Пикадили" и в поликлиниките. Аптеките им са големи по площ, предлагат пълна гама лекарства и медицинска козметика и правят големи обороти. В национален мащаб обектите на "Ес Си Ес франчайз" са около сто и четиридесет. Компанията беше създадена в средата на 2007-а, обединявайки в едно марките "Санита", "Сейба" и "Софийски аптеки", които имаха финансови проблеми. Според данните от Булстат нейни равноправни собственици са търговското дружество "Средец" и "Донев Инвестмънтс" на фармацевтичния бос Огнян Донев. От последния публикуван баланс за 2012-а става ясно, че фирмата е приключила годината с натрупана печалба от 219 000 лв., което е повече от скромно за такъв голям бизнес.

Много трудно е да се "хванат спатиите" и на Веселин Марешки, който има над 200 аптеки из цялата държава, от които тридесетина в столичния град. Предприемачът работи предимно на франчайз и никъде по документи не се води собственик. Той

отдавна е закрил фирмата "Марешки-Веселин Марешки" за търговия на дребно с фармацевтични стоки, но касова бележка от негова столична аптека отвежда към "Фармтрейд София" ООД. Собственици на въпросното дружество са майката на Марешки - Веска, съпругата му Светлана и двете му деца - Веселин и Александра. За 2013-а "Фармтрейд София" има над 3.26 млн. лв. приходи от оперативна дейност, но след "тегленето на чертата" отчита някакви си 12 000 лв. печалба. От документите излиза, че фамилия Марешки продава лекарства на тяхната нетна стойност почти без никакви маржове.

Компанията "Субра България", която държи аптеките "Субра", по документи е собственост на лихтенщайнската АД "Субра". Но реално аптеките са на Тодор Дочев, създателя на дистрибутора "Калиман РТ" и на веригата аптеки "Сейба". Той е един от основоположниците на концепцията "аптека в мол", като първите му обекти бяха във Варна и Бургас. В София "Субра" има 13 аптеки, които по правило са с голяма площ, невинаги работят със здравната каса, но са на ключови локации с голям поток клиенти и предлагат широк асортимент медицинска козметика и хранителни добавки. Една от най-оборотните е в "Бизнес парк София". Иначе "Субра" има добър онлайн продуктов каталог и предлага клиентска карта за до 15% отстъпки от цените на продуктите си.

Аптеките "Медея" са "разхвърляни" като собственост на няколко компании под името "Медея Фармако", които са с различни номера. Веригата е основана от руския гражданин Андрей Андреев и синовете му и е една от най-бързорастящите. За последните две-три години "Медея" почти е утроила обектите си, които сега са 33 в София и един в Кюстендил. Стратегията на "Медея" е да се купува имота, в който се продават лекарствата, а не да се наема. Аптеките са на комуникативни места, предимно в центъра на столицата и кварталите "Лозенец" и Младост".

Списъкът на "големите" се затваря от "Ремедиум" на Николай Костов, който е и председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Това е единствената голяма верига, която декларира над 13 млн. лв. брутни приходи от продажби и 337 000 лв. чиста годишна печалба. Обектите на семейство Юлия и Николай Костови са първите, които въвеждат модела "здравен магазин", в който освен лекарства започват де се предлагат серии елитна козметика, хранителни добавки и детски продукти. Аптеките им са посещавани от повече от 90 000 софиянци месечно, а уеб сайтът на групата поддържа онлайн търговия, пълна ценова листа на продуктите и промоционални каталози.

На столичния пазар скоро вероятно ще се появи още един голям играч, тъй като холдингът "Софарма Трейдинг" излезе с нова концепция за аптеки с марката SOpharmacy. Те ще залагат на подготвени кадри, които могат индивидуално да съветват и консултират пациентите. Първите два пилотни обекта се появиха в столичния квартал "Лозенец", както и в Пловдив. Интересното е, че един блистер аналгин в SOpharmacy струва 0.79 лв., в аптека "Феникс" на стотина метра разстояние той е със стотинка по-скъп, а "Марешки" изобщо не продават класически аналгин и вместо него ти пробутват генералгин. В "Марешки" имат и най-хитрата стратегия да те накарат да вярваш, че си ударил промоцията. Въпросният генералгин е с цена 1.10 лв. блистера, което е малко абсурдно, тъй като аналогът не може да е по-скъп от оригинала. Наистина аптеката ти дава 29.41% отстъпка и уж спестяваш 32 стотинки, а всъщност накрая плащаш 0.78 лв., колкото струва и аналгинът.

Разбира се, ценовите стратегии на веригите аптеки са различни. Но като цяло е валидна максимата, че отстъпките следват ниските цени и оборотните лекарства, а скъпите илачи и елитната козметика рядко "ги хващат" намаления.

Калоян Атанасов14-21.08.2015 г., с. 25
Касата подпука доктори и фармацевти
Почти всички клиники от извън-болничната помощ, както и голяма част от аптеките нарушават реда за предписване на лекарства. Това показва отчетът за дейността на осигурителния фонд през 2014 година. Касата е проверила общо 287 лечебни заведения, като едва в седем от тях не са открити такива пропуски, а провинилите се са глобени с общо 82 100 лева. Най-често срещаните злоупотреби по отпускането на лекарства са неспазване на ограниченията, посочени в Приложение №1 на Позитивния лекарствен списък, дублиране на две дадени лекарства по едно и също време, както и изписване на повече от 3 лекарства на един болен, с което се надхвърлят регламентираните количества. Освен това не са се спазвали програмите за лечение на хронично болни. Множество нарушения проверяващите са открили в процедурата за отпускане на медикаменти, за. което са наложени санкции за 172 230 лева.

При проверките на аптеките над половината от ревизираните са се оказали с нарушения. Над 1300 аптекари трябва да връщат получени суми. Най-често срещаните "прегрешения" са неизпълнена рецепта, върната обратно на пациента, както.и непопълнени данни в рецептурната бланка в момента на отпускане на лекарствата. Повечето от рецептите пък не са дадени за подпис на пациента, както изисква процедурата. За 2014-а на аптеките са наложени санкции за над половин милион лева. Установените суми, които фармацевтите следва да възстановят, пък са близо 160 000 лева.www.zdrave.net, 14.08.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/narastvat-razhodite-balgarite-zdrave-alkohol-62073
Нарастват разходите на българите за здраве, алкохол и цигари
От 50 на 55 лв. са нараснали средните разходи на българина за здравеопазване в рамките на една година. Това показват данните на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2015 г., в сравнение със същия период на миналата година. Според информацията тази сума съставлява точно 5% от общите разходи на човек, които са 1093 лв. за тримесечие.

В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна, алкохол и цигари – 38%. Статистиката сочи, че има увеличаване на разходите за алкохолни напитки и цигари с 14.1% - от 45 на 51 лв., като по този начин те почти наближават сумата, която българите отделят за здраве.

В същото време разходите за храна и безалкохолни напитки са 369 лв., за вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома – 182 лв., за транспорт и съобщения – 125 лв., за облекло и обувки – 37 лв.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/obshtestvo/balgarija-edinstvena-v-es-pochita-pametta-na-zaginalite-dokato-spasjavat-zhivot.html
България единствена в ЕС почита паметта на загиналите, докато спасяват живот
В навечерието сме на Деня на спасението
В навечерието сме на утрешния Ден на спасението. България е единствената страна в Европейския съюз, която по този начин почита паметта на хора, загинали, докато спасяват живота на други.

Точно в 12 часа събралите се пред Военномедицинската академия запазиха минута мълчание в памет на своите колеги – лекари и медицински сестри, загинали по време на работа при спасяване на пациенти, от заразяване от техните болести или при катастрофи с линейки.

Този ден се отбелязва от 2005 г. в памет на д-р Стефан Черкезов. На 15 август 1963 г. той се връща от служебна командировка в Горна Оряховица с автобус. На излизане от града той се сблъсква с камион и избухва в пламъци. Без колебание д-р Черкезов изважда от превозните средства 47 души и единствен почива от тежките си изгаряния.

Николай Урумов никога няма да забрави датата 24 юли. Тогава един от най-близките му приятели – Григов Кумитски, загива край Варна, докато се опитва да спаси момиче от удавяне.

„Това, което той направи, е един акт на саможертва и човечност – неща, които в днешно време губим. Много хора не осъзнават, че това е единственото нещо, което трябва да ги движи напред. Движат ги алчност, меркантилност и борба за власт”, коментира той.

Денят на спасението е именно за хора като Григор Кумитски, за лекарите, пожарникарите и всички, загинали в момент на саможертва. Когато чувството да спасиш чужд живот е по-силно от чувството за самосъхранение.

„Междувременно открихме над 130 случая на лекари и медицински сестри, загинали, докато спасяват пациенти. Най-много има в „Пирогов”, които оперирайки, умират от преумора или инфаркти”, обясни д-р Тотко Найденов.

В „Пирогов” се срещаме с хирурга д-р Нина Любенова. Стресът там няма почивен ден, а за нейната професия любовта към работата е повече от задължителна.

Д-р Тотко Найденов предлага близките на загиналите, докато спасяват човешки животи, да получават пенсия. Предложението е внесено в Министерски съвет.
www.btv.bg, 16.08.2015 г.

http://btvnovinite.bg/article/lifestyle/technology/parvata-vaksina-sreshtu-malarija-v-sveta-e-odobrena.html
Първата ваксина срещу малария в света е одобрена
Европейската агенция по лекарствата даде положителна оценка на Mosquirix от GlaxoSmithKline
Европейската агенция по лекарствата даде положителна оценка на първата в света ваксина срещу маларията, разработена от британската компания GlaxoSmithKline, съобщи БТА.

Ръководителят на екипа учени, създали ваксината – Рипли Балу – отбелязва огромното значение на този момент. "Работих над тази ваксина 30 години и сега мечтата ми се сбъдна" - казва докторът.

Одобрението позволява ваксината Mosquirix да бъде използвана в Африка, южно от Сахара. През октомври Световната здравна организация ще вземе решение дали да препоръча ваксинирането на деца с Mosquirix.

От GlaxoSmithKline не съобщават колко им е струвало разработването на ваксината, но подчертават, че нямат намерение да получат печалби от продажбата й.Всяка година в света от малария умират 584 000 души, по-голямата част от които са деца от Африка, южно от Сахара.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница