Г. Васил ГеоргиевДата08.06.2018
Размер25.26 Kb.

06.04.2009 г.

Васил Георгиев

е-адрес: budistki.plazh@gmail.com

телефон: 0888 02 48 31


Представяне на сборника с разкази „Будистки плаж” в Стара Загора

На 11.04.2009 г. в 18.00 часа, в книжарница Хеликон - Стара Загора, на улица "Цар Симеон Велики" № 102, Васил Георгиев ще представи сборника си с разкази „Будистки плаж”.

Сборникът разкази „Будистки плаж” е една от трите номинирани книги в зимните номинации за годишната литературна награда „Хеликон” през 2009 г.

Сборникът съдържа 25 истории, написани в периода между 2004 и 2008 година. "Будистки плаж" е пример за модерна литература, разкриваща парадоксалния свят на съвременното съществуване - сюрреален, но логичен, чувствен, но брутален, ироничен, но тъжен, абсурден и все пак действителен.

Васил Георгиев е на 33 години и е от София. Публикува разкази и текстове в изданията „Капитал Light”, „Едно”, „Интро”, „Една седмица в София”, „Мениджър” „Литературен вестник”, „Страница” и други.

От 2006 г. Васил Георгиев води рубриката „Упътване”, в списание „Една седмица в София”, където представя по една софийска улица.

През 2008 г. разказът „Черния мъж” на Васил Георгиев печели първа награда на конкурса за къс разказ, посветен на 70 г. от смъртта на Йордан Йовков – организиран от дом паметник „Йордан Йовков“ - гр. Добрич и електронното издание „Литературен клуб“.

Васил е доктор по право и работи като адвокат.


Заглавие: „Будистки плаж”

Автор: Васил Георгиев

Издател: ИК "Жанет-45", поредица "Гамбити", 132 стр.

ISBN: 978 954 491 491 2е-адрес: budistki.plazh@gmail.com

телефон: 0888 02 48 31


Прозата на Васил Георгиев предизвиква у читателя респект. От дебюта на Вергил Немчев с “Голямото глезененасам това е първият случай, в който виждаме автор без издадена досега книга, който да е толкова сигурен в нещата, които пише, с толкова добре преценено и балансирано самочувствие, който да е толкова разнообразен и в същото време да поддържа единството на собствения си стил, единството на своите белетристични решения. Сигурно е, че имаме пред себе си автор с голям творчески потенциал.
Как се противопоставя на инерцията на агресивния “действителен“ свят прозата от “Будистки плаж“? В ръкописа на Васил Георгиев успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.
“Будистки плаж” е не само успешен дебют и не просто възможна добра книга. Ръкописът на Васил Георгиев е важна стъпка за развитието на българския къс разказ. В него се представя самото царство на късия разказ. Пространството “Където човек е свободен“.


Борис МинковДруги връзки за „Будистки плаж” и Васил Георгиев:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=619616
http://www.viewsofia.com/article/2851/
http://www.capital.bg/show.php?storyid=619620
http://www.monitor.bg/article?id=188109
http://www.monitor.bg/article?id=190265
http://www.novinar.net/?act=news&act1=det&stat=center&sql=Mjg2Nzs1NQ==&mater=Mjg2Nzs4Mw==&qstr=%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%20%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B5%D0%B2Каталог: novini
novini -> На вниманието на потребителите
novini -> Конкурс за наградата „Петър Увалиев, предназначена за български творци, живеещи и работещи в чужбина
novini -> Във връзка със Световния ден за борба с диабета 14 ноември, Клиниката по вътрешни болести и метаболитни заболявания към умбал „Ц. Йоанна исул провежда безплатни профилактични прегледи
novini -> Програма за планираните дейности и кампании по повод 14 февруари 2013г
novini -> Програма по прехраната и Международния фонд за развитие на селското стопанство
novini -> Отдел “Методичен”
novini -> Община хасково драматично куклен театър "иван димов"
novini -> Семинар по динамика на механичните системи" научен форум за постиженията в тази област на науката. За неговите лични приноси в тази научна област той бе удостоен със званието „Заслужил деятел на науката."


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница