Г управляващите са убедени в собствената си некадърностстраница1/4
Дата18.07.2017
Размер0.55 Mb.
  1   2   3   4


7-13.06.2008 г.

УПРАВЛЯВАЩИТЕ СА УБЕДЕНИ В СОБСТВЕНАТА СИ НЕКАДЪРНОСТ
Светослав Малинов, секретар на ПГ на ДСБ, пред в."БАНКЕРЪ"

Г-н Малинов, депутати от ДСБ предложиха да се проверят имотите на Ахмед Доган и няколко замени на военни имоти. Очаквате ли да има обвинения за корупция и злоупотреба със служебно положение?


- Не само очакваме, но и не бихме спрели, ако постигнем частичен или временен успех. Пътят към правовата държава минава през подобни практики. А основното, което усещат българските граждани през последните години, е, че няма справедливост. Това е може би една от най-тежките последици от начина, по който се осъществи преходът. Ние предлагаме процедурата, чрез която да се възстанови справедливостта или поне част от нея в политическите и обществените отношения в България. ДСБ направи, каквото можа, по най-убедителния начин, и вече е време управляващите да си свършат работата. Ние подхванахме темата за нередностите около тези имоти, тя стана водеща и немалко журналисти добавиха щрихи към нея. Незаконно придобитото имущество сигурно ще е една от новите каузи на разследващата журналистика. Хора, които не могат да докажат произхода на доходите си, също трябва да бъдат проучени. След като поставихме началото, се надявам подобни проверки да се превърнат в традиция.
За какви други нередности ще сезирате институциите?
- Ще видим какво ще излезе в бъдеще, но по-важното е, че заварихме следната ситуация: органи, чиято работа е да разследват съмнителни инвестиции, и то още докато са в проектна фаза, не знаят кой какво ще строи, за колко и откъде инвеститорът има тези средства. В случая не става дума просто за изграждането на къщи или апартаменти, а за големи вложения в милиони евро. Поискахме парламентарна проверка на всички отговорни институции, които не са си свършили работата и освен това искаме да знаем защо не са реагирали до този момент? Политиците не са част от съдебната система, не са и прокурори, но те трябва да поставят общественозначими проблеми на дневен ред.
Кои са най-важните въпроси, които ДСБ ще обсъжда на националното си съвещание този уикенд в Шумен?
- Ще проведем консултации и вероятно ще излезем с някои решения, но всичко зависи от дискусията. Ще обсъдим подготовката за предстоящите избори, начина на явяване и подробности около същинската кампания. Всъщност на това съвещание ще присъстват ръководствата на местните организации, но на него по устав не се разглеждат въпроси като вътрешнопартийни избори или структурни промени. Подобни решения ще вземем на националната конференция, която ще е през есента. Тогава ще обсъдим по-подробно подготовката за предстоящия вот и съответно номинациите за депутати по места. Това е и форумът, на който се определя ръководството на партията.
Някои политически формации отдавна започнаха подготовката си за изборите. Представители на БСП вече обикалят провинцията, а вие май изоставате...
- Напротив, ние винаги се подготвяме за избори. Колкото до БСП, не знам точно какво правят, но те започнаха кампанията си с оставки на министри, признание за безпомощност и с предстоящ лош доклад от Европейската комисия.
Ако докладът наистина е силно критичен, ще бъде ли последван от шести вот на недоверие към правителството?
- Да, ще бъде. Още преди да са ясни резултатите от доклада, има консенсус между опозиционните партии в парламента, че вот на недоверие ще има и неговата необходимост този път не подлежи на съмнение. Той ще потвърди и основателността на предишните вотове. След като българските управляващи не се впечатляват от аргументите на опозицията, изглежда, тя им е нужна, а и по всичко личи, че ще получат, "външна" санкция от Евросъюза. Трябва да признаем, че предишният вот на недоверие беше най-успешният, тъкмо защото управляващите осъзнаха, че ако не изпълнят поне част от исканията на опозицията, ще стане лошо за самите тях. Очаквам докладът да покаже, че членството ни в Европейския съюз вече втора година е провалено и така да предизвика тежък дебат и в парламента и на "Позитано" 20. Оценката на Европейската комисия ще посочи не само пропуските на управляващото мнозинство, но и точно на кои критерии на общността България не отговаря. С други думи, ще имаме всички политически и законови основания да поискаме вот на недоверие към кабинета.
Ваши колеги от други опозиционни партии предложиха да се подпише "пакт" за недопускане на ДПС във властта. Ще подкрепите ли едно такова намерение?
- Отношението ни към партията на Ахмед Доган е пределно ясно и не се нуждае от пояснения пред българската публика. Лично Иван Костов бе обвиняван за изключително твърдото си и безкомпромисно отношение към ДПС. Няма политически ангажиран човек в страната, който да не знае фразата му за проклятието на България. Позицията ни е ясна - БСП, НДСВ и ДПС трябва да отидат в опозиция и не е необходимо да подписваме каквото и да е, за да я доказваме повече. С тези партии няма да участваме в никакво управление и в никакво начинание. Ако някой се чувства несигурен или иска да убеди избирателите в отношението си към ДПС, нека прави подобни пактове. Нашата дума тежи, а и когато стане въпрос за най-големия противник на Ахмед Доган, веднага всички се сещат за Иван Костов.
Доган отправи към вашия лидер репликата "Крадецът вика дръжте крадеца".
- Това е крайният резултат от безнаказаността и отказът спрямо Ахмед Доган да се прилагат процедурите на правовата държава. Политик, поставен в ситуацията на лидера на ДПС, трябва да обяви, че ще съдейства за проверката на всички имоти. Само че това беше направено от Иван Костов, а не от него. Вместо това Доган каза, че Хикс, Игрек или Зет е крадец. Ако няма правна процедура, която да доказва подобни твърдения, политиците могат да се определят като престъпници до безкрай или докато всички се отвратят от тях. В такава ситуация хора като Доган печелят най-много. В политиката първите реакции са най-показателни и издават реалното мислене и състояние на човека, а първият негов коментар беше нещо от рода на "и те крадат". Нека проверят имотите и на Костов, и на Доган. Ето, това са двама лидери на партии, към които от правна гледна точка трябва да се подхожда по аналогичен начин.
Вървят приказки, че тройната коалиция трупа голям бюджетен излишък, защото наближават избори и са необходими ефектни кампании.
- Със сигурност тези пари, ще бъдат използвани за част от кампанията на управляващите. Достатъчно е те да бъдат насочени за най-различни събития и мероприятия. Преди парламентарните избори през 2005-а НДСВ наложи една от най-срамните традиции, а именно - директно харчене на държавни средства за партийни кампании. В момента се вземат пари от данъкоплатците под формата на абсурдни налози, а после те ще бъдат използвани за спечелването на изборите. Най-вероятно ще се раздават под формата на добавки към заплатите и пенсиите, което е някаква криворазбрана социална политика на фона на високата инфлация и все по-голямата несигурност. Имам чувството, че управляващите, дълбоко убедени в собствената си некадърност, трупат този бюджетен излишък, за да могат да закърпят положението. Сякаш са знаели, че няма да се справят с правилното усвояване на европейските фондове и се опитват да се презастраховат, като вземат повече пари от нас. Този излишък просто е безпрецедентен. Все едно държавата ни казва, че ние не знаем как да харчим собствените си пари, затова тя ще ни ги вземе и ще ги оползотвори по-правилно. А в момента е необходимо да се води разумна антиинфлационна политика и да се намалят данък добавена стойност и акцизът на горивата. Това са все неща, които сме предложили още миналата година, но нямаше кой да ни чуе.
За сметка на това в БСП са решили да съдят неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за дискриминация.
- Всяка политическа партия опитва да наложи теми, които са изгодни за нея. За нас важните обществени въпроси са некомпетентността на правителството, корупцията, имотите на Доган... Наистина е комично на фона на икономическата ситуация в България да атакуваш политически опонент по този начин. Хората днес се интересуват от поскъпването на живота. При повишение на доходите, макар и плавно, и една сигурна финансова обстановка това би могло да привлече вниманието, но за момента по-скоро дразни. Освен това някой може ли да ми каже неотдавна Костов да е бил атакуван за погрешна политика или неправилни икономически предложения. Критиките са на лична основа, защото на професионална лесно ще бъдат оборени. Няма вкус към автентични политически дебати, а само към скандали. Целта е да се размият границите на същностното и незначителното и на следващите избори да се получи ситуация, в която тройната коалиция да спечели. А те вече направиха заявка за следващ мандат в сегашния или подобен на него състав. Начинът на управление дискредитира страната пред целия Европейски съюз, а в същото време БСП се занимава с Бойко Борисов.
И той, и ръководствата на други политически партии често говорят за обединението на десницата. То ще се случи ли някога?
- Политиците си дават сметка, че това е въпрос, който интересува избирателите, особено тези с дясна политическа ориентация. Ще трябва да им се даде по-ясен отговор, и то не в последния момент. Предстои дебат и в ДСБ, и в СДС и все още не може да се даде отговор. Което в никакъв случай не означава, че той е отрицателен. Просто разговорите са в начална фаза. Целта е в следващото управление на страната да не присъстват нито БСП, нито НДСВ и БСП и от тези партии нищо да не зависи. Иначе няма как да проведем новата политика, която смятаме за правилна.
Разговора води Теодора Камбурова

7-13.06.2008 г.СТОЛИЧНИТЕ ПАРКОВЕ - БИЗНЕС ЗА ИЗБРАНИ

Едва ли днес има човек, който би възприел сериозно твърдението, че София може да бъде чист град с хубави паркове и градини. Но невинаги е било така. Преди 70 години (април 1938 г.) е утвърден общият градоустройствен план на столицата, изработен от известния европейски архитект проф. Адолф Мусман. Основната идея в него е била София да се превърне в градински град с нискоетажно жилищно строителство извън централната зона и с много зеленина. И въпреки че по редица причини планът "Мусман" не успява да се реализира напълно, като резултат от него остава блестящо развитата мрежа от паркове и зелени площи. "Борисовата градина", "Западният", "Южният" и "Дървенишкият" парк, обединени от по-малките свободни пространства, са образували своеобразен "зелен ринг", който е осигурявал връзката на града с Витоша. А заедно с озеленените пространства в района на гробищата и кв. "Хаджи Димитър" се е постигало така необходимото "продухване" на въздуха над столицата и откъм Стара планина. През последните две десетилетия обаче столичните градини постепенно "отъняват" и това ясно личи от гъстия смог над града и вечно прашния въздух. А и няма как да бъде по-различно, тъй като усиленото строителство все повече изяжда парковете и възпрепятства въздушните течения, ограничавайки възможностите на София да "диша".


Не по-малък проблем е и че съществуващите в момента паркове
са неподдържани, мръсни и изключително опасни
за което "БАНКЕРЪ" писа в предишния си брой. Те, разбира се, не са в такова състояние от месец или година, а от много по-отдавна. Незнайно защо обаче, едва през последните няколко седмици усилено се заговори за тяхното реновиране. Общината заяви, че ще възложи това на частни фирми, като им даде парковете на концесия, тъй като не разполагала с необходимите средства да подобри състоянието на местата за отдих.
"Концесиите са бърз механизъм за възстановяване на парковете в града и тъй като имаме доста сериозен дефицит на финанси, разчитаме именно на публично-частното партньорство", обясни главният архитект на София Петър Диков. Изглежда, такава ще е съдбата на част от Южния, на Северния и на Западния парк, който всъщност е третият по големина в столицата. Идеята е общината да разреши на бъдещия концесионер да построи на територията на парка, който ще стопанисва, няколко увеселителни комплекса, различни заведения и други преместваеми обекти. На свой ред частникът ще трябва да възстанови и обогати растителността, да ремонтира алеите и да поднови пейките. Освен това ще бъде длъжен да осигури и охрана. Така паркът би трябвало да стане приятно място за забавления и почивка на гражданите. Само че ако съдим по предишни такива договори както на общините, така и на държавата с частни фирми, с основание може да определим идеята за концесия на парковете като
поредната корупционна практика
Последното заседанието на Столичния общински съвет (СОС) в края на май просто доказа това. Местният парламент реши да даде на концесия за период от пет години една от най-хубавите зони на Южния парк - езерото, което се намира в близост до основния му вход откъм бул. "Петко Ю. Тодоров", и прилежащите му територии с площ над 2300 кв. метра. Предложението беше внесено от заместник-кмета по финансите Минко Герджиков с мотива, че водният басейн не функционирал от години, а кметството нямало средства да го възстанови. По време на дебатите обаче се оказа, че въпросният проект не е бил обсъждан в общинската комисията по околната среда и водите, което принуди заместник-председателя й Христо Ангиличин от ДСБ да връчи протестно писмо на председателя на СОС Андрей Иванов. Така на практика е избегната възможността предложението да бъде отхвърлено или върнато за преработка от членовете на комисията. Освен това не е уточнено дали във въпросния терен не попадат частни имоти.
Трябва да се отбележи още, че в решението на общинарите липсва цялостна концепция за развитието на Южния парк и никак не е ясно какво ще е бъдещето на огромната част от парка извън отдаденото на концесия езеро и терените около него. Впрочем "култивирането" на самото езеро не е никак сложно, поне от финансова гледна точка. По сметки на общината необходимата сума за реконструкцията на терена, която "нямало откъде да се намери", е едва... 360 хил. лв. (около 200 хил. лв. за ремонт на водопровода, 120 хил. лв. за облицовката на дъното и стените на езерото и 40 хил. лв. за подобряване на околните територии). А като се има предвид, че бюджетът на София за тази година е близо 1 млрд. лв., твърдението на заместник-кмета Герджиков изглежда съшито направо с бели конци. Всичко това поражда
сериозни съмнения относно качеството на концесията
и поставя въпроса дали отново не се подготвя конкурс, чийто победител вече е известен.
Тук е мястото да припомним и как беше отдадено езерото "Ариана" на входа на Борисовата градина до "Орлов мост". През лятото на 2006 г. областната управа на София, която по закон стопанисва имота, сключи споразумение със Столичната община за временното му ползване. Почти веднага след това обаче кметът Бойко Борисов го предостави за петгодишна експлоатация на фирмата "Профудс", и то без конкурс. Тогава от общината се оправдаха, че никоя друга компания не е проявила интерес да инвестира 3 млн. лв. в реконструкцията на езерото. Как местната власт е стигнала до този извод обаче, не стана ясно. Още по-интересен е и самият договор между общината и "Профудс". В него никъде не е посочена цената за извършване на ремонтните дейности на езерото, нищо че при виновно прекратяване на договора от страна на общината частната фирма ще получи твърде значителна неустойка (80% от сумата, която докаже като разход). Също така няма предвидена санкция за системно нарушаване на клаузите в контракта. Но е посочено, че прекратяването му е възможно при неизпълнение на друг договор - този между Столична община и областната управа, по който концесионерът изобщо не е страна. Проблемите около езерото "Ариана" са още доста, но да кажем само, че "Профудс" още това лято ще си възвърне направените инвестиции и ще започне да печели милиони - нещо, което без съмнение можеше да направи и общината.
Що се отнася до
гръмко обявеното преди месец намерение
на общината да построи три нови парка - градината "Възраждане" с площ 120 дка в "Зона Б-5", парк от 180 дка гора в кв. "Лозенец" и "Източния парк в кв. "Младост" - то също изглежда доста съмнително. Още преди да е започнало облагородяването на парка "Възраждане", стана ясно, че по-голямата част от него вече е отредена за строителство на сграда за Софийския градски съд, СПА-център, хотел и полицейско управление. Междувременно, в четвъртък (5 юни), от групата на БСП в СОС съобщиха, че собствеността на друг терен в парк "Възраждане", с площ от 21 дка , чиято пазарна оценка е около 40 млн. евро, незаконно е била променена от общинска в частна. Според съветниците става въпрос за имот, включен в капитала на "Софийски имоти" през 1996 г., който обаче на 21 май тази година преминава в ръцете на "Сигма ремонт" ЕООД. Собствник на компанията пък е регистрираната на Сейшелските острови "Еъркрафт Екуипмпънт Съплайър". Червните съветници обясниха още, че подобно прехвърляне на имот е възможно само след решение на кмета и СОС, каквото обаче няма. Въпреки това на 12 април 2006 г. район "Възраждане" е издал на "Сигма ремонт" скица и извадка на регулационния план, а на 18 април 2008 г. общинската фирма "ГИС - София" е съставила скица-проект за нанасяне на имота. Така от 21 май въпросният общински терен е станал частна собственост. Възникват обаче въпросите на какво основание районната администрация е издала скицата на "Сигма ремонт", при наличието на акт за общинска собственост на имота. Ако съдим по случващото се с парк "Възраждане", с голяма увереност бихме могли да предположим, че съдбата на другите два парка няма да бъде по-различна.
В крайна сметка се оказва, че вместо да подобряват и разширяват зелената система на града, столичните управници безпроблемно разрешават строителството в парковете или дават най-атрактивните и доходоносни места в тях на отбрани частни фирми. Благодарение на "странните" концесионни договори пък не е изключено парковете да бъдат заградени, а хората да плащат такса, за да ги посетят.

7-13.06.2008 г.ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ОБЩИНСКИТЕ ДРУЖЕСТВА:
ФОКУСИ ПО ВРЕМЕ НА МОРАТОРИУМ
Мистериите около „из­чезването" на столичните общински имоти стават все по-заплетени. Тази седми­ца гръмна нова бомба - те­рен от 21.5 декара в район „Възраждане", който уж бил включен в капитала на скандално известното дру­жество „Софийски имоти", мистериозно е променил собствеността си на 21 май и станал собственост на частната фирма „Сигма ре­монт" ЕООД, съобщиха в четвъртък общински съвет­ници от БСП на специална пресконференция. Очевид­но червените общинари, во­дени от общинския съвет­ник Жельо Бойчев, се опи­таха да „отстрелят" някого, но патроните им се оказаха халосни

Само час след „разкри­тията" на червените стана ясно, че в районната про­куратура вече има образу­вана проверка по случая. Наблюдаващ прокурор е Александър Налбантов. Специално за в.ЪАНКЕРЪ" той каза, че обвинителите са били сезирани с доклад на главния архитект на Со­фия - Петър Диков, лично донесен в прокуратурата от кмета Борисов още през миналата седмица.

В момента преписката се намира в СДП „Иконо­мическа полиция", където се изяснява ситуацията. Според Налбантов до края на следващата седмица фактите около преминава­нето на собствеността от общината в частната фир­ма ще станат ясни. Засега се работи по въпроса око­ло истинността на предос­тавения нотариален акт и предшестващите го доку­менти. Обвинителите тряб­ва да си изяснят дали всич­ки тези актове са истински. Според наблюдаващия про­курор може последният акт да е съвсем редовен, но предшестващите го доку­менти да са подправени. Все още е следствена тай­на какво е установено към този момент.

Нашата проверка в службата по вписвания ус­танови, че за този имот няма актове, предшестващи "констативната" (така на жаргон се нарича констативният нотариален акт). Теренът сякаш се е по­явил от небитието, но зато­ва пък собствениците му, според този вид съвсем официален документ, са си съвсем реални - това е „Сиг­ма ремонт" ЕООД. Дружес­твото се е пръкнало с учре­дителен акт от 1 юли 2004 година. Капиталът му е 193 420 дяла, от които 10 000 са в пари и апортна вноска на недвижим имот, собстве­ност на „Сигма рент" ЕАД. Оценката на апортната площ е на стойност 19 332 000 лева. Едноличен собс­твеник на тези дялове, спо­ред този акт, е „Еуро атлантик инвестмънт корп" от Ре­публика Панама. В доку­ментите по учредяването се казва, че „дружеството ще се представлява и управ­лява от едноличния собст­веник на капитала - чрез изпълнителния си директор „България Енергийна кор­порация" ЕООД". Справка в информационната систе­ма „Дакси" пък сочи, че та­зи корпорация е 100% соб­ственост на американска­та „Уилминг инвест"ООД. Самата „Сигма ремонт" пък е еднолична собственост на друга фирма - този път ре­гистрирана на Сейшелски-те острови - „Еъркрафт Екуипмпънт Съплайър". В кашата от "прелитащи" междуконтинентални фирмени регистрации________

обаче не може да не нап­рави впечатление, че във въпросния „учредителен" акт много подробно са опи­сани имотите по отношение на параметри и застроява­не, но... никъде не са посо­чени актовете им за собс­твеност. В самия нотариа­лен акт (№198, т.Н, per. №8632, hot. дело №355 от 21 май 2008 г.), който дори не е записан като „конста­тивен", имотите също са подробно описани, но от ни­то един текст не става ясно кой е предишният им соб­ственик.

Според общинските съ­ветници имотът е бил вклю­чен в капитала на „Софийс­ки имоти" през 1997 г. и ня­ма официална информация да е изваждан от активите на дружеството. Само че работата не е съвсем си­гурна, защото сегашният на­чалник на общинската фир­ма Александър Шопов мъл­чи по въпроса като кому­нист на разпит. Човекът мо­же и да не знае, пък и няма

да му е за първи път... А пред въпросите на в."БАН-КЕРЪ" вратата на това об­щинско дружество отдавна е затръшната и здраво зак­лючена...

Реално погледнато, ако се има предвид, че в края на 2003 г. Столичният об­щински съвет наложи мо­раториум върху сделките с имоти, включени в капита­ла на това общинско дру­жество, подобен „транс­фер" като този във „Въз­раждане" не би бил възмо­жен по закон (само че точ­но в тази фирма трудно мо­же да се каже, че някой го е спазвал - справка проку­ратурата). Освен това и ни­кой досега не знае дали имотът не е бил „набързо" включен в капитала на при­ватизираното именно от „България енергийна корпо­рация" ООД друго общинс­ко дружество - „СКГТ Авто-ремонт" ЕАД (договор за приватизация № 18 от 22 юли 2003 г.), специализира­но в ремонта на тролейбу­си и автобуси. Ако се изс­ледва тази линия, може да се окаже, че работата си е съвсем чиста, а моратори­умът не се е отнасял за ка­питала на приватизирани­те дружества.

На изключително интересни документи се натъкнахме

когато се опитахме да про­верим притежанията на фирма „Сигма рент" в Со­фия. Освен въпросния имот тя владее и доста сериозни имоти в район „Искър". Те­рен с площ от 101 289 кв. м плюс 19 сгради на терито­рията на Гара Искър. В те­зи случаи актовете за соб­ственост също нямат пре­дистория. Открихме обаче акт за частна общинска собственост № 641 от 2 ав­густ 2000 г, издаден от кме­та на район „Искър" - тога­ва Тодор Патриков. В този документ всички те са опи­сани подробно. След със­тавянето на този акт обаче е издадена и заповед № РД-57-80 от 2 март 2005 г. на кмета Софиянски, с която тези имоти се „отписват" от собствеността на община­та, защото стават притежа­ние на приватизираното на 100% общинско дружество „СКГТ Айторемонт" ЕАД". Ако се съпостави само сумата, за която е приватизи­рано цялото дружество (1 060 000 лв.), с пазарната це­на на тия над 100 дка, ще се види, че само от имота на Гара Искър въпросната фирма е на печалба към 100 пъти. Нищо чудно имотът във „Възраждане" да е от­писан с подобна заповед... Ако се върнем пък и на участниците в цялата исто­рия, не можем да подминем факта, че Иво Виденов, уп­равителят на фирма „Сигма ремонт" (тази с регистраци­ята Сейшелски острови), който по-късно прехвърля

управлението на съпругата си Силвия Борисова Стоянова-Виденова, има доста дълга история във взаимо­отношенията си със Столич­ната община и в сделките с нея. И управляваното от не­го дружество „Неси-2" е сключвало договори за дос­тавка на части с „Топлофи­кация - София" по времето на Валентин Димитров. Са­мата Силвия Виденова пък участва в „Българска енер­гийна корпорация", която всъщност е купила „СКГТ Авторемонт" ЕАД.

Може да се окаже, че всички въпроси ще бъдат изяснени при внимателния прочит на документацията за приватизационната сделка и на съответните протоколи, които „прика­чат" собствеността към нея. Тази работа, разбира се, трябва да свърши прокура­турата...

Но, ако в крайна сметка излезе, че работата е „абсолютно законна", меч­тата на кмета и на главния архитект Петър Диков за парк „Възраждане" вероят­но ще отплува в небитието. Мариета Велинова

На този терен някога се разпъваше шапитото на цирка. От него може би общинарите през последното десетилетие са изучили номерата на фокусниците..


7-13.06.2008 г.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница